You are on page 1of 16

COLECTOMIA SEGMENTARA SIGMOIDIANA - CHIRURGIE

I. DEFINITIE

Este interventia, prin care se extirpa cea mai mare parte a ansei sigmoidiene mobile
si se reface continuitatea digestiva prin anastomoza colo-rectala.

II. ISTORIC
In 1847, Reybard a realizat cu success, la Lyon, prima colectomie sigmoidiana cu
restabilirea imediata a tranzitului.

III. ANATOMIE

Colonul sigmoid sau pelvin continua descendentul de la nivelul marginii interne a
psoasului stang pana la nivelul vertebrei S3, de unde incepe rectul. Are dispozitie si
lungime variabila (30–70 cm.), forma de „S” si ocupa o parte a cavitatii pelvine. Are
rapoarte cu uterul si anexa stanga, la femeie, domul vezical la barbat, ampula rectala.
Calibrul colonului se micsoreaza la acest nivel, teniile se disperseaza, pentru ca la nivelul
rectului sa dispara; ciucurii epiploici sunt mai numerosi si se dispun pe mai multe rinduri.

Este invelit de peritoneu, care formeaza mezocolonul sigmoid, de forma
triunghiulara, cu baza la colon si varful la nivelul bifurcarii arterei iliace primitive stangi.
Mezosigma confera mobilitate sigmoidului.

Vascularizatia colonului sigmoid provine din artera mezenterica inferioara si
ramurile sale. Artera mezenterica inferioara da doua colaterale principale:

-colica stanga superioara, care se indreapta spre unghiul stang si participa, prin
ramul ascendent, la formarea arcadei lui Riolan;

fiind. paracolici. S4 ale maduvei spinale si nervii sacrali autonomi) (3). dispusi pe arcada vasculara colica stanga. care se imparte in trei ramuri (superior. in contact cu arterele sigmoidiene. unde se bifurca (hilul rectului Mondor) in ramuri care merg pe fetele laterale. la originea arterei mezenterice inferioare. Clasic. cu care formeaza arcul vascular al lui Treitz. anastomoza dintre ultima sigmoidiana si hemoroidala superioara era considerata drept zona critica (Sudeck). Inervatia colonului este asigurata de simpatic (plexul mezenteric inferior) si parasimpatic (segmentele S2.-trunchiul arterelor sigmoidiene. Initial. se indreapta spre unghiul duodeno-jejunal patrunzand in spatele corpului pancreasului pentru a forma impreuna cu vena splenica trunchiul splenomezeraic. apoi in mezorect. in contact cu peretele intestinal. incruciseaza artera colica stanga superioara. Artera hemoroidala superioara este ramul terminal al mezentericei inferioare. o colica medie inconstanta si ramul stang al hemoroidalei superioare). IV. la nivelul arterei colice stangi superioare si centrali. OBIECTIVE. intermediari. care dreneaza limfa in limfonodulii lateroaortici stangi. Se formeaza la nivelul radacinii primare a mezosigmoidului prin unirea venelor hemoroidale cu trunchiul sigmoidian. S3. principali. totodata. Din ramificarea si anastomozarea arterelor colice ia nastere arcada marginala. principala artera a rectului. mijlociu si inferior) realizand o arcada cu arterele vecine (ramul descendent din artera colica stanga superioara. Limfaticele intramurale pornesc din reteaua submucoasa si subseroasa si se varsa in urmatoarele grupe de limfonoduli: epicolici. din care se desprind vasele drepte lungi si scurte care se distribuie structurilor peretelui colic. PRINCIPII . Circulatia venoasa este reprezentata de vena mezenterica inferioara. se gaseste in mezosigma.

