You are on page 1of 8

În zilele noastre, mijloacele de promovare online s-au diversificat foarte mult.

În
România există 9 milioane de utilizatori de internet, dintre care 6 milioane folosesc re țeaua
de socializare Facebook.
Publicul predominant care folosește internetul în România are vârste cuprinse între 18
și 35 de ani. Aceștia folosesc o gamă variată de mijloace de comunicare care acum se află la
îndemâna oricărui antreprenor pentru a-și realiza propriile campanii de promovare online.
10 din cele mai uzuale mijloace de promovare online care pot fi folosite:
1. Website-ul propriu
Este principalul mijloc de promovare online al unei companii. Te poate ajuta să î ți
crești vânzările dacă îți prezinți într-un mod atractiv produsele sau serviciile prin intermediul
acestuia.
2. Blogul propriu
Blogul este o metodă excelentă de a-ți fideliza cititorii și de a-i transforma, pe termen
mediu și lung, în clienți. De asemenea, ajută și la creșterea notorietății companiei, pentru că
poate asigura o bună prezență în motoarele de căutare.
3. Rețelele de socializare
Prezența pe rețelele de socializare precum Facebook, Google Plus sau Youtube te
poate ajuta la creșterea notorietății, a interacțiunii cu potențialii clienți și la consolidarea
poziției în motoarele de căutare. Crearea unei pagini de prezentare pe aceste rețele de
socializare și atragerea unui număr cât mai mare de fani este una din priorită țile unei
companii care dorește să obțină profit pe termen lung.
4. Newsletter
O metodă eficientă de a atrage vizitatori pe site care pot fi interesa ți de produsele sau
serviciile tale este trimiterea campaniilor de e-mail marketing. Un e-mail trimis la o bază de
date poate aduce rezultate pe termen scurt. Însă bazele de date trebuie obținute în mod legal,
cu permisiunea persoanelor care fac parte din aceasta.
5. Optimizarea pentru motoarele de căutare
O soluție de promovare online pe termen lung este creșterea poziției în motoarele de
căutare. Aceasta presupune o serie de metode care țin atât de optimizarea pe cuvinte cheie a

cu scopul de a le oferi gratuit informații relevante pentru domeniul de activitate al companiei respective. Google Adwords O metodă cu rezultate pe termen scurt este realizarea unei campanii de Google Adwords. care presupune apariția. între primele rezultate. Ebook-uri gratuite Crearea unui ebook este o metodă de promovare care poate ajuta la creșterea bazei de date de abonați. Într-un anunț se poate insera website-ul și alte date de contact care pot duce la creșterea vânzărilor. 9. Aceștia pot promova mai departe comunicatele primite și astfel crește notorietatea companiei respective. Site-urile de anunțuri Există o serie de site-uri de anunțuri pe care se pot publica anunțuri în mod gratuit. Scopul este atragerea de click-uri și transformarea acestora în vânzări. pentru un timp limitat. Un ebook este un document în format electronic realizat pentru poten țialii clienți ai companiei. Comunicate de presă online Există o serie de site-uri de comunicate de presă care acceptă (fie gratuit sau cu plată) publicarea oricărui comunicat trimis de o companie. În schimbul oferirii ebook-ului. putem insera link-ul site-ului nostru într-un comentariu și acesta poate atrage trafic din partea persoanelor interesate de domeniul respectiv. Am discutat despre strategia de optimizare într-un articol anterior. 6. cititorii trebuie să î și lase adresa de e-mail sau alte date de contact. a site-ului dvs pe anumite cuvinte cheie. comunicatele pot fi trimise și către publicații de știri. de asemenea. . 8. în Google. Forumuri de specialitate Pe forumuri poate comenta oricine care deține un cont și respectă termenii și condițiile forumului respectiv. Chiar dacă nu avem voie ca pe forumuri să promovăm anumite produse sau servicii. un anunț în câteva sute de site-uri de anunțuri. dar și o serie de aplicații online de anunțuri care acceptă să trimită. 7. contra cost.textului de pe site cât și metode de linkbuilding din partea altor site-uri externe. 10.

