Cappelen Damm AS. Fasit til Norsk grammatikk.

Norsk som andrespråk Arbeidsbok

Kapittel 12 Sammenheng i tekst
12.1
vi har – har vi – har vi – har vi
12.2
Anna har både god utdannelse og arbeidserfaring.
Anna har verken hus eller bil.
Både Jim og Anna har god utdannelse.
Verken Jim eller Anna kan fransk.
Både høsten og vinteren er stille her.
Jeg har verken tid eller lyst til å dra.
De serverte både fisk og vin.
Verken fisken eller vinen smakte godt.
Jeg liker verken fisk eller vin.
12.3
Jeg vil også dra til Spania.
Jeg vil heller ikke ta fly.
Jeg vil heller ikke bo på hotell.
Jeg vil også gjerne leie leilighet.
Jeg gleder meg også til turen.
Jeg vil heller ikke dra alene.
12.4
a
Hun snakker engelsk også.
Det er fint her om sommeren også.
Det er varmt der om vinteren også.
Vi har mange venner der også.
b
Hun kan ikke arabisk heller.
Jeg vil ikke dra til Danmark heller.
De liker ikke vin heller.
Jeg har ikke lyst til å dra heller.
12.5
For eksempel:
a For det første – Dessuten – i tillegg
b På den ene siden – på den andre siden – Dessuten – Dernest
12.6
men – Likevel – Selv om

1

Så skal jeg kanskje reise hjem Når jeg har tatt eksamen. Etter å ha fått ny jobb. får hun ikke jobb. Selv om hun ikke klarte eksamen. vil hun flytte. Jobben er bra. skal broren min komme hit. Likevel kom han for sent.11 Når broren min har fått ny jobb. 12.10 a etter – Etter – Etter at – etterpå – etterpå – etter at – etter b etter – Etter – Etter at – Etterpå 12. Jeg skal ta eksamen. Selv om hun liker seg godt her. Selv om han aldri har likt husarbeid. snakker hun fransk. 12. Selv om han kom fra Canada. snakker han utmerket norsk. fikk hun jobb. Jobben er bra. Selv om hun ikke var syk. skal jeg kanskje reise hjem. kom hun ikke i selskapet. skal jeg kanskje reise hjem. lager han maten selv. Norsk som andrespråk Arbeidsbok 12. skal han komme hit. Selv om hun har god utdannelse. Broren min skal få ny jobb.Cappelen Damm AS. vil hun ikke flytte. Selv om hun aldri har vært i Frankrike. Hun var ikke syk. snakker han ikke norsk. Hun liker seg ikke. Selv om hun ikke liker seg. Fasit til Norsk grammatikk. Likevel liker hun seg ikke der. 12. Så skal han komme hit. Hun har ikke tenkt å flytte til tross for at hun ikke liker seg. Etter å ha tatt eksamen skal jeg kanskje reise hjem. Etterpå skal han komme hit. likte han ikke snøen.8 Selv om han har bodd her i mange år. Broren min skal få ny jobb. Etterpå skal jeg kanskje reise hjem Etter at jeg har tatt eksamen. Likevel var hun borte fra skolen. men hun vil ikke flytte. men hun liker seg ikke.9 a Da – når – Når – Når b da – Da – når – når 12. Jeg skal ta eksamen. Legen undersøkte henne.7 Kona kjørte ham til skolen. Hun kom ikke på jobben selv om hun ikke var syk. men hun var ikke syk. Hun gikk til legen til tross for at hun ikke var syk. Til tross for at han kom hit i fjor.13 etter – Deretter – Etter – deretter – etter at – Etter at 2 .

