CUPRINS

1. Maşina de tocat Matoca – 160
2. Maşina de tocat carne Laska WW 130 G

BIBLIOGRAFIE
https://www.scribd.com/doc/22870805/UnitOperations-and-Apparatus-for-the-FoodIndustry-Romanian-Onita-2003
http://www.stelas.ro/produse-Germania-039.html

http://documents.tips/documents/masina-detocat.html

Manual pentru pregatire practica – Industria
alimentara , Editura Oscar Print

produse Permit tocarea fineţea de structură. Pentru tocarea produsului la finetea impusa de structura. Maşina de tocat Matoca – 160 tăiere altor alimentare. ce se obtine datorita componentelor binevenite ale sistemului de taiere. de Masinile de tocat carne sunt instalatii destinate productiei industriale a produselor din carne si altor produse alimentare. impusă ce datorită se obţine binevenite ale setului tăiere. produse Permit fineţea de structură. de tocat carne sunt destinate instalaţii industriale producţiei carne şi a altorroduse alimen tocat carne sunt destinate instalaţii industriale producţiei carne şitocarea a altor alimentare.Maşini de tocat carne tocat carne sunt destinate instalaţii industriale producţiei carne şitocarea a altor alimentare. impusă ce se datorită obţine binevenite ale setului tăiere. produse Permit fineţea de structură. impusă ce se datorită obţine binevenite ale setului de tăiere .

.productivitate: 300 – 400 kg/h. . Avantaje .turaţia şnecului de lucru: 200 /400 rot /min.diametrul sitelor: 160 mm. Dezavantaje .masa netă : 790 kg. Figura 2 Schema cinematică a maşinii de tocat Matoca 160 . .Figura nr 1 . .puterea motorului electric: 10 /13 KW.dimensiuni de gabarit (L x l x h) = 1250 x 680 x 1210 mm.turaţia motorului electric: 1500 /300 rot /min. .Maşina de tocat matoca 160 .turaţia şnecului de alimentare: 60 /120 rot /min.

la rândul său. Roata cu dinţi înclinaţi f pune în mişcare axul g care angrenează. roata de lanţ l este solidară cu axul n şi la care se ataşează. Tot pe axul d se găseşte roata cu dinţi înclinaţi e care antrenează roata cu dinţi înclinaţi f. şnecul de presare h. . Şnecul de alimentare i care lucrează coaxial cu şnecul de lucru este pus în mişcare prin intermediul roţilor de lanţ j şi k aflate în interiorul reductorului şi prin roţile de lanţ l şi m aflate în afara reductorului.Schema cinematică a maşinii Matoca – 160 este arătată în figura 2 din care se poate observa că axul motorului electric 2 se cuplează direct cu axul a al reductorului 3 pe care se află roata cu dinţii înclinaţi b ce angrenează altă roată cu dinţi înclinaţi c aflată pe axul d. din care. Şnecul de lucru h se cuplează cu axul principal g prin cuplaj fix cu pană paralelă. şnecul de alimentare l. de pe axul g. prin pană.

Maşina de tocat carne Laska WW 130 G Figura 4 –Suport special pentru melc.cururi comană Figura 5.cuţite.Masina de tocat carne Laska WW 130 G Figura 3.Panou de -Date tehnice privind aparatul: .

14 rot/min -cel de la melcul de lucru (2) are .270 rot/min . cu carne .2 buc. Unul antrenează melcul transportor de carne din cuva maşinii de tocat.turaţia se poate regla in funcţie de tipul .vedere laterală .este realizat in cea mare parte din oţel inoxidabil . electrice de 400 V/50 Hz .este dotat şi cu un elevator pentru ridicarea si umplerea cuvei .motare electrice de 400V/50Hz . Figura 6-Motor de antrenare a melcului transportor.8KW .-2buc.15 KW . din cuvă -celmotoare de la melcul transportor de carne (1) are: -1. iar cel de-al doilea motor antrenează melcul si cuţitele care toacă propriu zis carnea.caracteristicile cărnii Antrenarea parţilor mobile. adică a celor doi melci şi cuţitelor se realizează cu ajutorul a două motoare separate .zgomotul total produs de acest aparat este de 68 dB .

Motorul de antrenare al melcului de lucru Funcţionarea maşinii de tocat (maşina Wolf): Se introduce în interiorul cuvei.carne. de deasupra maşinii . Această operaţiune se realizează cu ajutorul elevatorului . vedere frontală al melcului Figura 8. ce urmează a fi tocată.Figura 7-Motor de antrenare transportor.

Acest melc transportor se afla deasupra celui de lucru la 90 de grade şi se învârte cu o turaţie foarte scăzută. Acesta preia materialul introdus şi o duce la alt melc .materialul fiind apoi presat săiasă printr-un ciur cu găuri de diferite dimensiuni.din dotarea maşinii de tocat. Pentru a evita forţarea sau ruperea cuţitelor se folosesc mai multe seturi in acelaşi moment iar contracuţitele au găuri diferite incepând . Melcul de lucru preia câte o porţie de carne şi o duce la setul de cuţite şi contracuţite. Figura 9. melcul de lucru .Poziţionarea melcului transportor şi lucru. care ridică vasele speciale cu roti şi le goleste automat in interiorul cuvei. în capătul căreia se afla setul de cuţite şi contracuţite . In interiorul cuvei se afla melcul transportor aşezat dintr-un capat in celalat fiind poziţionat pe lagăre cu rulmenti.

cuţitele cau chiar rupe melcul de lucru.cu cele mai mari la capătul interior si terminând cu cele mai mici la exterior. tablă zincată). Aceste seturi se pot schimba funcţie de mărimea dorită a cărnii tocate. se spală şi se stocheaza pe suportul special al acestora . Dupa terminarea procesului de tocare melcul de lucru înpreună cu celelalte piese se scot . -capacitate mai mare de producţie. .ele fiind de la cele cu găuri mari la cele cu găuri mici.Model de ordonare a cuţitelor şi contracuţitelor Avantaje -materialele folosite pentru realizarea acesteia (oţel inoxidabil. -schimbarea uşoară a cuţitelor şi contracuţitelor. -zgomot redus. -igienizarea usoară după folosire. La acest aparat este foarte important modul de ordonare al cuţitelor şi contracuţitelor cu găuri . pentru a nu suprasolicita motorul . Figura 10. -apariţia în construcţ ia acesteia a elevatorului pentru încărcare cu carne. Tot aparatul este executat din oţel inoxidabil pentru întretinerea mai uşoară al acesteia .