You are on page 1of 21

BM Tahun 2 : Latihan Objektif - 1

A) Soalan Objektif. Bulatkan jawapan yang betul. (14%)

 James dan Samy berkawan baik. _______________________ belajar dalam
Kelas 2N.
A. Kami

B. Saya

C. Mereka

 Cik Kavita guru kelas kami. ____________________________ mengajar kami
Matematik.
A. Beliau

B. Mereka

C. Kamu

 “______________________ mesti menjaga kebersihan kawasan sekolah,” kata
Encik Wong.
A. Mereka

B. Saya

C. Kita

_______________________ berebut-rebut ketika menaiki bas.
A. Jangan

B. Sila

C. Tolong

 ___________________________ minta kebenaran sebelum keluar dari bilik
darjah.
A. Jangan

B. Sila

C. Tidak Boleh

Petani itu _____________________________ sayur-sayuran di kebunnya.
A. menyusun

B. mengajar

C. menanam

 Rani menutup suis komputer _______________________________ keluar
dari makmal komputer.
A. sambil

B. tetapi

C. lalu

BM Tahun 2 - Latihan Nama Tempat
A)

Tulis nama tempat bagi setiap arahan yang berikut. (10%)
Bilik darjah

makmal komputer

bilik guru

perpustakaan

kantin

Menggunakan Semua peralatan dengan betul. Senyap dan menyusun buku selepas membacanya Beratur ketika membeli makanan dan minuman ᄃ Mengetuk pintu sebelum masuk.Memberi tumpuan semasa guru mengajar. .

BM Tahun 2 : Latihan Simpulan Bahasa . (10%) Anak emas Anak tunggal Anak sulung 1. kakak atau adik =___________________________________________ . Anak kepada abang.2 A) Tuliskan simpulan bahasa yang sesuai bagi makna yang diberi. Anak saudara Anak tiri Anak angkat Anak kandung Anak yang pertama di dalam keluarga = _________________________________________ 2.

Latihan 1 A) Gariskan kata nama khas yang terdapat dalam ayat di bawah. Jiran saya baru berpindah dari Putrajaya. 3. (15%) Contoh : Li Wen suka membaca buku. 1. Ibu membeli sepasang kasut Asadi untuk saya.3. 5. Encik Jeva sedang mencuci kereta. Anak yang hanya seorang dalam keluarga = ______________________________________ 5. . Anak sendiri = ___________________________________________________________ BM Tahun 2 : Kata Nama Khas . 4. Anak orang lain yang dijadikan anak sendiri = ____________________________________ 7. Kucing kesayangan saya bernama Si Putih. Makanan di Restoran Ratha sungguh sedap. 2. Anak kepada suami atau isteri yang terdahulu = ___________________________________ 6. Anak yang disayangi = _______________________________________________________ 4.

Se__________ pisau 4. Tiga _______ kapal terbang 7.BM Tahun 2 : Penjodoh Bilangan . Dua ________ bola kaki bilah buah batang 2. Dua ___________ kasut 5.Latihan 1 Tuliskan penjodoh bilangan yang sesuai berdasarkan gambar (16%) helai ekor pasang biji 1. Empat _________ cendawan 3. Dua _______ pembaris 6. Tiga ___________ tupai BM Tahun 2 : Padankan Sinonim Padankan sinonim yang berikut. (10%)  bantu * * selalu  askar * * tolong  ada * * tentera  sering  berguna * * * mempunyai * berfaedah . Se ____________ daun 7.

Pada hari Sabtu yang lalu. TamanDamai B. Kakak menyiram pokok bunga. mengatur * * gembira  seronok *  rapi * * jemu  bosan * * berbudi bahasa  bersopan-santun * * menyusun * kemas BM Tahun 2 : Petikan Pemahaman 1 Bacakan petikan di bawah. bulatkan jawapan yang betul. Mereka berasa sungguh gembira kerana halaman rumah mereka menjadi bersih dan cantik. ibu dan nenek menyediakan makanan yang sedap untuk mereka. Kemudian. (10%) Jia Jia tinggal di Taman Damai. Ayah Jia Jia memotong rumput.  Di manakah Jia Jia tinggal ? A. Abang menyapu dau-daun kering. Jia Jia dan adiknya pula mencuci longkang dan mengelap tingkap. dia berehat di kerusi. Jia Jia dan keluarganya telah bergotong-royong membershikan halaman rumah mereka. Setelah siap mengemas ruang tamu. Datuk Jia Jia sudah tua. TamanAman .

