You are on page 1of 76

Regulamentul Oficial

al Jocului de Baschet
2014
Aprobat de
FIBA Central Board
Barcelona, Spania, 2 februarie 2014

Valabil de la 1 Octombrie 2014

Mai 2014
Pagina 2 din 76

Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014
Cuprins

CUPRINS
REGULA NR. 1 – JOCUL
Art. 1

Definiţii

REGULA NR.2 – TERENUL ŞI ECHIPAMENTUL
Art. 2
Art. 3

Terenul de baschet
Echipamentul tehnic

REGULA NR. 3 - ECHIPELE
Art. 4
Art. 5
Art. 6
Art. 7

Echipele
Jucători: Accidentarea
Căpitanul echipei : Atribuţii şi competenţe
Antrenori : Atribuţii şi competenţe

REGULA NR. 4 – REGULI DE JOC
Art. 8
Art. 9
Art. 10
Art. 11
Art. 12
Art. 13
Art. 14
Art. 15
Art. 16
Art. 17
Art. 18
Art. 19
Art. 20
Art. 21

Timp de joc, scor egal şi perioade de prelungiri
Începutul şi sfârşitul unei perioade sau a jocului
Stările mingii
Poziţia unui jucător şi a unui arbitru pe terenul de joc
Angajare între doi şi posesia alternativă
Cum este jucată mingea
Controlul mingii
Jucǎtor în acţiune de aruncare la coş
Coş : Când este reuşit şi valoarea sa
Repunerea mingii în joc
Minut de întrerupere
Înlocuire de jucǎtor
Joc pierdut prin forfait
Joc pierdut prin infracţiuni de la reguli

REGULA NR. 5 – ABATERI
Art. 22
Art. 23
Art. 24
Art. 25
Art. 26
Art. 27
Art. 28
Art. 29
Art. 30
Art. 31

Abateri
Jucǎtor afarǎ din joc şi minge afarǎ din joc
Driblingul
Regula paşilor
3 secunde
Jucător strâns marcat
8 secunde
24 de secunde
Minge întoarsă în terenul din spate al echipei
Intervenţia pe traiectoria mingii spre coş şi interferenţa cu mingea sau
coşul

REGULA NR. 6 – GREŞELI
Art. 32
Art. 33
Art. 34
Art. 35
Art. 36

Greşeli
Contact: Principii generale
Greşeala personală
Dublă greşeală
Greşeala tehnică

Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014
Cuprins

Mai 2014
Pagina 3 din 76

Art. 37 Greşeala antisportivă
Art. 38 Greşeala descalificatoare
Art. 39 Conflict
REGULA NR. 7 – DISPOZIŢII GENERALE
Art. 40
Art. 41
Art. 42
Art. 43
Art. 44

5 greşeli de jucător
Greşeli de echipă: Sancţiuni
Situaţii speciale
Aruncări libere
Erori corectabile

REGULA NR.8 – ARBITRI, OFICIALI, COMISAR: ATRIBUŢI ŞI COMPETENŢE
Art. 45
Art. 46
Art. 47
Art. 48
Art. 49
Art. 50

Arbitrii, oficialii şi comisarul
Arbitrul principal: Atribuţii şi competenţe
Arbitrii: Atribuţii şi competenţe
Scorerul şi ajutorul scorerului: Atribuţii
Cronometrorul: Atribuţii
Operatorul cronometrului de atac: Atribuţii

A – SEMNALIZĂRILE ARBITRILOR
B – FOAIA OFICIALĂ DE JOC
C – PROCEDURA ÎN CAZ DE PROTEST
D – CLASAMENTUL ECHIPELOR
E – MINUTE DE ÎNTRERUPERE MEDIA

DIAGRAME
Diagrama 1
Diagrama 2
Diagrama 3
Diagrama 4
Diagrama 5
Diagrama 6
Diagrama 7
Diagrama 8
Diagrama 9
Diagrama 10
Diagrama 11
Diagrama 12
Diagrama 13

Dimensiunile terenului de joc
Zona de restricţie
Zona coşului de 2/3 puncte
Masa scorerului şi scaunele pentru înlocuiri
Principiul cilindrului
Poziţia jucătorilor în timpul aruncărilor libere
Semnalizările arbitrilor
Foaia oficială de joc
Partea de sus a foii oficiale de joc
Echipele pe foaia oficială de joc
Evoluţia scorului
Inchiderea scorului
Partea de jos a foii oficiale de joc

3 Terenul din faţă Terenul din faţǎ al unei echipe cuprinde coşul adversarului. Scopul fiecărei echipe este să introducă mingea în coşul adversarilor şi să împiedice cealaltă echipă să înscrie. cu dimensiuni de 28 m în lungime şi 15 m pe lăţime măsurate de la marginea interioară a liniilor care delimitează terenul. 1 Definiţii 1.1 Terenul de joc Terenul de joc trebuie să fie o suprafaţă plană. la genul masculin se aplică de asemenea şi genului feminine. 2. REGULA NR. faţa dinspre teren a panoului şi acea parte a terenului de joc delimitatǎ de linia de fund din spatele coşului propriu. 2. partea dinspre teren a panoului adversarului şi acea suprafaţǎ a terenului de joc delimitatǎ de linia de fund din spatele coşului adversarului.2 Terenul din spate Terenul din spate al unei echipe cuprinde coşul propriu al echipei. liberă de orice fel de obstacol (Diagrama 1). 2. 1 – JOCUL Art. 1 – Jocul Pe tot cuprisul Regulamentului Oficial de Baschet. cu o lăţime de 5 cm şi clar vizibile.2 – TERENUL ŞI ECHIPAMENTUL Art. Jocul este condus de către arbitri. REGULA NR. acestea fiind liniile de fund şi liniile laterale. antrenor. .Mai 2014 Pagina 4 din 76 Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr. toate referirile făcute la un jucător.3 Învingătoarea unui joc Echipa care a înscris un număr mai mare de puncte la sfârşitul timpului de joc va fi învingătoarea jocului respectiv.1 Jocul de baschet Un joc de baschet se desfăşoară între 2 echipe. Aceste linii nu fac parte din terenul de joc.4 Liniile terenului Toate liniile trebuie să fie trasate cu o culoarea albă. 1. de câte 5 jucători fiecare.2 Coşul : adversarilor/propriu Coşul care este atacat de către o echipă este coşul advers. arbitru. 1.Trebuie înţeles că acestea au fost făcute doar din motive practice. 2. dură. liniile laterale şi linia de centru. iar coşul care este apărat de către o echipă este coşul propriu.oficiali şi un comisar.1 Liniile care delimitează terenul de joc Terenul de joc trebuie să fie limitat de liniile care-l delimitează. liniile laterale şi marginea interioarǎ a liniei de centru. cea mai apropiatǎ de coşul adversarului.4. 2 Terenul de baschet 2.

aceste linii fac parte din zona de restricţie. până la marginea exterioară a arcului. trebuie să fie trasate ca în Diagrama 2.60 m lungime.Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr. 2. măsurată la marginea exterioară a circumferinţei şi având centrele lor la mijlocul liniilor de aruncări libere (Diagrama 2).75 m măsurată din punctul aflat pe sol. Semicercurile pentru aruncări libere trebuie trasate pe terenul de joc cu o rază de 1. Distanţa punctului aflat pe sol. delimitate de liniile de fund. în afara fiecărei linii laterale. aceasta trebuie să fie de aceeaşi culoare cu cea a zonelor de restricţie. trebuie trasată paralel cu liniile de fund. prelungirile liniilor de aruncări libere şi de liniile care pornesc de la linia de fund având marginea lor exterioară la 2. perpendiculare pe linia de fund.15 m.575 m.2 Linia de centru.80 m.45 m de la mijlocul liniilor de fund şi care se termină la marginea exterioară a prelungirilor liniilor de aruncări libere. Culoarele pentru urmărirea aruncărilor libere aflate de-a lungul zonei de restricţie.2 – Terenul şi echipamentul Mai 2014 Pagina 5 din 76 Orice obstacol. Cercul central trebuie trasat în centrul terenului de joc şi va avea o rază de 1.4 Zona coşului de 3 puncte Zona coşului de 3 puncte a unei echipe (Diagrama 1 şi Diagrama 3) este întreaga suprafaţă a terenului de joc.4. situat exact sub centrul coşului adversarilor. Marginea ei exterioară trebuie situată la 5. cercul central şi semicercurile pentru aruncări libere Linia de centru. cu o rază de 6. zonele de restricţie şi culoarele pentru urmărirea aruncărilor libere Linia de aruncări libere trebuie trasată paralel cu fiecare linie de fund. Mijlocul liniei de aruncări libere trebuie situat pe linia imaginară care uneşte mijlocurile celor 2 linii de fund.3 Liniile pentru aruncări libere. Arcul de cerc se uneşte cu liniile paralele. cu excepţia zonei din apropierea coşului adversarilor delimitată de şi incluzând :  Cele 2 linii paralele. pornind de la aceasta şi având maginea lor exterioară la 0.  Un arc de cerc. Zonele de restricţie trebuie să fie suprafeţe dreptunghiulare trasate pe terenul de joc. Linia de 3 puncte nu face parte din zona coşului de 3 puncte. 2. 2.4. Interiorul zonei de restricţie trebuie vopsit într-o singură culoare.4. . de la mijlocul liniilor laterale. rezervate pentru jucători pe parcursul executării aruncărilor libere. faţă de terenul de joc. Ea va fi prelungită cu 0. Dacă suprafaţa interioară a cercului central este vopsită.90 m faţă de mariginea interioară a liniilor laterale. măsurată de la marginea exterioară a circumferinţei. inclusiv scaunele din zona băncilor echipelor trebuie să fie la cel puţin 2 m distanţă.80 m. Cu exceptia liniei de fund.80 m de la marginea interioară a liniei de fund şi trebuie să aibă 3. Linia de centru este parte a terenului din spate. până mijlocul marginii interioare al liniei de fund este de 1.

2 – Terenul şi echipamentul Diagrama 1 Dimensiunile terenului de joc .Mai 2014 Pagina 6 din 76 Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr.

4. cu marginea interioară la 1. aşa cum este arătat în Diagrama 1. având o lungime de 0. fiind limitate de:  Un semicerc având raza de 1.7 Zonele semicercurilor unde nu se sancţionează forţarea cu mingea Liniile semicercurilor în care nu se sancţionează forţarea cu mingea trebuie trasate pe terenul de joc. 2.375 m şi a căror capăt se opreşte la 1. Diagrama 2 Zona de restricţie . cea mai apropiată. situat exact sub centrul coşului adversarilor. situate exact sub marginile frontale ale panourilor.2 m faţă de marginea interioară a liniei de fund. antrenorii secunzi.325 m faţă de marginea interioară a liniei de fund. la linia laterală de pe partea opusă mesei scorerului. Zonele semicercurilor în care nu se sancţionează forţarea cu mingea.Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr. Liniile semicercurilor în care nu se sancţionează forţarea cu mingea fac parte din aceste zone.15 m trebuie trasate în afara terenului de joc. situat exact sub centrul coşului adversarilor.5 Mai 2014 Pagina 7 din 76 Zonele băncilor echipelor Zonele băncilor echipelor trebuie să fie marcate în afara terenului de joc.25 m faţă de punctul aflat pe sol. În fiecare zonă a băncii echipei. trebuie să fie 14 locuri disponibile pentru persoanele autorizate să ia loc pe banca echipei. având marginea exterioară a liniilor la 8. la marginea interioară a semicercului. Semicercul se uneşte cu:  Cele 2 linii paralele. delimitate de 2 linii.4.6 Liniile de repunere a mingii în joc Cele 2 linii cu o lungime de 0. înlocuitorii.4. acestea fiind antrenorii principali. perpendiculare pe linia de fund. Orice altă persoană trebuie să fie la cel puţin 2 m în spatele băncii echipei.2 – Terenul şi echipamentul 2. jucătorii eliminaţi şi însoţitorii echipelor. se completează cu liniile imaginare care unesc capetele liniilor paralele. 2.25 m măsurată de la punctul aflat pe sol.

Mai 2014 Pagina 8 din 76 Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr.5 Zona coşului de 2/3 puncte Poziţionarea oficialilor la masa scorerului şi a scaunelor pentru înlocuiri Diagrama 4 Masa scorerului şi scaunele pentru înlocuiri .2 – Terenul şi echipamentul Diagrama 3 2.

distinctiv diferite şi puternice. cate unul pentru: ▬ operatorul cronometrului de atac. cuprinzând: ▬ Panourile ▬ Coşurile cuprinzând inelele (dotate cu mecanism pentru diminuarea presiunii) şi plasele ▬ Structura de susţinere a panourilor.2 – Terenul şi echipamentul Art. pentru cronometrarea minutelor de întrerupere. . vezi Apendixul referitor la Echipamentul tehnic pentru Jocul de Baschet. utilizat în jocul de baschet.Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr. inclusiv capitonajul  Mingile de baschet  Cronometrul de joc  Tabela de scor  Cronometrul de atac.  2 semnale sonore. 3 Mai 2014 Pagina 9 din 76 Echipamentul tehnic Următorul echipament tehnic va fi necesar pentru desfăşurarea jocului de baschet:  Instalaţiile coşului de baschet.  Cronometru (altul decât cronometrul de joc) sau alt dispozitiv adecvat (vizibil).  Foaia de arbitraj  Indicatoarele pentru greşelile jucătorului  Indicatoarele pentru greşelile de echipă  Săgeata pentru posesie alternativă  Podeaua de joc  Terenul de joc  Iluminatul adecvat Pentru o descriere mai detaliată a echipamentului tehnic. ▬ scorer / cronometror.

1 Fiecare echipă. Jucător eliminat.2.2 Un membru al echipei cu drept de joc. manager. va fi compusă din:    Nu mai mult de 12 membri îndreptăţiţi să joace.1 Echipamentul membrilor echipei constă din:    4. În timpul unui minut de întrerupere sau a unui interval de joc. Este permisă utilizarea echipamentului. Fiecare membru al echipei.1.3. statistician. ca de exemplu. Un antrenor principal şi. un antrenor secund. . inclusiv acelea care stabilesc limita de vârstă a jucătorilor. înainte de începerea oficială a jocului şi atâta timp cât el nu a fost descalificat sau nu a comis 5 greşeli personale. Cele de pe faţă trebuie să aibă cel puţin 10 cm înălţime.3 Pe parcursul desfăşurării jocului. 4 Echipele 4. 3 . Înlocuitor.2.2 În timpul desfăşurării jocului 5 jucători din fiecare echipă trebuie să fie pe terenul de joc. un membru al echipei este:    Jucător. trebuie să poarte maieuri numerotate.2 Regulă 4. toţi membri echipei îndreptăţiţi să joace sunt consideraţi jucători. translator.2 Maieuri (tricouri) de aceeaşi culoare dominantă pe faţă şi spate. când este pe terenul de joc şi este îndreptăţit să joace. Maximum 5 însoţitori ce pot sta pe banca echipei. 4. Toţi jucătorii trebuie să poarte maieurile în şorturi în timpul jocului. 4. contrastantă faţă de culoarea maieurilor.1 Un membru al echipei are drept de joc din momentul în care este autorizat să joace (legitimat) pentru o echipă. 4. dacă echipa doreşte. Şorturi de aceeaşi culoare dominantă pe faţă şi spate. pe faţă şi pe spate. când el a comis 5 greşeli şi nu mai este îndreptăţit să joace. 4.1. Partea inferioară a şortului trebuie sa fie desupra nivelului genunchiului. 4. 4. Numerele trebuie să fie clar vizibile şi:     Cele de pe spate trebuie să aibă cel puţin douăzeci 20 cm înălţime. înlocuitorul solicită scorerului efectuarea înlocuirii. Echipele vor utiliza numerele 0 şi 00 şi de la 1 la 99.1.3. conform reglementărilor forului organizator al competiţiei.Echipele REGULA NR. când nu este pe terenul de joc. aceştia putând fi înlocuiţi.3 Echipamentul jucătorilor 4. fizioterapeut.1. “totul dintr-o bucată”. având responsabilităţi precise. dar este îndreptăţit să joace. Şosete de aceeaşi culoare dominantă pentru toţi membrii echipei.1 Definiţii 4. etc.4 În timpul unui interval de joc. doctor.Mai 2014 Pagina 10 din 76 Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr. 3 . Cifrele trebuie să fie de cel puţin 2 cm lăţime. 4. este îndreptăţit să joace atunci când numele său a fost înscris în foaia oficială de arbitraj. inclusiv căpitanul echipei.2. fără a fi necesar să aibă aceeaşi culoare cu cea a maieurilor.ECHIPELE Art. cu cifre plate într-o culoare unică.3 Un înlocuitor devine jucător şi un jucător devine înlocuitor atunci când:   Arbitrul a făcut semn înlocuitorului să intre pe terenul de joc.

4. arbitrii nu vor opri jocul. ▬ Cordeluţe. confecţionate dintr-un material non abraziv. picioare.   Următoarele obiecte nu sunt permise: ▬ Apărători pentru degete. trebuie să se oprească deasupra genunchiului.Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr. 3 . din plastic sau cauciuc. Art. Orice reclamă sau logo trebuie să fie la cel puţin 5 cm distanţă de numere. este nepermis.2 Jucătorii nu au voie să poarte echipamente (obiecte) care pot cauza accidentarea altor jucători. 5. de aceeaşi culoare.de aceeaşi culoare dominantă cu cea a maieurilor ▬ Echipament elastic pentru protecţia coapselor şi a gambelor. etc. Orice echipament conceput pentru a creşte înălţimea sau raza de acţiune a unui jucător sau care. ▬ Echipament elastic pentru protecţia umerilor şi a braţelor.1 Tot echipamentul utilizat de jucători trebuie să fie adecvat jocului de baschet. arbitrii pot opri imediat jocul. pot schimba culoarea maieurilor.3 Pe parcursul unui joc. dacă este necesar ca jucătorul accidentat să fie protejat.4. o reţine departe de joc sau mingea devine moartă. A doua echipă înscrisă în programul jocului (echipa vizitatoare) va purta maieuri de culoare închisă. gambe. 4. îi oferă un avantaj necinstit.Echipele   4. ▬ Echipament de protecţie a nasului accidentat.4 Orice alt echipament.1 În cazul accidentării unui (unor) jucător(i). . Echipele trebuie să aibă minim 2 seturi de maieuri de culori diferite şi:    Prima echipă înscrisă în programul jocului (echipa gazdă) va purta maieuri de culoare deschisă (preferabil albe). pe corpul său. ▬ Bandaj (leucoplast) incolor şi transparent pentru braţe. ▬ Obiecte care pot cauza zgârieturi (unghiile degetelor mâinilor trebuie tăiate scurt) ▬ Podoabe de cap. Totuşi. chiar dacă sunt acoperite cu bandaje sau capitonaj moale. Totuşi. promoţională sau de caritate. dacă acesta este suficient capitonat. logo sau alte identificări. mulaje sau proteze. 4. arbitrii pot opri jocul. dacă cele 2 echipe sunt de acord.3.2 Dacă mingea este vie în momentul producerii accidentării. de maximum cinci (5) cm lăţime. în părul său sau în alt mod. braţe. bijuterii.4. ▬ Protector pentru dinţi. chiar dacă este confecţionat dintr-un material dur. incolor şi transparent ▬ Ochelari. un jucător nu are voie să afişeze nicio denumire comercială. încheietura mâinii. umeri. pierde posesia mingii. nespecificat în acest articol trebuie aprobat de Comisia Tehnică FIBA. mâini. plastic moale. Următoarele obiecte sunt permise: ▬ Echipament de protecţie pentru umeri. coapse. dacă aceştia nu reprezintă un pericol pentru ceilalţi jucători.4. Dacă acestea sunt pentru coapsă.3 Mai 2014 Pagina 11 din 76 Membri ai aceleeaşi echipe nu pot purta numere identice. dacă acestea sunt pentru gambă. antebraţe. metal sau alte materiale dure. până când echipa care controlează mingea. de aceeaşi culoare dominantă cu cea a şorturilor. ▬ Genunchiere corespunzător capitonate. accesorii de păr. trebuie să se oprească sub genunchi. dar nu limitat. inclusiv. 4. 4. confecţionate din piele. în orice alt mod. coate. 5 Jucători: Accidentarea 5. o aruncă spre coş. marcă.4 Alt echipament 4.

5 Un doctor.4 Persoanele autorizare să ia loc pe banca echipei. va înmâna scorerului o listă cu numele şi numerele corepunzătoare a membrilor echipei sale. a căror nume sunt înscrise pe foaia oficială de joc sunt îndreptăţiţi să joace. 5. . imediat la sfârşitul jocului. acordat oricărei echipe. numele antrenorului principal şi al antrenorului secund. cu excepţia cazului în care echipa sa este redusă la un număr mai mic de cinci (5) jucători îndreptăţiţi să joace. numai când mingea devine moartă şi cronometrul de joc este oprit. fără permisiunea arbitrilor dacă. 5. Art. pe terenul de joc.Mai 2014 Pagina 12 din 76 Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr. după părerea sa. care au drept de joc. adversarii au dreptul. 7. În acest caz. Dacă jucătorul accidentat sau orice jucător care sângerează sau are o rană deschisă se reface în timpul unui minut de întrerupere. dacă echipa sa protestează împotriva rezultatului jocului şi va semna foaia oficială de joc în spaţiul marcat “Semnătura căpitanului în caz de protest”. fiecare antrenor principal trebuie să confirme acordul său. pot intra pe terenul de joc. În acelaşi timp antrenorii pricipali vor indica cei 5 jucători care vor începe jocul. pentru a ajuta un jucător accidentat.1 Cu cel puţin 20 minute înainte de ora programată pentru începerea jocului. pentru a obţine informaţii. el trebuie înlocuit.3 Dacă jucătorul accidentat nu poate continua să joace imediat (în aproximativ 15 secunde) sau. Antrenorul echipei “A”. numai atunci când mingea devine moartă şi cronometrul de joc este oprit. este jucătorul desemnat de către antrenorul său. 7 Antrenori : Atribuţii şi competenţe 7. înainte ca acesta să fie înlocuit. acel jucător poate continua jocul. trebuie înlocuit.3 Persoanele autorizate să ia loc pe banca echipei sunt singurele care au dreptul să se aşeze pe banca echipei şi să rămână în zona băncii echipei lor. orice jucător care sângerează sau care prezintă răni deschise. jucătorul accidentat necesită îngrijiri medicale urgente. pot fi înlocuiţi în cazul unei accidentări.1 Căpitanul echipei (CAP). 3 . 5. să înlocuiască acelaşi număr de jucători. fiecare antrenor principal sau reprezentantul său. dacă primeşte îngrijiri medicale. totuşi. să reprezinte echipa pe terenul de joc.2 Căpitanul echipei trebuie să informeze arbitrul principal. semnând foaia oficială de joc în dreptul numelui său. de asemenea. Art. 7. 7. El poate comunica. 6 Căpitanul echipei : Atribuţii şi competenţe 6. înainte ca scorerul să semnalizeze înlocuirea. 5.2 Cu cel puţin 10 minute înainte de începerea jocului. numai cu permisiunea unui arbitru.4 Antrenorul principal sau antrenorul secund pot merge la masa scorerului în timpul jocului pentru a obţine informaţii statistice.6 În timpul jocului. într-un mod politicos cu arbitrii în timpul jocului. poate intra pe terenul de joc. dacă doresc acest lucru. precum şi numele căpitanului echipei.Echipele 5. trebuie să fie primul care furnizează aceste informaţii. referitor la numele şi numerele corespunzătoare a membrilor echipei şi a numelor antrenorilor.7 Jucătorii desemnaţi de antrenor să înceapă jocul sau care primesc îngrijiri medicale între aruncarile libere. Toţi membri echipei. chiar dacă sosesc după începerea jocului. 6. El poate reveni pe terenul de joc numai după ce sângerarea a fost oprită şi zona afectată sau rana deschisă a fost complet şi bine bandajată.

7.5 Atât antrenorului principal cât şi antrenorului secund. îi este permis stea ridicat în picioare în timpul desfăşurări jocului. În cazul în care căpitanul trebuie să părăsească terenul de joc el poate continua ca antrenor principal. 3 . antrenorul principal trebuie să informeze un arbitru asupra numărului jucătorului. care va prelua rolul căpitanului pe terenul de joc. dar numai unul dintre ei la orice moment dat. 7.7 În cazul în care căpitanul părăseşte terenul de joc. El trebuie să-şi asume toate atribuţiile şi competenţele antrenorului principal. Dacă el trebuie să părăsească terenul de joc urmare unei greşeli descalificatoare sau este incapabilsă continue ca antrenor principal. 7. 7. Antrenorul secund nu se va adresa arbitrilor.9 Antrenorul principal trebuie să desemneze jucătorul care va executa aruncările libere în toate situaţiile în care jucătorul care execută aruncările libere nu este desemnat prin reguli.Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr. înlocuitorul său în calitatea de căpitan îl poate înlocui ca antrenor principal. dacă dintr-un motiv oarecare acesta nu mai este capabil să continue.8 Căpitanul echipei va îndeplini funcţia de antrenor principal dacă echipa nu are un antrenor principal sau dacă acesta este incapabil să mai continue şi dacă un antrenor secund nu a fost înscris în foaia oficială de arbitraj (sau pe parcursul jocului acesta este incapabil să mai continue). numele său trebuie înscris în foaia oficială de joc înaintea începerii jocului (semnătura sa nu este necesară).6 Dacă există un antrenor secund. cu condiţia ca ei să rămână in zona băncii echipei lor. .Echipele Mai 2014 Pagina 13 din 76 7. Ei se pot adresa verbal jucătorilor. din cauza unei accidentări.

