You are on page 1of 6

Referat la ESPA

Tema: Diferențele de
gen în educația fizică.

Studenți: Garuța Ion
Deliu Gheorghe.

la nivel biologic.Diferenţele de gen se referă la diferenţele între fete şi băieţi. comportamental.sunt victime ale violenţei domestice. femei şi bărbaţi. traficului de fiinţe umane . anumite boli neurologice. DIFERENŢE DE GEN. dependenţă de alcool. Femeile sunt afectate într-o mai mai mare măsură de osteoporoză. cancer de piele. diferenţe care apar prin socializare şi prin internalizarea normelor şi valorilor socio-culturale privind feminitatea şi masculinitatea. tulburări de alimentaţie . tulburări afective. Diferenţele între femei şi bărbaţi în stilul de viaţă sunt datorate diferenţelor biologice dintre fete şi băieţi ca : masa musculară capacitatea cardio-respiratorie hormoni sexuali factorilor psihosociali care influenţează comportamentul. violului. . emoţional şi cognitiv. comportament sexual de risc. comportament suicidar. Bărbaţii manifestă într-o mai mare măsură boli cardiovasculare. comportamente antisociale. abuzului fizic şi sexual.

datorita testosteronului.  Baietii. hormonii diferiti.  Baietii au in general o mai buna vedere in spatiu . la fel si sa scrie.De aceea sunt de multe ori mai priceputi la puzzle sau lego. spre implicarea in agresiuni fizice chiar. . Cercetatorii au observat diferente intre creierul femeilor si barbatilor care incep sa apara inca din perioada intra-uterina. dar calitatea vieţii lor este mai ridi Desigur ca intre baieti si fetite exista si diferente innascute. Referidune la diferente ale creierului studiate de specialisti. in timp ce fetele sunt mai precaute.Bărbaţii comparativ cu femeile trăiesc în medie cu 7 ani mai puţin.De aceea majoritatea fetelor incep sa vorbeasca mai repede si mai corect decat baietii. sunt mai inclinati spre asumarea riscului.  Fetitele au mai multi neuroni responsabili cu procesarea limbajului . fie estrogenul fie testosteronul schimband structura creierului inca dinainte de nastere.

contacte sociale noi. Fetele sunt mai sensibile la zgomot. sarituri si aruncari depasesc rezultatele fetelor. Atât pentru fete. baietii fiind de obicei mai zgomotosi. Diferentele de gen nu influenteaza durata practicarii exercitiului fizic intr-un grup alcatuit atat din fete cat si din baieti. ambele genuri devin interesate de aceleasi jocuri si exercitii sportive. baietii isi dezvolta mai bine si mai rapid miscarile de baza si calitatile fizice decat fetele: rezultatele medii ale baietilor la alergari. practicarea exerciţiului fizic se învaţă. când şi unde se poate practica. fetele şi băieţii îşi dezvoltă interesul şi atitudinile pozitive faţă de practicarea exerciţiului fizic. odata cu varsta. care tip de activitate fizică este recomandat fetelor şi care este recomandat băieţilor. insa volumul si intensitatea activitatii fizice vor fi mai mari la baieti decat la fete. care sunt avantajele activităţii fizice. destindere. a practicării exerciţiului fizic şi a cunoşterii beneficiilor imediate a acestuia (relaxare. Atitudinea pozitivă faţă de activitatea fizică se formează ca urmare a cunoaşterii avantajelor exerciţiului fizic. care este nivelul optim de activitate fizică. cât şi pentru băieţi. lucru ce se poate vedea observandu-le joaca. Copiii învaţă ce înseamnă exerciţiul fizic. Insa. exista deosebiri intre fete si baieti si la capitolul activitate fizica zilnica si al interesului fata de exercitiile fizice. pe cand fetele executa mai bine decat baietii exercitiile de mobilitate si echilibru. În acest fel. Ca orice comporatment. DIFERENŢE DE GEN ÎN ATITUDINILE FAŢĂ DE EXERCIŢIUL FIZIC: In general. . De asemenea. aprecieri din partea celorlalţi).

de tonifiere musculară. normele culturale legate de feminitate şi atractivitate fac ca. de petrecere a timpului liber .Atitudinea negativă faţă de exerciţiul fizic se formează ca urmare a necunoşterii beneficiilor imediate ale exerciţiului fizic. sanogene şi este văzut ca o modalitate de menţinere a condiţiei fizice. De exemplu. Bibliografie: . exerciţiul fizic are mai multe conotaţii pozitive. exerciţiul fizic să se rezume la a fi doar o strategii de scădere în greutate. datorită nepricării lui şi a experienţelor negative asociate cu exerciţiul fizic. Pentru băieţi. la cele mai multe fete. Normele socio-culturale de gen influenţează în mod diferit formarea atitudinilor fetelor şi băieţilor faţă de exerciţiul fizic .

 Curs pentru studentii anului I ’’BALINT NELA TATIANA . Dragomir Otilia. 2000. Educaţia pentru viaţa privată.CRISTUŢĂ ALINA MIHAELA’’  Balan Elena.   http://nsportal.ru/detskii-sad/fizkultura/gendernyy-podhod-v-fizicheskomvospitanii-doshkolnikov .