You are on page 1of 18

CARLO GOLDONI

GOSTIONIČARKA
MIRANDOLINA

likovikarakteri. čvrsta kompozicija. pisani tekst komedije. . Ribarske svađe. dinamični prizori i dijalozi. – 1793.Carlo Goldoni (1707. jednostavan zaplet. 1751.)      Komedije: Gostioničarka Mirandolina. univerzalna tematika. realistične situacije iz svakodnevnog života. moralizam. Kavana Reformator talijanskog kazališta drži se načela klasicističke drame: poučnost. Grubijani. razboritost Odlike Goldonijeve komedije: uvjerljivi i realistični karakteri.

u Mirandolininoj gostionici Karakteristike: Komedija u 3 čina Tema: muško–ženski odnosi Komedija karaktera Čvrsta kompozicija Univerzalnost tematike Pobjeda razboritosti (racionalizam) .Gostioničarka Mirandolina         Radnja se zbiva u Firenzi.

koketna i samosvjesna. ali realna i svjesna svog društvenog statusa . oprezan Fabrizio – konobar u Mirandolininoj gostionici. predstavnica običnog puka.Likovi      Markiz di Forlipopoli = predstavnik osiromašenog plemstva koje je prisiljeno prodavati titulu i imanje. uvijek dužan. lijepa. pametna. nenametljiv. razmeće se novcem Vitez de Ripafratta = imućan. bez novčića. zaljubljen u nju Mirandolina = vlasnica gostionice. uljuđenih manira Grof d’ Albafiorita = predstavnik obogaćenih građana koji novcem kupuju plemićki naslov i društveni ugled. o ženama ima loše mišljenje.

ali ga domišljata žena zaustavi dvjema suzicama i nesvjesticom obori. dobacuje poglede i dok on to ne opaža. Tako vitez postaje žrtvom njezina umijeća. postane sve smionija. a kad vidi da slabi njegova osornost. ponizi.” . smlavi. zadaje mu ljute rane… Htio bi pobjeći. Izgovara nedovršene rečenice.Goldoni o Mirandolini kaže:  “Najprije se umili čovjeku koji prezire žene podilazeći mu u njegovu mišljenju…pa i sama kudi žene…stane ga obasipati pažnjama… s njim se ophodi s promišljenom ljubaznošću… dvori ga smjerno i s poštovanjem.

To je moja slabost… I ne pomišljam da se udam… Živim pošteno i uživam u svojoj slobodi… Želim se narugati svim tim tobožnjim zaljubljenicima koji umiru od čežnje.Mirandolina  O muškarcima: “Oni koji za mnom trče vrlo brzo mi dosade… Bogatstvo cijenim i ne cijenim.”  Vitez je pobudio u njoj zanimanje zbog njegova odnosa prema ženama. obožavaju me. stoga se zarekla da će dokazati svoju žensku nadmoć tako što će ga zavesti i natjerati da promijeni mišljenje o ženama. udvaraju mi se. . Sav mi se užitak sastoji u tome da me služe. a poslužit ću se i svim svojim umijećem da svladam ta kruta srca koja su neprijateljska nama ženama.

. neću žene!. Nisam ih nikad volio. nisam ih nikad poštovao. uvijek sam smatrao da je žena za muškarce samo nepodnošljiva slabost.” I još kaže. .. sigurno se neću svađati zbog žene. ali kad pomislim da bih zbog sinova morao trpjeti ženu.Što se mene tiče.Vitez de Ripafratta o ženama:   “Zbog žene se prepirete?.... Mislio sam više puta ženiti se. odmah me prođe volja.” “Bože sačuvaj.. Ali ja sto puta više cijenim dobrog lovačkog psa.

zato nek su što dalje od mene.Vitez o ženama:     “Ali zaljubiti se? Izgubiti slobodu?.Luđaci su oni koji se zaljube u žene!” “Zašto ja ne podnosim žene? Zato jer su lažljive i slatkorječive” (Mirandolini) “Sa mnom nećete postati prisniji. Promijenite mi posteljinu! Doći će sluga po nju. Znam ja što činim.” Što zaključujemo iz vitezovih riječi? . (sebi) Ova mi pokušava laskati.. Oh žene! Sve su jednake..

