P. 1
CIRI-CIRI BANDAR IDAMAN SAYA Nor Maizatul Yusdila Elmira Mohd Yusop

CIRI-CIRI BANDAR IDAMAN SAYA Nor Maizatul Yusdila Elmira Mohd Yusop

4.0

|Views: 3,710|Likes:
Published by sszma

More info:

Published by: sszma on May 16, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/09/2014

pdf

text

original

Setiap orang diciptakan Allah mempunyai impian dan citacita.

Salah satu impian saya ialah saya ialah saya ingin mempunyai sebuah bandar sendiri.Bandar tersebut mestilah mempunyai ciriciri yang saya idamkan. Untuk mencapai hasrat tersebut,saya akan menjelaskan ciri-ciri bandar idaman saya.

Semua jawatan tertinggi yang ditawarkan dimonopoli oleh orang Melayu Hal ini amat penting kerana dapat meningkatkan martabat dan dapat menaikkan taraf hidup orang Islam. Dapat melahirkan orang Islam yang berkualiti dan mampu mentadbir kerajaan sendiri Membuka peluang pekerjaan kepada orang Islam. Pepatah melayu ada mengatakan takkan melayu hilang didunia.

Bandar yang dibina berkonsepkan bandar dalam taman. Tidak ada pembalakan haram.Dapat kurangkan hakisan tanah Terdapat pokok-pokok hijau ditanan dan dijaga. Dapat bekalkan oksigen kepada penduduk bandar tersebut. Tanaman yang paling banyak ditanam ialah bunga raya kerana melambangkan bunga kebangsaan yang merupakamn identiti bangsa. Pepatah melayu tak kenal maka tak cinta.

Terdapat semua kemudahan asas Dapat mengurangkan pencemaran alam yang semakin meruncing. Semua kenderaan menggunakan petrol tanpa plumbum. Terdapat kemudahan asas yang tidak terdapat pada masa ini. Memberi kemudahan kepada semua penduduk. Dapat menambahkan ekonomi negara.

Pentadbiran yang diperkenalkan merupakan pentadbiran berkonsep Islam Tiada amalan-amalan yang bertentangan dengan islam seperti rasuah dan sebagainya dalam pentadbiran.Mementingkan kesejahteraan rakyat. Seperti zaman Rasulullah,meletakkan Allah sebagai kuasa tertinggi Perlaksanaan undang-undang berkonsepkan Islam Konsep musyawwarah dipraktikkan.

Harapan agar segala yang diimpikan dapat jadi kenyataan. Perlu berusaha dengan bersungguh-sungguh kerana yang bulat takkan datang bergolek dan yang pipih takkan datang melayang. Belajar dari keadaan pantadbiran sekarang danmempraktikkan dalam pentadbiran akan datang malah berusaha untuk memperbaikinya lagi.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->