You are on page 1of 186

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.

com ( 1 )

(ALSO IN ENGLISH MEDIUM)

2015 CURRENT AFFAIRS & GK for GROUP-1 PRELIMS

PREPARED WITH THE HELP OF MR.ILANCHERAN, MR.TAMILARASAN, MR.SASIKUMAR,


MR.MUTHU, MR.MANIKANDAN, MRS.RAMYA,MRS.MENAGA,MISS.SNEHA,MISS.KRISHNAPRIYA et.

AVOID CARELESS MISTAKE IN EXAM.


- ALL THE VERY BEST RAJABOOPATHY R
FOR GROUP-1 PRELIMS KEYS & EXPECTED CUT-OFF visit our website, after Prelims Exam

: 2015-16 (100 )

:-

20

- r

14

- r

10

- r

10

- r

- r

9
4
24

- r & r
-
- ,

:-

23
11
11
11
10
9
5
20

-
-
-
-

-
-
-

2015
1. 
2.  ..
3. r

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 2 )
4. .

5.
6.
7.
8.
9.

 .
r

 .
... r ..

:
 2014- 

.
 2013- - ()
 .
2015:
 1954
 .
 , , .
 32
.

,

.
 , , , 
2014-
.

.
 45 . ( ,
45 ).
2014


:
:
 .
 ,
.
 1877 - .
 1899 - .
 1909 - .
  .
 1910 -
 ( )
 1916- .
 1916-39 .
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 3 )

 1936- .. 200
.
 1917 .
 "Independent Congress Party" 1926 .
:
 1980 . .
 .
 16.05.1996 - 01.06.1996
 19.03.1998 - 13.10.1999
 13.10.1999 - 22.05.2004
 , , ,
.
 1998- 11, 13 II
.
 1999- -
.
 ...
7% .
:
 1992 -
 1994 -
 1994 - 
 1994 - .
 2014 -
 .
1.
2. :
3.
4.

: (2015)
(2015):
  .
 1954 .
 1954 2 .
(2015)
1. .. ( ) -
2. () -
3. ( ) -
4. . ( ) -
5. () -
6. , () - 
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 4 )

7. ( ) -
8. . ( ) -
9. ( ) - /
2015:
 ' ', ' '  .
 2, 1954 .
(2015)
 () -
 . ( ) -
 ( ) -
 - 
 . ( ) -
 . () -
 . () -
 . () -
 ( ) -
 ( ) -
 () () -
 () -
 () -
 ( ) -
 ( ) (  ''
) -
 () -
 ( ) -
 ( ) -
 () -
: (2015)
  .
 2, 1954 .
 75 . .
1. ()
2. .. ( )
3. . ( ) ( )
 .
.
 .
 ,  
. 
.
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 5 )

 ..
. .
 2015, 25 ,
,
 . 2011-
25 .
 .
 2014 98.8
  .
 2013- 98.6
  .

. .
 .

. 3 .

.
 
.
:
:

 .
   :
- HRIDAY (National Heritage City Development
and Augmentation Yojana).
 HRIDAY - ,
, 
.
 12 . 12
.550 .
12 :
1. ()
2. ()
3. ()
4. ()
5. ()
6. ()
7. ()
8. ()
9. ()
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 6 )

10. ()
11. ()
12. ()
  21, 2015
.
 2010, 4

.
 
, 2013, 18
.
 , 
.
 ,
... .
,
1. 1986
2. 1980
3. 1972
4. 1974
5. 1981 .
 
2015 .. 20- , 29, 2015
. 253 .







 :
 .
: 5 - 8 / 2015
2015 :
.
, ,
, , .

- 2015










: . (2015) . (2014)
: . (2014)
: .. (2014)
: : (2014)
: . (2014)
.. : . (2014)
: (2014)
... : .. (2014)
: . . (2014)

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 7 )

.. - (2010) ()
 ( ) - (2009)
( ) - ,
.. ( ) -
( ) - (1993)
 .
17- .
 .
 8487.72
. .











.
 .
.

.
:
  ...
.
 290 .
.
2015:
  63-
.
 2015: ( - )
 2- : ()
 3- : ()









:
()
.
-2 .
 .
.
.
.
 :
.. ,
 
.
2016- .

:
 
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 8 )

  
.
 20 , 5
.

.
:
 2007
.
 :
   .
 :
 :
:
 : () ()
: ()
 : () ()

:

, .
 ,

.
 4- ,
, , .
: (2015)
 : ()()
(): ()
 : () ()
: ()

 () () .
: 2014
 2014- .
 .
:

.
 .

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 9 )







: 2014
.
( ) - ()
( ) - ()
( ) - ()
( ) - ()

 (MUDRA) - Micro Units Development Refinance Agency


.

.
.. :
 ...
.
 .. .
  .
 ... ( )


:
 to .
 . 28
.
 (World University Games): 2015
 2015-  .
 13 .
 .
 2013- 
.
 15- .
, .

.
  . Visit Kerala Scheme

.
:
 
.
:
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 10 )

 2014: ( )
 2013: ( )
20142014-   :
 2014   .
  .
   1.3  .
2014:

2015:
 20
:

.

.
: ()
 2014: ( )
 2014: ( )

.
:

.
:

.
  .
:
 . 
.
 
.
 .
:

.
 .

.
  .
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 11 )

:
 .
 ,
.
  1
.

.
 : (10 )
 : ()
 3-
.






:
24- .
:
:
:

:
  1
.
:
 , , , , 10,000
.
 .
 .. .















 : (ASIAN INFRASTRUCTURE INVESTMENT BANK)


:
: ,
 : 57
: $ 100
26.06% , 7.5%
.
AIIB : Jin Li Ken
AIIB .
(AMRUT)
AMRUT - Atal Mission for Rejeveunation & Urban Transformation
25, 2015 .

(JNNURM)
.
 500
.
.2 .

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 12 )

:
:
.
.

(INSTC) .
INSTC - International North South Transport Corridor

1.
2.
3.
4.
5.
6.

- :
06.07.2015: 
07.07.2015:
(08.07.2015-10.07.2015): ,
11.07.2015:
12.07.2015:
13.07.2015:








:
 -
-
-
-
-
, SCO, BRICS .





 7 : (BRICS - Brazil, Russia, India, China, SouthAfrica)


 : ,
 2016 (BRICS)
.
 
. .













:
, , , ,
.
:
: , 2015
NDB: New Development Bank (or)
: , , , ,
: K.V. ()
: 10,000
: , , , ,
.
(President) K.V. .
(Board of directors) (Chairman)
.
(Board of Governors) (Chairman)
.

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 13 )

  7
.
 11.05.2015 K.V. Kamath (President)
.
( ):



(2009)
2-


(2010)
()

3-

(2011)
4-


(2012)
()

5-
(2013)


()

6-
(2014)


(,
)

7-
(2015)

()

()






.

(
)

SCO
.

8-
,
(2016)
 7- . 8 2016 .
.
 - $ 100
 
 - $ 10
 - $ 10
 - $ 10
 - $ 10
 - $ 10
  $ 50 $100
 .
   .
55% .
.. (SCO(SCO-Shanghai Cooperation Organisation)
 SCO : ,
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 14 )







SCO  : 1996
SCO : , , , , , 
SCO : , , , , ,
: ,
:

... :
 , , , , , 
SCO .
 .

 SCO
 . 2016 
.
 : ( )






- :

.
.
: , , .






-  :
.
INSTC - International North South Transport Corridor, .
.
 : , , , , .






- :
INSTC - .
  .
.
: , ,






- :
.
.
37 .
: , , .






- :

 .
.
: , ,


 :
 : :
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 15 )

 : :






7-  :
:
:
:
: ( )

: (2015)
 :
 :
 :
- :
 : (), ()
 (), ()
:
 ,
.
, : (2015)
 (2015):
 (2015):
 .
:
 2015- ..
.
:

.
:
:
 - 3
17- .
:
 .
 W75(B)VLA2 .
 4200 .
-20 :
 -20
.
 - 3
.
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 16 )

:
 .

.

1600

:
 .

.
 .
:
 2006-
.
 V551 .
 2013- , 2014-
, .
: 70 :
 .. 70
(Mogens Lykketoft) . .
 69- ..
70- .

.
 .
:
 21- .
 3 9
34.13
.
 (2016)
.
:
 .
 He wrote extensively on developmental issues managing himalayan watershed.
 Waters of hope
 Winning the future
 Also some other books:
 Design for tomorrow
 India's north east resurgent & reorienting
 India: Rage, Reconcilation & Security
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 17 )


First Draft: Witness to making of Modern India

.
 , .. .
 DGCA - Directorate General of Civial Aviation .
.
2014: National Judicial Appointment Commission 2014:
 : 13.08.14
 : 14.08.14
 : 31.12.2014
 : 13.04.2015
 99 .
 124A .
 ,
.
  .
  ,
( ,  ,

)  .
 , ,
, .







: 'Himmat'

.
Himmat is an app launched in a mobile phone based application for the safety of women in New Delhi. It is
an initiative by Delhi police for women safety.
Airport Authority of India (AAI) .. .

.
INS (Indian Newspaper society) .. .

-20  : -20 (1999)


 14, 2014 -20  .
 98 -20 
.
 -20  1999, -20  2008.
-20
1.
2.
3.
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 18 )

4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.

 -20  2015 - ( (Antalya))


 -20  2016 - (Hangzhou)
 -20 :
-20: 2014
 : ,
 : ..
 : ,
-20: 2015
 : ,
-20 :
 -20  .

. -20 .
-7 :
:
1. - ()
2. - ()
3. - ()
4. - ()
5. - ()
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 19 )

6. - ()
7. - ()
 41-G7 .
 41 - 2015 - - ()
 42 - 2016 - - ()
 43 - 2017 -
 44 - 2018 -
 45 - 2019 -
 46 - 2020 -





:
, 2014-
.
22, 2015- ,
.
-
918 ( ). 927
.
2001- 1000 809
2011- 1000 837 .
2015:

 . .
 
( )
 GCHERA - Global Confederation of Higher Education Association for Agricultural & Life Sciences.
 .
 2015 -
 2015 - ( )
 2014- .
.
 ( 100)
.
 ,
.
 : , , ,

2015:
2015:

1.
2.
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 20 )

3.
4. U.S.
open 2015:
(Hard court tennis game)
:
 () ()
: ()
:
:
 () ()
 : ()
: (2015)
 , -

 , -
 : , -
: (2015)
 (USA), ()

 (), ()
 : (USA), ()
: (2015)
 (), ()

 (), ()
 : (), ()

2015:
(clay court tennis game)
:
 ()

 ()
 : ()
:
 ()

 ()
 : ()
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 21 )

:
 (), ()

 (). ()
 : (), ()
:
 (), ( )

 (), ()
 : (), ( )
:
 (), ()

 ( ), ()
 : (), ()
2015:
(Grass court tennis game)
:
 ()

 ()
 : ()
:
 ()

 ()
 : ()
:
 (), ()

 (), ()
 : (), ()
:
 (), ()

 (), ()
 : (), ()
:
 (), ()

 (), ()
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 22 )

 : (), ()







:
31 , 
.
139- ( 31, 2014)
.
,
.
: , 31.

()
 , . 2015
.
  .
.
 :
  2014-
114 .
 , , ,
.
1818-  :
: ,
1. : 8
2. -
3. -
4. -
5. -
6. -
7. -
8. -







18-  26, 2014 .


18- : , .
18- :
.
19- 2015- : , .
(SAARC) - South Asian Association for Regional Cooperation.

:
  500  .
  
.
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 23 )

.. :
 (...) .., .. 
.
.
 118 .
 6- ,
.

:

.
 ,
, .
  .
CE - Cryogenic engine
CE - 7.5

CE - 20
 CE - 7.5 GSLV D-5 GSAT-14
. : 05.01.2014. CE - 7.5
.
 CE-20 GSLV-III/LVMX3/CARE .
.
CE - 20
 : 18.02.2014
 CARE: Crew Module Atmospheric Re entry Experiment
:
 5
DMC3-1, DMC3-3, CBNT-1, orbit sail - PSLV C28 .
 PSLV C-28 - 10.07.2015
 PSLV 29 .










:
18 .45
01.07.15 .
 .
.
Digital India Logo Represents the new genration reflects "the speed of the digital era and flavour of India"
"D" & "I" combines with the colour of national flag.
Sign of connectivity in place of the ball on I.
 .
&
.
& 286
. .2500 9 .
.

.

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 24 )

 25 . .
 , -512 18
.
:
 , .
  200
.
 .

