You are on page 1of 9

1.

Chestionarul 16 PF:
1.1 prezentare generala

1. Pentru Cattell “trasaturile de personalitate” sunt acei factori rezultati din
aplicarea metodei analizei factoriale pe marea masa de masuratori asupra a
numeroase esantioane de subiecti in baza unor constructe ipotetice (simboluri)
privind atributele personalitatii umane;
2. Reducerea treptata prin analiza a numarului de simboluri privind personalitatea si
comportamentul uman de la 4500 (Allport si Odbert – pt. lb. engleza), la 171 prin
operatiile de sinonimare (Cattell), pana la 53 clusteri nucleari rezultati prin
intercorelatiile statistice, apoi in final la 12 trasaturi ca surse primare
(bazale) ale personalitatii (Cattell)
Chestionarul celor 16 factori ai personalitatii – 16 PF este publicat de Cattell in anul
1950;
Contine 12 scale ( trasaturi sursa) de ordinul I si 4 scale (trasaturi de
suprafata, insa integratoare) de ordinul al II-lea;
Initial chestionarul 16 PF avea 2 forme paralele A si B, a cate 187 itemi
fiecare,aplicate de regula,impreuna, pentru validarea reciproca aprofilului de
personalitate obtinut;
Itemii chestionarului sunt alcatuiti sub forma de afirmatii la persoana I-a, urmati de
3 variante de raspuns,la alegere, si anume, a),b),si c);
Raspunsurile semnificative la itemii aferenti pentru fiecare scala, sunt a sau c, care
primesc cate 2 puncte,raspunsul b, la itemii semnificativi ai fiecarei scale,sunt cotati
cu un punct;fac exceptie raspunsurile la itemii semnificativi pentru scala B, care
sunt cotati cu cate un punct,indiferent de alegerile, a, b sau c,efectuate de
subiect(v.tabelele cu grila de cotare).
Verificarea empirica a fiecarui factor a fost facuta prin apreciere interpersonala ( in
grupuri in care membrii componenti se cunosteau de multa vreme,
numite si grupuri autoanalitice componente) in care fiecare subiect a fost evaluat
pe o scala de 3 valori: deasupra mediei (2 puncte), mediu (1 punct) si sub mediu (0
puncte);
Cercetarile au demonstrat o mare fidelitate a acestor 2 forme A si B pentru toate
cele 16 scale ale chestionarului (de la •50 la •88), coeficientul de omogenitate ( de
la •22 la •74) si de validitate (de la •32 la •86), ceea ce indreptateste o echivalare
a scorulilor pentru forma A si B.
Cei 16 factori sunt constructe bipolare : cei doi poli devin manifesti in mod
semnificativ mai ales la extremitatile scalei, nu in zona de mijloc sau zona de
semnificatie medie;
Sistemul de normare pe care l-a utilizat Cattell a fost cel in 11 clase normalizate,
astfel incat zona de semnificatie medie era formata din clasele 4,5 si 6, clasele 10 si

dur si ostil. Factorul C emotiv. binevoitor. sigur de sine. Chestionarul 16 PF: 1. increzator. incapatanat.0 indicand un maximum de activism al fiecarei trasaturi in paternul de personalitate. excitabil si hiperactiv. precum si un Index Universal –UI. supus. conflictual. dominator. gandire preponderent concreta. lipsit de responsabilitate. rece si indiferent. suspicios. uneori prea flegmatic sau placid. stabil. tensionat. curios si perseverent in activitati intelectuale si in rezolvarea problemelor. calm. apoi se continua cu factorii care au notele 9 si 1 dupa aceea cei cu notele 8 si 2 si in finalul listei factorii cu notele standard 7 si 3. care sa diferentieze prin coduri. cu gandire logica abstracta. cu tendinte nevrotice si spre tulburari psihosomatice. usor de dominat. Factorul B Abilitate. Pentru interpretarea profilului de personalitate ( in ecuatia proprie subiectului) se extrag acei factori primari care sunt deosebit de activi incepand cu factorii care au note standard 10 si 0.1 prezentarea factorilor primari Pentru rigoarea analizei Cattell introduce in denumirea factorilor simboluri : litere si numere. uneori chiar antisocial . lipsit de rezistenta la stres. critic. naiv. Abilitate rezolutiva generala mica: Zona cu scoruri standard mari 6 7 8 9 10 Ciclotimic: Bun. Stabilitate emotionala: Supunere: Dominanta Bland. echilibrat emotional. cultivat. amabil. dependent. serviabil. care se exprima in caracteristicile specifice polului respectiv. conformist. auster. Instabilitate emotionala: eu slab.interesat de ceilalti. imatur afectiv. sever. 1. Abilitate rezolutiva generala mare: Inteligent. nervos. suficient siesi. nonconformist. rebel.realist. constant in interese. Se calculeaza ( a se vedea o ecuatie stabilita pentru calculul fiecarui factor de ordinul al II-lea) si se interpreteaza si factorii de ordinul al II-lea. rezistent la stres si neconflictual. prietenos. practica.mentala redusa. obosit. uneori nevrotic Factorul E Eu puternic. Agresiv. adaptabil si cald. Zona cu scoruri standard mici Zona medie 0 4 1 2 3 Schizotimic: 5 Factorul A Orgolios. factorii de tip mintal. rigid. de cei temperamentali si de cei dinamici. lipsit de interes pentru cultura si activitati intelectuale. in aceleasi numere ca si factorii primari. combativ. bland.

