BAWAH 12 TAHUN

PING PONG ( LELAKI & PEREMPUAN ) BAWAH 12 TAHUN
JAWATANKUASA KEHAKIMAN NEGERI
-1-

4. ACARA YANG DIPERTANDINGKAN JAWATANKUASA KEHAKIMAN NEGERI -2- . 3.KELAYAKAN PEMAIN Setiap pemain mestilah murid yang berdaftar dengan Sekolah Rendah Agama Integrasi ( yang mengikuti sistem pendidikan integrasi ) UNDANG-UNDANG Pertandingan ini dijalankan mengikut Undang-Undang Persekutuan Ping Pong Antarabangsa ( ITTF) dan peraturan am karnival sukan. Pertukaran pemain simpanan boleh dibuat sebelum perlawanan berlangsung. pemain simpanan tidak dibenarkan menggantikan pemain utama walaupun atas sebab kecederaan. PENDAFTARAN PEMAIN 1. Hanya pemain-pemain yang berdaftar dalam borang pendaftaran pemain sahaja yang boleh mengambil bahagian dalam pertandingan ini. Sekiranya perlawanan sedang berlangsung. Seorang pemain simpanan sahaja bagi setiap kategori lelaki dan perempuan. 2 orang pemain perseorangan dan satu beregu lelaki dan perempuan. Setiap sekolah / pasukan hendaklah mendaftarkan seramai 10 orang pemain sahaja bagi 2 pasukan iaitu 5 orang bagi pasukan lelaki dan 5 orang bagi pasukan perempuan. 5. 2.

Pusingan Pertama: 1. Pemain yang telah bermain untuk acara perseorangan tidak dibenarkan bermain untuk acara beregu dan begitulah sebaliknya. ketiga dan keempat dalam pertandingan tahun lepas akan ditempatkan dalam kumpulan seperti berikut: Kumpulan A .2 Johan. CARA PERTANDINGAN 1.Pemenang ditentukan oleh sistem 2 set terbaik dengan mata penamat 11 mengikut sistem mata. Naib Johan. 3. Semua pasukan akan dibahagikan kepada tiga kumpulan iaitu A. Pasukan yang kalah diperingkat separuh akhir akan bermain untuk perlawanan penentuan tempat ke-3 dan ke-4. 2. Pertandingan akan dijalankan secara liga. 1. Pemain hendaklah bermain untuk satu acara sahaja.1. 1. Johan dan naib johan setiap kumpulan akan masuk ke separuh akhir 4. 2.B dan C.3 Perlawanan dijalankan dalam 3 set. 2.Naib Johan Tahun lalu Kumpulan C . Setiap pasukan lelaki / perempuan hendaklah mempunyai 2 orang pemain perseorangan dan 2 orang pemain beregu ( 1 regu ) dan 1 orang pemain simpanan. Setelah selesai perlawanan liga jika terdapat dua atau lebih pasukan yang mendapat mata yang sama maka penentuan hendaklah dibuat berdasarkan jumlah keseluruhan mata perlawanan tertinggi. Pusingan Kedua: ( Separuh Akhir ) JAWATANKUASA KEHAKIMAN NEGERI -3- . FORMAT PERTANDINGAN 1.1.Tempat ketiga dan keempat tahun lalu Pasukan-pasukan lain akan ditempatkan dalam tiga kumpulan tersebut melalui undian.Johan tahun lalu Kumpulan B . Pertandingan akan dijalankan mengikut format liga satu pusingan atau liga dalam kumpulan.

1 Johan dan Naib Johan dalam setiap kumpulan akan masuk ke dalam kumpulan X dan Y dengan mengadakan undian.Mata penamat ialah 11 mengikut sistem mata.4 Naib Johan setiap kumpulan akan ditempatkan dalam kumpulan lain dari johan kumpulannya. Jika terdapat mana-mana pasukan yang gagal bermain atau gagal berada di gelanggang seperti yang telah dijadualkan maka kemenangan akan diberikan kepada pasukan lawannya dengan tiga ( 3 ) mata. 5.2 Undian dijalankan selepas sahaja tamat pusingan pertama. Perlawanan akan dijalankan dalam 5 set . 3.( Susunan adalah tetap ) 6.2 Naib Johan kumpulan X akan melawan Naib Johan Kumpulan Y bagi menentukan tempat ketiga dan keempat.5 Pertandingan akan dijalankan secara liga. 2. MENERIMA NASIHAT JURULATIH JAWATANKUASA KEHAKIMAN NEGERI -4- . Jika sebaliknya berlaku ( pasukan yang mendahului menarik diri ) maka kedudukan adalah 2 – 1. 2. satu akan ditempatkan ke kumpulan X dan 2 ditempatkan dalam kumpulan Y. 3. Sekiranya pasukan yang ketinggalan menarik diri maka kemenangan akan diberikan kepada pasukan yang mendahului dengan kedudukan 3 – 0 .1 Johan kumpulan X akan melawan Johan kumpulan Y untuk menentukan Johan dan Naib Johan. Susunan acara ialah : Perseorangan1 – Perseorangan 2 – Regu . 4.3 Tiga ( 3 ) mata akan diberikan kepada pasukan yang menang dan kosong ( 0 ) mata kepada pasukan yang kalah.2. 3. 2.Pemenang ditentukan oleh 3 set terbaik. 2.3 Dari 3 Johan. Sekiranya kedudukan pasukan 2 – 0 maka perlawanan regu tetap akan dijalankan. Pusingan Akhir : 3. 3.

