You are on page 1of 5

SK BANDAR BARU SENTUL

51000 KUALA LUMPUR
MINIT MESYUARAT JK PIBG SESI 2015/2016 KALI KETIGA
Tarikh

: 22 Ogos 2015

Masa

: 9.00 Malam

Tempat

: Bilik Darjah 1 Canggih, SKBBS

Kehadiran

:

1. En. Mohd. Hazlan Bin Abdul Aziz (Naib Yang DiPertua)
2. En. Muhammad Azrie Bin Halili (Setiausaha Kehormat)
3. Cik Nur Farhana Binti Muhammad Fuad (Naib Setiausaha)
4. Cik Nur Raihan Binti Mustaffa (Bendahari Kehormat)
5. Cik Nur Farhana Bt. Roslley (Naib Bendahari)
6. En. Rathuan Bin Mohamed (Ajk Ibu Bapa)
7. En. Ruslan Bin Normin (Ajk Ibu Bapa)
8. En. Khairul Azrin B. Abdul Rani (Ajk Ibu Bapa)
9. En. Musbah Bin Yusuf (Ajk Ibu Bapa)
10. Pn. Ramlah Binti Mohamed Salleh (Ajk Ibu Bapa)
11. Pn. Wahida Bt. Sukerman (Ajk Guru)
12. Pn. Zanariah Bt. Osman (Juru Audit Ibu Bapa)
13. En. Mohd. Shahdan B. Bakar (Ajk Guru)
14. En. Hafizul Mustaqim B. Samsudin (Ajk Guru)
Turut hadir:
1. En. Mohd Zamri Bin Ahmad
Tidak hadir bersebab:
1. En. Mohd. Hazlan Bin Abdul Aziz (Naib Yang DiPertua)
2. En. Khairul Azrin B. Abdul Rani (Ajk Ibu Bapa)
3. En. Rosmizul Bin Rusly (Ajk Ibu Bapa)
4. En. Musbah Bin Yusuf (Ajk Ibu Bapa)
5. Pn. Ramlah Binti Mohamed Salleh (Ajk Ibu Bapa)
6. Pn. Wahida Bt. Sukerman (Ajk Guru)
7. Pn. Zanariah Bt. Osman (Juru Audit Ibu Bapa)
1.

UCAPAN PENGERUSI
1.1
1.2

Pengerusi mengalu-alukan kehadiran para ahli jawatankuasa ke Mesyuarat
Jawatankuasa PIBG kali ke 2 bagi sesi 2015/2016.
Pengerusi mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua AJK yang hadir ke
mesyuarat kali ini dan berharap mesyuarat akan berjalan lancar seperti yang
dirancang.

