Pada tahun 1512 ahli astronomi Nicholas Copernicus yang mengemukakan teori

bahawa Matahari tidak bergerak di tengah-tengah sistem solar, dan bahawa planet
berputar di sekelilingnya. Kepercayaan bahawa matahari itu tetap adalah meluas di
kalangan ahli astronomi sehingga abad ke-20. Ia kini merupakan fakta yang
ditubuhkan saintifik bahawa matahari sebenarnya bukan tidak bergerak, tetapi
bergerak dalam orbit mengelilingi pusat galaksi Bima Sakti kita. [7]

Al-Quran menyebut orbit Matahari:

"Dan Dialah yang telah menciptakan malam dan siang, matahari dan bulan, masingmasing dari keduanya itu beredar di dalam garis edarnya." (Surah al-Anbiyaa' :
ayat 33)

Al-Quran akan menjadi salah menurut ahli astronomi hanya beberapa dekad yang
lalu. Tetapi sekarang kita tahu bahawa kenyataan al-Quran tentang gerakan
Matahari adalah selaras dengan Astronomi moden.

7. Lautan gelap dan ombak bertindan-tindan

kegelapan laut
Al-Quran menggunakan gambaran untuk menyampaikan makna yang mendalam, di
sini ia menerangkan keadaan orang-orang kafir sebagai:

"Atau seperti gelap gulita di lautan yang dalam, yang diliputi oleh ombak, yang di
atasnya ombak (pula), di atasnya (lagi) awan; gelap gulita yang tindih-bertindih,
apabila dia mengeluarkan tangannya tiadalah dia dapat melihatnya, (dan)
barangsiapa yang tiada diberi cahaya (petunjuk) oleh Allah tiadalah dia mempunyai
cahaya sedikit pun." (Surah an-Nuur : ayat 40)

Biasanya dianggap bahawa ombak hanya berlaku pada permukaan laut. Walau
bagaimanapun pakar-pakar ilmu laut (oceanografer) telah mendapati bahawa ada
ombak dalaman yang berlaku di bawah permukaan laut. Ombak ini tidak dapat
dilihat dengan mata manusia, dan hanya boleh dikesan oleh peralatan pakar. [8]

Al-Quran menyebut kegelapan di lautan yang mendalam di atasnya gelombang, di
atasnya gelombang, maka awan di atas itu. Penerangan ini bukan sahaja luar biasa
kerana ia menggambarkan ombak dalaman di lautan, tetapi juga kerana ia

Allah S. Lihat juga Keajaiban pembentukan awan dan terjadinya kilat Tanda Kebesaran Allah tentang Angin yang Mengahwinkan 8. tetapi jika kita turun 1000 meter ia adalah gelap. Berbohong dan Pergerakan Ada seorang pemimpin puak yang kejam dan suka menindas bernama Abu Jahal yang hidup pada zaman Nabi Muhammad S.T mendedahkan satu ayat Al-Quran untuk memberi amaran kepada beliau: "Jangan sekali-kali berlaku derhaka! Demi sesungguhnya jika dia tidak berhenti (dari perbuatannya yang buruk itu). Ubun-ubun (orang) yang berdusta. banyak kajian telah menunjukkan bahawa kawasan yang sama (lobus hadapan) ini bertanggungjawab untuk fungsi berbohong pada otak. Kedua. [12] Satu .W. kawasan prefrontal.W. Sebuah buku bertajuk 'Essentials of Anatomy and Physiology' yang mengandungi hasil penyelidikan mengenai fungsi kawasan ini menyatakan: Motivasi dan pandangan jauh untuk merancang dan memulakan pergerakan berlaku di bahagian anterior lobus hadapan. [11] Bahagian otak yang bertanggungjawab untuk pergerakan dikatakan disita jika lelaki itu tidak berhenti. Cahaya hadir pada kedalaman itu.menerangkan kegelapan di lautan. [10] Ini dikenali sebagai lobus hadapan (frontal lobe). [9] 1400 tahun yang lalu tidak ada kapal selam atau peralatan pakar untuk menemui gelombang dalaman atau kegelapan di dalam lautan.A. Yang pertama adalah bahawa bahagian depan otak kita adalah bertanggungjawab untuk pergerakan sukarela. Seorang manusia boleh menyelam tidak lebih daripada 70 meter tanpa peralatan bernafas. nescaya Kami akan menyentap ubun-ubunnya (dan menyeretnya ke dalam neraka). Ayat ini adalah penting kerana dua sebab. tetapi panggilan dahinya (bahagian depan otak @ ubun-ubun) 'berbohong' dan 'berdosa'. yang bersalah." (Surah al-'Alaq : ayat 15-16) Allah tidak memanggil orang ini pembohong. dan memberi amaran kepadanya untuk berhenti.