  .
 AIRBUS Group.
:
 863 .
 .
:
 Kinase .
 ,

kinase .
 Kinase .
:
 .
  .
  , ,
.
HD 100546:
 HD 100546 .
 5 10  .
:
 .
 2017 . 3 80
.
:
 7 .
 1905 .
-  :
   .
1.
2.
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 25 )

3.
4.
:
 112-
.
 3500
 .
- 5
 -5 .
 5000 .
 -5
:
  Bannerghatta
()  .
 PETA 

.
 PETA - The people for the ethical treatment of animals - an international animal rights and conservation
group.
- (2015):
 18- - () .
 - : Digital Governance - New Frontier
  .
 , , , , 
.






:
, 30/2015
.
30: .
30: .
500 .

. ( , RBI) :
 . 
.
 DRDO (1958) Defense Research and Development Organisation,
.
 DRDO- S. . Air Borne Early Warning & Control Systems
(AEWCS) .

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 26 )






 - 2015: -UNCTAD
UNCTAD - United Nation Conference on Trade & Development
- ,
2014- 22% .
9- .

- TALUKA PLANNING ATLAS:


 .
:
 20 2015 (Commercial Courts Bill 2015) .
 20- - ..
 19- - ..
 18- - ..
 1 (1955) - ..
 charter act 1833 1834 .
 ( ) - Lord

2015:
 :
:
  , , ,
( )  .
:
 2015 .
 Project Tiger - 1973
 Project Crocodile - 1975
 Project Elephant - 1992
 Project Snow leopard - 2009
 Project Rhino - 2011
 (: 1972 .
).
 : 2015
 66-
.
  . .
: :
 :
 When God is A Traveller .
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 27 )

:
 66- (2015) .


 , 100
.






. :
..
.
UN Peace Keeping : (Jose Ramos Horta)
UN Peace Keeping ,
.

:
 .
 10 .
RED Sari:
 Javier Maro ( )
.
 2014 , 1880 .
 2014 0.690C / 1.240F  .
 20 .
: TEJAS
 .
 'HAL' Hindustan Aeronautics Limited ( )
.
 (Radiant) .
:
 18, 2015 .
 .
:
 .. "Tunnel of Time" .
 : (1965)
  : .
:
 70
 .
 29
 : 2011 1706
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 28 )

 30% : 2014 2226 :






IRV 2020: (Indian Rhino Vision: 2020)


'IRV 2020'  .
, 3000
2020 .
To protect One horned Rhinoceros (Rhinoceros unicornis).
IRV-2020 .

:
:
 28 2014 .
 11.50 .
.
 .
:
 , .
 :
 : 29
e- :
 - &
.
 18- e- , ( ) .
67 :
 67 , 15 .
 4 .
 8 .

 :
  : 1951
(UPSC):
 :
  : 1, 1926
:
 : S.
  : 2009
 12 .
:
 .
 :
 ()
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 29 )

.
:
 .
  - (81 .) .



































2015 :
2015 .
: 5.11.2013
PSLV-C25 .
: 24.09.2014.
: S.
:
:
:
(Euromoney) 2015-
.
23- .
RBI  1, 1935
5 . ( RBI ).
RBI 1, 1949
RBI :
RBI : A. (1935-1937)
RBI : C.D. (1943-1949)
1313- :
( )
9 .
, 9, 1915.
9 .
13- 
.
2003 .
13- .
2015 (13- ): "Hon" ( -
)
13- : ,
:
.
12 .
:
12
.
1863 12 .
1, 1897 .
: (),  ()
 : 11, 1893

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 30 )


 .
.
 .
 1905
.
 7, 1905 , 2015 7
.
 : Kalli, The Mother Influenced Abaindranath Tagore who painted
"Bharath Mata".
:
 12 .
 2000 .


2015

.
  
.
 ICICI .
 100 .
.
 1000- .
1004 .
1000 Kepler 438b, Kepler 442b
.
 .
 1955
.
1. 1986
2. 1992
3. 2003
4. 2005
5. (2015)
 1988 .
 1957 (Mines & Mineral Development
& Regulation Act - 1957) .
 T.S.R. 
.
,
1. 1986
2. 1980
3. 1972
4. 1974
5. 1981
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 31 )

 .








:
1927
- 1977
- 2006
- 18.10.2010
(18.10.2010) - .
: . .

 -- 
.
 ,
 .
 1500 .
 .
 : Tencent Holdings Limited,
WeBank .
 135 , 180 .
 Jiaolong: Jiaolong
.
:
:
..
 .. "Prakash Path" - "way to life" .
 , National Programme for LED - based home & street lighting
 .
 DELP - Domestic Efficient Lighting Programme.


:
 NITI - National Institution for Transforming India
 AAYOG - Commission
 : 01.01.2015
 :
 : 08.02.2015
:
:
 :
 :
 : ..
 : , , ,
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 32 )

 : , ,
 : ..,
 :
.
 : 13.08.2014
  : 01.01.2015
 : 08.02.2015

:
 . .
 .
.
 SLACC - Sustainable Livelihood And Adaptation to Climate Change
  8 .
 '
.
 National Rural Livelihood Mission (NRLM) - 2011
 National Urban Livelihood Mission (NULM) - 2013
 National Rural Health Mission (NRHM) - 2005
 National Urban Health Mission (NUHM) - 2013

.
Y. :
 DRDO . ,
 ISRO
 .
:
 .
 v .
:
 Advanced Data Processing Research Institute.
 Advanced Data Processing Research Institute , .
2015:
 2015 .
3535- : (2015)
 : ( )
 :
 2 :
 3 :
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 33 )

 4 :
 5 :
 8- .
 35- (12
) .
 1 - - 91 , - 159
 2 - - 54 , - 162
 3 - - 40 , - 107
 4 - - 30 , - 123
 5 - - 27 , - 93
 16 , 52 .
 36 (2016) -
 37 (2018) -
 38 (2020) - 
 39 (2022) -
 : 1924, .
 , , :
1940 9- .

3 .
 5, 1932 -
 14, 1952 -
 23, 1968 -
 1996.
3 :
 3 .
 :
 13  .
 2015  :
  2012 13 .

:
CCTNS - Crime and Criminal Track Networking System.
 : 2009
CCTNS, NCRB .
NCRB - National Crime Records Bureau
NCRB
.
 .












..

:
.... (ICICI - Industrial Credit and Investment Corporation of India)
.... .
digital e-wallet Google playstore .
.... .
.

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 34 )

EFG :
 EFG
.
 1998, Welfare Economics
.
 1969 .
 1969 ,
 -
 -
 - ...
 Kaise Bani Topcop .
.
 : ... . ( ).
2015:
   .
 2015 .
 (2015):
  , .
 : .
:
 World Ocean Day: June 8
 World Water Day: March 22
 World Earth Day: April 22
 World Environment DayL: June 5
 World Ozone Day: September 16
 International Biodiversity Day: May 22
:
:
 
.
:
 ..
.
6060- :
 : - -
 : - -
 : - -
SMAP - Soil Moisture Active Passive:
 SMAP
.
 : 31.01.2015

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 35 )

 : II 7320-10C
 .


.








 :

.
2005 .
,
2, 2009
:
, 60:40. , 51:49
.
:

 6 .
 : , , , , , .
 .
 7 .
 , 1873
.
 , 1856 .
 1908.
 1929

1931.
 - 1995
. .


. ( 29, 2015).
 1929 . -
.
 24, 1984 .
- .
 -
. .
 16, 2003 150 .
. 140
km/hr. : .
 : A.K.
 : 16 1853 ( - )
 1854 (Howrah-Hooghly)
 ICF (Integral Coach Factory),  1955.
 .
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 36 )

 , 
(1366.33m) 4483ft.
 16 . ,
1. -
2. -
3. -
4. -
5. Frontier -
6. -
7. -
8. -
9. -
10. -
11. -
12. -
13. -
14. -
15. -
16. -
 14 1951
. , , , ,
. (1990)
 .
 135 180 .
World Bridge Championship 2015:
 This is the first time in India to host the World Bridge Championship 2015. This 42nd World Bridge Team
championship will be held at ITC Grand Hote, Chennai India.
 The winners among the men will get a Bermuda Bowl & women will get a venice cup.
 There are separate trophies for top women's team as well as top senior team - (D' orsi trophy)
-

.
:
 (Blue Tongue Disease) (Blue Tongue Virus) .
 , , ,
. This disorder mainly found in sheeps, less frequently in cattle, goats, buffaloes, deer,
dromedaries, antelope. Dromedaries is also called Arabian camel.
 ' ' (Raksha Blu),
.
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 37 )

 midge culicoides, imicola, culicoides varipennis .


 culicoides imicola, culicoides variipennis .






:
 .
- .
, .

:
 2003- .
 9 .
9, 1915.
.
 7-9 .
 2015 7-9 13- .
 13 : ,
 : ( )
 : Apna Bharath, Apna Gaurav, Connecting Generations.
 14- 2016, ,  .
 13- - ,
.
 ,
1. - Microsoft, CEO
2. - Indo-Australian Bala Bharatiya Vidyalaya in Sydney (founder)
3. - Winner of 2014 World Food Prize for developing 480 wheat varieties have been in
releases in 51 countries. Indian-Born Mexican.
4. - . 13 .
5. - 
6. -
7. - 
8. -
9. Lord - Member of House of Lords, U.K.
10. - , Johnson space centre, NASA
11.
12.
13.
14.
15.
:
 ,
.
 , 1000 MW ,
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 38 )

.

.

NOFN - National Optical Fibre Network


 It is a Rural Connectivity project launched in 2011. 2011
.

.
------------

------------------------

---------------------------

--------------------------

1) - Royal Rajasthan on Wheels



2015-Oct- -
BCCI- - 
19 r r : 100




19

()

r -

[ ]

2) ISIS  -

100 r -

2015-OCT-
 [10 ]


3) r - 5
D D:  r r

4   , ,

r,  .

The Royal Swedish Academy of Science

2015- r [9.5 ]

 [ ]

 [r]





[Sweden]
[USA]
Z  [Turkey]
r

Wars unwomanly Face -1988

[National Dialogue Quardad]

[]


711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 39 )

[UK]

 

2015-OCT-
Z
-

[ ]

 -

, -

, -
, -

37

ICRA

1999
. , , r (CANEUS-CANada-Europe-USAsia)
4) 2015-

INS.KOCHI

- MAZAGAN LIMITED

- 
[ ]

 [ ]

2017- -

2015- 8- - [ -17 ]

r - 15G, 15H
5) 2015- -  [ ]

BANDHAN BANK

23  .

 .

 .

6) 2015- r r

- -

7)
Z
FIR -
2015-


 []

2011 .
121.09
96.36 (79.8%)
l 17.22 (14.2%)
 2.78 (2.3%)
 2.08 (1.7%)
 0.84 (0.7%)
0.45 (0.4%)
 0.29 (0.2%)









8) r 2015,  . .
, , , , Z, r ,
r,

. , r

Z

Z
 

2050- .

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 40 )

Online LPG SAHAJ .


r Vassiliki thanou
Erika .
- AP Shah






9) rD : , , r
 , , r

r

.  ,
, , ,  
, r , -
r 

8   

10) : , , , ,
, , ,
.

11)

New Horizon

[Z, ]


..

12) r - 

[2015-]

[]

2009- 
2011-


Z

[]

2015- 

Z[ ]

13) -  [38- ]

Z

-
Z

Art :370 Z

-  Z.

r []-

 r - r

(Z

2  , ..

r
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 41 )


r [ ]

14) : r   r

Z

Z
s .

Z

Z
l s .

15) Z





- 

TNPSC- -
16) O : Z Z ()


Z 13 .

1993

Z, Z Z , Z
Z

5 Z r. ,

.


UNICEF D
O
.

36

17) O :
Z .
Z

2014

. 

.

2014 . 31

. Z Z, , 
. Z Z, , r
  . r 
.

. .
:







98
99
100
101
102

2011
2012
2013
2014
2015

D

& D

18)
 2015  (5) ( Z )


  ,  .

r 

2014- ISRO




  r INS
DRDO r  J. ( )
TICEL r

19) : .. 
.
, 

2014

.  , , 

r-15,

-21,

-24,

24

-35,

2, 3, 4 5

-46,

-84,

-81, Z-108, -109, -111, -112 -117 .

20) lD
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 42 )
 .2.42 l



98 r
2017




7 .
 , r

(Bank Board Bureau),

, , 
.

Z.

21) D 2015

62
2 r 35
 3 44
 5
22) 2015 Los Vegas (America)



()

.D-51- - : .51 .
r . 2014 .-51
. ,
. .

2015, r

105  .

,  , . r
.

23) 2015: US-Open:

(Champion) 10th
th
  (Runner up) 17
: (33 Age) (Champion Italy)
 (32 Age) (Runner up)

:  , 

: , 





:

2015 
Z

24) LED



.44
70
50-90% .