Dia sentiasa menjaga Halim dan keluarganya dengan penuh kasih sayang. Pada hari Selasa yang lalu. Siapakah nama ibu Halim ? Nama ibu Halim ialah ______________________________________ . Kerana halaman rumah mereka besar. ibu  Apakah yang dilakukan oleh Jia Jia dan adiknya ? A. B. Pada hari Sabtu yang lalu. Apakah pekerjaan ibu Halim ? . Nenek B.C. Datuk C. C. BM Tahun 2 : Petikan Pemahaman 2 Bacakan petikan di bawah. 2. (10%) Halim kawan baik saya. Pada hari Ahad yang lalu. Pada masa lapang. Halim akan mendengar cerita daripada ibunya. B. Nama ibunya Aminah. 1. Kemudian. Ibu Halim seorang yang baik hati dan penyayang. TamanSentosa  Bilakah mereka bergotong royong membersihkan halaman rumah ? A. Kerana halaman rumah mereka kotor.  Siapakah yang berehat di kerusi ? A. Mencuci longkang dan mengelap tingkap  Mengapakah mereka berasa gembira ? A. Memotong rumput dan menyapu daun-daun kering. Kerana halaman rumah mereka bersih dan cantik. Halim sentiasa belajar bersungguh-sungguh kerana dia ingin menjadi orang yang pandai dan membalas jasa ibunya apabila dewasa. C. Menyiram bunga dan memotong rumput C. B. dia seorang guru. jawap soalan-soalan berikut.

3. Bagaimanakah ibu Halim menjaga Halim dan keluarganya ? Ibu Halim sentiasa menjaga Halim dan keluarganya dengan __________ _____________________________________________________ . Mengapakah Halim belajar bersungguh-sungguh ? Halim belajar bersungguh-sungguh kerana _________________________________________________________________ BM Tahun 2 : Bina Ayat 1 1. Bilakah Halim akan mendengar cerita daripada ibunya ? Halim mendengar cerita daripada ibunya. 4.Ibu Halim seorang _________________________________________ . berfaedah : ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ .) Bina ayat berdasarkan perkataan yang diberikan. (100%)  bahagia : ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ 2. ____________________________________________________ 5.

3. dapur : ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ BM Tahun 2 : Bina Ayat 2 Bina ayat berdasarkan perkataan yang diberikan. aktiviti : ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ 4. (100%)  nyaman : ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ kesihatan : ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ . membantu : ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ 5.

 dipilih : ______________________________________________________________ ______________________________________________________________  berjaya : ______________________________________________________________ ______________________________________________________________  bergotong-royong : ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ _________________________________________________________________ BM Tahun 2 : Bina Ayat 3 Bina ayat berdasarkan perkataan yang diberikan. (100%)  berpesan : ______________________________________________________________ ______________________________________________________________  berjanji : ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ .

perpustakaan : . menuntut : ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ 3. mendidik : ______________________________________________________________ ______________________________________________________________  berbudi bahasa : ______________________________________________________________ ______________________________________________________________  menyayangi : ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ BM Tahun 2 : Bina Ayat 4 Bina ayat berdasarkan perkataan yang diberikan. (100%) 1. tekun : ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ 2.

Latihan 2 A. megah : ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ BM Tahun 2 : Isikan tempat kosong . bersungguh-sungguh : _____________________________________________________________ ______________________________________________________________ 5.______________________________________________________________ ______________________________________________________________ 4. Isikan tempat kosong dengan jawapan yang sesuai. Mereka . (10%) pengorbanan Jasa nasihat menjamin sering mendorong menerima Pak Abu dan isterinya _______________________ bekerja bersungguhsungguh untuk menyara kelima-lima anaknya yang masih bersekolah.

(20%)  encik hasan datang dari tanjung malim ______________________________________________________________ ______________________________________________________________  fausan bersembahyang di masjid negara ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ .Latihan 1 Salinkan semula ayat dengan meletakkan tanda baca yang betul. BM Tahun 2 : Tanda Baca . Anak-anak Pak Abu menghargai _____________________________________ ibubapa mereka dan berjanji akan mendengar ________________________ mereka untuk belajar bersungguhsungguh di sekolah.________________________ anak-anaknya belajar dengan tekun untuk _______________________ masa depan mereka.

