You are on page 1of 8

BAHAGIAN A

D. Vitamin

Jawab semua soalan.

4. Antara berikut yang manakah
fungsi protein

1. Makanan ialah suatu bahan
yang boleh dimakan dalama
bentuk

A. Mengawal suhu badan
B. Membekalkan haba dan
tenaga

A. Keras dan pejal
B. Lembut dan pejal

C. Membantu mengawal sistem
saraf

C. Pepejal dan cecair
D. Membina sel tubuh
tumbesaran

D. Cecair dan lembut
2. Pemakanan bermaksud kajian
yang berkaitan dengan
pengambilan makanan untuk
A. Menjaga kesihatan

5. Karbohidrat terdiri daripada
unsur

B. Mempercepatkan
tumbesaran

I. karbon

C. Proses pertumbuhan dan
pengawalan kesihatan

II. oksigen
III. nitrogen

D. Proses pertumbuhan,
pemulihan dan pengawalan
kesihatan

IV. hidrogen
A. I, II dan III

3. Rajah 1 menunjukkan unsurunsur yang terdapat dalam
sejenis nutrien

B. I, II dan IV
C. I, III dan IV
Karbon
Hidrogen
Oksigen
Nitrogen

D. II, III dan IV
6. Fungsi ferum dalam diet adalah

Apakah nutrien itu?

A. Menghantar impuls dalam
sistem saraf

A. Protein

B. Membina plasma darah dan
cecair limfa

B. Karbohidrat
C. Lemak
1

Piridoksin C.Riboflavin adalah sejenis vitamin Y A. II dan IV C. I dan III B. Membaiki tisu yang rosak D. benkak dan berair 8. I dan IV A. Antara berikut yang manakah fungsi lemak? X Y Asid amino penting Asid amino tidak penting Protein tidak lengkap Protein lengkap Nilai biologi rendah Nilai biologi tinggi Nilai biologi tinggi Nilai biologi rendah A. Menguatkan gigi dan tulang 10. Rajah 1 menunjukkan klasifikasi protein dan contohnya. Membina hemoglobin dan mioglobin dalam sel darah merah 7. Vitamin B12 Kacang Panjang Rajah 1 B. Vitamin B2 2 . Kerosakan pada hati B. Kesan kekurangan kalsiferol dalam diet boleh mengakibatkan A. Vitamin D C. Pertumbuhan tulang kanakkanak terjejas D.Antara berikut yang manakah vitamin larut lemak? D. Membantu pembentukan hemoglobin A. II dan III B.C. Penyakit rabun malam C. Kalsiferol B. Asid askorbik PROTEIN X Ayam 11. Manakah pasangan yang betul untuk ciri-ciri X dan Y? D. Mulut dan bibir pecah. Tiamina D. Membekalkan tenaga dan haba C. Memberi bentuk kepada struktur rangka tubuh 9.

Apakah pelawas? I. Tumbesaran fetus terganggu 14. Membantu pembekuan darah D. Sejenis gentian polisakarida yang tidak boleh dicerna atau diserap dalam tubuh IV. Pellagra C. Skurvi B. Membina hemoglobin A. I dan II IV C. Minyak jagung 13. Rambut ibu gugur D. II dan III     B.Antara berikut. Membantu pembekuan darah B. I dan D. Mentega C. Membantu system enzim C. Mengawal tekanan darah B. Kacang soya D. Gusi ibu berdarah B.Nutrien di atas boleh didapati dengan banyaknya dalam makanan berikut: A.Kekurangan protein dalam sajian makanan ibu hamil mungkin menyebabkan A. Mengawal system saraf A. Vitamin B6 12. Sejenis air yang boleh diminum D. yang manakah merupakan kesan daripada kekurangnan asid askorbik 16.Apakah fungsi vitamin K? 15. Membantu sel darah merah 3 . Kaki ibu bengkak C. III dan IV 18. Kanser A. Memelihara fungsi pencernaan B. Membantu membawa oksigen keseluruh badan A. Taufu B.Antara berikut yang manakah fungsi ferum? 17. Beri-beri D. Membina plasma darah dan cecair C. Bahan yang boleh dimakan dalam kuantiti yang banyak III.D.Apakah fungsi utama air dalam tubuh? Gliserol Asid Lemak Fosfolipid Sterol A. Komposisi kimia makanan II.

