You are on page 1of 29

Ephraim Kishon

KOD KUĆE JE NAJGORE

VOLITE LI DJECU?
1. Čak 20% primljenih u
bolnice zbog otrovanja su
djeca u dobi do 4 godine.
2. Truju se svim mogućim
što im je nadohvat ruku
u tipičnom domaćinstvu.
Približno je 50% lijekova,
a ostalo su kućne
kemikalije ili životinje
otrovnice.
3. Na sreću većina tih
otrovanja završava
povoljno.

sredstva za sterilizaciju) .KUHINJA -ručno pranje posuđa -strojno pranje posuđa -čišćenje pećnica ili roštilja -njegu posuđa za jelo (npr. za sušenje posuđa ili u sudoperu) -za čišćenje. alpaka i srebro) -odčepljivanje odvodnih kanalizacijskih cijevi (kao i za kupaonicu) -skidanje kamenca na raznim mjestima (npr. sterilizaciju i održavanje svih površina -priprema zimnice (kiseline.

bojenje kose uključujući oksidanse i boje) -za pranje rublja -uklanjanje mrlja s rublja i drugih predmeta (uglavnom oksidansi i organska otapala) . sredstva za dezinfekciju) -za uklanjanje kamenca (npr. pjene i slična sredstva za pranje. brijanje. slavine. -sredstva za održavanje kade i WC školjke (npr. kada) -osvježivači zraka (deodoransi) koji se koriste i na drugim mjestima u kući -za održavanje tijela (dezinfekcija kože. itd. detergenti. tuševi.KUPAONICA -sapuni. održavanje noktiju. WC školjka.

fotelja ili madraca -onda pranje prozora i čišćenje lišća ukrasne biljke -skoro smo zaboravili lijekove -tu zna biti i alkoholnih pića u sobnom baru -i tko zna što još. itd. laminati. a koriste se i drugdje -čišćenje tepiha.SOBE -za održavanje podova (parket. .) -za čišćenje mrlja s namještaja i njegovo održavanje.

-limacidi -herbicidi -rodenticidi. -akaricidi. -moluscidi. sredstva protiv krtica.BALKON ILI VRT -insekticidi -fungicidi. -drugo . itd.

GARAŽE. polimerizacija. itd. PODRUMI ILI SLIČNA SPREMIŠTA -automobilske kemikalije (antifriz. izrada sredstava ovisnosti. koje su sasvim nepredvidljive (npr. lakovi. posebni biocidi za zaštitu drveta) -za održavanje bazena -za održavanje zidanih objekata -popravak predmeta (sredstva za čišćenje i lijepljenje) -brojne hobi aktivnosti. proizvodnja vina.) -obavljanje privredne ili druge djelatnosti s kemikalijama (npr. održavanje oružja. razrjeđivači. motorna ulja. itd. izrada maketa ili modela. sredstva za pranje. organskog materijala s metalnih i drvenih predmeta) -zaštitu materijala (boje. hrđe.) . goriva) -za čišćenje materijala prije zaštite (skidanje stare boje.

chili paprika) -nema toga što se ne bi moglo naći u jednoj poštenoj kući.NARAVNO DA TO NIJE SVE -začini -dodaci hrani npr. Ovdje je ključan dodatak sorbinska kiselina .sprejevi za samoobranu (npr. za konzerviranje .

Pesko belego. Pesko belego! Peesko! . a danas postoji kemija.PRLJAVO POSUĐE Tako je to bilo u stara dobra vremena. kad se ribalo i mučilo. Onda postoji ručno i strojno pranje. Pogledajte reklame na televiziji. Za razna zaprljanja različite tehnike. Treba biti znalac. To znači različita sredstva za pranje. koji će razdvojiti posuđe različitog stupnja zaprljanja i koristiti razna sredstva s raznim opasnostima.

Nema izvješća o teškim učincima otrovanja. 3. 4. obično s oznakom upozorenja R36 (nadražuje oči). Čuvati od djece. Navodno najgori problem pjenjenje nakon gutanja. 5. . Pjene ne služe samo za pranje. treba gledati na problem simptomatski. kad treba postupati vrlo oprezno zbog mogućnosti nastanka edema pluća (preporučuje se koristiti antipjenušavce). a može i s R38 (nadražuje kožu).DETERGENTI 1. Dakle. 2. Nema posebnih uputa o liječenju. Ključni sastojak su tenzidi.