25)
2014-2015 
.

2014 .
.5 , .  , ..
,  .. ,  ,
.. .,  ...

2015   , ...
,  . ,  . , ..
(.),  . ,


2013  .
2014   . .
 r .1 1
.
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 43 )
r r 
 . Z r-
. r
 r  , Z

. Z r .

26) r ( ), 




IIT .
18 4 IIT .
Chennai, Hyderabad, Tirupathi.

27) Operation Aamla:


 36
 6
28) 2015-  (r)
29) l (1)
 (2)
  (3)
 (12)
30)  2015
. 2013 . 5 ..24, 2014

31) O :  Z Z
. Z Z, , 
()

.

()

()

Z,

.

()

,

.

3 . .

32)
 Amma e-service of land Records - Access and Manage Through Mobile from anywhere e-service of Land Records.
 Fibre
 Tamilnadu - BHARATH NET
 Tamilnadu Fibre Net Corporation


Z r

2000 .

r r

33)

r

Cape Hills

r)

r. r
r.

r. r r. r
r. r- 
r. r r, ,
r. r ,
r.

34) D
th
  (29 ), Z


Z  r ()

80
r : ,

24.39

 17.91 .
10.69 . 30
Z

Z

. 88.38 r 35.7
.   3.45
Z
 .

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 44 )
, 40
Z r . 37
Z

.  3.6
Z
4.12 Z

35)


-l

r .


,  r

9.6 ,
Z
70.2 Z
(Sub-Saharan Africa)

r.

36)


.34000

37)


 Z :

7 (, , , , , , )

38)
 BSNL (2Mbps)
 ( 25 SMS, 50 MB) (1000 r)
39) 2015- (Q.S.)
th
 IISC (147 ) (Indian Institute of Science - Bangalore)
th
 IIT Delhi (179 )
 Anna University (293th)
40) r


2022-
41) : 2015



()

42)


()

G20 WOMEN 20 (W20) .


D-





2015 r D.- D

-20 -

r . -
r
-

ATAL MISSION FOR REJUVENATION AND URBAN TRANSFORMATION


2018

43) 112 : l,
Z

112 

r .

44)
Z :
 1.8
Z
()
 015- (8.3 r)
45) 2015 :


r 

Z Z 

(64 )

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 45 )
 - Z
.


-  ()

46) - :


-

.34000

 r r r

 r r

47) r D : r D D
()

D D D D OD (62)

D D D.

 .. , ..  .
 5 65 .

10- .

48)
 (20.9.15 )
 37
 304 r
 7


2015- r 
Apache
Chinook







2022
2022

(Hangzhou)

49) 1965 
 Air Marshall: Z (5 )


Z :




 (ITF)  r ( )
2015  r 
60  




Z r (63 )
2015   (r ) - Z r, Inter Prediator of Melodies.
2015 Dr. r

D:

Z-

r r .


r : r

22.61 .
10 Z .  r
 r. 10,500 30

r .
Z
r
.

2001 .

r . r

Z,

r D : r

Long March-II

Z Z r  13 .


 ()

10 , 125

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 46 )
 - (Incredible India)


 
Z

(Congress)

50) 2015-September: ISRO


ASTROSAT (1513 Kg) PSLV-C30 ( )
Ultra violet Imaging Telescope
Soft X-ray Telescope


: r 

A2 (76 Kg)

NLS-14(Kg)

r  ( 4)
51) 2015 -



MLA -

1972
1987

 




2014 ()
2015 ()

 

P.S. IAS

DGP

2020

52) :
 1
 .103 .
 2015 r :
 Microsoft - 5
 Google - 500 WIFI
 Digital Locker - .


- -  .




Google CEO - 
Adobe CEO -
Apple CEO - .

, - Z

53)


6.08  , 92 .
[ ]




1 ,
- r 

- , 

- -
- 
-- 

 - - [-]

[-]

 2015-sep- RBI-Repo Rate- 6.75


 REERSE REPO RATE- 5.75
54) 2022 

()

(-)

2018 r


r 

2015 TWITTER
1.14 -D- : 
2015 . r 1.14

- r. r
 . r
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 47 )
( 1994
)
-

14000  r
7110  

31

8
5
 15

55)
 (r)

56)
- [NSCN]


57) 2015- Z ( )
r

2015- r ( )

58) M.L.A r
59) 
r

7
1905 7 .
60) 2015-

2015 

, (2)

 K.
61) r
62) 2015-  []

- r []

- []
[ - ]

[1983]

Z -

[2011], P.V. [2013,2014]


"VEG-01

63)  : r
 . WU-14
 , 12 .. .
8  ,
. . 2
, 2014 3 . 4
2015, Z 9 . r
r ,
Z
, r
.






2015- O D D D
2015- D D
r D D Avanti
IUCN .




711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 48 )

Ladee
64) 2% -

1994-

GOOGLE  
GOOGLE ALPHAPET

MICROSOFT

PEPSI

MASTER CARD-
SAN DISK

65) [32000]
r







Champions of change : r .
:
:

15

:
Z

D .

66) r


 


67) 

 

68)

:

..  

25
(33)   .

69) r


,
Z


2022

9-
305-
2-
Z

, ,  


Start up India
Stand up India

70) ADR-42-300






2015 D BIRD MAN


CHENNAI SUPER KINGS AND
RAJASTTHAN ROYALA
O -

2015-
r D

71) 2015 

72)
O
: 4

Z
. 15

Z
.  4 ,
Z
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 49 )
() 
.

73) r  


 C.K.
AIR INDIA- -

Z

 

 [ ]

-IPS

74) - : - 45

r,

,

,

,  31 
. (- -
.
.

75) -r  -Wing Lung []




- Z  []

76) 15- []
st
-[1 ]
nd
-[2 ]
rd
r-[3 ]
-

77) 22 :  
75  r,
.




11

r.

78) 4- -r


2015- PRO KABADI LEAGUE

-
 -

Runner Up
79) r D : , , 

r  r -  , 
r  , r, 
.

2015  , ,

, ,   .

80) r IS- -


- r Z r Z

r r D : r
 r  ( 
Z
)

108 r r   
81) r

  .





:

(4.0),

(4.1), (4.4), (5.0) .

(6.0)

r. , 
.

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 50 )

82) 2015-r
[]
i.
ii.
[]
iii.
 [Z]
iv.
S.R. [ ]
v.
 []
vi.
 []
83) .. D D: 


..

70 
.

84)


2015- OD

r D r

PEOPLE action party




D -

Dl
- D

to the brink and back: indias 1991 story


D
-


NEW HORIZONS

85) ISRO-
-GSLV-D6
-GSAT-6


Z -12

[48000 ]

r D





D - MICROSOFT

2015 O D ( )

r .

2015- D
D rD .
-r
D
D
-

86) 2015-
Z
-


 

r  []

500 [50000 ]

87) 2015- - 


711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 51 )
88) 200 1000 :

25 200
15 ,  150 , 105
, 60 1000
,

   r
 .

89) . 


 -

90) - Z


Z Z

91) DIGITAL INDIA

18 
4.5

  




108- -
r -1932

r -2015

92) 2014

63 Z

 .

r r

63 .

93) 36 


r []

648 MW [4526 ]
ISRO- r r PSLV-C28 DMC3
r  [SSTL] 5

[IAS] 

- r

r .

 .

7500 
Z

10 

  .

2015- r r D

1995- rD (NIDM) D




-
r
-D

2014-15

2015- D




2014- 15

94) 2015 l -
 Champion
Runner Up- r
 -

Runner Up-
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 52 )
95)   r [ r ]





(1st)
 (2nd)
(3rd)





96) :
.7
97)  
Z


2015- r [ ]

98) .. :  ,


..  Z

16








NOTA D D D .
r -
DD D ( 2015

- D

r D O - D
.. - D

2015- .. ,
, , ,

99) ...:
(32) .. . 
.

100)

101)


 

2015-  [SCO]
DORNIER

[Reliance]
2015-

102)


.. - r

 r

Z -

i)

499,500

- []

- r

- 

103)

2015-
[champion]
[Runner Up]

: r



Z
r [21 ]

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 53 )

104 ,
Z
  .
Z


3 
4-
Z
[]

1988-

2015- r -

r  r-35A

July -11
2015-
i)
ii)
iii)
iv) 
v) 
vi)
TAPI 

TAPI
 ,

r


   

104)

-

2015- :

-

[CHAMPION]
[RUNNER UP]
:[CHAMPION]
 

-


 :

[CHAMPION]

- 



Z  r 
Z

[2015-]

 

18 26

.  r

.




- [9KM Z]

 -

105)

& 

 
-

-HELINA

& NAG

-

-

106)

RE.60

12
-

.. : ,

..

.
.

187

15 100  ,
9.79 ,

. 
.

107)


Z - r

P5+1 []

- [r]

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 54 )

2015- IPL



.. r

2011
48 . ,
. 8,600 

108)

r   :

. r r 

r.

2014

2680 . 1000
Z
. 2.70 9.072 Z  .
1.25 . 
Z
Zr ,  11
.

. .

109)


-r

TEAM-INDIA , 

2015- UNHCR D
18
D D -2016 -




-6 ()

r . D

110)


-
-

r  - r

-

111)

Z,

,

.

112)




 r -

1512 []
[Maritime Silk Road]
Z -101

- 8

-

r  [
]

113)

ECR r
2015-  
Z
Z

Zr -WEST

UNESCO - r

 -r [1994-]

114)

GATE

-37-

  Z

16 .

115)

 , ,

5 Z Z .

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 55 )
116)
 : 


(/

2)

117)

 r

-RUSONO

EXPORT


-

[]

118)

54 - r-]

: D
:

.
.

3 .
 r r 18
,  148-145

.

119)

- -2050

 r -

[DDT]





120)

2015-   [TOSHIBA] 

 [1370 ] 

Z r -r

121)


2015-  [FORTUNE] -
r,

[TERI]

[The Energy and Research Institute]




r- - 

- R.K. r
122) 700 .
. 18 Z
. 700  .
123)
r : , , , , r
r . r ..

.

5 . .. ,

,   r 

2009 .
124)
[ETC]

- [ ]

Tag [ ]

Z -

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 56 )

 452-

Z

[8 ]

YUAN

-5260
2015- -

16

(Deep Space Climate Observatory (DSCOVR))

l r  - Z

2015- r - MICROMAX

125)

A.P.

2015-
17 . 1986- .
. 3 5 .

126)

102

   
 .

127)

 - r

-

BRICS 
ASIAN INFRASTRUCTURE INVESTMENT BANK [AIIB]
2015- TOUR DE FRANCE - [r]
- TRAIN DESTINATON ALARM CALL

128)

129)

1997

2002- [11]

D : 

.

62

20  r.

r  .

130)
131)

AIDS-  []

[]  

-  

2015- 

 [AIMS]

[ ]

Z [ ]

PURA [Providing Urban Amentities in Rural Areas]


[JULY 27]

- []

: ,
, r, , .....

(DSCOVR- Deep Space Climate Observatory) , r



. 10
, . ,

132) r r r,
.    
. 


, . 
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 57 )
r

. 1997

,
,

2015

. 2020

. 2020 
.

8 :



- 
Z
.
, 

8 .

 .

133)


MH 370 - r Z
2015-

[2015- ]

r []-r
Z

134)
135)

Z
 
: l ,

,
  r 1 .


Z
r .
, 
Z
.

136)

 24


2
www.keralacm.gov.in
24
.

. r .

http://staging.relax.in/livesstreaming/cmlive/live2.html 
24 .

137)

 

2012-

ISRO- -

138) AIIB (Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)) .


. 
.

139)

 

2014,  . 
2 2015 . 2

 . 
.

140)

.  Z

r

9  

  Z    .

141)

142)


r .

-

[MERS]

FIFA-  Z
-

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 58 )


-452 

 r 
Z

 , .


 .

15 
 , 15

,

...  .

143)

r  r
-

144)

- r
 -

Champion r
Runner Up-

145)

5
-2015
- r [champion]
[runner up]

2015- l -  []
2015- G7

 [- ]

st

r[1

[2

146)


nd

. 

[UNIDAR] -

  - -

[NSG] -

-2200

r&

[4096 km]

km

CVC -K.V. r
CIC - 


r - [L & T ]
147) 2 :

11 . 100
119 .
.

148)

2015- - DORNIER [] EA_791

[-  ]

, ,
. ,

.

351

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 59 )
  .
.1

2014
24 .  
 .  , 4.5  .
20-25 r. 

149)

, r ,

.   r
.  .

36
1979

  .
.

150)

INS-

r Z

2015- r - []

Champion- []
Runner Up-

151)

[]

Z : r

r  r r r
Z
 Z .

