You are on page 1of 8

ASPECTE ETICE IN TRANSPLANTUL DE ORGANE

Definitie:

Transplantul de organe poate fi definit ca o activitate medicala care se efectueaza in scop
terapeutic prin inlocuirea tesutului sau a unui organ in intregime sau partial, compromis
morfopatologic si functional din corpul unui subiect uman, cu alte structuri dovedite ca
sanatoase.
In alte cuvinte, transplantul de organe se realizeaza intre doua persoane: donatorul si
primitorul.
Donatorul de organe,este persoana in viata sau aflata in moarte cerebrala , compatibil cu un
potential primitor. Donarea se organe sau tesuturi se realizeaza intotdeauna doar in scop
terapeutic.
Primitorul de organe, este persoana care beneficiaza de realizarea unui transplant.
In momentul in care vorbim despre principiile etice de baza, urmatoarele sunt foarte relevante
in etica cercetarii clinice pe subiecti umani : autonomia,beneficienta, non-maleficienta si
justitia.
Vom prezenta in continuare, pe scurt in ce constau aceste principii [1]:
a. Principiul autonomiei ( respectul pentru persoane)
Se considera a fi o persoana autonoma, persoana care este capabila sa hotarasca in
legatura cu obiectivele personale, si sa actioneze corespunzator. Autonomia unei
persoane presupune capacitatea acesteia de a alege singura, in mod voluntar, fara a fi
influentata din parti exterioare.
Notiunea de consimtamant informat a fost introdusa in anul 1957 si reprezinta
respectarea autonomiei persoanei/pacientului.
Prin consimtamantul informat se produce recunoasterea persoanei si a drepturilor
acesteia [2].
b. Principiul binefacerii (beneficienta)
Acesta se refera la obligatia medicului de a face tot ceea ce ii sta in putinta spre binele
pacientului sau , respectiv de a maximiza posibilele beneficii si a minimiza efectele
negative si riscurile.
c.Principiul nefacerii raului (non-maleficientei)
Este constituit din mai multe actiuni care impiedica producerea daunelor
d.Principiul dreptatii (justitiei)
Cuprinde un grup de norme care au ca scop impartirea actiunilor,beneficiilor ,riscurilor si
costurilor participantilor in studii in mod egal.

intestine. Tot in anul 1967 o alta mare reusita in istoria transplantului mondial de organe a avut loc la Cape Town. se realizeaza primul transplant de intestine subtire iar 2 ani mai tarziu.Scurt istoric al transplantului de organe 1. Acest transplant a functionat timp de 5 ani. deoarece s-a efectuat transplantul cordului provenit de la un cimpanzeu unui copil. In anul 1992. tot la Lyon se realizeaza primul transplant al ambelor brate. in 1962 s-a efectuat primul transplant de rinichi. Cosma si Damian supranumiti ‘’doctorii fara de arginti’’. Anul 1982 aduce o noua premiera mondiala in ceea ce priveste transplantul de organe. prin efectuarea primului transplant de inima si plaman. se realizeaza prima cultura de celule stem embrionare. sa-si dea consimtamantul voluntar pentru donarea de organe [13]. . cand cei doi mucenici din Roma. in Franta se efectuaeaza primul transplant de fata. s-a realizat primul transplant de rinichi in anul 1954 de catre Joseph Munay la Boston. prin efectuarea cu success a transplantului de cord de catre Christian Barnard. are loc primul transplant de mana. care a mai trait 20 de zile in urma acestui transplant. Anul 1998 aduce o noua premiera mondiala in transplantul de organe. 8 ani mai tarziu. in 1994 are loc si un transplant multiplu de stomac. acesta provenind de data aceasta de la un cadavru. In Statele Unite ale Americii in anul 1972 este aprobat si introdus Codul Donatorului de organe. Anul 1986. In anul 2005. aduce o noua premiera in materie de transplant mondial de organe. Cazul acesta este cunoscut ca Baby-Fae. ficat si rinichi. Acest rinichi a functionat timp de 8 ani. fiind vorba de un rinichi donat de catre fratele geaman al primitorului. iar 2 ani mai tarziu. Pe plan mondial Primele date despre transplantul de organe de la cadavru la om dateaza din secolul IV. Anul 1983. In anul 2000.pancreas. Primul transplant hepatic s-a realizat in anul 1967 de catre Thomas Starzl in Statele Unite ale Americii. In secolul XX. au prelevat piciorul unui cadavru cu scopul de a-l inlocui cu piciorul gangrenat al unui muribundă[3]. aduce introducerea pe piata a primului imunosupresor Ciclosporina. fapt care a permis fiecarei persoane aflate la varsta majoratului. In Franta. Transplantul a durat 2 ani. la Lyon. in Africa de Sud . Acest transplant s-a realizat in Marea Britanie. dupa ce aceasta a fost aprobata de catre Food and Drug Administration in Statele Unite ale Americii.

