You are on page 1of 4

Holocaust in Romania?

95 de pag, editura Kogaion, 2002, Bucuresti

Cartea reprezinta o suita de documente si marturii adunate si
comentate de Ion Coja in folosul parlamentarilor si al autoritatilor implicate in
elaborarea, aprobarea si aplicarea Ordonantei de Urgenta nr 31/2002 a
Guvernului Romaniei.
Aceasta cuprinde 12 anexe.
Ion
Coja
incearca sa aduca o serie de dovezi si de martori, care sa ateste ca faptul ca
“In Romania Holocaustul nu a avut loc”.
Fata de unii evrei, care sustin raspunderea si
vinovatia romanilor pentru viata a sute de mii de evrei ucisi in asa zisul
“holocaust din Transnistria”, exista o serie de evrei respectabili care
apreciaza cu recunostinta comportamentul tolerant si omenos al romanilor in
anii celui de-al doilea RM. Un exemplu in acest sens este marturia unui
evreu, rabin sef al Clujului in anii razboiului, care sustine faptul ca atunci
cand lumea a privit insensibila nimicire a evreilor europeni, Romania a fost
dispusa sa primeasca refugiati evrei si sa deschida pentru acestia porturile
sale. Ion Antonescu a fost nevoit la acea vreme sa publice un decret prin
care evreii care treceau granita clandestini erau condamnati la moarte, insa
acest lucru nu s-a intamplat niciodata.
In Transnistria, nu au fost deportati
numai evrei, ci si tigani si romani, cei deportati fiind pedepsiti de regimul
Antonescu pentru sentimentele lor pro-sovietice, pro-comuniste, pentru lipsa
de loialitate aratata statului roman, iar in cazul tiganilor pentru actele lor de
talharie.
Cu toate acestea, regimul de viata la care au fost supusi
cei deportati in Transnistria a fost mult mai tolerant si mai acceptabil decat
regimul de viata din celelalte lagare, organizate fie de germani, fie de aliatii
anglo-americani sau rusi, lucru este sustinut si de Crucea Rosie
Internationala.
Istoria consemneaza acte de tradare si de neloialitate a unor
evrei din Basarabia si Bucovina, care indoctrinati de propaganda bolsevica,
asteptau ca pe o izbavire ocupatia sovietica. In schimb, “contributia”
sovietica la suferintele evreiesti este tinuta sub tacere.
In
anul
2001 s-a organizat astfel, la Bucuresti un simpozion international pe tema
Holocaust in Romania? Astftel, participantii (scriitori, jurnalisti, istorici, fosti
detinuti politici, fosti membri PCR, etc) au sustinut in unanimitate ca in
Romania nu s-a produs impotriva evreilor decat incidente izolate, de cele mai

Din pacate. oameni si popoare nevinovate. A spune adevarurile despre crimele si faradelegile comise de evreii comunisti. in acea vreme a existat un holocaust. cu totul aserviti Moscovei. Singurii care au fost deportati. impreuna cu comunstii non-evrei. Exista o serie de minoritati in Romania care interesate ca minciuna. In nicio tara dominata de nazisti. Nici evreii sionisti nici cei pamanteni nu au avut de suferit de pe urma regimului instaurat de Antonescu. invitati sa participe in Germania la un congres mondial al partidelor anti-semite. in cazul in care Antonescu ar fi fost un criminal de razboi. Una dintre subiectele discutate la simpozion a fost faptul ca a nega holocaustul din Romania nu insemna. Una dintre aceste minoritati o reprezinta maghiarii. bolesvici au cominternisti. evreii comunisti. care se simteau bine in Romania si doreau sa fie asimilati de poporul roman. falsul numit holocaust antievreiesc din Romania sa capete crezare si circulatie internationala. insa crima este si sa acuzi de crima impotriva umanitatii. si a le impune acestora sa suporte consecintele penale ale comportamentului lor inseamna a te situa nu pe pozitii anti-semite. Astfel de legaturi intre Antonescu si liderii evrei nu ar fi fost posibile. in Romania existau 3 grupuri de evrei: evreii pamanteni. considerand ca in schimbul tratamentului de care evreii din Romania sau bucurat sub regimul Antonescu. caruia i-au cazut victime romanii din Basarabia . legionarii au declinat aceasta onoare deoarece nu se considerau a fi a anti-semiti. evreii sionisti. prind deductie logica sa negi si holocaustul de care se fac vinovati guvernantii Germaniei hitleriste. In vremea celui de-al doilea RM. evreimea mondiala are acum ca indatorire sa intervina pe langa cercurile anglo-americane ca sa nu se instaureze in Romania un regim comunist. In vara anului 1944. de genocid. exista o serie de actiuni pozitive ascunse ale acestora in ceea ce priveste minoritatea evreiasca: infiintarea Teatrului Evreiesc in Bucuresti. participantii au convenit asupra crearii unui proiect de lege care sa-i apare pe romani de defaimarea prin acuzatii de genocid lipsite de orice temei (anexa 6). In concluzia a cele discutate in cadrul simpozionului. Constituie o crima impotriva umanitatii daca omori un singur om pe motivul rasei. In ceea ce priveste acuzatiile de genocid care se aduc legionarilor si lui Ion Antonescu. dar un holocaust anti-romanesc.multe ori cu caracter de represalii. care doreau refacerea in Palestina a Israelului si doreau in orice moment sa emigreze. nu a supravietuit o asa de mare proportie a populatiei evreiesti ca in Romania. ca activisti comunisti au fost evreii comunisti. ci pe pozitii anti-comuniste.