-Oznake upozorenja R34 (izaziva opekotine) ili R35 (izaziva jake Opekotine. . a nije loše i štititi oči.TEŠKA ZAPRLJANJA RUČNO ILI STROJNO -Sredstva sadrže hidrokside alkalijskih metala poput natrija ili kalija. Nisu ni rijetka takva otrovanja. Samo simptomatska terapija. Vidi posebne upute. -Tipična otrovanja korozivima uz moguće teške posljedice. a često se naglašava i ekotoksičnost. posebno kod gutanja. Volim strojno pranje. jer ja perem. kvarterne amonijeve spojeve. Na4EDTA. bez obzira da li se pere ručno ili strojno. -Obvezan rad s rukavicama. različite tenzide i često sredstva za dezinfekciju.

-Većina imaju svojstvo nadraživanja kože i sluznica. a ne alpaka. -Uglavnom su to vodene otopine ili prašci neionskih i anionskih tenzida. ali javljaju se također oznake R40 (ograničena saznanja o karcinogenim učincima i R63 (moguća opasnost od štetnog djelovanja na plod). .ODRŽAVANJE LJEPOTE PRIBORA -Ni srebro nije otporno na koroziju.Treba to glancati barem prije nego dođu dragi ili ugledni gosti. a da se ne govori o mukama s bakrom ili alpakom. Ovo je stvarno srebro. -Liječenje simptomatsko. kiselina (obično fosforna) i nekih drugih dodataka poput tiouree.

Liječenje je simptomatsko. itd.DOMAĆICE VOLE STERILIZIRANO POSUĐE 1. Čuvati izvan dosega male djece. U pravilu se radi o kombinacijama s raznim drugim kemikalijama poput kalijevog hidroksida (nagrizajuće). 6. Natrijev hipoklorit. 5. Obvezna uporaba rukavica i rad uz dobro prozračivanje. dinatrijevog metasilikata (nadražujuće). 4. 3. a nisu rijetki slučajevi oštećenja dišnih putova (klor). Triklosen. Treba se ponašati kao u svim slučajevima otrovanja s klorom uz očekivanje odgode simtoma do 48 h. Osnovne komponente sadrže klor (npr. kaporit. Dakle. tenzida (nadražujuće). očekuje se nadraživanje svih sluznica i kože ili R36/37/38. Kod gutanja se može očekivati ozljede gornjih dijelova probavnog sustava. 2. . itd. natrijevog karbonata (nadražujuće).

a terapija je simptomatska. 5. Uglavnom žestoka sredstva s oznakom upozorenja R35 (izaziva jake opekotine). Obvezna primjena barem rukavica. jer treba to sredstvo ukloniti nakon što obavi svoj posao. Poseban problem primjena u obliku spreja. 2. Posao ne završava prskanjem sredstva po prljavoj pećnici. pa su ugroženi i dišni putovi korisnika. Prska na sve strane. 4.DOMAĆICE MRZE PEĆNICU 1. a radi se uz dobro prozračivanje. . 3. Otrovanja mogu biti vrlo teška. Sadrži jake lužine poput natrijevog hidroksida.

4. . a neki od preparata su i ekotoksični za vodene organizme. Preparati (tekući ili u obliku spreja) obično sadrže neku kiselinu poput fosforne. od pipe do stalka za sušenje posuđa ili u stroju za pranje posuđa. Uglavnom se radi o nadražujućim tvarima za kožu i sve sluznice. 3. 2. razne tenzide. glutaraldehid. Nema teških otrovanja. Javlja se svuda gdje ima vode. Zagrepčanke stalno cvile zbog kamenca.ODVRATNI KAMENAC 1. kvarterne amonijeve tvari i drugo. a terapija je simptomatska.

a građaninu ostaju kemikalije. a pri tome valja računati i na stradavanje odvodnih cijevi zbog korozije. 4.ŠTO JE GORE OD ZAČEPLJENJA? 1. Samo majstori imaju alate za rješavanje ovog teškog problema u domaćinstvu. 2. Tko će dočekati majstora? . bilo da su u pitanju kiseline ili lužine. 3. Najteža otrovanja kod gutanja. ali dodir sa svakom sluznicom i kožom ostavlja teške posljedice. U pravilu su to Kemikalije s oznakom R35 (izaziva vrlo jake opekotine). Nema rješenja problema bez izrazito agresivnih preparata.

