You are on page 1of 9

DROGUL

Drogul in sens farmacologic este o substanta utilizata sau nu in medicina,
a carei folosire abuziva poate crea dependenta fizica si psihica sau tulburari
grave ale activitatii mintale, ale perceptiei si ale comportamementului. In
sensul dat de catre conventiile internationale, prin drog intelegem
substantele supuse controlului prin Conventia Unica asupra stupefiantelor
din 1961 si substantele psihotrope al caror control este prevazut de
Conventia din 1971. Conventiile si protocoalele aplicabile drogurile au dat
substantelor psihotrope un sens particular, diferentiindu-le de stupefiante.
Consumul poate fi:exceptional, in scopul de a incerca odata sau de mai multe ori un drog, fara a continua insa;
ocazional, sub forma intermitenta, fara a ajunge la dependenta;
episodic, intr-o circumstanta determinata;
sistematic, caracterizandu-se prin dependenta.

In toxicomanie, inclinatia de a consuma droguri conduce la o stare de
subordonare, de cele mai multe ori tiranica, a unui individ fata de un drog,
care ii conditioneaza comportamentul, existenta, relatiile familiale si sociale.
Motive care duc la consumul de droguri :

curiozitatea
Nu inseamna ca devenii dependent doar pentru ca ai incercat, dar nu continua – utilizarea
sistematica duce la dependenta, iar in cazul drogurilor puternice, prima doza poate fi fatala
(heroina, cocaina, LSD, Extasy, amfetamine, fenciclidina)

teribilismul
Consumul de droguri poate fi vazut ca excitant si provocatori. Unii sunt tentati sa infrunte
riscurile implicate, departe de a fi impiedicati de vorbe precum “pericol”. Poti sa iesi in
evidenta si in mod pozitiv, fara sa consumi droguri! Cauta alternative!

presiunea grupului
Este important sa stii sa spui “NU” – asta dovedeste ca ai o personalitate puternica. Incearca
sa fii tu insuti, chiar daca cei din jurul tau au alta opinie

probleme (in familie, scoala, cu prietenii)
Unii tineri pot folosi droguri pentru a acoperi problemele existente (divortul parintilor, abuz sau
neglijenta din partea parintilor sau a scolii). Trebuie inteles sa folosirea drogurilor rezolva doar
aparent si temporar problema, ea continuand sa existe si sa se agraveze.

neintegrarea in colectivitate si societate
Consumul de droguri poate fi un raspuns la singuratate, la probleme privind integrarea in
colectivitate sau dispretul fata de sine. Este important sa va ajutati unii pe altii, sa treceti peste
probleme fara sa recurgeti la droguri

lipici.Morpheus. dar impreuna cu . solventi. este produsa printr-o alterare chimica a morfinei si este de 2-3 ori mai puternica decat morfina. Constituie in multe tari o problema majora. hidrocarburi precum gazolina. Consumul de opiu este cunoscut in Asia de mii de ani. oboseala. acetona etc. nu numai pentru faptul ca duce extrem de rapid la dependenta si este foarte periculos. Opiul se extrage din capsula macului opiaceu – Papaver somniferum. Motivul pentru care sunt consumate este detasarea de realitate . Opiaceele reduc durerea si in doze mari induc somnul. dureri de cap si eliminari involuntare de urina si fecale.) ce pot fi inhalate pentru a produce starea de high. azotati de amil. Efectele consumului de lunga durata sunt: pierderea in greutate. sprayuri cu vopsea. abolirea senzatiilor neplacute de foame. hemoragii nazale. Petidina si metadona sunt droguri sintetice care actioneaza asemanator morfinei. morfina. frig etc.. pierderea apetitului. incluzand oxizi de azot. hepatita sau hemoragii cerebrale. Heroina . pierderea coordonarii. butil. oboseala musculara. Efectul inhalantelor depinde de tipul de inhalant. Azotatii de amil si butil duc la cresterea pulsului. Din aceasta categorie fac parte opiul. diluanti. tuse. cel mai frecvent utilizat inhalant este Aurolacul. Sunt multe tipuri de inhalanti. Heroina a fost descoperita in 1874 . corector de masina de scris. codeina si heroina care este un narcotic derivat din morfina. Alte efecte imediate ale inhalantilor includ stare de voma.Tot ce produce fum sau se afla sub forma de vapori ce pot fi inhalati si produce stare de high se numesc inhalanti. indiferenta.Cel mai periculos si care duce la puternica dintre narcotice este dependenta cea mai heroina. dereglari ale echilibrului electrolitilor. dar fumatul de opiu a aparut in China numai dupa ce a fost introdus tutunul. stranut. Morfina a fost izolata din opiu la inceputul secolului al XIX-lea si a fost denumita dupa zeul grec al somnului .Solventii si aerosolii scad frecventa batailor inimii si a respiratiei si duc la tulburari de gandire. fumul multor chimicale de uz casnic (fixativ. La noi in tara.