8. cu atâtea perioade de prelungiri de 5 minute.1 Prima perioadă a jocului.4 Între prima şi a doua reprizǎ trebuie să existe un interval de joc de 15 minute. începe atunci când mingea părăseşte mâna (mâinile) arbitrului principal. trebuie să existe un interval de joc de 20 minute 8. 9. dacă cele 2 echipe sunt de acord. de câte 10 minute fiecare. 8. 8.6 Un interval de joc se termină:  La începutul primei perioade de joc. 8. gata să joace. când mingea părăseşte mâna (mâinile) arbitrului principal la aruncarea pentru angajarea între doi. în partea stângă a mesei oficiale. 8. între a treia şi a patra perioadă (a doua repriză) şi înaintea fiecărei perioade de prelungiri. .  Când semnalul sonor al cronometrului de joc indică sfârşitul perioadei.2 Toate celelalte perioade încep când mingea este la dispoziţia jucătorului care efectuează repunerea în joc.4 Pentru toate jocurile. câte sunt necesare pentru stabilirea unui învingător. orice eventuale aruncări libere trebuie administrate după expirarea timpului de joc.2 Înainte de ora la care a fost programată începerea jocului. echipa menţionată prima în program (echipa gazdă). 9. 4 – REGULI DE JOC Art. la aruncarea pentru angajarea între doi.Mai 2014 Pagina 14 din 76 Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr. va avea banca echipei şi coşul propriu. 8 Timp de joc. Totuşi. 9 Începutul şi sfârşitul unei perioade sau a jocului 9.9 Dacă o perioadă de prelungire este necesară ca rezultat al executării acestei/acestor aruncări libere. scor egal şi perioade de prelungiri 8. atunci toate greşelile care s-au produs după încheierea timpului de joc vor fi considerate ca fiind comise în timpul unui interval de joc şi aruncările libere trebuie să fie administrate înainte de începerea perioadei de prelungire. când mingea este la dispoziţia jucătorului care efectuează repunerea în joc.3 Trebuie să existe intervale de joc de câte 2 minute între prima şi a doua perioadă (prima repriză).8 Dacă o greşeală a fost comisă cu puţin timp înainte sau chiar în momentul în care semnalul sonor al cronometrului de joc anunţă sfârşitul timpului de joc. Art. 8. pot inversa băncile şi/sau coşurile. 9. 8.3 Jocul nu poate începe dacă una dintre echipe nu este pe terenul de joc cu cinci (5) jucători.1 Jocul se compune din 4 perioade. la sfârşitul timpului de joc al celei de-a patra perioade.5 Un interval de joc începe:  Cu 20 minute înainte de ora la care jocul a fost programat să înceapă. 4 – Reguli de joc REGULA NR. privind cu faţa spre terenul de joc.7 Dacă scorul este egal. jocul va continua.  La începutul tuturor celorlalte perioade de joc.

Mingea nu devine moartă şi coşul contează. indicând terminarea perioadei. echipele sunt îndreptăţite să se încălzească în jumătatea terenului de joc. ▬ O altă sancţiune (aruncări libere şi/sau posesia mingii). ca urmare a unei aruncări la coş din acţiune.  Semnalul sonor al cronometrului de joc se declanşează indicând sfârşitul perioadei de joc.1 Mingea poate fi vie sau moartă.5 Înaintea primei şi celei de-a treia perioade de joc. ▬ Semnalul sonor al cronometrului de atac se declanşează. o perioadă prelungire sau partida.  Este vizibil că mingea nu va intra în coş în urma unei aruncări libere care este urmată de: ▬ Una sau mai multe aruncări libere.6 Echipele trebuie să schimbe coşurile pentru a doua repriză.7 În toate perioadele de prelungiri echipele vor continua să atace aceleaşi coşuri ca în cea de-a patra perioadă a jocului. ▬ Semnalul sonor al cronometrului de atac se declanşează. 10. 9.8 O perioadă.  Un jucător comite o greşeală asupra oricărui alt adversar. şi: ▬ Un arbitru a fluierat. mingea este la dispoziţia jucătorului care execută aruncările libere.  Mingea. ▬ Semnalul sonor al cronometrului joc indică sfârşitul unei perioade de joc. În timpul unei aruncări libere. Mingea devine moartă. se va încheia atunci când semnalul cronometrului de joc sună. ▬ Semnalul sonor al cronometrului indică sfârşitul unei perioade de joc.2 Mingea devine vie. Când panoul este echipat cu semnale luminoase în jurul perimetrului său. după ce: ▬ Un arbitru a fluierat.  Mingea este în aer după o aruncare liberă şi un arbitru fluieră sancţionând orice infracţiune de la reguli.4 În timpul unei angajări între doi mingea părăseşte mâna (mâinile) arbitrului. când:  Un coş din acţiune sau dintr-o aruncăre liberă a fost reuşit.3 10. Art.  Semnalul sonor al cronometrului de atac se declanşează în timp ce o echipă controlează mingea.Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr. 9. în timp ce echipa adversă are controlul mingii şi un jucător al acestei echipe este într-o acţiune de aruncare la coş pe care o finalizează cu o mişcare continuă. în care se află coşul adversarilor. aflată în aer ca urmare a unei aruncări la coş din acţiune. începută înainte de a se produce greşeala. dacă a fost reuşit. atunci când:  Mingea este în aer. mingea se află la dispoziţia jucătorului care efectuează repunerea. alta decât cea comisă de executantul aruncarii libere.  Un arbitru fluieră în timp ce mingea este vie. 4 – Reguli de joc Mai 2014 Pagina 15 din 76 9. aprinderea semnalelor luminoase va avea prioritate faţă de semnalul sonor al cronometrului de joc. În timpul unei repuneri a mingii în joc. 10 Stările mingii 10. când:    10. 9. este atinsă de un jucător al oricărei echipe. .

1. de aşa manierǎ încât niciun jucător nu poate obţine controlul ei. el păstrează aceeaşi poziţie pe care a avut-o ultima dată când a atins podeaua.2.1.3 Arbitrul va arunca mingea. 11.2. dupǎ ce aceasta a ajuns în punctul cel mai înalt. fǎrǎ sǎ se producǎ o acţiune de o asprime exageratǎ.1 Definiţia angajării între doi 12. dacǎ un adversar doreşte sǎ se intercaleze între ei.4. de jos în sus.2.2. liniile care delimitează zona de restricţie şi liniile care delimitează zona semicercurilor unde nu se sancţionează forţarea cu mingea.2.1 Poziţia unui jucător pe teren este determinată de locul unde el este în contact cu podeaua. 12. 4 – Reguli de joc Această prevedere nu se aplică şi coşul nu va conta.5. cel puţin de unul dintre sǎritori. la începutul primei perioade de joc. În timp ce este în aer.8 Niciunul din ceilalţi opt (8) jucǎtori nu trebuie sǎ aibǎ o parte a corpului lor pe sau deasupra liniei cercului (cilindrul). 12 Angajare între doi şi posesia alternativă 12. 12. 12. înainte ca mingea sǎ fie legal atinsǎ.5 Niciunul dintre sǎritori nu trebuie sǎ-şi pǎrǎseascǎ locul. 12.6 Niciunul dintre sǎritori nu trebuie sǎ prindǎ mingea sau sǎ o atingǎ mai mult de douǎ ori. 12. 12. trebuie sǎ stea cu picioarele în semicercul cel mai apropiat de coşul propriu.6 şi 12. 12. cu un picior apropiat de linia de centru. 12.2 Procedura angajării între doi 12. la o înǎlţime la care niciunul dintre ei sǎ nu o poatǎ atinge sǎrind.1. . la locul unde acesta se află.2. pentru terminarea perioadei de joc sau se declanşează semnalul sonor al cronometrului de atac.1 Fiecare sǎritor.4 Mingea trebuie atinsǎ cu mâna(mâinile). O încălcare a Art. Această situaţie include liniile care delimitează terenul de joc.2.2 Poziţia unui arbitru pe teren se stabileşte în aceeaşi manieră ca şi cea a unui jucător. Art. linia coşului de 3 puncte. înainte ca aceasta sǎ fi atins unul din ceilalţi 8 jucǎtori sau podeaua terenului de joc. dacă: ▬ ▬ După ce arbitrul a fluierat şi este executată o acţiune complet nouă de aruncare la coş. ţin cu fermitate mingea cu una sau ambele mâini. vertical. 12.8 este o abatere. 11 Poziţia unui jucător şi a unui arbitru pe terenul de joc 11. linia de centru. se aude semnalul sonor al cronometrului de joc. Când mingea atinge un arbitru.2.2.7 Dacǎ mingea nu a fost atinsǎ de cel puţin unul dintre cei doi sǎritori. În timpul acţiunii continue de aruncare la coş. 12. înainte ca mingea sǎ fie atinsǎ de unul din cei doi sǎritori.2.2.1 O angajare între doi are loc atunci când un arbitru aruncǎ mingea între 2 jucǎtori adverşi în cercul central al terenului.Mai 2014 Pagina 16 din 76 Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr.2 O minge ţinutǎ este atunci când unul sau mai mulţi jucǎtori din echipe adverse. 12. 12.2 Coechipierii nu pot ocupa poziţii vecine în jurul cercului. Art. între cei 2 sǎritori. liniile de aruncări libere. se consideră că ea a atins podeaua.2.2. 12. angajarea între doi va fi repetatǎ.

 Mingea iese în afara limitelor terenului de joc. din punctul cel mai apropiat de locul producerii situaţiei de angajare între doi. 12. niciuna din echipe nu deţine controlul mingii şi nici nu are dreptul la posesia mingii. iar arbitrii sunt în dubiu sau nu sunt de acord cu privire la care dintre adversari a atins ultimul mingea. 12. conform posesiei alternative.  O minge vie rǎmâne prinsǎ între inel şi panou (excepţie.4 Definiţia posesiei alternative 12.4. dupǎ angajarea între doi.3 Mai 2014 Pagina 17 din 76 Situaţii de angajare între doi O situaţie de angajare între doi se produce când :  Arbitrii opresc jocul pentru o minge ţinutǎ. la urmǎtoarea situaţie de . poziţionatǎ spre direcţia coşului advers. va avea dreptul la prima posesie alternativă. Direcţia sǎgeţii posesiei alternative va fi imediat inversatǎ.5. de a face ca mingea să devină vie. prin repunerea ei în joc din afara terenului.  O dublǎ abatere a avut loc în timpul ultimei sau singurei aruncǎri libere. echipele vor alterna posesia pentru repunerea mingii în joc. va începe urmǎtoarea perioadǎ cu o repunere a mingii în joc de la prelungirea liniei de centru. Se terminǎ când : ▬ Mingea atinge sau este legal atinsǎ de un jucǎtor aflat pe terenul de joc. pe partea opusǎ mesei oficiale. indicând faptul cǎ echipa adversǎ celei care a comis abaterea are dreptul la repunerea mingii în joc.5. altele decât prima perioadǎ a jocului.2 Echipa care nu obţine controlul unei mingi vii în terenul de joc. în timpul repunerii mingii în joc. cu excepţia cazului în care sancţiuni de aruncări libere şi posesia mingii mai sunt de administrat. mai curând decât prin angajarea între doi. împotriva ambelor echipe. conform posesiei alternative:   Începe când mingea se aflǎ la dipoziţia jucǎtorului care efectueazǎ repunerea mingii în joc. 12. pentru o repunere în joc. pe partea opusǎ mesei oficiale).  Încep toate perioadele de joc. 12.3 Echipa care are dreptul la următoarea posesie alternativă la terminarea unei perioade de joc.  Dupǎ anularea unor sancţiuni echivalente.1 În toate situaţiile de angajare între doi. 12.5. ▬ Echipa care efectueazǎ repunerea comite o abatere la repunere. va fi indicatǎ prin sǎgeata posesiei alternative.5. conform posesiei alternative. imediat ce repunerea mingii conform posesiei alternative a fost terminatǎ.5 O abatere a echipei care repune mingea în joc conform posesiei alternative.Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr.2 Repunerea mingii în joc. 12.4 Echipa care are dreptul la repunere conform posesiei alternative. 4 – Reguli de joc 12.4. Direcţia sǎgeţii posesiei alternative va fi inversatǎ. ▬ O minge vie rǎmâne prinsǎ între panou şi inel.1 Posesia alternativǎ este o metodă. dacǎ nu rǎmân alte sancţiuni de administrat şi niciuna dintre echipe nu a deţinut controlul mingii sau avea dreptul la posesia ei. nereuşite. înainte de producerea primei greşeli sau abateri. între aruncǎrile libere şi dupǎ ultima sau singura aruncare liberǎ urmatǎ de o repunere de la prelungirea liniei de centru. 12.5 Procedura aplicării posesiei alternative 12.5. cauzeazǎ acestei echipe pierderea dreptului de a repune mingea în joc.  Mingea devine moartǎ când.

1 Definiţie În jocul de baschet. alta decât prima. 13.1 Definiţie 14.1 Controlul echipei asupra mingii începe când un jucǎtor al acestei echipe controleazǎ o minge vie. nu cauzeazǎ echipei care avea dreptul de a repune mingea în joc.1. ţinând-o sau driblând-o.Mai 2014 Pagina 18 din 76 Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr. 13 Cum este jucată mingea 13.5. Mingea este pasatǎ între coechipieri. cu orice parte a piciorului sau s-o lovească cu pumnul.1. din locul repunerii iniţiale.1 O aruncare la coş din acţiune sau din aruncare liberǎ este atunci când mingea este ţinutǎ în mâna/mâinile unui jucǎtor şi apoi este aruncatǎ în aer spre coşul advers. aruncată. un contact întâmplǎtor sau o atingere accidentalǎ a mingii cu orice parte a piciorului. O aruncare de sus (slam dunk) în este atunci când mingea este introdusǎ forţat în coşul adversarilor de sus în jos. Art.1. Art. 13. 14. sau În timpul unei repuneri în joc. Mingea a părăsit mâna/mâinile jucǎtorului la o aruncare la coş din acţiune sau a unei aruncǎri libere.1. Jocul se va relua prin acordarea mingii echipei adverse celei care a comis abaterea. Încǎlcarea prevederilor Art. rostogolită şi driblată în orice direcţie. 4 – Reguli de joc angajare între doi. în limitele resticţiilor acestor reguli. pierderea acestei posesii alternative.3 Un jucǎtor al acelei echipe controleazǎ o minge vie. 12. Controlul echipei asupra mingii se terminǎ când:    Un adversar obţine controlul mingii. Mingea devine moartǎ. atinsă. O voleibolare este atunci când mingea este direcţionatǎ cu mâna(mâinile) spre coşul adversarilor. mingea este jucată numai cu mâna(mâinile) şi poate fi pasată. 15 Jucǎtor în acţiune de aruncare la coş 15. să şuteze sau să blocheze mingea deliberat.2 Controlul echipei asupra mingii continuǎ când:   14. Art. 14 Controlul mingii 14. Voleibolarea şi aruncarea de sus sunt de asemenea considerate aruncǎri la coş din acţiune.6 O greşealǎ comisǎ de oricare dintre echipe :   Înaintea începerii unei perioade.2 Regulă Un jucător. pentru o repunere a mingii în joc. . Totuşi.2 este o abatere. nu constituie o abatere. sau când o minge vie este la dispoziţia sa. conform posesiei alternative. nu trebuie să alerge cu mingea în mână(mâini). cu una sau ambele mâini.1 Definiţie 15.

iar în cazul unui aruncǎtor aflat în sǎriturǎ.2 Dacǎ un jucǎtor înscrie. deliberat.2. accidental.2 Mai 2014 Pagina 19 din 76 Acţiunea de aruncare la coş :  Începe când jucǎtorul iniţiazǎ o mişcare continuǎ normalǎ. înainte de a intra în coş.2. conteazǎ două 2 puncte. Jucǎtorul care încearcǎ sǎ înscrie poate avea braţul/braţele ţinute de un adversar. în încercarea sa de a arunca la coş din acţiune. În acest caz nu este esenţial ca mingea sǎ pǎrǎseascǎ mâna/mâinile jucǎtorului.2. 16 Coş : Când este reuşit şi valoarea sa 16.2. în coşul echipei sale. aceasta este o abatere.2 Mingea este consideratǎ în coş chiar şi dacǎ numai o micǎ parte a ei este în interiorul inelului şi sub nivelul pǎrţii superioare a acestuia. când o minge vie intrǎ în coş pe deasupra şi rǎmâne înǎuntru sau trece prin el. 16.1. Art.1 Un coş este reuşit.1. Dupǎ ce mingea a atins inelul. Nu existǎ nicio legǎturǎ între numǎrul de paşi legal efectuaţi şi acţiunea de aruncare la coş.3 O mişcare continuǎ în acţiunea de aruncare la coş:    Începe când mingea se aflǎ în mâna(mâinile) jucǎtorului iar mişcarea de aruncare. reprezintǎ începutul încercǎrii de a înscrie prin aruncare la coş. Un coş reuşit dintr-o aruncare executată din zona coşului de 3 puncte.1. pentru ca un jucător să-şi asigure controlul mingii.3 (3 zecimi de secundă) sau mai mult.1.5 Cronometrul de joc trebuie să indice 0:00. aflat pe terenul de joc. de jos în sus. ca urmare a ultimei sau singurei aruncǎri libere executate şi este legal atinsǎ de un jucǎtor apǎrǎtor sau atacant. împiedecându-l astfel sǎ finalizeze aruncarea. 16. care precede lansarea mingii spre coş şi dupǎ aprecierea arbitrului. când ambele picioare au revenit pe podea.2 Regulǎ 16. conteazǎ trei 3 puncte. 16. aceasta este o abatere şi coşul marcat nu conteazǎ.4 Dacǎ un jucǎtor face ca mingea sǎ treacǎ complet prin coş. 4 – Reguli de joc 15.Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr. 15. Poate include mişcarea braţului(braţelor) şi/sau a corpului jucǎtorului.  Se terminǎ când mingea a pǎrǎsit mâna(mâinile) jucǎtorului. coşul conteazǎ 2 puncte şi va fi înregistrat ca fiind înscris de cǎpitanul echipei adverse. în coşul echipei sale. Se terminǎ când mingea a pǎrǎsit mâna(mâinile) jucǎtorului sau dacǎ este executată o acţiune complet nouă de aruncare la coş. în urma unei repuneri a mingii în joc sau a unei recuperări a mingii după ultima sau singura aruncare liberă. dupǎ cum urmeazǎ:     Un coş reuşit dintr-o aruncare liberă executată . chiar şi aşa el va fi considerat cǎ a fǎcut o încercare de a înscrie din acţiune.1 Definiţie 16. 16. conteazǎ un 1 punct. pentru a putea încerca o ultimă aruncare la coş din acţiune. 16. Un coş reuşit dintr-o aruncare executată din zona coşului de 2 puncte. Dacă cronometrul de joc indică . coşul reuşit conteazǎ două 2 puncte. a început.2. de obicei de jos în sus.3 Dacǎ un jucǎtor înscrie.1 Un coş reuşit este atribuit echipei care a atacat coşul echipei adverse. voleibolare sau aruncare de sus a mingii spre coşul adversarilor. 16. în care mingea a intrat.

de asemenea. ca urmare a unui coş realizat din acţiune sau a ultimei sau singurei aruncǎri libere reuşite. sǎ-i arunce sau sǎ-i paseze mingea cu pamântul.2 Procedură 17.1 Un arbitru trebuie sǎ înmâneze sau sǎ punǎ mingea la dispoziţia jucǎtorului care urmeazǎ sǎ repunǎ mingea în joc.2. comisǎ de un jucǎtor al echipei care controleazǎ o minge vie sau al echipei care are dreptul la posesia mingii. din terenul din faţă al acestei echipe. dupǎ ce un arbitru a înmânat sau a pus mingea la dispoziţia unui jucǎtor care efectueazǎ repunerea în joc dupǎ un minut de întrerupere sau dupǎ orice oprire a jocului.3 În urmǎtoarele situaţii repunerea.2. aşa cum a fost desemnat de cǎtre arbitru.2. aflat în afara terenului de joc. 17 Repunerea mingii în joc 17. urmare a unui minut de întrerupere acordat echipei care avea dreptul la posesia mingii din terenul sǎu din spate. repunerea mingii în joc se va face din punctul cel mai apropiat de locul producerii infracţiunii.1 Definiţie 17.4 Când cronometrul de joc indică 2:00 minute sau mai puţin în a patra perioadă de joc şi în fiecare perioadă de prelungiri. respectând condiţiile următoare:   Arbitrul sǎ nu fie la o distanţǎ mai mare de 4 m de jucǎtorul care efectueazǎ repunerea în joc.2 Jucǎtorul trebuie sǎ repunǎ mingea în joc din locul cel mai apropiat unde s-a produs infracţiunea sau unde jocul a fost oprit de cǎtre arbitru. 17. exceptând zona aflată direct în spatele panoului. Jucǎtorul care efectueazǎ repunerea va avea picioarele de o parte şi de alta a prelungirii liniei de centru şi are dreptul sǎ paseze mingea unui coechipier situat în orice loc pe terenul de joc. din prelungirea liniei de centru. de pe partea opusǎ mesei scorerului:   La începutul tuturor perioadelor de joc.1.Mai 2014 Pagina 20 din 76 Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr. în prelungirea liniei de aruncǎri libere. 17. repunerea mingii cu care se va relua jocul trebuie să fie adminstrată de la linia de repunere situată pe partea opusă mesei scorerului. Jucǎtorul care efectueazǎ repunerea în joc se poate mişca lateral şi/sau în spate iar mingea poate fi pasatǎ coechipierilor aflaţi pe sau în spatele liniei de fund. care efectuează repunerea.2.2. 17. 4 – Reguli de joc 0:00. altele decât prima. antisportive sau descalificatoare. Aceastǎ procedurǎ se aplicǎ.1. 17. repunerea mingii în joc se va face din afara terenului. . dar numǎrarea celor 5 secunde va începe din momentul când mingea este la dispoziţia primului jucǎtor aflat în afara terenului de joc.7 Dupǎ un coş reuşit din acţiune sau dupǎ ultima sau singura aruncare liberǎ reuşitǎ:   Orice jucǎtor al echipei care nu a marcat are dreptul sǎ repunǎ mingea în joc din orice punct al liniei de fund unde coşul a fost reuşit. de asemenea. Jucǎtorul care efectueazǎ repunerea în joc sǎ se afle în locul corect. ulterioară. a mingii în joc se face de la centrul terenului.6 Ori de câte ori mingea intrǎ în coş dar aruncarea din acţiune sau aruncarea liberǎ nu este valabilă. 17.2. 17. 17. În urma unei/unor aruncǎri libere rezultate din acordarea unei greşeli tehnice.2.5 Urmare a unei greşeli personale.2 sau 0:00. El poate. Art.1 O repunere a mingii în joc are loc atunci când mingea este pasatǎ în interiorul terenului de joc de cǎtre un jucǎtor. singura modalitate de a înscrie un coş din acţiune valabil este prin voleibolare sau o aruncare de sus a mingii direct în coş.

Sǎ pǎşeascǎ în interiorul terenului de joc în timp ce are mingea în mână (mâini). 18. el se poate deplasa direct înapoi de la linie atât de departe cât condiţiile îi permit acest lucru. Sǎ facǎ ca mingea să intre direct în coş. Sǎ se deplaseze de la locul desemnat pentru efectuarea repunerii. În timpul repunerii ceilalţi jucǎtori nu trebuie :   Sǎ aibǎ orice parte a corpurilor lor deasupra liniilor care delimitează terenul de joc. 18 Minut de întrerupere 18.2. reuşite. atunci când locul de repunere are mai puţin de 2 m distanţǎ între linia care delimiteazǎ terenul joc şi orice obstacol din afara terenului de joc.4 Sancţiune: Mingea se acordǎ adversarilor pentru repunerea mingii în joc de la locul repunerii iniţiale. Sǎ atingǎ mingea pe terenul de joc înainte sǎ fie atinsǎ de un alt jucǎtor. 4 – Reguli de joc 17.2 Mai 2014 Pagina 21 din 76 Sǎ întârzie mai mult de 5 secunde pentru a repune (a elibera) mingea.Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr.3 O oportunitate pentru acordarea unui minut de întrerupere începe:    Pentru ambele echipe. Sǎ fie mai aproape de 1 m de jucǎtorul care efectueazǎ repunerea. la repunerea ei în joc. O încălcare a prevederilor Art. 18. 1 minut de întrerupere pe parcursul fiecǎrei perioade de prelungire. Pentru echipa care nu a marcat.5 Fiecǎrei echipe îi pot fi acordate:    2 minute de minute de întrerupere pe parcursul primei reprize.1 Definiţie Un minut de întrerupere este o întrerupere a jocului.3 Regulă 17.2.4 O oportunitate pentru acordarea unui minut de întrerupere înceteazǎ când mingea este la dispoziţia unui jucǎtor pentru o repunere în joc sau pentru prima sau singura aruncare liberǎ. cronometrul de joc este oprit şi arbitrul a terminat comunicarea sa cu masa scorerului Pentru ambele echipe.2 Un minut de întrerupere poate fi acordat în timpul unei oportunitǎţi de acordare a unui minut de întrerupere. înainte de a elibera(pasa) mingea. 18. 3 minute de întrerupere pe parcusul celei de-a doua reprize.3 este o abatere.2.3.2 Regulă 18. dintre care maxim 2 pot fi acordate în ultimele 2 minute ale reprizei a doua. în spatele liniilor care delimitează terenul de joc.2. Sǎ facǎ ca mingea sǎ atingǎ direct suprafaţa din exteriorul limitelor terenului de joc. depăşind o distanţă totală de un 1 m. lateral în una sau ambele direcţii. 18. înainte ca mingea sǎ fie repusǎ în joc peste aceste linii. solicitatǎ de cǎtre antrenorul principal sau antrenorul secund.3.1 Jucǎtorul care efectueazǎ repunerea mingii în joc nu trebuie :       17. 18. Totuşi. 17. după ce ea a părăsit mâna(mâinile) jucătorului. când a fost reuşit un coş din acţiune.1 Fiecare minut de întrerupere trebuie sǎ dureze 1 minut.2. când mingea a devenit moartǎ ca urmare a ultimei sau singurei aruncǎri libere. Art. când mingea a devenit moartǎ. 17. .

