You are on page 1of 6

Cel mai iubit dintre pământeni

rezumat

Victor Petrini, personajul personajul principal al
romanului

şi

martor,

este

un

intelectual,

asistent

universitar la catedra de filozofie.
Eroul

se

află

într-o

situaţie-limită,

scriind

îşi

retrăieşte viaţa pe care încearcă să o înţeleagă. El
devine

o

conştiinţă

lucidă

care

înregistrează

şi

sancţionează datele realităţii. Personajul principal îsi
relatează

memoriile

începând

cu

copilaria

si

adolescenta, invocand o relatie tensionată cu părintii, din
momentul în care afla ca tatăl său o însela pe mamă cu
sora acesteia. De atunci rămane cu impresia ca mama sa
si-a acceptat soarta fără o luptă si se depărtează de
parinti si tot ce reprezinată ei, inclusiv religia. Orgolios
fiind şi lipsit de tact, în adolescenţă era ocolit de colegi
şi a fost obligat să accepte anturajul unor amici cu un fel
de a fi dubios: Anamache, Székely, Pretonian.
Într-un local, unde s-a dus să-şi petreacă timpul cu
aceştia, o cunoaşte pe Nineta Romulus, care i se
dăruieşte lui Victor Petrini. În ciuda faptului că acesta
era o femeie cochetă şi uşoară, Victor se îndrăgosteşte
de ea. Nineta detestă bătrâneţea de care se teme şi este
convinsă că numai sinuciderea poate încheia demn o

unde experienţa decepţionantă se repetă însă cu consecinţe mai grave. apoi misterioasa lui iubită dispare şi moare în condiţii necunoscute un timp. Nineta dispare fără ca acesta să o mai poată regăsi o lungă perioadă. Devenit profesor. fapt ce a dus la distrugerea sufletească a tânărului de familia sa. studentul este nevoit să recunoască că-şi propusese să se căsătorească cu ea după terminarea studiilor. dar îşi reproşează mai târziu laşitatea. când ea a rămas medicină). Petrică Nicolau. Deşi suspectat şi judecat. Aflând. se înscrie la Facultatea de Litere şi Filozofie. Terminând liceul. însărcinată care cu alt bărbat refuzase să-şi (un student asume la vreo responsabilitate. După ce şi-a împlinit primul rol feminin în viaţa bărbatului de lângă ea. simţindu-se vinovat de moartea Căprioarei. Victor o iartă însă îi cere să renunţe la copil şi tânăra va muri pe masa de operaţie a unui ginecolog iresponsabil. de legătura fiului lor cu o fată uşuratică. îşi împart destinul o vreme. Victor n-a putut fi condamnat din lipsă de probe. La insistenţele anchetatorilor. se împrieteneşte cu un coleg de la catedra de limba si literatura română. Se îndrăgosteşte de una dintre cele mai frumoase studente Căprioara. după mult timp. părinţii s-au indignat. .viaţă care nu mai avea sens pentru o femeie în afara tinereţii şi frumuseţii.

. Treptat. Matilda făcea parte dintr-o comisie de arhitecţi. Victor intuieşte că proaspăta lui soţie nu-i preţuieşte profesia şi că nu respectă condiţia şi nici statutul unui intelectual. pe care tânărul o întâlneşte accidental pe stradă.Astfel se va apropia de soţia acestuia. Victor nu ţine cont de avertisment şi se îndrăgosteşte el însuşi de Matilda o femeie autoritară şi posesivă la suprafată. orgolioasă şi enigmatică. cei doi îşi fac reproşuri violente. La întoarcerea lui acasă este surprins de răceala Matildei. în timp ce Victor fusese numit asistent la catedra de literatură şi filozofie. dar cu profunde probleme psihice. şi în care vede un posibil ideal feminin. La propunerea ei. Iese să se plimbe şi la întoarcerea găseşte casa goală. Victor participă la o manifestare organizată pentru sărbătoarea zilei de 7 noiembrie. Matilda începea să-şi umilească soţul în public la o petrecere. Deşi colegul său i se plânge că are o căsnicie nefericită cu o femeie mândră. Petrini simţind că iubirea lor se încheiase. căsătorindu-se şi trăind si clipe de fericire. Acesta se ambitionează sa formeze o noua gnoză si compune un eseu pe care il intitulează „Era ticălosilor”. În drum spre casă. Se mută în casa elegantă a Matildei. Victor asistă si influentează in oarecare masură despărţirea cuplului Matilda – Petrică. Matilda.