letargie. hipertensiune arteriala. ameteli. deprima respiratia (dar mai putin decat morfina). scaderea ratei respiratorii cu evolutie spre soc. hipotensiune. Determina rapid toleranta. Emsel.racirea tegumentelor. Dozele mici dau relaxare. Are actiune sedativa marcata. rareori anorexie. insomnie. sudoratie. tahicardie. Este o pudra a carei culoare variaza intre maro inchis si alb. jafuri. O doza mare duce la scaderea tensiunii. slabiciune. suprimarea reflexului de tuse ( in cazul asocierii cu alcool se poate produce asfixia cu propriile vomismente ). hipotonie musculara.cocaina si metamfetaminele deseori stau la baza unor acte criminale precum spargeri. eruptii cutanate alergice. morf. prostitutie. Pudra poate fi inhalata sau fumata. cosmaruri. cefalee. febra. tinitus. constipatie sau diaree. contractia pupilelor si vedere incetosata. deces. sedare.Cei care folosesc acest drog afirma ca dupa injectare simt un gust de menta si o senzatie dde raceala in abdomen care cu timpul se transforma in senzatie de greata. transpiratii. crampe musculare si abdominale. care este vanduta in pachete mici de celofan sau folii sau in bilute din acelasi material. Utilizarea repetata duce la dependenta fizica si psihica. furturi. Poate cauza relativ frecvent greata. Efectul se mentine 3-5 ore. ticuri nervoase. coma. tulburari de vedere. Cea mai populara forma este cea inchisa la culoare. voma. Cea mai folosita cale de administrare a heroinei este cea injectata. pentru a-si intretine obiceiul. putindu-se ajunge pina la 40 de fiole pe zi sau chiar mai mult. diaree. anxietate sau euforie. . domnul Melancolie este utilizata in medicina cel mai adesea in fazele terminale ale cancerului. dezintoxicarea duce la iritabilitate. euforie. iritabilitate. voma. pentru capacitatea ei de a suprima durerea. Exista riscul colapsului cardiovascular in cursul sevrajului. halucinatii. deprimare respiratorie. Morfina Denumita in jargon M.

dupa alcool. Consumul frecvent al unor doze mari de cannabis poate produce o toleranta moderata. Pentru ca hasisul contine o concentratie mai mare de THC decat marijuana. sau sub forma de ulei de hasis. hasisul si uleiul de hasis sunt mult mai puternice si sunt vandute si folosite in . Este formata din frunzele. la pacientii cu glaucom. Cannabisul -a fost folosit in medicina mai multe secole. sociale. Marijuana poate fi gasita si in Sinsemilla (din spaniola Sin semilla – fara seminte) . cum este alcoolul. Toleranta inseamna ca o persoana are nevoie de doze mai mari de drog pentru a ajunge la aceleasi efecte pe care le avea folosind cantitati mai mici. cand cannabisul reduce presiunea intraoculara si ca stimulent al apetitului la pacientii bolnavi de SIDA si in epilepsie. Marijuana este cel mai popular drog printre tineri. ceea ce poate duce la fenomene de sevraj moderate. hasis sau uleiul de hasis determina puterea drogului. pot deveni in timp. care este uscata si maruntita. este delta-9-tetrahidrocanabinolul (THC). ce creste in zonele insorite ale globului. Cantitatea de THC ce se afla in marijuana. devenind dependenti de cannabis. Efectele cannabisului sunt intensificate deseori intr-un mod imprevizibil in aceste combinatii.Marijuana considerata ca si “drog de trecere”.starea de “high”. Putini din cei care consuma in mod ocazional pot sa-si deterioreze in mod serios sanatatea.varful inflorescent al plantei feminine nepolenizate a cannabisului. Substanta responsabila pentru efectele psihoactive . dar cei care nu sunt dependenti. Hasisul -este un extract de marijuana. inalta. florile. Cannabisul este periculos cand este combinat cu alte droguri. care variaza la culoare de la galben la maro-inchis si negru. Numai un procent redus din utilizatori devine dependent de cannabis. Desi de cele mai multe ori consumatorii de cannabis trec la consumul altor droguri. recent in tratamentul starii de greata a pacientilor bolnavi de cancer care fac chimioterapie. impreuna cu hasisul si uleiul de hasis sunt diferite forme ale canabisului – o planta cu frunze verzi. sub forma de substanta rasinoasa. legale. Este un drog care deprima centrii nervosi. care constau de obicei in simptome asemanatoare gripei. aceasta nu este o regula. Consumatorii de cannabis pot avea o diversitate de probleme de sanatate. tulpinile si semintele plantei cannabis. financiare si de comunicare cu ceilalti. care este un ulei vascos.

