You are on page 1of 12

LAKARAN ASAS

Pengenalan

Batik (asal usul, jenis-jenis, etc)
BATIK BUATAN MALAYSIA
Kuala Lumpur, 8 Mac 2005 - Asal usul batik masih menjadi tanda tanya sehingga ke
hari ini. Ada pendapat yang mengatakan batik berasal dari India dan ada pula
mengatakan ia dari Parsi. Pakar arkeologi pula pernah menjumpai cebisan kain
berupa batik di Mesir menghiasi pakaian mereka dengan teknik menyerupai batik
pada tahun 70 masehi lagi.
Namun para pengkaji mempercayai ia berasal dari kepulauan Melayu dan bahawa
terdapat pemikiran di antara Asia Tenggara dan India pada zaman dahulu yang
membawa batik menjelajah ke benua lain. Terdapat juga kemungkinan bahawa batik
tiba di Mesir dari kepulauan Melayu melalui India memandangkan seni mengecap lilin
ke atas kain kain adalah seni warisan Melayu berdasarkan rumusan pengkajian
sejarahwan Winstedt dan Skeat.
Seni begini tidak pernah terdapat dalam tradisi budaya India.Teori ini diperkuatkan
dengan perkataan batik itu sendiri berunsurkan Melayu dan Jawa iaitu titik dan amba
(tulis).
Pendapat mengenai asal-usul batik bukan sahaja berdasarkan nama tetapi juga
berdasarkan kepelbagaian teknik. Batik Pelagi misalnya, menggunakan teknik ikat
celup dikenali di Malaysia dan di Indonesia sebagai pelangi atau titik yang
mengambil kira kepelbagaian warna pelangi.
Definisi batik dipercayai berasal daripada Indonesia yang mana diambil daripada
perkataan Melayu untuk titik dan Jawa 'mba' ertinya menulis. Oleh itu batik bererti
menulis titik-titik yang dimaksudkan di sini sama ada berupa
titik-titik dalam ertikata sebenar atau berupa bunga-bunga dan lain-lain motif kecil di
atas permukaan kain. Kemudian, teknik untuk mewujudkan motif-motif itu
bergantung pada zaman dan ruang.
Perusahaan batik di Malaysia dikategorikan kepada beberapa jenis iaitu Batik Blok,
Batik Tulis, Batik Skrin serta Batik Pewarnaan Asli, dan setiap satunya mempunyai
keistimewaan dan keunikan yang tersendiri. Melihatkan kepada
ciri-ciri versatile pada tekstil ini, batik ditampilkan dalam pelbagai guna seperti
fesyen tradisional dan kontemporari mahupun aksesori tambahan serta hiasan
dalaman. Batik melihatkan kelainan mengikut pilihan kain yang digunakan seperti
kain kapas, kain sutera, campuran kain sutera dan kain kapas, kain rayon, kain
voile, kain organza mahupun kain chiffon. Kehalusan jahitan sulaman serta jahitan
manik yang disuaipadankan pada batik menyerlahkan lagi keanggunan pemakai.

