You are on page 1of 11

Cum poți fi tânăr la orice vârstă - Wilhelm Fiebiger

(Germania), 98 de ani
Sursa: http://hrana-vie.blogspot.ro/2015/06/cum-poti-fi-tanar-la-orice-varsta.html
Când am citit, în 2007, pentru prima dată articolul lui Wilhelm Fiebiger (în Natürlich leben 1/2006),
cu titlul "Şi la 88 de ani poţi fi tânăr", am fost învăluită, parcă, de o vrajă. Am simţit imediat că
Wilhelm ne comunica în acel articol ceva foarte important. De aceea, l-am şi sunat atunci direct la
telefon. Wilhelm a fost tare drăguţ, a stat foarte mult timp de vorbă cu mine şi mi-a răspuns la toate
întrebările. Ba mai mult, m-a invitat împreună cu întreaga noastră grupă de sănătate din Hunsrück
(Germania) la el acasă. Din păcate, nu am reuşit la vremea respectivă să-i urmăm invitaţia.

Dar de atunci, Wilhelm Fiebiger şi-a păstrat un loc, numai al lui, în inima mea. Şi de aceea, am fost
foarte fericită când am citit, câţiva ani mai târziu, cartea "Îmbătrâneşti- rămâi sănătos" de Manfred
Bruer: autorul i-a dedicat lui Wilhelm Fiebiger un întreg capitol. Wilhelm împlinise, între timp 94
ani, dar era încă foarte bine şi sănătos. Ceva mai târziu, l-am putut vedea chiar şi la televizor, în
emisiunea "Nachtcafé": Wilhelm a stat în cap şi a povestit pe scurt (mult prea pe scurt pentru mine)
despre viaţa lui.

In 2014, am citit un nou interviu cu Wilhelm Fiebiger şi în acest an, am avut în cele din urmă
marele noroc să-l întâlnesc şi personal la Congresul "Îmbătrâneşti - rămâi sănătos" din Bad
Camberg (Germania), la care Wilhelm participă întotdeauna ca vorbitor.

Aici era spre sfarsitul congresului: eu eram franta de oboseala - de atata stat in picioare si de vorbit
cu atatea sute de oameni. Willi era fresh si bine dispus ca nimeni altul, desi si pentru el ziua
incepuse exact la fel de devreme ca si pentru noi ceilalti participanti (la 8 dimineata faceam standul)
1

de fapt. ai într-adevăr probleme să crezi că este deja trecut de 98 de ani. mai echilibrat.Pentru mine a fost clar din prima clipă: aşteptările mele au fost cu mult depăşite. ba chiar şi mult mai frumos decât am crezut eu. Wilhelm este şi mai prietenos. Mulţi oameni sunt. mai sănătos. Wilhelm este o persoană carismatică şi te simţi foarte bine în prezenţa sa. mai cumsecade. mai tânăr. nici măcar nu este ceva nou. Wilhelm Fiebiger in fata lemnelor taiate de el (singur!!) si puse in stiva in toamna 2014: se inmultisera prea tare copacii si feceau prea mutla umbra straturilor de legume Îi place să le spună tuturor celor care vor să-l asculte "secretul său". Este exact ceea ce marii oameni ne spun de mii de ani. Ba mai mult. Poate că. Dacă stai faţa-n faţă cu el. însă. Este exact ceea ce noi toţi ştim deja. dezamăgiţi: căci nu este nimic spectaculos sau special. secretul constă tocmai în faptul de a face cu hotărâre ceva? De a pune în practică ceea ce ştii atât de bine teoretic? 2 .

Dar eu ţin însă foarte mult la rugaciunea învăţată de la Părintele Teofil Păraian.Straturi inaltate . ţelină etc. chiar că nici nu mai este nevoie să ne facem. nu reprezintă o temă pentru Willi: el este conştient de faptul că acestea sunt în detrimentul sănătăţii sale şi reprezintă. Dumnezeu cu noi la masă". În plus. cruce-n locul în care mă culc. 3 . cruce-n masă. Willi pune accent pe felul în care se mănâncă: în linişte şi pace. lui Willi îi place să mănânce şi câte o felie de pâine „bio”: pe care însă o lasă mai întâi să se usuce şi să devină tare . cea mai mare parte a alimentelor în stare crudă. morcovi. mari provocări în lumea raw food-iştilor. clima este mult mai dificila ca in Romania Wilhelm se trezeşte în fiecare dimineaţă devreme (ora 6). Renumitele pofte şi excepţii carnivore. . Prima masă. cruce-n pământ.legumele fiind. Ultima masă.in Germania. o trădare faţă de el însuşi. Mănâncă puţin (cel mult 400 g la o masă). cu recunoştinţă şi mulţumire. îngerii prin jur de casă. după mine cea mai frumoasă rugaciune românească pentru masă. cruce-n casă. Mai multe gânduri. nu se mai mănâncă nimic! Şi se mestecă întotdeauna totul foarte bine! De asemenea. se duce la culcare devreme (ora 21). aproximativ la ora 18. fierte puţin la abur. El spune mereu înainte de masă o rugăciune.pentru a le da şi dinţilor (proprii!) ceva de lucru. masa de prânz la ora 12: din fructe. vi-o dau cu drag mai departe: "Cruce-n cer. este în funcţie de sezon constituită din: salată. Deosebit de important . praz. în parte. în fapt.între cele 2 mese.