3.3. minutul de întrerupere trebuie acordat. În acest caz minutul de întrerupere va fi acordat înainte de administrarea sancţiunii pentru noua greşealǎ. scorerul va semnaliza sonor arbitrilor cǎ o solicitare pentru un minut de întrerupere a fost fǎcutǎ. Se terminǎ când arbitrul fluierǎ şi face semn echipelor să reintre pe terenul de joc. cu condiţia ca ei sǎ rǎmânǎ în apropierea zonei bǎncii propriei echipe.2.3. 4 – Reguli de joc 18.6 Dacǎ solicitarea pentru un minut de întrerupere este fǎcutǎ de oricare dintre echipe dupǎ ce mingea este la dispoziţia jucǎtorului care executǎ aruncǎri libere.5 În timpul unui minut de întrerupere şi în intervalele de joc.3. de dinaintea începerii perioadei a doua (2-a). O abatere este sancţionatǎ înainte ca mingea sǎ devinǎ vie. dupǎ ultima sau singura aruncare liberǎ.1 Numai antrenorul principal sau antrenorul secund are dreptul sǎ solicite un minut de întrerupere.2 Solicitarea pentru acordarea unui minut de întrerupere poate fi anulatǎ. 18. Ultima sau singura aruncare liberǎ este urmatǎ de o repunere de la linia de centru de pe partea opusǎ mesei scorerului. El trebuie sǎ stabileascǎ un contact vizual cu scorerul sau va trebui sǎ meargǎ la masa scorerului solicitând clar un minut de întrerupere. 18.2. fiecare set trebuie sǎ fie tratat separat. cronometrorul va opri imediat cronometrul de joc şi va acţiona semnalul său sonor.4 Începe când arbitrul fluierǎ şi aratǎ semnul convenţional. în urmǎtoarea reprizǎ sau în perioadele de prelungiri.Mai 2014 Pagina 22 din 76 Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr. facând cu ajutorul mâinilor sale. semnul convenţional potrivit. O greşealǎ este sancţionatǎ înainte ca mingea sǎ devinǎ vie. . numai înainte ca scorerul sǎ fi semnalizat sonor. În cazul unor seturi consecutive de aruncǎri libere şi/sau posesie a mingii rezultate din sancţiunile mai multor greşeli. 18. pentru prima sau singura aruncare liberǎ.3.3 Procedură 18.2. cu excepţia cazului în care. Dacǎ un coş din acţiune a fost reuşit împotriva echipei care a solicitat un minut de întrerupere. corespunzǎtor pentru minut de întrerupere. 18. În acest caz minutul de întrerupere va fi acordat înainte de administrarea repunerii mingii în joc. iar persoanele autorizate să ia loc pe banca echipei pot intra pe terenul de joc.8 Un minut de întrerupere nu va fi permis echipei care a marcat. atunci când cronometrul de joc indică 2:00 minute sau mai puţin în a patra perioadă de joc şi în fiecare perioadă de prelungiri ca urmare a unui coş reuşit din acţiune. o astfel de cerere. 18. dupǎ ultima sau singura aruncare liberǎ. 18. a patra (4-a) sau a perioadelor de prelungire. cu excepţia cazului în care un arbitru a întrerupt jocul. minutul de întrerupere a fost acordat ca urmare a unui coş din acţiune reuşit de adversari şi fǎrǎ ca sǎ fi fost sancţionatǎ vreo altǎ infracţiune.3. În acest caz se vor termina de executat aruncǎrile libere rǎmase şi minutul de întrerupere va fi acordat înainte de administrarea sancţiunii pentru noua greşealǎ. jucǎtorii pot pǎrǎsi terenul de joc pentru a lua loc pe banca echipei. 18. De îndată ce o oportunitate pentru un minut de întrerupere începe.6 Minutele de întrerupere nefolosite pe parcursul unei reprize nu mai pot fi utilizate.7 Un minut de întrerupere este acordat şi înregistrat în contul echipei a cǎrei antrenor a fǎcut primul solicitarea. dacǎ:      Ultima sau singura aruncare liberǎ este reuşitǎ. O greşealǎ este sancţionatǎ între aruncǎrile libere.3 Perioada unui minut de întrerupere:   18.

Pentru echipa care nu a marcat.5 Jucǎtorului înlocuit îi este permis sǎ meargǎ direct pe banca echipei sale. când mingea devine moartǎ ca urmare a ultimei sau singurei aruncǎri libere reuşite.1 O echipǎ poate înlocui un(mai mulţi) jucǎtor(i) în timpul unei oportunitǎţi de înlocuire. când mingea a devenit moartǎ. cu excepţia situaţiilor în care un arbitru a întrerupt jocul. trebuie înlocuit imediat (în aproximativ 30 secunde). Dacǎ. 19.3 Procedură 19.2 O solicitare de înlocuire poate fi anulatǎ numai înainte ca semnalul sonor al scorerului sǎ fi indicat această cerere.1 Definiţie Mai 2014 Pagina 23 din 76 O înlocuire de jucǎtor este o întrerupere a jocului solicitatǎ de un înlocuitor. cǎ o cerere pentru înlocuire a fost fǎcutǎ. 19. 19.3 O oportunitate pentru o înlocuire de jucǎtor(i) înceteazǎ când mingea este la dispoziţia unui jucǎtor pentru o repunere în joc sau pentru prima sau singura aruncare liberǎ.3 De îndată ce o oportunitate pentru înlocuire de jucǎtori începe.3. 19.6 Înlocuirile trebuie efectuate cât mai repede posibil. 19. atunci când cronometrul de joc este oprit ca urmare a realizǎrii unui coş din acţiune. 19. scorerul va indica arbitrilor. Jucǎtorul îndreptǎţit sǎ execute aruncǎri libere.3. prin semnalul sǎu sonor.3.2. Pentru ambele echipe. făcând semnul convenţional potrivit cu mâinile sale. 19. 19 Înlocuire de jucǎtor 19.3.4 Înlocuitorul trebuie sǎ rǎmânǎ în afara limitelor terenului de joc pânǎ când un arbitru fluierǎ.Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr.2. 19.3. ca rezultat a rectificǎrii unei erori. marcat când cronometrul de joc indicǎ 2 minute sau mai puţin în cea de-a patra perioadǎ şi în fiecare perioadǎ de prelungiri.3. 4 – Reguli de joc Art. face semnalul convenţional pentru înlocuire şi îi face semn sǎ intre pe teren. nu pot sǎ reintre respectiv sǎ pǎrǎseascǎ jocul. un minut de întrerupere se va înregistra în contul echipei care a provocat .5 O înlocuire nu trebuie permisǎ echipei care a marcat. la prima oportuniate de înlocuire. înainte ca mingea sǎ devina din nou moartǎ dupǎ ce a fost pus în funcţiune cronometrul de joc pentru derularea unei noi faze de joc.1 Doar un înlocuitor are dreptul de a solicita o înlocuire de jucǎtor. El (nu antrenorul principal sau antrenorul secund) trebuie sǎ meargǎ la masa scorerului şi sǎ solicite în mod clar efectuarea unei înlocuiri. 19. când a fost reuşit un coş din acţiune şi cronometrul de joc indică 2:00 minute sau mai puţin în a patra perioadă de joc şi în fiecare perioadă de prelungiri 19. sau aşezându-se pe scaunul înlocuirilor. în opinia arbitrului.2.2.2 O oportunitate pentru o înlocuire de jucǎtor(i) începe:    Pentru ambele echipe. pentru a deveni jucǎtor. cronometrul de joc este oprit şi arbitrul a terminat comunicarea cu masa scorerului. 19. se produce o întârziere a reluării jocului. Jucǎtorul care a comis a 5-a sa greşealǎ personalǎ sau care a fost descalificat. El trebuie sǎ fie gata sǎ intre în joc imediat.2. exceptând cazul în care:   Echipa este redusă la mai puţini de 5 jucǎtori pe terenul de joc. se aflǎ pe banca echipei dupǎ ce a fost înlocuit regulamentar.2 Regulă 19. fǎrǎ sǎ mai raporteze acest fapt arbitrului sau scorerului.4 Un jucǎtor care a devenit înlocuitor şi înlocuitorul care a devenit jucǎtor.

7 Dacǎ o înlocuire de jucǎtori este solicitatǎ în timpul unui minut de întrerupere sau în timpul unui interval de joc. A comis a 5-a greşealǎ personalǎ.2 Sancţiune 20.Mai 2014 Pagina 24 din 76 Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr. echipa care pierdut jocul prin forfait va primi 0 puncte în clasament. dacǎ :      Ultima sau singura aruncare liberǎ a fost reuşitǎ. 20. Dacǎ echipa nu mai are dreptul la minut de întrerupere. Mai mult. iar rezultatele tuturor jocurilor acestei echipe trebuie să fie anulate. Ultima sau singura aruncare liberǎ este urmatǎ de o repunere a mingii în joc din prelungirea liniei de centru de pe partea opusǎ mesei oficiale. . înlocuirea va fi permisǎ înainte ca repunerea mingii în joc. antrenorul acestei echipe poate fi sancţionat cu o greşealǎ tehnicǎ. dupǎ ultima sau singura aruncare liberǎ. împiedicǎ desfǎşurarea jocului. iar înlocuirea va fi permisǎ înainte ca sancţiunea pentru noua greşealǎ. va pierde seria sau Play-Off-ul prin forfait. 19. Prin acţiunile sale. echipa care a pierdut prin forfait primul. să fie administrată. înlocuitorul trebuie sǎ anunţe scorerul. 20.9 Dacǎ solicitarea pentru o înlocuire de jucǎtori este fǎcutǎ de oricare dintre echipe dupǎ ce mingea este la dispoziţia jucǎtorului care executǎ aruncǎri libere. Art. 19.3. Aruncǎrile libere vor fi executate de cǎtre înlocuitorul sǎu.1 Jocul este câştigat de cǎtre echipa adversǎ iar scorul va fi 20-0.2 Pentru o întâlnire dublǎ (tur. 4 – Reguli de joc întârzierea.3. înregistrată cu “B”. rezultate ca urmare a sancţiunilor acordate pentru mai mult de 1 greşeală. al doilea sau al treilea joc. fiecare set va fi tratat separat. A fost descalificat din joc. pentru prima sau singura aruncare liberǎ. În acest caz. În acest caz. 20. În acest caz. înainte de a intra pe teren. O abatere este sancţionatǎ înainte ca mingea sǎ devinǎ vie. 20 Joc pierdut prin forfait 20.retur). dupǎ ultima sau singura aruncare liberǎ.2. înlocuirea va fi permisǎ înainte ca sancţiunea pentru noua greşealǎ să fie administrată. O greşealǎ este sancţionatǎ între aruncǎrile libere.2. să fie administrată. Acest lucru nu se aplicǎ pentru Play-Off (cel mai bun din 5 jocuri). înainte ca el sǎ fi jucat următoarea fazǎ de joc în care cronometrul de joc a fost pornit. care nu poate fi înlocuit la rândul sǎu. Refuzǎ sǎ joace dupǎ ce a primit dispoziţie sa o facǎ.8 Dacǎ executatantul aruncǎrilor libere trebuie înlocuit pentru cǎ:    Este accidentat. echipa pierde prin forfait pentru a doua oară. înlocuirea va fi acordatǎ. În cazul unor seturi consecutive de aruncǎri libere. se va finaliza de executat setul de aruncǎri libere.3 Dacă într-un turneu.2.1 Regulă O echipǎ va pierde jocul prin forfait dacǎ:    Echipa nu este prezentǎ sau nu este în mǎsurǎ sǎ prezinte 5 jucǎtori gata de joc la 15 minute dupǎ ora la care jocul a fost programat oficial sǎ înceapǎ. echipa trebuie descalificată de la turneu. altul decât intervalul de la jumătatea timpului de joc. 19. pentru care conteazǎ numǎrul total al punctelor din serie(scor general) şi pentru Play-Off (cel mai bun din 3 jocuri). de la arbitru principal. O greşealǎ este sancţionatǎ înainte ca mingea sǎ devinǎ vie.3.

1 Dacǎ echipa care beneficiazǎ de victorie conduce ca scor. .2.1 O echipǎ va pierde jocul prin infracţiuni de la reguli dacǎ. 21. Echipa care a pierdut jocul prin infracţiuni de la reguli primeşte 1 punct în clasament.2 Sancţiune 21. rezultatul din momentul opririi jocului rǎmâne valabil.1 Regulă 21.1. Dacǎ echipa care beneficiazǎ de victorie este condusǎ în momentul opririi jocului.2. pentru care conteazǎ numǎrul total al punctelor din serie (scor general).2 Pentru o întâlnire dublǎ (tur. 21. rezultatul care trebuie înregistrat este 2-0 în favoarea sa.retur). 4 – Reguli de joc Mai 2014 Pagina 25 din 76 Art. pe terenul de joc. echipa rǎmâne cu mai puţin de doi 2 jucǎtori îndreptăţiţi sǎ joace. 21 Joc pierdut prin infracţiuni de la reguli 21. echipa care a pierdut primul sau al doilea joc prin infracţiuni de la reguli va pierde seria. pe parcursul jocului.Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr.

2 Regulă 23. atunci apare o situaţie de angajare între doi. din punctul cel mai apropiat de locul unde s-a produs abaterea. pe sau în afara liniilor care delimiteazǎ terenul. Nu existǎ o limitǎ a numǎrului de paşi pe care un jucǎtor poate sǎ-i facǎ atunci când mingea nu este în contact cu mâna sa.1. acest jucǎtor este responsabil pentru ieşirea mingii afarǎ din joc 23. o dribleazǎ pe sol sau o aruncǎ deliberat în panou şi o atinge din nou înainte ca mingea sǎ atingǎ un alt jucǎtor. partea din spate a panoului sau orice obiect aflat deasupra terenului de joc. 5 – Abateri REGULA NR. Un dribling se terminǎ când jucǎtorul atinge mingea simultan cu ambele mâini sau când o reţine cu una sau ambele mâini.1. chiar dacă mingea a părăsit terenul atingând orice altceva decât un jucător.2 Dacǎ mingea iese afarǎ din joc pentru cǎ a fost atinsǎ sau atinge un jucǎtor care se aflǎ pe sau în afara liniilor care delimiteazǎ terenul de joc.2 Sancţiune Mingea va fi acordatǎ echipei adverse pentru o repunere din afara terenului de joc. Art.1 Un dribling este o metodă de a deplasa o minge vie pe terenul joc de un jucător care controlează această minge.  Suporţii panoului. aflat deasupra. 24.2. pe care o aruncă. 23. dar ea trebuie sǎ atingǎ solul sau un alt jucǎtor înainte ca jucǎtorul care a aruncat-o sǎ o atingǎ din nou cu mâna.1 Responsabil pentru o minge ieşitǎ în afara terenului de joc este ultimul jucător a care a atins-o sau care a fost atins de minge înainte ca ea să părăsească terenul.3 Dacǎ un jucǎtor se deplaseazǎ în afara limitelor terenului de joc sau în terenul din spate în timpul unei mingi ţinute. 23 Jucǎtor afarǎ din joc şi minge afarǎ din joc 23. 24. Art. 22.1.1 Definiţie 24.  Podeaua sau orice obiect aflat deasupra.1.1. o rostogoleşte pe podea sau o aruncǎ deliberat în panou.2 Un dribling începe când un jucǎtor care a obţinut controlul unei mingi vii pe terenul de joc. 22 Abateri 22. 5 – ABATERI Art.2.1 Definiţie 23. În timpul unui dribling mingea poate fi aruncatǎ în aer.1 Definiţie O abatere este o încălcare a regulilor. se considerǎ că a făcut un control slab al mingii. 23. cu excepţia zonei aflate direct în spatele panoului.2 Mingea este afarǎ din joc când ea atinge:  Un jucâtor sau orice altǎ persoanǎ care este în afara terenului de joc.3 Un jucǎtor care pierde accidental iar apoi recâştigǎ controlul unei mingi vii pe terenul de joc. o aruncǎ. o rostogoleşte. .1 Un jucǎtor este afarǎ din joc când orice parte a corpului sǎu este în contact cu podeaua sau cu orice alt obiect. afarǎ de cazul în care altfel este stabilit prin reguli. o loveşte. 24 Driblingul 24.Mai 2014 Pagina 26 din 76 Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr. diferit de un alt jucǎtor. 23. o loveşte.2. pe sau în afara liniilor care delimiteazǎ terenul de joc.

▬ Dacǎ niciun picior nu este în contact cu podeaua şi jucǎtorul aterizeazǎ simultan pe ambele picioare. 25 Regula paşilor 25. în orice direcţie. celǎlalt picior devine picior pivot. 25.1.4 Urmǎtoarele acţiuni nu sunt considerate driblinguri:  Aruncǎrile succesive la coş. este ţinut în acelaşi punct de contact cu podeaua.2 O pivotare este o mişcare regulamentarǎ prin care un jucǎtor care ţine o minge vie. pǎşeşte cu acelaşi picior.  Unei pase sau a unui control slab dupǎ care mingea a atins sau a fost atinsǎ de un alt jucǎtor.1.2. acest picior devine picior pivot.2.  În timp ce se deplaseazǎ: ▬ Dacǎ un picior este în contact cu podeaua. în timp ce acesta ţine o minge vie.  Atingerea mingii controlate de un alt jucǎtor. în timp ce celǎlalt picior.2 Regulă Un jucǎtor nu trebuie sǎ dribleze pentru a doua oarǎ dupǎ ce a terminat primul sǎu dribling cu excepţia situaţiei în care.  Pasarea mingii dintr-o mânǎ în alta şi reţinerea ei.  Controlul slab al mingii la începutul sau sfârşitul unui dribling. înainte ca aceasta sǎ atingǎ solul. din momentul în care un picior este ridicat. o datǎ sau de mai multe ori. 5 – Abateri Mai 2014 Pagina 27 din 76 24.1. în una sau ambele mǎini.  Unei atingeri a mingii de cǎtre un adversar. ▬ Pentru a pasa sau pentru a arunca la coş din acţiune. 25. jucǎtorul poate sǎri de pe piciorul pivot.2 Regulă 25. atunci niciun picior nu este picior pivot.1 Definiţie 25. piciorul pivot nu trebuie ridicat înainte ca mingea sǎ pǎrǎseascǎ mâna (mâinile) jucǎtorului. în orice direcţie. pe terenul de joc.Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr. a pierdut controlul unei mingi vii pe terenul de joc din cauza:  Unei aruncǎri la coş.2 Înaintarea cu mingea a unui jucǎtor care şi-a stabilit piciorul pivot în timp ce controleazǎ o minge vie pe terenul de joc:  În timp ce staţioneazǎ cu ambele picioare pe podea: ▬ Pentru a începe un dribling.1 Abaterea de paşi este mişcarea neregulamentarǎ a unui picior sau ambelor picioare ale jucătorului. atunci acest picior devine picior pivot. numit picior pivot.1 Stabilirea piciorului pivot de cǎtre un jucǎtor care prinde o minge vie pe terenul de joc:  În timp ce staţioneazǎ cu ambele picioare pe podea: ▬ În momentul în care un picior este ridicat de pe podea.  Devierea unei pase şi câştigarea controlului mingii. între cele 2 driblinguri. 24. celǎlalt devine picior pivot. în afara limitelor precizate în acest articol. Dacǎ niciun picior nu este în contact cu podeaua şi jucǎtorul aterizeazǎ pe un picior. Dacǎ jucǎtorul sare de pe acest picior şi se opreşte aterizând cu ambele picioare simultan. . dar niciun picior nu trebuie repus pe podea înainte ca mingea sǎ pǎrǎseascǎ mâna (mâinile) jucǎtorului.  Încercarea de a câştiga controlul mingii prin atingerea şi îndepǎrtarea ei din apropierea altor jucǎtori. pe terenul de joc 25. cu condiţia sǎ nu fie comisǎ o abatere de la regula paşilor. Art.

26.1.Mai 2014 Pagina 28 din 76   Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr. ▬ Pentru a pasa sau pentru a arunca la coş din acţiune.1 Regulă 26. câştigǎ controlul mingii. în timp ce ţine mingea.2 Regulă Un jucǎtor strâns marcat trebuie să paseze. Art. dupǎ ce s-a aflat în aceastǎ zonǎ pentru mai puţin de 3 secunde consecutive. unul sau ambele picioare pot fi ridicate de pe sol.3 Un jucǎtor care cade. 27 Jucător strâns marcat 27. dar niciun picior nu trebuie repus pe podea înainte ca mingea sǎ pǎrǎseascǎ mâna (mâinile) jucǎtorului. în timp ce este întins sau aşezat pe podea.  Dribleazǎ în zona de restricţie pentru a arunca la coş din acţiune.1 Un jucǎtor care ţine o minge vie pe terenul de joc este strâns marcat atunci când un adversar este într-o poziţie activǎ regulamentarǎ de apǎrare la o distanţǎ de cel mult 1 m.1 Regulă 28. Dupǎ ce jucǎtorul s-a oprit când niciun picior nu este picior pivot: ▬ Pentru a începe un dribling. jucǎtorul trebuie sǎ fie cu ambele picioare în contact cu podeaua în afara zonei de restricţie. în timp ce echipa sa controleazǎ o minge vie în terenul din faţǎ şi cronometrul timpului de joc este pornit. 5 – Abateri În timp ce se deplaseazǎ: ▬ Pentru a pasa sau pentru a arunca la coş din acţiune.2 O toleranţǎ trebuie admisǎ pentru un jucǎtor care:  Încearcă să pǎrǎsească zona de restricţie.1.1 Un jucǎtor nu trebuie sǎ rǎmânǎ în zona de restricţie a echipei adverse pentru mai mult de 3 secunde consecutive. 26 3 secunde 26. 25. niciun picior nu trebuie ridicat înainte ca mingea sǎ pǎrǎseascǎ mâna (mâinile) jucǎtorului. ▬ Pentru a începe un dribling. . în 5 secunde Art. să arunce la coş sau să dribleze. Dupǎ aceasta. piciorul pivot nu trebuie ridicat înainte ca mingea sǎ pǎrǎseascǎ mâna (mâinile) jucǎtorului. este întins sau aşezat pe podea  Este regulamentar când un jucǎtor cade şi alunecǎ în timp ce deţine mingea sau dacǎ el. jucǎtorul poate sǎri de pe piciorul pivot şi poate ateriza pe podea cu un picior sau ambele picioare simultan. 27. 28 8 secunde 28.1 Definiţie 27.3 Pentru a fi considerat în afara zonei de restricţie.1. dar niciun picior nu trebuie repus pe podea înainte ca mingea sǎ pǎrǎseascǎ mâna (mâinile) jucǎtorului.  Este în zona de restricţie atunci când el sau un coechipier se aflǎ într-o acţiune de aruncare la coş.  Este o abatere dacǎ dupǎ aceea jucǎtorul se rostogoleşte sau încearcǎ sǎ se ridice. 26.1. un picior sau ambele picioare pot fi ridicate de pe sol.1 Ori de câte ori:  Un jucǎtor în terenul din spate câştigǎ controlul unei mingi vii.2. Art.1. iar mingea este pe punctul de a pǎrǎsi sau tocmai a pǎrǎsit mâna (mâinile) jucǎtorului aflat în acţiune de aruncare la coş.

