You are on page 1of 4

2/20/2016

Το «Αρχείον Μαρξισμού» και οι τροτσκιστές | Η Εφημερίδα των Συντακτών

ΟΙ ΔΙΑΣΠΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Το «Αρχείον Μαρξισμού» και οι
τροτσκιστές
25.08.2015, 14:10 | Ετικέτες:  Αριστερά, Μεταπολίτευση, ΚΚΕ

Συντάκτης: Γιώργος Πετρόπουλος
Το πιο δύσκολο και το πιο πολύπλοκο -ένα ξεχωριστό- κεφάλαιο στην ιστορία των
διασπάσεων της Αριστεράς είναι αυτό που αφορά τον τροτσκιστικό χώρο. Είναι
τόσο πολλές οι διασπάσεις που έχουν συμβεί σ’ αυτόν τον χώρο, που θεωρείται
αμφίβολο αν θα μπορεί κάποτε ο ιστορικός να τις καταγράψει με ακρίβεια.
Οι τροτσκιστές προήλθαν από τις τάξεις του ΚΚΕ. Οι αρχειομαρξιστές πήραν το
όνομά τους από την περιοδική έκδοση «Αρχείον Μαρξισμού», που το πρώτο τεύχος
του κυκλοφόρησε την 1η Μαΐου 1923 και το τελευταίο την 1η Ιανουαρίου 1928.
Το 1926 από τις τάξεις των αρχειομαρξιστών αποσπάστηκε μια ομάδα που
ονομάστηκε «Τρίτη Κατάσταση», γιατί είχε στόχο της τη συνεννόηση μεταξύ του
ΚΚΕ και του Αρχείου (των δύο δηλαδή επαναστατικών καταστάσεων) και τη
δημιουργία μιας ισχυρής οργάνωσης. Η «Τρίτη Κατάσταση» έπαψε να υπάρχει το
1930.
Το 1929 οι αρχειομαρξιστές μετονομάστηκαν σε Ενωση Διεθνιστών Κομμουνιστών
(ΕΔΚ) και προσανατολίστηκαν στον τροτσκισμό, ενώ το 1930 μετονομάστηκαν σε
«Κομμουνιστική Οργάνωση Μπολσεβίκων Λενινιστών-Αρχειομαρξιστών (ΚΟΜΛΕΑ)» και εξέδιδαν την εφημερίδα «Η Πάλη των Τάξεων».
Μέχρι το 1934, που διασπάστηκε, η ΚΟΜΛΕ-Α ήταν το επίσημο τμήμα των
τροτσκιστών στην Ελλάδα. Το 1930 αποσπάστηκε από τους αρχειομαρξιστές ακόμη
μία ομάδα μελών, που ονομάστηκαν φραξιονιστές, γιατί είχαν σχηματίσει φράξια
(παράταξη) στο εσωτερικό της οργάνωσης των αρχειομαρξιστών, με στόχο την
εκκαθάρισή της από ορισμένα ηγετικά στελέχη που εμπόδιζαν την ανασυγκρότηση
του χώρου με βάση τις αρχές του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού.
Το 1931 οι φραξιονιστές δημιούργησαν την «Κομμουνιστική Ενωτική Ομάδα
(ΚΕΟ)», με επιφανή ηγετικά στελέχη της τον Μήτσο Σούλα, τον Σπύρο Πρίφτη (Αγις
Στίνας), που είχε αποχωρήσει από το ΚΚΕ, και τον Μιχάλη Ράπτη (Πάμπλο), που
αργότερα υπήρξε ο ηγέτης της 4ης Διεθνούς.
Από την πλειοψηφία της ΚΕΟ στα τέλη του 1932 δημιουργήθηκε η Λενινιστική
Αντιπολίτευση του ΚΚΕ (ΛΑΚΚΕ). Το 1932 εμφανίστηκε επίσης η Ομάδα
Κομμουνιστών της Αριστεράς, μια ομάδα που και αυτή είχε αποσπαστεί από τις
τάξεις των αρχειομαρξιστών.
http://www.efsyn.gr/arthro/arheion­marxismoy­kai­oi­trotskistes

