1. Examenul clinic al ocluziei dupa Angle la nivelul primilor molari.

Cl I : Ocluzie neutral : punctual fix de reper este cuspidul mezio-distal
al M1 sup, care angreneaza cu primul sant intercuspidar inferior.
Cl II : ocluzie distal : in functie de gravitatea distalizarii mandibulei
poate sa prezinte variante. Astfel exista distalizarea cu ½ cuspid unde
vorbim de raport de antagonism singular sau raport cuspid pe cuspid.
Cand distalizarea este si mai mare cuspidul mezio- vestibular
angreneaza in ambrazura ocluzala dintre 5 si 6.

2. Examenul clinic al ocluziei dupa Angle la nivelul caninilor.
Cl I : ocluzie neutral : cuspidul caninului superior angreneaza intre 3 si
4 inferior
Cl II : ocluzie distal : caninul superior angreneaza cu caninul inferior
(antagonism singular) = distalizare cu ½ cuspid sau mai mult, caninul
superior angreneaza intre spatial dintre 2 si 3.
Cl III : caninul superior articuleaza cu primul premolar inferior ( ½
cuspid) sau chiar mai mult situate intre 4 si 5 mandibular.

3. Examenul clinic al ocluziei dupa Angle la nivelul incisivilor (zonei
frontale )
Cl I : ocluzie neutral : dreapta sagitala 2-3 mm
Cl II : ocluzie distal cu dreapta sagitala mai mare de 3 mm
Cl III : angrenare inversa a incisivilor ( eventual si a caninilor) cu
contacte dentare sau si mai grav angrenarea inversa a grupului frontal
cu dreapta sagitala negative

4. Examenul clinic al ocluziei in IM : contactele dentare
IM reprezinta contactul maxim care se stabileste intre dintii celor doua
arcade. Este prema faza a examenului clinic al ocluziei care vizeaza
modul in care se realizeaza contactele dentare, respective contacte
ocluzale functionale sau nefunctionale.

In timpul miscarii de ridicare a mandibulei. medical va indeparta usor buzele pentru a putea observa linia frenurilor. Aceasta miscare va fi efectuata la pacient la comanda medicului. Abrazia va genera o usoara posibilitate de miscare intre cuspizii de sprijin si fundul fosetelor/ ambrazurilor. respective aspectul stopurilor ocluzale. Daca cuspizii de sprijin angreneaza pe versante sau cap la cap diagnosticul va fi de ocluzie instabila cu contacte ocluzale nefunctionale. Explicatia? Mandibula e pozitionata ferm fara posibilitatea de deplasare si ca atare si condilii vor ramane in pozitie de RC. diagnosticul va fi de ocluzie neutrala ( cu contacte de tip cuspid – foseta si cuspid – ambrazura). Vom aprecia calitatea lor. Caracteristici: .este cel mai efficient. . ceea cu inseamna contactul cu 3 puncte si coincidenta intre IM si RC.in contact tripodic exista “ point centric”. eventual si cu devierea mandibulei la stanga sau la dreapta.Plasarea dintilor in IM se face prin ridicarea mandibulei pornind de la pozitia de repaus pana la contact dentar in IM. Acestea trebuie sa parcurga un traseu in linie dreapta direct in sus. explicati caracteristicile lor Sunt de mai multe tipuri si anume: 1.75mm ) si “white centric-ul “ respective usoara miscare in plan transversal. contact varf cuspid – fund foseta : apare in abrazia fiziologica a dintilor. In primul rand este contactul tripodic. E intalnit in morfologia primara ( la tineri ) . Modelajul reliefului ocluzal se realizeaza mai usor si mai sigur in “ long centric” . 5. masticatia se face cu effort muscular minim si randament maxim. Este bine tolerate de pacient. 2. Este recomandata in realizarea miscarilor protetice. Daca ocluzia se realizeaza cu contacte de tip cuspid – foseta si cuspid – ambrazura. Apare “ long centric” adica usoara posibilitate de miscare in sens sagital a cuspizilor de sprijin ( 0. Vom examina modul in care se realizeaza contactele dentare. contactele se realizeaza intre versantele din jurul fosetei cu versantele din jurul varfului cuspidului. Contactele ocluzale functionale.