se va evita sutura ischemianta. Colectomia va fi urmata de restabilirea continuitatii digestive printr-o anastomoza colo-rectala. Se va acorda atentie ciucurilor epiplooici care contin vase recurente. La sfarsitul interventiei este utila o dilatatie anala instrumentala. · sutura solida si etansa. rectului si organelor intraabdominale. sangerarea pe linia de sectiune. motiv pentru care a fost denumita colectomie ideala sau intraabdominala. In chirurgia colica. Se va sectiona colonul cu bisturiul simplu. afectat de un proces traumatic. 2. 5. Preoperator. · absenta tractiunii pe anastomoza. deci si aici se respecta 5 principii (1): 1. · transe colice bine vascularizate. curat (bine evacuat. care trebuie sa demonstreze o perfecta viabilitate. cauza de dezunire anastomotica. · pregatirea corecta a colonului. · absenta obstacolului in aval. Se va evita orice tensiune la nivelul liniei de sutura prin mobilizare colica adecvata. 3. Se va acorda o mare atentie izolarii campului operator. 4. se va face o recupa. cu reducerea septicitatii). Se va controla buna vascularizatie a capetelor de rezectie urmarind culoarea colonului. Se controleaza colonul in aval pentru a exclude o stenoza subjacenta. iar la timpul septic se va izola suplimentar si se vor proteja capetele sectionate cu comprese cu betadina. Se va evita incongruenta capetelor de anastomozat recurgand la diverse artificii tehnice . In caz de dubiu privind vascularizatia capetelor restante. Interventia se va desfasura pe un colon bine pregatit. nu se va indeparta mezoul de pe colon mai mult de 3 mm.Obiectivul principal este indepartarea colonului sigmoid. pulsatiile arteriale. este necesara explorarea completa a colonului. inflamator sau tumoral.

in multe cazuri. Masurile generale constau in ameliorarea functiei cardiovasculare la varstnici. Se va realiza o sutura solida si etansa. VI. Cel mai frecvent. dezechilibrului hidromineral. colonul sigmoid este folosit ca plastie pentru vezica urinara. imbunatatirea functiei hepatorenale. o tumora de mici dimensiuni. tumori benigne (polipoza). cand exista o axa sigmoidiana lunga.pentru buna dimensionare a transelor de anastomoza. aceasta nu poate avea. La rece. In cazuri favorabile. PREGATIREA PREOPERATORIE Colectomia segmentara se practica foarte rar in urgenta. INDICATII SI CONTRAINDICATII Colectomiile sigmoidiene sunt indicate in procesele inflamatorii localizate. Contraindicatiile sunt rare si se refera la situatiile in care sunt necesare interventii de amploare (hemicolectomie stanga) sau alte operatii cu caracter paleativ (colostomie). pregatirea respiratorie. colectomia segmentara poate dobandi un caracter de radicalitate (4). decat un caracter paleativ. leziuni traumatice (plagi anfractuoase. Referitor la colectomia sigmoidiana pentru cancer. boala Crohn. volvulus. neaderenta. Colectomia segmentara poate avea indicatie extracolica atunci cand o tumora de vecinatate invadeaza colonul sigmoid (cancer de ovar). echilibrarea diabetului zaharat daca exista. hipoproteinemiei. diverticulite. corectarea anemiei. pregatirea preoperatorie vizeaza masuri generale si locale. este necesara corectarea unei anemii cronice determinate de hemoragii . rupturi cu leziuni ireversibile). V. cu o localizare care sa permita o exereza in limitele securitatii oncologice. Rareori. cand se prefera operatia Hartmann.

De-a lungul timpului au fost folosite mai multe metode. la varstnici si in caz de stenoze colice. in cantitate de 4 l. Cea mai buna pregatire intestinala se realizeaza cu Fortrans. Este contraindicata la bolnavii tarati. Antibioprofilaxia nu scade incidenta fistulelor si nici nu inlocuieste pregatirea colica. Metoda este agresiva antrenand tulburari hidroelectrolitice. preoperator (cu o ora inainte) si la 24 de ore postoperator. In plus. La varstnici. poate fi necesara kineziterapie respiratorie sau antibioterapie. Este necesara antibioprofilaxia si prevenirea accidentelor tromboembolice. cardiovasculari.o.v. O metoda mai simpla consta in regim alimentar fara reziduuri timp de 48 de ore. care se administreaza p. in 24 de ore se obtine un intestine bine golit. Antibioprofilaxia este foarte importanta deoarece a redus incidenta complicatiilor infectioase postoperatorii. Tehnica “wash-out”. de preferat in . Metoda.. Pregatirea locala colica este foarte importanta pentru succesul suturii colice. Metoda clasica se baza pe un regim alimentar fara reziduuri. timp de o saptamana. purgative administrate zilnic (1 lingura x 2/zi) si clisme zilnice. administrarea a doua pachete de X-Prep si doua clisme in seara si dimineata de dinaintea interventiei. 4 plicuri dizolvate intr-un litru de apa. administrate timp de 4 ore in dupa-amiaza de dinaintea interventiei. Pregatirea locala cuprinde dus in seara interventiei. necesita o spitalizare preoperatorie lunga. desi era bine tolerata de pacientii varstnici. in doza unica 2 g p. curat. impune evitarea bisturiului electric datorita riscului de explozie intestinala prin acumularea de gaze in exces (2). Pentru dezinfectia continutului intestinal. intr-o perioada de 12 ore. epilarea regiunii. ceea ce impune controlul ionogramei si perfuzarea pacientului. la ora actuala se foloseste Metronidazol. in seara interventiei. Pregatirea intestinala de buna calitate este indispensabila in restabilirea continuitatii digestive intr-un singur timp. se utilizeaza cefalosporine de a 2-a si a 3-a generatie administrate i.o. Se asociaza sulfamide intestinale si Neomicina. se bazeaza pe actiunea laxativa puternica a solutiilor hipertonice de tipul Manitolului 12%. la care se adauga administrarea zilnica de sulfamide orale si Neomicina pentru a dezinfecta continutul intestinal..oculte. propusa de Hewitt in 1973. Daca se efectueaza si 1-2 clisme.

o buna expunere si o inchidere parietala de calitate. 12 pense tip Kelly. 2 departatoare Hartmann. ANESTEZIE Anestezia rahidiana sau peridurala poate intra in discutie pentru sigmoidectomie. relaxare musculara perfecta. 2 pense coprostatice in unghi drept. INSTRUMENTAR Instrumentarul este cel obisnuit pentru interventiile abdominale mari (trusa pentru interventii pe tubul digestiv). pregatita o cutie cu clampe vasculare. se va trece o sonda urinara. o pereche de foarfece disectoare fine de 20 cm. care permite explorarea amanuntita a abdomenului. Se folosesc curare nondepolarizante in doze ce ofera o buna relaxare musculara.dimineata interventiei. 2 pense de disectie cu brate curbe. VII. oxigenare corecta si constanta. 2 port-ace de 18 cm. de asemenea. o pensa de disectie fara dinti de 24 cm. 2 valve maleabile. dezinfectia cu o solutie antiseptica a regiunii. 2 departatoare Farabeuf. din care unul cu lama lunga. O atentie deosebita se va acorda toaletei vulvare la femei si zonei preputiale la barbati deoarece. preoperator. 4 pense coprostatice atraumatice drepte. bisturiu electric. 4 pense Kocher. 4 pense tip Bengolea de 24 cm. 4 pense Craaford de 24 cm. Cutia pentru chirurgia colica cuprinde: 2 bisturie. 2 pense de disectie Barraya (de 18 si de 22 cm). cu intubatie orotraheala. necesare pentru interventia rapida in cazul unei plagi vasculare. o pensa de disectie tip Desgouttes. 2 pense de disectie Debakey (de 18 si de 22 cm). Metoda de preferat este anestezia generala. foarfece Mayo. deopotriva pentru suturi si ligaturi. confort chirurgical crescut. VIII. 2 port-ace fine de 18 si de 22 cm. un port-ac de 18 cm pentru sutura vasculara. stabilitate hemodinamica. se folosesc fire cu . o valva Pollosson. Intubatia traheala si ventilatia controlata sunt obligatorii. o valva vaginala Doyen. un departator Ricard. 12 pense Kocher (4 puternice si 8 fine). 4 pense Kelly (1). la care se adauga departator autostatic. Intr-o cutie separata se pregateste instrumentarul pentru incizia parietala: o pensa de disectie Desgouttes. Trebuie. Ca material de sutura. aspirator. 2 perechi foarfece curbe de disectie de 24 cm. valve abdominale mari.

cu membrele superioare in abductie la 90º (pregatite pentru perfuzie si monitorizarea tensiunii arteriale). in primul rand. ovarelor si lichidului peritoneal (din care se va preleva o proba pentru examenul citologic extemporaneu). eventual prelungita paraombilical. de obicei. IX. O mare atentie trebuie acordata micilor diseminari peritoneale. Campul operator se delimiteaza cu campuri mari. propagarea limfatica. Chirurgul se aseaza la dreapta bolnavului. Explorarea va avea de precizat. iar pe tegumentele viitoarei incizii se aplica un camp adeziv. inainte de a realiza asepsia. Se apreciaza localizarea si extinderea tumorii la colon si la organele vecine. cu un sul plasat lombar pentru a expune mai bine regiunea submezocolica. in special colice. Ercedex. DISPOZITIV OPERATOR Bolnavul se afla in decubit dorsal. Pentru suturile colice se recomanda utilizarea de materiale cat mai solide si mai atraumatice. iar lateral pana la nivelul flancurilor. caracterul leziunii. se va aprecia posibilitatea de extirpare concomitenta a acestora. in functie de aspectul leziunilor locale. Maxon etc. cat mai jos posibil. pe linia mediana subombilicala. incepand de la seroasa diafragmatica pana in pelvis. cu doua ajutoare in fata sa si un instrumentist la dreapta. Se trece o sonda vezicala de la inceputul interventiei. Dezinfectia campului operator se face de la linia bimamelonara pana in treimea superioara a coapsei. Pe perioada interventiei va fi instalata o sonda gastrica. starea ficatului si eventuala prezenta a altor leziuni asociate. Se abordeaza o cale venoasa centrala. X.resorbtie lenta (Vicryl. fezabilitatea interventiei.). In caz de metastaze hepatice. Explorarea chirurgicala completa va stabili. necesitatea intinderii exerezei si . TEHNICA OPERATORIE Deschiderea abdomenului se realizeaza.