Pulau Pinang. Pengusaha batik di Kelantan dan Terengganu merupakan perintis kepada perkembangan batik di negara ini. bunga kerak nasi. Sejajar dengan itu. daun keladi. Melaka. bunga buluh. pohon ara.Acuan khas disediakan untuk menerap lilin pada sarung di bahagian kepala kain. Pekan di Pahang dan Sabah. bunga tampuk manggis. Antara teknik utama ialah Batik Blok. 2. Pengeluarannya tidak lagi tertumpu kepada Kelantan dan Terengganu.Pada tahun 1930 an. JENIS-JENIS BATIK Batik adalah seni kraf tekstil tradisi Melayu yang masih unggul hingga ke saat ini. dan ianya berpotensi menembusi pasaran antarabangsa. 2. Di Malaysia. Corak-corak acuan ini lebih kemas dan halus buatannya. penggunaan lilin dalam proses penerapan mula diperkenalkan oleh pembuat batik di pantai Timur. Sejarah perkembangan batik di Malaysia dipercayai bermula pada abad ke-15 Masihi dan ianya terus berkembang terutama selepas tamat Perang Dunia Kedua. malah telah berkembang ke bandar-bandar seperti Kuala Lumpur. Proses awal dalam perkembangan membuat Batik Blok adalah menggunakan ukiran sarang acuan kayu dengan menerap sejenis pewarna hitam dan teknik awal ini dikenali sebagai 'terap hitam'. Batik Blok adalah adaptasi daripada unsur alam semulajadi. Manakala bagi motif fauna yang popular ialah seperti jaring ikan dan ayam. Antara motif flora yang digunakan untuk mencorak batik ialah pucuk rebung. teknik terawal yang diperkenalkan ialah Batik Blok. bunga berbaling. Johor Bahru. Terdapat beberapa teknik menghasilkan batik. Corak dan kombinasi warnanya yang tidak lekang dek peredaran fesyen antarabangsa tanpa meninggalkan ciri tradisi tetap menjadi pilihan. acuan yang diperbuat daripada kepingan keluli mula digantikan dengan acuan kayu sebelumnya. Batik Skrin dan Batik Perwarnaan Asli.1 BATIK BLOK Batik Blok dikenali juga sebagai Batik Terap atau Batik Pukul merupakan salah satu daripada seni kraf buatan tangan tradisional yang terkenal di Malaysia. bunga kenaga dan beberapa lain lagi. Gubahan motif dan corak direka secara realistik.Ia dihasilkan melalui proses penerapan lilin dan penerapan warna. kapit kain. Corak flora dipilih daripada bahagian-bahagian tumbuhan yang ditiru berasaskan bentuk bunga. Batik Tulis. Kebanyakannya berdasarkan kepada flora dan fauna. Hasil hasil batik tempatan tinggi mutu ciptaan dan rekacoraknya dan ianya melambangkan kerja tangan masyarakat tempatan. bunga cempaka. bunga maman. bunga raya.2 BATIK TULIS Pengeluaran komersil Batik Tulis di Malaysia hanya bermula sekitar tahun 1960 an dan memuncak pada awal tahun 1990 an. badan kain dan kaki kain. abstrak dan stilisasi dalam bentuk geometrik atau organik. bunga mangga.2. .

S. Kain yang telah dicetak dikeringkan dan dimatikan . 2. wujud perbezaan dari segi ciri-ciri rekaan malah juga estetik dan teknik pengeluran antara kedua-duanya. Ragam hiasnya terdiri daripada motif tumbuh-tumbuhan serta corak geomatrik. voile dan sutera. Pengenalan teknologi dalam pengeluaran Batik Tulis ialah I. Jawa. rekaan diambil gambar. Kemudian blok skrin itu dibersihkan bagi menghasilkan rekaan di atasnya. Canting merupakan bekas tembaga kecil bagi menakung lilin cair yang panas didalamnya serta mempunyai saluran kecil yang dapat mengeluarkan lilin cair.Integrated Computer Aided Tjanting System.C. digunakan untuk mencetak kain dengan pewarna yang dikehendaki di atas meja skrin. canting kasut. Lukisan dan simbol boleh dilukis dan disimpan di dalam komputer untuk tujuan membangunkan satu khazanah corak-corak. Antara ciri-ciri yang terdapat pada perisian ini adalah kemudahan potong dan tampal sesuatu corak yang sedang dibuat.filem dicuci. Ia mempunyai pemegang supaya mudah digunakan. Ia satu sistem peralatan yang menjalankan proses tjanting secara automatik. daun dan sebagainya.3 BATIK SKRIN Batik Skrin dibuat dengan mengunakan blok skrin. dikeringkan. Pengeluaran Batik Tulis dibuat dengan menggunakan canting.A. yakni sesuai untuk mereka corak-corak seperti bunga.T. Di dalam proses penyediaan blok skrin secara manual. Reka coraknya juga mempunyai pelbagai susunan mengikut permintaan semasa. dimatikan warna dan direbus bagi mengeluarkan lilin sebelum dikeringkan sekali lagi. Ia merupakan nama singkatan dari Sistem Tjanting Bersepadu Berbantukan Komputer . Blok skrin disediakan berasaskan rekacorak yang dikehendaki. Ia membolehkan lukisan bebas digunakan. Canting disikan dengan lilin panas dan dilukiskan melalui hujung saluran canting ke atas kain yang telah diregangkan di atas pemidang mengikut rekacorak yang dikehendaki. Sungguhpun dihasilkan menggunakan kaedah yang sama iaitu lakaran canting.C. Terdapat lima jenis canting iaitu canting burung.T. dibuat pengasiangan warna dengan memotong dan menampalkan filem di atas plastik.T. canting bola dan canting pelbagai mata.S terbahagi kepada dua sistem komputer iaitu Sistem Komputer Rekaan dan Sistem Komputer Kawalan I. Batik Tulis juga dikenali sebagai Batik Canting. Kain yang telah dicanting diwarnakan.A. Ianya diperbuat daripada pelbagai jenis kain termasuk kapas. rayon.S.C.Batik Tulis dipercayai warisan dari batik Kraton. Blok skrin yang telah disediakan. canting periuk. Bilangan blok yang disediakan bergantung kepada bilangan warna kain yang dikehendaki di mana setiap blok skrin boleh dicetak satu warna.A. Ia seterusnya didedahkan kepada cahaya di atas kain sutera saring yang diregangkan di atas bingkai dan telah disapukan dengan photo emulsion di atasnya. I.

Namun begitu. Secara keseluruhannya. 3. penggunaan semburan pelembut pada batik adalah baik untuk diamalkan. . Tujuannya ialah untuk menjaga kilatan pada batik. Proses grafik juga dapat dilakukan dengan cepat dan mudah. PENJAGAAN BATIK Batik memerlukan penjagaan yang mudah. Cara ini dapat menghasilkan rekaan dengan baik dan cepat. SERAMAI 320 USAHAWAN BATIK BERDAFTAR DENGAN KRAFTANGAN MALAYSIA Di Malaysia terdapat seramai 320 usahawan batik yang berdaftar dengan Kraftangan Malaysia yang bergiat aktif dalam pengeluaran batik. bagi cucian pertama batik. Batik Pewarnaan Asli turut mengaplikasikan pelbagai teknik untuk menghasilkan kreativiti batik yang berlainan ragam iaitu kombinasi teknik ikat iaitu gabungan tie and dye dengan blok dan batik lukis & tie and dye dengan skrin. Kaedahnya. Percetakan kain boleh diulang beberapa kali bergantung kepada bilangan warna yang dikehendaki.Pengembalian semula kaedah ini wujud atas kesedaran masyarakat tempatan tentang budaya sihat dan mesra alam.adalah digalakkan supaya digunakan cara cucian kering (dryclean) dengan kos kurang RM10 bagi sepasang baju. Satu pendekatan baru yang berkonsep teknologi maklumat yang dirancang oleh Kraftangan Malaysia. Pilihan lain.4 BATIK PEWARNAAN ASLI Pengenalan semula penggunaan warna asli daripada tumbuh-tumbuhan tempatan merupakan satu alternatif dan berkonsep mesra alam.perusahaan batik turut juga berkembang di setiap negeri di Semenanjung juga di Sabah. 2. batik boleh dicuci terus tetapi cucilah berasingan dengan cucian yang lain dan hendaklah dijemur di tempat redup dan tidak terdedah kepada matahari bagi menjaga ketahanan batik.warnanya sebelum dibasuh dan akhirnya dikeringkan semula. 4. khasnya di Kraftangan Malaysia Cawangan di Kelantan dengan memperkenalkan System Atex Design iaitu proses perisian menghasilkan rekacorak batik secara pengendalian komputer yang dijangka akan mempercepat proses pengeluaran dan menjimatkan kos dalam jangka masa panjang. Kelebihan proses Atex Design berbanding proses rekaan skrin secara manual. Negeri Kelantan dan Terengganu adalah antara negeri yang mempunyai jumlah pengusaha tertinggi dalam pengeluaran batik. Manakala untuk memudahkan batik digosok.

Dalam budaya Islam motif � motif yang berhubungan dengan benda bernyawa tidak boleh digambarkan sama persis sesuai aslinya. Biasanya warga keturunan Arab memproduksi batik jenis ini. Batik yang dihasilkan warga keturunan Belanda ini mempunyai ciri khas tersendiri. Mereka ternyata tertarik juga dengan budaya lokal. Di Pekalongan yang terkenal memproduksi Batik Pecinan salah satunya ialah Tan Tjie Hou.JENIS-JENIS BATIK DI PEKALONGAN ( DIOLAH DARI BERBAGAI SUMBER ) A. Motif yang digunakan banyak memasukkan unsur budaya Cina seperti motif burung Hong atau merak. Batik Rifayah Batik jenis ini mendapat pengaruh Islam yang kuat. B. Karena dalam ajaran Islam semua wujud binatang sembelihan yang dihalalkan harus dipotong kepalanya. . Batik Belanda Pada zaman penjajahan Belanda tentunya banyak warga Belanda yang tinggal dan menetap di Indonesia. Begitu juga yang terjadi di Indonesia khususnya pada Batik. C. Karya-karya mereka mendominasi pada abad 20 silam. Batik produksi mereka yang disebut BATIK PECINAN memiliki ciri khas warnanya cukup variatif dan cerah. Motif yang digunakan kebanyakan bunga-bunga yang banyak terdapat di Eropa seperti Tulip dan motif tokoh-tokoh cerita dongeng terkenal di sana. Mereka juga dikenal teguh dalam melestarikan adat budaya leluhurnya. Biasanya di negeri perantauan mereka memadukan budaya mereka dengan budaya lokal sebagai bentuk akulturasi budaya. Pada jaman dahulu Batik Pecinan yang berbentuk sarung dipadukan dengan Kebaya Encim sebagai busana khas para wanita keturunan Cina di Indonesia.Jans. Sesuai hal itu corak dalam BATIK RIFAYAH terutama yang mengenai motif hewan terlihat kepalanya terpotong. dalam selembar kain banyak menampilkan bermacam warna. warga keturunan Belanda banyak juga yang membuat dan memproduksi batik. Sama seperti warga keturunan Cina. Batik model ini sangat disukai di Eropa. Keturunan dari para perantau Cina di Indonesia biasanya memproduksi Batik untuk komunitas sendiri atau juga diperdagangkan. Biasanya pola batik Pecinan lebih rumit dan halus. Tokoh yang terkenal membuat BATIK BELANDA di Pekalongan yaitu Van Zuylen dan J. Batik Pecinan / Cina Bangsa Cina sudah lama dikenal sebagai Bangsa perantau. dan Naga.

G. H. Batik Terang Bulan ini disebut juga Gedong atau Ram � raman. Perlu diketahui gaya Pekalongan adalah gaya Pesisiran jadi lebih bebas dan banyak mendapat berbagai pengaruh dari luar. parang dll. Dalam Batik Jawa Baru motif dan warna yang ada pada era batik Jawa Hokokay lebih disederhanakan. Batik ini merupakan pengembangan dari motif kain Potola dari India yang berbentuk geometris kadang berbentuk bintang atau mata angin dan menggunakan ranting yang ujungnya berbentuk segi empat. Batik Jawa Baru Di produksi sesudah era batik Jawa Hokokay. Batik Jlamprang ini diabadikan menjadi salah satu jalan di Pekalongan. Motif gaya kraton yang biasanya di pakai yaitu semen. Batik Terang Bulan Suatu desain batik dimana ornamennya hanya di bagian bawah saja baik itu berupa lung � lungan atau berupa ornamen pasung atasnya kosong atau berupa titik � titik . tetapi masih berciri khas pagi sore tanpa tumpal. . Walaupun bermotif pengaruh kraton tetapi teknik pembuatan dan pewarnaanya dengan gaya Pekalongan. Kebanyakan menggunakan motif rangkaian bunga dan lung � lungan. F. E.D. Batik Jlamprang Motif � motif Jlamprang atau di Yogyakarta dengan nama Nitik adalah salah satu batik yang cukup popular diproduksi di daerah Krapyak Pekalongan. Sehingga lebih unik dan menarik. Batik Cap Kombinasi Tulis Batik kombinasi tulis sebenarnya batik cap di mana proses kedua atau sebelum disoga direntes atau dirining oleh pembatik tulis sehingga batik kelihatan seperti ditulis. Batik Pengaruh Kraton Pembuat batik di Pekalongan sering membuat batik yang motifnya merupakan ciri khas dari Batik Kraton Yogyakarta ataupun Surakarta. cuwiri. Hal ini dilakukan untuk mempercepat produksi batik dan keseragaman.

Untuk pewarnaan pun diikutkan ke saudagar. Hal ini sangat popular di era zaman Soekarno untuk membuat batik Yogya dan Solo untuk ditambahi . K. Biasanya batik ini kasar dan kagok serta tidak halus. J. Batik Pangan / Petani Batik yang dibuat sebagai selingan kegiatan ibu rumah tangga di rumah dikala tidak pergi ke sawah atau saat waktu senggang. Tribusana Merupakan batik gaya baru dimana cara pembuatan proses kedua direntas atau riningan dan kebanyakan motif � motif nya lung � lungan lanjuran. warna 杦arna lain menggunakan colet. Batik Kemodelan Adalah batik � batik klasik baik itu dari gaya Yogya maupun Solo. L. dan untuk proses kedua batik ditanahi penuh atau ornamen plataran berupa titik halus baru setelah itu disoga. Batik Tiga Negeri Pekalongan Seperti halnya batik � batik negara lain dimana dalam satu kain terdapat warna merah biru soga yang semua dibuat di Pekalongan terkadang warna biru diganti ungu dan hijau. dibuat dengan komposisi baru dengan pewarnaan Pekalongan dan kelihatan modern. Batik Tribusana ini ada yang tahunan dan polos.I. Motifnya turun temurun sesuai daerah masing 杕asing dan batik ini dikerjakan secara tidak professional karena hanya sebagai sambilan. Batik Soga terlihat klasik. M. Sogan Pekalongan Batik dengan proses dua kali dimana proses pertama latar putih kadang ada coletan. Coletan Dimana dalam suatu kain batik pewarnaan di sebagian tempat menggunakan sistem colet dengan kuas dan untuk pencelupan hanya sekali kecuali warna soga. N.

P.1996) . 'Tik' may have come from the word 'titik meaning 'dots' while the word 'ba' means 'doing work actively' (Wan Hashim. O. Batik Cap. di Kelantan dan Terengganu. Motif 杕otif ini adalah motif baru yang berhubungan dengan estetika. urat kayu maupun rintang broklat. Batik berasal dari Indonesia. tetapi masih menggunakan proses pembuatannya sama seperti membuat batik. Batik di Malaysia mula bertapak sejak awal tahun 1920-an. istilah 'batik' datang daripada perkataan Jawa.warna. Batik yang pembuatannya menggunakan alat beebentuk cap atau stamp baik itu proses coletan maupun keliran. Dalam penulisan Wan Hashim Wan Teh menyatakan. R. Batik Osdekan Dalam suatu kain batik akan timbul satu warna akan dibatik lagi terus ditimpa dengan warna lagi baik itu berupa warna tua muda atau warna lain. meaning 'a cloth having dots ordotted cloth. Batik Modern Batik yang dalam prosesnya terutama dalam pewarnaan menggunakan sistem baru yang biasanya dalam pencelupan sekarang menggunakan sistem lain baik tu berupa gradasi. Bagaimana pun kehalusan pembuatannya tidak dapat ditandingi. Tidak dinafikan. Ia berkembang ke Malaysia setelah ramai orang tempatan berminat dengan batik Jawa yang cantik dan halus buatannya. Komposisi gaya bebas batik ini popular di era tahun 80 an. hal ini membuat warna batik lebih hidup dan seperti ada baying 朾ayang. Q. pengusaha batik cuba meniru corak-corak batik dari batik Jawa. Batik Kontemporer Suatu batik yang tidak lazim kelihatan batik. Kini batik Malaysia telah berkembang pesat dan mempunyai identiti yang tersendiri. 'The term batik is of Javanese origin from the word 'ambatik. Indonesia.

Canting adalah sejenis alat yang diperbuat daripada logam (tembaga) berbentuk kasut kecil ruang di mana lilin diisikan. di Kelantan pada zaman dahulu. Batik adalah salah satu daripada teknik-teknik resis. Terengganu dan Kedah. Dengan perkataan 'ba-tik' membawa maksud menghambakan diri untuk menitik lilin di atas kain putih. Kaedah ini mula digunakan oleh Haji Che Su dari Kelantan dan Haji Ali dari Terengganu . Itu adalah asal pembuatan batik yang diperbuat daripada ukiran kayu blok seperti motif pucuk rebung. BATIK sarung 1990-an menggunakan teknik blok.Batik dalam erti kata perkataan Jawa. Kain yang dipanggil kain batik ini dalam erti kata yang sebenarnya bukanlah batik tetapi kain yang menggunakan kaedah cop bunga atau motif batik ke atas kain putih. pada awal 1930-an bapanya mula menghasilkan kain batik dengan menggunakan blok kayu yang diukir dan dicapkan ke atas kain. mungkin dari sudut yang lain saya berpendapat 'amba' itu bermaksud 'hamba' atau 'menghambakan diri' dan 'tik' bermaksud titik. Menurut Kamaruzaman Mohd Salleh. bunga kiambang dan motif-motif ringkas seperti titik. Bekas ini muncung pada penghujung dan buluh atau kayu diperlengkapkan sebagai pemegangnya. Titik dihasilkan daripada lilin dengan menggunakan canting. Lilin dijadikan sebagai bahan penyekat daripada kemasukan pewarna di atas kain. bunga ketola. bunga cempaka. Hari ini kita dapat melihat coraknya seperti pada kain sarung sembahyang yang dijual di Kelantan. Getah buah ini disapukan ke permukaan blok kayu tadi dan dicopkan ke atas kain putih dengan satu warna sahaja. pengurus Batik Samasa. bentuk empat persegi dan bulat. adalah 'ba' atau 'amba' bermaksud membuat kerja dengan aktif. Warnanya diambil daripada sejenis buah yang mempunyai getah berwarna hitam.

SUNGGUHPUN zaman telah berubah. Motif yang dilukis bercampur dengan bunga-bunga batik Jawa dan bunga tempatan yang telah diilhamkan oleh pereka. Sehingga suatu ketika dahulu batik sarung dinamakan kain batik Lasem Kelantan. kepala kain dan kaki kain. Selain itu kain batik blok juga dibuatkan sebagai cadar. Kemudian lacquer dimasukan ke alat yang berbentuk corong dan dilukis mengikut bentuk yang telah direkakan di atas skrin. Bagi mempercepatkan pembuatan batik. Kawasan yang tidak diwarnakan akan disapukan lacquer. Batik yang . baju perempuan dan baju kanakkanak. Kebanyakan batik ini dijadikan baju kemeja lelaki. Biasanya batik blok dijadikan batik ela yang dihasilkan dengan pelbagai corak. kain batik Solo Kelantan dan kain batik Pekalongan Kelantan. namun batik masih kekal sebagai salah satu identiti negara kita. Beberapa skrin akan diadakan mengikut lapisan warna yang akan digunakan.dalam tahun 1920-an. Batik Samasa telah menginovasikan tekniknya dengan menggunakan skrin stensil berbentuk kain sarung. Pada tahun 1950-an pengusaha batik mula membuat batik menggunakan blok tin dengan panggilan teknik batik blok. Penggunaan blok tin kemudiannya digantikan dengan tembaga dan ia diteruskan sehingga hari ini. penutup meja dengan rekaan yang tertentu. BATIK sarung 2000 teknik batik blok A. Pada masa itu pembatik masih ingin meniru corak batik Jawa. Melihat cara orang Indonesia menggunakan lilin panas dan blok daripada tembaga untuk mencorakkan kain batik. batik terap atau batik cop. Pada skrin ini di lukiskan motif-motif batik pada bahagian badan kain. maka pengusaha batik Malaysia kemudiannya menginovasikan blok ukiran kayu kepada blok besi yang diperbuat daripada tin susu atau kepingan zink yang dipanggil sarang bunga.

