You are on page 1of 8

SEKOLAH KEBANGSAAN LARKIN (1

)
JKR 1950 JALAN LARKIN
80350 JOHOR BAHRU

KERTAS KERJA
PROGRAM MINGGU ANTIDADAH
2015

DISEDIAKAN OLEH :

UNIT PPDa
SK LARKIN (1)

1

Aspek pendidikan dan pencegahan dadah amat penting memandangkan generasi pelapis negara khususnya. Kementerian Pendidikan Malaysia ke arah merealisasikan “Sekolah Bebas Dadah”. Program ini juga di buat selaras dengan Dasar dan Matlamat Pendidikan Pencegahan Dadah. Oleh yang demikian kesedaran tentang bahaya bahana dadah di peringkat lebih awal perlu diterapkan dalam lapisan lapisan komuniti masyarakat. 2. Selain itu.KERTAS KERJA MINGGU ANTI DADAH 2015 1. 2 . menerusi aktiviti-aktiviti yang diatur. murid-murid diharap dapat memanfaatkan peluang ini sebaik-baiknya untuk memberi impak terhadap penglibatan murid-murid secara menyeluruh demi melahirkan modal insan yang berkualiti yang mampu menjadi pemimpin dan menyumbang kepada pembangunan sosial negara sekaligus memberikan kesejahteraan kepada komuniti dan masyarakat. kini berdepan dengan ancaman gejala dadah yang sangat serius. 2. Untuk memastikan murid–murid mempunyai pengetahuan dan kemahiran mengenai gaya hidup sihat dan mengamalkannya. 0 MATLAMAT 1. Supaya murid-murid sedar bahawa dadah akan memudaratkan nyawa dan kesihatan serta membahayakan keselamatan masyarakat.0 PENGENALAN Sambutan Minggu Anti Dadah diadakan setiap tahun di sekolah selaras arahan Kementerian Pelajaran Malaysia melalui Unit Pendidikan Pencegahan Dadah untuk menyokong Sambutan Hari Anti Dadah Peringkat Kebangsaan.

0 OBJEKTIF Objektif program ini adalah seperti berikut: 1. 2. 3. 3. Mendidik murid-murid tentang keburukan dadah seawal peringkat prasekolah lagi. Menyemai dan menanam sikap untuk membenci dan menjauhkan diri daripada dadah. Murid-murid pra –sekolah SK Larkin (Satu). 0 KUMPULAN SASAR 1. Semua guru dan kakitangan SK Larkin (Satu) 3 . Memastikan murid-murid mempunyai bahan bagi mempraktikkan gaya hidup sihat. Murid-murid Tahun 1 – Tahun 6 SK Larkin (Satu). 4. 2. Untuk memberi alternatif program sihat tanpa dadah kepada murid-murid 4.3.

ZAUYAH BINTI LAN (GPK KOKURIKULUM) SETIAUSAHA : EN MUHAMMAD ARIF BIN MOHD MAZLAN (GURU PPDA) AJK PELAKSANA : GURU PPDA PANATIA PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN PANATIA BAHASA MELAYU PANATIA BAHASA INGGERIS PANATIA PENDIDIKAN SENI VISUAL SEMUA GURU DAN WARGA SEKOLAH 4 . HJH JORIAH BINTI HJ.ZAIDI BIN MD. 0 JAWATANKUASA PELAKSANA JAWATANKUASA PELAKSANA MINGGU ANTI DADAH 2015 PENAUNG : PN.ZIN (GPK HEM) NAIB PENGERUSI : PN.5.SHALIHIN (GURU BESAR) PENASIHAT : PN.HJH.ZARINA BINTI HASHIM (GPK 1 AKADEMIK) PENGERUSI : EN MD.

00 .00 .00 x 6) RM 12.Pertandingan Mewarna Pra-Sekolah (RM 4.Pertandingan Melukis Poster Tahap 2 (RM 4.00 x 3) RM 12.00 x 3) RM 12.1 Hadiah .Perasmian Pelancaran Minggu Anti Dadah Guru PPDA -Bacaan Ikrar Anti Dadah Ketua Murid -Ucapan Perutusan Pengarah JPN GPK 1 -Ucapan Perasmian Pelancaran GURU BESAR * ISNIN .Pertandingan Mewarna Tahap 1 (RM 4.00 x 3) RM 12.00 .00 .Pertandingan Menulis Esei (RM 4.00 x 3) RM 12.00 x 6) RM 12.Majilis Penutupan dan Penyampaian Hadiah Guru PPDA ANGGARAN PERBELANJAAN 7.Pertandingan Kuiz Anti Dadah Tahap 2 (RM 2.Pertandingan Kuiz Anti Dadah Tahap 1 (RM 2.0 PROGRAM MINGGU ANTI DADAH HARI * AHAD PROGRAM CATATAN .SENI -Pertandingan melukis Poster Anti Dadah (Tahap 2) * KHAMIS 7.0 .00 RM 5 .00 JUMLAH 72.00 .Pertandingan Menulis Esei AntiDadah (tahap 2) * SELASA -Kuiz Anti Dadah (Tahap 1 dan 2) * RABU Panatia BM dan BI Panatia PJK -Pertandingan mewarna (Tahap 1 dan Prasekolah) Panatia P.6.

( MUHAMMAD ARIF BIN MOHD MAZLAN ) Guru PPDA . SK Larkin (Satu) Disemak : ………………………………….10. Ia juga akan dapat meningkatkan pengetahuan dan kesedaran semua warga sekolah terhadap masalah dadah. ……………………………………….. PENUTUP Diharapkan aktiviti Minggu Anti Dadah ini dapat dilaksanakan dengan jayanya dan dapat mencapai objektif yang diingini. 6 . Semoga usaha murni ini mendapat sokongan dari semua pihak dan memberi manfaat sepenuhnya kepada murid-murid khususnya. Disediakan oleh. Adalah diharapkan aktiviti-aktiviti sihat seperti ini akan terus berkembang dan mendapat sambutan yang baik dari semua pihak demi kesedaran untuk mencegah dan menghapuskan dadah.

LAMPIRAN : 7 .

8 .