You are on page 1of 6

SULIT

SMK SULTAN ABDUL AZIZ,
TELUK INTAN, PERAK.

PENILAIAN I
EKONOMI RUMAH TANGGA
TINGKATAN 4
1
JAM 30 MINIT
Jawab semua soalan di bahagian A dan bahagian B.
BAHAGIAN A

1. Apakah
A
B
C
D

maksud makanan?
Bahan yang belum dimasak dan diproses
Bahan yang boleh dimakan dan berkhasiat
Bahan yang mengandungi karbohidrat, protein dan lemak
Bahan yang boleh dimakan dalam bentuk pepejal dan cecair

2. Antara berikut yang manakah fungsi protein?
I. Memulihkan sel yang rosak
II.
Membentuk sistem pertahanan
III.
Membina sel tubuh untuk tumbesaran
IV.
Pelarut retinol, kalsiferol, tokoferol dan menadion
A
I, II dan III
B
I, II dan IV
C
I, III dan IV
D
II, III dan IV
3. Padanan yang manakah betul mengenai klasifikasi karbohidrat ?

A
B
C
D

Monosaka
rida
Glikogen
Fruktosa

Disakar
ida
Sukrosa
Laktosa

Polisaka
rida
Dekstrin
Dekstrin

Glukosa

Kanji

Maltosa

Pektin

Sukrosa

Glikogen

4. Antara berikut, yang manakah merupakan kesan daripada kekurangan
asid askorbik?
A
Skurvi
B
Pellagra
C
Dermatitis
D
Osteomalacia
1

Meningkatkan taraf hidup II. Sayur – sayuran A I. III dan IV D II. Buah – buahan IV. Antara yang berikut makanan manakah yang berada pada aras 2 Piramid Makanan ? A B 2 . Mencegah serangan penyakit III.   Apakah faktor itu? A B C D Tercipta makanan baru di pasaran Penyediaan makanan lebih Pendidikan Keperluan sosial Kemajuan teknologi Pendapatan keluarga 8. Kekacang II. III dan IV 9. Membantu tumbesaran yang baik A I. Maklumat di bawah menerangkan tentang faktor yang mempengaruhi diet. II dan III B I. Antara berikut yang manakah sumber pelawas? I. II dan IV C I.SULIT 5. Antara berikut yang manakah kepentingan diet seimbang? I. A Pengambilan makanan oleh individu B Pengambilan makanan yang mengandungi semua nutrien C Satu jadual yang menunjukkan tahap keperluan nutrien harian D Satu panduan bagi pemilihan makanan untuk amalan pemakanan sihat 7. Menjamin kesihatan tubuh badan IV. Hasil tenusu III. Pilih pernyataan yang betul mengenai maksud diet. II dan III B I. III dan IV 6. III dan IV D II. II dan IV C I.

Diet Jadual Makanan Jadual nilai tenaga Apakah fungsi utama air dalam tubuh? Mengawal tekanan darah Membentuk sel darah merah Menguatkan dinding salur darah Membantu perkumuhan peluh dan air kencing 12.SULIT C D 10. jantina. Antara yang berikut sumber makanan yang manakah menghasilkan 38 kJ tenaga bagi setiap 1g? A B 3 . A Satu jadual yang menunjukkan tahap seimbang keperluan nutrien bagi individu yang sihat B mengikut umur. D. A. Antara berikut manakah yang berkaitan dengan pernyataan tersebut. Pernyataan di bawah adalah suatu maksud dalam bidang makanan dan pemakanan. C. B. ibu mengandung komposisi dan ibu menyusukan anak C pengiraan D Peruntukan Diet Harian Yang Disarankan 11.

1520 kJ 15. Berwarna hijau yang segar dan cerah A I dan III C II dan III 4 . 680 kJ C. Saiz yang sederhana dan muda IV. D Rajah 1 menunjukkan satu aktiviti pekerjaan.SULIT C 13. Rangup pada batangnya III. Antara berikut yang manakah merupakan perkara yang perlu dipertimbangkan ketika memilih sayuran berdaun? I. RAJAH 1 Apakah nutrien utama yang diperlukan oleh pekerja di rajah 1 untuk menlaksanakan aktiviti itu? A Vitamin dan lemak B Lemak dan karbohidrat C Vitamin dan karbohidrat D Protein dan garam mineral 14. 840 kJ D. 600 kJ B. Tidak kecut atau lebam II. Berapakah nilai tenaga 40 gram protein? A.

Nizam telah menyediakan bubur ikan untuk ibunya yang sedang sakit Berdasarkan pernyataan di atas. Rajah 3 menunjukkan contoh sayur-sayuran. Pernyataan di bawah menunjukkan aktiviti yang dilakukan oleh Nizam. apakah contoh bagi X? A Mihun B Kum chum C Kayu manis D Beras perang 18. RAJAH 3 5 Hasil bijirin . Bijirin Sayur-sayuran kering Makanan kering X Kekacang RAJAH 2 Berdasarkan rajah 2 di atas. Keperluan Kegemaran Tujuan sajian Keseimbangan sajian Rajah 2 menunjukkan klasifikasi makanan kering.SULIT B I dan IV D II dan IV 16. faktor yang manakah telah mempengaruhi beliau semasa memilih menu tersebut? A B C D 17.

ikan senangin Makanan Makanan Makanan Makanan Makanan Klasifikasi Ikan berminyak Ikan isi putih Ikan isi putih Ikan berminyak kering bermaksud. ikan jelawat. II dan III I. III dan IV 10°C 19. yang telah dijemur atau menggunakan haba panas. D. ikan bawal. ikan bawal. yang belum dimasak atau diproses. ikan parang Ikan kekek. A. B. D. yang mengandungi semua nutrien. ikan jelawat. C. Pilih klasifikasi yang betul terhadap senarai ikan berikut? A. C. Sumber Ikan tongkol. 20. ikan pari Ikan merah. yang mudah rosak. 6 . III dan IV II. ikan cencaru Ikan terubuk. II dan IV I.. B.SULIT Apakah yang perlu dilakukan sebelum menyimpan makanan di rajah 3? I II III IV Sayur perlu dicuci sebelum disimpan Simpan di dalam beg politena yang berlubang Simpan di bahagian khas untuk sayuran di dalam peti sejuk Suhu yang betul untuk menyimpan sayur-sayuran adalah 7°C - A B C D I.