.1 Ori de câte ori:  Un jucǎtor câştigǎ controlul unei mingi vii pe terenul de joc. 28. Art. 5 – Abateri Mai 2014 Pagina 29 din 76  În urma unei repuneri a mingii în joc. mingea atinge sau este legal atinsă de orice jucător în aflat pe terenul de joc.2 Atunci când o aruncare la coş din acţiune este încercată în apropiere de sfârşitul perioadei de 24 de secunde şi semnalul sonor al cronometrului de atac se declanşeazǎ în timp ce mingea este în aer :  Dacǎ mingea intrǎ în coş. semnalul sonor trebuie neglijat iar coşul este valabil.3 Perioada (numǎrarea) celor 8 secunde va continua cu timpul rǎmas atunci când aceleiaşi echipe care anterior avea controlul mingii îi este acordatǎ o repunere a mingii în joc.Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr.1.2 Echipa a trecut mingea în terenul ei din faţă ori de câte ori:  Mingea.1.  Anulării sancţiunilor egale acordate împotriva ambelor echipe. echipa trebuie să treacă mingea în terenul ei din faţă în 8 secunde. atinge terenul din faţă. care nu este controlată de niciun jucător.1. iar echipa jucătorului care a efectuat repunerea mingii în joc are în continuare controlul mingii. nu s-a produs nicio abatere. mingea şi ambele picioare ale jucătorului care driblează sunt complet în contact cu terenul din faţă.  Mingea atinge sau este regulamentar atinsă de un jucător apărător care are o parte a corpului în contact cu terenul său din spate. 28. dacǎ adversarii câştigǎ imediat şi clar controlul mingii. şi  Dupǎ ce mingea a pǎrǎsit mâna(mâinile) jucǎtorului.1.1 Regulă 29.  Dacǎ mingea nu atinge inelul.  Mingea atinge un arbitru care are o parte a corpului său în terenul din faţă al echipei care controlează mingea. 29 24 de secunde 29.  Accidentării unui jucǎtor din aceeaşi echipă.  Dacǎ mingea atinge inelul dar nu intrǎ în coş. ea trebuie sǎ atingǎ inelul sau sǎ intre în coş.  Unei situaţii de angajare între doi.Totuşi. Toate restricţiile referitoare la intervenţia pe traiectoria mingii spre coş respectiv la interferenţa cu mingea sau coşul trebuie aplicate.  Unei duble greşeli. în urma :  Ieşirii mingii în afara terenului de joc. semnalul trebuie neglijat şi jocul trebuie să continue. Pentru a constitui o aruncare la coş din acţiune într-o perioadă 24 de secunde:  Mingea trebuie sǎ pǎrǎseascǎ mâna(mâinile) jucǎtorului înainte ca semnalul sonor al cronometrului de atac sǎ se declanşeze. nu s-a produs nicio abatere. o abatere s-a produs. semnalul sonor trebuie neglijat şi jocul continuǎ. mingea atinge sau este legal atinsă de orice jucător aflat în terenul din spate iar echipa jucătorului care a efectuat repunerea mingii în joc are în continuare controlul mingii în terenul ei din spate. în terenul din spate. echipa trebuie să încerce o aruncare la coş din acţiune într-o perioadă de timp de 24 secunde.  În timpul unui dribling dinspre terenul din spate spre terenul din faţă. 29.  În urma unei repuneri a mingii în joc.  Mingea atinge sau este regulamentar atinsă de un jucător atacant care are ambele picioare complet în contact cu terenul său din faţă.

Totuşi.  Dacă repunerea mingii în joc este administrată în terenul din faţă al echipei. inclusiv la repunerile mingii în joc.Mai 2014 Pagina 30 din 76 Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr.3 Dupǎ ce mingea a atins inelul coşului advers. 29. ▬ Dacă pe cronometrul de atac sunt afişate 13 sau mai puţine secunde la momentul la care jocul a fost oprit.4 Dacǎ semnalul sonor al cronometrului de atac se declanşează din greşealǎ în timp ce o echipǎ are controlul mingii sau nicio echipǎ nu controleazǎ mingea.2. dacǎ jocul este oprit de cǎtre un arbitru pentru orice motiv întemeiat care nu are legǎturǎ cu niciuna dintre echipe şi. Apoi:  Dacă repunerea mingii în joc este administrată în terenul din spate al echipei. cronometrul de atac trebuie resetat după cum urmează: ▬ Dacă pe cronometrul de atac sunt afişate 14 sau mai multe secunde. În aceste situaţii posesia mingii trebuie să fie acordată aceleiaşi echipe care anterior a avut controlul mingii.2. cronometrul de atac trebuie resetat la 14 secunde. Totuşi.1 Definiţie 30. 5 – Abateri 29.1. iar posesia mingii va fi acordatǎ acestei echipe. Aceastǎ restricţie se aplicǎ pentru toate situaţiile din terenul din faţǎ al unei echipe. cronometrul de atac nu trebuie resetat şi se va continua de la momentul în care acesta a fost oprit.1 O echipǎ controleazǎ o minge vie în terenul ei din faţǎ dacǎ:  un jucator al acelei echipe atinge terenul sǎu din faţǎ cu ambele picioare în timp ce ţine. semnalul sonor trebuie neglijat iar jocul trebuie sǎ continue. 30 Minge întoarsă în terenul din spate al echipei 30. 30. cronometrul de atac va fi resetat la:  24 de secunde.2.  Pentru orice motiv întemeiat care nu are legătură cu niciuna dintre echipe. 29. în aprecierea arbitrului. prinde sau dribleazǎ mingea în terenul sǎu din faţǎ.1 Cronometrul de atac va fi resetat ori de câte ori jocul este oprit de un arbitru:  Pentru o greşeală sau o abatere (cu excepţia unei mingi ieşite în afara terenului de joc) a echipei care nu controla mingea. sau  mingea este pasatǎ între jucǎtorii acelei echipe în terenul lor din faţǎ. cronometrul de atac trebuie sǎ continue de la timpul la care acesta a fost oprit. jocul trebuie oprit. resetarea cronometrului de atac ar plasa echipa adversǎ într-o situaţie de dezavantaj. dupǎ care mingea este atinsǎ pentru prima data de catre un jucǎtor al aceleiaşi echipe :  care are o parte a corpului în contact cu terenul sǎu din spate sau  dupǎ ce mingea a atins terenul din spate al echipei respective. dacǎ în aprecierea unui arbitru. echipa care controla mingea a fost pusǎ întro situaţie de dezavantaj. . Art. la momentul la care jocul a fost oprit.2 Cronometrul de atac se va reseta la 24 de secunde ori de câte ori o repunere va fi acordatǎ echipei adverse dupǎ ce jocul este oprit de cǎtre un arbitru pentru o greşealǎ sau o abatere comisǎ de cǎtre echipa care controleazǎ mingea. daca echipa care câştigǎ controlul mingii este aceeaşi echipǎ care a deţinut controlul mingii înainte ca mingea sǎ atingǎ inelul. timpul rǎmas pe cronometrul de atac trebuie corectat.  Pentru orice motiv întemeiat cauzat de echipa care nu controla mingea.  14 secunde.2 Procedură 29.1. dacǎ echipa adversǎ câştigǎ controlul mingii .2 O echipǎ care controleazǎ o minge vie în terenul ei din faţǎ a provocat ca mingea sǎ fie neregulamentar întoarsǎ în terenul lor din spate dacǎ un jucǎtor al acelei echipe este ultimul care atinge mingea în terenul său din faţǎ.2. cronometrul de atac trebuie resetat la 24 de secunde. 29.

 După o aruncǎre liberă urmatǎ de o aruncare liberă suplimentară (aruncǎri libere suplimentare). 31. 31.2 Regulă 31.1. mingea a fost împiedicatǎ sǎ intre în coş sau acest fapt a determinat intrarea mingii în coş. cu excepţia zonei aflate direct în spatele panoului.2.2.  Un jucǎtor face panoul să vibreze sau se agaţǎ de coş.2 Intervenţia pe traiectoria mingii spre coş se produce în timpul unei aruncǎri libere. de aşa manieră încât.4 O interferenţă cu mingea sau coşul se produce când:  După o aruncare la coş din acţiune sau după ultima sau singura aruncare liberă. 30. 5 – Abateri Mai 2014 Pagina 31 din 76 Totuşi restricţia nu se aplicǎ la un jucǎtor care sare din terenul său din faţǎ.3 Restricţiile referitoare la intervenţia pe traiectoria mingii spre coş se aplică pânǎ când:  Mingea nu mai are posibilitatea de a intra în coş. un jucǎtor atinge coşul sau panoul în timp ce mingea este în contact cu inelul.  Un jucǎtor introduce mâna/braţul prin coş. ▬ Devine moartǎ.  Un jucǎtor se agaţǎ de coş pentru a juca mingea.  Un jucǎtor apǎrǎtor atinge mingea sau coşul. şi atinge mingea.  Mingea a atins inelul. 31. din locul cel mai apropiat de cel al producerii infracţiunii. Se terminǎ atunci când mingea: ▬ Intrǎ în coş direct. coşul sau panoul.Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr. stabileşte un nou control al mingii pentru echipa sa în timp ce se aflǎ în aer.3 Sancţiune Mingea trebuie acordată adversarilor pentru o repunere a mingii în joc din terenul lor din faţă. în timp ce există încǎ posibilitatea ca mingea să intre în coş. . 31 Intervenţia pe traiectoria mingii spre coş şi interferenţa cu mingea sau coşul 31.1 O aruncare la coş din acţiune sau o aruncare liberǎ :   Începe atunci când mingea pǎrǎseşte mâna(mâinile) unui jucǎtor aflat în acţiune de aruncare la coş. 31. sau  Dupǎ ce aceasta a atins panoul. Art. pe deasupra şi rǎmâne în interiorul lui sau trece prin el. nu are voie să provoace ca mingea să fie întoarsă neregulamentar în terenul lor din spate. ▬ Atinge podeaua. ▬ Atinge inelul. pe dedesubt. atunci când un jucǎtor atinge mingea în timp ce aceasta este complet deasupra inelului şi:  Este pe traiectoria ei descendentǎ spre coş. atunci când un jucǎtor atinge mingea în timp ce aceasta este în zbor spre coş şi înainte ca ea sǎ atingǎ inelul. în timp ce mingea se aflǎ în coş.2 Regulă O echipă care controlează o minge vie în terenul său din faţă. ▬ Nu mai are posibilitatea sǎ intre în coş. un jucător atinge mingea.2. împiedicând-o astfel sǎ treacǎ prin coş.1 Definiţie 31. 30. iar apoi aterizeazǎ cu mingea în terenul din spate al echipei sale. în aprecierea unui arbitru.2.1 Intervenţia pe traiectoria mingii spre coş se produce în timpul unei aruncǎri la coş din acţiune.

 Semnalul sonor al cronometrului de joc indicǎ sfǎrşitul perioadei. Toate restricţiile referitoare la intervenţia pe traiectoria mingii spre coş respectiv la interferenţa cu mingea sau coşul trebuie aplicate.  2 puncte. 31. afarǎ de cazul în care altfel se prevede în reguli.3 Sancţiune 31.Mai 2014 Pagina 32 din 76 Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr. 5 – Abateri 31.3. nu pot fi acordate puncte. urmat de acordarea unei greşeli tehnice împotriva jucătorului apărător. 31.2 Dacǎ abaterea este comisǎ de un jucǎtor apǎrǎtor. Niciun jucǎtor nu trebuie sǎ atingǎ mingea dupǎ ce aceasta a atins inelul şi atât timp cât mingea are încǎ posibilitatea sǎ intre în coş. Mingea va fi acordatǎ adversarilor pentru o repunere în joc din afara terenului din prelungirea liniei de aruncǎri libere. 31.3 Dacă intervenţia pe traiectoria mingii spre coş este comisǎ de un jucǎtor apǎrǎtor în timpul ultimei sau singurei aruncări libere. dacǎ mingea a fost lansatǎ din zona coşului de 3 puncte.  3 puncte.3. echipei aflate în atac i se vor acorda:  1 punct. Acordarea punctelor se face ca şi cum mingea ar fi intrat în coş. . 1 punct trebuie validat echipei aflate în atac.3.1 Dacǎ abaterea este comisǎ de un jucǎtor atacant.5 Când  Un arbitru fluierǎ în timp ce mingea se aflǎ în mâinile jucǎtorului aflat în acţiune de aruncare la coş sau mingea este în aer dupǎ o aruncare la coş din acţiune. dacǎ mingea a fost lansatǎ din zona coşului de 2 puncte.2. în timp ce mingea se aflǎ în zbor ca urmare a unei aruncǎri la coş din acţiune. dacǎ mingea a fost lansatǎ dintr-o aruncare liberǎ.

când el sare vertical în interiorul acestui spaţiu. Depǎrtarea picioarelor trebuie sǎ fie proporţionalǎ cu înǎlţimea. fiecare greşealǎ trebuie înregistratǎ.Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr. cu braţele îndoite de la coate în aşa fel încât antebraţele şi mâinile sunt ridicate. constând într-un contact personal neregulamentar cu un adversar şi/sau un comportament nesportiv. 6 – GREŞELI Art. 32. fiecare jucǎtor are dreptul sǎ ocupe orice poziţie (cilindru) pe terenul de joc.2 Orice numǎr de greşeli pot fi fluierate împotriva unei echipe.1 Principiul cilindrului Principiul cilindrului este definit ca fiind spaţiul din interioriul unui cilindru imaginar ocupat de un jucǎtor aflat pe podeaua terenului de joc. Acest principiu protejeazǎ spaţiul de pe sol pe care-l ocupǎ jucǎtorul. Art.1. . 6 – Greşeli Mai 2014 Pagina 33 din 76 REGULA NR.1 Greşeala este o încălcare a regulilor.2 Principiul verticalităţii În timpul jocului. Acesta include şi spaţiul de deasupra jucǎtorului şi este delimitat:  În faţǎ prin palmele mâinilor. 32 Greşeli 32. şi  În lateral de conturul exterior al braţelor şi picioarelor. cât şi spaţiul de deasupra lui. înscrisă în foaia oficială în contul jucǎtorului vinovat şi penalizată în consecinţǎ. 33 Contact: Principii generale 33.1. Mâinile şi braţele pot fi extinse în faţa pieptului dar nu mai departe de poziţia picioarelor. care nu a fost deja ocupatǎ de un adversar. Diagrama 5 Principiul cilindrului 33. Independent de sancţiune.1 Definiţie 32.  În spate de partea posterioarǎ a jucǎtorului.

elementele de timp şi spaţiu nu se aplică. pentru a împiedica jucǎtorul care driblează sǎ-l depǎşeascǎ. se deplaseze lateral sau în spate. un arbitru trebuie sǎ foloseascǎ urmǎtoarele principii:  Jucǎtorul apǎrǎtor trebuie sǎ-şi stabileascǎ o poziţie iniţialǎ regulamentarǎ de apǎrare. jucǎtorul apǎrǎtor se poate rǎsuci în cadrul cilindrului sǎu pentru a evita o accidentare. şi  Are ambele picioare pe podea. în interiorul propriului sǎu cilindru. Jucǎtorul apǎrǎtor trebuie sǎ ocupe o poziţie iniţialǎ regulamentarǎ fǎrǎ sǎ provoace un contact. 6 – Greşeli Imediat ce un jucǎtor pǎrǎseşte poziţia sa verticalǎ (cilindrul) şi se produce un contact personal cu un adversar care îşi stabilise deja propria sa poziţie verticalǎ (cilindrul). oricând un adversar a ocupat o poziţie iniţialǎ regulamentarǎ de apǎrare în faţa sa. dar el nu trebuie sǎşi extindǎ braţele. când:  El este cu faţa spre adversarul sǎu. atât timp cât. Jucǎtorul atacant.4 Apărarea unui jucător care controlează mingea La apǎrarea unui jucǎtor care controleazǎ (ţine sau dribleazǎ) mingea. deplasarea sa este laterală sau în spate. cu scopul de a-şi menţine poziţia iniţialǎ regulamentarǎ de apǎrare. nu trebuie sǎ provoace un contact cu un jucǎtor apǎrǎtor aflat într-o poziţie regulamentarǎ de apǎrare prin:  Folosirea braţelor pentru a-şi crea un spaţiu suplimentar (îndepǎrtare). .3 Poziţia regulamentară de apărare Un jucǎtor apǎrǎtor a ocupat o poziţie iniţialǎ regulamentarǎ de apǎrare. 33. fie cǎ se aflǎ pe podea sau în aer. de la podea la tavan. În oricare din situaţiile de mai sus. El poate sǎ-şi ridice braţele şi mâinile deasupra capului sǎu şi sǎ sarǎ vertical.  Contactul trebuie sǎ se producǎ în tors. jucǎtorul care a pǎrǎsit poziţia sa verticalǎ (cilindrul) este responsabil de producerea contactului.  Când se mişcă pentru a-şi menţine poziţia iniţială regulamentară de apǎrare.  Întinderea picioarelor sau a braţelor pentru a provoca un contact în timpul sau imediat dupǎ o aruncare la coş din acţiune. contactul produs trebuie considerat ca fiind provocat de către jucǎtorul cu mingea. coapsele sau picioarele. el se poate deplasa pentru a se apǎra împotriva adversarului sǎu.  Jucǎtorul apǎrǎtor poate sǎ : rǎmânǎ pe loc. Din momentul în care jucǎtorul apǎrǎtor a ocupat o poziţie iniţialǎ regulamentarǎ. unul sau ambele picioare pot fi ridicate pentru moment de pe sol. dar el trebuie sǎ le menţinǎ într-o poziţie verticalǎ. situaţie în care jucǎtorul apǎrǎtor va fi considerat ca fiind primul care a ocupat locul în care s-a produs contactul. în faţa jucǎtorului cu mingea şi având ambele picioare pe podea. dar nu spre jucǎtorul care are mingea. înainte sǎ-şi ocupe poziţia. în interiorul cilindrului imaginar. Pentru a aprecia corect o situaţie de forţare/obstrucţie în care este implicat un jucǎtor cu mingea. Jucǎtorul apǎrǎtor nu trebuie sǎ fie penalizat dacǎ sare vertical pǎrǎsind solul (în interiorul cilindrului sǎu) sau având mâinile şi braţele întinse vertical deasupra lui. Jucǎtorul cu mingea trebuie sǎ se aştepte sǎ fie apǎrat şi trebuie sǎ fie pregǎtit sǎ se opreascǎ sau sǎ-şi schimbe direcţia. Poziţia regulamentarǎ de apǎrare se extinde vertical deasupra lui (principiul clindrului).  Având stabilitǎ poziţia iniţialǎ regulamentarǎ de apǎrare. 33. umerii.Mai 2014 Pagina 34 din 76 Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr. sarǎ vertical. chiar dacǎ acest lucru se petrece întro fracţiune de secundǎ.

5 Mai 2014 Pagina 35 din 76 Apărarea unui jucător care nu controlează mingea Un jucǎtor care nu controleazǎ mingea are dreptul sǎ se deplaseze liber pe terenul de joc şi sǎ ocupe orice poziţie care nu a fost deja ocupatǎ de un adversar. în afara câmpului vizual al adversarului aflat într-o poziţie staticǎ în momentul producerii contactului. Când este apǎrat un jucǎtor care nu controleazǎ mingea pe terenul de joc. coapsele sau picioarele. Deplasarea sub un jucǎtor care este în aer şi provocarea unui contact este de obicei o greşealǎ antisportivǎ şi în anumite împrejurǎri poate fi greşealǎ descalificatoare. pe terenul de joc. el este responsabil pentru producerea contactului. Dacǎ un jucǎtor apǎrǎtor nu respectǎ elementele de timp şi spaţiu când ocupǎ poziţia iniţialǎ regulamentarǎ de apǎrare şi contactul cu un adversar se produce. Un jucǎtor apǎrǎtor nu are voie să ocupe o poziţie atât de aproape şi/sau atât de rapid. Distanţa este direct proporţionalǎ cu viteza de deplasare a adversarului. pentru a evita o accidentare. dar datoritǎ inerţiei provoacǎ un contact cu un adversar care ocupase. Dacǎ un jucǎtor a sǎrit şi a aterizat. Blocajul neregulamentar este atunci când jucǎtorul care blocheazǎ un adversar:  A fost în mişcare când s-a produs contactul. . 6 – Greşeli 33. dar niciodată mai micǎ de 1 pas normal. El se poate rǎsuci în cadrul cilindrului sǎu.7 Blocaj: Regulamentar şi neregulamentar Blocajul este o încercare de a întârzia sau de a împiedica un adversar. jucǎtorul care a sǎrit este responsabil pentru producera contactului. la poziţionarea blocajului. el se poate deplasa pentru a apǎra un adversar. o poziţie regulamentarǎ de apǎrare. cu condiţia sǎ nu existe niciun adversar pe traseul dintre locul de pe care a sǎrit şi cel pe care urmeazǎ sǎ aterizeze sau locul de aterizare sǎ nu fi fost deja ocupat de un adversar.6 Un jucător aflat în aer Un jucǎtor care a sărit în aer dintr-un loc de pe terenul de joc are dreptul sǎ aterizeze pe acelaşi loc El are dreptul sǎ aterizeze şi într-un alt loc de pe terenul de joc. astfel încât acesta sǎ nu aibǎ timpul necesar sau distanţa suficientǎ pentru a se opri sau pentru a-şi schimba direcţia sa de deplasare. Odatǎ ce jucǎtorul apǎrǎtor şi-a stabilit o poziţie iniţialǎ regulamentarǎ de apǎrare. elementele de timp şi spaţiu trebuie să fie aplicate. care nu controleazǎ mingea. în momentul începerii sǎriturii. umerii. extinzând braţele. 33. dupǎ ce acesta a sǎrit în aer.  Nu a lǎsat o distanţǎ suficientǎ.Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr. dincolo de locul de aterizare.  Nu a respectat elementele de timp şi spaţiu faţǎ de un adversar aflat în mişcare când s-a produs contactul. în calea acestuia. El nu trebuie sǎ-l împiedice pe acesta sǎ treacǎ.  A avut ambele picioare pe podea când s-a produs contactul. Blocajul regulamentar este atunci când jucǎtorul care blocheazǎ un adversar:  A stat pe loc (în interiorul cilindrului său) când s-a produs contactul. în calea unui adversary aflat în mişcare. sǎ ajungǎ într-o poziţie doritǎ. Un adversar nu are voie sǎ se mişte în calea unui jucǎtor. 33.

fǎrǎ sǎ producǎ un contact. şi  jucătorul apărător are un picior sau ambele picioare în contact cu zona semicercului în care nu se sancţionează forţarea cu mingea. orice contact provocat de un jucător atacant aflat în aer.10 Zonele semicercurilor unde nu se sancţionează forţarea cu mingea Zonele semicercurilor unde nu se sancţionează forţarea cu mingea sunt marcate pe terenul de joc cu scopul desemnării unei zone specifice. Jucǎtorul care efectueazǎ blocajul trebuie sǎ lase suficient spaţiu astfel încât adversarul. Este regulamentar ca un jucǎtor sǎ-şi întindǎ braţul(braţele) sau cotul(coatele) în afara cilindrului sǎu la ocuparea unei poziţii pe podea. jucǎtorul este responsabil pentru o obstrucţie sau o ţinere. stând cu faţa spre un adversar şi îşi schimbǎ poziţia la fel cum o schimbǎ şi adversarul sǎu. oprindu-se sau schimbând direcţia. dar ele trebuie retrase în interiorul cilindrului sǎu. şi  el încearcă să arunce la coş din acţiune sau să paseze. cǎruia i se face blocajul. cu condiţia sǎ nu provoace un contact. pentru interpretarea situaţiilor de forţare/obstrucţie care se produc sub coş. picioarele sale sau corpul său. când are loc o pătrundere în zona semicercului unde nu se sancţionează forţarea cu mingea. Dacǎ blocajul este poziţionat în afara câmpului vizual al unui adversar aflat într-o poziţie staticǎ. cu sau fǎrǎ minge.8 Forţarea Forţarea este contactul personal neregulamentar. 33. braţele.Mai 2014 Pagina 36 din 76 Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr. comite o obstrucţie dacǎ contactul se produce când el este în mişcare şi adversarul sǎu stă pe loc sau se retrage faţǎ de el. elementele de timp şi spaţiu trebuie aplicate. prin care se împiedicǎ înaintarea unui adversar. forţarea sau ţinerea deliberată. prin împingerea sau prin deplasarea în torsul unui adversar. Dacǎ braţul(braţele) sau cotul(coatele) sunt în afara cilindrului sǎu şi se produce un contact. 6 – Greşeli Dacǎ blocajul este poziţionat în interiorul câmpului vizual al unui adversar aflat întro poziţie staticǎ (în faţa sa sau în lateral). cu un jucător apărător aflat interiorul zonei acestui semicerc. cu sau fǎrǎ minge. În orice fază de joc. jucǎtorul este principalul responsabil pentru orice contact produs. 33. atunci când un adversar încearcǎ sǎ treacǎ de el. sǎ aibǎ posibilitatea sǎ-l evite. Dacǎ adversarul se aflǎ în mişcare. jucǎtorul care efectueazǎ blocajul poate sǎ-l stabileascǎ atât de aproape de adversar cât doreşte. Dacǎ un jucǎtor ignoră mingea. Un jucǎtor care încearcǎ sǎ efectueze un blocaj. jucǎtorul care efectueazǎ blocajul trebuie sǎ-i permitǎ adversarului sǎ facă 1 pas normal spre blocaj. . Distanţa necesarǎ nu este mai micǎ de 1 pas normal şi nici mai mare de doi 2 paşi normali.9 Obstrucţia Obstrucţia este contactul personal neregulamentar. 33. Această regulă se aplică atunci când:  jucătorul atacant are controlul mingii în timp ce se află în aer. în afara cazului în care alţi factori intervin. cu excepţia cazului în care jucătorul atacant foloseşte neregulamentar mâinile. a jucǎtorului cǎre este blocat. nu trebuie sancţionat ca o greşeală ofensivă. Un jucǎtor care a fost blocat regulamentar este responsabil de orice contact produs cu jucǎtorul care a efectuat blocajul. Expresia “în afara cazului în care alţi factori intervin“ se referǎ la împingerea.

Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014
Regula Nr. 6 – Greşeli

33.11

Mai 2014
Pagina 37 din 76

Atingerea unui adversar cu mâna(mâinile) şi/sau braţul(braţele)
Atingerea unui adversar cu mâna(mâinile) nu constituie neapǎrat, în sine, o
greşealǎ.
Arbitrii trebuie sǎ decidǎ dacǎ jucǎtorul care a provocat contactul a obţinut un
avantaj. Dacǎ contactul provocat de un jucǎtor împiedicǎ, în orice mod, libertatea
de mişcare a adversarului, un astfel de contact este o greşealǎ.
Folosirea neregulamentarǎ a mâinii(mâinilor) sau braţului(braţelor) întins(e) are loc
atunci când jucǎtorul apărător aflat în poziţie de apǎrare îşi pune mâna(mâinile) sau
braţul (braţele) pe un adversar cu sau fǎrǎ minge şi rǎmân în contact cu acesta,
pentru a-i împiedeca înaintarea.
Atingerea repetatǎ sau înghiontirea unui adversary, cu sau fǎrǎ minge, este o
greşealǎ, pentru cǎ aceasta poate conduce la un joc dur.
Este o greşealǎ a unui jucǎtor atacant cu mingea :
 Ţinerea sau încolǎcirea unui braţ sau a cotului în jurul unui adversar cu scopul
de a obţine un avantaj.
 Îndepǎrtarea prin împingere a jucǎtorului apǎrǎtor pentru a-l împiedica sǎ joace
sau sǎ încerce sǎ joace mingea, sau pentru a creea mai mult spaţiu între el şi
jucǎtorul apǎrǎtor.
 Folosirea unui antebraţ sau a unei mâini întinse, când dribleazǎ, pentru a
împiedica un adversar sǎ câştige controlul mingii.
Este o greşealǎ personalǎ a unui jucǎtor atacant fǎrǎ minge îndepǎrtarea unui
adversar prin împingere pentru:
 Demarcarea pentru primirea mingii.
 Împiedicarea unui jucǎtor apǎrǎtor sǎ joace sau sǎ încerce sǎ joace mingea.
 Crearea unui spaţiu suplimentar între el şi jucǎtorul apǎrǎtor.

33.12

Jocul pe poziţia pivotului
Principiul verticalitǎţii (pricipiul cilindrului) se aplicǎ la jocul pe poziţia pivotului.
Jucǎtorul atacant aflat pe poziţia pivotului şi apǎrǎtorul sǎu trebuie sǎ respecte
fiecare dreptul celuilalt la o poziţie verticalǎ (cilindru).
Este o greşealǎ a unui jucǎtor atacant sau apǎrǎtor, aflat pe poziţia pivotului, sǎ-şi
îndepǎrteze adversarul din poziţia pe care o ocupǎ, cu ajutorul umerilor sau
coapselor, sau sǎ împiedice libertatea de mişcare a adversarului său, prin întinderea
coatelor, braţelor, genunchilor sau a altor pǎrţi ale corpului.

33.13

Apǎrarea neregulamentarǎ din spate
Apǎrarea neregulamentarǎ din spate este un contact personal cu adversarul său
provocat de un jucător apǎrǎtor, din spatele acestuia. Faptul cǎ jucǎtorul apǎrǎtor
încearcǎ sǎ joace mingea, nu justificǎ contactul cu adversarului sǎu, din spatele
acestuia.

33.14

Ţinerea
Ţinerea este contactul personal neregulamentar cu un adversar, cǎruia i se
restrânge libertatea de mişcare. Acest contact (ţinerea) poate fi produs cu orice
parte a corpului.

33.15

Împingerea
Împingerea este contactul personal neregulamentar provocat cu orice parte a
corpului, prin care un jucǎtor mişcǎ cu forţǎ sau încearcǎ sǎ mişte un adversar, care
are sau nu are mingea.

Mai 2014
Pagina 38 din 76

Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014
Regula Nr. 6 – Greşeli

Art. 34

Greşeala personală

34.1

Definiţie

34.1.1

O greşealǎ personalǎ este greşeala unui jucǎtor care provoacǎ un contact
neregulamentar cu un adversar, indiferent dacǎ mingea este vie sau moartǎ.
Un jucǎtor nu trebuie sǎ ţinǎ, obstrucţioneze, împingǎ, forţeze, punǎ piedicǎ sau să
împiedice înaintarea adversarului sǎu prin întinderea mâinii, braţului, cotului,
umǎrului, coapsei, a genunchiului sau a piciorului, nici prin aplecarea corpului sǎu
într-o poziţie anormalǎ (în afara propriului cilindru) şi, de asemenea, nu trebuie sǎ i
se tolereze vreo acţiune durǎ sau violentǎ.

34.2

Sancţiune
O greşealǎ personalǎ trebuie acordatǎ şi înscrisǎ împotriva jucǎtorului vinovat.

34.2.1

Dacǎ greşeala este comisǎ asupra unui jucǎtor care nu era în acţiune de aruncare
la coş:

34.2.2

Jocul se va relua cu o repunere a mingii din afara terenului de joc de cǎtre
echipa jucǎtorului asupra cǎruia a fost comisǎ greşeala, din locul cel mai
apropiat de cel al producerii infracţiunii.
Dacǎ echipa jucǎtorului care a comis greşeala se aflǎ în situaţia de penalizare
pentru greşeli de echipă, atunci Art. 41 se va aplica.

Dacǎ greşeala este comisǎ asupra unui jucǎtor în acţiune de aruncare la coş,
acestui jucǎtor trebuie să-i fie acordate un numǎr de aruncǎri libere, dupǎ cum
urmeazǎ:Dacǎ aruncarea la coş executată din acţiune este reuşitǎ, punctele vor conta şi
în plus se va acorda 1 aruncare liberǎ.
Dacǎ aruncarea la coş executată din zona coşului 2 puncte este nereuşitǎ, se
vor acorda 2 aruncǎri libere.
Dacǎ aruncarea la coş executată din zona coşului de 3 puncte este nereuşitǎ,
se vor acorda 3 aruncǎri libere.
Dacǎ greşeala este comisǎ asupra jucǎtorului în momentul în care, sau chiar
înainte ca, semnalul sonor al cronometrului de joc sǎ indice sfârşitul unei
perioade, respectiv, în momentul în care, sau chiar înainte ca, semnalul sonor
al cronometrului de atac să se declanşeze, în timp ce mingea este încâ în
mâna(mâinile) jucǎtorului, iar apoi coşul din acţiune este reuşit, punctele nu vor
conta şi vor fi acordate 2 sau 3 aruncǎri libere.

Art. 35

Dublă greşeală

35.1

Definiţie

35.1.1

O dublă greşealǎ este o situaţie în care 2 adversari comit greşeli personale, unul
împotriva celuilalt, aproximativ în acelaşi moment.

35.1.2

Sancţiune
O greşealǎ personalǎ trebuie să fie înscrisǎ în contul fiecǎrui jucǎtor vinovat. Nicio
aruncare liberǎ nu va fi acordatǎ şi jocul trebuie să fie reluat dupǎ cum urmeazǎ:
Dacǎ la aproximativ acelaşi moment cu dubla greşealǎ:
 Un coş valabil din acţiune, sau ultima ori singura aruncare liberǎ, s-a înscris,
mingea va fi acordatǎ echipei adverse celei care a reuşit sǎ înscrie pentru o
repunere a mingii în joc, din orice loc de-a lungul liniei de fund.
 O echipǎ avea controlul mingii sau era îndreptǎţitǎ sǎ aibe posesia mingii,
mingea va fi acordatǎ acestei echipe pentru repunere în joc, din locul cel mai
apropiat de cel al producerii infracţiunii.

Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014
Regula Nr. 6 – Greşeli

Mai 2014
Pagina 39 din 76

Nicio echipǎ nu avea controlul mingii sau niciuna nu era îndreptǎţitǎ sǎ aibǎ
posesia ei, o situaţie de angajare între doi s-a produs.

Art. 36

Greşeala tehnică

36.1

Norme de conduită

36.1.1

Buna desfăşurare a jocului necesitǎ colaborarea deplinǎ şi loialǎ a jucătorilor şi a
persoanelor autorizate să ia loc pe banca echipei cu arbitrii, oficialii şi comisarul,
dacǎ este prezent.

36.1.2

Fiecare echipa va face tot posibilul pentru a-şi asigura victoria, dar acest lucru
trebuie fǎcut într-un spirit de sportivitate şi fair play.

36.1.3

Orice necooperare sau nerespectare, intenţionatǎ sau repetatǎ, a spiritului şi
scopului acestei reguli trebuie sǎ fie consideratǎ greşealǎ tehnicǎ.

36.1.4

Arbitrii pot preveni greşelile tehnice prin acordarea unui avertisment sau chiar prin
neglijarea infracţiunilor minore care sunt evident neintenţionate şi nu au vreun efect
direct asupra jocului, exceptând situaţiile în care aceeaşi infracţiune se repetǎ, dupǎ
avertisment.

36.1.5

Dacǎ o infracţiune tehnicǎ este descoperitǎ dupǎ ce mingea a devenit vie, jocul va
fi oprit şi se va acorda o greşealǎ tehnicǎ. Sancţiunea corespunzǎtoare va fi
administratǎ ca şi cum greşeala tehnicǎ s-ar fi produs la momentul acordǎrii ei. Orice
altceva s-a produs în intervalul dintre producerea infracţiunii tehnice şi oprirea jocului
trebuie să rămână valabil.

36.2

Violenţa

36.2.1

Acte de violenţǎ pot sǎ se producǎ pe parcursul unui joc, contrare spiritului de
sportivitate şi corectidune. Acestea trebuie oprite imediat de cǎtre arbitri şi, dacǎ
este necesar, de forţele publice pentru menţinera ordinii.

36.2.2

Ori de câte ori se produc acte de violenţǎ în care sunt implicaţi jucǎtori sau persoane
autorizate să ia loc pe banca echipei, pe terenul de joc sau în vecinǎtatea acestuia,
arbitrii vor lua mǎsurile necesare pentru oprirea acestora.

36.2.3

Oricare dintre persoanele menţionate mai sus, vinovate pentru acte flagrante de
agresiune împotriva adversarilor sau a oficialilor trebuie sǎ fie descalificate. Arbitrul
principal trebuie sǎ raporteze incidentul autoritǎţii care organizeazǎ competiţia.

36.2.4

Forţele de ordine publicǎ pot intra pe terenul de joc numai dacǎ arbitrii solicitǎ acest
lucru. Totuşi, dacǎ spectatorii intrǎ pe terenul de joc cu intenţia evidentǎ de a comite
acte de violenţǎ, forţele de ordine publicǎ trebuie sǎ intervinǎ imediat pentru a
proteja echipele şi oficialii.

36.2.5

Toate celelalte zone, incluzând intrǎrile, ieşirile, coridoarele, vestiarele, etc., intrǎ
sub jurisdicţia organizatorilor competiţiei şi a forţelor de ordine publicǎ.

36.2.6

Acţiunile fizice ale jucǎtorilor sau a persoanelor autorizate să ia loc pe banca echipei,
care pot conduce la deteriorarea echipamentului de joc, nu trebuie permise de cǎtre
arbitri.
Când un astfel de comportament este observat de cǎtre arbitri, antrenorului principal
al echipei vinovate trebuie să-i fie acodat un avertisment
În cazul în care acţiunea(acţiunile) se repetă, o greşealǎ tehnicǎ trebuie acordată
persoanei(persoanelor) în cauză.

acea greşealǎ tehnicǎ trebuie să fie singura greşeală care va fi sancţionatǎ şi nu mai trebuie administrate sancţiuni suplimentare pentru descalificare. sau pentru o infracţiune de naturǎ proceduralǎ sau administrativǎ. la începutul primei perioade.3. comisarul.3. Este sancţionat cu 3 greşeli tehnice. Oscilarea excesivǎ a coatelor. incluzând dar nefiind limitatǎ la:           Ignorarea avertismentelor acordate de arbitri. 36. dupǎ ce aceasta a trecut prin coş sau prin împiedicarea unei repuneri rapide a mingii în joc. dupǎ aprecierea arbitrilor.1 O greşeală tehnicǎ este o greşealǎ de naturǎ comportamentalǎ a jucătorului. 36. oficialii jocului sau cu adversarii. 36. Hǎrţuirea unui adversar sau obturarea vederii acestuia prin agitarea mâinilor în faţa ochilor. o greşealǎ tehnicǎ va fi înscrisǎ în contul sǎu ca o greşealǎ de jucǎtor şi trebuie numǎratǎ ca o greşealǎ de echipǎ.3. Adversarilor le va fi acordatǎ 1 aruncare liberǎ . oficialilor jocului sau a persoanelor de pe banca echipei. oficialii jocului ori adversarii.4 Sancţiune 36.5 Dacǎ un jucǎtor sau un antrenor este descalificat conform Art. a unui jucǎtor apǎrǎtor.Mai 2014 Pagina 40 din 76 Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr. 36. o greşealǎ tehnicǎ va fi înscrisǎ în contul antrenorului principal şi nu se numǎrǎ ca o greşealǎ de echipǎ.2 De un jucǎtor. comisarului. Intervenţia pe traiectoria mingii spre coş.3. cu excepţia situaţiilor în care un jucǎtor se agaţă de inel pentru scurt timp dupǎ o aruncare “de sus”. în aşa fel încât greutatea jucǎtorului este suportatǎ de cǎtre inel.3 Definiţie 36. fie că toate sunt (“B”) sau una dintre ele (“C”).4.3.4. .36.36. 36.4 Un antrenor trebuie sǎ fie descalificat pentru restul jocului când:   Este sancţionat cu 2 greşeli tehnice (“C”) ca urmare a propriului său comportament nesportiv. comisarul.3 sau Art. Echipei aflate în atac îi va fi acordat 1 punct. ca rezultat al unui comportament nesportiv a celorlalte persoane autorizate să ia loc pe banca echipei. urmatǎ de:   O repunerea a mingii în joc din prelungirea liniei de centru. Folosirea unui limbaj sau a unor gesturi prin care spectatorii sunt insultaţi sau incitaţi. Atârnarea de inel. Întârzierea reluǎrii jocului prin atingerea intenţionatǎ a mingii.4. urmat de sancţionarea cu greşeală tehnică a jucǎtorului apǎrǎtor.2 O greşeala tehnicǎ comisă de persoanele autorizate să ia loc pe banca echipei este greşeala acordată pentru o atingere sau o comunicare nerespectuasă cu arbitrii. fără producerea unui contact.1 Dacǎ o greşeală tehnicǎ este comisǎ:   36.3 Un jucător trebuie sǎ fie descalificat pentru restul jocului dacă este sanctionat cu 2 greşeli tehnice. 6 – Greşeli 36.3. încearcǎ sǎ evite accidentarea sa sau a altui jucǎtor. De cǎtre persoanele autorizate să ia loc pe banca echipei. O angajare între doi în cercul central. Comunicarea nerespectuoasǎ cu arbitrii. în timpul ultimei sau singurei aruncǎri libere. Atingerea nerespectuoasă a arbitrilor. de pe partea opusǎ mesei scorerului. sau cele în care.3. Cǎderea “teatralǎ” a unui jucǎtor pentru a simula cǎ a fost comisǎ o greşealǎ asupra sa.

37.1 Definiţie 37.2 Arbitrul trebuie să interpreteze greşelile antisportive consecvent pe tot parcursul jocului şi să judece numai acţiunea. urmate de:   O repunere a mingii în joc din prelungirea liniei de centru. Art. conform Art. 37. de pe partea opusǎ mesei scorerului.2 Aruncǎri libere trebuie acordate jucǎtorului asupra cǎruia s-a comis greşeala.2. dur.2.1 O greşealǎ descalificatoare este orice acţiune flagrant nesportivă. într-o încercare de a opri un contraatac şi între jucătorul atacant şi coşul adversarilor nu se aflǎ niciun jucător apărător. când mingea se află în afara terenului de joc pentru o repunere şi este încǎ în mâinile arbitrului sau la dispoziţia jucǎtorului care efectueazǎ repunerea.3 Un jucǎtor trebuie descalificat pentru tot restul jocului când este sancţionat cu 2 greşeli antisportive.3. Este provocat de jucǎtorul apǎrǎtor. Dacǎ nu există un antrenor secund înscris în foaia de arbitraj. 37 Greşeala antisportivă 37. în aprecierea arbitrului :     Nu este o încercare legitimă de a juca direct mingea. Numǎrul de aruncǎri libere trebuie acordate dupǎ cum urmeazǎ:  Dacǎ greşeala a fost comisǎ asupra unui jucǎtor care nu se afla în acţiune de aruncare la coş: 2 aruncǎri libere.4 Dacǎ un jucǎtor a fost descalificat. asupra unui adversar. O angajare între doi în cercul central. iar coşul nu a fost reuşit: 2 sau 3 aruncǎri libere. din spate sau din lateral.2. 37.1 O greşealǎ antisportivǎ va fi înscrisǎ în contul jucǎtorului vinovat. dacǎ a fost reuşit.1 Definiţie 38.2.1. Este un contact excesiv.1. 37. Este provocat de jucǎtorul apǎrǎtor asupra unui adversar pe teren în timpul ultimelor 2 minute din cea de-a patra perioadǎ şi din fiecare perioadǎ de prelungiri.1. la începutul primei perioade. dacǎ acesta a fost înscris în foaia de arbitraj.2 Un antrenor principal care a fost sancţionat cu o greşealǎ descalificatoare va fi înlocuit de antrenorul secund. comisă de un jucǎtor sau de persoanele autorizate să ia loc pe banca echipei. 38. 37.1 O greşealǎ antisportivǎ este greşeala unui jucǎtor care provoacǎ un contact şi care. el va fi înlocuit de cǎpitanul echipei (CAP).1. 6 – Greşeli Mai 2014 Pagina 41 din 76 Art.2 Sancţiune 37.2. 38 Greşeala descalificatoare 38.  Dacǎ greşeala este comisǎ asupra unui jucǎtor în acţiune de aruncare la coş. va conta şi în plus se va acorda 1 aruncare liberǎ.Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr. în spiritul şi intenţia regulilor. . 37.  Dacǎ greşeala a fost comisǎ asupra unui jucǎtor în acţiune de aruncare la coş: coşul. provocat de un jucător într-un efort de a juca mingea. doar greşeala antisportivǎ trebuie sancţionatǎ şi nu vor mai fi administrate sancţiuni suplimentare pentru descalificare.

care pǎrǎsesc limitele zonei bǎncii echipei în timpul unui conflict sau în timpul oricǎrei situaţii care poate duce la un conflict. 39. Art. în cazul unei greşeli fǎrǎ contact. în cazul unei greşeli cu contact.2. jucǎtorii eliminaţi şi însoţitorii echipei. 39 Conflict 39.2 Oricând vinovatul este descalificat în conformitate cu articolele respective ale acestor reguli. le este permisǎ pǎrǎsirea zonei bǎncii echipei în timpul unui conflict sau a oricǎrei situaţii care poate duce la un conflict. jocul trebuie reluat.2 Sancţiune 38. 39. Dacǎ greşeala a fost comisǎ asupra unui jucǎtor în acţiune de aruncare la coş: coşul.  Jucǎtorului asupra cǎruia a fost comisǎ greşeala. iar coşul nu a fost reuşit: 2 sau 3 aruncǎri libere. În aceastǎ situaţie. 6 – Greşeli 38. 38. o singurǎ greşealǎ tehnicǎ (“B”) va fi înregistratǎ în contul antrenorului.2.2 Dacǎ persoane autorizate sa ia loc pe banca echipei sunt descalificate de la ambele echipe. Urmate de:  O repunere a mingii în joc. el poate pǎrǎsi clǎdirea sǎlii de joc. 39. desemnat de antrenorul sǎu. 38.2.3 Dacǎ antrenorul şi/sau antrenorul secund pǎrǎsesc zona bǎncii echipei şi nu ajutǎ sau nu încearcǎ sǎ ajute arbitrii la menţinerea sau restabilirea ordinii. .2 Numai antrenorului principal şi/sau antrenorului secund. şi nu mai sunt alte sancţiuni de greşeli rǎmase pentru a fi administrate.3 Sancţiune 39. dacǎ a fost reuşit.2 Regulă 39.2. Acest articol se aplicǎ numai persoanelor autorizate să ia loc pe banca echipei care pǎrǎsesc limitele zonei bǎncii echipei în timpul unui conflict sau a oricǎrei situaţii care poate conduce la un conflict.1 O greşealǎ descalificatoare va fi înregistratǎ împotriva celui vinovat. va conta şi în plus se va acorda 1 aruncare liberǎ. dacǎ doreşte.1 Definiţie Conflictul este o interacţiune fizicǎ între 2 sau mai mulţi adversari (jucǎtori şi persoanele autorizate să ia loc pe banca echipei).2.  O angajare între doi în cercul central. 39.3.4 Numǎrul de aruncǎri libere trebuie acordate dupǎ cum urmeazǎ:     Dacǎ greşeala este o greşealǎ fǎrǎ contact: 2 aruncǎri libere Dacǎ greşeala a fost comisǎ asupra unui jucǎtor care nu se afla în acţiune de aruncare la coş: 2 aruncǎri libere. de pe partea opusǎ mesei scorerului. 39.din prelungirea liniei de centru. conform prevederilor acestui articol.3 Aruncǎri libere trebuie acordate:  Oricǎrui adversar.2. trebuie sǎ fie descalificaţi. Dacǎ greşeala este comisǎ asupra unui jucǎtor în acţiune de aruncare la coş.Mai 2014 Pagina 42 din 76 Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr.2. la începutul primei perioade. ei nu trebuie descalificaţi.1 Indiferent de numǎrul persoanelor autorizate să ia loc pe banca echipei descalificate pentru pǎrǎsirea zonei bǎncii echipei. pentru a ajuta arbitrii sǎ menţinǎ sau sǎ restabileascǎ ordinea. dupǎ cum urmeazǎ. el trebuie meargă şi să rămână la vestiarul echipei sale pe toatǎ durata jocului sau.1 Înlocuitorii. ei trebuie descalificaţi.3. 38.

Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr. şi nu se vor aduna la numǎrul greşelilor de echipǎ.3.3.8. datoritǎ situaţiei de conflict:  S-a înscris un coş valabil din acţiune. 6 – Greşeli Mai 2014 Pagina 43 din 76 Dacǎ aproximativ în acelaşi timp cu oprirea jocului.4 Toate posibilele sancţiuni ale greşelilor jucătorilor de pe terenul de joc implicaţi în conflict sau în orice situaţie care duce la un conflict. mingea trebuie sǎ fie acordatǎ acestei echipe pentru o repunere a mingii din prelungirea liniei de centru. 39. mingea va fi acordatǎ echipei adverse celei care a înscris pentru o repunere a mingii. de pe partea opusǎ mesei scorerului. 42 (Situaţii speciale). 39. .3 Toate greşelile descalificatoare se vor înregistra aşa cum este descris în B.  Nicio echipǎ nu avea controlul mingii şi nici dreptul de posesie a mingii.  O echipǎ avea controlul mingii sau avea dreptul la posesia mingii.3. trebuie să fie tratate în conformitate cu Art. din afara terenului din orice loc al liniei de fund. se produce o situaţie de angajare între doi.