lipsit de sentimentul geloziei sau invidiei. rigid. tenace. uneori furios si neglijent cu legea Respectuos. dar cinic): instabil fasa de ceilalti. moderat. plin de viata. interesat de ceilalti. nestapanit. imaginativ si introspectiv.Nonexpansivitate: Factorul F Prudent. neglijent): nonconventional. dornic sa atraga atentia. imaginativ. insa chiar cinic. lent. necomunicativ. indulgent cu sine si cu ceilalti. activ. adaptabil si cooperant. Autia (imaginativ. Protension (neincredere. inclinat spre liderat. rigid in relatiile cu ceilalti interesat mai mult de viata sa interioara. neglijent cu obligatiile sale. impulsiv. adesea performant Threctia (sensibiliatea la timiditate si la Factorul H amenintare): prudent. bland. curajos. calm. nelinistit. realist dar si dur. cu capacitate de concentrare. optimist. dar nerabdator. matur emotional. prietenos. deschis. uneori timid cu simtul pericolului dezvoltat Parmia (lipsa de sensibilitate. decat de ceilalti Prexermia (practic. disimulant. capabil de sange rece. moderat si constiincios. distant. lipsit de imaginatie. nu ia in seama incomoditatile fizice si nu asteapta lucruri extraordinare de la ceilalti. Factorul M formalist). excentric.emotiv. realist. sunt dominante comportamentale Premsia (sensibil la estetic). dezinteresat de sexul opus. gelozie. egocentric. chiar ipohondru (specialistii in psihiatrie. cu simt gregar. Supraeu slab: Expansivitate Impulsiv. cauta ajutorul si simpatia celorlalti. dar isterice. artistii si femeile au cote mai mari). este nelinistit. Factorul I matur. cu interes artistic. dependent de grup. inclinat spre deprimare si reverie. interiorizat. taciturn. adaptabilitate): Factorul L increzator. boem. inclinat spre gelozie si suspiciune. perseverent. direct. vesel. fara spiritul rivalitatii si al competitiei. cu rezistenta redusa la frustrare. curaj): sociabil. influentabil. independent. prefera compania celor competenti. mai putin constiincios. dur si indiferent fata de ceilalti. lipsit de simt artistic sau afectiv. uneori anxios. cu interes pentru sexul opus. legat de valori personale. rece. indraznet. dificil de satisfacut in problemele de arta. uneori frivol Harria (spirit practic. timiditate): neincrezator. spiritual. cu izbucniri rare. autocontrolat. duritatea . constiincios. expresiv Factorul G Supraeu puternic: Intolerant. spirit logic. fara simt artistic. actioneaza prin intuitie. manifesta uneori frivolitate. entuziast. dezinteresat de valorile materiale.insensibil la frumos. masculinitatea si spiritul practic. inconstant si nesigur. . metodic. exigent. relativ imatur emotional. spontan. rezervat. Alexia (incredere.

