Cancerul mamar

- Patologie chirurgicală -

Cancerul mamar este o afecţiune în care celulele care alcătuiesc sânii încep să crească
anormal într-o maniera necontrolată. Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer la

de asemenea. cancerul mamar inflamator şi Boala Paget a sânului. deşi cancerul pulmonar rămâne cauza principală de deces atât la femei. rareori se prezintă ca un nodul la nivelul sânului şi. Modificari ale mamelonului. Cancerul mamar invaziv – se poate extinde în afara sânului. cum ar fi o cută sau o pată. se depistează la un examen mamografic. dureroşi. Dacă are loc extensia.femei. Cancerul mamar invaziv ductal totalizează aproximativ 80% din cazurile de cancer mamar şi este uneori denumit „tipul comun”. Scurgeri sau sângerări la nivelul mamelonului care apar la strângerea acestuia. nodulii mamari din cancerul mamar pot fi. Această formă de cancer. Tipuri de cancer mamar: Există mai multe tipuri de cancer mamar. de regulă. Hormonii femininişi vârsta înaintată joacă un rol în determinarea cancerului mamar. Simptomele cancerului mamar includ: - Un nodul la nivelul sânului sau axilei apărut de curând. cât şi la bărbaţi. Cancerul mamar se poate răspândi la alte regiuni ale corpului. care se poate dezvolta în diferite zone ale sânului. Aproximativ 1% din toate cazurile de cancer mamar apare la bărbaţii adulţi. Cauza exactă a cancerului mamar este necunoscută. Modificarea pielii de pe sâni. Cancerul mamar este o boală frecventă la femeile în vârstă de peste 50 de ani. Cancerul mamar neinvaziv – este cunoscut şi sub denumirea de cancer sau carcinom in situ sau celule pre-canceroase. boala este cunoscută drept cancer mamar secundar sau metastatic. Cel mai frecvent tip de cancer neinvaziv este carcinomul ductal in situ (CDIS). cum ar fi retracţia sau inversia. Cancerul mamar este deseori clasificat în tipuri neinvazive şi invazive. Acest tip de cancer este localizat în ductele sânului şi nu a dezvoltat posibilitatea de a se extinde în afar sânului. . Cel mai frecvent simtom este nodului mamar nedureros. de regulă prin ganglionii limfatici (glande de mici dimensiuni care filtrează bacteriile din corp) sau prin fluxul sanguin. Cu toate acestea. chiar dacă acest lucru nu înseamnă neapărat că s-a extins. Riscul de cancer mamar la femeile între 30 şi 40 de ani este de aproximativ 1 la 250 de femei. care se dezvoltă în celulele care căptuşesc lobulii producători de lapte. Cancerul aflat in stadiul incipient este adesea depistat printr-o mamografie. în timp ce pentru femeile între 40 şi 50 de ani este de 1 la 70. Modificarea mărimii sau formei sânului. care se dezvoltă la nivelul celulelor care căptuşesc ductele sânului. Alte tipuri de cancer mamar – tipuri mai puţin comune de cancer mamar includ cancerul mamar lobular invaziv. Cea mai comună formă de cancer mamar este cancerul mamar ductal invaziv. înainte de a fi apărut orice fel de simptome.

Testele genetice sunt disponibile pentru determinarea mutaţiilor genetice mult timp inainte de depistarea cancerului mamar. Modificări la nivelul sânilor – odată diagnosticată hiperplazia atipică sau carcinoma lobular in situ sau după 2 sau mai multe biopsii pentru anumite afecţiuni necanceroase. Rudele pacienţilor cu cancer mamar. are un risc crescut de a dezvolta un al doilea sau un nou cancer. cum ar fi verişorii.Cruste la nivelul mamelonului. fiica sau 2 sau mai multe rude apropiate. În familiile în care există multe femei cu antecedente de cancer mamar. în special dacă au fost diagnosticate înainte vârstei de 50 de ani. creierul sau oasele. nu au aceste modificări la nivelul genelor BRCA. în celălalt sân sau în alte zone ale organismului. Femeile care moştenesc anumite mutaţii genetice la nivelul genelor BRCA1 şi BRCA2 au un risc mult mai mare de a face cancer mamar. cum ar fi evreii Ashkenazi. Cele mai comune metode de depistare a cancerului mamar sunt: . sora. Mutaţiile genelor BRCA1 şi BRCA2 sunt mult mai frecvente în anumite grupuri entice. au antecedente de cancer mamar.. care poartă de asemenea aceste modificări.Modificări de culoare sau textură a pielii de pe sân sau o culoare mai închisă - în jurul mamelonului. Antecedentele personale de cancer mamar – femeile care au avut cancer mamar la unul dintre sâni. ficatul. Toate femeile de 40 şi peste 40 de ani au risc pentru cancer mamar. Cele mai multe cazuri apar la femei în vârstă de peste 50 de ani. testele genetice confirmă sau infirmă prezenţa mutaţiilor genetice cunoscute a creste susceptibilitatea pentru cancer mamar. Medicii specialist dugerează diferite moduri de prevenire sau de amânare a debutului de depistare precoce a cancerului mamar în cazurile femeilor cu mutaţii genetice. cum ar fi plămânii. Riscul de cancer mamar este crescut la femeile de peste 60 de ani. au risc mai mare de a dezvolta cancer mamar. Cancerul mamar poate recidiva la nivelul aceluiaşi sân. Un nodul la nivelul sânilor la barbaţi. . Factori de risc: Riscul de cancer mamar creşte aproape odată cu vârsta: - Această boală este rară la femeile mai tinere de 35 de ani. Istoricul familial – riscul unei femei pentru cancer mamar este crescut dacaă mama. riscul de cancer mamar creşte.

Autoexaminarea sânilor – este o procedură simplă pentru detectarea nodulilor mamari. Acest fapt este dezbătut în continuare de către experţi. în special în cayul femeilor cu factori de risc pentru cancer mamar. Extirparea întregului sân (mastectomie). Tipurile de tratament pentru cancerul mamar sunt: Extirparea chirurgicală – procedeele de extirpare sunt: - Extirparea nodulului cu păstrarea intactă a sânului. Examinarea clinică a sânilor – constă în examinarea (inspecţia. RMN sân – RMN (rezonanţă magnetică nucleară) este mult mai sensibilă faţă de mamografie în detectarea tumorilor la femeile care au un istoric familial de cancere mamare semnificativ. Bibliografie .Mamografia – este o radiografie mamară care poate adesea depista tumosi care sunt pre amici pentru a putea fi palpate de medic. Utilitatea mamografiei variază în funcţie de vârstă. palparea) atentă a sânului şi a axilei pentru depistarea unor noduli sau altor formaţiuni anormale. Medicii specialist pot recomanda repetarea regulate a mamografiei. Radioterapia Chimioterapia Terapia hormonală cu Tamoxifen sau un inhibitor de aromatază Terapia biologică cu anticorpi monoclonali care blochează proteina HER-2 (această terapie este uneroi folosită în tratamentul cancerului mamar care a metastazat în alte zone ale organismului).

org/wiki/Cancer_mamar .sfatulmedicului.ro/Cancerul-mamar/cancerulmamar_777 http://amethyst-radiotherapy.ro/cancerul-de-san/tipuri-de-cancermamar/ https://ro.http://www.wikipedia.