octena. U čistom stanju kiseline obično nadražljivci ili imaju R22 (štetno ako se proguta). Najčešće konzervansi (npr. Nema podataka o akutnim otrovanjima niti o posljedicama kroničnog uzimanja. U dozama pri kojima dolaze u hrani nemaju više nikakvih znakova opasnosti ili oznaka upozorenja. Aspartam nema nikakvih oznaka upozorenja niti znakova opasnosti. Praktički sve nabrojano su bezopasne tvari. 3. a ima i drugih. a razlozi su vrlo različiti. 5. 2. Pišu se gluposti o njima. Stolisnik sadrži salicilnu. aspartam ili sorbitol). salicilna ili benzojeva kiselina). 6.DOBRE DOMAĆICE RADE ZIMNICU 1. sladila (npr. . 4.

PROSTOR TEŠKOG SUKOBA INTERESA Ne dao vam Bog puno žena u kući. .

Najvažniji i najsporniji dezinficijens triklosan s oznakama R22-31-36/37-50/53 međutim. alkil sulfonati. Dodaci. glicerina. Obzirom na promet od 540 milijuna dolara u USA nisu neočekivani napadi na njega.) bez oznaka ili s oznakama R36/38 (nadražuje kožu i oči) 2. kod koncentracija od 1% gubi sva opasna svojstva. 4. A OSTALO JE NEČISTOĆA 1. Glavni sastojci tenzidi (soli masnih kiselina poput npr. različiti etoksilirani dugolančani amini. Nema više sapuna. 3. amidi poput kokoamida. laurinske.ČISTOČA JE POLA ZDRAVLJA. itd. dezinficijensi i punila poput npr. .

formaldehida (R40) ili dimetilmetilfosfonata (također R40). dezinficijensa. Tipičan primjer besmislenih Napada je diklorbenzen (o-. 2. a osim toga je krutina koja ne isparava.i p-) zbog oznaka R40-36/37/38. sredstava za otapanje kamenca i punila.I SMRAD SE MOŽE PRIKRITI 1. Koriste se jeftini dezinficijensi poput npr. Dobra domaćica pazi na sve. Sigurno ne bi bilo dobro jesti takvo sredstvo u koncentraciji oko 1%. m. Ne dolazi u kontakt s ljudskim tijelom. . ali ne bi ni škodilo značajno. Radi se obično o kombinacijamama mirisa.

Ključni problem u Hrvatskoj su fosfati. Tipičan je natrijev perkarbonat s oznakama R8-22-36/38. Ostala sredstva osim izbjeljivača ne predstavljaju problem. ali pri koncentracijama u pripravku gubi sva opasna svojstva. vodikova peroksida.RUBLJE TREBA PRATI 1. a otrovanja zapravo nema. Tipična u kupaonici. Nužno tek nositi rukavice. 3. Najčešće na na bazi natrijevog klorita. 4. Sadrže tenzide i slabe baze poput npr. karbonata. natrijevog perkarbonata. 2. peroctene kiseline i drugi. Izbjeljivači su uglavnom oksidansi. U pravilu bez oznaka upozorenja ili tek s R36 (nadražuje oči). ali ne zbog toksičnosti za bilo koga nego zbog poremećaja biosfere. .

Problem su koncentrati na bazi vodikova peroksida. Najčešće se koriste za izbjeljivanje kose. Tipičan proizvod ima oznake upozorenja R8-22-34-37-42/43 (u dodiru sa zapaljivim materijalom može izazvati požar. izaziva opekotine. itd. natrijeva persulfata i dinatrijevog metasilikata. 5. štetno ako se proguta. Naravno da se koristi razrijeđen. može izazvati preosjetljivost udisanjem i u dodiru s kožom) 4. 2. kalijeva persulfata. nadražuje dišne putove. . Za bjelinu zubi neka brine zubar. amonijeva persulfata. ali mjere zaštite moraju se poštivati.OKSIDANSI ZA LJEPOTU 1. Otrovanja mogu biti neugodna. 3. ali to žene obično rade kod frizera.