Face de câteva ori pe zi şi exerciţii de respiraţie profundă şi practică exerciţiile fizice "5 Tibetani". Îşi cultivă singur o foarte mare parte a alimentelor pe care le consumă căci mai proaspăt. De asemenea. mai curat. cu 21 de repetări. De trei ori pe zi. şi cât de importantă este mişcarea fizică.000 m² pe care l-a transformat într-o adevărată grădină a Raiului. În plus. consideră ca fiind foarte importantă o poziţie dreaptă a corpului. va putea energia vieţii să circule liber. Willi are un teren de cca. de asemenea. înainte de masă. mai „bio” unde să găseşti. 3. deoarece numai într-un corp drept.Dar Wilhelm ştie. stă cel puţin 5 minute în cap. mai plin de energia pozitivă a muncii făcute cu iubire. dacă nu în propria grădină?? 4 .

nu poate să-si cumpere orice. Are foarte multe lucruri făcute el. el foloseşte timpul pentru a lucra în atelierul său complet echipat (are chiar şi un fierăstrău circular!). dar s-au facut prea mari. A avut si smochini. şi o bibliotecă foarte bogată. El face şi absolut toate muncile necesare în casă şi grădină. cu peste 4000 de cărţi: rafturile de cărţi au umplut toată mica lui căsuţă de lemn şi au ajuns până şi-n bucătărie! 5 . în curte sau în grădină. Repară şi crează lucruri minunate .nefiind bogat. trebuie să socotească bine fiecare bănuţ.Rosiile si strugurii au nevoie de solar. ca alternative grozave ale unor produse scumpe (vezi ultima fotografie cu scaunul de yoga pentru stat în cap).chiar şi maşina o conduce în continuare singur. căci pentru că locuieşe într-un sat foarte mic. are nevoie şi de maşină). i-ar fi trebuit pentru ei o sera. fără niciun ajutor (de la curăţenie şi până la tăierea copacilor . de asemenea. Willi are. În cazul în care vremea îl împiedică să lucreze afară.

In bucatarie 6 .

se vad iar rafturile de carti din bucatarie. pe ambele parti! Alte 2 lucruri esenţiale pentru o sănătate bună la vârsta a treia ar mai fi: castitatea şi atitudinea mentală.eu sunt în Dumnezeu. cu un corp fizic şi de aceea este foarte important să fie lăsate să intre în minte doar gânduri constructive şi pozitive. Cu orice ocazie." Wilhelm consideră că învăţăturile din Predica de pe Munte ar trebui să constituie baza vieţii fiecărui om: "Să-ţi iubeşti aproapele ca pe tine însuţi şi pe Dumnezeu mai presus de toate". 7 .In spate. Wilhelm subliniază că suntem fiinţe spirituale. Motto-ul vietii sale: "Dumnezeu este în mine .

pentru a se perfecţiona. ci şi in multe alte momente critice din viaţa sa. Willi ştie. nu cunosc mulţi astfel de oameni! În opinia sa.Pe usa dulapului din bucatarie Foarte importantă este. sensul vieţii omului este ca acesta să depună eforturi pentru a lucra cu sine însuşi. 8 . Trebuie să învăţăm să facem pace şi să iertăm. pentru el. pentru a deveni fiinţa pe care Dumnezeu a gândit să o facă atunci când ne-a creat. de asemenea. un însoţitor permanent: căci el i-a salvat viaţa nu numai în război. Wilhelm este. un foarte bun exemplu al unui om care trăieşte în pace cu sine şi cu tot restul lumii. de asemenea. că este mereu protejat şi susţinut: bunul sau înger păzitor este. pentru mine. iertarea. Din păcate.