Introducerea de campanii mass-media cu scopul de a explica moartea cerebrala si de promovare a donarii de organe O alta mare realizare in transplantul de organe a avut loc in anul 1999.Dan Tubure) 2. se mentioneaza faptul ca prelevarea de organe si tesuturi de la o persoana in viata se face doar in scopul therapeutic al primitorului si doar in cazul in care nu exista alte tesuturi sau organe adecavte disponibile de la o persoana decedata. Aceasta a necesitata mai multe etape. dintre care amintim: 1. anul 1980 a adus realizarea cu succes a primului transplant renal de catre prof.dr. In anul 2005.dr. Stabilirea conditiilor de prelevare a organelor de la donatorul decedat din punct de vedere medico-legal ( Prof. in Romania s-au inceput demersurile pentru infiintarea retelei nationale de transplant. in anul 1981 la Timisoara a avut primul transplant de rinichi provenit de la un cadavru. dar acestea au avut rate de success mai scazute. realizandu-se transplantul de cord de catre prof. Prin Conventia europeana pt protectia drepturilor omului si a demnitatii fiintei umane fata de aplicatiile din biologie si medicina adoptata la Oviedo in anul 1997.Eugen Proca. prin Legea nr.Florin Bredisteanu. Interventia a fost realizata cu success de catre prof. care are rolul de a formula programele nationale legate de transplantul de organe si tesuturi. Conventia de la Oviedo a fost adoptata si in Romania in anul 2001. In acest an s-a efectuat primul transplant de organe. Cinci ani mai tarziu. Stabilirea protocolului de diagnostic si declarare a mortii cerebrale ( Prof.Vladimir Belis) 3. Tot in urologie.17/2001[12]. In urologie. prin realizarea cu success a primului transplant de cornee.104/2003 care aduce referiri la prelevarea organelor si tesuturilor pentru transplant provenite de la cadavru. Aspecte legislative legate de transplantul de organe in Romania Anul 1998 aduce introducerea Legii nr. .De-a lungul timpul au fost realizate si transplante de plamani si pancreas. In anul 1998 este infiintata si organizatia profesionala legata de transplantul de organe si tesuturi. Acesta a avut loc in oftalmologie.Petru Dragan. in 2003 apare si Legea nr. se infiinteza Agentia Nationala de Transplant.2/1998[4] care se adreseaza transplantului de organe. In anul 2000. Scurt istoric al transplantului de organe in Romania Anul 1962 deschide in Romania drumul catre realizarea de transplante de organe [12].Irinel Popescu realizeaza primul transplant hepatic din Romania. sub denumirea de ROMTRANSPLANT. Dupa anul 1995. prof.