Comunicarea frecventa cu abonatii te va pastra mereu in prima linie atunci cand vine momentul cumparaturilor. email marketing-ul este o metoda eficienta pe care trebuie sa o folosesti atunci cand vrei sa faci trecerea de la conversatie la vanzare. Succesul campaniilor de email marketing poate fi masurat pana la cele mai mici detalii: rata de deschidere a email-ului. poti comunica mai frecvent cu abonatii. Aceasta metoda nu inseamna trimitere de email-uri in masa.  Este masurabil. care conduce la conversie si vanzare. se construieste o relatie solida cu clientii si potentialii clienti. In contextul competitivitatii in crestere pe orice domeniu si a schimbarii procesului de cumparare. Marketingul este una dintre cele trei funcții de bază ale oricărei organizații (celelalte două fiind funcția operațională și cea financiară). masurabil. datorita promovarii produselor si gratie mesajelor personalizate. cu un design unic si cu elementele de identitate adecvate. Email marketing-ul este principala sursa de generare si crestere a interesului pentru produsele sau serviciile unui brand.  Lead generation. Toate aceste date contribuie la imbunatatirea strategiei pentru rezultate mai bune in viitor. Datorita mediului intim si personal in care are loc comunicarea. Trimise cu regularitate. Email marketing-ul este o metoda de promovare foarte puternica datorita mediului personal in care muta discutia despre brandul tau – inboxul consumatorilor. iar comunicarea poate fi bilaterala. Datorita usurintei de realizare si trimitere a unui email.  Contruiesti brand awareness si memorabilitate. Orice companie care furnizează produse și .  Intaresti relatia cu clienti. generarea de lead-uri prin email marketing este o metoda foarte eficienta de construire a unei relatii cu cumparatorii. Vanzarile cresc. In acest fel.  Creste vanzarile. accelerand astfel vanzarea. accesibil. campaniile de email marketing contribuie semnificativ la cresterea notorietatii brandului tau. sansele ca un abonat sa-ti viziteze site-ul dupa primirea email-ului sunt foarte mari. la costuri foarte mici. Avand costuri mici de realizare si o arie de adresare foarte larga. rata de click sau vanzarile.rapid. inseamna crearea unei linii directe de comunicare cu clientii actuali si/sau potentiali. bazata pe incredere. Se foloseste Email marketing pentru ca:  Exceleaza la capitolul Return on Investment.Marketing prin email Toate brand-urile cool o fac .

a cazului în care doriți să faceți upgrade la un cont premium. Iar în mediul de afaceri extrem de competitiv în care ne găsim astăzi. precum și mijloacele de comunicarea interpersonală. în aparență cea mai rapidă metodă de generare de prospecți. Twitter sau Google+. Există o seamă de instrumente care pot sprijini inițiativele de promovare ale companiilor – de la rețele de socializare la bloguri. chiar și cele mai bune produse. cele mai noi și mai interesante servicii necesită eforturi susținute de promovare și de comunicare. importantă este povestea brandului și . firește. canalele traditionale de promovare și publicitate: reclamele TV. Accesul la aceste rețele este gratuit. Știm însă ca există încă destul de multe companii care nu valorifică la maxim potențialul uriaș al rețelelor de socializare în promovarea brandului și a produselor. cu excepția. Pe de altă parte însă. Trebuie doar să fii suficient de abil să valorifici sursa potrivită la momentul potrivit. lista de opțiuni de marketing este mult mai lungă de atât. Problema este însă că toate aceste abordări presupun costuri finaciare deloc neglijabile. desigur. Să vedem în continuare cum pot fi folosite cât mai eficient aceste variante de promovare: 1. Promovarea prin intermediul rețelelor de socializare nu înseamnă însă reclamă agresivă la produsele sau serviciile firmei. Iar la ora actuală Internetul oferă serviciul de publicitate pay-per-click. În zilele noastre. Cu siguranță. Din acest motiv.servicii va avea nevoie de o strategie eficientă de promovare și comunicare pentru a-și comercializa cu succes ofertele. de asemenea. Din fericire însă. forumuri online. opțiunile consumatorului sunt aproape nelimitate ca număr. LinkedIn. Rețelele de socializare Principalul avantaj al utilizării rețelelor de socializare în scopul promovării afacerii este costul. cantitatea de informații la care acesta are acces sporește exponențial. comunicatele de presă sau panourile publicitare. noua realitate digitală deschide o serie nesfârșită de oportunități de promovare și de comunicare. Avem la dispoziție. sunteți deja familiariza ți cu site-uri precum Facebook. nu este deloc ușor să ajungi la potențialii clienți. promovarea prin site-urile de socializare trebuie să pună accentul în primul rând pe latura conversațională.

