SALIVA

:
1. implicarea salivei in mecanismele de
cariogeneza
2. evaluarea functiilor salivare.
-Saliva - joacă un rol decisiv în prevenirea şi apariţia cariei.
Saliva reprezintă un sistem de portecţie natural. Saliva totală este un
amestec complex de secreţii din cele trei glande salivare majore (parotidă,
submandibulară şi sublinguală) precum şi din multe glande salivare minore.
Saliva joacă un rol important în menţinerea homeostaziei orale.
(I.D.Mandel)
Funcţiile salivare normale sunt necesare pentru:
a întreţine în stare bună ţesuturile orale moi şi dure;
a modula bacteriile; a susţine alte funcţii orale.
În plus, saliva ajută şi în digestie (atât în cavitatea orală cât şi în tractul
gastrointestinal), gust, deglutiţie.
De asemenea joacă un rol important în lubrefierea ţesuturilor orale şi în
reglarea pH-ului oral. Saliva este un lichid incolor, opalescent, cu o
vâscozitate ce depinde de provenienţa ei şi de condiţiile de excreţie.
La om, cantitatea de salivă secretată în 24 ore variază de la 100 la
1500 ml.

PH-ul normal salivar este apropiat de neutru, cu variaţii ce pot
apare în raport cu momentul secreţiei, cu glanda luată în discuţie, vârsta,
debitul secretor.
Saliva mixtă are un pH egal cu 6-7(5,8-7 la adult,şi 6,4-8 la copii ).
Saliva parotidiană are un pH egal cu 5,45-6,06; saliva submaxilară
6,39.
În saliva stimulată, prin creşterea concentraţiei de bicarbonat în
salivă, pH-ul ajunge la 7,8-8.
Saliva dispune de două sisteme de tampon – sistem fosfat şi sistem
bicarbonat. Sistemul bicarbonat joacă un rol important în timpul unui atac

(K Na Ca NH3 Cl CO2) -compusi organioci-mucina. COMPOZIŢIA SALIVEI Constituenţii chimici ai salivei variază cu natura stimulilor secretori. saliva este o soluţie remineralizatoare. Saliva mixtă conţine aproximativ: 99. Clătirea cavităţii orale  Flux salivar 2.cariogen. creşte cantitatea de bicarbonat şi conduce la creşterea PH-ului. Tamponarea acizilor  Bicarbonat Fosfat Proteine 3.2% substanţă uscată din care 1/3 este reprezentată de compuşi anorganici şi 2/3 din compuşi organici.5%H2O şi 0. Creşterea secreţiei salivare. Notă: Saliva poate fi considerată o soluţie calciu-fosfat.enzimele salivare.glucide. originea.imunoglobulinele. fluxul de secreţie. putând fi considerată un mijloc al terapiei noninvazive în caria dentară. Bicarbonatul pătrunde în placă şi neutralizează acizii organici. mărind perioada în care au loc procesele de remineralizare. Saliva este compusa din :-compusi anorganici. Prin aceasta.aminoacizi salivari. Remineralizare  Fluoruri Fosfat Calciu Staterină 4. Protecţia mucoaselor  Glicoproteine Mucină 5.5-0. Activitate antibacteriană  Anticorpi .lipide Funţiile salivei în raport cu componentele salivare 1.

ca primă porţiune în care se face importul materiei din mediul extern. Sistemul tampon acid carbonic-bicarbonat precum şi constituenţii de amoniac şi uree pot tampona şi neutraliza scăderea pH-ului ce are loc atunci când bacteriile metabolizează zahărul .îmbibarea progresivă a alimentelor cu salivă pe masură ce acestea sunt pregătite mecanic şi formarea bolului alimentar. prin capacitatea tampon asupra acizilor rezultaţi din descompunerea alimentelor. Fluxul salivar poate reduce acumularea plăcii bacteriene pe suprafaţa dintelui şi de asemenea măreşte rata clearenceului carbohidraţilor din cavitatea orală. PO 4. Rolul protector al salivei constă în menţinerea troficităţii şi integrităţii ţesuturilor din cavitatea orală. declansând senzaţia gustativă şi respectiv salivaţia. Rolul digestive. Acest rol se exercită în mai multe feluri: prin efectul de spălare a rezidurilor alimentare . umectează continuu mucoasa solubilizează unele substanţe conţinute în alimente ce stimulează mugurii gustativi. Saliva joacă un rol important şi în procesul de cariogeneză Ea poate asigura integritatea dinţilor prin conţinutul în minerale (Ca. cele mai importante fiind legate de funcţionarea complexă a cavităţii orale şi de condiţiile particulare create în cavitatea orală. F ) reducând solubilitatea smalţului şi promovând remineralizarea leziunilor carioase iniţiale.Lizozim Lactoferină Lactoperoxidoze 6. Metabolizarea componentelor  Alimentare Amislaze Proteaze Rolurile salive-Saliva îndeplineşte multiple roluri.

