Kementerian Kesihatan Malaysia telah melancarkan Kempen Amalan Gaya Hidup Sihat.

Kempen
ini menekankan kepada amalan ‘mencegah lebih baik daripada mengubati’.Huraikan amalan gaya
hidup sihat yang boleh dipraktikkan oleh rakyat Malaysia.
Pendahuluan
Amalan gaya hidup sihat amat penting dalam kehidupan seharian kita. Amalan tersebut perlu
dipraktikkan seperti yang diseur oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.
Namun, pada era yang sibuk memburu materialistik, kebanyakan orang telah mengabaikan
aspek kesihatan.
Persoalannya, apakah amalan gaya hidup sihat yang boleh dipraktikkan oleh rakyat Malaysia?

Isi 1
Yang pertama sekali, kita perlulah mengamalkan diet yang seimbang dan berkhasiat.
Hal ini penting untuk membolehkan tubuh badan kita mengambil pelbagai nutrien yang
diperlukan untuk tumbesaran.
Contohnya, kita mestilah mengambil makanan berdasarkan piramid makanan. Piramid makanan
mendorong kita melebihkan pengambilan makanan berserat seperti sayur-sayuran dan
mengurangkan makanan berlemak dan berkolesterol tinggi seperti daging.
Kesannya, sistem imunisasi kita akan menjadi lengkap dan tidak mudah dijangkiti kuman yang
membawa penyakit
Isi 2
Selain itu, aktiviti bersenam atau aktiviti bereaksi perlu dijalani oleh setiap orang.
Hal tersebut kerana aktiviti bersenam meningkatkan peredaran darah dan membantu tubuh
badan mengeluarkan peluh yang mengandungi toksik.
Misalnya, kita boleh meluangkan masa sekurang-kurangnya 20 minit sehari dan dua kali
seminggu untuk bersenam atau bersukan.
Impaknya, aktiviti yang menguji ketahanan fizikal dapat melancarkan pengaliran darah,
menjamin kesihatan kardiovaskular, mengelakkan obesiti dengan pembakaran lemak / kalori.

Implikasinya. tuala mandi dan sikat rambut. Hal ini bertepatan slogan Rakyat Sihat. Segenap lapisan masyarakat haruslah menekankan amalan “mencegah lebih baik daripada mengubati” dengan menyahut seruan pihak kerajaan. Dengan ini. matlamat kempen kesihatan dapat direalisasikan. Pada masa yang sama. terdapat beberapa cara untuk mengamalkan gaya hidup yang sihat. kita haruslah mengelakkan stres / tekanan untuk menjaga kesihatan kita. Penutup Kesimpulannya. Justeru. kita perlu memastikan kawasan dalam dan luar rumah bebas daripada medium penyebar penyakit seperti sampah sarap. Sebagai contoh. Untuk menangani masalah ini. kita patutlah memastikan penjagaan kebersihan peribadi dan tidak berkongsi barangan peribadi seperti berus gigi. air yang bertakung. konsep kesihatan asas kebersihan dapat ditunaikan. Perkara ini perlu diambil berat kerana stres akan menjejaskan daya pemikiran yang rasional dan matang. isi 4 Dari sudut pandangan yang berlainan. bermeditasi atau menjalankan aktiviti kerohanian seperti yoga. penjagaan kebersihan diri dan persekitaran merupakan satu amalan gaya hidup yang sihat. Tambahan pula.Isi 3 Di samping itu. masyarakat yang maju dan sihat akan diwujudkan. kita perlu belajar untuk mengawal kemarahan dan emosi yang bergelora. . kita juga boleh berjumpa dengan kaunselor atau rakan pembimbing. Negara Maju.

Amalan tersebut perlu (1)____________ seperti yang diseru oleh (2)______________________________. apakah amalan gaya hidup sihat yang boleh dipraktikkan oleh rakyat Malaysia? Isi 1 Yang pertama sekali. Hal ini penting untuk membolehkan tubuh badan kita mengambil pelbagai nutrien yang diperlukan untuk (5)___________________. Piramid makanan mendorong kita (7)___________ pengambilan makanan (8)____________ seperti sayur-sayuran dan mengurangkan makanan berlemak dan berkolesterol tinggi seperti daging. kita mestilah mengambil makanan berdasarkan (6)_____________. (9)________________ kita akan menjadi lengkap dan tidak mudah dijangkiti kuman yang membawa penyakit Isi 2 . kebanyakan orang telah mengabaikan aspek kesihatan. Kempen ini menekankan kepada amalan ‘mencegah lebih baik daripada mengubati’.Huraikan amalan gaya hidup sihat yang boleh dipraktikkan oleh rakyat Malaysia.Kementerian Kesihatan Malaysia telah melancarkan Kempen Amalan Gaya Hidup Sihat. Persoalannya. Pendahuluan Amalan gaya hidup sihat amat penting dalam kehidupan seharian kita. Kesannya. Namun. kita perlulah mengamalkan (4)_______________________________. pada era yang sibuk (3)___________________. Contohnya.

menjamin kesihatan kardiovaskular. Isi 3 Di samping itu. (15)_______________________ dengan pembakaran lemak / kalori. Hal tersebut kerana aktiviti bersenam meningkatkan (11)___________________ dan membantu tubuh badan mengeluarkan (12)____________________________. Dengan ini. kita boleh meluangkan masa sekurang-kurangnya 20 minit sehari dan dua kali seminggu untuk bersenam atau bersukan. Sebagai contoh. tuala mandi dan sikat rambut. isi 4 Dari sudut pandangan yang berlainan. matlamat kempen kesihatan dapat direalisasikan. kita juga boleh berjumpa dengan kaunselor atau rakan pembimbing.Selain itu. kita patutlah memastikan penjagaan kebersihan peribadi dan tidak berkongsi (19)_________________ seperti berus gigi. aktiviti bersenam atau (10)_____________ perlu dijalani oleh setiap orang. air yang bertakung. Impaknya. penjagaan kebersihan diri dan persekitaran merupakan satu amalan gaya hidup yang sihat. kita haruslah (16)______________________ untuk menjaga kesihatan kita. Penutup . Perkara ini perlu diambil berat kerana stres akan menjejaskan (17)___________________ yang rasional dan matang. Implikasinya. (18)_______________ atau menjalankan aktiviti kerohanian seperti yoga. Misalnya. konsep kesihatan asas kebersihan dapat ditunaikan. kita perlu memastikan kawasan dalam dan luar rumah bebas daripada (20)______________________ seperti sampah sarap. aktiviti yang (13)___________________ dapat (14)____________ pengaliran darah. Tambahan pula. Pada masa yang sama. kita perlu belajar untuk mengawal kemarahan dan emosi yang bergelora. Untuk menangani masalah ini.

masyarakat yang maju dan sihat akan diwujudkan. . Segenap lapisan masyarakat haruslah menekankan amalan “ mencegah lebih baik daripada mengubati” dengan menyahut seruan pihak kerajaan. Hal ini bertepatan slogan Rakyat Sihat. Justeru. Negara Maju. terdapat beberapa cara untuk mengamalkan gaya hidup yang sihat.Kesimpulannya.