. 41.2. El trebuie sǎ fie înlocuit în timp de 30 secunde. pot sǎ aparǎ situaţii speciale când sunt comise greşeli suplimentare. toate greşelile personale de jucători următoare. O echipǎ este în situaţia de a fi sancţionatǎ pentru greşeli de echipǎ atunci când a comis patru (4) greşeli de echipǎ într-o perioadǎ de joc.1.1.1. 40 5 greşeli de jucător 40. 40.2 Procedură 42. 42 Situaţii speciale 42.2.Mai 2014 Pagina 44 din 76 Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr.2. o astfel de greşealǎ trebuie sancţionatǎ cu o repunere a mingii în joc de cǎtre adversari. 42. antisportivǎ sau descalificatoare care a fost comisǎ de catre un jucator.1 Când o echipǎ este în situaţia de a fi sancţionatǎ pentru greşeli de echipǎ. Odatǎ ce sancţiunile au fost înregistrate pe foaia oficialǎ şi anulate. tehnicǎ.1 Toate greşelile trebuie înregistrate şi toate sancţiunile identificate.2 Regulă 41.3 Toate greşelile de echipǎ comise într-o perioadǎ de prelungire trebuie considerate ca fiind comise în a patra perioadǎ. trebuie sǎ fie sancţionate cu douǎ 2 aruncǎri libere.1 Definiţie În aceeaşi perioadă în care cronometrul de joc este oprit urmare a unei infracţiuni. 7 – DISPOZIŢII GENERALE Art.2. comise asupra unui jucǎtor care nu se aflǎ în acţiune de aruncare la coş.2 Trebuie stabilitǎ ordinea în care s-au produs toate infracţiunile.3 Toate sancţiunile identice împotriva echipelor şi toate sancţiunile pentru greşeli duble trebuie anulate.2. Art. în loc de o repunere a mingii în joc. 41. 42.2 Dacǎ greşeala personalǎ este comisǎ de un jucǎtor al echipei care controleazǎ mingea sau al echipei care are dreptul la posesia mingii.2 Toate greşelile de echipǎ comise într-un interval de joc trebuie considerate ca fiind comise în următoarea perioadă sau perioadă de prelungire.1 Un jucǎtor care a comis cinci 5 greşeli personale trebuie sǎ fie informat de cǎtre un arbitru şi trebuie sǎ pǎrǎseascǎ imediat terenul de joc. ele sunt considerate ca şi cum nu sar fi produs niciodatǎ. 42.2. Jucatorul asupra cǎruia a fost comisǎ greşeala este cel care trebuie să execute aruncarile libere. în ordinea în care ele au fost acordate.1 Definiţie 41. 41.2 O greşealǎ a unui jucǎtor care anterior a comis 5 greşeli este consideratǎ ca o greşealǎ a unui jucǎtor eliminat şi va fi înregistratǎ în foaia oficialǎ de joc în contul antrenorului principal (“B”).4 Dreptul la posesia mingii ca parte a ultimei sancţiuni va anula orice drepturi anterioare de posesie a mingii. 7 – Dispoziţii generale REGULA NR. 42. 41 Greşeli de echipă: Sancţiuni 41. 41. Art.1 O greşealǎ de echipǎ este o greşealǎ personal.

o situaţie de angajare între doi s-a produs.2 Când o greşealǎ tehnicǎ este sancţionatǎ. înainte de a pǎrǎsi jocul. orice membru al echipei adverse.2 Regulă 43.1 Când o greşealǎ personalǎ este sancţionatǎ aruncarea liberă(aruncările libere) trebuie să fie acordate după cum urmează:    Jucǎtorul împotriva cǎruia s-a comis greşeala trebuie sǎ execute aruncarea liberă(aruncǎrile libere). 7 – Dispoziţii generale Mai 2014 Pagina 45 din 76 42. fără împotrivirea adversarilor.2. mingea va fi acordatǎ echipei adverse celei care a înscris pentru o repunere a mingii. el trebuie sǎ execute aruncarea liberă(aruncările libere). 43 Aruncări libere 43. rezultate din sancţiunea unei singure greşeli.  O echipǎ avea controlul mingii sau avea dreptul la posesia mingii.2. desemnat de antrenorul sǎu principal.1.2. 42. Sǎ nu atingǎ linia de aruncǎri libere sau să nu intre în zona de restricţie pânǎ când mingea a atins inelul sau a intrat în coş. desemnat de antrenorul său principal. dupǎ anularea sancţiunilor identice împotriva echipelor. va executa aruncarea liberă(aruncările libere). Sǎ foloseascǎ orice metodǎ pentru execuţia aruncǎrii libere astfel încât mingea sǎ intre în coş pe deasupra sau sǎ atingǎ inelul. mingea trebuie sǎ fie acordatǎ acestei echipe pentru o repunere.  Nicio echipǎ nu avea controlul mingii şi nici dreptul de posesie a mingii. din afara terenului din orice loc al liniei de fund.6 Toate sancţiunile rǎmase trebuie administrate în ordinea în care greşelile s-au produs. orice coechipier.2. a comiterii celei de-a 5-a greşeli personale sau datoritǎ unei descalificǎri. va executa aruncǎrile libere. nu mai sunt alte sancţiuni rǎmase de administrat. 42. Dacǎ nu mai sunt înlocuitori disponibili. .2 Un set de aruncǎri libere este definit ca totalitatea aruncǎrilor libere şi /sau posesia următoare a mingii.5 Îndatǎ ce mingea a devenit vie pentru prima sau singura aruncare liberǎ sau pentru o repunere a mingii în joc în urma unei sancţiuni. Sǎ nu fenteze executarea aruncǎrii libere. Dacǎ existǎ o solicitare ca el sǎ fie înlocuit.2.7 Dacǎ.Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr.3 Executantul aruncării libere trebuie:      Sǎ se poziţioneze în spatele liniei de aruncǎri libere şi în interiorul semicercului.1 O aruncare liberǎ este o oportunitate acordatǎ unui jucǎtor de a înscrie 1 punct. din locul cel mai apropiat de cel al producerii primei infracţiuni. 43.1 Definiţie 43. înlocuitorul sǎu va executa aruncarea liberă(aruncările libere).2. Art. Dacǎ aproximativ în acelaşi timp cu prima infracţiune  S-a înscris un coş valabil din acţiune. dintr-o poziţie situatǎ în spatele liniei de aruncǎri libere şi în interiorul semicercului. Sǎ elibereze mingea într-un interval de 5 secunde dupǎ ce aceasta i-a fost pusǎ la dispoziţie de cǎtre arbitru. jocul se va relua dupǎ cum urmeazǎ. Dacǎ el trebuie sǎ pǎrǎseascǎ jocul datoritǎ unei accidentǎri. 43. 43. aceastǎ sancţiune nu mai poate fi folositǎ pentru anularea oricăror sancţiuni rămase. 43.1.

43. din prelungirea liniei de aruncǎri libere.1 Dacă o aruncare liberă este reuşită şi abaterea este comisă de executantul aruncării libere. 43. care sunt considerate a fi de 1 metru în adâncime. Mingea va fi acordatǎ adversarilor pentru o repunere din afara terenului de joc.3. 43. zonele neutre sau sǎ pǎrǎseascǎ culoarele de recuperare.(Diagrama 6).2 Dacă o aruncare liberă este reuşită şi abaterea este comisă de orice jucător. O încălcare a prevederilor Art. înainte ca mingea sǎ pǎrǎseascǎ mân (mâinile) executantului aruncǎrilor libere.2.3 Sancţiune 43. Diagrama 6 Poziţia jucătorilor în timpul aruncărilor libere 43.  Sǎ distragǎ atenţia executantului aruncărilor libere. 7 – Dispoziţii generale Mai 2014 Pagina 46 din 76 43.5 Jucǎtorii din afara culoarelor pentru recuperare trebuie sǎ rǎmânǎ în spatele prelungirii liniei de aruncǎri libere şi în spatele liniei care delimiteazǎ zona coşului de 3 puncte până când aruncarea liberǎ s-a terminat. altul decât executantul aruncărilor libere: . 43.3.4.2. În timpul aruncǎrilor libere aceşti jucǎtori nu trebuie:  Sǎ ocupe culoarele pentru recuperare la care nu au dreptul. în afara cazului în care sancţiuni suplimentare de aruncǎri libere sau de repunere a mingii mai sunt de administrat. prin acţiunile lor. toţi jucǎtorii trebuie sǎ fie poziţionaţi în spatele prelungirii liniei de aruncǎri libere şi în spatele liniei care delimiteazǎ zona coşului de 3 puncte.2. Orice altă abatere a celorlalţi jucǎtori care se produce înainte. punctul marcat nu va conta.3.2.2.6 este o abatere.5 şi 43. 43.  Sǎ intre în spaţiul de restricţie.4 Jucǎtorii care ocupǎ culoarele pentru urmărirea aruncărilor libere trebuie sǎ fie îndreptǎţiţi sǎ ocupe poziţii alternative în aceste spaţii.Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr.2. aproximativ la acelaşi timp sau imediat dupǎ ce abaterea a fost comisǎ de executantul aruncǎrilor libere trebuie sa fie neglijatǎ. 43.6 În timpul unei(unor) aruncǎri libere urmatǎ(e) de alt(e) set(uri) de aruncǎri libere sau de o repunere a mingii în joc.2.

trebuie să rămână valabile. din neatenţie. la ultima sau singura aruncare liberǎ.5 Îndatǎ ce eroarea. dupǎ ce cronometrul de joc a fost pornit în urma producerii erorii. Mingea trebuie acordată echipei care avea dreptul la posesia mingii la momentul la care jocul a fost oprit pentru corectarea erorii. Dupǎ terminarea corectǎrii. 44 Erori corectabile 44. el trebuie sǎ reintre pe terenul de joc pentru a participa la corectarea erorii.1 Definiţie Arbitrii pot corecta o eroare dacǎ o regulǎ este greşit aplicatǎ. dar înainte ca acesta sǎ fi fost descoperitǎ. De ambele echipe. în afara cazului în care echipa executantului aruncării libere are dreptul în continuare la posesia mingii.  Permiterea executării de aruncări libere de către alt jucǎtor decât cel îndreptǎţit. erorile menţionate mai sus trebuie sǎ fie descoperite de arbitri.2. din prelungirea liniei de aruncǎri libere. o situaţie de angajare între doi s-a produs.3 Dacǎ o aruncare liberǎ nu este reuşitǎ şi abaterea este comisǎ:    De executantul aruncărilor libere sau de un coechipier al acestuia la ultima sau singura aruncare liberă.2. cu excepţia cazurilor în care sunt alte reglementǎri prevǎzute în aceste reguli. situaţie în care jucǎtorul poate pǎrǎsi terenul de joc. care pot avea loc dupǎ producerea erorii. În cazul ultimei sau singurei aruncǎri libere. care este încǎ corectabilǎ. numai în urmǎtoarele situaţii:  Acordarea unor aruncǎri libere nemeritate.2. el poate sǎ rǎmânǎ în joc cu excepţia cazului în care a fost solicitatǎ din nou o schimbare regulamentarǎ de jucǎtori.1 Pentru a fi corectabile. înlocuitorul sǎu trebuie sǎ participe la corectarea erorii. Un adversar al executantului aruncării libere. 44. moment în care el devine jucǎtor. 44. 44. a fost descoperitǎ.Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr. jocul trebuie reluat de la punctul unde a fost oprit pentru a corecta eroarea. dupǎ ce a fost înlocuit regulamentar. comiterii a cinci (5) greşeli sau descalificării din joc. Art. înainte ca mingea sǎ devinǎ vie urmând primei mingi moarte. timp scurs şi activitǎţi suplimentare.4 Dupǎ corectarea erorii.şi:   Dacǎ jucǎtorul implicat în corectarea erorii este pe banca echipei. sau oficialii de la masa scorerului.2 Procedură generală 44.2. mingea va fi acordatǎ adversarilor pentru o repunere a mingii din afara terenului de joc.3 Orice greşeli comise. atât timp cât nicio echipǎ nu este în situaţia de a fi dezavantajatǎ. o nouǎ aruncare liberǎ trebuie acordatǎ executantului aruncării libere. 43. . mingea trebuie acordatǎ adversarilor jucǎtorului care a executat aruncarea liberǎ pentru o repunere a mingii din orice loc din spatele liniei de fund. 7 – Dispoziţii generale   Mai 2014 Pagina 47 din 76 Punctul marcat va conta Abaterea trebuie neglijatǎ.3.2.  Omisiunea acordǎrii unor aruncǎri libere meritate. puncte marcate. 44. comisar. 44.2 Un arbitru poate opri jocul imediat dupǎ descoperirea unei erori corectabile. dacǎ este prezent. Dacǎ jucǎtorul a fost înlocuit datorită: accidentării sale.  Acordarea sau anularea eronatǎ a unui punct(unor puncte).

echipa care controlează mingea sau are dreptul la posesia mingii este adversara echipei care a avut controlul mingii la momentul producerii erorii.3.7 Orice eroare de înregistrare a scorului. trebuie sǎ fie anulate şi mingea va fi acordatǎ adversarilor pentru o repunere din afara terenului de joc. pot fi corectate de arbitri în orice moment înainte ca foaia oficială de joc sǎ fie semnatǎ de arbitrul principal. 7 – Dispoziţii generale 44. din prelungirea liniei de aruncǎri libere. Dacǎ aceeaşi echipǎ înscrie dupǎ ce eronat i-a fost acordatǎ mingea pentru o repunere din afara terenului de joc. Permiterea executării de aruncări libere de către alt jucǎtor decât cel îndreptǎţit. Aruncările libere. mingea va fi acordatǎ pentru o repunere din afara terenului de joc echipei cǎreia i-au fost anulate aruncǎrile libere.3. 44. mingea trebuie acordatǎ echipei care avea dreptul la posesia mingii la momentul producerii erorii. comisă de către oficialii de la masa scorerului cu implicaţii asupra scorului. atunci se produce o situaţie de angajare între doi.  Dacǎ cronometrul de joc a fost pornit şi: ▬ Echipa care controlează mingea sau are dreptul la posesia mingii în momentul în care eroarea a fost descoperitǎ este aceeaşi echipǎ care avea controlul mingii atunci când eroarea s-a produs.2 Omisiunea acordării unei (unor) aruncǎri libere meritate:   44.  Dacǎ cronometrul de joc a fost pornit şi. din prelungirea liniei de aruncǎri libere. ca şi dupǎ orice aruncare liberǎ obişnuită. şi posesia mingii dacă este parte a sancţiunii. 44.1 Acordarea unei(unor) aruncǎri libere nemeritate. in operarea cronometrului de joc sau de atac.Mai 2014 Pagina 48 din 76 Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr. la momentul în care eroarea a fost descoperitǎ. a numǎrului minutelor de întrerupere. a timpului de joc sau de atac. trebuie anulate şi jocul se va relua dupǎ cum urmeazǎ:  Dacǎ cronometrul de joc nu a fost pornit.3 Procedură specială 44. eroarea va fi neglijatǎ.3 Dacǎ nu a avut loc o schimbare de posesie a mingii. Aruncǎrile libere executate. în afara cazului în care mai sunt de administrat sancţiuni pentru alte infracţiuni. o greşealǎ care implicǎ aruncǎri libere a fost acordatǎ. a numǎrului de greşeli.2. la momentul în care eroarea a fost descoperitǎ. dupǎ producerea erorii. dupǎ corectarea ei. jocul trebuie sǎ fie reluat. executate ca rezultat a erorii. 44.3.  Dacǎ cronometrul de joc a fost pornit şi. scurs sau omis.2. aruncǎrile libere trebuie administrate şi mingea va fi acordatǎ pentru o repunere echipei care a avut controlul mingii la momentul producerii erorii. . sau ▬ Nicio echipǎ nu are controlul mingii în momentul în care eroarea a fost descoperitǎ.6 Erorile corectabile nu mai pot fi corectate dupǎ ce arbitrul principal a semnat foaia oficialǎ de joc.

46. indicând terminarea timpului de joc. 46. 45. Competenţele arbitrilor încep când ei sosesc pe terenul de joc. .7 Arbitrii şi oficialii trebuie să fie echipaţi în mod uniform.8 – ARBITRI. OFICIALI.5 Arbitrii. oficiali. 46. Dacǎ niciuna din mingi nu este potrivitǎ ca minge de joc. 45. 45. pe spatele foii oficiale a jocului.8 Verifica cu atenţie foaia oficialǎ de joc la sfârşitul timpului de joc sau în orice moment în care el considerǎ cǎ este necesar. 46. 46.4 Interzice oricărui jucător să poarte obiecte care pot cauza rǎniri altor jucǎtori. şosete negre şi pantofi de baschet negri. Datoria sa principalǎ este de a supraveghea munca oficialilor şi sǎ ajute arbitrul principal şi arbitrul secund (arbitri secunzi) în desfǎşurarea normalǎ a jocului. oficialii şi comisarul 45. care s-a produs cu cu 20 minute înainte de ora programată de începere a jocului sau între sfârşitul timpului de joc şi aprobarea şi semnarea foii oficiale de joc. COMISAR: ATRIBUŢI ŞI COMPETENŢE Art. 46 Arbitrul principal: Atribuţii şi competenţe Arbitrul principal va : 46. el poate sǎ o aleagǎ pe cea mai bunǎ din punct de vedere calitativ.  Orice comportament nesportiv al jucǎtorilor sau al persoanelor autorizate să ocupe loc pe banca echipei.10 Consemna.Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr.3 Selecta mingea de joc dintre cel puţin 2 mingi folosite. pantalon lung negru. 46.2 Oficialii trebuie sǎ fie un scorer. oficialii şi comisarul trebuie sǎ conducǎ jocul în conformitate cu aceste reguli şi nu au nicio autoritate sǎ le schimbe. dacǎ este prezent. confirmat de cǎtre arbitri.3 Comisarul trebuie sǎ se aşeze între scorer şi cronometror. cu 20 minute înainte de ora programatǎ de începere a jocului şi se terminǎ când semnalul sonor al cronometrului de joc se declanşeazǎ.8 – Arbitri. 45. conform posesiei alternative. atunci când situaţia justificǎ acest lucru. un cronometror şi un operator al cronometrului de atac.1 Verifica şi aproba tot echipamentul care va fi utilizat pe parcursul jocului.9 Aproba şi va semna. furnizate de echipa gazdǎ. de cǎtre o echipǎ.6 Echipamentul arbitrilor constǎ din bluza de arbitru. cronometrul de atac. un ajutor de scorer. înainte de a o semna:  Orice pierdere a jocului prin forfait sau orice greşeală descalificatoare. 45 Arbitrii. Art. disponibilǎ. terminând astfel administrarea jocului de către arbitri şi legǎtura lor cu acesta. comisar: Atribuţi şi competenţe Mai 2014 Pagina 49 din 76 REGULA NR. 46.2 Desemna cronometrul oficial al jocului.4 Arbitrii desemnaţi pentru un anumit joc nu trebuie sǎ aibǎ niciun fel de legǎturǎ cu oricare dintre echipele prezente pe terenul de joc. 45.6 Avea puterea de a opri jocul.1 Arbitrii trebuie să fie un arbitrul principal şi 1 sau 2 arbitri secunzi. 46. cronometrul minutelor de întrerupere şi a intervalelor de joc şi trebuie să confirme oficialii jocului.7 Avea puterea sǎ determine pierderea jocului prin forfait. foaia oficialǎ de joc la sfârşitul timpului de joc. 46. Ei vor fi ajutaţi de cǎtre oficiali şi de un comisar.5 Administra angajarea între doi de la începutul primei perioade şi a repunerilor mingii în joc. de la începutul celorlalte perioade. 45.

3 Atunci când decid asupra unui contact personal sau a unei abateri. Pentru a lua decizia finalǎ. a bǎncilor echipelor şi în zonele aflate imediat în spatele acestor linii. dacǎ este prezent) trebuie sǎ trimitǎ un raport detaliat organizatorilor competiţiei. ▬ pentru a identifica implicarea membrilor echipei si a însoţitorilor echipei întro situaţie de conflict. 47. şi/sau oficialii jocului. 46. Consecvenţǎ în aplicarea conceptului “avantaj. 47. un sistem de vizionare al reluǎrilor (IRS – Instant Replay System) pentru a decide înainte sǎ semneze foaia oficialǎ de joc  la sfârşitul perioadei de joc sau a perioadei de prelungire ▬ dacǎ o aruncare din acţiune a fost lansatǎ înainte ca semnalul sonor al cronometrului de joc sa anunţe sfârşitul perioadei ▬ dacǎ şi cât timp va fi afişat pe cronometrul de joc. după ce s-a produs o defecţiune a acestuia. o aruncare liberǎ reuşitǎ sau când mingea a devenit vie. atunci când o încălcare a regulilor s-a produs. el poate consulta arbitrul secund(arbitri secunzi) sau comisarul.  în orice moment al jocului ▬ dacǎ o aruncare la coş din acţiune reuşită contează 2 sau 3 puncte. 46. Arbitrii nu ar trebui sǎ caute întreruperea inutilă a cursivităţii jocului cu scopul de a penaliza un contact personal accidental şi care nu oferǎ niciun avantaj jucǎtorului responsabil de producerea lui şi nici nu-l pune pe adversarul sǎu în dezavantaj.  S-a produs o abatere referitoare la terminarea timpului de atac.Mai 2014 Pagina 50 din 76 Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr. dacǎ este disponibil. ▬ pentru a identifica corect jucătorul care trebuie să execute aruncări libere. Art. ▬ dacǎ o aruncare la coş din acţiune a fost efectuată înainte ca o greşealǎ sǎ fie fluieratǎ. comisar: Atribuţi şi competenţe Într-un astfel de caz. arbitrii trebuie.2 Arbitrii trebuie să fluiere. sǎ ţinǎ seama şi sǎ evalueze urmǎtoarele principii fundamentale:   Spiritul şi scopul regulilor precum şi necesitatea de a susţine integritatea jocului. arbitrul principal (comisarul. . ▬ pentru a identifica jucǎtorul care a cauzat ca mingea sǎ iasǎ afarǎ din joc. daca:  S-a produs o abatere de minge afarǎ din joc de cǎtre jucǎtorul care aruncǎ la coş.  când cronometrul de joc indică 2:00 minute sau mai puţin din a patra perioadă şi din fiecare perioadă de prelungiri. o perioadǎ s-a terminat sau considerǎ cǎ este necesar sǎ opreascǎ jocul. inclusiv în zona mesei oficiale. în fiecare caz. oficiali.dezavantaj”. ▬ dacǎ o aruncare la coş din acţiune a fost efectuată înainte ca semnalul sonor al cronometrului de atac sǎ se declanşeze. ▬ cu cât timp va fi corectat cronometrul de joc sau de atac. 46.1 Arbitrii vor avea puterea de a lua decizii asupra încălcării regulilor jocului comise fie în interiorul cât şi în exteriorul limitelor care delimiteazǎ terenul de joc.  A fost sancţionată o greşealǎ înainte de sfârşitul timpului de joc.8 – Arbitri.13 Avea puterea.  S-a produs o abatere de 8 secunde.11 Lua decizia finalǎ. 47 Arbitrii: Atribuţii şi competenţe 47. dacǎ este prezent. Arbitrii nu trebuie sǎ fluiere dupǎ un coş reuşit din acţiune. de a lua decizii asupra oricăror puncte neacoperite în mod specific de aceste reguli. ori de câte ori e necesar sau atunci când arbitrii au decizii contrare.12 Fi autorizat sǎ aprobe înainte de începutul jocului şi sǎ foloseascǎ.