152)

r  

153)

400 r

IFS r 

[]

154)

-1500

155)

General Insurance Corporation of India


IsIs-

   Z 

-Z

r -

156)

r  r  80 . .

r (3340 . ) r . 23 .
,
.

157)
158)


2015 .. .

,

. 19
20  , 21 

 .

r 
  . r.

159)
160)


20  -

Champion-
- r

-2010

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 60 )
161)
-
-PX-1

r 

C.N.
- Order of the Rising Sun

- r

 -

21

 ,
.3 .   r

2014 

46  
162)    
20 r . r

 , .

10 . - ,

, , , , ,
.

163)

2-

[84 ]
2015-

164)

165)


, Z

2015- -

r r -
- 

- 33 []

12 []

166)

. : r 24

 . , , r, ,
,

6 . 3-1
Z
.

4-2

r
Z
. r, ,

4, 5 6

167)

l D D :

,   ,   , 
r .    

r.

,

  Z Z r
r

r.

  , .


,

.

.  r,

Z

.   Z   r
 Z .  ,
 Z , Z r.
(

1950

.  1993 
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 61 )
   
.

168)
: r .
28 -20 Z .
6 .

r .

r

-20

-3

169)

2015 IIT

Champion-
Runner up-

21- r 
Z

r r

BRICS 

171)

2016  .

- - [ ]

170)

 -

4000
3

5 : 

 .5
.

172)

173)

- r

ICC- Z r





174)

r r

2019- r -
 [16 ] []
R.K.   - 74.4%

- -

45 KM [32 ]

r   - r

 -

- r []

175)

[NBA] 
Z

Champion--Z

[BRICS- ]-50

l-

6.37

- rZ &

r D O

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 62 )
D r: r 
Z . 

1500 . r r r 15:25:48


 , 
.  Z 
.
 

176)

177)

-r 

[ ]
r

MESSENGER[2004-2012]

- r

(1988)

6- 3 . 5- 7

[BLUE HORIZON]

178)

2 
2015- - 
3

- 
- 

-

179)

 [100 r]

- [777 ]

GIFT [ ]
GIFT-> Gujarat International Finance Tee-City

10

Z

180)
r  O.P.
181) 150 D O: r
. 887  . 2

.

5  .  .



.

.

Z Z.

150  .
182)

r   :


r

. , 100 

29

 500
.

183)
184)
185)


. [ ]
r 

 2-
300 r MP  r [20

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 63 )

 , 

186)

r


- INS.

 

[]

8 7


r  

10 r  ( 630 )




 r ,
(

187)


188)


30 r 

19 )  

- K.V.

2015-
Z
 [ ]
 

BRICS - K.V.
-

189) D :  ,
, , , r , ,
, , , ,

. ,

.

, , , .

2002 .
2 . 2009 , 1972
, 2011 .

190)

, Z
. 20 r.

191)

: r

.
Z 8

2 , 
Z
3  .

9.30 . r .
, 

9 .
, Z
.  
.

192)



193)

194)

100 -
12

 


r  -  Z

, r r  .

195)

-  []

60%  .  (56.5%),  (55.9%) .


74.1%


711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 64 )

500 : 2015 7 .

r r

119 .
(158),  (254), (260), (280)

, ( )
. 

196)

r ,

197)


ICICI

- 

1000 -: [ ]

-r

198)

D :

. .. 

2 , 3 , 4 ,

5 . , , , , , , ,

, , , .

199)

200)

6300

-

- 

42 - []

 - 

2015-  -r []
2015- r - r

10 -
201)
r 
202)
ISIS- r -


203)

& - 
2015- IPL

[2 ]

204)

- ..

205)


Z
- Z
  ,

.



r Mckinly Denali D .
CRIS, Central Railway Information Systems PARICHAALAN
.

2022 r D r .
206)
  - U-WIN


, Z

207)

-Z Z

2014  r 

.

208)

209)

FIFA   

 [SWISS]

. 
Z

Z ,

.  

BROADBAND - BHARATH NET

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 65 )
210) 2 :  438,  442 r 2
.

211) r Z
. , .

1988  10
4538 ,   ,
, 10   ()
. 4538 r

 

212)

 r .

7 8

.



r .
r

50 rD 5

.


213)

National humanities medal award- rD Jhumpa lahiri D

r
[MP]

214)

Zr - r

 -r

U.G.C

 [

5]

- 3

2012- - 29391-30711
- 3  .

215)

  .. , 

(Z 21) Z 13 r .

r .

216)

Z

Z

 Z - Z r Z
2015 . . 27 r

  r.

217)

l - r

TOTALIZER
OPERATION RAHAAT

- -r

..

7, 1905

 , r
.

218)

 r
-

[ENG]
5500 KM
20 l - 11

,

5260
O




() -
D D

VOLKSWAGEN

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 66 )
 r r
1)

-  - CHIEF EXECUTIVE OFFICER OF GOOGLE INC.

2)

 - ( )

3)

- 14 (28000 )

4)

CBI - D

5)

 D

6)

T.N.  -K.

7)

National Award - D D

8)

- O

9)

2014- -GSAT 16

D .

10)

(D)

11) 2014 Champions League Lockey


12) r - D
13) r C.S.C.L. GLOBE ()
14) - D
15) 2014  (Time )- D
16)  EBOLA D
17)  -
18) r- 309- r (O )
19) r  - D
20)  (U.N. )- June 21
21)  -
22) 2014- -
23) ISRO (CARE) - GSLV MARK III
24) Z
r
25)  - C.G.S. - rO
26) r

(HRIDAY)

--

27) Google - ()
28) 

- (10- )

29) 2015 r -
30)  - (1 )- (2nd)
st

31)  r - D
32) r -
33)

 - - D

34) 2014- - -
35) r 

Z r - D

36) Z - , . . l
37)  - D (BJP), 2014
38) 60  - , D D
39) -
40)  (WHO) 

41)

42)

(D 25)
D- D

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 67 )
43)
( )- ()
44) - ()
45) - - D 2-
46) 102- -
47)  - D.D (OD)
48) 

49)

- : ( )

50) LED -
51) - (190)
52) ( - D r,D

CEO

- D

53) r Z r

D , D

54) 

Z, 2015- - O (123- )

55) - r OD
56) 2015 - r (SWISS)
57) Z- D
58) -
59) - D
60) 2014 r (N.S.S.)

, 2009

61)  r-
62) - (ENG)
63) & r

2006

64) 2014-2015

& D, &

65) 2015- r  -
66) r Z
D(31 Z )
67) r   
68)

- ( )

 - ( )

69) - .
70)  (WTO) - D (SWISS)
71)  - 83
72)

2226 ,

4 30% r,

73) Z
74)  - r- 25
75)
76) - 229, 4-
77) r

.D ()

78) 

79) 2015 - , 

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 68 )
80)   - D
81) 2015- - (D), (D)
82) 2015- - , ( )

, D)

83) -  r Z () Zl

( D)

-
O
(D)

84) r 

- 2-

r D

85) -: D ()
86) "
87)
Z
r D
88)
89) - D - O D
90) -
91) 2016- 20-  -
92) 2015- - D (D)
93) -
94) - D
95) 2015 - : ()- 35
96) - (D)
97) - 2 , 8 ,28 ()
98) 2015- r - D (ZIM)
99) - D ,

100) Z Z- . (2- D)

D D (1984-1988 )

101) 2015 

r , 19

D , D

102) - D () r
103)   - ..D
104) r - r
105)  -
106) r -

D O

107) r
108) 2015-

- r

5
Z

109) - O DD (r)
110)  

111)  - ( )
112) r   - D
113) Z
81.83%
114) r  - RUSTOM
115) Z - O
116) - (),
117) r -
Z
(West Indies)

-215 --

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 69 )
118) .. Z - ()
119)  - -

138

120) 2015  - r
121) 1 - 24

122) r -250000
123)

--""""- "" ()
"

124) "

" "

"
- " "
126) - ""- "
127) - " "
128) ISIS - - " "
""-
129) - " ""-
130) ISIS - " - "
131) -""""-
-"R." ()
125)

132) 33 Z - (-D)
133) - r
134) 2015- r - D (8 )
135) 15- r (2015- )- : r
136)  - D
137) - D - r
138) - ()- r r
139) -
140) 
141) - r
142)  r -
143) r  -
144) r . 
145) - D ()-3
146)  -
147) -
148)  -
149) - D (D )
150) (OBC)

Z-

151) - 1741
152)   - D
O

153)  D
154)

---r

155)  rr

- -- D 360
156) 

- 150

157) ( r ) -2015

,, 10

, 7

r 300%

158) r  ( )

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 70 )
- - D- 455
159) - (ASTRA)
160) 

( )-

161) - 735

383 - 325

162) r

163) :

164) 2015- Z  -
165) 2015 r 
Z
( )- D (237 )

March 22 O D .

March 23-

April 22

166)  -
167) Z - 35
168) 2015- r 

l - r - D

169) 62

I)

Court

II)

()

III)

D ()

IV)

D ()

V)

VI)

- : () ()

170)  - - D
171) r -
172) r r D
173) 2015- (2000) Z r- 66(A)
174) DATA ANALTYCAL CENTER -
175) 2015- r 

- LIFE FORCE _ INDISS WESTERN GHATS-

176)  - r D
177)  - Q and A

D (IFS r)

178) r - D
179) 150 - A-320German wing
180) r  - .
181) 2015  IRNSS PSLV C27- IRNSS -1D
182) 2015 r - (5- )
183) (RUNNER UP)
184) - 2015-

185) 2015 r:

 D (ANS)

186)

()

I). II).

187)

- r)

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 71 )
188) r - r
-

189) UGC

  - r

190)

D ( 5)

191)

3 2012- 29391- 30711

192) - r
193) - Totalizer
194) - OPERATION RAHAAT
195) - r
196)  r

- - (ENG)- 5500 km

197) 20 l - 11
198) D - D.
199) 100 - : OD
200) IPL  - O
201)  - D & D
202) - (r)
203)  r- 1945-
204)  (ISAC)- .

205)  -
206)  - . ( )
207)  -

201

, D,D, , ,D, , ,

208) Z

INS KALVARI ( )-

209) r r

- r- r

210)  

- -

211)

50000

D 50000 5

5 10

212) -

1.50 /km

1/km

D 50 /km

213)  - D ()-
214) (1994) -
215) - r
216) &   - r
217)  

O D A.k.

218) 2015-  GREEN PEACE INDIA


219)  -
220) (Rafale)
221) r - D ()-10000 MW

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 72 )
222) -
223)   -
Z
D

-D

224) : 2015 -
225) 2015-  - D -1999 r

226)  -33
227) Z

O l -99-

228)  -S300
229) r Z Z
230) - r (r)
231)  42 -
232) --- (2015 3000 )

( )

233) -O
234) 2015- -
235) r  (2015-)- O ( D-
236) r - (10 D)
237) r r -
Z
r (W.B)
238) 1962  r -D
239) 

- D D- D

240) r - D
241) 2014-2015 -

242) 1970 

- r 2014

- -

243) r (CEO)
244)  - JF-17 THUNDER (110- )
245) 2015-  -SAMSUNG
246) r Z

247) 2 D DD(D )
248) 
249) 2015- r -
250) r  (3- ) r

-Operation Maitri
251) ..

252) 2015 -
253) l,
254) - DD 5-
255) r ()

r (r)

256) 5
257) - -1914-
258) 
Z

45 (30 )

, , ,

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 73 )
259) Z Z - r
260) r -

12

261) 100
Z :1 5 500
262)  :-1 500
263) r

- r D

264) r

-r-

265) - ( )
266) r - MESSENGER(2004-2012)
267) -
268) - r (BLUE HORIZON)
269) 

: (1988)
6 3 D 5 7
D 2

270) 2015 

271) -
272)

D: (1100 ) (777 )

273)
Z - Gift ( )
274) r  O.P.
275)
276) . []
277) r  ( 2 )
278) 300 r r MP  r [20 ]
279)  , 

( )
280)

r
281) INS. []
282)  K.V.
283) 2015-
Z
DD [ ]
284)  
285) BRICS  K.V.
286) 100 -
287)   -12

288) 
289) r  D OD

290) -  . []

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 74 )
291)
292) ICICI
293)  D
294) 1000  [ ]

- 

295)  . - 6300

  D

296) 42  []
297)   D
298) 2015-  r []
299) 2015- r r
300) 10
301) r D
302) ISIS r 
303) 
304) & D
305) 2015 IPL- [2 ]
306) ..
307) 
Z
OD
308)   U-WIN
309) , Z O O D
310) r -
311) FIFA    D [SWISS]
312) 
Z
O

 .