Valori: -1-2ml/min. apoi se începe cronometrarea. Determinarea ratei fluxului salivar de repaus Metoda: pacientul se aşează în poziţie verticală. iar rezultatul este exprimat în ml/min.7ml/min.1ml/min. este rugat să elimine saliva acumulată din 2 în 2 minute sau mai des într-un vas gradat (sialometru).=normal. Ne vom opri întotdeauna la finalul minutului pentru a ne uşura calculele.4-0. şi să evacueze saliva în tub. este rugat să înghită saliva pe care o are. şi apoi să înghită saliva acumulată . după 3-4 min.33ml/min.sub 0.sub 0. .=hiposialie. Exemplu: dacă s-au obţinut 8ml de salivă în 6 min. Din acest moment începe cronometrarea. Cantitatea de salivă este împărţită la timp.6 ml/min. .lăsând pacientul să mestece timp de 5 min.. rata secreţiei este de 8/6=1.=xerostomie. . după 5 minute se măsoară volumul. Valori normale: 0.cu capul uşor în faţă. Dacă secreţia este mare va fi necesar să ne oprim mai devreme. Determinarea ratei fluxului salivar stimulat : Metoda : pacientul aşezat ca la testul anterior este rugat să mestece o bucată de parafină timp de 30-60 s.

un tub de test cu bulion. iar pH-ul iniţial va avea o valoare mică. o pipetă mică. Pentru a determina SM şi LB. Pacientul mestecă timp de 1 min. Indicatorul utilizat este brom crezol-verde: culoarea bleu la pH de 5. SM poate adera la suprafeţe dure(strips) Metoda: Înainte de recoltare vom avea la îndemână o tabletă de parafină.2-3. Dentocult SM şi Dentocult LB. eprubetă şi un cronometru. Dacă saliva poate neutraliza acidul. se compară culoarea stripsului test cu scala dată de fabricant. Stripsul conţine un acid şi un indicator de pH. după 5 min. galben la pH de 4. înainte de a începe lucrul. spre deosebire de alte bacterii să se dezvolte într-un mediu selectiv (bulion) ce conţine mari concentraţii de sucroză şi bacitracină. verde pur la pH 4. Dacă nu avem la dispoziţie stripsurile Dentobuff. Bacitracina face bulionul selectiv pentru SM. culoarea verde este de graniţă. Saliva dizolvă acidul. Se poate colecta saliva într-un vas şi se determină în .în cabinetul stomatologic există kituri speciale. iar albastru indică o capacitate tampon favorabilă. putem determina capacitatea tampon prin testul colorimetric Snyder.6. se colectează saliva ca la testul anterior.8.Cacitatea tampon salivară se poate măsura prin metoda Dentobuff. pH-ul va creşte. VALORI: Culoarea galbenă indică un pH de 4 sau mai mic. discul cu bacitracină se introduce în bulion cu ajutorul unei pense. parafina pentru a stimula secreţia salivară. Pentru al activa. cu o pipetă mică se ia o picătură din saliva stimulată şi se plasează pe stripsul test. parafină. discul cu bacitracină şi un strips de plastic. Indicatorul de culoare reflectă pH-ul de pe strips. ce măsoară cantitatea lor în salivă bazându-se pe două proprietăţi: SM poate.4. Este nevoie de un strips Dentobuff. cu cel puţin 15 min.

100.000.000 UFC/ml salivă = risc cariogen mare.ph-ul salivar normal este cel apropiat de neutru.ph-ul critic apare in urma expunerii prelungite la acid si este de 5. Se compară rezultatele cu o scală dată de fabricant şi se încadrează stripsul în una din clasele (0. determinata de: .peste 100.000UFC/ml salivă =risc cariogen mare.000UFC/ml salivă = carii explosive EVALUAREA PH-ULUI SALIVAR-cu ajutorul ph-metrului electronic.000 UFC/ml salivă = risc cariogen mic. materialul de care avem nevoie fiind un dispozitiv de înmuiere. un dispozitiv din plastic cu agar selectiv şi un incubator.1.Medicamente .000UFC/ml salivă= carii explozive.se pot măsura prin metoda Dentocult LB.2. peste 10. clasa 3. peste 100. Se scot stripsurile din tub şi se lasă să se usuce pe un stativ sau sugativă. Stripsul se introduce cu partea rotujită în gură şi se lasă pe limbă în dreptul primului molar. Lactobacilii(LB). După 4 zile numărul de LB de pe suprafaţa de agar este estimat prin comparaţie cu o scala dată de fabricant: până la 1000UFC/ml salivă=fără risc cariogen.Radioterapie la nivelul capului si gatului .3 Gura uscata-xerostomie Etiologie: Gura uscata este o cauza in primul rand a disfunctiei glandelor salivare. Se pune apoi stripsul în tubul cu bulion şi se lasă la incubator pentru 24-48 ore.1.Boli autoimmune (sindromul Sjogren) . pentru a fi umezit cu salivă. clasa 1-aprox.3).acelaşi timp şi rata fluxului salivar stimulat. Se retrage stripsul printre buzele închise pentru a îndepărta excesul de salivă.1-5. clasa 2 . Împreună cu recipientul de plastic saliva este incubată la 37°C.

- Stare de anxietate Diabet Infectii cu HIV Alte cause Gura uscata se poate trata prin utilizarea dispozitivelor de electro stimulare a salivei. .