Factorul O increzator in sine) linistit. tensionat. analitic Factorul Q1 Dependenta de grup: tip dependent de Factorul Q2 norme si de grup.Naivitate (comportament direct. interesat de altii si usor de satisfacut. calm. stabil si orientat Tensiune ergica slaba: Factorul Q4 Tensiune ergica ridicata: incordat. uneori brutal. nesatisfacut de modul cum raspunde la solicitarile vietii si cum isi realizeaza dorintele: anxietatea puternica perturba randamentul persoanei si atrage tulburari somatice Introversie: tendinta spre timiditate si Factorul II inhibitie in relatiile cu ceilalti ( poate fi de bun prognostic pentru reusita academica) Extraversie: lipsa inhibitiei sociale plus o satisfactie generala fata de propria persoana ( predictie buna pentru succesul in . indiferent fata de altii si dificil de satisfacut. Factorul N sentimental): uneori stangaci. cu unele dificultati de integrare in grup Sentiment de sine slab: lipsit de autocontrol.Chestionarul16PF:1. depresiv): banuitor Conservatorism: necritic in acceptarea normelor Lipsa de respect fata de conventii: deschis spre nou. excitabil. Incredere (comportament calm. viguros. cu tendinte de afirmare si liderat. naiv.prezentarea factorilor de ordinul II se calculeaza cu notele standard din factorii de ordinul I printr-un sistem care sufera de imprecizie Zona cu scoruri standard mici Zona medie 0 4 1 2 3 5 Zona cu scoruri standard mari 6 7 8 9 10 Adaptare : satisfacut de sine si de ceilalti Factorul 1 Anxietate : stare de neadaptare. eficient. Distins. instabil si lipsit de orientare Factorul Q3 Sentiment de sine puternic: disciplinat exigent cu vointa dezvoltata. dar rece. bun organizator. conformism al modei Independenta personala: tip rational. emotiv. inovator. agitat. fara fobii. rezistent la stres. perspicace si lucid): civilizat si subtil in general. comportament anxios. critic. Subtilitate (comportament rafinat. nonsalant. autonom. satisfacut de sine 1. iritabil. Tendinta spre culpabilitate (lipsa de securitate.2.

30)+4Q4(0. 156. 161 I 20 12. 153 . Rezultatul se imparte la 10.10)+3O(0. 80. 81. 27. 162 L 20 38. 88. iar rezultatul se imparte la 10 4. 107. 181 6.Introversie vs. 76. 180. 91. 139 M 26 39. 53. 129. 160. intreprinzator si decis. 31. 55. Grila de cotare(cheia) chestionarului 16PF Factor Scor Raspunsul a max. forma zecimala. 127.1) totalului i se adauga constanta 69 (6. 158 G 20 109.16) din total se scade 11(-1. 79. 131. A 20 3. 30. necesita sprijin din partea celorlalti Factorul VI Independenta : tendinta spre agresivitate. dinamism 2C(0. 52.48)-2Q2(-0. competent Supunere : pasiv.36) –3A(-0. 130. 154 E 26 7.17)+2F(0. 36.19)+2E(0. 83. 110. dependent de ceilalti.Supunere vs.activitati sociale) Inhibitie: emotiv difuz. 136. 57. 115. 40. 128 77. 89.32)+4Q1 (0. 159 H 26 10. 126.23)+2N(0.44)+3M(0. 60. 15. 59.41)+5N(0. 177. 183 8. 86. 166 Raspunsul b Raspunsul c 26.20)-4A(-0. initiativa.17)+3E(0. 163 11.4) si totul se imparte la 10 2. 51. extraversie 2A(0. independenta 4E(0. 62. 184.Chestionarul 16 PF – modalitate de calcul a factorilor secundari Denumire factor Ecuatie 1. 37. 54.15). 32. 155. 61.38)-2C(-0. 176 B 13 152. 58. 82. 138. 157. 179 5. 85. 135. 132. 112. 101.33)+4F(0. 111. 64.18)-2H(-0. 134. 113.Adaptare vs. 87. 116. 182.55)2M(-0. 65. 178 C 26 4. 137.39)+ 4Q2 (0. 63. 141. indrazneala. 151 28.016) Nu exista constanta(numai pt. anxietate 2L(0. 140 14. 105.-0. 103.42)-6I(-0. 90. 104. 164 13. 186 35. 185 9.85). 106 F 26 33. 108. 102.17)-2Q3 la totalul obtinut se aduna constanta 34(3. 56.Inhibitie vs. iar rezultatul se imparte la 10 3. care poate fi de tip depresiv si frustrant pentru persoana Factorul III Dinamism: dinamic. 114. 165. 34. 29. 84.40). hotarare 1.27)-2G(0. 133.

