You are on page 1of 16

POLITICA DE CRUCIADĂ

A VOIEVOZILOR
ROMÂNI

statutul internaţional al Ţărilor Române a depins în mare măsură de raporturile dintre marile puteri vecine şi de obiectivele politice externe româneşti menţinerea independenţei şi a integrităţii teritoriale. iar apoi. Mijloacele domnitorilor români au fost. la începuturile Evului Mediu. militare. cu precădere după 1600.POLITICA DE CRUCIADĂ A VOIEVOZILOR ROMÂNI Imperiul Otoman si Europa  În secolele al XIV-lea – al XVI-lea. diplomatice .

pe tronul Ţării Româneşti şi Moldovei domni ataşaţi luptei antiotomane.  O altă strategie diplomatică a constituit-o încercarea de realizare a unui bloc românesc. sau a lui Mihai Viteazul care a aderat la Liga Sfântă.Diplomaţia Ţările române au apelat şi la alianţe cu alte puteri europene. în cadrul politicii de cruciadă. A fost cazul lui Petru Rareş care s-a aliat cu Ferdinand de Habsburg. Iancu de Hunedoara a încercat să impună. .

 Aceasta a purtat numele de . punând în pericol aprovizionarea turcilor. Toţi voievozi români.RĂZBOIUL Strategia militară era în principal defensivă şi urmărea să împiedice Poarta să instaureze la nord de Dunăre regimul de paşalâc. au încercat să împiedice bătăliile cu turcii în câmp deschis şi au aplicat o tactică militară proprie. Astfel populaţia se retrăgea în zonele mai ferite. . distrugea recoltele şi ataca detaşamentele turceşti trimise după pradă. Aşa a fost cazul campaniei din 1462 a lui Mahomed al II-lea împotriva lui Vlad Ţepes sau a celei din 1476 împotriva lui Ştefan cel Mare.. de la Mircea cel Bătrân şi până la Mihai Viteazul.tactica pământului pârjolit”.

a sprijinit Biserica. A sporit avuţia ţării. Domn al Ţării Româneşti(1386-1418). unii istorici l-au numit ”cel Mare“. nepotul lui Nicolae Alexandru şi strănepotul lui Basarab Întemeietorul. fratele lui Dan I.Mircea cel Bătrân A fost fiul lui Radu I Basarab. A fost un luptător pentru independenţa ţării şi un apărător al civilizaţiei europene. cuprinzând teritorii din toate cele 3 ţări româneşti. sa remarcat ca un iscusit diplomat şi un mare comandant de oşti. hotarele ţării au cunoscut cea mai mare întindere. . De aceea.  În timpul său. a întărit capacitatea sa de apărare.  A consolidat şi desăvârşit organizarea politicoinstituţională a statului.

.

.

7 martie – Brasov. . 1395. Mircea a pierdut cetatea Turnu. impotriva turcilor. participă la cruciada antiotomană de la Nicopole alături de cavaleri francezi. burgunzi.Politica antiotomană Politica antiotomană  1394.  1395. germani. 10 octombrie – batalia de la Rovine incheiata cu infrangerea armatei otomane condusa de Baiazid Ilderim (Fulgerul). 17 mai – batalia de la Rovine incheiata cu infrangerea armatei otomane condusa de Baiazid Ilderim In 1396. dar Baiazid invinge. tratat de alianta cu regele Ungariei Sigismund de Luxemburg. italieni şi englezi.

•A murit pe 31 ianuarie 1418 şi a fost înmormântat la Cozia. . sustinandu-l mai intai pe Musa.1397 –recuperarea cetatii Turnu. 1402-1413 – s-a amestecat in luptele pentru tron in Imperiul Otoman. alianta cu Wladislav Jagello. independentei Tarii Romanesti şi turcii au ocupat Dobrogea. apoi pe Mustafa. 1403 – a reinnoit prin intermediul lui Alexandru cel Bun. ctitoria sa. • 1417 – a platit tribut Portii in schimbul protectieidar amandoi de au catre pierdut in fata acordate de sultan si recunoasterii acesta a lui Mahomed.

.

• 1410 – domnul Moldovei a trimis la Grünwald trupe in sprijinul regelui Poloniei. 12 martie – Alexandru cel Bun a incheiat o intelegere cu regele Poloniei. indreptat impotriva Ungariei • 1412. la Chilia si Cetatea Alba. • 1420 – Alexandru cel Bun a respins primul atac turcesc asupra Moldovei. • 1411. 25 mai – la Roman. impotriva cavalerilor teutoni. recunoscand suzeranitatea acestuia. pentru a sprijini Polonia impotriva cavalerilor teutoni care au fost invinsi. • 1422 – domnitorul moldovean a trimis un corp de oaste la Marienburg. Alexandru a reinnoit tratatul cu regele Poloniei. Ungaria si Polonia au semnat un tratat care punea in pericol existenta Moldovei.Alexandru cel Bun (1400-1432) Moldova • 1402. pentru a opri ofensiva Ungariei in Moldova. . 15 martie – la Lublau.

.

Iancu de Hunedoara • A fost fiul cneazului Voicu din Ţara Haţegului. • ”un ostaş cu suflet mare“ (Thüroczi. de organizarea şi controlul minelor. • S-a preocupat de dezvoltarea economică a voievodatului. în egală măsură. fiind. al ocnelor de sare. • A întărit puterea politică şi militară a Transilvaniei. care aduceau venituri importante visteriei. • Mare comandant de oşti. • A luptat pentru apărarea ţărilor central şi sud-est europene împotriva pericolului otoman. Cronica maghiară) . căpitan general al statului maghiar (1453-1456). • Ban de Severin. un apărător al civilizaţiei europene. a studiat mult timp tactica de luptă a otomanilor căreia îi va opune ideea luptei ofensive. Voievod al Transilvaniei (1441-1456) şi guvernator al Ungariei (1446-1452).

.

A fost înmormântat în catedrala catolică de la Alba-Iulia. • Bolnav de ciumă. Marele triumf a încununat cariera militară a lui Iancu. lângă Belgrad. a fost cucerit Giurgiul. În toamnă. care avea ca scop ocuparea Adrianopolului şi depresurarea Constantinopolului.incursiune turceasca in Transilvania: Iancu a fost infrant la Santimbru.Bătălia de la Belgrad impotriva lui Mahomed II. • 1448 – alianta cu Vlad Tepes si Bogdan II pe care i-a ajutat sa ocupe tronul. • 1444. campania s-a incheiat cu infrangerea cruciatilor si moartea regelui Ungariei. • Campania de la Dunare: a provocat infrangeri turcilor. pe o durată de 10 ani.”Campania cea lungă“. Tarile Romane si Gheorghe Kastriotul. s-a stins pe 11 august în tabăra de la Zemun. obţine biruinţa de pe Ialomiţa.Înfrânge o oaste otomană în Serbia • 1442. Europa pierdea pe unul dintre cei mai mari luptători ai săi.Marile confruntări cu turcii 1441. Pe piatra de mormânt au fost săpate cuvintele: ”S-a stins lumina lumii“. • 1456. • 1443. • 1448 – lupta de la Kossovopolje s-a incheiat cu victoria turcilor. Obţine o victorie la Poarta de Fier a Transilvaniei. Murad II Marile confruntări cu turcii • 1445 – alianta la care au participat Ungaria. conducatorul albanezilor. Vladislav I. .Cruciada antiotomană de la Varna • 10 noiembrie – in batalia de la Varna. Sultanul acceptă pacea de la Seghedin.

Proiect realizat de elevii: ARGHIRE EMIL CASIEAN COSMIN CHIRIȚOIU BOGDAN .