itd. 2. . Najveći problem teoretski predstavlja perkloretilen zbog oznake R40 (ograničena saznanja o karcinogenosti. acetona. 3. Kutak za predtretiranje u kemijskoj čistionici. Proizvodi na tržištu dolaze uglavnom u malim pakiranjima (nemojte samo nositi s posla organska otapala u bocama) i ne predstavljaju značajnu opasnost. Međutim. Na raspolaganju brojni pripravci sastavljeni od organskih otapala poput perkloretilena. zadnje procjene Tehničkog komiteta EZ kažu da će tako i ostati u budućnosti. benzina.ŠTO S TVRDOKORNIM MRLJAMA NA ODJEĆI? 1. Većina čak nisu ni posebno zapaljivi. alkohola.

2. a od preparata na bazi alkohola se može napiti vaše dijete. Ne vjerujte uvijek karikaturistima.JE LI KUPAONICA STVARNO OPASNA? 1. Kozmetička sredstva odmah zaboravite iako npr. Aceton može nadražiti oči. Glavni problem je naravno loše izgaranje gradskog plina u vašem bojleru. . Najčešće se umire zbog otrovanja u kupaonici i na to se ne smije zaboraviti. Ugljikov monoksid! 3.

Laštila za drvo (namještaj. parketi. ljepila) npr. Sredstva za pranje platnenog namještaja i tepiha uglavnom na bazi tenzida. Uglavnom na bazi alkohola i bez ikakvih znakova upozorenja. Bez ikakvih oznaka upozorenja. 3. Sredstva za pranje stakla ili namještaja.PROSTORI MALOG RIZIKA 1. 2. Namještaj mora blisati. 4. Zbog mogućeg razvijanja preosjetljivosti ili mehaničkih posljedica korištenja. stolarija) uglavnom na bazi parafina ili voska s malim dodacima otapala. . Problem mogu predstavljati posebne kemikalije (npr. Najteža oznaka upozorenja R36.

On se može čak baviti ilegalnom proizvodnjom droga ili eksploziva. .Vrt ili balkon 3.Sam svoj majstor 4.Nema ništa do hobija Nitko ne može predvidjeti što sve čovjek može držati u svojem stanu.Zlato i ljubav (auto) 2.TERAPIJSKI PROSTORI 1.

Sumporna kiselina više nije problem. kad je nemoguće otvarati akumulator. 5. ali rijedak uzrok otrovanja. Motorna ulja praktički neopasna dok su čista. Antifriz (etilenglikol) je najpoznatiji. Katalizatori u čvrstom stanju i nemaju utjecaja na zdravlje. 3. Za pranje prozora akoholi. 7. . 6. Laštila za auto uglavnom na bazi parafina skoro bez opasnosti. 8. 2. To je BENZIN! Ja se ne moram prati. ali auto mora blistati. Istrošena! E to je već drugi problem. Detergenti za pranje auta uglavnom nadražljivci 4. Tko danas još boji svoj auto? 9. Zapravo glavni problem nitko ne vidi.AUTO ČINI ČOVJEKA 1.

Kud s njihovim ostacima i ambalažom? 5. onda nema kraja korištenju kemikalija. A hobija je toliko da se ne može zamisliti koje će se sve kemikalije u tome koristiti. Već održavanje doma (Sam svoj majstor) zahtjeva brojne kemikalije (sva moguća sredstva za zaštitu materijala. 4. Nema kućnih ljubimaca bez kemikalija i lijekova. od pripremanja za bojanje (tko danas hoće šmirglati kad su na raspolaganju kemikalije) do svih mogućih boja. 2. A tek buhe.KUĆICA U CVIJEĆU I PAS ISPRED NJE 1. Problem pesticida za vrt i balkon – nikud ne spadaju. Ako se pak krene u nove pothvate oko kuće ili unutar nje. 3. .

opet lakše je uzeti kemikaliju nego umoran biti ponosan na svoj doprinos zaštiti okoliša.MOŽDA BI TREBALO SJESTI I RAZMISLITI? Mora li kuća biti baš najopasnije mjesto? A. .