You are on page 1of 5

TEHNOLOGII SPECIALE DE

ÎNTREȚINERE A SPAȚIILOR VERZI

NAGY TIMEA
ANUL 1
MASTER PAISV
USAMV CLUJ-NAPOCA
2015

cu lăstari puternici formați de la nivelul solului. Vechile tulpini care au făcut flori trebuie tăiate până la doi muguri de la bază. Tăieri de îtreținere Ca să înflorească bine. chiar deasupra unui mugure sănătos sau a unui lăstar. Genul Forsythia a) Tăieri aplicate: -1. se taie toate tulpinile vechi care au făcut flori cel puțin la jumătate. pentru a avea o perioada maximă de creștere și o bună producție de flori în anul următor. pe măsură ce aceasta se fortifică. Tăieri de formare Plantele tinere trebuie tăiate pentru a le ajuta să crească dense.Lucrări de întrținere aplicate arborilor și arbuștilor 1. . Acestea se tai la sfârșitul primăverii sau la începutul verii. 2. Dupa plantare. se încearcă să se înlocuiască între un sfert și o cincime din tulpinile bătrâne în fiecare an. pentru ca planta sa aibă lumina si să aibă loc pentru formarea de noi lăstari. Imediat dupa inflorire. se taie orice creștere slabă sau vătămata. Se taie ușor tulpinile rămase până la circa două treimi din lungime pentru a ajuta apariția de noi lăstari de la baza plantei. La arbustii maturi. pentru a înlătura tulpinile bătrâne care se dezvoltă treptat și pentru a ajuta producția de noi lăstari care fac flori. forsiția trebuie tăiată anual.

Solul în jurul acestora trebuie menținută curat. mai degraba decât tăind planta complet. primăvara. c) Fertilizări și protecție împotriva dăunătorilor La 2-3 ani. În anul următor tăiați complet toate tulpinile subțiri sau slabe b) Lucrări ale solului Forsiția nu este o plantă pretențioasă la sol. iarna târziu sau primăvara devreme se taie toate celelalte tulpini până la 5-7 cm de la nivelul solului. mai ales dacă s-a neglijat tăierea. Aceasta situație poate fi remediată prin tăiere severă. deoarece acestea sunt acoperite cu un strat de ceară care le protejează. pentru a ajuta apariția lăstarilor de înlocuire. se poate administra la rădăcină gunoi de grajd. dar este dificilă. bine descompus. Lăsând doar trei sau patru tulpini puternice. Comaterea acestora se face cu insecticide.3. în doi sau trei ani. care se va încorpora în sol. care poate fi ușor confundat cu păduchele lânos. slabe. lipsit de buruieni. afânat și bine mărunțit. va face flori puține și planta va deveni sensibilă la dăunatori și boli. făcuta pe etape. Un dăunător mai important al forsiției este Metcalfa pruinosa. dar le preferă pe cele care nu sunt prea umede.Tăieri de remediere Multimea de tulpini subțiri. .

degradate. cu o foarfecă de tăiat ramuri sau cu un fierăstrău. se aplică tratamente curative împotriva acestora. Solul din jurul acestora trebuie să fie în permanen ță curat. Toamna târziu sau primăvara devreme se pot tăia ramurile rupte. mărunțit. bine afânat. . Aceste lucrări se efectuează cu sapa și grebla.2. În perioadele călduroase și secetoase se recomandă udarea acestora cu 15-20 l de apă/plantă. Genul Rhamnus Exemplarele din genul Rhamnus nu au nevoie de lucrări speciale de întreținere. Periodic se pot aplica fertilizări cu NPK. Se aplică și tăieri de formare și regenare. Ori de câte ori se sesizează prezența unor boli sau dăunători. care se pun la baza trunchiului sau se amestecă cu apa pentru udat. bătrâne sau moarte.

astfel încât să se poată traversa confortabil lângă acestea. trebuie luat în considerare înălțimea coroanei. Genul Populus La aceste specii arbustive. buruienile trebuie plivite și solul menținut curat. la fel ca și cele rupte sau care pun în pericol siguranța celor care sunt în apropierea acestora. nu sunt technici speciale de întreținere. Dacă sunt plantate în aliniamente. bătrâne se taie. . trebuie eliminați în totalitate. Astfel. Solul din jurul lor trebuie menținut curat și mărunțit. tăierile cele mai importante sunt cele de întrținere: ramurile bolnave. Daca sunt plantate solitar sau în grupuri solul din jurul acestora trebuie să fie în permanent îngrijit. afectate. Bolile și dăunătorii trebuie combătuți imediat la apariția acestora. afânat. deoarece nu mai sunt decorative și nu oferă siguranță. Arborii bătrâni sau uscați.3. la fel ca și la genul Rhamnus.