På denne tida var det indre av Grønland ukjent. Da de hadde solgt huset. I mellomtida vasket hun bilen Idet han satte seg ned med en kopp kaffe. Norsk som andrespråk Arbeidsbok 12. Så flyttet de til byen. flyttet de til byen. De solgte huset. Snart/etter hvert begynte han å planlegge en ekspedisjon til arktiske strøk. som de trodde ville drive helt til Nordpolen. Helt fra han var gutt. fire måneder kom de fram til vestkysten. 3 . Da var Nansen omtrent 27 år gammel. Men de hadde vært lenger nord enn noen hadde vært tidligere/før. og Nansen og fem andre menn ville gå på ski tvers over denne store øya. Etter å ha arbeidet lenge med planleggingen. Han satte seg ned med en kopp kaffe. Etter å ha gjennomgått grammatikken gjorde vi oppgaver. Han satte seg ned med en kopp kaffe.14 Vi gjennomgikk grammatikken. Deretter/Etterpå skulle de la båten fryse inn i isen. 12.16 det ble – ble det – ble det – det ble – ble det forsto hun – hun forsto – forsto hun han hadde lest – hadde han lest – han hadde lest 12. Da Lillian hadde gjort leksene.Cappelen Damm AS. uten å ha nådd Nordpolen. flyttet de til byen.17 Fridtjof Nansen Fridtjof Nansen levde fra1861 til 1930. Da han ble eldre. Plutselig ringte det på døra. begynte han å studere naturvitenskap. gikk hun på fotballtrening. Lillian gjorde leksene. og etter ca. Slik gikk det ikke. Så gikk hun på fotballtrening. var Nansen blitt godt kjent. Etterpå flyttet de til byen.18 Han vasket opp mens hun vasket bilen Han vasket opp. Vi gjennomgikk grammatikken. Etter at Lillian hadde gjort leksene. Etter tre år kom de tilbake til Norge. Etterpå gjorde vi oppgaver. Samtidig vasket hun bilen Han vasket opp. var han interessert i sport og idrett. De solgte huset. gjorde vi oppgaver. I samme øyeblikk ringte det på døra. Planen var å seile så langt nord som mulig. Deretter gjorde vi oppgaver. Etter at de hadde solgt huset. Fasit til Norsk grammatikk. Etter at han hadde klart turen over Grønland. Senere organiserte Nansen en enda vanskeligere ekspedisjon. 12. og han klarte å skaffe sponsorer til en tur til Nordpolen. gikk hun på fotballtrening. De startet på østsida. Lillian gjorde leksene. Etter at vi hadde gjennomgått grammatikken. ringte det på døra. Deretter gikk hun på fotballtrening. startet de med kurs for Grønland i 1888.

så hun gikk ikke på jobben Hun følte seg ikke frisk.21 Hun gikk og la seg fordi hun var trøtt. gikk hun ikke på jobben. for hun følte seg ikke frisk.Cappelen Damm AS. fikk de fri. Derfor vil hun gjerne studere.23 Hun er interessert i litteratur. Fasit til Norsk grammatikk. 12. 12. var at hun hadde feber. Av den grunn vil hun begynne å studere. Hun kommer ikke hit i år fordi hun ikke får ferie. De trivdes ikke så godt der. Derfor gikk hun og la seg. I dag var læreren syk. Derfor vil hun begynne å studere. Derfor gikk hun ikke på jobben Hun følte seg ikke frisk. I dag fikk de fri. 12. 4 . så de fikk fri. for læreren var ikke frisk. Hun var så skuffet at hun gråt. Hun gikk ikke på jobben. Hun vil helst bli lærer. Han snakket så fort at de ikke skjønte hva han sa.22 I dag var læreren syk. Hun følte seg ikke frisk. Siden hun ikke følte seg frisk. Derfor kan han ikke reise på ferie. I dag fikk de fri. Derfor kommer hun ikke hit i år. Norsk som andrespråk Arbeidsbok 12. Han kan ikke reise på ferie fordi han ikke har så god råd. så nå vil hun begynne å studere.19 a så – derfor b Derfor – så c så – Derfor 12. Hun har lyst til å lære mer. Grunnen til at hun vil begynne å studere. Hun var trøtt. gikk hun ikke på jobben. De ville flytte fordi de ikke trivdes så godt der. Hun er flink i realfag. Læreren var nemlig syk. Derfor ville de flytte. derfor/av den grunn fikk de fri. De fikk fri ettersom/siden/fordi/på grunn av at læreren ikke var frisk Ettersom/siden/fordi/på grunn av at læreren ikke var frisk.20 Barna var så trøtte at de sovnet. Hun gikk ikke på jobben fordi hun ikke følte seg frisk På grunn av at hun ikke følte seg frisk. er situasjonen på arbeidsmarkedet. Hun vil gjerne studere fordi hun har lyst til å lære mer. Av den grunn gikk hun ikke på jobben Grunnen til at hun ikke gikk på jobben. Hun får ikke ferie. Musikken var så nydelig at de fikk gåsehud. Han har ikke så god råd.