In unele situatii nu este necesar avizul acestei comisii. In cazul prelevarii de sange. inainte de prelevarea organelor.2/1998 (abrogata in prezent) este invocate faptul ca donarea de organe din timpul vietii necesita obtinerea consimtamantului in scris pentru prelevarea si transplantul de tesuturi si organe. Donatorii decedati: In cazul prelevarii de organe de la persoanele decedate. Inainte de semnarea consimtamantului. Tot in cadrul donatorilor de organe decedati .2/1998. fara presiuni externe. Trebuie respectat regulamentul acestei comisii in momentul in care are loc recoltarea acestor produse biologice. sunt incluse si persoanele care si-au dat consimtamantul informat in scris in timpul vietii cu privirea la donarea tesuturilor sau a organelor dupa moarte. asa cum se mentioneaza in Legea nr. conform Legii nr. In cazul in care donatorul/primitorul sau rudele lor de gradul intai. este necesara existenta unei comisii formata din medici care au rolul de a evalua motivatia donarii si pentru a se asigura de respectarea drepturior pacientului. In cazul unui donator viu. Prin Legea nr. Primitorul de tesuturi sau organe: . cap femoral sau piele. iar acest act trebuie sa fie facut altruistic din dorinta de a salva o alta viata. sperma.Probleme etice legate de transplantul de organe si tesuturi Pentru realizarea transplantului de organe. Capitol 1. aceasta se efectuaeaza dupa confirmarea decesului de catre medici si cu consimtamantul informat din partea rudelor de gradul intai. aflat la varsta majoratului acesta trebuie sa-si exprime consimtamantul in scris in mod liber. In cadrul spitalelor. Acestia pot fi : donatori vii si donatori decedati 1. doresc pastrarea anonimatului aceasta trebuie respectata. articol 1.2/1998.Donatorii vii Donatorul viu este subiectul uman in viata compatibil din punct de vedere genetic cu un potential primitor. potentialului donator trebuie sa I se prezinte riscurile si consecintele ce pot aparea. este necesara existenta donatorilor de organe. 1.

Transplantul se realizeaza in functie de criteriile medicale. care trebuie semnat de catre donatorul de organe inca din timpul vietii si prin care i se aduc la cunostinta acestuia iscurile si consecintele care pot aparea in plan fizic . 2. intelegerea si voluntariatul. . potentialul primitor trebuie sa-si dea consimtamantul informat in scris dupa ce i se vor aduce la cunostinta riscurile si beneficiile care pot aparea in urma transplantului respectiv. Inainte de realizarea transplantului . O alta situatie care poate aparea este in cazul in care primitorul nu isi poate da consimtamantul scris si informat si nici ridele de gradul intai sau tuturele legal nu pot fi contactati . In aceasta situatie. Intelegerea . Una dintre acestea poate aparea in cazul in care primitorul nu isi poate da consimtamantul informat si scris. Dintre acestea putem aminti: -urgenta transplantarii. potentialul primitor este persoana care va beneficia de acel transplant.In vederea unui transplant de organe. -posibilitatea de reusita. psihic si chiar in plan personal si professional in urma operatiei de prelevare de organe[5]. 1. sau care va fi supus unei interventii in scopul salvarii vietii sale. . Pot aparea unele situatii delicate cu privire la realizarea transplantului.previziunea ca organul poate fi transplantat. Informatia Nevoia informarii subiectului uman participant intr-un studiu difera de cea a unui pacient caruia urmeaza sa i se aplice un tratament medicamentos necesar. se trece la efectuare transplantului atat timp cat aceasta procedura va duce la salvarea vietii pacientului.prioritatea cererii. La baza consimtamantului informat stau trei elemente importante: informatia. situatie in care acestea trebuie primate de la rudele de gradul intai dupa ce acestea au fost informate cu privire la riscurile care pot aparea. Consimtamantul informat in cazul transplantului de organe Consimtamantul informat este un document legal .