2. Și. Din aceeași categorie a rețelelor sociale. Folosește opțiunea de targeting avansat pusă la dispoziție de Facebook.a produselor. ar fi o idee bună să intri în contact și cu alți bloggeri din nișa ta și să te alături comunității lor. modul în care reușești să transmiți esența afacerii tale. vei putea să-ți îmbunătă țești în continuare strategia de promovare prin crearea de reclame grafice care vor fi vizibile exclusiv pentru fanii tăi actuali. acorzi o atenție deosebită publicului care comentează pe site-ul sau pe blogul tău. Nu-ți pierde însă vremea încercând să intri în legătură cu bloggerii de top. Implică-te cât mai mult putință în discuții cu potențialii clien ți. modul în care î ți prezin ți inițiativele inovatoare și implicarea în comunitate. un bun instrument de promovare adesea trecut cu vederea îl constituie site-urile de fotografii. Postează conținut vizual captivant care să traseze istoria brandului tău. Urmăre ște conversațiile de pe Twitter și subiectele legate de industria ta și urmează-i pe participan ți. Nu ezita să te “împrietenești” și cu firmele concurente! Monitorizează activitatea acestora pe site-uri de socializare pentru a le analiza strategiile de promovare. fotografii care îi înfățișează pe clienții fideli și pe ambasadorii de brand. cu siguranță. În același timp. pentru a le cunoaște clienții și a lua pulsul pieței. care îți permite să selectezi audiența-țintă cu ajutorul unui set larg de criterii. poze în avanpremieră ale produselor care urmează a fi lansate. Pe Facebook poți vizita pagini de fan ale reprezentanților industriei. Împărtășește fotografii cu produsele actuale și procesul de fabricare. Blogurile Probabil că ai deja un blog sau ai luat în considerare varianta creării unui blog prin care să-ți promovezi afacerea. Orientează-te către platforme precum Flickr. ci apelează mai degrabă la bloggerii mai puțin . trimite cereri de prietenie sau mesaje și comenta postările celorlați. Odată ce ți-ai construit o comunitate de fani. te poți alătura unui grup sau poți chiar trimite mesaje pentru a stabili contacte cu cei care crezi că ar putea fi interesați de ofertele tale. Photobucket sau mai recenta aplicație Instagram (de curând preluată de Facebook). Sau poți căuta pozele altor utilizatori cu ajutorul cuvinte-cheie și tagurilor corespunzătoare domeniului tău. poți monitoriza postările de pe wall.

Profită de posibilitatea de a te impune ca expert în domeniul tău. trimite-le ocazional câte un mesaj și invită-i pe site-ul tău. să intervii în mod regulat postând comentarii cu un conținut atractiv. care să le trezească interesul. care au o rată de răspuns ridicată și o comunitate largă de persoane interesate în domeniu. Nu uita că una dintre cele mai bune metode de a-ți promova afacerea pe forumuri este aceea de a introduce un link către site-ul tău în semnătură (majoritatea forumurilor permit acest lucru. care sunt adesea mult mai ușor de abordat și mai dispuși să asculte ideile și sugestiile tale. Nu trimite niciodată linkuri directe cu produsul pe care îl promovezi. 3. Scopul este să atragi cât mai mult trafic dinspre forum către site-urile tale. ai grijă să citești regulilei înainte de a începe să postezi). Este important să găsești câteva forumuri de nișă de calitate. cu atât va crește și numărul persoanelor care îți vor vizita . Odată ce ai reușit să stabilești o relație cu prospecții și să le câ știgi încrederea. Încearcă să comunici cât mai mult cu putin ță. Familiarizează-te cu subiectele de discuție și răspunde la întrebări. având grijă mereu să eviți auto-promovarea. vizitează-le site-urile/blogurile sau trimite-le un email folosind o abordare de tip “soft sell” (vânzare prin persuasiune). O altă sursă de generare de prospecți o constituie comunitatea de comentatori activi pe diferitele bloguri din industrie. Cu cât postările tale vor fi mai frecvente și mai interesante. ci linkuri catre un site care comercializează produsul și care oferă un conținut bogat. Forumurile online Utilizează forumurile pentru a intra în contact cu prospecții tăi și pentru a încerca să construiești relații solide mai degrabă decât să vinzi ceva anume. abordând același stil “soft”. descoperă cine sunt comentatorii. Scopul marketingului pe forumuri este acela de a comunica și de a câștiga încrederea potențialilor clienți. atractiv. Monitorizează comentariile.renumiți. Amintește-ți că obiectivul tău principal este să construiești rela ții și să comunici o imagine de brand corectă și convingătoare. po ți săți începi demersul de promovare. Înscrie-te pe forum și monitorizează discuțiile pentru a înțelege cine sunt concurenții tăi. oferă-le mostre gratuite și invită-i să se aboneze la lista de opt-in. Trimite-le linkuri directe către surse relevante. Postează comentarii pe blogul acestora.