47. El va înregistra greşelile acordate împotriva fiecǎrui antrenor principal şi trebuie sǎ informeze un arbitru imediat ce un antrenor principal trebuie descalificat. . prin poziţionarea sǎgeţii pentru posesia alternativǎ. 47. scorerul trebuie sǎ:  Indice numǎrul greşelilor comise de fiecare jucǎtor prin ridicarea într-un mod vizibil pentru ambii antrenori.6 Pentru toate jocurile internaţionale. prin înregistrarea coşurilor din acţiune şi a aruncǎrilor libere marcate. el trebuie sǎ informeze cel mai apropiat arbitru cât mai repede posibil. Atunci când este o încălcare a regulilor referitoare la cei 5 jucǎtori care încep jocul.8 – Arbitri. Art. dar el nu are autoritatea de a ignora sau de a pune la îndoialǎ deciziile luate de celǎlalt arbitru(ceilalţi arbitri). comisar: Atribuţi şi competenţe   Mai 2014 Pagina 51 din 76 Consecvenţǎ în aplicarea unor aprecieri uniforme la fiecare joc.1 Scorerul va avea la dispoziţie foaia oficialǎ de joc şi trebuie să ţină o evidenţǎ a:  Echipelor. 47.  Însumării centralizate a punctelor marcate. 47. arbitrul(arbitrii) rǎmas(i) va(vor) decide asupra posibilitǎţii de înlocuire. 48 Scorerul şi ajutorul scorerului: Atribuţii 48. dacǎ este prezent) trebuie sǎ-l transmitǎ organizatorilor competiţiei în timp de 1 orǎ de la sfârşitul timpului de joc. dacǎ este prezent.4 În cazul în care un protest va fi depus de una din echipe. dacǎ o comunicare verbalǎ este necesarǎ pentru a clarifica o decizie. 47. prin înscrierea numelor şi a numerelor a jucǎtorilor care încep jocul şi a tuturor înlocuitorilor care intrǎ în joc. Celǎlalt arbitru(ceilalţi arbitri) va(vor) arbitra singur(împreună) restul jocului.  Urmǎtoarei posesii alternative. dovedind simţ de înţelegere pentru ceea ce participanţii încearcǎ sǎ facǎ şi sancţionând ceea ce e just pentru joc. urmare a faptului cǎ echipele trebuie sǎ schimbe panourile pentru a doua reprizǎ. a indicatorului corespunzător numǎrului greşelilor comise de acel jucǎtor. Scorerul trebuie sǎ informeze un arbitru imediat când oricare jucǎtor a acumulat cinci 5 greşeli. aceasta trebuie purtatǎ în limba englezǎ. oficiali. El trebuie sǎ informeze arbitrii la prima oportunitate de acordare când o echipǎ a solicitat minut de întrerupere şi sǎ notifice antrenorul prin intermediul unui arbitru. în afara cazului în care existǎ posibilitatea înlocuirii arbitrului accidentat cu un alt arbitru calificat.7 Fiecare arbitru are puterea de a lua decizii în limitele atribuţiilor lui. Scorerul va schimba direcţia sǎgeţii imediat dupǎ încheierea primei reprize.  Greşelilor acordate împotriva fiecărui jucǎtor.Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr. Similar. Dupǎ consultarea comisarului. 48.2 De asemenea. Consecvenţǎ în menţinerea unui echilibru între controlul jocului şi cursivitatea acestuia. jocul va fi reluat. atitudinea şi comportamentul lor pe parcursul jocului. atunci când nu mai are minute de întrerupere rǎmase într-o reprizǎ sau perioadǎ de prelungire.5 Dacǎ un arbitru se accidenteazǎ sau din oricare alt motiv el nu poate continua sǎ-şi îndeplineascǎ îndatoririle în 5 minute de la incident. arbitrul principal (comisarul.8 Deciziile luate de arbitrii sunt finale şi nu pot fi contestate sau ignorate.  Minutelor de întrerupere. având în vedere abilitǎţile jucǎtorilor în cauză. el trebuie sǎ informeze un arbitru imediat ce un jucǎtor a acumulat 2 greşeli tehnice sau 2 greşeli antisportive şi cǎ el trebuie descalificat. înlocuitori sau numerele jucǎtorilor.

când cronometrul de joc indicǎ 2:00 minute sau mai puţin în a patra perioadă şi în fiecare perioadă de prelungiri.8 – Arbitri. minutele de întrerupere şi intervalele de joc. 48. Utilizeze orice mijloc posibil pentru a anunţa arbitrii imediat dacǎ semnalul sonor nu a funcţionat sau nu a fost auzit.4 Dacǎ o eroare de ţinere a scorului este descoperitǎ pe foaia oficialǎ de joc:    În timpul jocului. comisar: Atribuţi şi competenţe Poziţioneze indicatorul care semnificǎ cǎ echipa este în situaţia de a fi penalizatǎ. Efectueze înlocuirile. mingea a fost legal atinsǎ de unul dintre sǎritori. oficiali. dacă acesta nu este oprit automat de cronometrul de joc. ▬ În timpul unei repuneri din afara terenului de joc. pe masa scorerului la extremitatea cea mai apropiatǎ de banca acestei echipe. la sfârşitul timpului de joc al unei perioade. urmare a celei de-a patra greşeli de echipǎ comise într-o perioadǎ de joc. Semnalul sǎu sonor nu opreşte cronometrul de joc sau jocul şi nici nu face ca mingea sǎ devinǎ moartǎ. 48. urmare a acumulǎrii numǎrului de greşeli de echipǎ. eroarea nu mai poate fi corectatǎ. eroarea trebuie corectatǎ. propriu zis. scorerul trebuie sǎ aştepte prima minge moartǎ pentru a declanşa semnalul sǎu sonor.Mai 2014 Pagina 52 din 76    Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr. Declanşeze semnalul sǎu sonor numai dupǎ ce mingea a devenit moartǎ şi înainte ca ea sǎ redevinǎ vie. 49 Cronometrorul: Atribuţii 49. Arbitrul principal sau comisarul. mingea. ▬ Un coş din acţiune a fost reuşit. care nu poate fi soluţionată. .3 Ajutorul scorerului trebuie sǎ opereze tabela de marcaj şi sǎ ajute scorerul. chiar dacǎ această corecţie influenţeazǎ rezultatul final al jocului. Dupǎ ce foaia oficialǎ de joc a fost semnatǎ de arbitrul principal. iar tabela de marcaj trebuie corectatǎ ca atare. trebuie sǎ trimitǎ un raport detaliat organizatorului competiţiei. dacǎ este prezent. atinge sau este atinsǎ de un jucǎtor pe terenul de joc. continuând sǎ rǎmânǎ vie. ▬ Un coş din acţiune a fost reuşit împotriva unei echipe care a solicitat minut de întrerupere.2 Cronometreze timpul de joc. Se asigure că semnalul sonor al cronometrului de joc este foarte puternic şi se declanşează automat. În cazul oricǎrei discrepanţe între tabela de scor şi foaia oficialǎ de joc. ▬ Semnalul cronometrului de atac se declanşează în timp ce o echipǎ controleazǎ mingea. Sǎ opreascǎ cronometrul de joc când: ▬ Timpul de joc expirǎ la sfârşitul unei perioade de joc. Cronometrorul trebuie sǎ măsoare timpul de joc dupǎ cum urmeazǎ:   Sǎ porneascǎ cronometrul de joc când: ▬ În timpul angajǎrii între doi. ▬ Un arbitru fluierǎ în timp ce mingea este vie. mingea atinge sau este legal atinsǎ de un jucǎtor pe terenul de joc.1 Cronometrorul va avea la dispoziţie un cronometru pentru timpul de joc şi unul pentru timpul când jocul este oprit şi trebuie să:     49. Art. înregistrǎrile din foaia oficialǎ de joc vor avea prioritate. Anunţe echipele şi arbitrii cu cel puţin trei 3 minute înainte ca a treia perioadǎ sǎ înceapǎ. atunci când mingea devine vie. ▬ Dupǎ ultima sau singura aruncare liberǎ nereuşitǎ. Dupǎ încheierea timpului de joc şi înainte ca foaia oficialǎ de joc sǎ fie semnatǎ de arbitrul principal.

când pânǎ la începerea perioadelor au mai rǎmas 3 minute respectiv. Mingea atinge inelul coşului adversarilor (cu excepţia cazului în care mingea rǎmâne prinsǎ între inel şi panou) şi este controlată de către echipa care nu deţinea controlul mingii înainte ca mingea sǎ atingǎ inelul. când:      Mingea a intrat regulamentar în coş. mingea atinge sau este legal atinsă de orice jucător aflat pe terenul de joc. . oficiali. dar nu resetat. Oprit şi resetat la 24 de secunde. ▬ Ca urmare a opririi jocului dintr-un motiv care nu are nicio legătura cu niciuna dintre echipe. Echipei i se acordată aruncări libere. Declanşând semnalul sǎu sonor înaintea primei şi celei de-a treia perioade.o repunere a mingii din terenul ei din spate: ▬ Ca urmare a unei greşeli sau a unei abateri. 50 Mai 2014 Pagina 53 din 76 Pornind cronometrul pentru joc oprit imediat ce perioada anterioarǎ s-a sfârşit. Echipei îi este acordată. După aceea. Anulării unor sancţiuni egale. Declanşând semnalul sǎu sonor înaintea celei de-a doua. Declanşând semnalul sǎu sonor când s-au scurs 50 de secunde din minutul de întrerupere.8 – Arbitri. comisar: Atribuţi şi competenţe 49. dacă aceeaşi echipă continuă să controleze mingea. ca urmare a:      50. Unei accidentări a unui jucător al echipei care controla mingea.4 Pornind cronometrul pentru joc oprit imediat când arbitrul fluierǎ şi aratǎ semnul convenţional propriu minutului de întrerupere.1 Pornit sau repornit când:   50. Încălcarea unei reguli este comisă de echipa care are controlul mingii. Unei duble greşeli.3 Pe terenul de joc o echipǎ câştigă controlul unei mingi vii pe terenul de joc. În timpul unei repuneri a mingii în joc. fără afişaj vizibil.Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr.2 Oprit. 1 minut şi 30 secunde. cu excepţia cazului în care echipa adversă ar fi dezavantajată. ▬ Ca urmare a opririi jocului din cauza unei acţiuni fără legătură cu echipa care are controlul mingii.3 Cronometrorul trebuie sǎ cronometreze un minut de întrerupere dupǎ cum urmeazǎ:    49. Unei situaţii de angajare între doi. Declanşând semnalul sǎu sonor şi oprind simultan cronometrul pentru joc oprit imediat când un interval de joc a luat sfârşit. Unei mingi ieşite afarǎ din joc. Declanşând semnalul sǎu sonor când minutul de întrerupere s-a terminat. împotriva ambelor echipe. simpla atingere a mingii de către un adversar nu porneşte o nouă perioadă de atac. a patra perioade şi a fiecărei prelungiri când au mai rǎmas pânǎ la începerea perioadelor 30 de secunde. când aceeaşi echipǎ care anterior avea controlul mingii îi este acordatǎ o repunere a mingii în joc. Cronometrorul trebuie să cronometreze un interval de joc dupǎ cum urmeazǎ:     Art. Operatorul cronometrului de atac: Atribuţii Operatorul cronometrului de atac va avea la dispoziţie un cronometru de atac care trebuie să fie: 50.

când este un nou control al mingii pentru oricare echipă şi pe afişajul cronometrului de joc sunt mai puţin de 14 de secunde. .4 Oprit.8 – Arbitri. ▬ Ca urmare a unei greşeli sau unei abateri. îi este acordatǎ o repunere a mingii din terenul ei din faţă şi 13 sau mai puţine secunde sunt afişate pe ecranul cronometrului de atac. Oprit şi resetat la 14 secunde când:   50. oficiali. Decuplat. cu excepţia situaţiei în care o echipǎ controleazǎ mingea. Dupǎ ce mingea a atins inelul ca urmare a unei încercǎri nereuşite de aruncare la coş din acţiune. comisar: Atribuţi şi competenţe Aceleişi echipe care anterior avea controlul mingii. daca echipa care câştigǎ controlul mingii este aceeasi echipa care a deţinut controlul mingii înainte ca mingea sǎ atingǎ inelul. cu excepţia cazului în care echipa adversă ar fi dezavantajată. cu excepţia cazului în care echipa adversă ar fi dezavantajată. sau a unei pase. Semnalul cronometrului de atac nu opreşte cronometrul de joc sau jocul şi nici nu face ca mingea sǎ devinǎ moartǎ. ▬ Ca urmare a opririi jocului din cauza unei acţiuni fără legătură cu echipa care are controlul mingii. Ca urmare a opririi jocului dintr-un motiv care nu are nicio legătura cu niciuna dintre echipe. când aceeaşi echipă care anterior avea controlul mingii îi este acordatǎ o repunere a mingii din terenul ei din faţă şi 14 sau mai multe secunde sunt afişate pe ecranul cronometrului de atac:    50.Mai 2014 Pagina 54 din 76 50. dar nu resetat la 24 de secunde. ▬ Ca urmare a opririi jocului dintr-un motiv care nu are nicio legătura cu niciuna dintre echipe. Ca urmare a opririi jocului din cauza unei acţiuni fără legătură cu echipa care are controlul mingii.6 Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 Regula Nr. după ce mingea a devenit moartă şi cronometrul de joc a fost oprit în orice perioadă. a ultimei sau singurei aruncǎri libere nereuşite.5 Ca urmare a unei greşeli sau unei abateri.

1 Semnalizările cu mâinile ilustrate în aceste reguli. flexat din încheietură Două degete. sunt singurele semnalizări oficiale. flexate din încheietură Trei degete ridicate Un braţ întins: încercare Două braţe întinse: validare .3 Este important ca oficialii să fie familiarizaţi cu aceste semnalizări. A.Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 A – Semnalizările arbitrilor Mai 2014 Pagina 55 din 76 A – SEMNALIZĂRILE ARBITRILOR A. Semnalizări referitoare la cronometrul de joc OPRIREA CRONOMETRULUI OPRIREA CRONOMETRULUI ÎN URMA UNUI FAULT PORNIREA CRONOMETRULUI Braţul ridicat cu palma deschisă Braţul ridicat cu pumnul strâns Tăierea bruscă a aerului cu braţul Semnalizări pentru validarea scorului 1 PUNCT 2 PUNCTE 3 PUNCTE Degetul arătător. A.2 În timpul semnalizării la masa scorerului se recomandă arbitrilor să sprijine verbal comunicarea (la jocurile internaţionale în limba engleză).

o dată în faţa pieptului Numărare concomitent cu mişcarea palmei COMUNICARE RESETAREA CRONOMETRULUI DE ATAC DIRECŢIA JOCULUI ȘI/SAU MINGE AFARÃ DIN JOC MINGE ŢINUTÃ / SITUAŢIE DE ANGAJARE ÎNTRE DOI Degetul mare ridicat din pumnul închis Rotirea braţului întins cu degetul arătător ridicat Braţul şi degetul întins paralel cu linia de tuşă Degetele mari ridicate urmate de indicarea direcţiei de joc conform săgeţii posesiei alternative . ANULARE ACŢIUNE NUMĂRARE VIZIBILĂ A SECUNDELOR Forfecarea braţelor.Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 A – Semnalizările arbitrilor Mai 2014 Pagina 56 din 76 Înlocuire de jucători şi minut de ntrerupere ÎNLOCUIRE Încrucişarea antebraţelor SEMNALUL APROBĂRII INTRĂRII PE TEREN ACORDARE MINUT DE ÎNTRERUPERE MINUTE DE ÎNTRERUPERE MEDIA Palma deschisă mişcată spre corp Forma literei T cu degetul arătător în podul palmei Braţele deschise cu pumnii închişi Semnalizări informative ANULARE COŞ.

Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 A – Semnalizările arbitrilor Mai 2014 Pagina 57 din 76 Abateri ABATERE DE PAŞI Rotirea antebraţelor cu pumnii închişi DRIBLING ILEGAL: DUBLU DRIBLING Oscilarea verticală alternativă a braţelor cu palmele deschise DRIBLING ILEGAL: MINGE CONDUSÃ Jumătate de rotaţie a antebraţului cu palma deschisă 3 SECUNDE 5 SECUNDE 8 SECUNDE Cu braţul întins în faţă se arată 3 degete Se arată 5 degete de la o mână Se arată 8 degete 24 DE SECUNDE MINGE ÎNTOARSĂ ÎN TERENUL DIN SPATE Cu degetele se atinge umărul Oscilarea braţului în faţa corpului LOVIREA DELIBERATÃ A MINGII CU PICIORUL Degetul arătător indică vârful piciorului .

6-10 Nr. 24 Mâna întoarsă arată numărul 1 corespunzător cifrei zecilor . de la 1 la 5 Mâna dreaptă arată nr.apoi mâna deschisă arată numărul 6 corespunzător cifrei unităţilor Mâinile întoarse arată numărul 2 corespunzător cifrei zecilor .apoi mâna deschisă arată numărul 4 corespunzător cifrei unităţilor . mâna stângă arată nr de la 1 la 5 Nr.Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 A – Semnalizările arbitrilor Mai 2014 Pagina 58 din 76 Indicarea numerelor jucătorilor Nr. 00 şi 0 Ambele mâini arată numărul 0 Mâna dreaptă arată numărul 0 Nr. de la 1 la 5 Mâna dreaptă arată pumnul închis. 5. 16 Nr. mâna stângă arată nr. 11-15 Mâna dreaptă arată nr. 1-5 Nr.

40 Nr. 99 Mâinile întoarse arată numărul 7 corespunzător cifrei zecilor .apoi mâinile deschise arată numărul 9 corespunzător cifrei unităţilor Tipuri de greşeli ŢINERE Strângerea încheieturii şi tragerea ei în jos OBSTRUCŢIE (DEFENSIVĂ). BLOCAJ ILEGAL (OFENSIV) ÎMPINGERE SAU FORŢARE FÃRÃ MINGE Ambele mâini pe şolduri Imitarea împingerii CONTROLAREA ADVERSARULUI CU MÂINILE Prinderea palmei şi deplasarea ei înainte . 62 Mâna întoarsă arată numărul 4 corespunzător cifrei zecilor . 78 Nr.apoi mâna deschisă arată numărul 0 corespunzător cifrei unităţilor Mâinile întoarse arată numărul 6 corespunzător cifrei zecilor .apoi mâinile deschise arată numărul 8 corespunzător cifrei unităţilor Mâinile întoarse arată numărul 9 corespunzător cifrei zecilor .apoi mâna deschisă arată numărul 2 corespunzător cifrei unităţilor Nr.Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 A – Semnalizările arbitrilor Mai 2014 Pagina 59 din 76 Nr.

urmat de indicarea numărului de aruncări libere Braţul ridicat cu pumnul strâns. urmat de orientarea degetului arătător în direcţia podelei .Mai 2014 Pagina 60 din 76 Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 A – Semnalizările arbitrilor FOLOSIRE ILEGALÃ A MÂINILOR FORŢARE CU MINGEA CONTACT ILEGAL PE MÂNÃ OSCILARE EXCESIVÃ A COATELOR Lovirea uşoară a încheieturii mâinii Cu pumnul închis se loveşte palma deschisă Lovirea uşoară a palmei de antebraţul opus Mişcarea cotului spre spate LOVITURÃ LA CAP GREȘEALA A ECHIPEI CARE CONTROLEAZÃ MINGEA Imită contactul la cap Braţul întins cu pumnul închis în direcţia coşului echipei vinovate GREȘEALA ÎN ACŢIUNE DE ARUNCARE LA COȘ GREȘEALA CARE NU SE PRODUCE ÎN ACŢIUNE DE ARUNCARE LA COȘ Braţul ridicat cu pumnul strâns.

Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 A – Semnalizările arbitrilor Mai 2014 Pagina 61 din 76 Semnalizarea greşelilor grave DUBLÃ GREȘEALÃ GREȘEALÃ TEHNICÃ GREȘEALÃ ANTISPORTIVÃ GREȘEALÃ DESCALIFICATOARE Forfecarea de doua ori a braţelor cu pumnii închişi deasupra capului Forma literei T cu palmele Strângerea încheieturii mâinii deasupra capului Braţele întinse cu pumnii închişi deasupra capului Administrarea penalităţilor pentru greşeli Semnalizarea la masa scorerului DUPA O GREȘEALÃ FÃRÃ ARUNCÃRI LIBERE DUPA O GREȘEALÃ A ECHIPEI CARE CONTROLEAZÃ MINGEA Braţul şi degetul arătător întins paralel cu linia de tuşă Braţul întins cu pumnul închis în direcţia reluării jocului. paralel cu linia de tuşă 1 ARUNCARE LIBERÃ 2 ARUNCÃRI LIBERE 3 ARUNCÃRI LIBERE Degetul arătător ridicat 2 degete ridicate 3 degete ridicate .

Mai 2014 Pagina 62 din 76 Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 A – Semnalizările arbitrilor Administrarea aruncărilor libere – Arbitrul activ (de cap) 1 ARUNCARE LIBERÃ 2 ARUNCÃRI LIBERE 3 ARUNCÃRI LIBERE Braţul şi degetul arătător întins orizontal Braţul şi 2 degete întinse orizontal Braţul şi 3 degete întinse orizontal Administrarea aruncărilor libere – Arbitrul pasiv (de coadă şi de centru) 1 ARUNCARE LIBERÃ 2 ARUNCÃRI LIBERE 3 ARUNCÃRI LIBERE Antebraţul şi degetul arătător ridicat vertical Antebraţul cu degetele palmelor lipite ridicate vertical Antebraţul cu 3 degete de la ambele mâni ridicate vertical Diagrama 7 Semnalizările arbitrilor .

Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 B – Foaia oficială de joc B – FOAIA OFICIALĂ DE JOC Diagrama 8 Foaia oficială de joc Mai 2014 Pagina 63 din 76 .

B. B. B. furnizatǎ furnizatǎ de antrenor sau reprezentantul acestuia.3.3. toate cu MAJUSCULE.1 Sǎ confirme că sunt de acord cu numele şi numerele corespunzǎtoare membrilor echipei lor. Notă: 1. este pentru echipa care a pierdut jocul.1 Foaia oficialǎ de joc prezentatǎ în Diagrama 8 este cea aprobatǎ de Comisia Tehnicǎ FIBA.2 În a doua coloanǎ. Diagrama 9 Partea de sus a foii oficiale de joc B.3 Dacǎ o echipǎ prezintǎ mai puţin de 12 jucǎtori. iar ultima copie. folosind lista cu membrii echipei. scorerul trebuie sǎ pregǎteascǎ foaia oficialǎ de joc. Pentru turnee acest numǎr va fi trecut doar la primul joc. B. . scorerul va înscrie (cu MAJUSCULE) numele şi iniţiala prenumelui antrenorului principal şi antrenorului secund.  Numele arbitrilor. B.3. Echipa “A” trebuie să fie întotdeauna echipa locală (gazdǎ) iar pentru turnee sau jocuri pe teren neutru.3 Cu cel puţin 20 de minute înainte de ora programată de începere a jocului. a doua copie.3.3. este pentru echipa câştigǎtoare. prima echipă menţionatǎ în program. scorerul trebuie sǎ traseze o linie (linii) prin ultimul(ultimele) spaţiu(spaţii) ramas(e) necompletat(e).3. Cealaltă echipǎ trebuie să fie echipa “B”. ora şi locul de desfǎşurare. Prima copie. B.4 Cu cel puţin 10 minute înainte de ora programată de începere a jocului.3 Echipa A va fi înscrisǎ în partea superioarǎ a foii oficiale de joc.3.Mai 2014 Pagina 64 din 76 Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 B – Foaia oficială de joc B.  Numǎrul jocului.  Data. cealaltǎ pentru a doua şi a patra perioadǎ.3.3.1 El trebuie sǎ înscrie numele celor două 2 echipe în spaţiul de sus al foii oficiale. fiecare având o culoare diferită a hârtiei. Foaia de arbitraj poate fi pregǎtitǎ şi completatǎ electronic.2 El va înscrie apoi:  Numele competiţiei. scorerul va înscrie numǎrul licenţei (ultimele 3 cifre) fiecǎrui jucǎtor. pe hârtie de culoare albǎ este pentru FIBA.1 În prima coloanǎ.3. scorerul va înscrie numele şi iniţiala prenumelui fiecǎrui jucǎtor în ordinea numerelor de pe maieu (tricou). iar echipa B în partea inferioarǎ. pe hârtie de culoare albastrǎ. Cǎpitanul echipei va fi indicat prin introducerea menţiunii (CAP) imediat dupǎ numele sǎu B.4 La partea inferioarǎ a secţiunii fiecǎrei echipe. Originalul.4. B. pe hârtie de culoare roz. ambii antrenori principali trebuie: B. Este recomandat ca scorerul sǎ foloseascǎ 2 culori diferite de scris. pe hârtie de culoare galbenǎ.2 Ea cuprinde 1 original şi 3 copii. în următorul mod: B. este pentru organizatorul competiţiei. una pentru prima şi a treia perioadǎ. 2.

4 Sǎ semneze foaia oficială de joc. situate sub numele echipei.2 La sfârşitul fiecǎrei reprize şi a perioadei de prelungiri.Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 B – Foaia oficială de joc Mai 2014 Pagina 65 din 76 B. B.3 Sǎ desemneze cei 5 jucǎtori care încep jocul.5 La începutul jocului. scorerul va trasa 2 linii orizontale în prima cǎsuţǎ din cele 3 corespunzatoare minutelor de întrerupere disponibile echipei pentru cea de-a doua repriză.4. B. devenind jucător. B.7 Minute de întrerupere B. cǎsuţele neutilizate trebuie marcate cu 2 linii paralele orizontale.în cǎsuţele destinate în acest sens. scorerul va încercui semnul “x” înscris în dreptul celor 5 jucǎtori ai fiecǎrei echipe care au fost desemnaţi să înceapă jocul. al perioadei sau a perioadelor de prelungiri.2 Sǎ confirme numele antrenorului principal şi al antrenorului secund. Diagrama 10 Echipele pe foaia oficială de joc B. prin înscrierea semnului “x” în coloana de lângǎ numǎrul jucǎtorului.4. B.6 În timpul jocului scorerul va înscrie câte un “x” (neîncercuit) în coloana “Jucǎtor în” când un înlocuitor intrǎ prima datǎ în joc.7. prin înscrierea minutului timpului de joc.7.4. B.1 Minutele de întrerupere acordate. trebuie înregistrate pe foaia oficialǎ de joc. Dacǎ echipei nu i-a fost acordat niciun minut de întrerupere înaintea ultimelor 2 minute de joc din cea de-a doua reprizǎ. . Antrenorul echipei A va fi primul care va furniza informaţiile de mai sus.