313) BROADBAND BHARATH NET


314) r [MP]

D
315)
Z
 D
316) D D

2012

317) ISRO 
318) r D r
319) FIFA  O
320)

[Z ]

321) r  r

322) r
323) 
324) O - 5
325) 2015

 r [Champions]
I)

[Runner]

326) 2015- l D []
327) 2015- G7 D [ ]
328) l r [1st] D [2nd]
329) , [UNIDAR] 
330)   -
331) [NSG] 

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 75 )
332) ,
[4096 km] 2200 km
-

, ,

333) CVC  K.V. r

CIC  

334) r [L & T ]
335)
336) 2015- DORNIER [] EA- 791
337) Z  [

 ]
338) INS
339) r - : ()
340) 2015 r - ()

Champion ( )

Runner up D

341) -
342) r  -

343) 

O - D

344) 400 r- :
345) IFS r  - ()
346) - 1500

General Insurance corporation of India

347) ISIS- -
348)    Z - -O

- D

349) r -
350) .  -
351) 20 

352)

-Champion D
- r

353)  - 2010
354) - PX-1
355) r - C.N. Order of the Rising Sun
356) -
357)  - O 21
358)

2-

- -(84 )

359) 2015 - , O

360) 2015 -
361) r-

362) -
Z

D D

12 ( ),

-33 ( )

363)  -
364) ( )
365) -

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 76 )

366) 2015- IIT--
367)  Champion 2

nd

368) 21 r Z
- r r
369) BRICS - D
370) r (NBA) 

371)  -
372) ICC

Z r r r

373) 2019 r
374)  (16-)- ()
375) R.K.   - 74.4%
376) :377) D -45 km (32 )
378) r  - r
379) -
380) - r (D)
381) -Champion O
382) l (BRICS )- 50l 6.37
383)

- r

384) - rO &
385) - O
386) Z-
387) Digital india -18 D -4.5
388)  

 -

389) 108 r
390) r -1932
391) r -2015
392) 36  - D

393) r

: ()- 648 MM (4536 )

394) ISRO r r - PSLV C28 DMC3

r D

(SSTL) 5

.
395) (IAS) 

396) 2015- l -

D Champion

Runner up r

Runner up

397)   r- -( r )
398)  Z
D

399) 2015- r - ( D)
400)  - D - D D
401) 2015  - (SCD)
402) DORNIER - D

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 77 )
- (Reliance)
403) 2014- 

rDr.

404) 102
405) 13 
406) ISAFE Mobile Application
407) (Z)
408) - (MP-8 )
409) 2012-2013  

r .D  .
410) 180 r  1664-

.
411) 1400 200 r

412) r .

- -D
413)   Z - D.. D

414) DD .

(Z 8 2015)
415) r 20 GLSV mark 3

.
416) r Z , r r--

r ()
417)  2014 r -:

.
418) D 2014-

r rD r 

The narrow Road to the Deep North .


419)

D
420)  r

D O


421) D  25
422) Operation Neptune Spear

r ,

423) r  l (Lee Juan Yew) 


424) 349  .. . 
425) Z

O . . . 123

426) -7 D (.-7 )
427) r r Playing It my way)
428) r  - O


429) 17- r r .
430) 11 , 10 , 36 57 8-
431) 18 D .

1.
2.
3.

1913
1930
1968

r D

O
D

..

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 78 )
4. 1979

5.
6.
7.
8.
9.

1983
1998
2001
2009
2014

..

(Chalen Sath Sath). r 


(Strategic Co-operation) 
r 155

. r .., .-


, -.26 r 

16


 D r
  

r
r

17

151
108
83
342
Z 50 . r 





2013, (,5) 2.38-


. -25
.
: 1,350
: LAM Newton Liquid Apogee Moto
: (Mars Orbiter Mission - MOM)







(): 
.

(): 
.
((-):
.
(): .
.
(): . ,
.
.

''
 '
' (Mars Atmosphere and Volitile
Evolution-MAVEN) 2013 18 .
-408. : 2014 22.
:
r :

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 79 )
2 .

18-70 1.2 r
2 .

.
r O :

2 .
330.

.
:

18-40  .

1 31  60

1000 5000 .
:
, ( , )
r .
.
.
:

1) r .
2) 120 Z r , 10
.

3)

.
:
 :
  

1989

 . .



 .

10- 18 72
25 4

.


50 4 22

.


D D D :


.. .

1975.

20 40

:



15 , 10 ( 25
4 22 .
30 , 20
( 50 4 22
6 .

...  :


:1981

... .

:


18

:



25 , 4 22 .
50

.


40 .

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 80 )
D :


 ..
.

2011  r  .

:


r   ()
.

, r  , 
.

:


15 , 10
25 ) .
r,  30 , 20

(


, .
D :


:1979-1980

 ..

20

,

40

,

2011-  r.

D :


-2005

-2004 .

2006

, , r

1990-1991 .

r:



2008-2009   .
 r 2008-2009

..

D ?


40 1000
2012-2013 .

...
:

D :


1979-  .. .
5 10 , 5 18

.

750  r .

50 ,

30 .

:


:1992

10 .

r :


:2001

.


r .

 

35 .

10 .
3 /

:
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 81 )
 r 50

18

l .


2 r r 25
18 
, , .

1978-1979

.


 5
1993-1994 .

:1992

1974-1975 167 .

:


2011-2012 .

, 

Z 1920
1954   r

.  .. 


:01-07-1982

1989-  .

 ..

.


2001-  - .




2006   5 .
2013 .
.

D :


:1975-1976

6 ,

, ,  r -
.
:


Z 1920
1954  

..

.

66A r:24/03/2015 Z Z

r .

Z: :

Food Safety


r .
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 82 )
. 285
. ,

, ,

  
.

( ):

2,2014, .
150 .2/2019


r .

 r

Z

:-

1,34
62,000 .

rr  ,

r
D :1(A)



1.

2.

3.

4.

5.

6.

1999
RURAL SANITATION PROGRAMME) 1999,1999 2012

(CENTRAL



r (28/08/2014)


r


r -

1.5

:


 Z-

 .

26,2015- 

, .30,000


, ,  .5000/-

(NPCI)

NPCI-National Payment Corporation of India. 

.


 (NUUP)
.

NUUP-National Unified USSD Platform


USSD-Unstructured Supplementary Services &Data
D r :


 r .
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 83 )
  3000 5000
 .


r , , , ,

2016- ,  2019 
r . 2019
5 r .

,

r .


 r .

:
:

2,037

:


Z Z r

Z .

Z .

 .

, Z r   .

.

 Z
.

:
:


25/2014

3000 , l

134- .

12 .

27 .

. Z .
:


:.500

r ,
.

D D :


.100

1951-  62 . 17%
2011-  377 . 31%
2025- 42.5 %

 .

PURA-(Providing Urban Amenties to Rural Areas)

.
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 84 )

- (PPP)  .
D :


100  .


D :


- 

 

 .

5 :

Z 

, 

D :


- rr , r




 ,  


,

,

r,r

 r


 

45 r


DD D
O
:
:


2022-  
Z
3
Z

.


.


50


Z .22.50

 .16.50 .

62,000

:
:


,
r

12 2005 .
2013 r.

2014 .
2013 (NUHM) . 75:25
Z
.


(JSK)



 .

600-,

.700 .


,  .
.12,000 , .

D : (JSSK)


 .

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 85 )
 2013-2014 ,
r
:


:2014-2015

2014  2014) 
42,432

r D(RBSK):


0-18 , ,
, 
r 
r .

:


r , 

.
r r D(RKSK)


:2014

r r .

1000 r  

r ,
, r (r
r ), .

MUDRA-Micro Units Development and Refinance Agency Ltd Bank


  8,2015
.




r
r,  .10
.

.11

l
12 .
r .20 .
.50 .10
(NPFC)

5.75

.


. ,

40% , 20% .
7%

.  .

 - :
,

5.6 (2014)
Z
 . 6.4
2017 7 Z  .
Z
r.
 6.9

. 

r :

2006
750 . . (2015) 14 .
,
.

r 
, r :

, .

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 86 )
r   .22
.

3
Z  : 3
Z

 -r . (.),
 (), ()
Z

r .

 

r  
  , 
-EFC  r  .

  :  r
 ( ) r  
Z

.

2  
Z
 .

 5 :

 Z

5 .

: ..
r
.

10 .

..

.10

35 : 
Z
91 , 33 , 35
159 . 54 48 - 60 -
162 2 , r 40- 40 27 107 3
. 30 43 50 123 , 27 34 32
93, 23 27 41- -91,  22, 21, 26 69,
16, 16 , 20 , 52 4,5,6,7 8 .

 : 

: .

 .15 .

. 3 14
2015 3 , 2016 5.5 , 2017 5.5

 r: 

(IPCC Intergovernmental
Panel on Climate Change)  r  . 24
.

27
37
Z
Z
. 2014 -15 11.5
Z
. 2013 14  10
. 2011- 12  64,316 . 2014 15  88,533

..

 .

:
Z

(Run Away Children) 


27

. r  .

r . 
 . r  .

  : 
(77)  2015, 

1 .

.

. .

13300 r 12  , 1300

 . .
 .  ,


Tabare Vazquez  .

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 87 )
:

5 Z

5 .

6 : r  r

50 ( r) . 6 

.  ( 
),  ,  

r , ,

  , 
  .

2015: 2015 


181  .

 :

,
.

22

 . . r

35
Z
.

r . r

45 75
Z

.
:


  r .


19,2015 .
3 14

.


r  r,
r 

100  56
100 r 

LPG :




-2013

1
291 . ..

 .

15-11-2014 54

.


1-1-2015 .

NIC-National Informatics Centre:


 yahoo, gmail

.


(National

Informatics Centre) -

 .

TROPEX-Theatre Level Readiness and Operational Exercise:


 ,  TROPEX .


, .

INTERNATIONAL RARE DISEASE DAY:




r-28  r , .

80 100 .

UNION :

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 88 )
 .
.

INTERNATIONAL DATA CORPORATION (IDC):


    .
  r r
.
r :


r  .50,000 .1

  ( ) ,

1989-

3D rD:
3- r
-

(Active Pharmaceutical ingredients)

2015- ,

  .

14- :



14- r
14-   ..


Sunderbans:


Building

Resilience for Sustainable Development of the Sunderbans

, r.

:


Z 

 l Z.

87- (

) (2015)

man)
birdman director: r

: (bird

:

:Big Hero 6
BCCI(Board of Cricket Control of India):


r  

SILK ROAD:


79.8  (r) .

NBT
 (National Book Trust)  .
Citizenship act 1955:

2015
(citizenship
(amendment)Bill


2015)

1955-

D O :

(Niloofar

Rahmani,Nadia Sharm Tabassum)

29
Z
49
Z
r

2015-Insurance Laws amendment Bill 2015

(Union Ministry of development of North Eastern Region),

r .




 r - 5- .
 

2015-  r

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 89 )
 Z  12 .




Z 2015-
 (Digital






Gender Atlas)

VIII:

- .


VIII r

   8

2015- : ,. r r .




   

.
:2015









.
:2003 : - (France)

5 :2007:.. (r )
.. r 
 
  

2015 :  (America)
(A

Beautiful Mind).  .
 ;


,

, r, 
   -8 .
2015 D : (,,, ).

2014 D :  . ()
2013 D :  ( )
:







, .






2015 , 34 :
2016- 36 :
37 : .
35 52 8 .




1924- r r
1940-
- () .

2011 34 :

159 
Z
.

5 :

Z
159 (

91)
162 ( 54)
r:107 ( 40)
-123 ( 30)
-93 ( 27)

. :




(ISRO), (DRDO) . .


: (D)


2014

.  :

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 90 )
 . , 
.
:

:
:

2012
2013
2014
2015

:
:
:
:

2012

.


D :
/ 
.

2015
2014
2013
2016


2012 .

: .
:  .
: .
: r ..

... :
,

, 
 .. .

2012 .
2015 :
2014 :
2013 : r ..
2012 :  .


D :

2013
2013
2014
2015

:
: .
: 
:  .
.

D : (2013 )
2015 : .
2014 :  ..
2013 : -

D :

2013 : .
2014 :  .


2015 : . 
2014 :  ..


.. :

2014 .
2015 (. )


2015   .


:
, , ,


1995- .

2014

2014 ( )
2013 ( )
.
r

1998 .

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 91 )
 D :


8, 

 .

1. D :
(  ... )

2. :
( )

3. :
(  ... )

4. O :
( )

5. :
. ()

6. :
r ( )
r D :
r (2015) .

1)
2)
3)
4)
5)
6)
7)
8)

1 .

()
 ()
 ( )
(r)
 ()
 ()
. ()
 ()

 62

2015:

(National

Film

Awards)

1954 1973-
 .

1966- 

r .

