PRESEDINTELE BASESCU ISI ARATA CLASA IN POLITICA Excelenta Sa Dl.

Presedinte Basescu a oferit clasei politice in ultimele 4-5 zile o lectie stralucita de a face politica, politicienilor romani,si mai ales in domeniul relatiilor politice externe,acolo unde nu se poate face rabat iar incompetenta iese ca uleiul deasupra apei(vezi cazul Cioroianu). Daca ma voi referi la antecedente,voi da doar 2 exemple anterioare summitului NATO: 1.Atitudinea ferma de respingere a recunoasterii ca stat a provinciei Kosovo. Aici dl.Presedinte a spus clasei politice ca indiferent de atitudinea politica a liderilor politici,politica Romaniei trebuie sa fie previzibila. Si Dl.Presedinte a avut anterior declararii independentei Kosovo dar si dupa convorbiri cu presedintele Serbiei. Cancelariile occidentale nu au ramas surprinse de atitudinea Romaniei exprimata de dl.Presedinte,motiv pentru care acest mod de a face politica a fost inteles de USA sau tarile din UE si laudat,chiar de Rusia. Nu declaratii sforaitoare,condamnari de parada ci atitudine practica si previzibila.Serbia a vazut ca in Romania are un prieten de nadejde iar aliatii din NATO si UE au vazut ca Romania are o atitudine constanta si care trebuie respectata. 2.In tara au isbucnit retorici nationaliste.Politicieni care nu au parasit biroul parlamentar sau Bucurestiul condamna,afurisesc,cer sanctiuni,chiar arestari fara ca macar cu degetul pe harta sa nu fi fost in zonele interesate. Dl.Presedinte si-a luat sotia si intr-o vizita particulara de trei zile,deci fara pretentii,s-a deplasat la sursa in cauza si care constituie si pentru politicienii romani si unguri motiv de cearta,invective si care imboldesc populatia fie romaneasca sau maghiara la revolta. Dl.Presedinte s-a dus,cum se spune,la sursa,a discutat cu organizatiile civice romane si maghiare,cu prefectii,liderii politici locali si pe aceasta baza va lansa o initiativa politica argumentata,a constatat in teren ce se intampla acolo. Fara a fi spectacular,impotenta clasa politica,guvern sau opozitie trebuie sa invete de la Profesorul Basescu cum se intampina evenimentele,crizele sociale si cum se rezolva dupa principiul realitatii si nu dupa pretinse doctrine politice,adesea deformata prin diabolizarea adversarilor si neintelegerea fenomenelor. DL.PROFESOR BASESCU FACE POLITICA REALA SI PRAGMATICA. La marea reuniune NATO care s-a desfasurat in tara noastra s-a vazut clasa acestui politician care a reusit sa discute de la egal la egal cu Marii acestei lumi. O tara mica,spune Presedintele,dand exemplul Greciei,poate daca este condusa de oameni de curaj sa impuna si interesele ei si nu doar sa aprobe ce spun statele mai mari.

Mult timp s-a hulit politica dlui Presedinte fata de Rusia.Rusia este o mare putere care nu discuta cu cei timizi,cu cei infricosati.Si dl.Presedinte a stiut sa expuna lumii unde greseste o mare putere ca Rusia spunand ca nimeni nu trebuie sa aiba relatii cu Rusia in genunchi. Iata ca marele Tzar a apreciat fermitatea unui mare conducator care reprezinta o tara relativ mica.Intrevederea de o ora(fata de 15 minute programate,lipsa de relatii privind cele discutate si invitarea imediata a dlui Basescu in Rusia

ne dovedesc ca Putin a luat in consideratie si o tara cu un conducator care sties a fie demn.Deja presupunem ca in Rusia se vor discuta probleme care vor schimba relatiile traditionale cu Rusia. De fapt trebuie sa spunem ca nu numai Presedintele dar si Guvernul supervizat de Presedinte si-a facut datoria si a reusit sa apere interesele Romaniei si sa organizeze o mare reuniune in maniera exemplara.

Rusia este un jucător mult prea important pe scena internaţională şi pentru a asigura securitatea în reg

Negre este nevoie în egală măsură şi de Rusia, şi de România, şi de Turcia, şi de Ucraina, a declarat pre Gusman, pentru cotidianul rus Izvestia, care l-a publicat joi.

României, Traian Băsescu, într-un interviu acordat directorului general al agenţiei de presă ruse Itar-Ta

Asa cum subliniaza Isvestia,Preşedintele României vorbeşte despre fosta sa profesie - căpitan de navă - şi despre m

aceasta l-a influenţat. "Această profesie m-a format într-un alt mod decât sunt formaţi, de obicei, politicie

exemplu, eu nu am sentimentul fricii. Am învăţat să evaluez pericolul. Iar atunci când aud că cineva din

cataloghează drept pericol cine ştie ce demonstraţii ale opoziţiei, mi se pare ridicol. Pericolul apare doa

bătaie îţi este pusă viaţa, iar restul poate fi numit "joc democratic".Posibil, datorită fostei mele profesii

foarte greu compromisurile. În fosta mea meserie nu există practic compromisuri. Nava fie este în sigur

în pericol"a explicat Traian Băsescu."Totuşi, politica este arta compromisului..."a sugerat jurnalistul rus. "Da, aşa răspunde intereselor naţionale", a conchis Băsescu. Cred ca dupa ultima reunioune NATO multe voci vor amuti si vor inceta de a-l mai insult ape presedinte.

critică adesea pentru refuzul meu de a face compromisuri. Însă, eu accept doar un singur tip de compro

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful