You are on page 1of 47

Kemahiran Manipulatif

- Jenis dan unit ukuran

MENGUKUR
PANJANG
Pembaris
Angkup vernier

Mengukur masa
Jam randik analog
Jam randik digital

Mengukur Isipadu
Bikar
Kelalang bersenggat
Picagari
Selinder bersenggat

Mengukur berat dan jisim Triple beam balance .

Mengukur arus elektrik/volt Ammeter voltmeter .

Penggunaan dan pengendalian peralatan Sains (Tutorial 3 dan 4) .Kemahiran Manipulatif .

Mikroskop .

Bahan kimia .

Peralatan elektrik .

Kemahiran Manipulatif .Melukis gambar rajah dan peralatan Sains dengan tepat .

there are special ways to draw the apparatus. you may need to draw how the apparatus was arranged. To save time in science. Can you predict what the diagrams will look like for the apparatus below? Test tube Clamp & stand Funnel Beaker W E I V RE Conical flask Measuring cylinder . write down what happened. afterwards.Melukis Peralatan Sains When you perform an investigation and then.

Drawing Apparatus 1 Test tube .

Drawing Apparatus 2 Beaker .

Drawing Apparatus 3 Conical flask .

Drawing Apparatus 4 gauze tripod Tripod & gauze .

Drawing Apparatus 5 clamp stand Clamp & stand .

Drawing Apparatus 6 Filter paper Funnel Funnel & filter paper .

Drawing Apparatus 7 Bunsen burner (Heat) .

Drawing Apparatus 8 Measuring cylinder .

.

.

.

.

1 2 Beaker Displacement can Water Gauze Beaker Tripod Irregular object Bunsen burner clamp stand thermometer clamp conical flask water 3 .

Kemahiran Manipulatif .Mengendalikan spesimen dengan betul dan berhati-hati .

Maksud Spesimen   Spesimen adalah sesuatu atau sebahagian contoh yang diambil untuk dikaji atau diuji. Boleh dibahagi kepada dua jenis:  Spesimen hidup  Spesimen bukan hidup .

.Spesimen Hidup   Penggunaan sumber yang cekap boleh membantu menyelesaikan masalah. Pemeliharaan haiwan kecil di dalam makmal atau dalam kawasan sekolah boleh memperkayakan lagi pengalaman pembelajaran sains murid. memahami prinsip sains dengan lebih jelas dan meningkatkan minat murid untuk menyiasat tentang persekitaran mereka.

……………………….Spesimen Hidup   Spesimen hidup yang dibawa ke makmal kadangkala hanya untuk sementara atau pun kekal. Kita sepatutnya menyediakan tempat/ruang yang sesuai malah menjaganya dengan baik. .

. Pastikan membasuh tangan dengan sabun setiap kali memegang sesuatu spesimen hidup.…………………Spesimen Hidup   Kita hendaklah sentiasa mementingkan faktor kebersihan dan keselamatan tatkala mengendalikan spesimen hidup.

.  Tidak makan atau minum ketika mengendalikan spesimen hidup Serangga atau haiwan kecil hendaklah di masukkan ke dalam tempat yang sesuai.

Akuarium  Akuarium adalah sebuah tangki atau bekas yang mengandungi habitat hidupan dalam air   haiwan akuatik tumbuhan akuatik Apakah yang dimaksudkan dengan sistem biologi yang seimbang dalam sebuah akuarium? .

Bagaimana menyediakan sebuah vivarium cacing tanah? .Vivarium  Vivarium adalah sebuah bekas yang persekitaran dalamnya disediakan sesuai sebagai habitat untuk kehidupan sesuatu jenis haiwan.

Perlulah ditutup luka jika ada sebelum membuat kajian ke atas haiwan.    Jika dicederakan oleh haiwan yang dikaji. hendaklah dirawat dengan antiseptik dahulu sebelum diberi rawatan lanjutan. Sebarang kemalangan hendaklah dilaporkan. Pertimbangkan menggunakan video/youtube jika ada melibatkan pembedahan haiwan. .

.

Jangan buang spesimen dalam bakul sampah. Jika dibawa ke makmal. kembalikan spesimen ke tempat asalnya.Tumbuhan     Lakukan pemerhatian di habitat tumbuhan tersebut. Jangan menggunakan tumbuhan yang beracun .

Terrarium  Terrarium menyediakan tempat yang membolehkan muridmurid memerhati dan meneliti alam kehidupan tumbuhan khususnya tumbuhan kecil. .

Aktiviti: Pertumbuhan Biji Benih Kacang Hijau  Observe the seedlings plant growing Ikan dan Cicak    Identify and compare the features of these two animals. What are the common features of these animals? What characteristics are different? .

Kemahiran Manipulatif Membersihkan peralatan Sains dengan berhati-hati .

 Radas Kaca    Mestilah bersih daripada segi fizikal dan kimia. Gosok dengan berus/span Keringkan pada suhu bilik/dalam oven 60-90C . Sebaik-baik sahaja digunakan hendaklah dibasuh atau merendamkannya ke dalam detergan yang tidak pekat.

Kemahiran Manipulatif Membersihkan dan Menyimpan Peralatan Sains dan Bahan Kimia dengan betul dan selamat .

.   Penyimpanan stok sains yang teratur dan kemas akan menyenangkan kita mendapatkannya apabila diperlukan dan memudahkan penyemakan stok. Disusun dalam keadaan yang mudah dicapai. Bahan kimia merbahaya mesti disimpan dalam kabinet/almari berkunci dan hanya boleh dikeluarkan dengan kebenaran guru.

guli dan bar magnet • Dalam besen-besen plastik berlabel mengikut abjad • Melabel dengan warna tertentu pada kotak atau bekas  Simpan sebagai unit-unit mengikut aktiviti P&P sains pada tahap persekolahan Diatas rak-rak yang berlabel mengikut abjad pertama nama alat dan bahan Dalam beg-beg plastid mengikut abjad .  • Dalam kotak-kotak manila/kasut terutama alat-alat kecil seperti termometer.

Spesimen Bukan Hidup     Contoh: Magnet Batuan Tanah .

.

.

sciencekit.wikihow.com www.com .com www.com www.ehow.Bacaan Lanjutan     www.biologycorner.