Mogući zaključci o vitezu:     Ne poštuje žene. nema o njima dobro mišljenje Uspoređuje ih s psima (vrijeđa ih) Sa ženama je na distanci. odupire se Mirandolini i njenim pokušajima da mu se dodvori Bogat je i svoj novac radije troši na prijatelje i zabavu .

nego pažnjom i iskrenim osjećajima .Markiz di Forlipopoli    Ponaša se prema Mirandolini kao da je aristokratkinja On je siromašan pa joj nudi svoju zaštitu i ljubav Smatra da se žena ne može kupiti darovima i novcem.

a ja je ljubim još više od njega.Grof d’ Albafiorita Bogat je pa Mirandolinu pokušava pridobiti skupim darovima Grof (vitezu): “Gospodin markiz ljubi našu gostioničarku.a ja se nadam njenoj ljubavi kao uzvraćanju na moje darove.”  . On očekuje da mu ona uzvrati ljubav.

Kad je posumnjao da ona nešto smjera.ona se ne predaje. Ali .. korak Vitez se potužio da je posteljina preobična..  Uspješnost Mirandolinina osvajanja viteza 1. on je nastoji što prije udaljiti od sebe. Mirandolina je to iskoristila da se prikaže kao pažljiva i susretljiva domaćica pa mu je posteljinu osobno došla promijeniti. .

korak    Na izlasku iz sobe Mirandolina upita viteza što želi za objed jer mu želi ugoditi kao vrlo uglednom gostu Vitez je sumnjičav prema njenoj ljubaznosti. Zašto ne podnosim žene? Zato što su lažljive i slatkorječive. ali već počinje sumnjati u svoje stavove: “Ono što ipak najviše cijenim kod nje je ljubaznost i iskrenost.” .Uspješnost Mirandolinina osvajanja viteza 2.

mijenja mišljenje o njoj: “Vi ste prva žena na ovome svijetu prema kojoj sam osjetio potrebu postupati ljubazno. korak Mirandolina je vitezu sama donijela ručak naglašavajući da ga je svojim rukama samo za njega spremila. ali uz vino i razgovor.  On se odupire njenom zavođenju.” . To ga udobrovolji pa je nudi vinom.Uspješnost Mirandolinina osvajanja viteza  3.

Oh koliko si lijepa!” 4. Mirandolina mu osobno donosi račun. Tobože je hvata nesvjestica..Draga Mirandolina! Draga? Ja govorim draga jednoj ženi?.. i dok joj vitez pomaže da dođe k sebi.. čuje njegove riječi: “Onesvijestila se. korak .Uspješnost Mirandolinina osvajanja viteza   Vitez odlučuje otići.. glumeći žalost.

” . tvoje varke. ali ona odbija taj dar To je zapravo trenutak kojeg je čekala jer odbijanje dara znači odbijanje njegove ljubavi. Od tebe sam doznao kakvu zlobnu moć nad nama imaju žene. Proklinjem tvoje laskanje.posljednji korak    Mirandolina likuje . vitez joj šalje zlatnu bočicu sa skupocjenim mirisom.nagnala je viteza da se zaljubi u nju i promijeni mišljenje o ženama U znak naklonosti.Slom vitezova srca . tvoje suze.  Vitez je slomljen: “ Bježim od tvog pogleda.

izvrgava kritici mane i loše pojave u društvu. shvaća da je malo pretjerala. Završetak komedije u prosvjetiteljskom je stilu: daje pouke muškarcima i ženama. poziva na moralnost i razum. . Stoga pred svima obznanjuje da je odlučila udati se za konobara Fabrizija.Završetak   Mirandolina je postigla svoj cilj dokazala je nadmoć žena nad muškarcima. čovjeka koji joj je odan. Ipak. voli je i iz njezina je staleža.

koje su njihove namjere? Prati i obrazloži “put” zlatne bočice (vitez – Mirandolina .gošće u gostionici. lažno predstavljanje. suparništvo. udvaranje. razboritost. Je li Mirandolinina odluka o udaji za Fabrizija doista iznenadna? U čemu prepoznaješ pobjedu razboritosti (racionalizma)? Navedi elemente koje djelo povezuju s prosvjetiteljstvom! Prokomentirajte univerzalne teme u ovoj komediji : muško-ženski odnosi.Obrazloži/okarakteriziraj           Kakav je međusobni odnos grofa. brak. Tko su grofice . koketiranje Koje društvene prilike toga doba uočavate(markiz. markiza i viteza? Prokomentiraj pismo koje je dobio vitez od svog prijatelja.markiz – lažna grofica – Mirandolina). ženska lukavost. novac. grof)? Analiziraj lik kokete i aktualiziraj (uoči želju za neovisnošću žene)! . ljubav.