Mohd Zamri Bin Ahmad (Guru Besar) mengucapakan terima kasih kepada JK PIBG yang memberi komitmen untuk hadir pada mesyuarat kali ketiga ini. memandangkan markah bagi subjek teras diambil dari peperiksaan percubaan UPSR mereka yang lepas. Rathuan Bin Mohamed : En. Ruhaidah akan memanggil AJK PIBG untuk bermesyuarat pada 10 September 2015 di bilik mesyuarat Sri Perdana. dalam subjek Bahasa Inggeris.1 4.22.04. En.  Pentaksiran Sumatif 2 akan berlangsung pada 26hb Oktober 2015.  Dicadangkan oleh : En. MEMBENTANG DAN MENGESAHKAN MINIT MESYUARAT 3.  Hari Graduasi Tahun 6 akan diadakan pada 18hb November 2015.  Berita tentang saringan LINUS ke-2: terdapat peningkatan khususnya pada murid tahun 3. Hal ini disebabkan kerana masalah kehadiran murid yang corot menyebabkan saringan sukar dilaksanakan guruguru. UCAPAN PENASIHAT 2.1 5.1 Laporan Kewangan  Cik Nur Raihan Binti Mustaffa telah membentangkan laporan kewangan PIBG bermula 10. Rathuan Bin Mohamed . Bakar PERKARA-PERKARA BERBANGKIT 4. Dicadangkan oleh Disokong oleh : En.820.2 3. Carnival School Programme BSN  Karnival ini akan dijalankan pada 24 Oktober 2015  Pn.  Karnival bersama BSN akan diadakan pada 24hb Oktober 2015 sebagai salah satu cara bagi mengumpul dana dalam PIBG.2015 . terutamanya bagi subjek Bahasa Inggeris akan dibahagikan kepada 2 kertas soalan iaitu English Paper 1 (Comprehension/Pemahaman) dan English Paper 2 (Writing/Penulisan). Guru Besar memaklumkan:  Hebahan tentang Kejohanan Olahraga/ Sukan Tahunan SKBBS telah dimaklumkan dalam surat makluman aktiviti sepanjang Oktober yang telah diedarkan kepada murid-murid untuk disampaikan kepada ibu bapa.  Hari Anugerah Cemerlang pula bakal berlangsung pada 20hb November 2015.2. Tahun 6 juga terlibat hanya untuk mata pelajaran elektif.1 2. Mohd Shahdan B.40 dan tiada transaksi daripada akaun PIBG.2015 iaitu sebanyak RM12.  Lawatan selepas UPSR: lawatan ke rumah warga emas mendapat respon yang positif berdasarkan laporan yang diterima. PERBINCANGAN 5. sebanyak 50 orang murid berjaya mencapai Konstruk 12 (Lulus LINUS) manakala.  Format UPSR baru bermula 2016.  Cik Raihan melaoprkan terdapat 4 Cek tendang kerana pihak kantin menukar Penama tanpa pemberitahuan dan dikenakan cas sebanyak dua kali termasuk GST(3sen). 20 orang murid tidak berjaya melepasi tahap lulus LINUS.08. termasuk lawatan ke Petrosains.

Disokong oleh : En. Khairul mencadangkan juga bahawa bendahari perlu melaporkan kewangan semasa setiap kali mesyuarat diadakan. 5. 5. Ruslan mencadangkan penjualan cendol ditolak kerana harga yang dijual tidak wajar (terlalu mahal). Oleh itu banyak aktiviti yang tidak dapat dilaksanakan dengan baik.3 En. Rathuan menggalakkan penyertaan alumni bagi pengumpulan dana PIBG.5 En.  En.  Setiausaha mencadangkan gambar bersaiz pasport diserahkan kepadanya untuk urusan carta organisasi. Ruhaidah memohon kerjasama JK PIBG dari kalangan ibu bapa untuk sama-sama terlibat semasa pembelian barang-barang jualan. Tindakan:Penyelaras Karnival Usahawan.7 Sesi penggambaran sekolah (JK PIBG) bagi urusan IMEJ sekolah. . Khairul mencadangakn agar pihak PIBG menggunakan kuasa mereka bagi menghebahkan makluman terutamanya mengenai pembayaran yuran pibg semasa mesyuarat agong.  En.4 En.  Pn. Samsudin 5. (Follow-up) Tindakan:Setiuasaha Agong PIBG Karnival Usahawan  NYDP mencadangkan bahawa warna kupon disamakan dan dibezakan mengikut nilai sahaja. 5. Hafizul Mustaqim selaku penyelaras program 3K mengucapkan terima kasih kepada YDP dan JK PIBG atas sumbangan yang secara tidak langsung membantu melancarkan program ini.8 Program 3K (Kebersihan.  Sumbangan dari pihak ibu bapa sangat digalakkan walaupun dalam bentuk barang-barang dapur dan sebagainya. JK PIBG (Ibu Bapa) 5. Hafizul Mustaqim B. Keceriaan dan Keselamatan)  Penglibatan ibu bapa adalah kurang daripada bilangan yang djangkakan. 5. murid yang tidak melepasi standard yang ditetapkan pihak Jabatan perlu menghadiri kem ini.9 Peruntukan perbelanjaan Unit Kokurikulum (Kem Jawi)  Kem Jawi merupakan kem yang wajib dibuat atas arahan JPWPKL menggantikan Kem Bestari Solat siri 3 dan 4.2 NYDP mencadangkan agar pihak PIBG mengeluarkan notis peringatan untuk menggalakan pembayaran yuran sumbangan PIBG kepada semua ibu bapa yang masih belum menjelaskannnya tetapi bukan secara paksaan.  Mewar-warkan warga sekolah termasuk para murid dan ibu bapa untuk membuka akaun BSN kerana pihak BSN menjanjikan manfaat untuk pihak PIBG serta murid-murid SKBBS. 5. 5.  Ujian Saringan telah dilaksanakan. memastikan penggunaan perkataan betul dan berhikmah.6 Perancangan Program dan Aktiviti PIBG 2015 Website dan Application  Perlu diambil tindakan susulan dengan sentiasa mengemaskini maklumat dari YDP.

