SULIT

Bahagian A (20 Markah)
Tiap-tiap soalan diikuti empat pilihan jawapan A,B,C dan D. Antaranya,ada satu jawapan sahaja yang
betul. Tandakan jawapan kamu dengan menghitamkan ruangan pada kertas jawapan.
1. Masyarakat Asia telah lama menggunakan ____________ dalam masakan mereka.
A sayur-mayur

B ulam-ulaman

C rempah-ratus

D pantang-larang

Soalan 2 berdasarkan gambar di bawah.

2. Abang telah ___________ sebiji pinggan kearah kucing yang telah mencuri ikan di atas
meja itu.
A merejamkan

B melontarkan

C melemparkan

D membalingkan

3. Badrul memanjat pokok manggis itu sehingga ke puncaknya dan berasa ________ apabila
terpandang ke bawah.
A gerun

B gagah

C gusar

D gayat

Soalan 4 berdasarkan gambar di bawah

4. Emak ______________ santan kelapa dahulu sebelum dimasukkan ke dalam periuk.
A menuras

B menapis

C mengayak

D menuras

5 Pihak polis telah menjumpai se _________ pistol dan beberapa ________ peluru di tempat
1

Hulubalang itu _____________ dada serta mencabar orang yang berada diperkarangan istana supaya menentangnya._____________ dialah yang merancang sejak awal-awal lagi. A laras ……. 2 D sekarangan . bentuk D buah ……… butir 6. A ditakdir B ditakbir C ditadbir D ditaksir 8. Syamila menarik diri daripada menyertai perkhemahan Tunas Kadet Remaja Sekolah Ulu Langat. Wanita itu mengalungkan _____________ bunga kepada wakil rakyat yang akan merasmikan balai raya yang baharu itu. A tersipu-sipu B tertanya-tanya C terkumat-kamit D termangu-mangu 7.. A seuntai B sekuntum C sejambak Soalan 12 berdasarkan gambar di bawah. Encik Nizam melarang Iqbal dan rakan-rakannya mandi di sungai itu kerana ____________ airnya amat berbahaya. buah B pucuk ………butir C pucuk …. A mendabik B membidik C menampar D menghentam 11.SULIT kejadian. Kampung itu membangun dengan pesat kerana __________ oleh seorang Ketua Kampung yang berwawasan. A pusaran B pulasan C putaran D pusingan 9. Mulut budak lelaki itu ___________ apabila ditanyakan soalan yang dia tahu jawapannya. A namun begitu B kendatipun C walhal D justeru 10.

15. D “ Ricky bahaya bermain di tepi sungai.” kata bapanya. Pak Mael ternampak seekor harimau cuba untuk ____________ seekor kijang sewaktu berburu di dalam hutan itu. 3 . A Tanggungjawab mendidik merupakan tugas mereka. A sakit mata B silap mata C mata duitan D gelap mata Soalan 14 – 55 Pilih ayat yang sama maksud dengan ayat yang diberikan. A membaham B menerkam C menggigit D mencengkam 13. Muhd. C “ Usah bermain di tepi sungai.” jerit bapanya. Bapa melarang Ricky bermain di tepi sungai. C Ibu bapa bertanggungjawab sepenuhnya untuk mendidik anak-anak. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya.” jerit Ricky kepada bapanya. D Semua ibu bapa ada tanggungjawab masing-masing dalam pendidikan. Azzam menjadi ___________ apabila ditawarkan habuan ribuan ringgit oleh kontraktor yang hendak merasuahnya itu. Ibu bapa mepunyai tanggungjawab yang berat dalam mendidik anak-anak mereka. 14.larang anak itu bermain di tepi sungai. A “ Ricky. Soalan 16 – 20 Baca petikan di bawah.SULIT 12.” kata bapa Ricky. B Ibu bapalah yang sepatutnya mendidik anak-anak mereka. B “ Jangan bermain di tepi sungai.