Kami ganti kulit mereka dengan kulit yang lain. Penemuan reseptor sakit pada kulit adalah satu penemuan terkini dalam bidang Biologi. kelak akan Kami masukkan mereka ke dalam neraka. Sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana. didapati bahawa apabila sukarelawan berbohong di sana adalah jauh peningkatan aktiviti di prefrontal dan premotor cortices (wilayah lobus hadapan). Reseptor Kesakitan pada kulit Untuk masa yang lama manusia telah menganggap bahawa rasa perasaan dan sakit adalah bergantung kepada otak.kajian sedemikian di Universiti Pennsylvania di mana sukarelawan ditanya soalan semasa soal siasat berkomputer. AlQuran menghubungkan pergerakan dan berbohong kepada area ini. Al-Quran menjelaskan bahawa sakit adalah bergantung pada kulit. seseorang tidak akan dapat merasa sakit. Walau bagaimanapun kajian telah mendapati bahawa terdapat reseptor sakit hadir dalam kulit. supaya mereka merasakan azab. Setiap kali kulit mereka hangus. Fungsi-fungsi lobus hadapan ini ditemui dengan peralatan pengimejan perubatan yang dibangunkan pada abad ke-20." (Surah an-Nisaa' : ayat 56) Allah memberitahu orang-orang yang menolak mesej-Nya bahawa apabila mereka berada dalam neraka dan kulit mereka hangus (sehingga mereka tidak boleh merasa apa-apa kesakitan). [14] Tanpa reseptor sakit. [13] Bahagian depan otak bertanggungjawab untuk pergerakan dan berbohong. Pertimbangkan ayat berikut mengenai kesakitan: "Sesungguhnya orang yang kafir kepada ayat-ayat Kami. Kesimpulannya . Dia akan memberikan mereka kulit yang baru supaya mereka terus merasakan kesakitan. 9.

bbc. Penjelasan terbaik adalah bahawa Allah mendedahkan pengetahuan ini kepada Nabi Muhammad S. Orbital Period: Orbit.Ini hanya beberapa dari banyak lagi fakta saintifik yang terdapat dalam al-Quran. Al-Quran memberitahu kita bahawa kita mempunyai tujuan dalam hidup. Earth. Conjunction. Untuk mendakwa bahawa fakta-fakta saintifik dalam Al-Quran adalah disebabkan oleh kebetulan akan menjadi tidak rasional. How Do Mountains Form? [8] Frank Press and Raymond Siever. Semi-Major Axis [8] M.nlm. A Brief History Of Time [7] Lambert M.A.co. "Kami akan memperlihatkan kepada mereka tanda-tanda (kekuasaan) Kami di segenap ufuk dan pada diri mereka sendiri. Walrath. Moran. Apsis.nih. dan syurga di akhirat kelak. Oceans [10] (http://www. Orbital Node. Surhone. Essential Cell Biology [4] M.W. Earth [6] Naomi Oreskes.ncbi.gov/pubmed/2289137) .uk/1/hi/world/asia-pacific/4581684.stm) [3] Bruce Alberts. ia juga mengandungi maklumat mengenai dimensi dalaman jiwa kita. Ia berkaitan dengan perasaan kita. Hicks. Oceanography: A View of Earth [9] Danny Elder. sehingga jelaslah bagi mereka bahawa al-Quran itu benar. Meteorology: the Atmosphere and the Science of Weather [7] Terry A." (Surah Fusshilat : ayat 53) Nota kaki: [1] The Magnificent Qur’an: A Unique History of Preservation [2] (http://news. E. dan bimbingan Allah akan membawa kita kepada ketenangan jiwa dalam kehidupan ini. Sama seperti Al-Quran mengandungi pengetahuan tentang dunia semula jadi. Sun. Adalah penting untuk diambil perhatian bahawa Al-Quran bukan kitab sains. Grant Gross. tetapi ia adalah konsisten dengan sains. Dan bahawa penolakan ajaranNya akan membawa kepada kemurungan di dunia dan api neraka selepas kematian. dan apakah Rabbmu tidak cukup (bagi kamu) bahawa sesungguhnya Dia menyaksikan segala sesuatu. kehendak dan keperluan. Plate Tectonics: An Insider’s History Of The Modern Theory Of The Earth [10] Stephen Hawking. History of the Earth’s Formation [5] Joseph M.

[11] Rod R.org/issues/pub/2002/3/diogenes-new-lamp) [14] Michael Darmon.americanscientist. Molecular Biology of the Skin: The Keratinocyte .full.org/content/20/1/205.oxfordjournals. Seeley. Essentials of Anatomy & Physiology [12] (http://cercor.pdf) [13] (http://www.