deviaza mandibula deoarece fortele vertical de masticatie se descompun in forte orizontale . Contactele ocluzale nefunctionale Se examineaz ain pozitie de IM. madibula va fi deviate in diferite directii - Eficienta masticatorie e redusa - Miscarea abrazului 4. contact cuspid.maxilare. 3. 6.evitandu-se aparitia contactelor premature cum ar fi in modelajul cu “point centric”.puternic traumatizante.Contact in suprafata: efort masticator maxim.traumatizeaza parodontiul 3. eficienta functional minima 5. contact cuspid – cuspid Caracteristici: - E instabil. Versant cuspid – versant foseta Caracteristici: . Sunt multiple si anume: 1.ambrazura : aici cuspidul de sprijin angreneaza in ambrazura ocluzala a dintilor antagonisti eventual care sunt. contactul infracingular realizat intre marginea incisivilor inferiori cu foseta de sub cingulum. 4. in iatrogenie ( punti ca intermediari in ocluzie) . absenta contactelor in anomalii dento.sunt instabile . Contactul varf cuspid – versant foseta 2.

Ea trebuie sa se faca direct inainte fara deviere la stanga sau la dreapta a mandibulei.7. diagnostivcul va fi de contact prematur in propulsive pe partea lucratoare. Examenul clinic al miscarii de propulsive pe partea lucratoare In miscarea de propulsive partea lucratoare este zona frontal cu incisivii. care nu permite contactul intre incisive. Pe tot parcursul miscarii de propulsie respective de la pozitia de IM -> CC in propulsie vom supraveghea cu atentie arcadele din zonele laterale. vom prinde mentonul cu mana dreapta iar cu mana stanga vom ridica buza superioara pentru vizualizarea zonei frontale maxime. 8. inseamna ca in zona/zonele laterale exista un obstacol intre doi dinti unul superior si altul inferior. Examenul clinic al miscarii de propulsive pe partea nelucratoare (pasiva) Tehnica este similara ca si la subiectul 7 cu exceptia ca aici nu mai interpunem hartia de articulare. Vom urmari miscarea. Daca pe parcursul miscariik de propulsive de la IM la CC in propulsie vom intalni un contact intre un dinte si antagonistul sau. Daca vom constata ca ghidajul se face pe doi dinti unul situate pe o parte a arcadei si celalalt pe hemiarcada opusa. . In conditii normale la nivelul dintilor din zonele laterale trebuie sa se produca dezocluzia lor. pe rand. Data in pozitie de c-c in propulsive contactul se face numai pe un dinte. In caz de deviere aceasta va fi redresata de mana medicului. Cerem pacientului sa faca propulzia mandibulei pana la pozitia de cap la cap. Daca in pozitie de CC in propulsie nu se poate realize contactul intre incisivii superiori si inferiori ramanand un spatiu de inocluzie intre ei. Daca ghidajul se face pe un singur dinte diagnosticul va fi interferenta in propulsive pe partea lucratoare la X dinte. Examenul miscarii de propulsive incepe de la premolarul 1 ca atare pacientul va fi invitat sa muste sis a ramana in aceasta pozitie ( dup ace in prealabil am interpus intre dinti o hartie de articulare cu partea active spre palat ) . Diagnosticul va fi de ocluzie neutral in miscarea de propulsive pe partea nelucratoare. diagnosticul va fi de ocluzie neutrala in miscarea de propulsive pe partea lucratoare. Diagnosticul va fi de interferenta in propulsive pe partea nelucratoare intre X dinte si Y dinte.

In acest caz diagnosticul va fi de ocluzie neutral in ghidaj canin pe ambele arcade. Cand apare o interferenta pe partea opusa examinarii diagnosticul va fi de interferenta in lateralitate pe partea nelucratoare. Cand in miscarea de lateralitate un canin superior in raport cu antagonistul sau nu ajung in pozitie de cap la cap diagnosticul va fi de contact prematur in miscarea de lateralitate pe partea active (lucratoare). . respective parte ape care se face ghidajul apare in plus un alt contact intre un dinte cuspidate si antagonistul sau. 9. diagnosticul va fi de interferenta in lateralitate pe partea activa (lucratoare). Cand la nivelul partii active al ghidajului.diagnosticul va fi contact premature in propulsive pe partea nelucratoare. daca contactul premature se afla pe partea lucratoare si contact premature in miscarea de lateralitate pe partea pasiva ( nelucratoare) daca contactul premature in miscarea de lateralitate se afla pe partea nelucratoare. Miscarea de lateralitate cu ghidaj canin Prin ghidaj canin intelegem cand caninul inferior aluneca pe fata palatinala a caninului superior incepand de la pozitita de IM – CC in lateralitate.

Related Interests