You are on page 1of 5

Odbojka

Odbojka je sport s loptom u kojem se dvije suparničke momčadi natječu na terenu s razapetom
mrežom na sredini. Cilj igre je prebaciti loptu preko mreže u protivničko polje na način da je
protivnik ne uspije održati u zraku i vratiti natrag preko mreže na dozvoljen način prije nego li
padne na teren.

Povijest odbojke

William G. Morgan (1870 - 1942), rođen u državi New York ostao je zapisan u povijesti kao
stvoritelj odbojke, koju je originalno nazvao "Mintonette". Morgan je diplomirao na Springfield
Collegeu gdje je upoznao James Naismitha, koji je 1891. godine izmislio košarku. Godinu dana
nakon što je diplomirao, Morgan odlazi na Holyoke (Massachusetts), gdje dobiva mjesto direktora
fizičkog odgoja. To mjesto mu je omogućilo direktan utjecaj na vježbe za rekreaciju, te razvoj
sporta.
Njegovo vodstvo je odlično prihvaćeno i njegovi razredi su se svakodnevno povećavali. Shvatio je
da bi bilo dobro da izmisli neku rekreacijsku natjecateljsku igru kako bi svoj program učinio
raznovrsnijim. Košarka mu se učinila kao dobar izbor, ali samo za mlađe članove, za one malo
starije mu je trebala neka manje nasilna.
U to vrijeme Morgan nije nigdje mogao pronaći igru koja je sličila odbojci, pa ju je on stvorio iz
svojih osobnih metoda treniranja i rekreacije. Opisujući svoje prve eksperimente, Morgan je
rekao: "U potrazi za odgovarajućom igrom, prvo mi je tenis pao na pamet, ali za njega su nam
bile potrebne loptice, reketi, mreža i ostala oprema pa sam od njega odustao, no ideja mreže mi
se učinila zgodnom. Podigli smo mrežu na visinu od 1,98 metar, iznad glave prosječnog
muškarca. Uz to nam je trebala i lopta. Prvo mi je pala na pamet košarkaška, ali ta je bila
prevelika i preteška."
Na kraju, Morgan je zamolio da u tvrtci A.G. Spalding i Bros. naprave odgovarajuću loptu, što su
ovi i učinili. Napravili su kožnu loptu, čiji je opseg bio oko 65 cm, a težina oko 300 grama. Nakon
toga, Morgan, s još dva prijatelja, piše prva pravila odbojke.
Početkom 1896. godine u Springfieldu na YMCA Collegu organizirana je konferencija gdje su se
okupili svi direktori fizičkog odgoja YMCA-a. Na toj konferenciji je Morgan prvi puta demonstrirao
novo stvorenu igru. Složio je dvije ekipe od po pet igrača koji su prije same konferencije odigrali
"Mintonette". Morgan je prisutnima objasnio da se je ova igra predviđena za dvoranu, ali da se
može igrati i na otvorenome. U igri je mogao sudjelovati neograničen broj igrača, a glavni cilj je
bio održavati loptu u zraku, iznad mreže, s jedne strane na drugu.

godine. u Tokiju je odigrano prvo prvenstvo Azije. u Indiju. Svjetsko prvenstvo za žene u Moskvi. koja se u različitim zemljama igrala po različitim pravilima.  1955. Japan. Zanimljivo je spomenuti da se tijekom godina ime nije mijenjalo.  1949. Broj igrača limitiran je na šest i dogovoreno je da će dozvoljeni broj odbijanja lopte biti tri puta. godine je izašao prvi priručnik s glavnim podacima o igri i kao dodatak su izašla i prva pravila odbojke. Morgan je još poradio na pravilima igre i 1897. Rast popularnosti te varijante kulminira uvrštavanjem odbojke na pijesku u program Olimpijskih igara1996. organiziranih u Manili. čime je najveći međunarodni sportski savez na svijetu. a danas ih ima 218. organiziranja međunarodnih turnira. a prve Olimpijske igre na kojima je zaigrana održane su 1964. Do 30-ih godina odbojka je bila prvenstveno sport za zabavu i rekreaciju. godine stvorena je Međunarodna odbojkaška federacija FIVB u Parizu u svrhu promoviranja odbojke u svijetu. održano je u Pragu 1. godine pojavila i u Kanadi. travnja 1947. se odbojka u Aziji toliko razvila da je uključena u program Daleko-istočnih Igara. pa je postojalo samo par međunarodnih turnira. a igrali su je i muškarci i žene.Igra je na konferenciji vrlo dobro prihvaćena samo je promijenjeno ime u "Volley ball". stvaranja zajedničkih pravila igre. što na sveučilištima. varijante odbojke koja se igrala uglavnom na plažama na zapadnoj obali SAD-a i Brazila. odbojka biva uvrštena u program Olimpijskih igara. čime je Kanada postala prva strana zemlja u kojoj se počela igrati odbojka. Europu. FIVB je prvotno uključivala 14 država članica. stoljeća raste popularnost i utjecaj odbojke na pijesku. .  1952. da bi se povećao broj sudionika. 1918. Europsko prvenstvo u odbojci. godine u Rimu je održano 1. Razvitak odbojke u svijetu Odbojka se u početku širila po SAD putem sveučilišta. Uglavnom su se odigravali turniri na državnim razinama i putem njih je odbojka postajala sve zanimljiviji i natjecateljskiji sport. Svjetsko prvenstvo. te uvrštavanje odbojke u program Olimpijskih igara. da bi se 1900. koji iziskuje sve više psihičke i fizičke snage. Nakon toga počinje se širiti na sve strane svijeta: na Filipine.Meksiko. što u školama. Afriku … Do 1913. 90-tih godina 20.  1948. pravila su promijenjena. U Americi je 1916. 18. godine 200 000 ljudi igralo odbojku. U tom razdoblju diljem svijeta se osnivaju nacionalne odbojkaške federacije. osim što je 1952. godine odlučeno da će se pisati kao jedna riječ (Volleyball). odigrano je 1.  1957. Važno je napomenuti da se u Aziji odbojka dugo godini igrala sa 16 igrača u polju. godine u Tokiju. u Burmu. u Kinu.