Anak saudara Anak tiri Anak angkat Anak yang pertama di dalam keluarga = ___________________ 2. Anak kandung Anak bongsu Anak buah Anak kepada abang. kakak atau adik = _______________ . binatang kesayangan saya ialah si tompok ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ BM Tahun 2 : Simpulan Bahasa Anak emas Anak tunggal Anak sulung 1. datuk saya memandu kereta proton waja ______________________________________________________________ ______________________________________________________________  sufian dan jun xuan bersiar-siar di taman bunga ____________________________________________________________ ____________________________________________________________ 5.

Anak terakhir dalam keluarga = _________________________ 9. Anak yang disayangi = ____________________ 4. Anak kepada suami atau isteri yang terdahulu = _________________ 6. Anak yang hanya seorang dalam keluarga = ___________________ 5. Anak sendiri = ___________________ 8. Sekumpulan orang yang berada di bawah jagaan seorang ketua = ________________ .3. 10. Anak orang lain yang dijadikan anak sendiri = _______________ 7.

Isikan tempat kosong dengan perkataan yang sesuai di bawah.Latihan 1 1.BM Tahun 2 : Isikan Tempat Kosong . (10%) pengorbanan nasihat menjamin sering mendorong jasa menerima Pak Abu dan isterinya _______________________ bekerja bersungguh-sungguh untuk menyara kelima-lima anaknya yang masih bersekolah. Mereka ________________________ anak-anaknya belajar dengan tekun untuk _______________________ masa depan mereka. Anak-anak Pak Abu menghargai .

Sudir dan Mariah adalah sebenarnya _________________________ kepada satu sama lain. Isikan tempat kosong dengan jawapan yang sesuai. (10%) anak saudara nenek menantu isteri sepupu Pak Ali dan ________________________nya mempunyai dua orang cucu. Sudir. dia adalah anak _________________________ nya. Sudir dan Mariah._____________________________________ ibubapa mereka dan berjanji akan mendengar ________________________ mereka untuk belajar bersungguhsungguh di sekolah. suka mengunjung Sudir Pada hari cuti. adalah satu-satunya ______________________________ Suhaila. Suhaila bukanlah anak kandung Pak Ali. Mariah dan keluarga mereka _________________ nya di Kuala Pilah. Sudir adalah anak emas kepada Siti dan Johari manakala Mariah adalah anak kandung kepada Suhaila dan Husaini. rumah datuk dan . 2. Oleh itu.

mereka untuk belajar .3. _______________ Mereka mendorong anak-anak mereka belajar dengan untuk menjamin masa depan mereka. Anak-anak Pak Abu _____________________________________ pengorbanan ibubapa mereka dan _____________________ akan mendengar nasihat bersungguh-sungguh di sekolah. Isikan tempat kosong dengan jawapan yang sesuai. (10%) isteri berjanji bersungguh-sungguh Pak Silva tekun dan mendorong menghargai _________________nya sering bekerja ___________________________________ untuk menbiayai kedua-dua anaknya yang masih bersekolah.

BM Tahun 2 : Antonim dan Sinonim berguna menolong berkerjasama askar segar Rajin Isikan tempat kosong di bawah dengan perkataan sinonim di atas: bergotong-royong = _____________________ tentera = ______________________________ Nyaman = _____________________________ berfaedah = ____________________________ membantu = ____________________________ tekun = _______________________________ =============================================== sengsara sedih malas kacau-bilau datang benci Isikan tempat kosong di bawah dengan perkataan antonim di atas: aman = __________________________________ gembira = ________________________________ bahagia = ________________________________ tekun = __________________________________ sayang = _________________________________ pulang = _________________________________ .

BM Tahun 2 : Latihan . murid * Ali * Tahun * Biru * Dua * merupakan 3. alam sekitar * suka * Mereka * yang * akan * bersih * nyaman * dan * udaranya . Taman Mawar * di * tinggal * Dia * ibubapanya * dengan 4. hidup * Samy * bahagia * Keluarga *aman * dan 2. rumah * kawasan * cantik * mereka * bersih * dan * bergoyong-royong * Selepas * 5.Susunkan Ayat Susunkan ayat di bawah : 1.