2). aceasta va fi izolata prin invelirea intr-o compresa si cu ligaturi stenozante deasupra si dedesubtul tumorii. 3). iar sigmoidul este eliberat de bridele care il fixeaza la peritoneul parietal sau de anexa stanga la femeie. Considerand conditiile operatorii favorabile. intestinul subtire este impins in sus cu ajutorul unor campuri umede. Daca interventia se executa pentru o leziune benigna. fara a fi necesare ligaturi pediculare (Fig.posibilitatea de refacere a continuitatii. De indata ce tumora a fost evidentiata. Dupa identificarea tumorii si explorarea abdomenului. se exteriorizeaza ansa sigmoidiana si se va delimita nivelul sectiunii colice si mezocolice in vederea efectuarii ligaturilor vasculare (Fig. . eliberarea segmentului de colon care va fi rezecat se face la nivelul insertiei mezocolonului.

Se ridica radacina secundara a mezocolonului si se descopera vasele iliace si ureterul stang. cel mai frecvent. Se elibereaza colonul circumferential. cu mare atentie de a conserva . La obezi.Colectomie segmentara sigmoidiana: nivelul sectiunii vasculare intr-o leziune benigna (a) si maligna (b) (7) In cazul colectomiei pentru tumori maligne este necesara descoperirea si ligatura vaselor sigmoidiene. cu mezosigmoid gras. poate fi ligaturata la origine si artera hemoroidala superioara. artera sigmoidiana mijlocie. artera sigmoidiana superioara sau pe cea inferioara. ligatura arteriala se face cat mai aproape de originea vaselor. de ciucurii epiplooici si de grasimea aderenta. 2 . La nevoie. situata in mijlocul mezosigmei si. la nivelul incrucisarii vaselor iliace si decolarea sa inceapa de jos in sus. este de preferat sa se faca identificarea sa initiala. Sectiunea vasculara intereseaza.Colectomie segmentara sigmoidiana: exteriorizarea colonului sigmoid si identificarea vaselor (1) Fig. Pentru respectarea vascularizatiei. Prin transparenta mezosigmei se identifica vasele sigmoidiene. In timpul decolarii exista riscul lezarii ureterului sting. Sectionarea mezoului conduce la excizia unei portiuni conice. pe o distanta de 5 cm. cu varful la originea mezentericei inferioare si baza la colon.Fig. iar arcada marginala va fi intrerupta in dreptul sectiunii intestinale. in functie de sediul tumorii. De aceea. Urmeaza prepararea extremitatilor colice. 3 . la nivelul liniilor de sectiune. se vor sectiona foitele mezoului pentru a evidentia vasele.

vascularizatia. total posterior. Se dreneaza cu doua tuburi. Restabilirea continuitatii se face prin anastomoza colo-colica termino-terminala. mai intai in sus. in dublu plan sau. in surjet. de obicei. apoi in jos. dupa care piesa este inlaturata (Fig. total anterior si sero-seros anterior). deasupra penselor Kocher. mai sigur. Se izoleaza campul operator cu comprese. cu fire separate in doua planuri (sero-seros posterior. unul in vecinatatea anastomozei si unul in Douglas si se inchide peretele in planuri anatomice. care trebuie efectuata fara tractiune. se verifica anastomoza si se inchide bresa mezosigmoidiana cu fire separate neresorbabile. Anastomoza se realizeaza. apoi se pun doua pense de coprostaza si cate doua pense Kocher la nivelul viitoarei sectiuni. 4). cu eventuala mobilizare a colonului iliac pentru a facilita venirea in contact a extremitatilor colice (Fig. Sectiunea colonului se face perpendicular pe ax. . Se indeparteaza pensele de coprostaza. 5).