protivnik stječe pravo serviranja. Pravila igre Odbojka je sport koji obiluje brzinom i svestranim pokretima tijela pa se od igrača očekuju brze reakcije.5 metara. odnosno dok netko od igrača ne učini pogrešku.godine donešena su nova pravila bodovanja u odbojci. U slučaju izjednačenog rezultata krajem seta. zid ili neki predmet. Prostor za serviranje je iza zadnje linije i može se slobodno servirati s bilo kojeg mjesta duž linije. Za razliku od prva četiri seta. Lopta ostaje u igri dok ne dodirne teren. tako da kad igrač odigra blok. Libero Nakon Olimpijskih igara u Atlanti 1996. smečirati niti se rotirati s igračima na prvoj liniji terena. Libero je uveden da bi uz pomoć bolje obrane polja poeni duže trajali i da bi se dala prilika i nižim igračima koji u današnje . Prema novim pravilima poeni se osvajaju poslije svake završene akcije. godine uveo novog specijalnog igrača: libera. Početni udarac (servis) izvodi desni igrač stražnje linije.Osobito je važno da igrači budu dobro zagrijani i trenirani. Igralište je središnjom linijom podijeljeno na dva polja. FIVB je za predstojeće Olimpijske igre u Sydneyu 2000. ali igra vrlo važnu ulogu u prijemu protivničkog servisa i obrani polja. peti (koji se još zove i tie-break) se igra do 15 poena. Utakmice se igraju na tri dobivena seta od po 25 poena. na 3 metra od nje teku sa strane paralelne linije koje označavaju zonu napada. a isti igrač ne smije odigrati loptu dvaput uzastopce (blok se ne broji kao dodir.Važno je da igrači igraju složno Karakteristike igre Odbojka je timska (grupna) igra u kojoj se dvije ekipe od po šest igrača bore na terenu dimenzija 18x9 metara. Po sredini igrališta razapeta je mreža široka 1 metar i duga 9. Ekipa smije loptu dodirnuti tri puta u jednom poenu. a kvaliteta i masovnost na međunarodnim natjecanjima neprestano raste. a najviše se može odigrati pet setova. sabranost i trenutna snalažljivost. pobjedniku su potrebna dva poena razlike da bi završio susret u svoju korist. a iza njih zonu obrane. Pravila bodovanja 2000. Razmak između gornjeg ruba mreže i tla je različit: 243 cm za seniore i 224 cm za seniorke. Glavna obilježja današnjih nacionalnih selekcija su snaga i visina. nastojeći da prebaci loptu u protivničko polje.Tijekom zadnje dekade odbojka doživljava sve veći rast. Prema prijašnjim pravilima samo ona ekipa koja je servirala je mogla osvojiti poen. Libera je lako prepoznati na terenu jer nosi različitu boju dresa od svojih suigrača i uvijek se nalazi u stražnjem dijelu terena gdje može zamijeniti bilo kojeg igrača. Libero ne smije servirati. bez obzira na to koja ekipa je servirala. Ako je servis izveden nepravilno ili ako je protivnik u toku nadigravanja bio uspješniji. može igrati još jednom).