Aktiviti D.C. menghantar impuls dalam sistem saraf III. II dan IV II. Menguatkan dinding salur darah B.Berdasarkan Jadual 1. Remaja memerlukan lebih banyak tenaga berbanding dengan kanak-kanak kerana A.Antara makanan berikut yang manakah boleh membantu mengatasi masalah sembelit di kalangan kanak-kanak? 21. III dan IV IV. Buah-buahan III.Pilih pernyataan yang benar mengenai kalsium C. I. II. Biskut dan kek D. I. I. I. I. I. II dan IV 22. Bijirin B.Pernyataan manakah menerangkan tentang kolestrol? A. III dan IV 19. II dan IV C. II. II dan III 4 . II dan III I. I. I. II. Jantina C. Lemak yang diserap kedalam salur darah II. I. membantu pembekuan darah D. mengaktif enzim untuk metabolisma tubuh A. Sayur-sayuran C. III dan IV III. Saiz badan 23. Minyak yang diperolehi dari sumber tumbuhan IV. Umur B. II dan III B. Makanan yang kelihatan berminyak I. III dan IV I. faktor yang mempengaruhi keperluan nutrien mereka ialah IV. membina plasma darah dan cecair limfa Penoreh getah Kerani 20. Membawa oksige ke dalam darah D. III dan IV Encik abu Cik Bedah 45 tahun 19 tahun II. III dan IV D. Sebatian lemak yang hanya terdapat dalam lemak haiwan A.

berat badan mereka lebih C. remaja lebih banyak menonton televisyen 24. Kumpulan berikut perlu banyak mengambil protein I bayi(1-3 tahun) II ibu mengandung III ibu menyusukan anak IV remaja A I. Remaja lebih aktif B. Pendidikan C. Kumpulan tertentu D. Kemajuan teknologi 25. A. kadar metabolism remaja lebih tinggi D.III dan IV 5 . Agama B.Antara berikut faktor yang manakah mempengaruhi keperluan nutrien? Tuliskan jawapan soalan objektif di dalam kotak yang disediakan.A.III dan IV D I.II dan IV C II.II . II dan III B I.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 6 .

(2 markah) ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ 7 . ais krim dan kek. kentang goreng. apakah nasihat anda kepada Adi untuk mengatasi keadaan itu._________________________________________________________________________ ii. (1 markah) ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ e) Apakah kesan sampingan yang mungkin dihidapi oleh Adi jika berat badannya dikurangkan secara mendadak. senaraikan empat penyakit yang mudah dihidapinya(4markah) i. (2 markah) ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ b) Apakah punca yang menyebabkan Adi mengalami keadaan tersebut. a) Adakah berat badan Adi bersesuaian jika berat badan sepatutnya bagi Adi ialah 80 kg.BAHAGIAN B ( 25 Markah) 1. “ Adi kerap makan ayam goreng. Nyatakan buktinya.________________________________________________________________________ iii. Kini berat badannya 98 kg. (2 markah) ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ c) Jika keadaan ini berterusan._________________________________________________________________________ iv. Apakah yang sedang dialami oleh Adi._________________________________________________________________________ d) Sebagai seorang rakan.

(6 markah) ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ c) Senaraikan dua contoh sumber makanan yang baik untuk Puan Mary. Puan Mary seperti dalam foto di atas telah berjumpa dengan anda bagi meminta nasihat mengenai keperluan nutriennya. (2 markah) ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ 8 . (6markah) ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ b) Namakan fungsi nutrien-nutrien tersebut sesuai dengan keperluan Puan Mary.2. a) Namakan nutrien-nutrien yang diperlukan oleh Puan Mary.