:  

13

:  

D :


 ()

r .  ()

( ) ( )

  ()

()

, ()

Gomal and Behind the class wall


 Indias Western Ghats
r
:
()
: ()
:  (, , , )
:
:

 2014 :
  ,
1969-

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 92 )
 2014- r
 .






,

46- 
10 , .

:


 :

2009-2010
2010-2011 (r)


:
.

2009-2010 ( )
2010-2011  ()
, r, r .


2014 :
1957-

 ,

r .

1958

1957 .
, 31- , ,

, (),  .

2008 r .
1) Government Service
2) Public Service
3) Community leadership
4) Journalism, Literature, Creative communication Arts
5) Peace and Understanding
6) Emergent leadership ( )
Emergent leadership ( ) ( 2000 ) .
D (2014) :

Z ( )

()

  ()

()

( )

2014 :
2014 :  (  )

,  
Z
r Z
Z , .. Z
.


 Z

: 
Z


 . .

D :

.. r

 

.


(D )

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 93 )

r   

r .  .

r 
 .

2 r

.


2010  .
2011 
2012 

D
O
:

, r 
.

r  ... .

D D :




2006- - ,

r r.

Z -

O :


(RIGHT LIVELIHOOD)

.

( r )

r ( r r)

( r )

(r )

 (r)

D :
 r 
D :


-  .

r 

D :


.
.(UN) :2014


. r  ,

  ,

 .. (...) 2014
.

:


... .


 ,   .

2014:

:


 ()

()

D: ()


  , r 

 

.



1980

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 94 )


,
r
r

Rugmark 


Z
r

140 

r  , r  .

80,000 

:()


,

 r, ..
.


r , .

:


(USA)

-r ()

 ()

r :


  r 
r .

: ()


 

 Missing

r (Ring

(Villa

person r

Roads)
Triste)
(A Trace of Malice)
()
()

()

Z (r )

()

r :


(LED),

.


r (r)

, (r)

()

 r (FLUORESCENCE)
r

()

r
r :


   
.


45- D :

45- 

 

:


 ( )

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 95 )

:


r r (Behaviour)

r r (  )

D :




(  )
  r

D :

D :




  r


 ( )

:


..

4 ,

O
:


r Z  |
.

D-2( )


Z

-2

 r

Ghats) .
2012- r  (Tiger
Dynasty) ,

-

(Life

Force Indias Western

.


D :

(2015)
2015-  , 

, , , , , ,
r,

 , .


D rD :

(2015)

r r , r r

Z
.

D D :

(2015)

  .

 .

.


r :

r .

 r r 
.

2015  EFG , 

Z Z

    

 .

2015:

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 96 )

  ,


D r

2015:

2015 :

( ).

PULITZER AWARD:
It is an award for the achievements in newspaper and online journalism, literature and musical
composition
It was first awarded in the year 1917 by the effort of Joseph Pulitzer
5-Indian Origin People who won Pulitzer Prize
1. Vijay Seshadri-3 section(literature)(2014)
2. Shddharth Mukhurjee-The Emperor of All Maladies:A Biography of Cancer (Literature)
3. Geeta Anand-Wall Street journal, Journalist (2003)
4. Jumpha Lahiri-Interpreter of Maldies(literature) (Nilanjana Sudhesana Lahiri)(2000)
5. Gobind Behari Lal: Reporter, Journalist (1937).
Pulitzer Prize 2015:
The Wall Street journal won the top journalism award for its mammoth investigate project, Medicare
Unmasked

In this project An Indian-Origin software engineer Palani Kumanan US has shared the Pulitzer Prize for
Graphics team of investigate journalism, in growing recognition of the importance of It tools in reporting.
 : (2015)

r ,
r  

r , r  ,
 .

.

2015 , r 

 ,
r

2008-

2012-

r , 
 r .

.

o
o
o
o

 ()
 ..

 

,  .

r r, ,
r .

:
r :


500 r

, .


.14,000

4 
200 r


711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 97 )



200 1,000 

15- r :

15- r r

r , , r, ,

35,673 

Z :

Z

.


...

343 


 r

 ... r 
 .  .

 .


  

2200

.


.


r , , .

2016-

15- r r .
14 r , 5 , 3  , 14

, .

2009-2011 2011-2014 , , , ,

.


.
 :


r ( )

:


1.
2.
3.
4.

()

r  .1270

r Z Z r

 Z 



()

- :

- .

1,754 . 2

Z .


2600 Z
, , ,
,, , , , ,

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 98 )
219)

Z- DO

220)
221)
222)

 - r .
AP State Enterprises Architecture -e-Pragati
BSNL r 

- 2MBPS

223)
224)
225)
226)

 2015   - r
  - INS Vajrakosh
 8 UNESCO - 1965
 - WIFI

- PROJECT NILIGIRI

227)
228)

 - Khanjar


- O r

229)
230)
231)
232)
233)
234)
235)
236)
237)
238)
239)
240)
241)
242)
243)
244)
245)
246)
247)
248)
249)

Banks On Wheels -
13 - ,
- D
Youth Common Wealth Games 2015 -
W20 -
5G WIFI - BSNL
Order of Merit
Two Years Eight Months and Twenty Eight Night- r-
School Nursery Yojana- -
r- r
  2015 -1925
4,2015 . IPS r   - .
2015  -
NAL MANZIL- -D
r -D
- 12
2015 - D
r , - 56
Be A Teacher- -
Dahi Handi -
Green Climate Fund(GCF) 

- D

250)
251)
252)
253)
254)
255)
256)
257)
258)

-
-  - D
-
Z 2015  -
2%
-
 - -r
2015, -PAHAL
 MAKE IN INDIA r

-Boeing

259)

(FAO)

- .

260)
261)
262)
263)

2015  - A Brief History of Seven Killings


 Freedom of Expression Bjornson Prize 2015 -D
 - 5
 ( & )

Android App- mSehat

264)
265)

BOYCOTT KERALA MOVEMENT 2015  r-


Virus FW80/Garur

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 99 )
266)
Z
() Z .

267)

- .

268)
269)

r -
r r

270)
271)

-1 r -
 r

 INS

272)
273)
274)
275)

55 -
r - l
r , : , ,
 



276)
277)
278)
279)

(879) Z

WIPO Global Innovation Index

2015 81

. r -


PMKKKY.

280)

r - D

281)

&

Accnture & CINI Android App- G-Power.

282)

283)

& -

D D

284)

100 - D

285)
286)

-2015


 2015 -

287)
288)
289)
290)
291)
292)
293)
294)
295)


-
Rupee must fall more to save exports, prevent China dumping- - D
 -
E-Toilet - D
16,2015 -ADR-42300
- Z - D
r  -
  - D

296)
297)
298)
299)
300)
301)
302)

-
In the Light of What We Know- r- D
NASA - Ladee
Mrs, Funny bones- r-
Making India Awsome- r-
-
.

- D

303)
304)

RBI 11 -
. UNFCCC- r -

305)

r - r

& rD

306)

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 100 )
307)
O.

308)

 - Golden

Handshake.

309)

(-)

310)
311)

-BUDDY
r  - r

312)

  2015 -

313)
314)
315)
316)

-
- D
Onion Mission- -
r -

317)
318)
319)
320)
321)
322)
323)
324)
325)
326)
327)
328)
329)
330)

LGBT (Lesbian Gay Bisexual Transgender)- - D


 r -CARAT
14 
-
-r -YUDH ABHYAS
 - r
22,2015 376 r
r -

 - D
-
Locker Facility Smart Valut -ICICI.
?-

Mangolia Gold Award 2015

 - D

331)
332)

?- D 4 10
 24, 2015

?-

333)
334)

 Z Z ?-
financial times 2015- 2015 l 

?-

335)

 30,2015  ?

- INS

336)
337)
338)

World Economic forum Global Competitive Index 2015-16 - 55


17 ?-
 SAGY   2015

?- O r

339)

?-

340)

- 13

341)

1921-22 
Z
?-

342)

2015

- ,

343)

 

 ?- .. .

344)
345)

 2015 ? -
SAGY   r  ?

-
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 101 )
346)
r ?- r .

347)

- D

348)

8  10  

? O

349)
350)
351)

?- BeiDou
?- INS .
E-governnce skoch order of merit 2015 ?-

352)
353)

NASA ISRO 2021 ? - NISAR


r

? -

354)
355)

-  ? - AUSINDEX
.. ?

356)
357)
358)

?
UNESCO Award of Excellance 2015 ?-

RBI ?

SBI & ICICI

359)

,  Australian of the Day2015 ?

360)
361)
362)
363)

r ?-
? Fame India
HIV & AIDS  ? -
 2%

? - D

364)

? Mygov.in

365)
366)

PITCH Black- ?

 r ?
OPERATION VALSALYA
367)
?
- D,.

368)

. .  ()

 2015 ? l.

369)

   r Advantage health care

India, 2015

370)

?-

 2015

? - r

371)

& r

372)

 ?

SKOCH SMART GOVERNANCE ? -

373)

r (USFDA) 

? Keytruda

374)
375)
376)

100% r ? - r
(laptop) D.
  2015 ?-

377)
378)
379)

 27 CAR FREE DAY ? - r


 ? -
l

Z 

Z? D O

380)
381)

 r ? - D
 &   3,2015

?- .

382)

? , - D

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 102 )
383)
UEFA2015-
Z
?-

384)

r  Z

 ?- r

385)
386)
387)
388)
389)
390)
391)
392)
393)
394)
395)
396)

15 -? ,
 r ? - .
. ? .
r ? .
r (MAT) ? A.P.
EXERCISE EKUVRIN-VI Z ? .
Agro-solar Policy- ? -
KANNUP-2 ? -
r ?-
Major port of the year 2014-2015 ? -
  ?-
Smart Villages

397)
398)
399)
400)
401)
402)

SEHAT ?- - Telemedicine


 ? -

r ? - D
l 2015 ? -
? -
r r ..

.  ?

403)
404)
405)
406)
407)

Mobile Application? BHUVAN GANGA


Science Express 2015 - .
7  ?- .. D
?- .
5 r --

1616-

- 543
- 336
- 282
- 62
- 44

- 37




- 14
- 9,30,000






: 1515-6, 2014:






( 13-6, 2014)
- , , , ,
,
) .

 :   .
, ,
: '  , '
.

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 103 )




: '', 2014
' ' 18- .
: .
.

:
. 19
( 1.18 ) , 
. ,
 .

:
. BIMSTEC Bay of Bengal Initiative for Multi Sectoral Technical and
Economic Co-operation . , , , , ,
, .

' .'
.

:
268 .
.

142  
.
: ()
. 15 .
: . 1963 2-1967 14 .
(.....): .






: , ''
.
. ''
.
: ..
..

..
.

:  ''
. 
. 27 12,000 .

28,  12
.

: .
10 GJ 832 .
, 16 .
 (
18).

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 104 )














Mygov.nic.in
.
.
: , ,
28, 2014
.
,
14 
 .

.
:
 , 24 
.
.
 .
 ,
 .
 , ,

.
, , , ,
.
.
. .
.

. ,
, .

'':  ' '


. ,  
 ,  159
 ' ' .

 - Zr.

 - .

 - .

 - 

 - .

- .

 ( ) - .

r 

 - .

- .

r 

,  .

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 105 )

 r

.

1973 (Project Tiger)

- .

- 

- Zr

- r

- .

r - 

r -

- .

 - .

 -  -

 - .

- .

-------------------- -



, ,

1949- .

,




 r







(Nilgiri Tahr)
(hemitrgus hylocrius)

 .  .


(Gloriosa Superba)

. 

(Emerald Dove).  (Chalcophasps Indica)

(palmurah) 
(Borassus Tlumbellitera) .

,  .
:


 . , , ,
.
+=.

. Z
1970- Z
 ..

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 106 )
O


r !


! !
r
! !


(The Secret Way)

  .

(Madras

Presidency)

1969 

 .


1991 .  .

D:

1970-  1972-
-  .

D:


r 
 

(Visa Card),
(Master Card) .

r .

(The Nation Payments Corporation of


India) (India pay)  . Rupay
r .


Rupay  rupees payment

Rupay  r . 

 r.
. .
r .

-----408)

100

IPL-  Z

 - 

Z

[r]

- r

1945-

& 

[ISAC] .

- 

 -. []

44,095:

.  r.

2014-2015 
2,966 r 44,095 . 2013-14 41,129 .
,

- , , , , , , ,

201

Z

INS KALVARI[ ]
409) -r  : 9  .

10 2002 2 

.
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 107 )
 r .


DD
O
r

410) , :

r,

. .10
5.75 . .11
l . 12 .


. r
.20 . .50
.10 .