5 O greşealǎ antisportivǎ acordatǎ unui jucǎtor trebuie indicată prin înscrierea unui “U”.8. tehnice. în spaţiul imediat urmǎtor.8.”C”.8.3.3. trebuie indicată prin înscrierea unui “C”.3. trebuie de asemenea indicată prin înscrierea unui “C”. trebuie indicate prin adǎugarea unui “c” alături de “P”. alǎturat literelor “P”. trebuie indicată prin înscrierea unui “B”.8. O a doua greşealǎ tehnicǎ similarǎ.3. în aceeaşi perioadǎ de timp oprit.3.3.8 Greşeli B.2 Greşelile comise de persoanele autorizate să ia loc pe banca echipei pot fi tehnice sau descalificatoare şi trebuie înregistrate în contul antrenorului principal.Mai 2014 Pagina 66 din 76 Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 B – Foaia oficială de joc B. B. scorerul va bara spaţiile rǎmase nefolosite cu o linie orizontalǎ îngroşatǎ. în spaţiul imediat urmǎtor. B.3. B. B.”B”. urmat de un “GD”. B.8.”U” sau “D”.6 O greşealǎ descalificatoare trebuie indicată prin înscrierea unui “D”. trebuie indicatǎ prin adǎugarea numǎrului corespunzǎtor de aruncǎri libere (1.”T”. trebuie de asemenea indicată prin înscrierea unui “U”.8.”T”. 42.8 Toate greşelile dictate împotriva ambelor echipe.3. pentru oricare alt motiv. antisportive sau descalificatoare şi trebuie înregistrate în contul jucǎtorului vinovat.3 O greşealǎ tehnicǎ împotriva antrenorului principal. B. O a doua greşealǎ tehnicǎ împotriva aceluiaşi jucǎtor trebuie indicată prin înscrierea unui “T”. 2 sau 3). B.3 Toate greşelile trebuie să fie înregistrate dupǎ cum urmeazǎ : B.”U” sau “D”. urmat de un “GD” pentru descalificarea din joc. scorerul va trasa o linie îngroşatǎ între spaţiile care au fost folosite şi cele care nu au fost folosite.8. B.”C”.8.1 O greşealǎ personalǎ trebuie indicată prin înscrierea unui “P”.3. La sfârşitul jocului.10 Exemple pentru greşeli descalificatoare dictate împotriva persoanelor autorizate să ia loc pe banca echipei O greşeală descalificatoare acordată unui înlocuitor trebuie înregistrată după cum urmează: Și O greşeală descalificatoare acordată unui antrenor trebuie înregistrată după cum urmează: O greşeală descalificatoare acordată unui jucător eliminat.8. după a cincea sa greşeală trebuie înregistrată după cum urmează: .8.4 O greşealǎ tehnicǎ împotriva antrenorului principal. urmat de un “GD” în spaţiul imediat urmǎtor. urmat de un “GD” în spaţiul imediat urmǎtor.3.”B”.8. B.8. B.2 O greşealǎ tehnicǎ împotriva unui jucǎtor trebuie indicată prin înscrierea unui “T”. care implicǎ sancţiuni similare şi se anulează conform Art. O a doua greşealǎ antisportivǎ comisǎ de acelaşi jucǎtor. B. urmare a propriului comportament nesportiv.8.9 La sfârşitul fiecǎrei perioade.1 Greşelile jucǎtorilor pot fi personale. O a treia greşealǎ tehnicǎ (una din ele poate fi “C”) va fi indicată prin înscrierea unui “B” sau “C”.7 Orice greşealǎ care implicǎ executarea de aruncǎri libere.

2 De fiecare datǎ când un jucǎtor comite o greşealǎ personalǎ. atunci un “F” trebuie înscris în coloana de după ultima greşeală: În plus. sau dacǎ un însoţitor al echipei este descalificat. antisportivă sau descalificatoare. un “F” trebuie înscris. la exemplele jucătorilor Smith. 39 nu se vor aduna la numǎrul greşelilor de echipǎ. B. principal şi secund. Jones şi Rush.8. sunt descalificaţi: Dacǎ înlocuitorul are mai puţin de 4 patru greşeli.11 Exemple pentru greşeli descalificatoare (Conflict): Greşelile descalificatoare împotriva persoanelor autorizate să ia loc pe banca echipei. tehnicǎ. acordate în conformitate cu Art. atunci un “F” trebuie înscris în toate spaţiile rǎmase libere: Dacǎ aceasta este a 5-a greşealǎ a înlocuitorului.Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 B – Foaia oficială de joc Mai 2014 Pagina 67 din 76 Și B. atunci un “F” trebuie înscris în spaţiul corespunzător ultimei greşeli: Dacǎ jucǎtorul a fost eliminat pentru că deja a comis cinci greşeli. menţionate mai sus. 39) trebuie înregistrate dupǎ cum este descris mai jos. B. înscriind un “X” în spaţiul desemnat următor.3. dictate pentru pǎrǎsirea zonei bǎncii echipei (Art. Dacǎ numai antrenorul principal este descalificat: Dacǎ numai antrenorul secund este descalificat: Dacǎ ambii antrenori.9.9. În toate spaţiile greşelilor rǎmase libere în dreptul persoanei descalificate. scorerul trebuie sǎ înregistreze aceastǎ greşealǎ împotriva echipei acestui jucǎtor.9 Greşeli de echipă B. . o greşealǎ tehnicǎ “B” trebuie înscrisǎ în contul antrenorului principal: Notă: Greşelile tehnice şi descalificatoare.1 Pentru fiecare perioadǎ sunt prevǎzute 4 spaţii (imediat sub numele echipei şi deasupra numelor jucǎtorilor echipei) pentru înregistrarea greşelilor de echipǎ.

Dacǎ este o îndoialǎ sau una dintre echipe ridicǎ o obiecţie referitoare la corectare. B.1 Un coş de 3 puncte reuşit de un jucător trebuie evidenţiat prin încercuirea numǎrului jucǎtorului. B. Diagrama 11 Evoluţia scorului . B. B. aflat pe terenul de joc.4 La sfârşitul fiecǎrei perioade.2 Un coş înscris accidental de un jucǎtor în coşul propriu trebuie înregistrat ca fiind înscris de cǎpitanul echipei adverse. scorerul va continua sǎ ţinǎ evidenţa cronologicǎ a punctelor marcate. Coloanele centrale.11.2 Existǎ patru 4 coloane pe foaia de joc pentru evidenţierea scorului B.3 Fiecare coloanǎ este divizatǎ încǎ odatǎ în 4 coloane.Mai 2014 Pagina 68 din 76 Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 B – Foaia oficială de joc B.10. Cele 2 din stânga sunt pentru echipa “A” iar cele 2 din dreapta sunt pentru echipa “B”. Dacǎ este o discrepanţǎ iar scorul sǎu este corect.1 Scorerul trebuie sǎ înregistreze evoluţia cronologicǎ a scorului prin însumarea punctelor marcate de fiecare echipǎ B. scorerul trebuie sǎ confrunte propria evidenţǎ a scorului cu cea de pe tabela de marcaj. pentru fiecare echipă Scorerul trebuie:  În primul rând.11.11. vecine. 31) trebuie înregistrate ca fiind înscrise de jucǎtorul care a aruncat mingea la coş. B.11.10. el trebuie sǎ informeze arbitrul principal de îndatǎ ce mingea devine moartǎ şi cronometrul de joc oprit.5 La începutul fiecǎrei perioade. sunt pentru evidenţierea scorului (160 puncte). scorerul va înscrie un cerc îngroşat () în jurul ultimului numǎr al punctelor marcate de fiecare echipǎ şi o linie orizontalǎ îngroşatǎ sub acest numǎr al punctelor marcate şi sub numǎrul jucǎtorului care a marcat aceste ultime puncte.11.11. în spaţiul liber de pe aceeaşi parte a noului total al punctelor marcate (alǎturi de ultima / sau ●) se înscrie numǎrul jucǎtorului care a marcat coşul din acţiune sau din aruncare liberǎ. peste noul total al numărului de puncte acumulate de echipa care tocmai a înscris. de la momentul întreruperii.3 Punctele considerate reuşite atunci când mingea nu a intrat în coş (Art. el trebuie sǎ ia imediat mǎsuri pentru ca tabela de marcaj sǎ fie corectatǎ. B.6 Oricând este posibil.  Apoi. sǎ traseze o linie în diagonalǎ (/) pentru orice coş valabil marcat din acţiune şi un cerc plin (●) pentru orice aruncare liberǎ reuşitǎ.11 Evoluţia scorului : Instrucţiuni suplimentare B.10 Evoluţia scorului B.10.

El trebuie.2 La sfârşitul jocului. pânǎ când acesta le permite sǎ plece. B. B.12 Evoluţia scorului: Bilanţ B.3 La sfârşitul jocului scorerul trebuie sǎ consemneze scorul final şi numele echipei învingǎtoare. pe foaia oficialǎ de joc. sǎ traseze o linie în diagonalǎ spre marginea de jos a coloanei cu scopul de a bara cifrele şi spaţiile rǎmase libere. Diagrama 13 Partea de jos a foii oficiale de joc . scorerul trebuie sǎ traseze 2 linii orizontale îngroşate sub numǎrul final al punctelor marcate de fiecare echipǎ şi sub numǎrul jucǎtorilor care au marcat acele ultime puncte.4 Scorerul îşi va înscrie numele sǎu. arbitrul principal trebuie să fie ultimul care va aproba şi va semna foaia oficialǎ de joc. scorerul trebuie sǎ consemneze scorul acelei perioade în secţiunea corespunzǎtoare din partea de jos a foii oficiale de joc.12. dupǎ ce acest lucru a fost fǎcut de ajutorul scorerului. de asemenea. atât oficialii jocului cât şi arbitrul secund (arbitri secunzi) trebuie sǎ rǎmânǎ la dispoziţia arbitrului principal. pentru fiecare echipǎ. Mai 2014 Pagina 69 din 76 Diagrama 12 Inchiderea scorului Notă: Dacǎ unul din cǎpitanii echipelor (CAP) semneazǎ foaia oficialǎ de joc pe motiv de protest (folosind spaţiul notat “Semnǎtura cǎpitanului în caz de protest”).12. cronometror şi operatorul cronometrului de atac.12. B.12. B. cu majuscule.Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 B – Foaia oficială de joc B.5 Odatǎ semnatǎ de cǎtre arbitrul secund (arbitri secunzi).1 La sfârşitul fiecǎrei perioade.12. Prin acest fapt se încheie administrarea şi legǎtura oficialilor cu jocul.

Pentru ca acest protest să fie valabil. electronic. Dacă decizia Juriului de Apel este favorabilă echipei care a înaintat protestul. Dacă decizia Comisiei Tehnice este favorabilă echipei care a înaintat protestul. se poate adresa un apel la Juriul de Apel. . C.3 Dacă federaţia naţională a echipei sau clubul în cauză.Mai 2014 Pagina 70 din 76 Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 C – Procedura în caz de protest C – PROCEDURA ÎN CAZ DE PROTEST Dacă. garanţia va fi returnată. Este suficient să scrie: “Federaţia naţională (sau clubul) X protestează împotriva rezultatului jocului dintre echipele X şi Y”. acesta trebuie întocmit în scris. aceasta trebuie să procedeze în modul următor: C. garanţia va fi returnată. poate fi utilizat pentru a determina responsabiltăţi în probleme de disciplină sau pentru scopuri educaţionale (pregătire) numai după ce jocul s-a terminat.2 Arbitrul principal trebuie ca în cel mult 1 oră de la terminarea jocului să raporteze incidentul care a condus la întocmirea protestului. nu este de acord cu decizia Comisiei Tehnice. poze sau orice echipament vizual. Federaţia naţională a echipei sau clubul în cauză trebuie să transmită reprezentantului FIBA sau Preşedintelui Comisiei Tehnice conţinutul complet al protestului său în o (1) oră de la terminarea jocului. căpitanul acestei echipe (CAP) trebuie să informeze arbitrul principal că echipa sa protestează împotriva rezultatului jocului şi să semneze foaia oficială de joc în spaţiul marcat “Semnătura căpitanului în caz de protest”. C. C. Acest lucru trebuie făcut în 20 de minute de la terminarea jocului. Pentru ca apelul să fie valabil. Explicaţii detaliate nu sunt necesare.1 Imediat la sfârşitul jocului. în timpul unei competiţii oficiale FIBA. ca garanţie. imagini video. este necesar ca reprezentantul oficial al federaţiei naţionale sau al clubului să înainteze o confirmare a acestui protest în scris. la reprezentantul FIBA sau la Preşedintele Comisiei Tehnice. digital sau de alt fel. sau acea a echipei adverse sau clubul advers. Apoi el trebuie să depună la reprezentantul FIBA sau la Preşedintele Comisiei Tehnice o sumă echivalentă cu 1500 CHF. o echipă crede că interesele sale au fost afectate în mod negativ de decizia unui arbitru (principal sau secund) sau de orice eveniment care a avut loc pe parcursul unui joc. în 20 de minute de la pronunţarea deciziei Comisiei Tehnice şi va fi însoţit de depunerea unei sume echivalente cu 3000 CHF.4 Filme. ca garanţie.

1.2 Exemple D.4 Dacă la orice nivel al acestor criterii.1. Dacă cele 2 sau mai multe echipe au acelaşi raport victorii – înfrângeri după disputarea jocurilor dintre ele. 2 puncte pentru fiecare joc câştigat.1. precum şi pentru fiecare echipă care a disputat 2 sau mai multe jocuri împotriva fiecărui adversar (ligă cu jocuri disputate pe teren propriu şi în deplasare sau mai multe turnee ). D.  Număr mai mare de puncte înscrise în jocurile disputate între echipe. vor fi aplicate alte criterii în următoarea ordine:  Diferenţă mai mare de puncte a jocurilor disputate între echipe.3 Dacă 2 sau mai multe echipe au acelaşi raport victorii – înfrângeri după disputarea tuturor jocurilor din grupă. jocul (jocurile) dintre aceste 2 sau mai multe echipe va(vor) determina clasamentul.1 Exemplul 1 A vs B A vs C A vs D 100-55 90-85 75-80 100-95 80-75 60-55 Puncte Diferenţa marcate:primite de puncte Echipa Jocuri disputate Victorii Înfrângeri Puncte A 3 2 1 5 265 : 220 +45 B 3 2 1 5 235 : 270 -35 C 3 1 2 4 240 : 245 -5 D 3 1 2 4 210 : 215 -5 Prin urmare D.1. atunci clasificarea se va face prin tragere la sorţi.2. D. şi anume.1 Echipele trebuie să fie clasificate în funcţie de victoriile – înfrângerile înregistrate. 1 punct pentru fiecare joc pierdut (inclusiv pentru cel pierdut prin infracţiuni de la reguli) şi 0 puncte pentru jocurile pierdute prin forfait.3 va fi reluată de la început pentru toate echipele rămase care încă nu au fost clasificate. Dacă nu se poate stabili clasamentul nici după aplicarea acestor criterii.  Număr mai mare de puncte înscrise în toate jocurile din grupă.1 Procedură D. procedura D.2.1.Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 D – Clasamentul echipelor Mai 2014 Pagina 71 din 76 D – CLASAMENTUL ECHIPELOR D. D. D.  Diferenţă mai mare de puncte a tuturor jocurilor din grupă.2 B vs C B vs D C vs D Locul 1 Locul 2 A – victorie cu B B Locul 3 Locul 4 C – victorie cu D D Exemplul 2 A vs B A vs C A vs D 100-55 90-85 120-75 B vs C B vs D C vs D 100-85 75-80 65-55 .2 Procedura va fi aplicată pentru fiecare echipă care a disputat doar 1 singur joc împotriva fiecărui adversar din grupă (un singur turneu). una sau mai multe echipe pot fi clasificate.

Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 D – Clasamentul echipelor Mai 2014 Pagina 72 din 76 Puncte Diferenţa marcate:primite de puncte Echipa Jocuri disputate Victorii Înfrângeri Puncte A 3 3 0 6 310 : 215 +95 B 3 1 2 4 230 : 265 -35 C 3 1 2 4 235 : 245 -10 D 3 1 2 4 210 : 260 -50 Prin urmare Locul 1 A Clasamentul jocurilor dintre B. C si D Jocuri disputate Victorii Înfrângeri Puncte B 2 1 1 3 175 : 180 -5 C 2 1 1 3 160 : 155 +5 D 2 1 1 3 140 : 140 0 Prin urmare D. Locul 3 Prin urmare D. C si D Jocuri disputate Victorii Înfrângeri Puncte B 2 1 1 3 175 : 165 +10 C 2 1 1 3 150 : 155 -5 D 2 1 1 3 135 : 140 -5 B.4 Puncte Diferenţa marcate:primite de puncte Echipa Locul 1 C.victorie cu D. Locul 4 D Exemplul 3 A vs B A vs C A vs D 85-90 55-100 75-120 B vs C B vs D C vs D 100-95 75-85 65-55 Puncte Diferenţa marcate:primite de puncte Echipa Jocuri disputate Victorii Înfrângeri Puncte A 3 0 3 3 215 : 310 -95 B 3 1 2 5 265 : 265 -0 C 3 1 2 5 260 : 210 +50 D 3 1 2 5 260 : 215 +45 Prin urmare Locul 4 A Clasamentul jocurilor dintre B.3 Puncte Diferenţa marcate:primite de puncte Echipa Locul 2 C . Locul 3 Exemplul 4 A vs B A vs C A vs D 85-90 55-100 75-120 B vs C B vs D C vs D 100-90 75-85 65-55 B .2.2. Locul 2 D.

C si D Jocuri disputate Victorii Înfrângeri Puncte B 2 1 1 3 175 : 175 0 C 2 1 1 3 155 : 155 0 D 2 1 1 3 140 : 140 0 Prin urmare D. C si D Puncte Diferenţa marcate:primite de puncte Echipa Jocuri disputate Victorii Înfrângeri Puncte A 3 2 1 5 305 : 220 +85 B 3 2 1 5 235 : 270 -35 C 3 1 2 4 240 : 245 -5 D Prin urmare 3 Locul 1 Locul 2 1 2 A – victorie cu B B 4 210 : 255 -45 Locul 3 D – victorie cu C Locul 4 C D . B. Locul 3 Exemplul 5 A vs B A vs C A vs D A vs E A vs F B vs C B vs D B vs E 100-55 85-90 120-75 80-100 85-80 100-95 80-75 75-80 B vs F C vs D C vs E C vs F D vs E D vs F E vs F 110-90 55-60 90-75 105-75 70-45 65-60 75-80 Puncte Diferenţa marcate:primite de puncte Echipa Jocuri disputate Victorii Înfrângeri Puncte A 5 3 2 8 470 : 400 +70 B 5 3 2 8 420 : 440 -20 C 5 3 2 8 435 : 395 +40 D 5 3 2 8 345 : 360 -15 E 5 2 3 7 375 : 395 -20 F 5 1 4 6 385 : 440 -55 Prin urmare Locul 5 E Locul 6 F Clasamentul jocurilor dintre A.Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 D – Clasamentul echipelor Mai 2014 Pagina 73 din 76 Puncte Diferenţa marcate:primite de puncte Echipa Jocuri disputate Victorii Înfrângeri Puncte A 3 0 3 3 215 : 310 -95 B 3 2 1 5 265 : 260 +5 C 3 2 1 5 255 : 210 +45 D 3 2 1 5 260 : 215 +45 Prin urmare: Locul 4 A Clasamentul jocurilor dintre B.5 Puncte Diferenţa marcate:primite de puncte Echipa Locul 1 B.2. Locul 2 C.

D si E Puncte Diferenţa marcate:primite de puncte Echipa Jocuri disputate Victorii Înfrângeri Puncte A 4 2 2 6 313 : 312 +1 B 4 2 2 6 308 : 309 -1 C 4 2 2 6 350 : 348 +2 D 4 2 2 6 318 : 319 -1 E 4 2 2 6 304 : 305 -1 Prin urmare Locul 1 C Locul 2 A Clasamentul jocurilor dintre B. D si E Jocuri disputate Victorii Înfrângeri Puncte B 2 1 1 3 155 : 151 +4 D 2 1 1 3 143 : 147 -4 E 2 1 1 3 143 : 143 0 Prin urmare D.2. C.2. B.6 Exemplul 6 A vs B A vs C A vs D A vs E A vs F B vs C B vs D B vs E 71-65 85-86 77-75 80-86 85-80 88-87 80-75 75-76 B vs F C vs D C vs E C vs F D vs E D vs F E vs F 95-90 95-100 82-75 105-75 68-67 65-60 80-75 Puncte Diferenţa marcate:primite de puncte Echipa Jocuri disputate Victorii Înfrângeri Puncte A 5 3 2 8 398 : 392 +6 B 5 3 2 8 403 : 399 +4 C 5 3 2 8 455 : 423 +32 D 5 3 2 8 383 : 379 +4 E 5 3 2 8 384 : 380 +4 F 5 0 5 5 380 : 430 -50 Prin urmare Locul 6 F Clasamentul jocurilor dintre A.7 Puncte Diferenţa marcate:primite de puncte Echipa Locul 3 B Locul 4 E Locul 5 Exemplul 7 A vs B A vs C A vs D A vs E A vs F B vs C B vs D B vs E 73-71 85-86 77-75 90-96 85-80 88-87 80-79 79-80 B vs F C vs D C vs E C vs F D vs E D vs F E vs F 95-90 95-96 82-75 105-75 68-67 80-75 80-75 D .Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 D – Clasamentul echipelor Mai 2014 Pagina 74 din 76 D.

D si E Puncte Diferenţa marcate:primite de puncte Echipa Jocuri disputate Victorii Înfrângeri Puncte A 4 2 2 6 325 : 328 -3 B 4 2 2 6 318 : 319 -1 C 4 2 2 6 350 : 344 +6 D 4 2 2 6 318 : 319 -1 E 4 2 2 6 318 : 319 -1 Prin urmare Locul 1 C Locul 5 A Clasamentul jocurilor dintre B.victorie cu E.3. fără un motiv întemeiat. rezultatele tuturor jocurilor disputate de această echipă vor fi anulate.2 sunt valabile după ce toate echipele şi-au disputat toate jocurile din cadrul grupei. nu reuşeşte să se prezinte pentru un joc programat sau se retrage de pe terenul de joc înaite de sfârşitul jocului. D. D si E Puncte Diferenţa marcate:primite de puncte Echipa Jocuri disputate Victorii Înfrângeri Puncte B 2 1 1 3 159 : 159 0 D 2 1 1 3 147 : 147 0 E 2 1 1 3 147 : 147 0 B. B. Locul 3 Prin urmare Locul 2 D.1 O echipă care. criteriul care va departaja echipele în clasament va fi diferenţa mai mare de puncte a tuturor jocurilor disputate până atunci de aceste echipe.2 Dacă nu toate echipele şi-au disputat toate jocurile din cadrul grupei şi dacă 2 sau mai multe echipe care au acelaşi raport victorii – înfrângeri. va pierde jocul prin forfait şi primeşte zero (0) puncte în clasament.4.4. . C.Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 D – Clasamentul echipelor Mai 2014 Pagina 75 din 76 Puncte Diferenţa marcate:primite de puncte Echipa Jocuri disputate Victorii Înfrângeri Puncte A 5 3 2 8 410 : 408 +2 B 5 3 2 8 413 : 409 +4 C 5 3 2 8 455 : 419 +36 D 5 3 2 8 398 : 394 +4 E 5 3 2 8 398 : 394 +4 F 5 0 5 5 395 : 445 -50 Prin urmare Locul 6 F Clasamentul jocurilor dintre A.1 şi D.1 Articolele D.4 Forfait D.2 Dacă echipa pierde prin forfait pentru a doua oară. Locul 4 E D.3 Procedură suplimentară D. D. D.3.

dacă acestea se acordă. în plus faţă de minutele de întrerupere normale.3. poate decide pentru sine. Acest minute de întrerupere Media nu va conta ca minut de întrerupere acordat pentru nicio echipă. nu există nicio garanţie că din punct de vedere practic. E.1 Teoretic.Mai 2014 Pagina 76 din 76 Regulamentul oficial al jocului de baschet 2014 E – Minute de întrerupere Media E – MINUTE DE ÎNTRERUPERE MEDIA E. Cu toate acestea.2. 100 secunde).1 În fiecare perioadă este permisă 1 minute de întrerupere Media.4 Ambele echipe vor avea dreptul la 2 minute de întrerupere pe parcursul primei reprize şi la 3 minute de întrerupere pe parcursul reprizei a doua.3. E. 75.3. Acordarea acestor minute de întrerupere poate fi solicitată în orice moment pe parcursul jocului iar durata lor poate fi:  Dacă se consideră a fi un minute de întrerupere Media: 60.3 Dacă oricărei echipe i s-a acordat un minut de întrerupere înaintea ultimelor cinci 5 minute rămase de joc dintr-o perioadă. 90. Minute de întrerupere Media în timpul perioadelor de prelungiri nu sunt permise.2 În cazul în care nicio echipă nu a solicitat un minut de întrerupere înaintea ultimelor 5 minute rămase de joc dintr-o perioadă. acesta fiind primul din perioada de joc. E.3 Durata tuturor celorlalte minute de întrerupere din acea perioadă trebuie să fie de 60 secunde.3. 90 sau 100 secunde. E.2. acesta fiind solicitate de către oricare dintre echipe.1 Definiţie Forul organizator al competiţiei.3 Procedură E. E. E. 75. . ar fi ideal dacă. minutul de întrerupere Media ar fi luat cu 5 minute de joc rămase dintr-o perioadă. 100 secunde. 75. SFÂRŞITUL REGULILOR JOCULUI ŞI A PROCEDURILOR DE JOC. atunci un minut de întrerupere Media va fi acordat la prima oportunitate când mingea a devenit moartă şi cronometrul de joc este oprit. aceasta va fi situaţia de joc. Acest minut de întrerupere va conta atât ca minute de întrerupere Media cât şi ca minut de întrerupere solicitat de către echipă. E. după minutul de întrerupere Media a fost deja acordat. vom avea minimum 1 minute de întrerupere în fiecare perioadă a jocului şi maxim 6 minute de întrerupere în prima repriză.2. 90. acest minut de întrerupere va fi folosit ca minute de întrerupere Media.2 Regulă E. respectiv maxim 8 minute de întrerupere în a doua repriză. E.4 Potrivit acestei proceduri.2. dacă minute de întrerupere Media vor fi acordate şi. ca durată de timp. care va fi durata lor (60.2 Primul minut de întrerupere în fiecare perioadă (solicitat de către o echipă sau Media) trebuie să fie de 60. sau  Dacă nu se consideră a fi un minute de întrerupere Media: 60 secunde.