Și. dacă ai obosit să stai toată ziua la birou. 4. dar și de a afla cele mai noi tendințe și practici din lumea afacerilor. acum ai și prilejul să descoperi cu ce se mai ocupă și ce mai pregătește concurența. sunt oameni care deja au încredere în tine și care nu vor ezita să te recomande propriei lor rețele. Poți alege să participi la evenimente ale industriei. Acești prospecți. La urma urmelor. O mare șansă de a te face cunoscut. trudind la următoarea campanie de promovare. în cele din urmă. Să fi ajuns de comunicarea față-în-față un lucru de domeniul trecutului? Cu siguranță că nu! Nimic nu poate înlocui comunicarea din viața reală și întâlnirile față-în-față sunt o modalitate mult mai autentică de a câștiga încrederea potențialilor clienți sau parteneri. Dacă te-ai decis să te aventurezi în lumea “reală”. seminarii. deși puțini la număr. O alegere la fel de interesantă ca participarea la cursuri ar fi să devii tu însu ți trainer și să împărtășești cunoștințe și valori celor care ulterior îți pot deveni clien ți sau parteneri. evenimente virtuale. Mai mult.semnătura. de a comunica valorile și misiunea companiei și de a spori promovarea brandului tău. ar trebui să știi ce op țiuni ai la dispoziție. video-conferin țele și webinariile constituie deja o practică obișnuită în lumea afacerilor. ne-am putea întreba ce rost mai are să risipim timp și bani pe deplasări pentru a participa la un eveniment “real”. eforturile tale de promovare nu vor fi fost în zadar. și să profiți de oportunitatea nu numai de a strânge prospec ți. Backlinkurile către site-ul tău pot crește rangul acestuia în principalele motoarele de căutare. Dar. cursuri sau expoziții. ar fi o idee bună să evadezi în aer liber și să respiri aerul proaspăt al . Comunicarea interpersonală În contextul în care latura virtuală a existenței noastre devine din ce în ce mai însemnată. Inițiativa ta de promovare atinge acum un nivel superior pentru întâlnirile față-în-fa ță î ți dau posibilitatea de a-ți exersa pe deplin calitățile de persuasiune. chiar și cu un număr mai mic de leaduri. Relaționarea și generarea de prospecți prin intermediul forumurilor necesită timp și răbdare. cum ar fi conferin țe.

Poți participa la tot soiul de evenimente în aer liber: festivaluri. Vorbește cu publicul. Asigură toate mijloacele necesare pentru a menține o legătura strânsă cu potențialii clienți. acțiuni caritabile. Nu-ți face griji dacă bugetul nu îți permite să fii sponsor al unor astfel de evenimente. dă mâna cu oamenii și schimbă date de contact. . Există și alte modalități de a câștiga vizibilitate și de a-ți promova afacerea. împarte-i cadouri promoționale. evenimente sportive etc. oferă-i informații valoroase despre ofertele tale. târguri. spectacole auto. concerte.noilor oportunități de marketing.