411)

r r

-

Z 

-  

 -

1.50 /KM
1./KM
- 50 /KM

50000
50000 - 5
- 5 - 10

[]

162 r: -
31
r 12 17,160  111
, 7,110  51

412)


413)

[1994]  -


r

&    r

 

- A.K.
2015-  GREEN PEACE INDIA

414)

 -

415)

[Rafale]

r
[]

10000 MW
-

O EKUVRIN

2015 .
 NITI Ramesh Chand
 UNEP-united environment programme E- 41.8 r
416)
- : 2-0 -
.

WIFI

.
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 108 )
 2015 G20 Ankara r .


r .

417)

 
Z

418)

kuttikuppala surya rao D.

2015

2015-  

-1999 r

419)

99-

-33%

r,

r,

, , r , ) (2015) 0.4
Z
r.

420)

 -

S300

D 1ST

rD -

R.GANDHI .
Hand in Hand Kumming .

421)
   (NITI Aayog)
(National Institution for Transforming India NITI) r () .
422)
r Z Z


- r [r]

42

423)

[2015 -

[ ]

3000 ]

, r .419 .3

86 947

, 
r  .

424)
- Z
425)
2015-
426) : ..
350 . 9
. .

(BRICS-Members: BRAZIL, RUSSIA, INDIA, CHINA, SOUTH AFRICA)BRIC


2010 r . r
r 9 .  . ,

427)

-r :

 . ,  . ,  . , r
 r.  


r ,

,

,

8  

428)

r 
[2015-] Z [ ]

429)


---

r [10 ]
r r Z

r [W.B]
1962-- 

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 109 )
430)  ( r )
. r
.  ,
r  .


431)

1880 .

2003 581 . . 2015


2 590 . . . 21 603 .
.


Enceladus

O D

.


r D ( D)

432)

65:35 ( 50: 50)

Z : , 

.1,

.1.50 . ,

.
,

,

2016-17

Z

r,

Z

, 50

r .

433)

434)

 

r 

Surgeon General [19th]


2014-15

435)

E-

1970- 

r -2014

436)

[CEO)

JF-17 THUNDER [110-]


2015-  SAMSUNG

r 
Z

2015- r

 -

2- -   []

r  [3- ]




1934- r
- Operation Maitri

: r  
r  .

3 .

,  , 


.   ,
 , r
.


711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 110 )
437) : -

  .22 .

438)
. -
2015- 


- l,


Z

439)

Z [ - ]
Z

5-

r []

r [r]

1914-
O: 3 Z

.  r
Z
Z 

440)

.

.

.  
.


r  r

Kochi became 1st Indian city to join World Tourism Cities Federation (WTCF) on 10th August 2015. The Headquarters
of WTCF is in Beijing, China

r -

441)


Z

45 [30 ]

, , , , ,

 Z - r

442)
443)

72 : Z (Boy Hood) .
r

12
100
Z

1 - 5 500

444)


1 500

2015-  - |r
1

24

: , , 
,

1980

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 111 )
.... . 1988
r .....


r -

:2015 [1 ]

4,44,200

20
14
10
10
9
9
4
24

- r
- r
- r
-r
-r
- r

& r

-
-,

445)

23 -
11 -
11 -
11 -
10 -
9
-
5
-
20 -
BCCI- 

446)

 []

r 

 r .
:






D

D

447)

448)

Z

-

- 

449)

450)

r 

ISIS

ISIS - -
451)
2014- -

2011-12 &2012-13
2011-12:
 -
- r []
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 112 )

2012-13
 -  []

452)

r -

- R. []
33  Z- [- ]

, , r,

(CANada-Europe-US-Asia)

1999- . r
, r


(GlobalSat for DRR)


(UN Kalam GlobalSat) r
Z .   r 150

 
r

453)

: r Z

454)
- r
2015- r - [8 ]

r r, (r) 

.. r Z. r 
  .  , , r


3 . ,
, 2 . 190 .

.



r


15- r [2015- ]

 

455) r : r . 23
.

 US-India business council

2015 Global leadership award (PEPSICO), Shobana

bharatia.


r

Disaster

Ready

Assam

.

1. Preeta bansal,
2. Nipun mehtal,
3. Jasjit sing.
456)  29 2015 
 .

457)

Zr


458)

[]

r r

- r

 r

-

r  -
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 113 )

r -- r
r .

2014 84 . 17
r , 19

. r
.  r r
r r

160- :
160 .
137 .  160 1

r .. 

 []

3-

 -

459)




r-

12 

162 ., ,
160 ,  7

,  



r  

r ,
r

()

 

460)



-  [ ]

[OBC] Z -
2014  r r 1

 r   .
  (
)

9
18 . 25.

1994
Z

 r

461)

-r :  r -r

.  .
  Z   . 1995
 Z,

Z 

;  ,  . 
()  , 
. . 
Z ,  Z  Z
 r .
 . .

462)


-1741
 


Z

- 

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 114 )

 rr

463)

360

150

[ r ] -2015

, -10

, -7

300%

: r 5200

. r r
.

464)

..  .







5- .



Z
 
 

465)

r  [ ]

455

 [ ]-

-735

466)

-383

-325

[Astra]

.  

.

 r .



Z
, .


 


r    r 


467)

r -

468)


2015- Z -
2015- r 
Z
[ ]

 [237 ]
March 22
- Z
March 23
-

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 115 )
April 22
-

469)

r () r

19 

. r 
.






.  (  )
, ( )
( )

470)

 -

: r (r. Z)

35

30
1 15 : 30

2014

15

2015 r 1 15 1

471)

472)

2015- r 

62-

- court

- []

- []

- []

474)

[]
[]

-

r -

473)

o
o

r r-

2015- (2000) Z r- 66 (A)


DATA ANALYTICAL CENTER -
2015- r 

LIFE FORCE-INDIAS WESTERN GHATS

 - r

475)


Q and A

- [IFS r]

r - 

150 - A-320
German wing

2014- [1995-]

ISRO
1 r

r 

476)

D:

477)

  ( )

.
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 116 )
 10,000 .

 2015 G4  . (G4-JAPAN, BRAZIL, GERMANY, INDIA).


 ISRO Astronomy research satellite ASTROSAT  28 .
 2015 SASTRA RAMANUJAM AWARD Jacob tsimerman .
    .
r Z

478)

2015- IRNSS

- PSLV-C27
IRNSS-1D

479) 27  1 r
2  28 5.19
, r 4 ( 3
). IRNSS-1D
282 .. , 20 45 .. .
10 . , r .
PSLV r PSLV-C27 29 . ( 1. 2013, Z 1 IRNSS-1A,
2. 2014, 4 IRNSS 1B, 3. 2014, 16 IRNSS-1C)
480)
2015-r

[5 ]

- [RUNNER UP]

2015-

-

-

2015 r  -  [AUS]
-3- (Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV) Mark III) -20
r r 16

r    r

r
Z - r


481)

[]

-10 3 :  -10

2015

, 2  , 3
.

. 1983 r
.

482)

483) 2  :  , r
Z 28
.

484)

r
Z

1968

,
Z
, Z,

1963 r 

 r
Z
.

r.

2 . .

.  , .

485)   Z  :   2014, .
.

18

Z.

  Z  

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 117 )
.  
  .

486)   : r ,
l .

487)

2015- 

488)

489)
490)
491)

19

 -

-, 

 []

- r

  -..
r - r
 -
r -

- Z

2015- 

L.C.
2015- 5
Z

492)

493)
494)

Z  [r]

 - -

2011  11  ,

. , Z .
.  .


2013 .

24,800 . 
890
157 r . 2015,
. 1.3
1,164
495)
 [ ]
496)
r    
497)

Z
-81.83%
498)
r  RUSTOM
- Z - Z
499)
500)

,

r,

[]

501)

2014- 

BIRD MAN

- IDA[ ]

502)

r 
Z

[WEST

215

INDIES]

15 : r 14
Z 3 . 15

503)

504)

. Z

[]

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 118 )

-
-

505)

138

[ ]
[]


[]

506)

20 18

507)

 2-
102 -
508)


 [Z]

509)
r - [ ]
LED


[190]


[ ] -  r

510)

511)

-

CEO- 

r Z r

 Z

512)
513)

2015- r [SWISS]
2014- 
Z

-

Z 




2015 - Z[123- ]

- -r Z

- 
 . 
.

2009 .
300 .  , 
. , . 2013 .. Z

Z

. r .  Z
  .    ,
   r,  r 
, ,   .
  .   
.

, , ,
,

r,

129

.   


2014- r [N.S.S] -

2009- -I
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 119 )
514)
 , 8 r :

 r . 32

2 . 23  .
r    21  3
. 1.75  r, . 4
, 19 , r
17  5 . 6
16  .

15  7 . , ,
8 9 . 14 , 13
 .

 .

515)

r
Z
, r: r


Z
. , r

Z
r (Organisation for Economic
Z

Co-operation and Development (OECD) r.
6.3
Z
5.8
Z
r. r 4.5, 82.
1.5
Z

Z
r.


5 

r 




10
2014-2015 

Kyushu Z Goni

5  74 (12 )
(United States Agency for International Development (USAID))
(Bill and Melinda Gates Foundation (BMGF))

516)

r ..

r

.  ,
.

517)
518)


 r
-

[ENG]
& r

2006-

2014-2015

& 

&

 - H.S.
519) r 147 :  ()
r 173 147 . 
2018
, 26 .
 . 2014 r
 2 .
520)
2015- r  -

r 
Z

521)


.

31 [W.I. ]

r   - [ ]

r 

[]

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 120 )
522)
-:    Z - (e-NETRA

Election Novel Electronic Tracking and Rapid Action)


..  .


[WTO] -  [SWISS]
 - 83

523)

2226
4 30% r
4




D:

r,




524)

Z -
 r

25

525)

526)

527)

528)

229

4-

. []

 -

2015- 

-

  - 

2015-

[]

[]

2015- 

[ ]

[] l

[ ]

Z
[]

- r Z

r 

2- r 

-  []


Z
- r 

Z 

  :   

 ..   
, r.
, , 
 .

529)


-

Infrastructure Development Financing Company-IDFC r


r

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 121 )
  
Z
r  2015 


Shah

Z . 

530)


2016- 20- -
2015- 

 []

- l

r,

3 15 r
9 2-1

r


531)

- 

2015-

[]

35-

[]

2 , 8 , 28

()


2015- r -  [ZIM]

Z Z

. [2- ]

- 

532)

[1984-1988 ]
2014-

[CHAMPION]

533)

- [ ]

- 14 [28000 ]
2014- - [South America]
CBI- 

534)


535)


- 

T.N. - K.
National Award Z 

536)

2014- - GSAT-16

537)

2014-Champions League Hockey- -

538)
539)

- []

r - ,
r  []
r -

C.S.C.L. GLOBE []

2014-  [TIME ]

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 122 )

" 


540)

 EBOLA 
: -7 r.  

 
Z
.

541)
542)

543)

 -

2014- r 

r 

r- 309 r [Z]

r - 




 [U.N. ]-

JUNE 21
2013  .

Z

( r r) Z

. r Z 
 . r 
. r (), ()
.  ,

Z ..  ,
Z


22 Z . , r r

544)

IB - 

545)

Champions League Hockey


German [champion]

Pakistan [Silver]

Australia [Bronze]




- [ l ]

-

r

r:

14

546)
547)

9 ,

Z
r

2014- Z Z -
2014- 

[.]

[]

2014-  l r - []
- DF 41

549)





550)


248
2014- -
ISRO- [CARE] - GSLV MARK-III

548)

9 , r

C.G.S.

RAW- - 
CRPF- -
r [HRIDAY]

Google - []
 [10- ]

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 123 )

r : r
..219134

  -37

(SCO-Shanghai Cooperation Organisation: Members: China, Kazakhstan, Kyrgyzstan,


Russia, Tajikistan, and Uzbekistan- founded in 2001)- 8
r . , , , , ,

6 .  ,

, , , .

10



2016

.
r

2015- r -

551)

st

[1 ]
[2 ]

nd

552)  101 :  101


. . ,



Z,

(98), (100) . r
42, 71, r 63, 92 . ,

52 r  .

 r - 

553)


Z
,
. r 16 . ,
2, 3 4 . (88),

21

Volvo invitational Tournament

Tour de france 2015 r 


Z
chris froome


MAITManufactures Association for Information Technology Debjani Ghosh


Rastriya Avishkar Abiyan 


r (IIM)

554)
555)

r -

2014- . -

 - 

Z
Z Z ..  .

Z Z 

.