4 .Colectomie segmentara sigmoidiana: prepararea anastomozei (1) XI.calea de abord (incizie paramediana transrectala sau pararectala) . 5 . in unul sau mai multe planuri cu surjet sau puncte separate si mecanica cu staplere. anastomoza latero-terminala (6). cu mobilizarea descendentului si a unghiului stang. VARIANTE TEHNICE Sunt legate de: . manuala. . .Colectomie segmentara sigmoidiana: linia de sectiune colica (1) Fig.Fig.anastomoza termino-terminala.restabilirea continuitatii digestive .intinderea rezectiei ce poate interesa si jonctiunea recto-sigmoidiana ce presupune o anastomoza mai joasa.

deraparea ligaturilor vasculare. se inchide bontul rectal si se aduce in anus terminal capatul colic proximal realizand operatia Hartmann. indicatiile colectomiei segmentare pentru cancer colic s-au restrans. cu sangerare sau formarea unui hematom . in caz de ligatura sau sectiune recunoscute intraoperator. . XIII. Restabilirea continuitatii se face prin anastomoza sigmoido-rectala termino-terminala. Daca nu se poate restabili tranzitul in acelasi timp operator. INCIDENTE SI ACCIDENTE INTRAOPERATORII Sunt posibile: .leziuni ureterale care pot fi prevenite prin reperarea sistematica a ureterului si controlul integritatii sale la sfarsitul operatiei. care obliga la recupa. INGRIJIRI SI COMPLICATII POSTOPERATORII Ingrijirile postoperatorii sunt similare cu cele ale interventiilor abdominale si sunt comune pentru diverse colectomii (10).Rezectia segmentului terminal al sigmoidului este o colectomie segmentara care ridica portiunea superioara a rectului si segmentul distal al colonului sigmoid. pe sonda ureterala tutore. Poate fi indicata in tumorile jonctiunii recto-sigmoidiene. XII. din motive de securitate oncologica preferandu-se colectomiile sectoriale. .aprecierea incorecta a viabilitatii capetelor intestinale. se va proceda la repararea sa imediata si sutura cu fire separate de catgut 40. cu nod extralumenal. . La ora actuala.

cerebrale). in functie si de cantitatea de lichide aspirate.ileus reflex. Evisceratiile blocate nu necesita interventie imediata. abcese) au scazut sub 10% datorita antibioprofilaxiei. sigmoidite. obliga la reinterventie. cardiovasculare. . Se pot preveni prin protectia peretelui abdominal in timpii septici ai interventiei si prin drenajul subcutanat la bolnavii obezi. Dupa reluarea tranzitului. Evisceratiile sunt rare. tromboembolice. Sonda de aspiratia gastrica se poate suprima a doua zi in masura in care aspiratul nu depaseste 500 ml in 24 ore. in special. Complicatiile postoperatorii generale sunt comune oricarei interventii abdominale (pulmonare. cu exteriorizarea intestinului subtire. date fiind varsta si riscul real tromboembolic al acestei chirurgii. Unii o mentin pana la reluarea tranzitului. Sindroamele ocluzive postoperatorii pot imbraca diverse aspecte: . purtarea ciorapilor elastici de continenta. Se realizeaza cu Heparina in doze normocoagulante. cu fire armate care se vor mentine 18-20 de zile. accidente tromboembolice) se recurge la heparinoterapie continua in perfuzie intravenoasa. O perfuzie intravenoasa pe cale centrala va asigura echilibrul hidroelectrolitic si nevoile energetice in functie de pierderile lichidiene.Drenajul se mentine 4-6 zile. Nu se va omite corectarea hipovolemiei. vor antrena o eventratie care va fi operata dupa 6 luni. Tratamentul anticoagulant preventiv este justificat la toti bolnavii. Complicatiile parietale (hematoame supurate. in absenta tulburarilor de coagulare. kineziterapia.Sonda vezicala se suprima a doua zi. Evisceratiile mari. mentinerea membrelor inferioare in pozitie procliva. Antibioterapia sistemica postoperatorie este necesara in caz de contaminare intraoperatorie accidentala sau in prezenta unor abcese perineoplazice. alimentatia va fi reluata progresiv si perfuziile se intrerup. Se inchide peretele in plan total. pacientul va primi lichide. starea fizica a bolnavului. insuficienta venoasa. La pacientii cu risc (obezitate. Se repune daca bolnavul varsa sau daca are meteorism. ionograma sanguina si urinara. de varsta bolnavului. legate.