Murid-murid juga mestilah mencatat maklumat tempat-tempat yang dilawati. B Yang Di Pertua Persatiuan Ibu Bapa dan Guru. 4 . pihak persatuan telah menetapkan tempat yang akan dilawati seperti Pusat Sains Negara dan sebagainya. Pada pendapat anda. terutama rancangan lawatan ke Kuala Lumpur yang akan diadakan oleh Persatuan Sains sekolah ini. Sekian terima kasih. murid-murid boleh mengambil gambar yang sesuai seperti gambar yang dapat member manfaat dan maklumat tentang tempat yang dilawati. Bagi murid yang tidak ke mana-mana atau balik kampung.SULIT Selamat pagi kepada semua guru dan murid-murid yang saya kasihi. C Untuk mempelawa murid menyertai lawatan ke Kuala Lumpur. Semasa lawatan nanti. bilakah ucapan ini di sampaikan? A Semasa perhimpunan sekolah B Semasa perhimpunan harian C Semasa majlis Persatuan Sains D Semasa sekolah bercuti 17. 16. Usahlah bermain di tempattempat yang berbahaya kerana malang tidak berbau. mereka juga boleh mencari maklumat dan gambar tentang aktiviti-aktiviti yang dijalankan dikampung. Secara tidak langsung murid-murid telah melalui satu proses pembelajaran. Selain itu. Siapakah yang menyampaikan ucapan ini? A Guru Penasihat Persatuan Sains. C Guru Besar Sekolah Kebangsaan Mawar D Wakil murid yang akan ke Kuala Lumpur. 18. Sebelum lawatan. keselamatan dan kesihatan diri hendaklah dijaga. B Untuk menasihati murid merancang masa cuti dengan berfaedah. Pada perhimpunan kali ini cikgu ingin menasihati murid sekalian supaya membuat perancangan yang teliti bagi memenuhi cuti penggal pada minggu hadapan. Apakah tujuan ucapan ini disampaikan? A Untuk mengatur rancangan lawatan ke kuala Lumpur. Murid-murid mestilah mengatur rancangan yang membawa faedah dan bukannya untuk hiburan sahaja.

C Keadaan yang menyeronokkan. C Kebaikan melawat Pusat Sains Negara. 20. A Aktiviti yang berfaedah semasa perjalanan. 19. D Mengambil gambar dan mencatat tentang lawatan. 5 . B Kecelakaan yang menimpa. D Aktiviti yang tidak berfaedah. Pilih pernyataan yang benar tentang lawatan ke Kuala Lumpur.SULIT D untuk memastikan murid bersedia menghadapi musim percutian. Bahagian B (30 markah) Soalan 21 Pilih perkataan yang paling sesuai untuk diisi pada tempat kosong dalam petikan yang diberi. Apakah maksud rangkai kata malang tidak berbau dalam petikan? A Berubahnya suasana. B Mengadakan aktiviti harian.

bola jaring ______________ badminton. Satu daripada aktiviti kokurikulum yang mesti disertai ialah sukan dan permainan.SULIT untuk atau di yang kerana pada dan dalam Semua murid dikehendaki supaya melibatkan diri dalam aktiviti kokurikulum. (b) _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ Jawapan: Pengusaha restoran itu sentiasa memberikan layanan mesra kepada pelanggannya. (a) Berapakah jumlah jalur merah dan jalur putih yang terdapat pada bendera Malaysia? ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ (2 markah) Tulis ayat tanya yang sesuai bagi jawapan di bawah. Terdapat pelbagai jenis sukan ______________ boleh dipilih oleh murid. (2 markah) (c)Soalan berikut berdasarkan gambar di bawah. Antaranya. fizikal ____________ sahsiah murid-murid. mereka boleh memilih sama ada hendak menyertai sukan hoki. Aktiviti kokurikulum penting _______________ dapat membantu perkembangan mental. 6 . bola sepak. (4 Markah) Soalan 22 Tulis jawapan yang sesuai bagi ayat tanya di bawah.

kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya.SULIT Nyatakan peribahasa yang sesuai berdasarkan gambar di atas. iaitu di Kampung Minyak Beku yang dahulunya dikenali sebagai Sungai Kundur. Satu lagi majlis pengisytiharan diadakan bersempena dengan penamaan bandar Batu Pahat sebagai Bandar Pengaram pada 1 Disember 1984. Perigi itu terletak di kuala Sungai Batu Pahat. Nyatakan ‘Betul’ atau ‘Salah’ bagi petikan di bawah Duli Yang Maha Mulia Almarhum Sultan Abu Bakar Daeng Ibrahim adalah individu yang mula membangunkan bandar Batu Pahat. Perigi itu merupakan satu-satunya peninggalan sejarah yang masih wujud walaupun sudah berusia lima abad. Batu Pahat dikenali sebagai Pulau Kundur. 7 . Kedudukannya ialah kira-kira 15 kilometer dari tebing kuala Sungai Batu Pahat. Dato’ Bentara Luar. Bagaimanakah Batu Pahat mendapat namanya? ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ (2 markah) c. iaitu Dato’ Muhamad Salleh bin Perang memulakan usaha membangunkan bandar Batu Pahat pada tahun 1893. [ 2 markah ] Soalan 23 Baca petikan di bawah. Dengan persetujuan Duli Yang Maha Mulia Almarhum Sultan Abu Bakar Daeng Ibrahim. (1 markah) b. Perigi batu itu dibuat ketika tentera Siam dalam perjalanan hendak menyerang Kerajaan Kesultanan Melayu Melaka pada tahun 1456. Nama asal Batu Pahat ialah ________________________________. Nama Batu Pahat diambil sempena sebuah perigi batu yang dipahat oleh tentera Siam. a. Pada zaman dahulu. bandar Batu Pahat dibuka secara rasmi pada 1 Januari 1894.

(a) Pada pendapat anda. Bagi murid yang tidak ke mana-mana atau balik kampung. keselamatan dan kesihatan diri hendaklah dijaga. di manakah ucapan ini di sampaikan? _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ (b) Siapakah yang menyampaikan ucapan ini? _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ 8 . terutama rancangan lawatan ke Kuala Lumpur yang akan diadakan oleh Persatuan Sains sekolah ini. Murid-murid juga mestilah mencatat maklumat tempat-tempat yang dilawati. Sebelum lawatan. Sekian terima kasih. (2 markah) Soalan 24 Baca petikan di bawah. mereka juga boleh mencari maklumat dan gambar tentang aktiviti-aktiviti yang dijalankan dikampung. Pada perhimpunan kali ini cikgu ingin menasihati murid sekalian supaya membuat perancangan yang teliti bagi memenuhi cuti penggal pada minggu hadapan. Selain itu. Usahlah bermain di tempattempat yang berbahaya kerana malang tidak berbau. Selamat pagi kepada semua guru dan murid-murid yang saya kasihi. Usaha membangunkan Batu Pahat dimulakan pada tahun 1894.SULIT Dato’ Muhamad Salleh bin Perang mengisytiharkan bandar Batu Pahat sebagai Bandar Pengaram Kerajaan Kesultanan Melaka telah diserang oleh tentera Siam pada tahun 1456. pihak persatuan telah menetapkan tempat yang akan dilawati seperti Pusat Sains Negara dan sebagainya. Semasa lawatan nanti. Secara tidak langsung murid-murid telah melalui satu proses pembelajaran. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. murid-murid boleh mengambil gambar yang sesuai seperti gambar yang dapat member manfaat dan maklumat tentang tempat yang dilawati. Murid-murid mestilah mengatur rancangan yang membawa faedah dan bukannya untuk hiburan sahaja.

Sikap positif jadikan amalan. Sirih menjalar di pohon sena. Kalau kita sudah berjaya. Meluangkan masa di tepi kali. Anak angsa di atas batu. (a) Apakah maksud rangkap pertama pantun di atas? _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ (2 markah) (b) Apakah yang harus kita lakukan setelah beroleh kejayaan? 9 . Pak Latif duduk berangan.SULIT (c) Apakah tujuan ucapan ini disampaikan? _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ (d) Apakah maksud rangkai kata malang tidak berbau dalam petikan? _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ (8 markah) Soalan 25 Baca pantun di bawah kemudian jawab soalan berikut. Agar sentiasa saling membantu. Berputus asa jangan sekali. Ibu dan bapa usah dilupa. Rajin belajar sangat berguna. Kelak hidup dipandang mulia. Cantik rupa selalu disapa. Gadis jelita memakai kebaya. Tumbuh redup bunga dahlia. Berbaik-baik sesama rakan. Anak itik jalan sekawan.

_______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ (3 markah) 10 .SULIT _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ (2 markah) (c) Rajin belajar sangat berguna Kelak hidup dipandang mulia Terangkan maksud bagi baris-baris pantun di atas.