care a reprezentat razbunarea romanului pe evreu. situatia lor neimpresionand pe nimeni. fie muncind. statul roman a pus la dispozitia cercetatorilor toate arhivele pe care le detine. fara nicio sustinere internationala. In ceea ce priveste cronolgia faptelor. Dupa ocuparea Romaniei de rusi. Lagarele din Transnistria erau fie niste sate. ucigand. rusii au inceput vanatoarea evreilor sovietici refugiati in Romania. Pentru dovedirea celor spuse. multi dintre acesti tradatori de patrie au impins aceasta “sinceritate” pana la crima. erau de fapt. romanii din Transilvania de N-V. Exista cazuri de evrei delcarati morti pe unele liste publicate la Iasi in 1941 si care. partea adversa impedica accesul liber la propriile arhive. Aceasta solutie a fost aplicata si unor crestini. inclusiv din partea organizatiilor evreiesti internationale. A fi evreu nu era suficient ca sa fii deportat in Transnistria. Nu exista o organizatie terorista sau comunista descoperita de organele politienesti din care sa nu faca si evrei i adesea numai evrei. a obiectivelor militare si civile. fie din ajutoarele primite de la alti evrei. cominternisti. cei care au inceput asasinatele sunt evreii comunisti. interzicandu-le doar intoarcerea in Romania. . militari romani luati prizonieri de rusi dupa 23 august si deportati in Rusia. cel de la Iasi. molestand si batjocorind romanii. niste expluzati carora li s-a dat voie sa plece unde vor ei. armatei. Lasata complet izolata. care au infundat puscariile comuniste pentru vinovatia de a nu gandi si simti dupa modelul iudeo-bolsevic. Printre evrei a criculat ideea ca Stalin va permite transformarea Basarabiei in Republica Sovietica Socialista Evreieasca. Acesti evrei. in schimb. mai traiesc si astazi in Bucuresti sau Israel. intai a avut loc cedarea Basarabiei si a Bucovinei.si Bucovina (holocaustul rosu). Administrarea Transnistriei a fost incredintata de Hitler guvernului roman. armata si functionarii publici. indeosebi tineri intelectuali. precum si sutele de mii de romani din toate familiile. Antonescu le-a permis evreilor expulzati sa isi procure singuri cele necesare traiului. Antonescu l-a arestat pe liderul evreilor. majoritatea evreilor din Basarabia si Bucovina s-au bucurat. Romania a trebuit sa isi retraga armata si administratia din Basarabia si Bucovina. in scopul de a-i impedica pe acestia sa actioneze impotriva frontului. In momentul in care Antonescu a auzit de plangerile pe care evreii din Bucuresti le faceau in America. cu nume schimbate. abia apoi a fost primul act sangeros. Cu alte cuvinte. In timp ce intreaga societate romaneasca traiau aceste momente ca o tragedie nationala. fie niste cartiere în care au fost adusi sa traiasca cateva zeci de mii de evrei. romani chiar. in legatura cu “greutatile “pe care le infruntau evreii din Transinistria.

La terminarea razboiului. La sfarsitul razboiului acesta nu a mai facut nicio reclamatie. insa evreilor care raman in sarcina fascistilor romani si germani nu li se cunoaste nicio informatie. si-ar dori sa se poata intoarce in Romania impreuna cu colegionarii lor romani. de teama. si l-a trimis sa petreaca cateva luni in Trans. temandu-se de ceea ce s-ar putea intampla dupa plecarea autoritatilor romane. Bine. 6 000 000 de evrei. Evreii din Bucovina traiau intr-o spaima cumplita. Insa acesta s-a trezit inculpat si condamnat la moarte impreuna Ion Antonescu. Doar el a fost gasit nevinovat si a fost trimis in Romania. acceptand sa fie tinuti de romani ostateci. toti cei 11 guvernatori care au administrat teritoriul sovietic ocupat de Germania si aliatii ei au fost arestati pt a fi anchetati. care. data si locul decesului.Filderman. Printre ei era si un roman: profesorul universitar George Alexianu. Evreilor ucisi de fascistii maghiari li se cunoaste numele. adresa. in lagare de concentrare decat sa revina sub o administrare sovietica. La muzeul Holocaustului din capitala SUA scrie ca din. . 400 000 au pierit in Romania. autoritatile romanesti. Existau evrei rusi in Trans. dar din acesti 400 000 nu se stie cati sunt cei pentru a caror moarte sunt vinovati romanii.