1 Aduan tidak disalurkan pada saluran yang tepat  Pn. Khairul memberikan pendapat bahawa isu sebegini sepatutnya dibuat secara bertulis dalam borang aduan yang telah disediakan.  Pn.3 Pengurusan sumbangan untuk sekolah  En. Musbah mencadangkan agar sebarang permohonan untuk sumbangan dikumpulkan diserahkan kepadanya untuk dibantu bagi kemudahan pengurusan sekolah. Bukti media seperti imej dapat mengukuhkan lagi bukti aduan tersebut. makanan pagi untuk murid tiada serta pekerja-pekerja kantin pada sebelah pagi tidak ramai menyebabkan pengurusan kantin tidak dilihat sistematik menurut pandangan beliau.2 Cadangan penetapan Mesyuarat PIBG  NYDP menggalakkan waktu mesyuarat PIBG diadakan seperti hari ini kerana kedatangan para AJK meningkat serta positif. Isu ayam goreng yang busuk.  Guru besar serta en. Pihak Jabatan meminta semua sekolah memiliki 1 modul yang berharga tetapi pihak sekolah mengambil inisiatif untuk perbanyakkan modl ini untuk kegunaan semua murid yang menghadiri kem ini. Makluman: Seluruh AJK PIBG 6. HAL-HAL LAIN 6. Makluman dan Tindakan: AJK dan Bendahari 6.  Guru-guru telah menggunakan duit sendiri dan memohon pihak PIBG meluluskan permohonan untuk membayar modul-modul yang telah difotostat. Makluman: Seluruh AJK PIBG 6. bukannya hanya secara lisan semata. Ramlah menyuarakan aduan tentang isu kebersihan serta pengurusan kantin. bekas minuman berbau sabun.  Mesyuarat telah sebulat suara meluluskan permohonan ini menggunakan akaun PIBG. Tindakan: Setiausaha Agung PIBG . Ramlah serta AJK PIBG yang lain mempunyai kebenaran untuk memantau keadaan kantin secara terkawal dan mengikut keperluan sahaja.

Hazlan Bin Abdul Aziz.3 En.1 7. Naib Yang DiPertua Sesi 2015/2016 mengucapkan terima kasih atas kehadiran smua dan berharap pada mesyuarat akan datang kehadiran semua AJK PIBG lebih menggalakan. UCAPAN PENANGGUHAN 7. ___________________ Mohd. Disediakan oleh. Mohd.20 malam. NYDP PIBG Sesi 2015/2016 SK Bandar Baru Sentul . Hazlan Bin Abdul Aziz. ______________________ Muhammad Azrie Bin Halili Setiausaha Kehormat PIBG Sesi 2015/2016 SK Bandar Baru Sentul Disahkan oleh.7.2 7. Mesyuarat ditangguhkan pada pukul 11.