C

Ulasan
UPSR 2016

Oleh : RUSLINA BINTI MOHD YUNUS
PENOLONG KANAN PENTADBIRAN
SEKOLAH KEBANGSAAN DATO’ ONN JAAFAR

Contoh 1

TEMA PIRAMID MAKANAN

roti.2 hidangan Guna sedikit CONTOH TERSIRAT (Kesan Baik) HURAIAN Nasi. bijirin. garam Mengelakkan obesiti Mengelakkan penyakit . ayam.an TERSURAT ISI 8 .5 hidangan ngan 2 .12 hidangan 3 . itik. mi. Membekalkan protein daging. gula. ubi Buah-buahan dan Membekalkan tenaga Membantu sistem sayuran penghadaman Ikan. kekacang Susu dan produk tenusu Lemak minyak.3 hidangan 1 .

kita digalakkan mengambil hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran untuk membantu sistem penghadaman. roti. daging dan kekacang kerana ianya kaya dengan protein. patuhilah piramid makanan agar kesihatan kita .CONTOH ULASAN Piramid makanan merupakan panduan pemakanan untuk kesihatan. kita perlu mengurangkan pengambilan produk tenusu untuk mengelakkan obesiti. bijirin dan ubi kerana ianya membekalkan tenaga kepada manusia. Kesimpulannya. lemak minyak. gula dan garam digunakan sedikit bagi mengelakkan penyakit. mi. Selain itu. terjamin. Kita juga disyorkan mengambil ikan . Malah. Disamping itu. Antara amalan pemakanan yang dicadangkan ialah mengambil 8 hingga 12 hidangan nasi.

Contoh 2 .

Punca Kemalangan Jalan raya 50 hingga 80 patah perkataan. .Tema .

tidak dapat dikawal dengan seperti berlobang baik dan berlakulah kemalangan lambat menjejaki mereka yang menyumbang kepada sering melanggar  peraturan peningkatan kemalangan di jalan raya jalan raya.    Sentiasa beringat sebelum kena Berhati-hati di jalanraya .TERSURAT ISI KECUAIAN PEMANDU KEROSAKAN KENDERAAN KEADAAN JALAN RAYA KELEMAHAN PENGUATKUASAAN KESIMPULAN TERSIRAT CONTOH HURAIAN menggunakan telefon bimbit tiada fokus pada pemanduan semasa memandu mengakibatkan masuk ke tidak membuat pemeriksaan lorong yang tidak sepatutnya mengakibatkan tayar meletup berkala dan membahayakan pemandu tayar tidak berbunga tidak diselenggara dengan baik yang lain.

semua pemandu mestilah sentiasa mematuhi peraturan jalan raya. kenderaan tidak membuat pemeriksaan berkala seperti menggunakan tayar yang tidak berbunga. ada adalah disebabkan kecuaian pemandu yang memandu sambil menggunakan telefon bimbit.Contoh jawapan •Antara punca utama kemalangan jalanraya pemandu. Akhir sekali. faktor kelemahan penguatkuasaan seperti lambat menjejaki mereka yang sering melanggar  peraturan jalan raya menyumbang kepada peningkatan kemalangan di jalan raya. Rumusannya . keadaan meletup jalan dan membahayakan raya yang tidak pemandu diselenggara lain. Ini menyebabkan tayar Seterusnya. akan menyebabkan kenderaan tidak dapat dikawal dengan baik.                                                            . Selain itu. Salah satunya.

Contoh 3 .

Gambar-gambar di bawah menunjukkan beberapa permainan tradisional yang terdapat di Malaysia. . Tulis ulasan tentang permainan tersebut yang panjangnya antara 50 hingga 80 patah perkataan.

tidak dapat dikawal dengan seperti berlobang baik dan berlakulah kemalangan lambat menjejaki mereka yang menyumbang kepada sering melanggar  peraturan peningkatan kemalangan di jalan raya jalan raya.    Sentiasa beringat sebelum kena Berhati-hati di jalanraya .TERSURAT ISI KECUAIAN PEMANDU KEROSAKAN KENDERAAN KEADAAN JALAN RAYA KELEMAHAN PENGUATKUASAAN KESIMPULAN TERSIRAT CONTOH HURAIAN menggunakan telefon bimbit tiada fokus pada pemanduan semasa memandu mengakibatkan masuk ke tidak membuat pemeriksaan lorong yang tidak sepatutnya mengakibatkan tayar meletup berkala dan membahayakan pemandu tayar tidak berbunga tidak diselenggara dengan baik yang lain.

Antaranya ialah dapat dijadikan produk pelancongan yang menguntungkan negara.Contoh jawapan • Pelbagai usaha telah dilakukan oleh kerajaan  untuk mempopularkan permainan tradisional. Ramai pelancong datang ke negara kita untuk melihat keunikan budaya warisan negara ini. . Selain   itu. kita perlu mengembalikan kegemilangan permainan tradisional supaya kekal sehingga generasi akan datang. Malah bermain permainan tradisional dapat mengisi masa lapang kita dengan aktiviti yang berfaedah. Ini kerana ia banyak faedahnya. ianya juga dijadikan sumber hiburan yang menyeronokkan.  Tuntasnya.

Contoh 4 .

. Berdasarkan maklumat yang terdapat dalam gambar tersebut.BAHAGIAN C (15 markah) Lihat gambar tentang amalan menghormati orang tua di bawah ini dengan teliti. tulis ulasan yang panjangnya antara 50 hingga 80 patah perkataan.