1/4

2/20/2016 Το «Αρχείον Μαρξισμού» και οι τροτσκιστές | Η Εφημερίδα των Συντακτών Ο κύριος όγκος των αρχειομαρξιστών βρισκόταν στην ΚΟΜΛΕ-Α.efsyn. αποδέχεστε τηηγέτη τον πρώην γραμματέα του συγκροτηθεί άλλο ένα τροτσκιστικό ρεύμα. έξω από τις των αρχειομαρξιστών. που ήταν και το όνομα του δημοσιογραφικού της οργάνου. ΚΚΕ Παντελή Πουλιόπουλο. πολύ περισσότερο για τον αναγνώστη. Τον Οκτώβριο του 1934. δημιουργήθηκε η «Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος (ΟΚΔΕ)». από το 1927 είχε ιστότοπου. Από τη διάσπασή της προέκυψε το «Κομμουνιστικό Αρχειομαρξιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΑΚΕ)». Βιτσώρη. Στη συνέχεια. υπηρεσιών του Με τάξεις τη χρήση αυτού του Εν τω μεταξύ. από την ένωση του «Σπάρτακου» και της ΛΑΚΚΕ. από ομάδα που αποσπάστηκε από την ΕΟΚΔΕ και ενώθηκε με την ΚΔΕΕ. με επικεφαλής τον Γιώργη Βιτσώρη. Ηγετική φυσιογνωμία όλων αυτών των κινήσεων παρέμενε πάντα ο Παντελής Πουλιόπουλος. το οποίο διαφοροποιήθηκε από τον επίσημο τροτσκισμό. με χρήση των cookies. OK χρησιμοποιεί Το 1935 η οργάνωση Μπολσεβίκος διασπάστηκε. συγκροτήθηκε η «Ενιαία Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος (ΕΟΚΔΕ)». συγκροτήθηκε το «Κομμουνιστικό Διεθνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΔΚΕ)». με την ελπίδα ότι θα αποφύγουμε λάθη που αδικούν το θέμα: Στα τέλη του 1942. με επικεφαλής τον Δημήτρη Γιωτόπουλο. Η παρακολούθησή τους δεν είναι καθόλου εύκολη για τον ιστορικό. με ηγέτη τον Αγι Στίνα. Το 1932 στον «Σπάρτακο» προσχώρησε μια ομάδα της ΚΕΟ.gr/arthro/arheion­marxismoy­kai­oi­trotskistes 2/4 . η Αυτός ο ιστότοπος οποία έμεινε πιστή στον Τρότσκι. Τον Δεκέμβριο του 1943 από το ΚΔΚΕ και την ομάδα του Λουκά Καρλιάφτη (παλιού αρχειομαρξιστή) συγκροτήθηκε το «Διεθνιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΔΚΚΕ)». Η κινητικότητα αυτή των διασπάσεων και συγκολλήσεων στο αρχειομαρξιστικότροτσκιστικό ρεύμα συνεχίστηκε και στη διάρκεια της Κατοχής. με ηγέτη παροχή των περισσότερα τον Γ. από την ένωση της ΟΚΔΕ με τον «Νέο Δρόμο». η οποία διασπάστηκε το 1934. Τον Μάιο του 1943 από την ΕΟΚΔΕ και ομάδα τεταρτοδιεθνιστών που βρίσκονταν έξω από τις τότε οργανώσεις του χώρου συγκροτήθηκε το Κόμμα Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΚΚΔΕ).Οργάνωση Μπολσεβίκων Λενινιστών (ελληνικό τμήμα Κομμουνιστικής Διεθνιστικής Ενωσης)». Το 1929 το ρεύμα αυτό συγκροτήθηκε ως πολιτική κίνηση με την ονομασία «Σπάρτακος». και η οργάνωση «Μπολσεβίκος . Από τη διάσπασή της cookies για την Μάθετε δημιουργήθηκαν η «Κομμουνιστική Διεθνιστική Ενωση Ελλάδος (ΚΔΕΕ)». Το 1943 δημιουργήθηκε η «Ενωτική Ομάδα» από τη συγχώνευση της Ομάδας http://www. Η ιδρυτική συνδιάσκεψη της ΕΟΚΔΕ συνήλθε το καλοκαίρι του 1937. και η οργάνωση «Νέος Δρόμος». Θα την παραθέσουμε στο γενικό της περίγραμμα.

