INTERNETUL - prieten i du man, deopotriv

y

Întrucât suntem martorii unei explozii informa ionale i tehnologice, internetul a devenit o realitate din ce în ce mai mult prezent în toate domeniile existen ei umane. i acesta este doar începutul. Preocuparea care se na te este legat de raportarea internetului la modul de via cre tin. Ce este sau ce poate fi internetul.

y

Internetul este mai mult decât o posibilitate de accesare a datelor, informa iilor, etc. INTERNETUL ESTE O LUME, o alt lume, virtual . O lume în care pentru a intra i a tr i trebuie s te na ti din nou. Cel care acceseaz internetul trebuie s - i asume o identitate, este pus în fa a provoc rii de a deveni altul sau de a se ascunde sub o identitate fals . Cu to ii tim c numele te reprezint , te define te ca persoan . Sfânta Scriptur ne înva c numele fiec ruia este scris în Cartea Vie ii, deci are valoare ve nic , r mâne chiar i dup moartea noastr .

y

Internetul î i ofer posibilitatea de a- i p stra identitatea sau de a te ascunde sub o alt identitate. Asta înseamn c po i face lucruri pe care nu le-ai putea realiza în lumea real , î i ofer posibilitatea dedubl rii, ceea ce poate deveni d un tor, întrucât oricine poate face orice f r a- i asuma responsabilitatea a ceea ce face i f r a putea fi tras la r spundere pentru asta. Po i afla ultimele nout i, po i citi materiale informative, folositoare, po i g si schema televizorului pe l mpi al bunicului, DAR po i i agresa, min i, fura, batjocori, sminti pe al ii

y De aceea trebuie spus din capul
locului c exist o vârst a internetului, în sensul c nu oricine poate fi utilizator responsabil. Vârsta utilizatorului de internet, îns , nu se m soar în ani, ci în maturitatea de gândire i ac iune, capacitatea de a discerne modul în care s se foloseasc de aceast lume virtual , f r a se l sa prins în mrejele ademenitoare ale ei.

y

Studiile au aratat ca timpul petrecut in fata calculatorului de catre copii, nu ar trebui sa depasesca una-doua ore pe zi. Utilizarea indelungata a PC-ului poate cauza dereglari ale sistemului nervos central - insomnii, cosmare noaptea, somn agitat, dependenta. Jocurile si internetul il sustrag pe copil intr-o lume imaginara, deschisa numai lui, inlocuind cu succes activitatile sociale specifice varstei. In cazul unui copil retras, starea se poate agrava disparand treptat NEVOIA DE COMUNICARE

y

S-ar putea interpreta c biserica se ridic împotriva internetului sau c -i consider pe utilizatorii lui p c to i. Pentru a evita o astfel de interpretare vom spune urm torul lucru:

Biserica se folose te de vin în cadrul cultlui, dar condamn patima be iei. Nu vinul este vinovat pentru c utilizatorul lui i-a devenit rob. De asemenea, veninul, periculos sau chiar letal în cazul mu c turii sau inger rii, este utilizat în prepararea multor medicamente.

y Mai mult, Biserica vine în

întâmpinarea utilizatorilor de internet. Din îndemnurile Sf. Vasile cel Mare re inem c trebuie s fim asemeni albinelor care de i zboar prin multe flori, culeg numai nectarul. Biserica îns i de ine site-uri ortodoxe cu con inut ziditor, mul i utilizatori cu convingeri s n toase au pus pe net informa ii folositoare, rug ciuni, acatiste, paraclise, vie i ale sfin ilor, sfaturi ale duhovnicilor, tiri, informatii utile elevilor, studentilor etc.

y A adar,

internetul poate fi un mod util de te informa sau poate deveni blestem dac te prinde..

Internetul
Prieten i du man, deopotriv

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful