You are on page 1of 12

SMK (L) METHODIST

KUALA LUMPUR

Penggubal : PN. JAMILAH BT M.V MOHAMED
KOYA

……………………………………………………………

.

(EN. MOHD ZIKRI IHSAN B. MOHD ZABHI)
Ketua Panitia Bahasa Melayu

……………………………………………...

(EN. WONG CHEE KHEON)
Pengetua

2/11

Arahan : Jawab semua soalan dalam Bahagian A. i) Adlin mengugut untuk memukul adiknya jika memberitahukan hal itu pada sesiapa. Anda tidak perlu menyalin ayat itu semula. ________________________________________ ii) Angkasawan pertama Negara menceritakan pengalaman beliau ketika berada di Stesyen Angkasa Antarabangsa dengan penuh semangat. ________________________________________ iii) Manusia pada zaman pra-sejarah membuat petempatan di tepi sungai. ________________________________________ iii) Barang buatan Malaysia sangat laris di luar negara. Gariskan kesalahan tersebut dan tulis jawapannya pada ruangan yang disediakan. FN + FK. ________________________________________ v) Masyarakat pelbagai kaum di negara ini mementingkan keharmonian hidup. FN + FA atau FN + FS di ruang yang disediakan. ________________________________________ (3 markah) 3 Nyatakan pola ayat dasar di bawah ini. terdapat satu kesalahan tatabahasa. _________________________________________ ii) Ayah dengan abang sibuk mengecat rumah untuk majlis perkahwinan kakak. _________________________________________ iii) Cabaran yang paling besar bagi para penyelidik ialah untuk mendapatkan geran penyelidikan. BAHAGIAN A (25 markah) 1. sama ada FN + FN. Bahagian C dan satu soalan Bahagian D. _________________________________________ vi) Lagu kebangsaan para pelajar nyanyikan sambil bendera kebangsaan dinaikkan. Dalam setiap ayat di bawah. ________________________________________ (10 markah) 2/11 . i) Mereka menyanyikan lagu Jalur Gemilang. Anda tidak perlu menyalin ayat itu semula. Bahagian B. i) Pengurusan di bahagian pengeluaran haruslah sistemetik agar tidak menimbulkan sebarang masalah. Kenal pasti dan betulkan kesalahan tersebut. ________________________________________ iv) Pekerja negara ini terdiri daripada pelbagai kaum. _________________________________________ (8 markah) 2 Dalam setiap ayat di bawah terdapat satu kesalahan ejaan. ________________________________________ ii) Abang saya graduan Universiti Teknologi Petronas.

kemudian tulis satu peribahasa yang sesuai dengan gambar tersebut.4 Lihat gambar di bawah dengan teliti. i) __________________________________________________________________________________ ii) _______________________________________________________________________________ (4 markah) 3/11 .

awal-awal lagi sudah terserlah kemalasan dan ketidaksungguhan adik terhadap ilmu. Apabila bonda enggan memberikannya. Darah meluncur daripada ibu jari kaki bonda yang terluka.BAHAGIAN B (30 markah) 5 Baca petikan cerpen di bawah dengan teliti. apakah peranan seorang ibu dalam pembentukan perwatakan mulia anak-anak di 4/11 . Nyatakan tindakan-tindakan bonda yang mengecewakan ‘saya’. perangainya begitu nakal. Kalau mengamuk. keinsafan adik tidak juga terjelma di hatinya. Walaupun adik sudah hilang rasa hormat. kerana terlebih berkawanlah adik terlebih cekap menyumpah. Diambilnya duit dari dompet bonda dan terus keluar. Sejak dimasukkan ke alam persekolahan. Adik akan mengamuk kalau permintaannya diabaikan.00 daripada bonda untuk membeli mercun. tidak pernah ditengking. Saya tahu. “Bonda yang berdosa kerana tak pandai ajar anak.” Saya tidak suka dengan kelembutan bonda terhadap adik. bonda masih berlembut dan tidak jemu-jemu menasihatinya. Dewan Bahasa dan Pustaka) i) Nyatakan sikap adik yang diperlihatkan dalam petikan cerpen di atas? (3 markah) ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ii) Petikan cerpen menggambarkan watak ‘saya’ yang kecewa terhadap cara bonda menangani kemarahan adik. Tingkatan 3. Ya Allah…betapa geramnya saya! Bonda hanya menangis. Namun. Memang dari kecil adik tidak pernah dicubit. lalu serpihannya terkena ibu jari kaki bonda. Adik meminta RM5. (3 markah) _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ iii) Pada pendapat anda. Berang adik akan reda tatkala kehendaknya dituruti. tidak fasal-fasal adik menghempas cawan kaca. Oleh sebab itu. Berpantul-pantul kalimah mengarut keluar daripada mulut mongelnya. Pernah ketika adik berusia sembilan tahun barannya cukup melampau. habis barang dalam rumah dibalingnya. Kadang-kadang bonda akan menyalahkan diri sendiri. (Dipetik daripada cerpen “Mutiara Bonda”. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya dengan menggunakan ayat anda sendiri. apatah lagi dirotan. antologi Harga Sebuah Lukisan.

Tingkatan 2. jawab soalan-soalan yang berikutnya dengan menggunakan ayat anda sendiri. (3 markah) _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ iii) Pada pendapat anda. apakah implikasi negatif pencemaran laut terhadap manusia? (4 markah) _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ 5/11 .rumah? (4 markah) _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ 6 Baca sajak di bawah dengan teliti. SAJAK LAUT Laut ini begitu biru laut ini begitu luas laut ini begitu indah. Ku lihat pasir putih Ku lihat kerang kurasakan ombak menyapa kaki dan kurasakan angin pantai membelai. Setengah matahari kulihat di seberang di seberang laut biru ini bagai malu-malu ia mengintip namun dengan setia memberi sinarnya. Hai. Betapa bahagianya hati laut ini membuatku bahagia laut ini begitu tenang begitu kaya. Seorang nelayan jauh di sana berdiri diatas perahu kecil menebarkan jala mencari ikan untuk keluarga i) Burung laut menari-nari di sana mengepak-ngepakkan sayapnya begitu gembira mereka beryanyi bagai berlumba dengan nyanyian ombak. kemudian. Dewan Bahasa dan Pustaka) Bagaimanakah keadaan laut yang digambarkan oleh penyajak? markah) (3 _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ ii) Nyatakan contoh gaya bahasa personifikasi yang terdapat dalam Sajak Laut. laut biru hari ini juga aku nyatakan Kau adalah saudaraku! ISMAIL SHARIF (Dipetik daripada antologi Gema Sepi Gadis Genius.

_____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ 7 Jawapan anda hendaklah berdasarkan novel Merenang Gelora Karya Ruslan Ngah. Berdasarkan novel tersebut. (10 markah) _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ 6/11 . huraikan nilai kasih sayang beserta tiga contoh yang sesuai. Nilai kasih sayang telah ditunjukkan oleh beberapa watak dalam novel di atas.

tulis ulasan yang panjangnya antara 80 hingga 100 patah perkataan._____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ BAHAGIAN C (15 markah) 8 Berdasarkan maklumat yang terdapat dalam gambar di bawah. ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ 7/11 .

Huraikan faktor-faktor berlakunya banjir kilat tersebut. ii) Pembentukan akhlak anak-anak bermula dari rumah. iii) Belakangan ini. Sediakan teks ceramah tersebut selengkapnya. banjir kila kerap berlaku di negara kita terutamanya di kawasan bandar.___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ BAHAGIAN D (30 markah) 9 Pilih satu daripada soalan di bawah. i) Anda sebagai penceramah dari Jabatan Alam Sekitar telah dijemput untuk menyampaikan ceramah tentang pencemaran alam sekitar. Bincangkan penyataan di atas. Tulis sebuah karangan yang panjangnya lebih daripada 180 patah perkataan. 8/11 .

___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ 9/11 .

___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ 10/11 .

___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ 11/11 .

___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ KERTAS SOALAN TAMAT 12/11 .