To je glavni ključ dvoranske odbojke . nakon osvojenog servisa. ali igrači iz obrane ne smiju mijenjati igrače na mreži. ali danas u vrhunskoj odbojci više nitko ne servira donji servis. Dizanje Dizanje je vršno odbijanje lopte iznad glave koje se koristi da bi promijenilo smjer lopte od primljenog servisa i što bolje pozicioniralo loptu napadaču. Odbijanje podlakticama (prijem servisa.vrijeme nemaju velike šanse uspjeti kao napadači ili općenito igrači prve linije. Oni također smiju sudjelovati u napadu. ali mogu smečirati samo iza napadačke linije (linije tri metra). Ovaj način odbijanja se koristi za prvi dodir s loptom kod prijema servisa i za efikasnu obranu polja kod smečiranja protivničkih napadača. pogotovo njihovo kretanje na mreži. obrane polja i prijema odbijenih lopti od bloka. i on mora biti na svom mjestu. godine predstavila loptu sa žutim.gornji i donji. Tehničar najčešće odigrava drugu loptu u akciji. kao i ostali. Prije servisa igrači moraju biti na mjestima koje im redom pripada. a nakon servisa mogu zamijeniti mjesta. U pravilu danas u postavi igra jedan dizač. nego on može ulaziti bez najavljene zamjene. Najpopularniji servis je servis u skoku koji može biti iznimno težak za prijem ako ima veliku brzinu i rotaciju. Dizanje je glavni taktički dio odbojke jer tehničar mora biti toliko dobar da svojim napadačima omogući napad na mjestima gdje je blok protivnika najslabiji. U današnje vrijeme kada je uveden libero kao igrač specijaliziran za ovu tehniku. Elementi tehnike igre Servis To je početni udarac kojime počinje svaki poen. Ako dotrči na mrežu prije nego je protivnik odservirao. Pravilo rotiranja objašnjava zašto tehničar ponekad izgleda kao da se "skriva" iza igrača. izvodi se na početku seta i poslije svake pogreške. Postoje dvije vrste servisa . no postoje još i ekipe koje igraju s dva dizača. obrana polja) Primjenjuje se kod primanja protivničkog servisa.ne može se cijelo vrijeme igrati s najboljim napadačima na mreži ili najboljim obrambenim igračima u pozadini. a nakon servisa može trčati na mrežu kako bi organizirao napad. poen se daje protivniku. Za libera nije potrebno tražiti zamjenu kao za ostale igrače. Lopta Nakon testiranja mnogih boja za odbojkašku loptu FIVB je na Svjetskom prenstvu u Japanu 1998. Njome je zamijenjena tradicionalna bijela lopta. plavim i bijelim prugama. . Igrač mora udariti loptu tako da lopta prijeđe mrežu i pogodi unutar terena protivnika. Ruke se spajaju u tzv. Pravilo rotacije Tijekom igre svih šest igrača se u polju rotiraju u smjeru kazaljke na satu. libero preuzima glavni dio obrane terena kako u prijemu servisa tako i u obrani od protivničkog smeča. Prije servisa. podlaktice su paralelne i unutarnji dio podlaktica je okrenut prema gore. Zato mora uz svoje igrače stalno pratiti i protivničke. čekić.

najčešće sam sebi pod noge. smeš. Lopta dignuta iznad razine mreže hvata se u skoku u najvišoj mogućoj točki i što većom brzinom i što strmije upućuje u protivničko polje.no najčešće se zaustavlja čekićem.Jako ga je teško zaustaviti pogotovo ako je brz. Odbojkaška natjecanja Natjecanja za reprezentacije  Odbojka na Olimpijskim igrama  Svjetsko prvenstvo u odbojci  Svjetsko prvenstvo u odbojci za žene  Svjetski kup u odbojci  Svjetska liga u odbojci  Svjetski Grand Prix za žene  Europsko prvenstvo u odbojci  Europsko prvenstvo u odbojci za žene  Azijska odbojkaška prvenstva  Azijska odbojkaška prvenstva za žene . smash) Ovo je najefikasniji i najatraktivniji oblik upućivanja lopte u polje protivnika. ali na svoju stranu. Glavna značajka dobrog bloka je prelazak rukama na drugu stranu mreže u trenutku skoka. Za blokiranje su zadužena tri igrača koja se nalaze na mreži.Pucanje (smeč. a time i postizanja poena. Oni mogu postaviti blok tako da prate protivničkog tehničara i njegovo dizanje. pa se ravnaju po njemu ili da prije same akcije protivnika odluče da li će pokušati blokirati brzi napad sa sredine mreže. Blok Blok je prva linija obrane u odbojci i najefikasnija obrana od smeča. jer ako ruke blokera stoje ravno na bloku dobar smečer će to znati iskoristiti tako da će bloker na kraju izblokirati smeč.