You are on page 1of 4

7.10.

2015

`

KAMENO DOBA – na području Europe dokazi o
jabukama koje je čovjek jeo i sušio na suncu

`

ŽELJEZNO DOBA – ostaci pougljenjenih jabuka na
jezeru u Švicarskoj

`

Kina, Egipat, Babilon – prvi zapisi o cijepljenju voćaka

`

Voće se spominje još u vremenu prije Krista
◦ Biblija Adam i Eva

`

Zanimljivo je da su prve uzgojene sorte voća bile upravo
one koje su bile i najpogodnije za sušenje, ali i transport

`

- trešnje su kultivirane otprilike 10.000 g.pr.Kr.

`

- jabuke 8.000 g.pr.Kr.

`

- grožđe i datulje 6.000 g.pr.Kr. - u Mezopotamiji sušene
datulje bile ne samo prehrambeni nego i izvozni artikl

`

Proces od skupljanja plodova do domestikacije voćaka je
zahtijevalo dosta promjena

`

Ljudi su morali razviti niz tehnologija kojom su izabirali i
kultivirali određene vrste/sorte

`

Druga Neolitička revolucija koja se dogodila oko 6000-3000
godina p.n.e je promijenila ljudsko društvo

1

U dolini rijeka Eufrata i Tigrisa ` 2. 1908. godine “Korist od šljive”. Perzije. 1910. 1905.e. te je tako počeo postepeno uzgajati voće za vlastitu potrebu ` Odabirao je sjemenke onih plodova koji su ga najviše privlačili SELEKCIJA Ivan Plemeniti Radić . godine “Peronospora. 1908. i nešto kasnije u Egiptu daje i pisane izvore za te pojave Razvoj većine voćnih vrsta se odvijao u dva teritorijalna područja „Fertile Crescenta“ : ` 1. 1926. Turske. 1908. ` Prvi čovjek bio je sakupljač plodova – služio se vidom.teorijski doprinos voćarstvu i važan u povijesti voćarstva u Hrvatskoj prvi je pokušao objasniti te demonstrirati kako liječiti vinovu lozu od filoksere zaključio je da u slučaju pojave filoksere treba cijepiti domaću lozu na američku ` opisivao je postupke koji su pomogli tadašnjim čitateljima u gospodarenju sa voćem ` ` ` ` ` ` ` ` ` ` ` “Voćarstvo”.početak uzgoja voća Otkriće pisma u starom Sumeru oko 3000 godina p. odium i trsni moljac”. godine izabrati plodnu vrstu dobro natapati stabla sve grane krošnje trebaju imati dovoljno svijetla treba obilno gnojiti treba uništiti sve nametnike 2 . godine “Bolest trsa i vinove loze”. Indije i Kine.n. godine “Voćno vino”. 1898.10.2015 ` ` ` ` ` ` ` ` Stvoreni urbani centri za koje se asocira početak poljoprivrede .7. godine “Vino od trsa do trošidbe”. U dolini Nila kasnije su se počela isticati i druga područja: Grčke. godine “Voće i njegova upotreba”. njuhom i okusom kako bi raspoznao što može jesti – PRIVLAČNOST prema određenom bilju ` Tijekom vremena čovjek je primijetio da iz razasutih sjemenki po tlu nakon nekog vremena izrastu nove biljke i daju plodove.

Institut za zaštitu i dr. zaštitna sredstva.osnivač Josip Marinović ` Uvode se u proizvodnju suvremene sorte i podloge. 3 . godine osnovano je Društvo voćara i vinogradara istočne Slavonije i Baranje sa sjedištem u Osijeku ` Svojim članovima su osigurani prikladni materijali.10. te stručne upute iz voćarstva i vinogradarstva ` Najznačajniji trenutak unapređenja voćarstva na području istočne Slavonije je osnivanje Voćnog rasadnika u Osijeku 1947. Agronomski fakultet Zagreb. ti se tješi i nadaj se boljim vremenom. tada sav uspjeh prepusti Bogu. osnivaju se knjige matičnih nasada. godine .7. kao i knjige rasadnika ` Uspostavljena je suradnja sa znanstvenim institucijama kao što su Zavod za voćarstvo u Zagrebu.2015 ` ` „Ako li ti voćka i ne rodi i ako su mrazovi cviet ofurili. a govorilo se da to posebno vrijedi za djecu jer ona nisu poznavala voćarima je preostalo samo nadanje te je za uspjeh bilo presudno vrijeme i vremenski uvjeti koji su tada vladali “mjeru” pa bi lako oboljela.“ ` savjetovalo se da voće treba jesti sa kruhom. ako bi jela više voća bez kruha ` ` ` ` ` ` dobar izbor sorte plodovi se trebaju neoštećeni ubrati voće se ne smije mokro brati voće treba ostati nekoliko tjedana u prozračnoj prostoriji da se prosuši police na kojima se voće suši trebaju biti drvene mekano voće se ne smije dodirivati ` Na inicijativu Voćnog rasadnika 1953. Jesi li to sve učinio.

7.Rimljani smatrali voćem divljenja. a kako je nektar poznato piće bogova.10. st. u vrijeme Božića ` pretpostavlja se da su trešnju u Europu prije razvoja ljudske civilizacije donijele ptice 4 . naranče su bile vrlo skupe te su se smatrale prestižnim voćem . smatrana hranom za bogove.2015 ` Pojavom voćnjaka u monokulturi (1960-tih godina) u Hrvatskoj po prvi put dolazi i do epidemije uzročnika bolesti i štetnika ` nektarina .konzumirale samo povodom posebnih blagdana npr. dobila je naziv “nektarina” ` prije 20.