TRANZACȚII PE FOREX

ARBITRAJUL VALUTAR

Cuprins • Definiții ale arbitrajului valutar • Forme ale arbitrajului valutar – – – – Arbitraj Arbitraj Arbitraj Arbitraj direct dublu multilateral la termen • Structura operațiunilor arbitrajului valutar • Riscuri ale arbitrajului valutar • Dezavantaje ale arbitrajului valutar .

adeseori simultane. • diferența de curs între două valute și două piețe diferite. • diferența de curs a aceleiași valute pe aceeași piață. de valută pe piețele valutare. Arbitrajul valutar se mai efectuează la bursele de valori și la casele de schimb valutar (în cazul persoanelor fizice) . în scopul exclusiv al realizării unui câștig din: • diferența de curs a aceleiași valute pe două piețe diferite.Definiții ale arbitrajului valutar Arbitrajul valutar reprezintă operațiunea bancară de vânzare și cumpărare. De regulă aceste tranzacții se realizează de bănci. la date diferite. fapt pentru care se mai numește arbitraj bancar.

Definiții ale arbitrajului valutar Scopul efectuării acestor operațiuni poate fi și: comercial – încasările din export sunt exprimate într-o valută. iar plățile pentru importuri în altă valută. de acoperire a riscului de curs valutar – atenuează pierderile rezultate din variația cursului monedei de contract. speculativ – când din diferența de curs între două monede se realizează un câștig. .

combinarea cursurilor existente pe piață pentru valute diferite. pe piețe diferite. în același moment. Arbitrajul dublu .Forme ale arbitrajului valutar Arbitrajul se realizează sub mai multe forme: Arbitrajul direct . .constă din vânzarea unei valute pe piața pe care cotează cel mai bine și cumpărarea concomitentă a aceleiași valute pe piața care cotează cel mai slab. în vederea procurării unei a treia valute la un curs mai avantajos.situația în care pe o piață valutară se inițiază succesiv sau simultan operațiuni de vânzarecumpărare prin tehnica cursurilor încrucișate Arbitrajul multilateral .

. la două date diferite. . .se poate efectua pe una sau pe două piețe şi anume: .arbitrajul valutar combinat cu arbitrajul dobânzilor – beneficiul băncii rezultă din diferența de dobândă care se poate obține dintr-un plasament de capital pe o piață sau alta. Vinde la vedere pe o piață și cumpără la termen pe aceeași piață sau cumpără la vedere pe o piață și vinde la termen pe o altă piață.arbitrajul combinat –arbitragistul jonglează cu termenele și piețele.arbitrajul la termen pe două piețe – caută să realizeze un câștig de pe urma diferențelor de curs valutar la termen. pe două piețe.arbitrajul la termen pe o singură piață –efectuat de o bancă în scopul realizării unui câștig din diferența de curs a unei singure valute pe aceeași piață.Forme ale arbitrajului valutar Arbitrajul la termen . .

diferența de dobândă. .Arbitraj valutar impus – are loc când gestiunea disponibilului valutar al unei bănci necesită luarea unor măsuri de echilibrare a pozițiilor valutare: .“fuga” pe o altă piață valutară pentru a evita pierderile legate de deprecierea valutei. .Arbitraj valutar speculativ .Structura operațiunilor arbitrajului valutar Operațiunile de arbitraj valutar pot fi privite sub diferite aspecte și structurate pe diferite criterii: Oportunitate .operațiunea de vânzare și cumpărare de valută în scop exclusiv de realizare a unui profit ce poate rezulta din: diferențe de curs.operațiune de vânzare-cumpărare “forțată” . In acest caz este esențial să se analizeze corect factorul de risc.

burse de valori sau case de schimb.are cea mai mare frecvență și o mare diversitate: arbitraj speculativ.Arbitraj valutar pe piața valutară internă . arbitraj la vedere sau arbitraj la termen.vânzare-cumpărare de valute. . .Arbitraj valutar la termen (forward) . partenerii tranzacției fiind rezidenți şi nerezidenți din ţară. cu virare efectivă în conturi. fixată în momentul în care a avut loc negocierea operațiunii prin tratative (deal). arbitraj de curs valutar sau de dobânzi pe una sau mai multe piețe.Arbitraj valutar pe piața valutară externă .Arbitraj valutar la vedere (spot) .tranzacții încheiate între persoane juridice sau fizice și bănci.vânzare-cumpărare de valută. în termen de 48 ore de la data când a fost încheiata tranzacția. .Structura operațiunilor arbitrajului valutar Termen . arbitraj impus. Zona de acțiune . cu încheierea tranzacției la o dată ulterioară.

că spre deosebire de alte instrumente financiare. asigură tranzacționare cu risc zero. Din moment ce se adoptă simultan poziții în sensuri opuse. Singurul risc pe care îl implică operațiunea de arbitraj este că firma tranzacționată să intre în faliment.Avantaje și riscuri ale arbitrajului valutar Avantajul operațiunilor de arbitraj constă în faptul. Arbitrajul este folosit în mare măsură de departamentele de supraveghere a piețelor din cadrul companiilor financiare. arbitragistul va avea de câștigat indiferent de evoluția piețelor . care lucrează la eficientizarea sistemelor de cotare și ajuta la menținerea unor preturi egale pe piețe.

făcând astfel foarte grea intrarea multor arbitragistul în joc.Dezavantajele arbitrajului valutar Datorită avansul tehnologic din ultimii ani. mulți investitori și-au dezvoltat programe computerizate de tranzacționare. care detectează oportunități de arbitraj în mod automat. De obicei prețurile sunt egalate prin aceste sisteme în câteva secunde .