Halucinogenele sunt printre cele mai vechi droguri. Efectele hasisului si uleiului de hasis sunt aceleasi cu ale marijuanei. a miscarilor. cleme de rufe. cand Hoffman a consumat accidental LSD. efectele de high durand intre 10-12 ore. Hasisul si uleiul de hasis degaja un miros patrunzator atunci cand sunt fumate. in tigari sau pipe.cantitati mai mici. de numai 25 mg (echivalentul a cateva cristale de sare) a fost capabila sa produca halucinatii puternice. extrase din plante si ciuperci au fost folosite in scopuri medicale. Hasisul este impachetat cel mai adesea in folii de aluminiu.Albert Hoffman. dar efectele sale halucinogene nu au fost cunoscute pana in 1943. pipe de apa. Astfel. dar ele pot fi deasemenea amestecate cu tutun. tablete (“microdoze”) sau patratele subtiri de gelatina (“geamuri”). LSD a fost folosit in cercetarea bolilor mentale. El poate descrie ca “aude culori” si “vede sunete”. insotite de perceptia distorsionata a marimii si formei obiectelor. De secole. el are modificari in perceptia spatiului si a timpului. scaderea temperaturii corpului. atat hasisul cat si uleiul de hasis sunt fumate in pipe. Efectele fizice includ: dilatarea pupilelor. consumatorul poate experimenta modificari vizuale si modificari extreme in dispozitie. LSD – Dietilamida acidului lisergic este unul dintre cele mai puternice si mai bine studiate halucinogene. iar uleiul de hasis este stocat in sticlute mici. foite de tigara. Datorita structurii sale. S-a descoperit ulterior ca o doza mica. utilizate pentru abilitatea lor de a modifica perceptia si dispozitia. comparativ cu popularitatea initiala din anii ’60. pipe speciale. multe dintre halucinogenele naturale. LSD in mod obisnuit este vandut impregnat in hartii absorbante (“sugativa cu acid”). La fel ca si marijuana. In timp utilizarea ilicita a scazut. . dar ele pot fi mai intense datorita concentratiei mai mari de THC. Doza medie este intre 20-80 mg . culorilor. cresterea glicemiei si a ritmului cardiac. similare cu o substanta prezenta in creier si datorita efectelor similare cu anumite psihoze. “piele de gaina”. Mai recent. sunetelor. A fost sintetizat in 1938 de Dr. unele dintre ele fiind mai puternice decat cele naturale. au fost produse halucinogene sintetice. ustensilele folosite in consumul de hsis si ulei de hasis sunt aceleasi si pentru marijuana: pipe. atingerii si abilitatea consumatorului de a percepe obiecte prin intermediul simturilor. greata. In prima ora dupa ingestie. In faza halucinatorie. sociale si religioase.

