You are on page 1of 3

# ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ

## ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

κύριο ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ ΜΑΡΙΟ
κύριο ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ ΜΑΝΩΛΗ
του ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ

## ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΜΑΡΓΙΑΝΑΚΗΣ

www.orionidef.gr

ΘΕΜΑ 1ο
Α. Απόδειξη από το σχολικό βιβλίο, σελ. 152.

## Β. α. Ορισµός από το σχολικό βιβλίο, σελ. 22.

β. Ορισµός από το σχολικό βιβλίο, σελ. 87.

Γ1. Ερωτήσεις Σ – Λ
α→Σ
β→Σ
γ→Λ

Γ2. f1′ ( x ) = ( x v )′ = v ⋅ x v −1
1
f 2′ ( x ) = ( ln x )′ =
x

( )
f 3′ ( x ) = x =
1
2 x
f 4′ ( x ) = ( συνx )′ = − ηµx

ΘΕΜΑ 2ο

α. f ( x ) = x ⋅ ex + 3 ⇔ x ⋅ ex = f ( x ) − 3 

f παραγωγίσιµη στο R µε, ⇒

f ′ ( x ) = ( x )′ e x + x ( e x )′ + ( 3)′ = e x + x ⋅ e x 
f ′ ( x ) = ex + f ( x ) − 3 ⇔ f ′ ( x ) = f ( x ) + ex − 3

f ′ ( x ) − ex ex + x ⋅ ex − ex
β. lim = lim =
x →0 x2 − x x →0 x2 − x
x ⋅ ex ex e0 1
lim = lim = = = −1
( )
x →0 x x − 1 x →0 x − 1 0 − 1 −1

ΘΕΜΑ 3ο
α. P ( −1) = P ( 0 ) = P (1) = P ( 2 ) = 2P ( 3) = 2P ( 4 ) = 2P ( 5 )
P ( −1)
P ( 3) = P ( 4 ) = P ( 5 ) =
2
P ( −1) + P ( 0 ) + P (1) + P ( 2 ) + P ( 3) + P ( 4 ) + P ( 5 ) = 1
P ( −1) P ( −1) P ( −1)
P ( −1) + P ( −1) + P ( −1) + P ( −1) + + =1 +
2 2 2
2P ( −1) + 2P ( −1) + 2P ( −1) + 2P ( −1) + P ( −1) + P ( −1) + P ( −1) = 2
2
11P ( −1) = 2 ⇒ P ( −1) =
11
2
Άρα P ( −1) = P ( 0 ) = P (1) = P ( 2 ) =
11
1
P ( 3) = P ( 4 ) = P ( 5 ) =
11

## β. Για κάθε x ∈ ( A ∩ B ) ⇒ x ∈ A . Άρα ( A ∩ B ) ⊆ A

Οµοίως ( A ∩ B ) ⊆ B .
Αφού ( A ∩ B ) = {−1, 3} ⇒ −1∈ A , 3 ∈ A και −1∈ B , 3 ∈ B .
x=2
Άρα πρέπει x − x − 3 = −1 ⇔ x − x − 2 = 0
2 2
ή
x = −1

## Για x = 2 έχουµε A = {1, 3, − 1} και B = {2, 3, 8, − 3}

Άρα A ∩ B = {3} , άτοπο αφού εξ υποθέσεως A ∩ B = {−1, 3}

## Για x = −1 έχουµε A = {1, 3, − 1} και B = {2, 0, − 1, 3}

Άρα A ∩ B = {−1, 3}
Εποµένως η τιµή x = −1 είναι δεκτή

## γ. Για x = −1 , έχουµε A = {1, 3, -1} και B = {2, 0, -1, 3}

2 1 2 5
P ( A ) = P (1) + P ( 3) + P ( −1) = + + =
11 11 11 11
2 2 2 1 7
P ( B ) = P ( 2 ) + P ( 0 ) + P ( −1) + P ( 3) = + + + =
11 11 11 11 11
2 1 3
P ( A ∩ B ) = P ( −1) + P ( 3) = + =
11 11 11
5 3 2
P ( A − B) = P ( A ) − P ( A ∩ B) = − =
11 11 11
P ( A ∪ B′ ) = P ( A ) + P ( B′ ) − P ( A ∩ B′ ) =
= P ( A ) + P ( B′ ) − P ( A − B ) =
= P ( A ) + 1 − P ( B) − P ( A ) + P ( A ∩ B) =
7 3 7
= 1 − P ( B) + P ( A ∩ B) = 1 − + =
11 11 11

ΘΕΜΑ 4ο
25

∑t
i =1
i
12 + 18 + t 3 + ... + t 25 12 + 18 + 345 375
α. xA = = = = = 15
25 25 25 25

25

∑ t′
i =1
i
16 + 14 + t 3 + ... + t 25 16 + 14 + 345 375
xB = = = = = 15
25 25 25 25

1 25 1 25
∑ ( t i − x ) − ∑ ( t ′i − x ) =
2 2
β. s 2A − s 2B =
25 i =1 25 i =1
(12 − 15) + (18 − 15 ) + ( t 3 − 15 ) + ... + ( t 25 − 15 )
2 2 2 2

= −
25
(16 − 15) + (14 − 15 ) + ( t 3 − 15 ) + ... + ( t 25 − 15 )
2 2 2 2

− =
25
( −3 ) + 32 + ( t 3 − 15 ) + ... + ( t 25 − 15) − 12 − ( −1) − ( t 3 − 15 ) − ... − ( t 25 − 15 )
2 2 2 2 2 2

= =
25
9 + 9 − 1 − 1 16
= =
25 25

1 s 1 1 1
γ. CVA = ⇔ A = ⇔ s A = x A ⇔ s A = ⋅ 15 ⇔ s A = 1
15 x A 15 15 15
16 16 16 9 3
s 2A − s 2B = ⇔ s 2B = s 2A − ⇔ s 2B = 1 − ⇔ s 2B = ⇔ sB =
25 25 25 25 5

3
sB 3 1
CVB = = 5 = =
x B 15 75 25
1