123. 149. 46.B 9) retinere in tot ceea ce face (v. 67. 71. 24.Q1 7. Etalon orientativ al chestionarului 16PF 11clas. 70. 124. 171 22. 150. 74. 167 16. placut. 144. 119. se manifesta spontan si expansiv (v.N 20 17. 95. 120. 100. 169 21. 68. 145. relativ dinamic si oarecumindaratnic. 69. 75. 175 1. Exemplificarea interpretarii unui profil Scale A B C E F G H I L M N O Q1 Q2 Q3 Q4 6 9 4 4 8 4 5 5 3 5 7 6 7 3 6 5 I. 173 23. 7).N 7). 97. 168 Q1 20 20. relativ cooperant si adaptabil la grup (II. II. 122 Q3 20 48. 50. 96. 170 Q2 20 47. 41. 44. 43.5. 73.F 8). 99. 45.5 comportamentul este dominat de inteligenta. de luciditate (v.4. 174 25.nu reuseste sasi controleze suficient emotiile (v. III. Factor Foarte scazut (FS) Mijlociu (M) 0 2 3 4 5 6 7 8 9 1 Ridicat (R) Foarte Scazut (S) ridicat (FR) 10 A 0-1 2-4 5-6 7 8-9 10 11 - 12 13-14 15-20 B 0-3 4-5 6 7 8 9 - 10 11 12 C 0-5 6-7 8-9 10-11 12-13 14-15 6-17 18 19 20-21 22-26 E 0-3 4-5 6 7-9 10 11 12 13-14 15-16 17-19 20-26 F 0-2 3-4 5 6 7-8 11 1 13 14-17 18 19-26 G 0-6 7-9 10-11 12 13-14 15 16 17 18 19-20 H 0-4 5-6 7-8 9-10 11 12-13 14-15 16-17 18-21 22-24 25-26 I 0-2 3-4 5 6-8 9 10 11-12 13 14 15-17 18-20 L 0-2 3-4 5 6 7 8 9 10-11 12 13-14 15-20 M 0-3 4-5 6-7 8 9-10 11 12 13 14 15-16 17-26 N 0-5 6 7 8 9 10 11 12 13 14-16 17-20 O 0-2 3-5 6 7 8-9 10-12 12 13-14 15 - 13 16-21 2-26 . 66. 147. 72. 92 O 26 18. rigid(L 3). 42. 94. 93.Q2 3). 146. 121. 118. 125. 172 Q4 26 49. este legat de ceilalti (v. 148.C 3). 142.7. IV. 143 19. 117. vesel. 6. 98.

totalizand.6-(2.Q1 0-2 3-4 5 6 7-8 9 10 11 12 13-14 15-20 Q2 0-6 7-9 10-11 12 13-14 15 16 12 13-14 15 16-20 Q3 0-4 5-6 7-9 10 11 12-13 14 15 16 18-20 Q4 0-3 4-5 6-7 8 9-10 11-12 13-14 15-16 17 17 18-21 22-26 Etalon orientativ pentru factorii de ordinul al II-lea FS S M R FR Adaptare . deja validate in strainatate. un numar de 173 de itemi. Fe10.5 2.4 Peste 10.Supunere -5-(5.5-6. Chestionarul de personalitate – CP-14 F – Melnikov. care au creat odata cu acest inventar de personalitate o metodologie nationala pentru traducerea si adaptarea chestionarelor de personalitate aparute in SUA si in celelalte state occidentale.3 16. format din 10 factori primari(N1 – nevrotismul.6-8. se obtin instrumente noi. A6.7 6.1-(-0.8-10.1-(7. odata cu aparitia intr-o editura din Moscova a lucrarii “ Introducere in psihologia experimentala a personalitatii” •Autorii acestei carti sau manual pentru studentii Institutului de psihologie pedagogica sunt Melnikov si Iampolski.depresia. Chestionarul de personalitate – CP-14F prezentare generala •CP. •Alcatuirea scalelor (factorilor) chestionarului multifazic are la baza un model structural-ierarhic al personalitatii.1-10.activismul. .9-13.7) -0.9 Peste 19.8 5.1-16.00 13.introversiunea si Sz14senzitivitatea).S8-sociabilitatea.4-19. AS12.7) -1.3) 2.3 Peste 8. D3.5 Peste 13.Se9ensibilitatea estetica.feminitatea) si 4 factori superiori de ordinul 2 (Ip11.14F a fost obtinut prin analiza latent – structurala si analiza factoriala a itemilor celor douainventare de personalitate extrem de laborioase aparute in SUA si anume MMPI ti 16 PF.4-5.3 Introversie . 2.00 8.Extraversie -3. extrem de concentrate si cu proprietati psihodiagnostice si prognostice sporite.instabilitatea psihica. I13.00 10.Ti7-timiditatea. •Aceasta metodologie se bazeaza pe analiza latent-structurala si pe analiza factoriala cu ajutorul carora dintr-o multime de itemi si scale din diferite chestionare. Im5impulsivitatea . Iampolski): •A fost publicat in anul 1985.6-(2. intr-un mod foarte concentrat.4 Dinamism -Inhibitie -5.9 Independenta .8) 7. P2-psihotismul.1-13. •Din analiza celor doua instrumente de diagnoza a structurii personalitatii a rezultat un chestionar nou cu 14 scale consistente si valide.Anxietate -20-(-1. C4-constiinciozitatea.9-8.4) 2.asocialitatea.5) 5.