De exemplu in India. obtinerea organului pentru a fis transplantat si cui ii revine acel organ [7]. acest consimtamant trebuie facut voluntar. maturitate si limbaj. diagnosticul de moarte cerebrala se stabileste pe baza urmatoarelor criterii: a. potentialii donatori sa acepte sa doneze un organ? Numeroase tari interzic prin lege traficul sau comertul ilegal cu organe. pentru a salva vietiile unor oameni. traficul ilegal de organe a crescut. Printre acestea se numara si aspect precum: stabilirea mortii. In cazurile in care comunicarea cu pacinetul este mai dificila trebuie avuta mare grija la modul in care ii este transmisa informatia.11]. 3.Informatia oferita de catre medic pacientului sau trebuie sa fie adaptata nivelului de inteligenta a acestuia. Conform legii nr 95/2006 [6] . asupra criteriilor de stabilire a mortii cerebrale[8. creandu-se o adevarata ‘’piata neagra’’ in tarile mai sarace[10]. Exista un consens universal in comunitatea medicala si cu sustinerea populatiei in numeroase tari . din punct de vedere etic s-au ridicat unele intrebari. Transplantul de organe ridica si unele provocari. In cazul in care prelevarea de organe se face de la un donator decedat. comertul cu organe este considerat ilegal dar legislatia acesteitari s-a dovedit ineficienta in fata traficantilor de organe [10.Pe de alta parte. datorita acestor restrictii legislative. La nivel international. Moartea cerebrala se declara in cazul in care se instaleaza pierderea ireversibila a functiilor cerebrale. Donator decedat cu activitate cardiaca Modalitati de crestere a numarului de potentiali donatori de organe Datorita faptului ca nevoia de organe care sunt necesare in scop terapeutic . Surse alternative de organe in vederea transplantului .9]. Voluntariatul In cazul donarii organelor spre a fi folosite in scop medical de a salva alte vieti. Donator decedat fara activitate cerebrala b. aceasta se efectueaza dupa confirmarea mortii cerebrale. De unde pot fi procurate organe pentru transplant? Cum pot fi convinsi oamenii. s-au introdus criteria de stabilire a mortii cerebrale.

Childress J. Washington DC: Government Printing Office 1981 9.organe artificale. Legea nr. Daar AS. 1979 2. In Ethical. iar din perspectiva etica ridica unele intrebari. vol. nr.celule stem.romtransplant. AS Daar.J.Revista Romana de Bioetica .ro/articole . In incheiere. Principiul autonomiei reflectat in legislatia romaneasca privind transplantul de tesuturi si organe.5. .17/2001 13.1. Beauchamp P.Morris . Pentru o crestere a numarului de donatori de organe. Bibliografie: 1.B and Daar A.M. -fetusi avortati. Lengerich: Pabst Science. US President’s Commission for the Study of Ethical Problems in Medicine and Biomedical and Behavioral Research. pp 732-44 (2001) 10.Land. pag 298-317 (2001a) 11.95/2006 privind Reforma in domeniul sanatatii (www. Bioetica transplantului de organe.ro 12. Archives de sciences sociale des religions. Washington DC: Georgetown University Press 2000 8.ro) 7. Money and organ procurement: narratives from the real world.nr. Philadelphia PA: Saunders. putem concluziona ca atat donarea cat si transplantul de organe sunt foarte importante din punct de vedere medical. vol. Legea nr. Ioan BG.148. octombrie-decembrie 2009 3. . Legal and Social Issues in Organ Transplantation.este necesara o implicare mai mare din partea societatii si a institutiilor /organizatiilor competente prin introducerea unor programe educative de informare si sensibilizare a populatiei cu privire la donarea de organe.cdep. In Kidney Transplantation: Principles and Practice.2/1998 privind recoltarea si transplantul de organe si tesuturi (www. Revista Romana de Bioetica. Astarastoae V.2 aprilie-iunie 2005 4. and W.roportal. Ethics in transplantation : allotransplantation and xenotransplantation .ro) 5. Bioethique et philosophie . Daniel Vidal ‘’Corine Pelluchon L’autonomie briesse. Legea nr. RA Seels. 5th ed P.-organe de la animale (xenotransplant). Oxford University Press.cdep.S. Veatch RM. Dossetor J. ianuarie-martie 2007 6. Defining Death. www.Gutmann . Principles of Biomedical Ethics.3. Asandei R. ed T. Transplantation Ethics. www.