You are on page 1of 4

PERATURAN KEJOHANAN MERENTAS DESA

PERINGKAT MSSD SEGAMAT BAWAH 12 TAHUN - 2016
1.0

UNDANG-UNDANG PERTANDINGAN

Kejohanan ini dijalanklan mengikut undang-undang Kesatuan Olahraga Malaysia
(KOM). Peraturan-peraturan AM MSSJ dan Peraturan Kejohanan Merentas Desa MSSD
Segamat.

2.0

JENIS PERTANDINGAN/ KATEGORI/ JARAK LALUAN
2.1
2.2

Pertandingan ini dijalankan secara individu dan berpasukan.
Kumpulan umur dan kategori adalah seperti berikut:

Kategori
E
F

3.0

4.0

Peringkat Umur
Lelaki bawah 12 tahun
Perempuan bawah 12 Tahun

Jarak
4 km
4 km

PENDAFTARAN PESERTA SEKOLAH RENDAH
3.1

Setiap pelajar yang didaftarkan mestilah warganegara Malaysia
dengan 2 orang peserta bagi setiap kategori Lelaki dan perempuan

3.2

Pendaftaran peserta hendaklah dibuat dengan menggunakan Borang
Penyertaan Rasmi yang disediakan oleh Jawatankuasa Pengelola. Butirbutir tentang seseorang peserta hendaklah dilengkapkan dan disahkan
oleh Guru Besar sekolah masing-masing yang mengambil bahagian.

3.3

Peserta-peserta kategori 12 tahun ke bawah WAJIB membawa salinan
kad Mykid atau surat beranak yang disahkan atau setaraf dengannya
sebagai pengesahan rasmi.

3.4

Borang Penyertaan yang telah dilengkapkan berserta salinan
fotostat kad pengenalan/sijil beranak/Mykid
hendaklah
dikemukakan kepada pihak pengelola pada hari kejohanan. Walau
bagaimanapun sesalinan Borang Pendaftaran hendaklah diemelkan
kepada pihak penganjur ke alamat e-mel mssdsgmt@yahoo.com pada
23/01/2016 sebelum pukul 12.00 tengah malam.

3.5

Borang R01 yang yang lengkap dengan gambar peserta yang telah
dilengkapkan hendaklah diserahkan bersama-sama dengan Borang
Penyertaan semasa pendaftaran.

PENETAPAN PUNGUTAN MATA BERPASUKAN
4.1

Mata dalam setiap kategori diberikan berdasarkan kedudukan yang
diperolehi seperti berikut:

1 7.4 7. pasukan yang mendapat bilangan johan berpasukan yang terbanyak akan dikira sebagai pemenang.1 6. Jika berlaku seri lagi. tempat kedua dan berikutnya akan dikira sebagai pemenang. Jika berlaku seri.0 2 HADIAH-HADIAH DAN SIJIL 6.Warna Biru Perempuan kategori 12 Tahun .2 7. Warna kain adalah seperti berikut: Lelaki kategori 12 Tahun .4.3 7.0 Kedudu kan Setiap peserta hendaklah memakai nombor pengenalan di bahagian hadapan dan di bahagian belakang serta disematkan dengan pin pada keempat-empat penjuru kain. Piala Pusingan akan disediakan bagi Johan Keseluruhan. NOMBOR PESERTA 7.1 7. Mata 1 2 3 4 5 6 7 8 ……… . Juara keseluruhan Kejohanan Merentas Desa adalah berdasarkan kepada jumlah mata terendah yang dikumpulkan daripada kedua-dua kategori. pingat dan sijil akan diberikan kepada pemenang tempat pertama hingga tempat kelima belas bagi setiap kategori.2 5.3 3 4 5 6 7 8 ……… . Tiada pingat atau sijil bagi acara berpasukan.1 Semua peserta mesti melaporkan diri sekurang-kurangnya 30 minit sebelum acara bermula iaitu pukul 8.5 8.5cm x 2cm (Tebal nombor) MELAPOR DIRI PESERTA 8.0 1 PENENTUAN JUARA KESELURUHAN 5.Warna Merah Muda Ukuran kain 26cm x 15cm.00 pagi.0 5.2 6.2 5.3 6. Johan berpasukan akan ditentukan melalui jumlah mata terendah yang dikumpulkan oleh 3 orang peserta terbaik daripada 4 orang peserta daripada kedua-dua kategori dari sekolah yang mengambil bahagian. . Ukuran Nombor : 12cm x 14cm (Tinggi nombor) 6cm x 7cm (Lebar Nombor) 1. Bagi acara individu. Pihak PPD akan menyediakan Nombor peserta.