12(1).157(2).32(3). 128(2).159(2) 25 F 35(1).71(3).68(2).154(2) 56 A 5(1).6(3).4(4).7(1).•Autorii rusi au utilizat acelasi sistem normativ de etalonare ca si Cattell – sistemul de 11 clase normalizate(de la 0 la 10) existand si scorul standard 0 care denota lipsa elementelor dimensiunii polare care este vizata de scala respectiva.14(1).162(2)163(2) F 161(2) C4 – 54 A13(3).169( 15 .34(2).103(2).76(1).155(3) P2- F 1(1). 97(1).121(2).156(2).43(4).70(1).19(3).80(4).38(2).17(3).137(1).158(2) 41 Psihotism CP-14F-grila de corectie pt.15(2).8(2).: SCALA Numarul itemilor si ponderea lor / tip-ul de raspuns D3 – Depresie Brut / valorific at A9(1).136(2).33(3).108(1).64(3).41(3).104(2). 101(2).48(2).98(2).152(2).164(2).40(1).151(2).44(2). 122(2).99(3). 61(1).79(1).93(2).123(2).110(4). 132(2).36(2).126(1).100( 25 2).133(2).129(2).168(2) Impulsivitate F 46(1).78(3).42(1).131(2). scalele bazale Scor Max.50(2).75(2). CP-14F-grila de cotare pt.63(2).77(2).73(3)74(2).109(1).3(1).105(2).127(1). 25 153(2).130(2).166(2).69(3).102(2).62(3).91(2).134(2).1 15 35(2).39(3).139(1).Nevrotism A 2(4).94(2). scalele bazale SCALA/tip-ul de raspuns Numarul itemilor si ponderea lor Scor Maxim: brut/valorificat N1 .165(3) Constiinciozit F ate 35 Im5 – 15 A16(4).37(1).125(2).31(1).138(2)167(2) A6 – 31 A18(3). 66(2).92(2).108(3).106(2).96(2).124(2). 65(1).67(1).45(3).107(5).72(2).95(1).10(4).160(2).47(1).

59(2).143(2) 15 Timiditate F 53(1).84(1).150(4) 10 Feminitate F 119(2) 22 CP-14F-grila de corectie pt.162(1) F 154(1).113(2).84(4).27(2).172(1) 43 Sz14 – A 28(3). 151(2).148(2).138(3).60(2).111(2).53(2).161(1) 32 As12 – A 16(3).82(2).99(1).77(3).86(2).41(1).155(2).118(2).29(1).119(2).58(2).44(2).167(3) 38 I13 – A 21(3).73(3).21(2).147(3) estetica 31 Fe10 – A29(3).85(3)114(3).112(2).88(2).4(2).54(1).22(2).115(3).11(3).: SCALA / tip-ul de raspuns Numarul itemilor si ponderea lor Brut /valorificat Ip11 – A Instabilitate psihica 2(2).43(4).89(1).107(4).39(2).147(2) 27 Introversie .71(1).141(4).83(2).30(2).120(1).150(1).141(3).149(2).143(3) F 24(3).113(1) 25 S8– A23(1).Activism 3).32(2).25(4).52(4).117(2).134(1).51(1).10(2).171(1) 15 Senzitivitate F 26(3).52(3).149(1) 15 Sensibilitate F 26(4).112(1).56(2).88(2).89(1).87(2).117(2).53(4).101( 20 2). 170(2) F 49(2).27(2).142(1).58(2).121(1).17(3).142( 20 1).90(1).56(3).89(3).153(1).165(1).81(3).116(1).45(1).140(3) Ti7 – A20(2).144(2).57(1).25(1).166(3) 15 Asocialitate F 13(1).83(3).22(3).146(3) F 36 A28(4). scalele de ordinul II Scor Max.156(1).106(3).145(1) 15 Sociabilitate Se9 – 55(2).111(1).81(1).119(1).114(1).51(1).124(2).120(2).69(2).115(1).24(3).