în o altă regiune a Germaniei. slab şi bolnavicios. a fost soldat în cele de-al doilea război mondial. Pentru Wilhelm. complicat. un om mulţumit şi fericit: fiecare zi este. că o viaţă lungă şi sănătoasă nu este condiţionată nici de constituţia fizică: copil fiind. Iar Wilhelm este şi cea mai bună dovadă vie. şi răspunsurile la toate marile 9 . economice. sensul vieţii lui este şi de a fi un bun exemplu pentru ceilalţi oameni.Wilhelm este un om liber. ale mâniei lui Dumnezeu. Nu suntem victmele sorţii. a muncit mereu foarte greu. el a avut rahitism şi a fost foarte mic. Ca urmare a rănirii sale din timpul războiului. la 98 ani. co-creatorii propriei vieţi. a fost de mai multe ori căsătorit. rar. ale condiţiilor sociale. el a trebuit ca tânăr bărbat să meargă în război: a fost înrolat în Wehrmacht în decembrie 1938 şi în aprilie 1945 a fost rănit grav. să-şi vândă ferma din Alpi şi să îşi refacă viaţa. la rândul său. foarte deteriorat. un miracol şi o ladă de comori. Doar de un aparat auditiv are nevoie uneori. pentru el. exotic. de asemenea. de fapt. Wilhelm Fiebiger se simte atât de sănătos. este şi valoros . alături de Dumnezeu. El s-a eliberat de toate fricile: de sărăcie. în general şi mult de prea multe ori. iar celălalt timpan a fost. Dacă-l întrebi. Îşi doreste să arate că fiecare om în parte decide singur dacă este sănătos sau bolnav. în acelaşi timp. Noi oamenii uităm (sau nu vrem să recunoaştem). bogăţii şi minuni. Nu are nevoie de niciun tratament şi nu suferă de nicio boală. politice şamd. timpanul dintr-o ureche i-a fost distrus complet. nici să ia medicamente. din care poate să scoată mereu noi puteri. a fost obligat de circumstanţe familiale să o ia (la 74 de ani!) de la zero. El este. de fapt. Nici nu a avut o viaţă uşoară şi lipsită de griji: a cunoscut încă de la începutul vieţii sale mari lipsuri (s-a năcut pe 6 aprilie 1917). că cele mai mari lucruri în viaţă sunt. De asemenea. încât el nu are nevoie nici să meargă la medic. Şi astăzi. ale karmei.parcă în ziua de astăzi mai mult ca oricând. bătrâneţe. Suntem. el poate citi în continuare literele de mărime normală (cum sunt în orice carte) fără ochelari (are nevoie de ochelari de lectură doar pentru textele scrise cu litere foarte mici). boală şi moarte. Nu mai putem crede că tot ceea ce este natural şi simplu conţine. nici nu mai ştie când a fost ultima dată la medic. Dar nouă ni se pare că numai ceea ce este scump. şi cele mai simple.

de clinici ultramoderne. din ce în ce mai puţin deosebită de industria farmaceutică . mentală şi emoţională şi suntem. azi goji. El răstoarnă. Simplu şi natural. nădejdea. Nu e nevoie de briz-briz-uri. virusilor criminali. de echipamente sofisticate.. şocurilor emoţionale. şi. poimâine floarea de cocotier şamd). Într-o anumită măsură. condiţiilor dificile de trai. El ne demonstrează aceste adevăruri pas cu pas (şi.ieri aloe vera. Concluzia: Se poate. Wilhelm Fiebiger este un om care le strică celorlaţi oameni "jocul". care poate fi.. ca să-mi arate paradisul lui. mâine chia. Nu avem nevoie de bani. toate teoriile şi concepţiile greşite înrădăcinate în mintea multora dintre noi. astfel. Dar după ce citeşti sau asculţi povestea lui Wilhelm.întrebări ale vieţii noastre. Willi mi-a dăruit şi multe cărţi. banane organice şi un scaun de yoga pentru stat în cap. A fost tare frumos şi am plecat de la el cu o mulţime de daruri: în afară de timpul şi de prietenia lui. de condiţii speciale. După Wilhelm Fiebiger. Wilhelm nici măcar nu a descoperit vreo pastilă minune.când totul era atât de comod pentru noi. Mi l-am pus în sufragerie şi stau în cap de mai multe ori pe zi. până la ultima suflare.. de asemenea. accidentărilor vechi etc. că depinde numai de noi înşine dacă rămânem sănătoşi şi dacă ne păstrăm. bombardaţi de industria „medicamentelor naturale”. prin exemplul vieţii sale. plină de recunoştinţă şi de bucurie. şi fiecare dintre noi poate face acest lucru. E simplu. în acelasi timp. Wilhelm m-a invitat la el acasă. ne oferă astfel un minunat "manual de folosinţă"). în lume. . nu mai poţi trece iar "Păcăliciul" genelor proaste. Şi mă gândesc de fiecare dată. bunătatea. la Willi! Dragul meuWilli. de sfaturile nepreţuite şi pline de înţelepciune. în stare să ducem o viaţă demnă şi frumoasă. Să avem încredere deplină în Creatorul nostru şi să-I respectăm Creaţia. Totul e să vrei! Pe 31 mai 2015. un superaliment (superfood) sau o plantă medicinală cu puteri necunoscute până acum (aşa cum suntem permanent. chiar şi la bătrâneţe sănătatea fizică. Să trăim valorile vechi de când lumea: omenia. Fără tam-tam. de energia pozitivă şi de sprijinul sufletesc. la intervale regulate. Wilhelm arată clar. de tratamente costisitoare. Nu avem nevoie de multe lucruri: trebuie doar să vrem şi apoi să şi punem în practică. Iubesc scaunul acesta. constituţiilor fragile. este suficient să ducem o viaţă cât mai naturală şi să respectăm legile naturii şi legile cosmice. Este suficient pentru a aduce astfel pace în sine. bacteriilor rele. iubirea. îţi mulţumesc din tot sufletul! 10 .

Mihaela Walter .blogspot. iunie 2015 11 .hrana-vie.www.Toate cele bune şi cu toată dragostea.com Belgia.Consultant de vindecare holistică (Germania) .