PAKAIAN PASUKAN SERTA ALATAN PEMAIN 1. Semua pemain mestilah berpakaian kemas dan menutup aurat. Setiap pemain hendaklah berada di gelanggang 5 minit sebelum perlawanan bermula. KELEWATAN 1. 3. 4. Sebarang jenis warna pakaian sukan dibenarkan tetapi adalah digalakkan setiap pasukan memakai pakaian yang berwarna putih seragam. 2. Jawatankuasa pertandingan hanya menyediakan bola ping pong bagi pertandingan sahaja. 2. PERALATAN JAWATANKUASA KEHAKIMAN NEGERI -5- . MASA REHAT 1. Selepas tempoh tersebut Pengadil berhak untuk tidak memulakan permainan dan mengemukakan laporan kepada Jawatankuasa pertandingan untuk membuat keputusan. Masa tidak melebihi 5 minit akan diberikan kepada pasukan yang lewat berada di gelanggang. 2.Semasa pertukaran gelanggang pemain boleh menerima nasihat jurulatih. Sebarang iklan jenama rokok. Jurulatih tidak dibenarkan meminta time out ketika perlawanan sedang berlangsung. Masa rehat 1 minit diberikan selepas setiap set perlawanan. minuman keras dan parti politik tidak dibenarkan. Setiap pasukan hendaklah membawa bola ping pong dan reket sendiri bagi tujuan pemanas badan dan latihan.

2. Warna pakaian = warna oren. Saiz bola = 40mm ( oren Nittaku / 3star ) 4. pegawai atau pemain sesebuah pasukan yang tidak memuaskan atau mendatangkan ancaman maka pengadil perlawanan tersebut hendaklah membuat laporan bertulis kepada Jawatankuasa Pertandingan untuk membuat keputusan. PERLAWANAN YANG DIHENTIKAN Sekiranya pengadil menghentikan sesuatu perlawanan kerana sikap penonton. Bet ping pong = getah jenis long / short pimple tidak dibenarkan. Sekiranya berlaku Jawatankuasa Pertandingan akan menimbangkan untuk membuat laporan bertulis menganai pasukan tersebut kepada Jawatankuasa Induk Sukan SRAI juga Unit Ko kurikulum JAIS untuk tindakan selanjutnya. Sekiranya sesebuah pasukan tidak melaporkan diri untuk sesuatu perlawanan kecuali dalam hal yang luar jangka dan sebab-sebabnya boleh diterima Jawatankuasa Pertandingan atau sesebuah pasukan itu enggan meneruskan permainan atau meninggalkan padang sebelum tamat tempoh masa perlawanan sebenar maka pasukan yang ingkar itu dianggap kalah maka kemenangan diberikan kepada pasukan lawan dengan ( 3 ) mata dan kedudukan 3 – 0. 5. Jenama dan warna bola akan ditentukan oleh pihak pengelola 3.525m x 76 cm. kuning dan merah tidak dibenarkan. dan Menarik diri atau gagal bermain dalam kejohanan atau mana-mana perlawanan adalah tidak dibenarkan. 2. BANTAHAN JAWATANKUASA KEHAKIMAN NEGERI -6- . Semua perlawanan yang telah dilalui oleh pasukan tersebut dibatalkan. Jika Jawatankuasa membuat keputusan bahawa sesebuah pasukan itu bersalah atas tindakan yang telah dibuat maka kemenangan akan diberikan kepada pasukan lawan dengan ( 3 ) mata.74m x 1. TARIK DIRI ATAU GAGAL BERMAIN 1. Warna getah hanya merah dan hitam.1. Satu meja ping pong hendaklah berukuran 2.

JAWATANKUASA KEHAKIMAN NEGERI -7- . Pengurus pasukan hendaklah bertanggungjawab memastikan setiap pegawai dan pemain termasuk penyokong berpegang teguh kepada etika dan tingkah laku yang dihormati berdasarkan semangat sukan yang tulen. Sebarang penipuan dalam hal pendaftaran pemain atau pemain yang diturunkan semasa perlawanan sama ada sengaja atau tidak sengaja adalah dianggap sebagai kesalahan berat dan bertentangan dengan etika sukan. HAL-HAL YANG TIDAK DIPERUNTUKKAN Segala hal yang tidak diperuntukkan dan segala tafsiran mengenai peraturan dan syarat yang terkandung hendaklah diselenggara oleh Jawatankuasa Pertandingan. 2. 3. ETIKA KEPEGAWAIAN PASUKAN 1. Wang bantahan tersebut tidak akan dikembalikan jika bantahan tersebut tidak berjaya. Bantahan bertulis mestilah menggunakan borang yang disediakan dan ditandatangani oleh Pengurus Pasukan beserta dengan bayaran RM 200. Sebarang keputusannya adalah muktamad kecuali diputuskan selainnya oleh Jawatankuasa Induk Sukan SRAI JAIS.Sebarang bantahan atas perkara-perkara yang bukan berkaitan undang-undang permainan atau keputusan pengadil perlawanan mestilah dibuat secara bertulis kepada Jawatankuasa Pertandingan tidak lewat daripada 1 jam selepas sesuatu perlawanan itu tamat. Tindakan memprotes sebarang keputusan dengan tindakan di luar gelanggang permainan juga adalah satu kesalahan berat dan bertentangan dengan etika sukan.

Senarai keperluan acara pingpong Karnival Sukan SRAI 2016 Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Alatan / keperluan Meja TIBHAR Net TIBHAR Bola Nittaku (oren) Score board Pengadil Pembantu pengadil Bakul Pen Wisel Kuantiti 12 12 12 kotak 12 12 12 12 12 12 JAWATANKUASA KEHAKIMAN NEGERI -8- .