Di sana saya berlajar cara membuat batik stensil menggunakan skrin dan melukis corak batik dengan lacquer berwarna hijau. adik pengurus Batik Samasa. Reka (UiTM). Ada yang bekerja . Proses ini dapat mengurangkan kos serta mempercepatkan pembuatan batik. Saya pernah diminta menunjuk cara menggunakan canting di kilang tersebut dengan membuat sehelai kain batik tulis sepanjang empat meter kepada Norma. Kebanyakan pelajar-pelajar daripada Jabatan Seni Reka Tekstil. ada yang dicampurkan dengan teknik blok batik dan disapukan lilin bagi menampakan corak batik serta retak lilinnya. Tiga tahun kemudian. Mencanting batik mungkin bermula pada akhir tahun 1960-an. saya terkejut melihat bertapa pantasnya pengusaha Batik Samasa dapat mempelopori teknik janting hingga menjadi pengusahan batik canting peringkat industri kecil. Teknik mencanting batik mula digunakan di UiTM pada tahun 1976 dalam mata pelajaran Resis Tekstil. Fakulti Seni Lukis dan Seni ALAT canting digunakan untuk menitik lilin ke atas kain putih. telah banyak mendirikan perusahaan batik sendiri. Pada tahun 1979. Pada masa itu batik canting digunakan oleh artis batik dan pembatik secara kecil-kecilan. saya pernah membuat latihan di kilang Batik Samasa.telah dicetak ini. sebagai penuntut Universiti Institut Teknologi Mara (UiTM) (dulu ITM).

Pengusaha batik seperti Rashidah's Exclusive Batik di Kelantan. banyak menghasilkan batik tulis tangan secara eksklusif sejak 1978. dan boleh dicampurkan teknik cetakan skrin. Walaupun batik nya tidak sehalus batik Jawa tradisional. Dengan bekalan ilmu membatik. Yusoff Abdullah dari Kelantan terkenal dengan batik tulisnya sejak 1946. telah mengajar batik corak seperti tenun ikat dan dinamakan corak batik ikat. Batik seperti ini adalah dalam golongan batik eksklusif. REKAAN batik yang menarik dan versatil mampu diketengahkanke peringkat antarabangsa. Beliau sendiri merekan motif dan corak serta menyediakan warna yang ditentukan. Di sinilah bermulanya batik kontemporari. pensyarah dari Jabatan Senireka Tekstil. Dengan galakan daripada Allahyarham Datin Seri Endon. Seem Noor dan Noor Arfa Batik dari Terengganu juga banyak menghasilkan batik tulis dan batik blok. batik Malaysia telah dapat menghasilkan identiti tersendiri daripada pelbagai pengalaman dan eksperimentasi batik. organza dan sebagainya. Melihat pada batik hari ini. tumbuh-tumbuhan daripada alam sekeliling. Di samping itu. Pembatik dari Kuala Lumpur seperti Wan Nong. Batik Malaysia kini mempunyai identiti tersendiri iaitu mengikut trend warna terkini dan corak mengikut pereka. Mereka berani menggunakan warna yang berlainan daripada warna kebiasaan batik. Batik juga boleh menggunakan canting dan berus dan batik ini dinamakan batik tulis. Zainubah Hamzah dan Kutang Kraf banyak menghasilkan rekaan baru batik yang unik dan kontemporari. Batik Malaysia mempunyai pelbagai cara untuk menghasilkannya seperti batik blok dan batik canting.Madya Zaharah Othman. batik blok boleh dibuat dengan beberapa lapisan warna (double boiling). sifon. Sungguhpun begitu ramai pengusaha batik yang gemar menggunakan cara mencanting kerana cara ini lebih senang dan kos tidak tinggi berbanding teknik skrin dan batik blok. Pada tahun 1990-an. rekaan dan warnanya sangat menarik serta penggunaan pelbagai teknik dan jenis kain seperti sutera jaquard. yang menjurus kepada bentuk kontemporari. ramai pembatik berkecimpung dalam perusahaan batik tulis. Rekaan batik sebegini mempunyai kelainan corak bergantung kepada beberapa kombinasi teknik dan penggunaan canting yang berlainan saiz. BATIK ela rekaan penulis pada tahun 1980-an.sebagai pereka di kilang-kilang batik dan di Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia. . telah memberi satu platfom bagi pembatik-pembatik untuk memajukan batik Malaysia di dalam dan ke luar negara. UiTM. Prof. Beliau adalah salah seorang daripada pengusaha batik yang terawal gemar mengeksperimentasi dan inovasi dalam penghasilan batik dengan motif.