You are on page 1of 7

Plan de afaceri

Numele Companiei : RIEMDA
Membrii echipei
Nume

Data
Universitate Facultate
nasterii
MIHĂILESCU
05.01. Liceul
Clasa 10G
ROBERT1999
Teoretic
Profil
IONUȚ
„TRAIAN” Tehnic
MOCANU
21.05. Liceul
Clasa 10G
EMIL-MARIAN 1998
Teoretic
Profil
„TRAIAN” Tehnic
SONEA
10.10. Liceul
Clasa 10G
DANIEL1998
Teoretic
Profil
ANDREI
„TRAIAN” Tehnic

Email

Telefon

robertmihae36@gmail.co
m

0761420291

euemil11@gmail.com

0762848737

just.sonea@yahoo.com

0740188565

Link de accesare a videopitch-ului: https://www.youtube.com/watch?
v=9pnJnEqABRQ
Secţiunea 1. Prezentare generală
1.1 Descrierea generală a produselor şi serviciilor
Echipa RIEMDA a identificat urmatoarea problema: ridicarea capotei de la
autoturism presupune un efort serios din partea soferului. De aceea, ne-am gandit
la montarea pe masina a doua brate hidraulice (tip telescop-amortizor) care sa
ridice si sa coboare capota printr-o simpla apasare de buton montat langa volan.
1.2 Descrierea pieţei (a clienţilor)
Ne-am propus sa ne adresam clientilor care au autoturisme (SUV) a caror capota
se afla la inaltime, iar ridicarea acesteia se realizeaza cu dificultate. Totodata,
foarte avantajati ar fi si conducatorii de gen feminin care vor fi scutite de
efectuarea manevrelor ce murdaresc mainile si solicita oarecare putere, pentru a
alimenta, de pilda, cu lichid de parbriz (mai ales in zilele ploioase sau friguroase).
1.2 Scopul afacerii
Ne dorim imbunatatirea confortului soferilor si evitarea situatiilor in care trebuie
sa utilizeze forta bruta. Aceasta este o oportunitate a pietei auto, intrucat in urma
unei analize succinte echipa noastra nu a identificat vreo companie auto renumita
care sa produca in serie autovehicule cu ridicare automata a capotei. In schimb,
am identificat un interes deosebit asupra acestui subiect in randul tinerilor pe
forumuri de specialitate (gen daciaclub.ro, reno.ro, forum.clubford.ro, etc.) si
tutoriale pe youtube.
Am observat ca la unele autoturisme exista deja un astfel de sistem de ridicare
pentru portbagaj. Este destul de apreciat si creeaza o imbunatatire a relatiei

insa (din cauza costurilor ridicate pe care inca nu ni le permitem) realizam toate modificarile la scara mica. Secţiunea 2.tehnoplusgrup. Suntem convinsi ca se pot achizitiona aceste piese si de pe piata internationala in situatia in care . stangandu-se odata cu capota. in functie de particularitatile autoturismului. Experienta profesionala reala se concretizeaza in ajutorul tehnic pe care Mihailescu Robert si Mocanu Emil l-au acordat specialistilor mecanici de la DC Car Customs SRL.ro si se pot comanda diferite modele.ro sau de la www. 3. suspensii si caroserie. ne ajuta sa obtinem totusi experienta si ne alimenteaza pasiunea pentru autoturismele adevarate.R. Comanda de inchidere se va da prin apasarea aceluiasi buton situat la bordul masinii.conducatorului auto cu propriul autovehicul. de la Polygon Trading S. Acest gen de piese se pot achizitiona de pilda. iar ridicarea ei se va face prin apasarea usoara a acesteia. Produse şi/sau servicii 3. Acelasi gen de sistem s-ar putea monta fara probleme si pentru partea din fata a masinii. amortizoarele vor elibera lichidul din interior. Important este ca si inchiderea sa se faca prin eliberarea presiunii din telescoape (printr-o supapa) tocmai pentru a evita torsionarea capotei in apropierea amortizoarelor. clasa a 10-a 2. pasionati de tunning pentru motoare. urmand sa fie impinsa in sus de 2 amortizoare (pozitionate stanga-dreapta). specializarea mecanic auto. Acest aspect. practica la DC Car Customs SRL.1 Detalierea produselor/serviciilor oferite Apasarea unui buton de la bord elibereaza capota de prima piedica. liceu profil tehnic.2Afaceri deţinute (dacă e cazul) şi experienţa profesională relevantă In echipa RIEMDA suntem elevi cu varsta de 16 ani. clasa a 10-a Mocanu Emil – iulie-august 2014. Secţiunea 3. http://www. specializarea mecanic auto. pe autoturisme mici (machete). practica la DC Car Customs SRL liceu profil tehnic.cilindrii. clasa a 10-a Sonea Daniel – liceu profil tehnic. in vacanta de vara din 2014. specializarea mecanic auto.L. Marimea si puterea amortizoarelor poate varia in functie de greutatea capotei.2Producție Cele mai importante elemente ale sistemului il constituie telescopul care va fi capabil atat sa impinga cat si sa retraga capota si pompa hidraulica pentru impins si pentru tras. Experienţa echipei în legătură cu afacerea respectivă 2.1 Experienţa relevantă şi specializările legate de produs şi de piaţa-ţintă a afacerii Mihailescu Robert – iulie-august 2014. dimensiuni si lungimi.