Memberi laluan ketika menaiki bas Sahsiah yang terpuji 5 Kesimpulan . 2 Bersikap hormat kepada orang tua bersalaman Menerima didikan yang baik 3 Menolong orang tua memerlukan bantuan Mengangkat barang Memimpin orang tua Generasi yang penyayang 4 Mengutamakan orang yang lebih tua.LANGKAH 1 BIL TERSURAT ISI CONTOH TERSIRAT KESAN BAIK 1 Amalan menghormati orang tua.

Contoh ulasan Amalan menghormati orang tua perlu diterapkan kepada semua murid.amalan menghormati orang perlu diterapkan dari kecil lagi dalam membentuk generasi yang baik. Selain itu. Sebagai warga yang penyayang kita dengan ikhlas menghulurkan bantuan sekiranya diperlukan. Kita perlu bersikap hormat kepada orang tua contohnya bersalaman apabila berjumpa mereka. kita wajar mengutamakan orang yang lebih tua . . Kesimpulannya . Sikap ini melambangkan keperibadian kita. Salah satu cara ialah memberi laluan semasa menaiki bas.

Contoh 5 .

.

BIL TERSURAT ISI TERSIRAT KESAN BAIK CONTOH 1 Pengambilan makanan yang seimbang piramid makanan 2 kita perlu bersenam membantu badan kita mengeluarkan peluh dan melancarkan perjalanan darah. 3 membuat pemeriksaan kesihatan mengesan tahap kesihatan 4 Kesimpulannya . perlu kita amalkan menunjukkan kadar makanan yang patut kita ambil .

ianya menunjukkan kadar makanan yang patut kita ambil.Contoh jawapan • Pengambilan makanan yang seimbang mengikut piramid makanan penting untuk menjamin kesihatan diri. Selain itu. Kita juga haruslah membuat pemeriksaan kesihatan secara berkala untuk mengesan tahap kesihatan tubuh badan kita Jelaslah bahawa gaya hidup sihat merupakan salah satu cara yang perlu kita amalkan untuk menjamin kesihatan kita. Ini kerana. . kita perlu bersenam kerana aktiviti ini dapat membantu badan kita mengeluarkan peluh dan melancarkan perjalanan darah.

Latihan 1 .

.

Memberi laluan ketika menaiki bas Sahsiah yang terpuji 5 Kesimpulan .LANGKAH 1 BIL TERSURAT ISI CONTOH TERSIRAT KESAN BAIK 1 Amalan menghormati orang tua. 2 Bersikap hormat kepada orang tua bersalaman Menerima didikan yang baik 3 Menolong orang tua memerlukan bantuan Mengangkat barang Memimpin orang tua Generasi yang penyayang 4 Mengutamakan orang yang lebih tua.

Latihan 2 .

.

an ngan TERSURAT ISI CONTOH TERSIRAT (Kesan Baik) HURAIAN .

Sebagai contoh. semua penduduk bekerjasama menyapu sampah. membolehkan kita mengetahui masalah dan kesusahan yang dialami oleh jiran kita. kita perlu berkunjung ke hospital jika kita mendapat berita bahawa jiran kita dimasukkan ke hospital . Sebagai tamsilan. Hal ini dapat mengeratkan hubungan silaturahim . . Dengan itu. memotong rumput dan mencuci longkang.Contoh Jawapan • Cara-cara untuk memupuk semangat kejiranan ialah mengadakan aktiviti gotong-royong. kita mestilah menyemarakkan budaya kunjung-mengunjungi dalam kalangan penduduk. Lagi pun.

Latihan 3 .

Membantu menyelesaik an Memaham i peranan Berbincan g Masalah Mendengar luahan .

TERSURAT ISI CONTOH TERSIRAT (Kesan Baik) HURAIAN .

Hal ini merupakan satu peluang keemasan bagi anakanak untuk meluahkan . berbincang dan akhirnya bersama-sama menyelesaikan masalah tersebut. . anak-anak adalah anugerah yang perlu dihargai. manakala suami bekerja dan anak-anak pula bersekolah. Ibu bapa juga patut menjadi pendengar yang baik kepada anak-anak. isteri menjaga hal ehwal rumah. Sebagai kesimpulan .Contoh jawapan • Cara-cara untuk memupuk keluarga bahagia ialah setiap anggota keluarga mesti menjalankan peranan masing-masing. Sebagai contoh. Hal ini dapat memastikan sesebuah keluarga itu berfungsi.

Latihan 4 .

tulis ulasan yang panjangnya antara 50 hingga 80 patah perkataan. .BAHAGIAN C (15 markah) Lihat gambar tentang pembehagaian masa pelajar pada hari minggus di bawah ini dengan teliti. Berdasarkan maklumat yang terdapat dalam gambar tersebut.

TERSURAT ISI CONTOH TERSIRAT (Kesan Baik) HURAIAN .

Latihan 5 .

Berdasarkan maklumat yang terdapat dalam gambar tersebut. tulis ulasan yang panjangnya antara 50 hingga 80 patah perkataan. KEBAIKAN AMALAN KITAR SEMULA ·     Mewujudkan Persekitaran yang lebih Bersih ·     Mengurangkan Ancaman Alam Sekitar ·     Menjimatkan Kos Penyelenggaraan Tapak Pelupusan Sampah ·     Mengurangkan Kuantiti Sampah ·     Menyelamatkan Hutan .BAHAGIAN C (15 markah) Lihat gambar Kempen Kitar Semula di bawah ini dengan teliti.

TERSURAT ISI CONTOH TERSIRAT (Kesan Baik) HURAIAN .