kunne jeg ha hjulpet deg. og så kommer jeg innom deg. Jeg sover tungt. Hvorfor kom de hjem? Fordi de fikk fri en time. Blir det regn. (så) ville det ha gått bedre. (så) kan jeg dra alene.24 For eksempel: men – Etter en stund – derfor – imidlertid – plutselig – Da – Til slutt – Slik – likevel 12. for de fikk fri en time. Så dro vi til London. Har du ikke lyst. så vi dro til Paris og London. gikk de på kafé. 12. Vi hadde lyst på byferie. ville du ha fått jobben. Hun sov til klokka ti. I Paris var det så varmt at vi dro ut til kysten en tur. Først dro vi til Paris. De kom tidlig hjem. men så måtte hun lese. så jeg kommer ofte for sent til bussen. så hun måtte lese mye. Hun skulle ha eksamen i matematikk. så dro vi videre til London. b Hvis du hadde søkt. ville det ha vært bedre. I dag må jeg til tannlegen. 5 . De fikk fri en time.28 Det var kaldt om morgenen. Norsk som andrespråk Arbeidsbok Siden de fikk fri en time. Fasit til Norsk grammatikk. så det ble fint å surfe. så vi dro rundt og så på severdighetene. Derfor kom de tidlig hjem. var vi så sultne at vi dro rett på kafé. De har tenkt å flytte til Bergen hvis de får jobb der. (så) ville jeg ha kommet før. (så) avlyser vi turen. Hadde du vært der. Men den siste dagen vår var det behagelig temperatur.Cappelen Damm AS.27 Hadde jeg visst dette. men så ble det bedre. De vil kjøpe ny vaskemaskin hvis den ikke er for dyr. 12. Hvis jeg hadde forstått hva læreren sa. Vinden økte. Jeg skal fortelle alt sammen hvis du ikke blir sint. Da vi hadde fått nok kultur. Da vi kom fram. (så) reiser jeg sydover. 12.26 a Jeg kommer hvis jeg får fri fra jobben. Blir det ikke snart varmere. Hvis du hadde sagt det til meg.

Han er fattig som ei kirkerotte. slik som. Men selv om isen drev i riktig retning. så (lett å trappe ned) som.33 fineste – finere – de fineste – det fineste den mest berømte – den mest berømte – mer berømt – mest berømt mer spennende – den mest spennende – mest spennende – det mest spennende mer komplisert – den mest kompliserte – mer komplisert – mer komplisert morsommere – morsommere – morsomst – det morsomste 12. Det var vanskeligere enn jeg hadde ventet. ble Nansen godt mottatt da han kom tilbake til Norge – tre år etter at han hadde startet på ekspedisjonen. Det var bedre enn jeg hadde ventet.34 For eksempel: Fridtjof Nansen hadde planlagt å komme fram til Nordpolen som den første i verden. Likevel ville ikke Nansen gi opp. 12. Hun er sterk som en bjørn. Etter sine ekspedisjoner ble Nansen en slags nasjonalhelt her i landet.31 Det var lettere enn jeg hadde ventet. så (viktig) som. 12. Det var ikke så vanskelig som jeg hadde ventet. like (avhengig…) som 12. like (godt) som. Han ble kry som en hane. Fasit til Norsk grammatikk.32 like (mye) som. Helt til polpunktet kom de imidlertid ikke. Han og en annen mann forlot skipet.30 best – god – bedre – best/den beste 12. Det var ikke så ille som jeg hadde ventet.31 Han svømmer som en fisk. like/så (mye) som. De hadde med seg hunder som trakk utstyret på sleder. Jeg er sulten som en ulv. Nansen trodde at isen ville drive slik at de ville komme nesten fram til Nordpolen på den måten. Det var ikke så lett som jeg hadde ventet. Men det gikk ikke helt etter planen. kom de ikke nær nok. 6 . De kom lenger nord enn noen hadde vært før dem.Cappelen Damm AS. Han ble blek som et laken/et lik. slik som. Han er frisk som en fisk. Hun er sta som et esel. Men selv om det egentlige målet ikke ble nådd. De seilte så langt nordover som det var mulig. like (mye) som. Norsk som andrespråk Arbeidsbok 12. og lot skipet fryse fast i isen. Det var ikke verre enn jeg hadde ventet. for å prøve å nå polen til fots.