Aceasta duce in final la tulburari ale coordonarii motricitatii. ducand in final la paralizie. despre care se cunoaste ca deterioreaza creierul. mai plini de energie si mai decisi. Tinerii folosesc droguri stimulente pentru a se simti mai puternici.XTC MDMA (3. Multe din probleme asociate consumului de XTC sunt si cele intalnite in consumul de amfetamine si cocaina. Asocierea cu alcool. halucinogen si cu proprietati asemanatoare amfetaminelor. Ca si alte droguri. greata. genereaza sensibilitate crescuta la atingere si sunete. Structura sa chimica.  XTC produce degenerarea a 50% din neuronii care contin neurotransmitatorul dopamina. care reprezinta o amenintare serioasa asupra sanatatii. Ecstasy sau X-TC este un drog sintetic. cateva dintre drogurile stimulente sunt prescrise in mod curent de catre medici pentru unele motive cum ar fi: . psihoactiv. putand duce la deces. stari de vis. XTC creste increderea reciproca si doboara barierele intre iubiti si membrii ai familiei. In doze mici afecteaza atentia si memoria. efectele apar si dispar mult mai repede. Ciclobarbital ) sau tranchilizante ( Diazepam ) duce la aparitia de efecte imprevizibile si creste riscul unei supradoze. valium pentru pisici. afecteaza functiile motorii si duce la stop cardiorespirator. aparute intre 1950-1960. care s-au dovedit ulterior nefondate. XTC este un asa-numit “designer drug” (drog proiectat). este asemanatoare cu cea a MDA si a metamfetaminelor. ating maximul dupa o ora (o ora si jumatate). produce amortirea extremitatilor. 6-7 ore. numit si Adam. Poate provoca o experienta de moarte clinica. Poate creste pulsul. Dozele mari provoaca delir si halucinatii. a fost conceputa ca anestezic de uz animal si veterinar. asemanatoare cu cele intalnite in boala Parkinson. De obicei se administreaza oral in doza initiala de 80mg pina la 160mg. Opiniile despre ecstasy sunt asemanatoare cu cele despre LSD. Inhalat sau fumat. amnezie.efectele apar dupa 30 de minute. se mentin 4-6 ore dupa care diminua lasind loc efectelor secundare dupa cca.sedative ( Fenobarbital. ket. Aceste simptome ce debuteaza cu tremor se pot agrava. Ketamina denumita si special K. In conformitate cu acestea.4-metilendioximetamfetamina).

Farmacologic. cocaina pudra poate fi injectata. 2.1-0. care este o forma de cocaina. Forma finala a cocainei induce modul in care poate fi administrata si. asemanator adrenalinei. continutul in cocaina al frunzelor de coca difera de la 0. o forma de metamfetamina care se fumeaza. pachete de plastic sau hartie sau . Dati fiind diferitii factori de mediu.8%. ele sunt puse intr-o groapa. asemanator ca actiune novocainei. pentru a fi eficienta.tratamentul obezitatii. Cocaina este folosita in America de Sud de mai mult de 3000 de ani. un cristal translucid. numita Erythroxylon Coca sau arborele de coca. Cel mai frecvent este distribuita in folii de aluminiu. iar in Statele Unite din secolul al XIX-lea in forme variate cum ar fi: frunze de coca. intensitatea si durata efectele fizice si psihice. denumita de asemenea si “zapada”. Exemple de droguri stimulente sunt: amfetamine. in timp ce consumatorii de cocaina pot sa-si administreze drogul intr-o varietate de moduri. este un drog puternic stimulent. ca si consecinta. De exemplu. ritaline si preludine. pudra de cocaina. Cocaina este o substanta naturala ce este extrasa din frunzele unei plante originare din America de Sud. prizata sau ingerata. cocaina baza (ex. metamfetamine. consumatorii de crack se limiteaza numai la a-l fuma. De aceea. cresterea capacitatii la efort si narcolepsie. pasta de coca. In regiunile producatoare de coca din America de Sud. Cocaina este o pulbere alba. dar poate fi rulata in tigarete si fumata sau sub forma de infuzie si folosita si consumata ca ceai. De asemenea. frunzele de coca sunt aduse la ferme. unde sunt uscate. Tot din aceasta categorie face parte si cocaina sau crack-ul. drog stimulent este si ice. Planta de coca care creste la altitudini inalte contine o concentratie mai mare de alcaloid al cocainei decat cea care creste la altitudini mai joase. Cele mai folosite dintre drogurile stimulente sunt: cocaina. Pentru vanzarea ilegala a cocainei.crack). in timp ce crack-ul poate fi numai fumat. crack-ul si metamfetamina. frunzele de coca sunt mestecate de catre populatia indigena. cocaina are doua proprietati proeminente: 1. se adauga substante chimice (kerosen) si se incepe procesul de extragere a alcaloidului cocaina. are un puternic efect anestezic si vasoconstrictor. Dupa uscare.

