You are on page 1of 11

Razmatrati Kristovu muku

“I gledat će na onoga koga su proboli; naricat će nad njim kao nad jedincem, gorko ga oplakivati kao
prvenca.” (Zah 12,10)
Tradicionalni izričaj Crkve ne odnosi se isključivo na liturgiju, već se prostire na gotovo svaki aspekt
vjerničkog života. Svakako, jedan od najvažnijih je sakralna umjetnost. Zato bismo željeli, kada god to
bude moguće, prikazati vam i neke naročito pamtljive i zanimljive umjetničke vizije Krista i Njegove
Crkve. Kako se bliži vrijeme Velikog petka, dana kada je mučen i pogubljen naš Gospodin Isus Krist, bilo
bi dobro da u preostalom vremenu do Uskrsa još jednom zastanemo i promislimo o tome kakvu je žrtvu
za nas podnio Spasitelj. Uz pobožno moljenje križnoga puta, htjeli bismo vam ovom prilikom omogućiti
da razmotrite Kristovu Muku kroz ovaj potresni i veličanstveni umjetnički prikaz Krista raspetoga.

onako kako su vidljive na Torinskom platnu (koje će ove godine ponovno biti izloženo u Torinu). te kao takvo do posljednjeg detalja odražava višestruke povrede trupla. Juan Manuel Miñarro. Ovo je jedino raspelo čiji se prikaz u potpunosti temelji na Platnu. Ovo raspelo rezultat je rada višedisciplinarnog tima znanstvenika koji se bave istraživanjem Torinskog platna.Prikaz Krista raspetoga sa Sveučilišta u Cordobi izradio je kipar koji je ujedno i profesor na seviljskom Sveučilištu. .

.

prekriva čitavu lubanju. prema istraživanjima Platna od strane sveučilišta Bologne i Pavije. koja ima nesavitljivo trnje. Jezik i nožni prsti imaju plavkastu nijansu. što je tipično kod zatajenja srca.Prikaz Kristovog tijela umotanog u Torinsko platno. smatra se da je upravo od nje načinjena Kristova kruna od trnja. Načinjena je od biljke „ziziphus jujuba“ (žižula).80 m. Desna strana lica je natečena i puna masnica. pošto je napukla jagodična kost. U njemu su sasvim točno reproducirane rane Čovjeka u Platnu. . Koža predstavlja točan izgled osobe koja je mrtva preko sat vremena. Na tu biljku koja raste na području Palestine uputili su botaničari. od istog autora. abdomen je natečen. Ruke i križ tvore kut od 65 stupnjeva. Kruna od trnja zapravo je u obliku kacige. Radi raspinjanja. Slika nam predstavlja tijelo visine 1.

.

Komadići zemlje su slijepljeni s mesom. jer su krvnici pazili da se ta područja ne oštete. Na Tijelu su prisutne dvije vrste krvi: krv koja je istekla prije smrti. kako bi se s njima kidala koža.Desna ruka je iščašena. jer se raspeti Čovjek oslanjao na nju. s metalnim kuglicama koje su na krajevima imale šiljke. Palčevi svake ruke su svijeni prema središtu dlana. kao i plazma u rani na boku. tijekom procesa asfiksije (gušenja). . Autor raspela. kako osuđena osoba ne bi umrla prilikom mučenja. Koža na koljenima je oguljena. a ta zemlja je donesena po putu iz Jeruzalema. Nožni prsti su plavičasti radi zatajenja srca. Izradu ovog dijela nadgledao je hematolog (liječnik specijalist koji se bavi proučavanjem krvi i krvotvornih organa). i post mortem (posmrtna) krv. Ovako živac reagira kada neki predmet probije zapešće. Rane odražavaju tragove koje je ostavio rimski bič namijenjen kažnjavanju. Nijedno od vitalnih dijelova Tijela nije izbičevano. u pokušaju da dođe do zraka. Juan Manuel Miñarro Lopez. radi brojnih padova.

kao i njegovog raspeća.Ispod rečenice na hebrejskom stoje prijevodi na grčki i latinski. Greške u pisanju načinjene su hotimično. za razliku od Rimljana i Grka. pisali s desna na lijevo). što je bila vrlo česta pogreška u to doba na tom području (Židovi su. Juan Lopez je načinio još nekoliko vrlo dojmljivih prikaza muke Kristove. pa vam prilažemo još nekoliko fotografija tih djela. . Detaljniji prikaz raspela možete pogledati ovdje: G. a ti prijevodi su napisani s desna na lijevo.

.

.

.

Zašto Đavao mrzi sakralnu glazbu In "Blog" O nama In "Izvori" .