You are on page 1of 5

ATRIBUȚIILE POLIȚISTULUI LOCAL

Conform Legii nr. 155/2010 care reglementeaza activitatea politiei locale, politistii
locali au atributii in sase domenii:
1.Ordine si liniste publica
2.Circulatie
3.Disciplina in constructii si afisaj stradal
4.Protectia mediului
5.Activitate economica
6.Evidenta populatiei

Ordine si liniste publica
Politistul local mentine ordinea si linistea publica in zonele in care este arondat,
inclusiv in in imediata apropiere a unitatilor de invatamant publice, a unitatilor sanitare
publice, in parcarile auto, precum si in zonele comerciale si de agrement, in parcuri, piete,
cimitire sau in alte asemenea locuri publice.
Legea il obliga sa participe, alaturi de institutiile abilitate, la activitati de salvare si
evacuare a persoanelor si bunurilor periclitate de calamitati naturale ori catastrofe, precum si
de limitare si inlaturare a urmarilor provocate de astfel de evenimente;
De asemenea, el trebuie sa identifice cersetorii, persoanele fara adapost sau copii lipsiti
de supravegherea si ocrotirea parintilor si sa ii incredinteze serviciului public de asistenta
sociala, care sa le rezolve situatia mai departe.
Politistii locali sunt cei care se asigura ca stapanii unor caini agresivi sau periculosi (cum
sunt considerati cei din rasele pitbull, rottweiller, dog argentinian, mastiff sau ciobanesc
caucazian) isi respecta toate obligatiile pe care le au vizavi de cresterea si ingrijirea acestora,
fiind abilitati sa sanctioneze proprietarii care incalca prevederile legale.
Totodata, politistii locali sunt cei care constata contraventii si aplica sanctiuni pentru
nerespectarea normelor legale privind convietuirea sociala, pentru faptele constatate in raza
teritoriala de competenta.

in parcuri si zone de agrement. In plus. in zona rezidentiala. conducatorii de mopede sau de vehicule cu tractiune animala. politistii locali au dreptul sa constate contraventii si sa aplice sanctiuni pentru incalcarea normelor legale privind privind oprirea. precum si cascheta cu coafa alba. Mai exact. politistii locali trebuie sa asigure si transportul victimelor la cel mai apropiat spital. in cazul vehiculelor fara stapan. . Nici pietonii nu scapa de amenzi. In plus. identificarea martorilor si a faptuitorilor. In cazul unor accidente rutiere soldate cu victime. iar in functie de anotimp. asemanatoare cu cele ale politistilor rutieri. rezervate si semnalizate prin semnul international pentru persoanele cu handicap. acestia au dreptul sa dispuna masuri de ridicare a autovehiculelor stationate neregulamentar. stationarea. Potrivit Legii nr. agentii politiei locale pot constata contraventii si aplica sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la circulatia in zona pietonala. parcarea autovehiculelor si accesul interzis. politia locala avand dreptul sa ii sanctioneze si pe acestia pentru incalcarea normelor rutiere. De asemnea. In aceeasi situatie se afla si biciclistii. starea indicatoarelor si a marcajelor rutiere si acorda asistenta in zonele in care se aplica marcaje rutiere. precum si pe locurile de parcare adaptate. 155/2011. avand dreptul de a efectua semnale de oprire a conducatorilor acestor vehicule. stabilite prin articolul 7 din Legea nr. Atunci cand isi exercita atributiile de circulatie. abandonate pe spatiul public. Politistii locali mai pot da amenzi de circulatie si pentru incalcarea normelor legale privind masa maxima admisa si accesul pe anumite sectoare de drum. politia locala trebuie sa colaboreze cu structurile teritoriale ale Politiei Romane pentru a identifica detinatorul sau utilizatorul respectivului autovehicul. politistii locali trebuie sa asigure paza la locul accidentelor si sa ia primele masuri necesare pentru conservarea urmelor.Politia locala poate da amenzi rutiere In domeniul circulatiei publice. O alta atributie pe care politia locala o mai are in domeniul circulatiei publice este aceea de a verifica integritatea mijloacelor de semnalizare rutiera si de a sesiza neregulile constatate privind functionarea semafoarelor. politistii locali au sarcini precise. Daca este necesar. pe care este imprimata emblema "POLITIA LOCALA". agentii locali de politie trebuie sa fie echipati intr-un mod similar cu agentii de circulatie din politia rutiera. sunt obligati sa poarte o uniforma specifica. peste uniforma vor purta vesta sau scurta cu elemente reflectorizante. 155/2010.