1/2 grame. Daca o persoana foloseste Ice. deoarece elimina folosirea acelor si reduce riscul contaminarii cu HIV. Consumul de Ice duce la un “high” mai intens si mai prelungit. Spre deosebire de procesul de obtinere al cocainei. Supradoza poate duce la cresterea tensiunii arteriale. in particular plamanii. deoarece producerea Iceului nu este costisitoare. al utilizarii acestora. Folosirea Ice-ului devine tot mai populara. ficatul si rinichii. Sub aspect fizic seamana cu zaharul sau sarea bruta si este vanduta in pachete de celofan. accident vascular cerebral si moarte. cantarind intre 1/10 . cresterea frecventei cardiace si a temperaturii corpului. aranjata intr-o linie. Aceasta solutie este fiarta si se separa o substanta solida din mixtura care fierbe. dilatarea pupilelor. apoi este sfaramata sau taiata in bucati mai mici. depinzand de doza.sticlute mici. . Este numita si “sticla” sau “cristal” si provoaca dependenta puternica. apoi rapid inhalata sau prizata prin nas. poate experimenta o stare de alerta crescuta. care se consuma sub forma fumata. cu o lama de ras. Ice (speed) Ice-ul este forma cristalizata a unei metamfetamine. derivata din pudra de cocaina. pierderea apetitului. a temperaturii. . care este inhalat de consumator. Crack-ul Crack-ul este o cocaina baza. Utilizarea indelungata poate duce la vedere incetosata. iar efectele negative se instaleaza mult mai rapid decat la alte forme de metamfetamine. atac de cord. De asemenea poate duce la afectarea altor organe. euforie. si pentru reteaua de distributie este un drog profitabil. colaps si psihoze toxice. cu un pai scurt sau o hartie rulata. Cocaina este deobicei pisata intr-o pulbere fina. De asemenea. Cocaina pudra este simplu dizolvata intr-o solutia de bicarbonat de sodiu si apa. pierderea coordonarii. Poate fi de asemenea injectata intravenos. Aceasta este filtrata si uscata. Efectul drogului poate dura intre 2-14 ore. Este fumata prin folosirea “bong”-ului. cand drogul este incalzit pana se transforma intr-un gaz. Daca este oprit consumul de Ice. pe o oglinda sau alte suprafete tari. cel de obtinere al crack-ului din cocaina pudra nu implica folosirea unor solventi inflamabili. poate sa apara o stare de depresie acuta si oboseala. ameteala. Utilizarea de scurta sau lunga durata poate duce la stari de deziluzii si psihoze toxice asemanatoare cu psihoza paranoida.

respiratie superficiala. in mod obisnuit pot aparea anxietate si insomnie dar pot surveni si episoade convulsive sau halucinatorii. Ele pot fi obtinute in mod legale. Dozele mici e diazepam combat anxietatea si insomnia. Droguri care sunt incluse in aceasta clasificare sunt Cloralhidratul. iar consumatorul simte nevoia de conversatie si intimitate. stari tensionale. Amital . coma. . Supradoza provoaca rareori moartea. sub forma de tablete si capsule de diferite culori. Ciclobarbital. Temazepam. Au fost unele din cele mai raspandite medicamente prescrise pentru inducerea relaxarii si a somnului. convolsii si iritabilitate. puls accelerat. librium) Tranchilizant din grupa benzodiazepinelor cu efect anxiolitic. slabire. Nitrozepam. lipsa de coordonare. anticonvulsiv. Clordiazepoxid. fiind prescrise de catre medic. confuzie. Lorazepam. Ameteala si coordonarea dificila pot persista si a doua zi. Diazepam. Tiopental. insomnie. Utilizarea cronica da dependenta fizica si psihica. Efectele fizice ale barbituricelor seamana cu intoxicatii alcoolice. Dezintoxicarea este mai usoara decit cea pentru barbiturice sau alcool. Fenobarbital. Seconal. tegumente umede. O supradoza poate duce la dilatarea pupilelor. sau de pe piata neagra.Tranchilizantele sunt prescrise deseori de catre medici ca tratament in anxietate. Barbiturice Barbituricele au fost in trecut unele din cele mai folosite droguri ce deprime centrii nervosi. vorbire greoaie si dezorientare. Cele mai folosite barbiturice sunt Amobarbital. coma si moarte. sau de pe piata neagra. In doze mari produce somnolenta. Sunt obtinute prin prescriptii legale de la farmacii. Diazepam (valium. dar riscul sporeste prin asociere cu alcool sau alte deprimante ale sistemului nervos. hipnotic si sedativ. Tranchilizantele sunt insa folosite mai ales pentru efectele lor relaxante. Oxazepam.