insotita de soc septic. precedata de un puseu febril. . Abcesele profunde. se incearca tratament medical cu aspiratie gastrica. antibioterapie cu spectru larg in functie de antibiograma. drenaj aspirativ al cavitatii peritoneale. solutii hipertonice in perfuzie si. Tratamentul consta in toaleta peritoneala. poate traduce existenta unui proces profund sau a unei fistule anastomotice. In absenta semnelor peritoneale si septice se poate instala un sistem de irigatie locala cu solutie de acid lactic. de tipul abcesului subfrenic sau a celui al Douglasului. Fistulele anastomotice survin a 5-a – a 10-a zi postoperator si se traduc prin aparitia de continut stercoral pe tuburile de dren. Prostigmina. Complicatiile hemoragice sunt rare si pot imbraca aspectul unei hemoragii intraperitoneale determinate de deraparea unei ligaturi arteriale din mezou. inclusiv antibioterapia. cu prudenta. O reinterventie precoce in conditii locale nefavorabile poate conduce la realizarea de necesitate a unei duble stomii.ocluzie functionala in vecinatatea unui abces intraperitoneal. Diagnosticul se confirma prin ecografie si computer tomografie.care va ceda spontan sub tratament medical. In primul caz. se traduc printr-un proces de supuratie profunda. nu duce la disparitia simptomelor. de la ocluzia febrila la peritonita acuta generalizata. Leziunile ureterale sunt rare si sunt. Complicatiile urinare apar mai frecvent la varstnici si au aspectul unei retentii urinare care impune instalarea unei sonde vezicale. Pentru caracterul mecanic al ocluziei pledeaza durerea si nivelurile hidroaerice. asociat sau nu cu un sindrom subocluziv. fenomene care impun reinterventia. In caz de traiect fistulos bine circumscris. se impune reinterventia care poate descoperi o mica fistula anastomotica. . Dezunirile anastomotice au tablou clinic variabil. care impune reinterventia sau al unei hemoragii digestive de pe transa de sectiune. Daca sindromul ocluziv se asociaza cu febra si leucocitoza. aducerea capetelor intestinale la perete in anus. ce impune reinterventia. Daca ecografia nu deceleaza o colectie si daca tratamentul medical. . se poate practica o rezectie iterativa cu o noua anastomoza realizata pe tesuturi sanatoase.ocluzie mecanica. care vor fi evidentiate ecografic. la distanta de anastomoza. care va fi drenat.

apoi anual. colonoscopie la fiecare 2 ani. care necesita nefrectomie. in asociere cu Levamisol si acid folinic. Recidivele peritoneale pot antrena accidente ocluzive si impun derivatii paleative. Ligatura accidentala a ureterului. timp de 2 ani. se traduce prin febra.9. .control clinic. REZULTATE. impune repararea imediata. necesita repararea imediata pe sonda ureterala. in special hepatice. ecografic si biologic la 3 luni postoperator. . Cresterea in postoperator a valorilor acestor markeri poate anunta o recidiva sau metastaze. . Printre cauzele de deces se numara cele cardiorespiratorii (embolie pulmonara). nerecunoscuta intraoperator. PROGNOSTIC In caz de cancer de colon. recunoscute intraoperator. XIV. Schema de supraveghere este urmatoarea:. dilatarea ecografica a arborelui pielocaliceal. control semestrial. Supravegherea pe termen lung este necesara datorita riscului de aparitie ulterioara a unor polipi sau a unui cancer metacron pe mucoasa colica restanta si pentru a descoperi metastazele posibile. dureri lombare. septice si vasculare. Descoperirea tardiva duce la distrugerea rinichiului.control clinic. SECHELE POSTOPERATORII Sunt rare. ecografic. colonoscopic si biologic la 6 si la 12 luni. cu o noua exereza. efectuata la intervale de 3 luni. XV. O recidiva anastomotica sau perianastomotica solicita reinterventia.de obicei.dupa 5 ani. timp de 5 ani. In cadrul supravegherii. se recomanda chimioterapia postoperatorie cu 5flurouracil timp de un an. este foarte importanta dozarea markerilor tumorali ACE si CA 19. Mortalitatea pentru cancer variaza intre 1 si 8%.

caracterul curativ al interventiei.Supravietuirea la 5 ani variaza intre 36 si 60%. gradul de diferentiere tumorala. Prognosticul pentru cancer depinde de extensia locoregionala. . Prognosticul este favorabil. cu exceptia cancerului.