furtune de presiune care fac legatura intre telescop si pompa. ne propunem sa colaboram cu cea mai mare parte dintre producatorii de autovehicule. In procesul de distributie ne vom ajuta si de un site dedicat produsului in care vom explica importanta utilizarii sale si avantajele pe care le creaza pentru client. pompa hidraulica impingere/tragere. vom contacta o firma de webdesign care se va ocupa de pagina respectiva. Costurile de realizare si intretinere se vor incadra la 100300euro/luna. Pentru aceasta. Le vom furniza produsul. inca din fabrica. cabluri electrice. Achizitionarea pieselor de catre firma noastra se va realiza initial prin firme de transport dedicate. 3. consideram noi. putem inlocui si piesa de blocare/deblocare a capotei cu o piesa rotativa in forma cifrei 9. deoarece ne gandim sa realizam acest sistem pentru toate autoturismele produse. In spatiul in care unde ne desfasuram activitatea sa se realizeze 2 operatiuni de . Drept urmare. Daca este cazul. daca dupa primul an se dovedeste avantajoasa afacerea. cu posibilitatea expedierii in tara si in strainatate prin firmele de curierat specializate (ex: Cargus). tije de prindere a telescopului de capota. Pentru primele 6 luni/un an vanzarea produsului se va face exclusiv la firma noastra. in primele 24 de luni prin firmele de curierat. butoane. iar. achizitionarea urmatoarelor piese: telescop ridicare/coborare capota.3Distribuție Distributia este un element de mare importanta. vom realiza distributia cu vehicule proprii (cu conditia reducerii costurilor). astfel incat sa nu existe posibilitatea de torsionare a capotei sub presiunea cilindrilor.raportul calitate/pret este unul avantajos pentru compania noastra (de pilda. MONROE). Sistemul de inchidere/deschidere automata a capotei poate cuprinde 1 telescop (daca masina este una de dimensiuni reduse si capota e usoara) sau 2 telescoape (pentru masinile mari si capote mai grele). Productia presupune. Ne propunem sa achizitionam piesele de baza de la producatori autorizati.

2 Profilul clientului ideal Domnisoare cu maini ingrijite. efortul deschiderii va fi minim. de clasa mare. Secţiunea 5.Asamblarea sistemului de ridicare/coborare a capotei (si eventual impachetarea lui) pentru expedierea catre companiile producatoare de autoturisme. Astfel oferim o fiabilitate sporita sistemului. de multe ori cu zile ploioase.1 Analiza competiției directe și indirecte Am identificat cateva incercari de montare homemade a unor telescoape la LOGAN CLUB. In plus. pompa hidraulica .m. spre deosebire de celelalte situatii in care telescoapele sunt ascunse in santul dintre capota si caroserie (diminuand forta sa de dechidere) si creaza presiune pe doua puncte mobile. Dupa primii 2 ani de experienta. este aceea ca.Montarea sistemului pe masinile care nu au acest sistem. accesorii: 500-1000lei). Apoi. ne gandim sa organizam cursuri de pregatire de montare a sistemului si pentru angajatii altor service-uri din intreaga tara si de ce nu. . 5. soferul tot trebuie sa ridice capota pana la jumatatea distantei.4Preț/pachete de preț Tinand cont ca aspectele privind costurile de productie variaza intre 200600euro (pompa de impingere-retragere cu doua telescoape : 400-1000lei.) 4. Acestea se suprapun. in general. in functie de dimensiuni si putere. Estimarea nevoilor pieţei 4. friguroase (nu mai functioneaza bateria. dar fara rezultate notabile.1Nevoile clienţilor şi ale pieţei Exista nevoie de astfel de produs intrucat.d. telescoape: 100-1000 lei. care conduc autoturisme puternice. 3. Diferenta pe care noi o aducem. soferul are nevoie de acces la motor in momente de dificultate.a. Secţiunea 4. dar mai sunt si pasionati de tunning care au incercat sa puna aceasta idee in practica atat la nivel national cat si international. se pot adauga la pretul de vanzare al autoturismului aproximativ 350-1000 euro. Astfel. Avantaje competitive 5. noi vom realiza doar monitorizarea montarii si serviciul de furnizare a sistemului. din strainatate. nu mai este apa in rezervorul pentru stergatoare s.2 Avantajele competitive ale afacerii față de competiția identificată Noi dorim sa se ridice capota prin simpla apasare a unui buton. pe diferite modele de autoturisme. noi fixam cilindrul de caroserie si permitem doar un punct mobil (punctul de frecare dintre tija telescopului si sina de deplasare montata pe capota).baza: .