Aici ucide. Idila cu ea îl încântă pe Victor. Treptat se vor cunoaşte. cel care îl ajută pe Victor Petrini sa nu fie închis timp mult prea îndelungat. Matilda devine geloasă pe dragostea totală a lui Victor pentru fetiţă. Ajunge mai apoi contabil la “Oraca” unde o intalneste pe Suzy. se intoarce acasă si dupa o incercare inutila de a drege relatia cu Matilda. fiind închis pe o perioadă de trei ani pe baza unei scrisori considerată ca fiind periculoasă. Matilda dă naştere unei fetiţe. Victor Petrini este arestat. pentru a nu fi ucis. care îşi închipuie că a găsit tot ceea . pe care o va boteza Silvia. se desparte de aceasta.În acelasi timp. Mircea. În urma divorţului. In inchisoare ia act de treptele cele mai de jos ale abjectiei umane. Eroul primeste un loc de muncă la deratizare si apoi la o fabrică. Primeste un loc de munca la deratizare si apoi la o fabrica. un gardian care îl supune unui regim de exterminare. In ziua botezului. Matilda ia fetiţa şi se muta la Bucureşti cu noul ei soţ. pe nume Suzy. existenta sociala a lui Victor e afectata de instaurarea noului regim politic. Pus in libertate. Într-o zi Victor găseşte pe biroul de la serviciu o floare pusă de o mână necunoscută. Ajunge mai apoi contabil la “Oraca”. Gestul aparţine unei tinere casieriţe. după o cearta marcata de violenta verbala si fizica a soţilor.

ocrotitoare. cei doi se întâlnesc cu soţul alcoolic. Victor este pedepsit cu 6 ani de închisoare. Presupunerea se adevereşte.ce Matilda nu-i oferise: o prietenie caldă. Suzy îi spune lui Victor să meargă la schi la Sinaia. in care acesta încearcă să-i omoare. Matilda încearcă să reia o legătura cu Victor si apare in casa in care trăiesc cei doi îndrăgostiţi cu Silvia imediat după Anul Nou. fiinţa iubită rămâne enigmatică. Petrini îl aruncă din telecabina în prăpastie. fără să aibă curajul de a-i mărturisi cauza refuzului ei ( teama că el o va părăsi). dar reuşeşte . sentiment reciproc de încredere. dar îi ascunde lui Victor şi acest fapt. Victor are impresia că Suzy a mai fost odată acolo însoţită de un alt bărbat. însă Suzy îl convinge să se predea. Experienţele trecute şi eşecurile sentimentale dureroase îl fac mai atent faţă de Suzy şi îndoielile bărbatului îndrăgostit se adâncesc. Îşi pune problema în ce măsură dragostea nu-l împiedică să o cunoască aşa cum este în realitate. Petrini o cere în căsătorie însă ea îl refuză. bolnav psihic si violent al femeii şi după o scenă intensă. Suzy este însărcinată. Suzy însă ascundea ceva mai gravă parte a vieţii ei anterioare (faptul că este căsătorită cu un dipsoman). În ciuda eforturilor. femeia mărturiseşte că era măritată. Victor recunoaşte că ar fi vrut să ascundă crima săvârşită. În final.

Analizând lucid cele întâmplate. cei doi mai trăiesc împreună un timp. În ciuda celor întâmplate. După ispăşirea pedepsei. fiind socotită complicea lui. folosindu-l ca unealtă pentru a scăpa de un soţ nedorit. el s-a întrebat dacă femeia a plănuit totul.să reducă pedeapsa la 2 ani. Ea pleacă în Italia şi nu va mai reveni niciodată în ţară. Se consolează gândind că îi va rămâne mereu iubirea fiicei sale. dar nereuşind să regăsească magia dintre ei. se despart definitiv. . Silvia. iar Suzy primeşte un an. personajul recunoaşte că iubirea îl poate susţine moral şi îl ajută să privească cu speranţă în viitor.