vant puternic. la asigurarea masurilor de circulatie ocazionate de adunari publice. inclusiv cele referitoare la amplasarea firmei la locul de desfasurare a activitatii economice. transport si depozitare a deseurilor menajere si industriale. actiuni de pichetare. 4. precum si de alte activitati care se desfasoara pe drumul public si implica aglomerari de persoane. 5. marsuri. demonstratii. Protectia mediului In domeniul protectiei mediului politistii locali trebuie sa: 1.De asemenea. manifestari culturalartistice. actiuni comerciale promotionale. religioase sau comemorative. politia locala efectueaza controale pentru identificarea lucrarilor de constructii executate fara autorizatie de construire si chiar participa la actiunile de demolare/ dezmembrare/dinamitare a constructiilor efectuate fara autorizatie pe domeniul public prin asigurarea protectiei perimetrului si a libertatii de actiune a personalului care participa la aceste operatiuni specifice. dupa caz. viscol. cum sunt: ninsoare abundenta. avand dreptul de a efectua semnale regulamentare de oprire a conducatorilor de autovehicul exclusiv pentru indeplinirea atributiilor conferite de prezenta lege in domeniul circulatiei. mitinguri. 2. . ploaie torentiala.sa sprijine unitatile/structurile teritoriale ale Politiei Romane in asigurarea masurilor de circulatie in cazul transporturilor speciale si al celor agabaritice pe raza teritoriala de competenta. pe drumurile publice. afisajul electoral si orice alta forma de afisaj/reclama. sportive. 3.sa acorde sprijin unitatilor/structurilor teritoriale ale Politiei Romane in luarea masurilor pentru asigurarea fluentei si sigurantei traficului Disciplina in constructii si afisajul stradal In ceea ce priveste domeniul constructiilor si al afisajului stradal. grindina. Politistii locali trebuie sa verifice si daca sunt respectate normele legale privind afisajul publicitar. politistii locali mai au ca atributii de circulatie: 1.controleze respectarea prevederilor legale privind conditiile de ridicare.sa participe. impreuna cu unitatile/structurile teritoriale ale Politiei Romane. procesiuni.sa asigure fluenta circulatiei pe drumurile publice din raza teritoriala de competenta. polei si alte asemenea fenomene.sa participe la actiuni comune cu administratorul drumului pentru inlaturarea efectelor fenomenelor naturale.

ei au dreptul sa efectueze controale la agentii economici pentru a verifica daca firmele au autorizatii si aprobarile necesare pentru desfasurarea activitatii. Mai mult decat atat. targuri si oboare. politistii locali pot verifica orarul de aprovizionare si functionare al operatorilor economici. In acelasi timp. dezinsectia si deratizarea imobilelor. buletine de verificare metrologica pentru cantare. 4. in conformitate cu graficele stabilite. a malurilor. 8. inclusiv fonica. a cailor de acces.verifice ridicarea deseurilor menajere de operatorii de servicii de salubrizare. 5.2.sesiseze autoritatilor competente cazurile de nerespectare a normelor legale privind nivelul de poluare. daca detin documente de provenienta a marfii. politistii locali trebuie sa verifice legalitatea activitatilor de comert stradal si a activitatilor comerciale. Spre exemplu. avize si alte documente stabilite prin legi sau acte administrative ale autoritatilor administratiei publice centrale si locale. 3. Cand poate veni politia locala in control? Politia locala are o serie de atributii importante si in ceea ce priveste desfasurarea activitatilor comerciale.verifice existenta contractelor de salubrizare incheiate de catre persoane fizice sau juridice.verifice si sa solutioneze sesizarile cetatenilor privind nerespectarea normelor legale de protectie a mediului si a surselor de apa. inclusiv din pietele agroalimentare. precum si a celor de gospodarire a localitatilor. 6. 7. a produselor din tutun sau a bauturilor alcoolice. 9. Activitate comerciala. a produselor comercializate si a serviciilor. a rigolelor. politia locala poate sa verifice respectarea normelor legale privind comercializarea obiectelor cu caracter religios.participe la actiunile de combatere a bolilor infectioase sau parazitare deosebit de grave si a epidemiilor. indepartarea zapezii si a ghetii de pe caile de acces. . In plus.identifice bunurile abandonate pe domeniul public si sa aplice procedurile legale pentru ridicarea acestora. a albiilor sau cuvetelor acestora. a zonelor verzi.verifice igienizarea surselor de apa. dar si daca agentii economici respecta obligatiile legale in ceea ce priveste afisarea preturilor.verifice asigurarea salubrizarii strazilor.

Evidenta populatiei In ceea ce priveste evidenta persoanelor. politistul local este obligat sa se prezinte. politistii locali au dreptul sa intervina si in afara orelor de program pentru exercitarea atributiilor de serviciu. dar si sa aplice sanctiuni pentru nerespectarea normelor legale privind domiciliul. atunci cand isi exercita atributiile de serviciu. in prealabil. iar dupa incheierea oricarei actiuni sau interventii sa se legitimeze si sa declare functia si unitatea de politie locala din care face parte". Singura exceptie de la aceasta regula este situatia in care rezultatul actiunii este periclitat. 155/2010. cand afla de existenta unor situatii care justifica interventia lor. politistii locali sunt obligati ca. daca politistul isi declina identitatea. ei trebuie sa inmaneze cartile de alegator celor care implinesc 18 ani. politistii locali au un numar restrans de atributii. . De asemenea. "La intrarea in actiune sau la inceputul interventiei ce nu sufera amanare. resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani. in raza teritoriala de competenta. calitatea si sa prezinte insigna de politist si legitimatia de serviciu. prevede Legea nr. ALTE PREVEDERI Potrivit normelor legale. sa isi decline. Spre exemplu.