1 Segala bantahan hendaklah dibuat mengikut Peraturan 147 KOM. PAKAIAN 9.0 BANTAHAN 10.1.0 Peserta-peserta hendaklah berpakaian lengkap dan memakai nombor peserta yang disematkan dengan pin pada keempat-empat penjuru kain. Pakaian mestilah tidak jarang walaupun basah dan tidak mencolok mata. Walau bagaimanapun. pihak pengelola kejohanan akan berusaha untuk mengambil langkah-langkah yang perlu bagi memastikan keselamatan dan kesejahteraan peserta dan pegawai terjamin setakad mana yang munasabah.2Bantahan berhubung dengan acara-acara yang dijalankan hendaklah dilakukan serta-merta dan tidak lewat daripada 15 minit selepas keputusan rasmi diumumkan.1Sebarang masalah dengan kelayakan (status) seseorang peserta yang tidak dapat diselesaikan dengan memuaskan sebelum pertandingan bermula. semasa kejohanan berlangsung dan di dalam dan di luar kawasan pertandingan.3Sebarang bantahan bertulis kepada Juri Rayuan mesti disertakan dengan wang pertaruhan sebanyak RM300. 10. Jawatankuasa Pengelola berhak memutuskan sebarang perkara yang tidak tercatat dalam Undang-undang Olahraga KOM terkini. kehilangan anggota badan/harta benda dan sebarang kecederaan yang berlaku semasa perjalanan pergi dan balik.1 9.0 HAK-HAK JAWATANKUASA PENGELOLA 11. kecuali perkara berikut: 10.2 Tiap-tiap acara dijalankan mengikut tarikh dan waktu seperti ditetapkan Jawatankuasa Pengelola dengan persetujuan Pengerusi Teknik. kecacatan anggota. pengurus-pengurus pasukan akan dimaklumkan.2 Peserta hendaklah berpakaian yang sesuai dan kemas sewaktu mengambil bahagian dan pada majlis penyampaian hadiah serta berkasut. 11. kematian.1.8. maka paserta tersebut boleh mengambil bahagian di bawah bantahan dan perkara tersebut akan dikemukakan kepada MSSD kelak. . 10. 10. Sekiranya berlaku pindahan.2 9.1 11.2 Jawatankuasa Pengelola tidak bertanggungjawab atas kemalangan. 12.1.0 HAL-HAL LAIN 12.1 12.

MEMBINCANG DAN MENETAPKAN 4. UCAPAN TUAN PPD/WAKIL PPD 3. MEMBINCANG DAN MENETAPKAN PERATURAN PERTANDINGAN 7. UCAPAN PENGERUSI TEKNIK DAN PEMBANGUNAN SUKAN MSSD 4.2 11. PENGADILAN / PEGAWAI KEJOHANAN 9.AGENDA MESYUARAT PENGELOLA PERTANDINGAN MSSD SEGAMAT 1.PENGURUSAN PERTANDINGAN 11.LATIHAN PUSAT KE MSS JOHOR 11. PEMILIHAN PEGAWAI DAN PESERTA KE KEJOHANAN PERINGKAT MSS JOHOR 10.3 Tarikh Pertandingan Masa Pertandingan Tempat Pertandingan 5.2 4.4 Pingat dan Sijil Makan Minum Tempat rehat peserta / pegawai Keselamatan peserta 12. PENGESAHAN PENYERTAAN 6.HAL-HAL LAIN .3 11. UCAPAN PENGERUSI JAWATANKUASA PENGELOLA 2.1 11.1 4. UNDIAN PERTANDINGAN 8.