Sa contribuim la cresterea vanzarilor de autoturisme cu minim 5% pe fiecare an. o noutate care elimina orice interventie din partea soferului asupra capotei. Ulterior. truse de scule. Tinand cont ca acest produs va creste pretul masinii cu aproximativ 3. .3 Factori de succes Daca cel putin o companie auto hotaraste introducerea produsului nostru in productia sa de serie. Secţiunea 7. Strategia de lansare/dezvoltare 6. 7. spunem noi. si un birou. Aspectul cel mai dificil al acestui produs va consta in coordonarea sistemului de blocare/deblocare a capotei si sistemul de ridicare/coborare.5%-5% putem afirma ca este chiar si o strategie de pret.com) . avand in vedere ca.2 Strategie de marketing și generare a vânzărilor Se va insista asupra calitatii confortului soferului atat in interiorul cat si in exteriorul habitaclului. cel care va utiliza acest sistem va fi fabrica de autoturisme. in functie de . avantajele produsului nostru fiind mult mai mari decat costurile pentru client. atunci castigurile vor deveni intr-adevar considerabile.de presiune este. dar si firmele de tunning si cele de piese de schimb. Secţiunea 6. pentru inceput o camera de lucru (pentru asamblare sistem hidraulic) de aproximativ 30-50mp. echipamente de producţie.1 Modul de administrare a companiei şi ce fel de afacere îţi doreşti Ne dorim o afacere de tip business to business. de pilda.2Locaţia şi nevoile de bază pentru începutul afacerii: anumite facilităţi.1 Obiective . 6.Sa ne imbogatim pachetul de clienti cu cei din clasa medie si business. se produc peste 1000 de auto Dacia pe zi (conform ziare. Management şi organizare 7.Sa acoperim dupa 4 ani minim 30% din cota de piata de profil . instrumente de verificare si masura etc. amenajări ale spaţiului Spatiul de activitate presupune. 6.

000.000 euro/an..000RON . Potentialul financiar poate urca pana la maximul la care toate autoturismele se vor produce in serie cu aceasta optiune. Venituri Vanzare sistem hidraulic Subtotalul câştigurilor Anul 2 800.2 Cerere iniţială de finanţare (suma şi modul în care ar fi folosită).1 Potenţialul financiar Daca in Romania .3 Planul financiar (rezumat) Anul 1 A.000 RON 1. Daca afacerea se va dezvolta si vor exista colaborari si cu firme producatoare de autoturisme in strainatate se poate depasi un nr. vom avea o activitate de productie pentru circa 600 de masini/an. iar in primul an preconizam vanzari de 1%.000RON 800. fapt ce poate aduce profituri de pana la 100 de ori mai mari. de 50 de angajati.3Resurse umane/ Angajaţi Ca resurse umane se poate porni cu 3 mecanici auto si un administrator . Contabilitate şi finanţe 8. iar intreprinderea va cuprinde urmatoarea structura. solicitarile noilor conditii.000 euro. plata chirie/an. bani care vor fi cheltuiti pentru achizitie truse de scule.000RON 1. s-au vandut aproximativ 60.000 euro. salarii. Aceasta inseamna incasari de peste 200. Director General Director tehnic Director economic Sef atelier asamblare Sef mecanic service Sef contabil Sef marketing Mecanici asamblare Mecanici montare Contabil i Operatori vanzari Director Resurse umane Responsabil resurse umane Secţiunea 8. 8.nevoi. echipamente si eventuale utilaje. in 2014.000. Modul în care investitorul își recuperează investiția Investitia initiala ar fi de 50. iar profitul va fi de peste 60.000 de masini noi. in privinta materialelor se vor adapta 7. 8.

000 RON =634.000 RON 57.) de 240.000RON Profitul brut (venituri – costul bunurilor) = 272. caldura.) chirie salarii Alte cheltuieli Subtotalul costurilor pentru producţia bunurilor 800.000RON 366. scule.000RON utilitati (6 luni) +18.000RON +72. investitor. Costul pentru producţia bunurilor si de functionare Materie prima Utilitati(curent.000RON RON 345.000RON +72. familie etc.000 RON vor fi folosite în felul următor Achizitionare materie prima.000RON +40.000RON salarii (6 luni) +48.000 RON chirie (6luni) + 36. unelte (6 luni) + 138.000RON 1.000RON ______________________________________ TOTAL 240. etc. sponsor. Fondurile provenite din împrumutul iniţial (de la bancă.000 RON 48.000 RON +96.000RON RON 276.000 RON .B.000RON C.000.000 RON +120.000RON +36.000RON =528. apa.