You are on page 1of 14

ARTIKULL PER

INTELIGJENCEN
ARTIFICIALE

INTELIGJENCA ARTIFICIALE “BIG BANG” GJATE LUFTES SE DYTE BOTERORE. . Me programimin e kompjuterave ata u bene te afte qe te zevendesojne ne mase te madhe punen e njerezve. Zhvillimi ne vitet 1940-45 Cfare duhet te bejme pas luftes se dyte boterore? Modernizim I teknologjise.

teorema dhe hapa.   20-30 aksioma. T B A .MATEMATIKE: TEOREMA E TREKENDESHIT. zx=wu atehere Δ(xyz) = Δ(uvw). Dy brinjet e trekendeshit jane te barabarta. yz=vw. Nqs AT = BT atehere <(A) = <(B).  Arsyetojme ne gjeometri:  Nqs Δ(xyz) = Δ(uvw) atehere <(y) = <(v)  Arsyetojme mbi rregullat e kongruences: (BBB)  Nqs xy=uv.

Marim piken M ne mesin e AB. 2. Sipas (Euklid): 1. B M A . TM = TM (e perbashket) 4. AT = BT (jepet) 3. <(A) = <(B) (Kongruenca) Gjendet ne gjithe tekset per 2500 qe nga koha e Euklidit. T Provo qe <(A) = <(B). Δ(MAT) = Δ(MBT) (BBB) 6.VERTETIMI I TEOREMES SE EUKLIDIT Jepet AT = BT. MA = MB (Nga 1) 5.

B 1. TB = TA (Jepet) 3.Marifet i zgjuar: Duke perdorur menyren e kongruences se trekendeshave. Δ(BAT) = Δ(ABT) (BBB) 5. AT = BT (Jepet) 2. Provo qe <(A) = <(B). T Jepet AT = BT. BA = AB (e perbashket) 4. <(A) = <(B) (Kongruenca) A .

654 Te perdoresh numra eksponenciale eshte e veshtire! Por njerezit nuk i kuptojne keto. Pse kompjuterit gjen gjithmone rrugen me te shkurter?     Eshte e komplikuar! Kombinimiet e mundshme: 5 hapa: 402.KU QENDRON DIFERENCA E NJEREZVE NGA KOMPJUTERAT Pse njerezit nuk mund te gjejne nje zgjidhje te shpejte?  Tendenca per ti pare gjerat te thjeshta. Ata duan matematike.234 pika 9 hapa: 11. .207.488.

CFARE DO TE THOTE KUPTOSH?  Jackson: Periudha e arte e inteligjences artificiale Te kuptosh eshte e veshtire: Kompjuteret dhe njerezit punojne ne te njejten menyre. Argument: Bejne te njejtet gabime.  Pse eshte e veshtire te  pershtatesh sjelljen  e njerezve ne kompjuter?  . etj.  Te kuptosh eshte aftesi: Kompjuteret dhe njerezit  prodhojne te njejtin rezultat  gjate testimeve.

8 .TE KUPTOSH NE SISTEMET INTELIGJENTE! Te kuptosh. Sistemet inteligjente jane nje nenkategori e Inteligjences Artificiale. Kuptimi i Sistemit Inteligjent: Nje sistem inteligjent eshte program kompjuteri qe prezanton dijet dhe arsyet me njohurite e disa lendeve speciale me synimin per te zgjidhur probleme ose per te dhene keshilla. nqs me shume domeine jane shkruar ne menyren me te mire. Programet do te punojne me mire. duhet:   Permiresimi dhe manipulimi i dijeve lidhur me Domain! Te mesosh! Duhet patur kujdes:   Inteligjenca nderkombetare nuk kerkohet.

Y. Y) Duke e planifikuar ate per nivele me te larta nga sa eshte e afte te beje njeriu . Y). Z)  Delete list: at(robot. shtypim: (X.TABELAT OPERATORE Robotet levizin nje objet nga koordinata X tek Y tek Z: Ne tabelen operatore. at(X. at(X. Y)  Post: at(X. Z). Z)  Add list: at(robot. Y). at(X. Z)  Pre: at(robot.

si mund te clirojme tubin nga dyshemeja? (Zgjidhja nuk mund te gjendet dot kurre nga kompjuteri!!) Aplikimi i XS kërkon: Kuptimi i nje domeini te caktuar. dhe nje godites.  E di se si eshte kryer ajo!  Eshte i gatshem te bashkepunoje.SHPJEGIMI I NJOHURIVE SHKENCORE Problemi 1: Cfare do te thote?  Topi gjuajti vazon dhe ajo u thye. Problemi 2: Duke perdorur nje cekic.  Dikush qe mund te kryeje detyren. 10 .  Vazoja goditi murin dhe u thye.

suport per teknologjine. Perdorimi: Legal. Njohurite baze: Ndarja e fakteve dhe njohurive jo te fshehura ne algoritem.  Simulojne arsyet njerezore   Perdor kerkim orientues.KARAKTERET NE SISTEMET INTELIGJENTE:  Sistemet inteligjente. gjuhesor. … 11 . mjekesor. shkencor.

 Programuesit: Ndertojne dhe mirembajne gjithe programet e nevojshme te kompjuterit. me lire)  . (me thjeshte.Njerezit ekspert: Mund te zgjidhin probleme.  Perdoruesi: Deshiron te perdore ekspertizen per te zgjidhur problemet. Ne deshirojme qe zgjidhin problemet pa ata.

13 .SHPJEGIMI I OBJEKTEVE: Sistemi ben shpjegime per konkluzionet e arritura:  Per perdoruesit: rrit konfidencen rrit transparencen  Per ekspertet/Inxhinieret: Shikon se si jane shpjeguar te rejat.  Per programuesit: Testimi. permiresimi.

 Prezantimi i njohurive Faktet. pranimi 14 .SFIDAT KRYESORE NE SISTEMET INTELIGJENTE Permiresimi i njohurive Eksperti eshte i pavetedijshem. i mbyllur ne vetvet. jo i gatshem. lidhjet. Te zgjedhesh ndermjet alternativave eshte e udhezuar sipas nivelit te njohurive. Perse nuk u zgjodhen arsye te tjera? Vleresimi i cilesire.  Te kontrollosh arsyet.  Shpjegimet:      Hapat e shpjegimeve te arsyeve? Interpretimi ne nje nivel me te larte. perfundimet.