You are on page 1of 8

Geografia grega

Àmbit continental europeu
Àmbit no pròpiament grec
- Macedònia : situada a la Península Balcànica, en el suroest d’Europa.
Limita amb Grècia cap al sud. Es caracteritza per tenir tots
els recursos que no té Grècia (extenses i riques planes) i pel
seu riu principal: l’Estrimó. Capital: Egas i posteriorment,
Pel·la.
- Península Calcídica : situada al sud de Macedònia i Tràcia. Funcionava
com a part per a ocupar els extrems.
- Costa tràcia : situada al nord-est de Grècia i separada d’Àsia per la
Propòntida. Important per les mines i la fusta.
- Zona dels estrets
o Estret de l’Hel·lespont : situat al nord-oest de Turquia.
Rep aquest nom per Hel·le que va caure per aquella
zona.
o Propòntide (Mar de Màrmara) : connecta la mar Negra
amb la mar Egea. El seu nom significa, literalment, pro
pontos “abans del Pont” (és a dir, la mar Negra).
o Estret del Bòsfor : separa la part europea de Turquia de
la part asiàtica i connecta la Propòntide amb la mar

Grècia continental pròpia Grècia septentrional . Rep el nom pel mite de Io i pel terreny que va recòrrer ella essent una vaca.Epir : situada al nord-oest de Grècia i al sud d’Albània.Negra. És important d’allà el port de Naupacte. A l’Epir es troba el segon santuari més imporant de Grècia. . . al nord pel Pindos. el Pindos a l’oest i la mar a l’est.Tessàlia : està situada entre les Termòpiles al sud. al sud-est pel territori de la Lòcrida i al sud pel golf de Corint. al nord-est pel territori dels doris. Grècia continental . on es va produir la famosa batalla entre Octavi i Marc Antoni. Tessàlia destaca per ser una regió especialment rica a causa de la seva condició geogràfica. . construït al segle V pels atenesos per mantenir el control del mercat naval de la zona. Dodona.Etòlia : es troba delimitada a l’oest per Acarnània.Acaruàcia : allà es troba la ciutat d’Acci.

Istme : uneix la península del Peloponès amb la Grècia central. el golf Argòlic al sud i Arcàdia a l’oest. Allà es troba l’Helicó i el Citeró.Lòcrides  Lòcrida Oriental : zona molt tancada..Dòrida : districte rodejat per Ètòlia a l’oest.l’Argòlida : limitava amb Corint al nord. Aquí es va produir la amfictionia de Calàuria.Fòcida : regió limitada al nord per la Dòrida. . Allà es crea una amfictionia per controlar l’oracle de Delfos. Tessàlia al nord. Mègara i Corint eren els líders de la Lliga del Peloponès. Epidaure a l’est. al sud-est per Beòcia i al sud pel golf de Corint. . Peloponès . .  Lòcrida Occidental: destacada per haver-hi allà les Termòpiles. . la Lòcrida al sud i Fòcida a l’est. És important perquè allà hi residia l’oracle de Delfos i per la presència del Parnàs.Beòcia : situada a l’oest de l’Àtica. . amb capital principal Tebes.

a l’oest per l’Èlide i al sud per Messènia i Lacònia. es trobava l’antiga ciutat de Pilo. Allà es troba Olímpia i el santuari als déus olímpics.Arcàdia : situada al centre del Peloponès. port que comunicava Grècia amb la península itàlica. .Èlide : es trobava a la costa oest del Peloponès. en època hel·lenística. . al nord per l’Acaia. . com Tegea.Lacònia (Lacedemònia) : es troba al sud-est del Peloponès. La seva costa és molt productiva i allà. limitada a l’est per l’Argòlida.Aquea : situada a la part nord del Peloponès. en època micènica. serralada on llençaven els nadons amb defectes físics. Posseix el port de Patra.Messènia : limitava a l’est amb Lacònia i al nord amb l’Èlide.  Delos : lloc de naixença d’Apol·lo i Àrtemis i centre del món grec. . Illes Egeu . entre Acaia i Messènia. En aquest indret es troba el Taiget.Cíclades : arxipèlag situat al sud-est de la Grècia continental. . Mantinea i Megalòpoli. En el seu territori trobem l’Erimant com a muntanya important i ciutats importants..

 Tera : formava part de la lliga de Delos.  Paros : famós pel seu marbre i per ser el lloc de naixença d’Arquíloc. .Orientals o Lesbos : lloc de naixement de Safo.Espòrades (no Cíclades) : situades al nord-est de l’illa d’Eubea .Nord septentrional/Tessàliques  Esciros : lloc on va nèixer Nicomedes.  Míconos : allà es va produir la famosa Gegantomàquia: la lluita entre Zeus i els gegants.  Melos : allà es concentrava el poder hegemònic grec. .  Ceos : famosa per ser el lloc de naixement de Semònides. Naxos : famós per ser l’illa on va a parar Ariadna un cop l’ha abandonat Teseu. o Samos : famosa per l’amfictionia de Mícale. o Quios : famosa per ser la presumpta pàtria d’Homer.Meridionals o Dodecanès . .  Samotràcia : on es troba l’estàtua de la Victòria  Tasos : acull la mineria de plata  Lemnos : illa on van a parar Hefest o Filoctetes.

o Corcira : colònia de Corint en època clàssica. o Creta : situada al mig del mar Egeu. . o Eubea : les ciutats de Calcis i Erètria van resultar clau per a la colonització grega de la vessant nord-occiental de l’Egeu.Occidentals o Illes del golf Sarònic  Salamina : famosa per la batalla entre grecs i perses dins de la Segona Guerra Mèdica.  Egina : situada al centre del golf i gran rival comercial d’Atenes. o Corfú : hi ha l’estàtua dedicada a Aquil·les (Achilleion). o Zacint : famosa per ser la capital Sagunt.Jòniques/Heptanès o Ítaca : és famosa per ser la pàtria d’Ulisses. . Cos : lloc on va nèixer Hipòcrates  Rodes : famosa pel seu Colòs. la estàtua dedicada al déu Hèlios. Centre neuràlgic de la cultura minoica. . de la Magna Grècia i de Sicília.

Halicarnàs (lloc de naixement d’Heròdot). . Posteriorment. hi ha una Tebes pròpia. .Xipre : situada al Mar Mediterrani. Salamina. escriptura i cultes propis. . Cime (fundació de Pèlops).Eòlida : té com a ciutat important. El port principal d’aquesta regió era Side. amb llengua. .Jònia : té com a ciutat important.Dòrida : té com a ciutat important.Cilícia : situada al llarg de la costa est del mar Egeu. Era la colònia on vivien els metecs. . Milet (fundació de l’heroi Milet). va anar hel·lenitzant-se.Lícia : situada al sud-oest d’Àsia Menor. .Tròada : es troben els rius Escamandre i el Simoèis. Va generar una cultura particular.Panfília : situada a la costa sud de la costa anatòlica.Costa d’Àsia Menor . . lloc de naixement d’Andròmaca i Crises i es troba allà el temple d’Apol·lo Timbreu. . Tenia com a ciutat-regne principal.

N’hi han colònies importants en aquest indret. com Nàpols o Síbaris. ..Magna Grècia : situada al sud de la península Itàlica i Sicília.