You are on page 1of 20

Branduri seducatoare si

profit
Studiu de caz: Jack Daniel’s

această tehnică poartă numele de storytelling sau marketing narativ. Povestea pe care o spune brandul trebuie să fie cât mai sinceră și mai reală pentru a reuși să cucerească inimile consumatorilor. să fie vizibile și să creeze legături emoționale între produse și consumatori. • În marketing este întâlnită foarte des tehnica storytelling-ului deoarece companiile au nevoie să își evidențieze produsele proprii față de concurență în piețe aglomerate. Marketerii construiesc povești în jurul brandurilor ca acestea să reușească să se diferențieze.Ce este tehnica storytelling? • Marketingul apelează la povești pentru a reuși să promoveze cât mai bine brandul. .

Lovemarks • Lovemark este un concept nou. este realizat printr-o poveste de brand care deține trecut. pe puterea de atracție a brandurilor. Acest gen de poveste face apel la mituri și simboluri. transformând brandul întro sursă de inspirație . care mizează pe relaționarea emoțională. prezent și viitor învăluit cu vise și speranțe. pe acea parte intimă care reușește să cucerească inima consumatorilor și îi transformă în clienți loiali. lovemark. Misterul brandurilor de suflet.

.

. Finlandia. care livrează pe piața internațională un portofoliu diversificat de băuturi spirtoase și vinuri. această companie produce o serie de branduri foarte cunoscute pe piața mondială a băuturilor spirtoase precum Jack Daniel’s. Southern Comfort și altele. Herradura. Woodford Reserve. Chambord.Compania Brown-Forman • Compania Brown-Forman este una dintre cele mai mari companii americane. Cu rădăcini din Louisville și Kentucky.

.

Jack Daniel’s • Unul dintre cele mai cunoscute branduri de whiskey pe care le produce și distribuie compania Brown-Forman este renumitul Jack Daniel’s. Jack Daniel’s Winter Jack. compania Brown-Forman ne pune la dispoziție și Jack Daniel’s Single Barrel. • Pe lângă renumitul Jack Daniel’s Tennessee Whiskey . . Jack Daniel’s Country Cocktails. 27 Gold. Jack Daniel’s Tennessee Honey. Jack Daniel’s No. Jack Daniel’s Sinatra Select. Gentleman JackDouble Mellowed Tennessee Whiskey. Jack Daniel’s Tennessee Fire.

.

Povestea lui a început în 1850.Cine este Jack Daniel? • Jack Daniel`s folosește sloganul „Every day we make it. . prin diferite oferte și promoții. fondatorul brandului. crez care i-a aparținut lui Jasper Newton Daniel. într-o zi de septembrie și pentru că nimeni nu stie ziua exactă a nasterii lui. Prin această sărbătoare. we`ll make it the best we can”. marketerii au hotărât să îi sărbătorească ziua de naștere pe toată durata lunii septembrie. aceștia reușesc să consolideze relația dintre brand și consumatori.

.

zâmbind: ”O sticlă pătrată pentru o persoană verticală. Jack Daniel`s fiind considerat un vizionar pentru că a considerat că o băutură bună trebuie să stea într-un ambalaj pe măsură. Din dorința de a crea ceva unic a ales un design pătrat pentru sticlele de whiskey. o legătură emoțională între brand și consumatori. prin acest lucru se crează o apartenență.” Astfel.Povestile din spatele brandului • Atributul principal al brandului este autenticitatea. Se spune că atunci când i-a fost prezentată sticla de către un comis voiajor. . ca mine. el i-a spus.

.

ca și ziua de naștere a lui Jack și semnificația din spatele cifrei 7 rămâne un mister. 7 a fost numărul trenului care îi căra butoaiele de whiskey. Alții spun că a ales această cifră pentru că aducea noroc. Alte povești spun că 7 reprezintă numărul iubitelor sale. doar el știind adevăratul motiv . se spune că Jack a încercat șase rețete înainte de a produse whiskey-ul perfect din Tennessee sau că numărul provine din modul în care scria litera „J. De asemenea.”. Totuși. curiozitatea consumatorilor pentru cifra 7 aflată fix în centrul sticlei a fost hrănită de speculații și legende. deși doar una a avut un loc special în inima lui. Conform unei povești. care semnăna cu un 7.Misterul si povestea cifrei 7 • De-a lungul timpului.

.

Printre iubitorii celebrii de Jack Daniel`s se numără: Frank Sinatra. Acesta a devenit în timp un simbol cultural. The Devil Makes Three-Old Number 7.I love Vegas.Muzica si whisky • Un alt aspect important al brandului este asocierea acestuia cu muzica.David Aleen Coe. Marinda Lambert. televiziune este una de-a dreptul notabilă. de la rock.Jack Daniels if you please. KeshaTik Tok. Lemmy Kilmister (Motorhead) și Michael Anthony (Van Halen). care a fost îngropat cu o sticla de Jack Daniel`s. Dean Martin.Thank God for Jack Daniel`s. pop până la jazz.Jack Daniel`s. Sex Slaves. brandul este pomenit în diferite melodii. • Popularitatea whiskey-ului din Tennessee nu se oprește aici. de toate genurile. Printre cele mai celebre se numără: David Lewis-I drink alone. . care au spus în nenumărate interviuri că beau whiskey-ul acesta. apartenența sa la muzica.

.

Teacher’s. cu o vânzare anuală de peste 1. brandul ocupă de mai bine de 15 ani prima poziție in rândul celor mai bine vandute produse din gama whiskey. aceasta reprezentând in jur de 14% din cota de piață la nivel național.000 de litri1. J&B.Un brand aducator de profit si stabilitate • Brandul Jack Daniel’s este cel mai popular brand atât în România.000. ce surclasează alte branduri cu traditie precum Johnny Walker. In România. cât și la nivel internațional din portofoliul de produse al Brown Forman. Chivas Regal și altele .

vânzările de produse din gama Jack Daniel’s au reprezentat 64% din profitul obținut de companie. . înregistrând vânzări de 21. în ciuda creșterii accizelor 2. In anii anteriori. respectiv 20 de milioane de unități in 2014. gama Jack Daniel’s a înregistrat vânzări de 19 milioane de unități in 2013.Cine este cel mai vandul whiskey? • Jack Daniel’s este cel mai vândut whiskey la nivel mondial. Vânzările de Jack Daniel’s au contribuit decisiv la creșterea profiturilor companiei pe parcursul istoriei. În acest an. Brown Forman a înregistrat cele mai mari vânzări din istorie pentru gama Jack Daniel’s.3 milioane de sticle in anul fiscal 2015. În anul 2015.

U. Cu toate acestea. Între anii 1950 si 1970. Era disponibil doar in cateva locații. De asemenea.• Poziționarea brandului Jack Daniel’s ca un brand de top a contribuit decisiv la creșterea vânzărilor si obținerea profitului pe termen lung.A. exclusivist a avut un succes imens. Jack Daniel’s a continuat sa fie promovat la scară largă in S. unic pe piața whiskey-ului din acea vreme. iar cererea surclasa oferta. Strategia companiei ca acest brand să fie cunoscut ca unul diferit. contribuind de asemenea într-o foarte mare măsură și la creșterea vânzărilor și menținerea unui profit constant din vânzări . asocierea la acea vreme a brandului cu spritiul independent american. Jack Daniel’s a fost poziționat ca un brand exclusivist. dar și cu artiști ai pop-ului si rock-ului a contribuit la crearea unei legaturi între brandul Jack Daniel’s și consumatorii de la acea vreme. maximizând vânzările și totodată profitul.