που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 1946. http://www. με εφημερίδα της τη «Σπίθα» και εκπρόσωπο τον Κώστα Καροτσέρη.2/20/2016 Το «Αρχείον Μαρξισμού» και οι τροτσκιστές | Η Εφημερίδα των Συντακτών «Επίθεση» (υπήρχε από το 1941 από ανεξάρτητους τροτσκιστές) και της «Ομάδας Καλλιθέας» (την οποία είχαν συγκροτήσει δύο παλιά μέλη του «Σπάρτακου»). του οποίου ηγούνταν ο παλιός γραμματέας του ΣΕΚΕ Θωμάς Αποστολίδης (τουφεκίστηκε από τους Γερμανούς τον Σεπτέμβριο του 1944). Επίσης η «ομάδα Καρλιάφτη». ύστερα από συζητήσεις μεταξύ του «Εργατικού Διεθνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΕΔΚΕ)». Τον Οκτώβριο του 1944 ο Στίνας -αφού ήρθε σε ρήξη με τον Λουκά Καρλιάφτη στο ΔΚΚΕ. που είχε αποκοπεί από το ΔΚΚΕ και είχε εξελιχθεί σε ανεξάρτητο σχήμα. Στη συνέχεια το τροτσκιστικό ρεύμα γνώρισε νέες διασπάσεις και συγκολλήσεις που συνεχίζονται ώς τα σήμερα.Ε. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι διασπάσεις του ΚΚΕ στη Μεταπολίτευση Η Β' Πανελλαδική και η ΕΑΡ Γεμάτη διασπάσεις η ιστορία της Αριστεράς   Ανεξάρτητα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Α. αποφασίστηκε η δημιουργία οργανωτικής επιτροπής για την προπαρασκευή ενοποιητικού συνεδρίου των τροτσκιστικών οργανώσεων. Σε αυτή την επιτροπή προσχώρησε και η ομάδα της «Κόκκινης Σημαίας». Από το ενοποιητικό συνέδριο. που αποτελούνταν από τη νεολαία του «Επαναστατικού Σοσιαλιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας» (ΕΣΚΚΕ). προέκυψε το Κομμουνιστικό Διεθνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΔΚΕ).efsyn. με δημοσιογραφικό του όργανο την «Εργατική Πάλη».συγκρότησε το «Διεθνιστικό Επαναστατικό Κόμμα Ελλάδας (ΔΕΚΕ)».gr/arthro/arheion­marxismoy­kai­oi­trotskistes 3/4 . του ΔΕΚΕ και ΠΕΔΚΚΕ (Θεσσαλονίκης). με εφημερίδα του το «Εργατικό Μέτωπο». που εξέδιδε την «Εργατική Πάλη». καθώς και η ομάδα της «Κόκκινης Σημαίας». το ΚΚΔΕ και η «Ενωτική Ομάδα» συγκρότησαν το Εργατικό Διεθνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΕΔΚΕ). Τον Σεπτέμβριο του 1945. Στο παζλ των τροτσκιστικών οργανώσεων πρέπει να προστεθεί και η ανεξάρτητη Περιφερειακή Επιτροπή του «Διεθνιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας» Θεσσαλονίκης (ΠΕΔΚΚΕ).

gr/arthro/arheion­marxismoy­kai­oi­trotskistes 4/4 .gr © 2016 Εφημερίδα των Συντακτών Site by WDM http://www. 10561 Σύνταγμα Τηλ: +30 21 110-45-000 Φαξ: +30 21 110-45-175 Email: contact@efsyn.2/20/2016 Το «Αρχείον Μαρξισμού» και οι τροτσκιστές | Η Εφημερίδα των Συντακτών Κολοκοτρώνη 8.efsyn.