556)
557)

2014- 

r  Z r -
Z

 

558)

r -1  
2   

[BJP]

2014-
60 

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 124 )

 


559)
560)

2014- - Air Asia [Q.S.8501]


[WHO] -

(CERN) (1 St non-european

country)


2011-12
Last)

r (


206 

(CARINGS
CARINGS-Child Adoption resource Information & Guidance system

561)
562)

 - - [-25]

2 : .
(2015)
Z r.  . 88
- .

Z
.

563)

r . .

1986-87
(2015) ).

. . (
.

564)
565)


566)

Zr -

2014- Paris Masters Tennis- [Champion]


- Play it my way
r 

567)


568)


569)

570)

The Guard Guarden of the order of the Palonia Flowers


DGP- 
2014- r  - One World Trade Centre

 

 

Z -

2014-

[1955]
[1980]

[120 m]

 []

[2014]

[Champion-Norway]

r Z

Z Z

 11 .






- Z r 21

FIPIC-Forum for India Pacific Islands Co-operation


Thari pension, thare pass
300 (

r
)

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 125 )
 Dipa Karmakar 


2015  Dr. Amalendu Krishna 

571)

r   . r
.

572)

r  -

freedom  
National Urban Health MissionNUHM

Secularisam  . Religious

.IITM-Institute

[TEJAS]

IITM

SAFAR-IR

2022 . r

573)

574)

of Information Technilogy and Management.

ISIS- -  -

-  r [GOA- ]

-

-

-

r -

BARAK-8

PMMY Pradhan mantra Mudra Yojana 1.22


2015
Madnlal laxmandas 
  Amol palekar

:r

Public Enterprises Selection Board Ajith kumar seth

r   Z




Lenova

2014- - - []
12- - 
G-20 [2014]- [r ]

- Z

2 3-2
0-4
. 3-1 r

Z
. 6 1-0

Z
. 3 5-1

575)


l  ,

576) : r 
, ,
.

316201

 .   .
, 
.


(Trissur) 

MAT Minimum Alternative Taz AP SHAH


Z  James alix Michel 3 
1965 r 50 r




711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 126 )

Z

577)

 [264 ]

200 

:2014

578)

-

-

[Champion]
[Champion]

T.N. r - r
579)
: . 1


.
rD






ICIC AND SBI

D D -
r -

D.-

& D
O
80

14

54

 SEHAT r / THE GOVERNMENT OF INDIA (GOL


SOCIAL ENDEAVOUR FOR HEALTH AND TELEMEDICINE
580)

D - r r

... ( )  -
r .
  .

581)

 []

[Champion]
8 
Z

582)  1931 r .
r .
 r 

11 .


r Project insight r

IUHDSS-Integrated Underwater Harbour defence and Surveilance System


Indirana Saelkan

14 Prabhroop Sekhon
Z





2022  
r 

Aug2

r

583)

r -  [1855- ]

1985-  

 - r

C.K.   [BCCI]- l 
2014-   [US]
2014-  
st

-2 [-1 ]

33.86




  - r [231 ]

[2014]
[1988]

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 127 )

34  - Z [- ]

584)   125 (
14)  r .
 . ,  . r,
 . , . ,  . ,
 . ,  . 
.  r 125 .
r - [TVS ]

585)

2016- -




r D

rD

-
-28

586)

587)



588)

I.N.S.

2-
[Italy]
[Russia]

2014-  

LA LIGA [Spain] r - [Argentina]


SMS- -  [Brazil]

E-VISA
ONLINE VISA [13 ]
43 [4 ]

U.N  - 
- C.K.

O O :

589)

.

Z   

 - ,

2014-  -

591)

30 .

590)

[]

Champions League- -

 []

2014- SAARC- 18 - []
-20  : 20 (-20)

1987  . 5 -20
2 .

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 128 )
 r MAST r MAST-Multi-

Applivation Solar Telescope


r SAMAMVAY
Document Application
 Frisbee r
4G (LTE) Airtel 296
-Kamayani-Janata express -machak
Mozambique







r 
Z

592)

Z

[Australia]

2015- SAARC

[Pakistan]
, Z:

593)

, , Z r.

.
D -




D
O
D DD

WRESTLING
2022

.-

2022 r - D




DELHI AND AGRA

594)

- 

EBOLA 

595)

- []

596)

9 :  
3 . Zr ,

Z
Z

,

,  r, ,
, ,
.

10- -




D ..

597)



Z
r []

-

CVC 

598)

Pradeep Kumar [ ]

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 129 )

 Z
r
: -




 - \


Z
-

.. D:

(63) .  , 1984


r. , .2,

1992 ..-

, 

599)

2009

 D
2015 - r
 2015 D
DJOKOVIC ( SERBIA)
 r -
600)


NOVAK

-
 r 

[]

601) D D
602)
:

603)

- [, ]

- []

1893

[OCT 2-2014]

-8
-1
r -2
-3

- 

-1B

10000 km

r -

2014- - &
2014-

604)

605)


-

 -

- r
r:

606)

 

r  []

[US]

GPS

r r r 

(81)  Z 23 .

online police station


Child-Friendly state UNICEF

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 130 )
 Z r r Atul keshap




(Trichy 2 nd)
NITI  NIYATAM

607)

Z 
Z
[6-]

[US]

 

:

 [BSA ]

ISIS  -
2014- -ZZ

30
. , 1  

. 


r:

:


[JAPAN]

LED

:




[US]
[US]
[German]

608)

:


:


609)

[IND]
[PAK]


Z
ST

US-l [1 -225 ]
US- [2ND 220 ]

SWISS-   [3RD-195 ]

TH

INDIA- [5 -122 ]
EBOLA-
ST

r [1 ]

EUROPE UNION [2ND]


RD

[3 ]
TH

 [4 ]

[5TH]

[FRANCE]

r :

Z


...

-1913 []
-1930 []
-1979 []
-1998
[]

-2014 []

r :

-1983 []

-1968 []

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 131 )

-2009 []


[1983]

- 

610)
611)

2016- EURO CUP []-

 -

100 - [1ST]

16 :  16
Z 28 Z 1 .
613)

EBOLA

612)

r:
:

1968
Z

 DEC-10

6 7 .
7 ,
, . 8

614)

-7

[FRANCE]

-7

, , , , r, r,
 Z .

r r

Z

Agro-solar policy

Pro-kabaddi league 2015 (U MUMBA)

r .

615)


Z
:  


)

616)

The straits times Asian of the year 2014 

4 l ,
Z
 , (
3  .

   21

100  . ,
l 
. 24 , ,
Z ,
, , , .
 .48 . -
.
- BCCI






50 D

D D- D
D

2015- .

D
- r


617)

()

. 1 500
.
Z
Z , Z ,
.   ,
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 132 )
. , .50
.

20- D
14- D-
O - Astrosat






D- .
O

618)

2014- Z r - r

619)




..   [2014- ]-

 r -

Apple, Facebook


Z
[ ]

r , -

85%

IAAF-International Association of Athletics Federations scbastian coe 


IAAF   Asille sumariwalla 

. Anuban kher

Babasaheb Purandre 

Vidhyalakshmi

(PMVLK-Pradham mantra vidhya lakshmi karyakram)




620)

r r - K.T.M.

-

NSG- 

J.N. r

National Security Guard

621)

80% 

r r - Z


 .

1993 12  257
713  . r Z

. ,  
.

 

1994




622)


PSLV C-26 [ROCKET]


IRNSS 1-C [SATELLITE]

2014- 
r - 

[NIYATAM-Niti Initative to yield aspirational targets and Actionable Means


48 ASEAN r
Swaraj parv
Ajeef kumar saroj IGNOU




623)





SCHOOL nursery Yojana

2014-  []

[Champion]
[SAU] -
r 67- -
2014-   -
D : 1. - r,
r . 2. 2020-  , 3.
 4. , 5. , 6.

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 133 )
, 7. , 8. r, 9.
,

10. , 11. , 12. r, 13. r

624)

625)

[]

11



r [OCT 31]
2014-

[Z]

- [2 ]

 r

626)
627)

628)


629)

Z
 [ ]

2014- Z r -
Z
l 

P-NOTE [PARTICIPATRY NOTE]


Pro Kabadi League-




WIFI - 

31 Australia- - [cricket]
BBC- - 



2014- r -

630)

 :  

    
 .

631)

12  . 33

.


 r

Order of the merit 

 



NABARD Green Climate Fund r


PAHAL 13.9 

 
Z

632)



 - INS.
l  - [13 ]

675 ,

680 Z Z 

633)

ULFA -

Z Z

[42ND]
M.[41 ]
H.L.

ST

- Z

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 134 )

[]

634)
NATO- - 
U.N. :

77% [15-19 ]

635)

[ ]

99% r -
Z

11 YUDH ABHYAS

 r hamida salem 

 


 .

national Fingerprint data base


2 Z r . FIPIC-Forum for India pacific Island c-Operation.

636)

U.S. :

-r

- r [

[Champion]
Champion-]

. r - Z

2015; r 2015

.

r 
 
.   - r -

.

.  . 


.
: 

637)


Z

Z
.

7 2022
Z
. 2
Z
. 7 3
.



16
2015 Tpp nair, sp mista, romeo james 
English league
Z
Aditi Chauhan
 (Indian women team goal keeper)

638)

48

.


Co2

TNS Trikand

nonofibres

LED RISTHA r (Rajiv Gandhi Illumination


scheme for Hill town Advancement)

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 135 )
639)

Z
[2014- ]- rr

[JAPAN]


WIFI

- Z

640)

641)

Champions: [2014]

- r

r -r

U.N.:

[1st]
- [2 ]

 -

nd

642)

Z Z


r  -

WIFI - 

Youth Abyas-2014

 -

2015
5 r , , r,
. 100
r .

15
18 20  . 10

r ,


2 r

r.  r
 r

643)

[ ]

644)

1 - [IBM]
2ND-r [GENERAL MOTORS]

RD
3 - [PEPSI]

2014- [17 ]

ST

 [ r]

2018- []

Z
l

-

[CHINA]

- 

2014- -

645)

646)


647)


648)

 3-

U.N. -  []

2014- -
Z

r [2014-]

ISI - r 
2014- Right Livelihood Award
[U.S]

[PAK]

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 136 )




[US]
1980 r

 -

649)

[NOV 5 2013 - SEP 24 2014]

[MAKE IN INDIA]
EBOLA r -

-

T.N- -
Rs.190 [1500 750 ]

: [ ]

: -
-

IBSA :

India Brazil South Africa

G-4 :

650)


28 Z

[2014-]

-2C

651)

11-07

Z
[ ]

  []

:
- []

652)

 -

Common Wealth Games

,

&
&

[IGBC] -




- 

2014- [ r]

Z [China]

[China]

  [Indonesia]

[Afhan]

The Citizen Foundation [Pakistan]

[Phillipines]
653)
-

r - 

654)
UNITAR r : . , (United Nations
Institute for Training and Research (UNITAR)) r 
..  -  .

655)


- r
r 

S.K. JAIN
Sindicate Bank
Common Wealth Games

Australia [GOLD]

656)

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 137 )

India [SILVER]

 Z

Europe Union -

67B/ - 

 - Z 

NDB : r (, , , , r)
(New Development Bank (NDB)) 
r 21 . r
3.15 .

150 D

2
Z


, 

1994- . , r 
2005- . r

657)

Common Wealth Games

[5- ] [64 ]
st

[1 ]
nd

Australia [2 ]

-

r  Z

658)
659)


660)

661)


5  Rs.37500/YEAR

-
[] - []
- r

2014- 

16

 []

-

- Z

[champion]
[champion]

  [  ]

r 

-

[JIC]

RAW,IB,DIA-
15- r - r

 [] - 

[2ND]

2010-
2011-
2012-

Z - Z -2014

T.N- r - 

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 138 )
662) Z : r 2015

Z

r.

663) r
 1996
.  .
18 .

W75N(B) VLA2 r. 4200

. r r . r

300 . 

.

664)

2014- Super Cup Football

Real Madrid Champion

Europe Champion [Vs] Champions League Champion


2014- [4 ]

 [- r]

[ ]

2014-
r  []

,  [ ]

RBI ]

INS KOLKATTA
-

[ADMK]

10 -
FIFA - 

- ISL 
25 - r
UPSC- -

665)


2014-

666)
667)

r  - 

CRDF 
Z
[2014-]- Z []

162
Rebooting Government D O
GSAT- 6
-GSLV- D6
671)
2015 O -7 . - D
668)
669)
670)

672)


673)

- -  [r ]

ISIS -

r  [2014- ] l

674)

675)


[PAC] - K.V.THOMAS


- 
 -

INS KAMROTA

[r]
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

676)

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 139 )
677)
- Mumbai to Lonova



Z


r, 

2022-
2018 r

1980 .
. 36  r-- Z


2014-  - [-]
IMF - 

678)
679)

D.

8- r 2016 r
19- D D-
2015 -
19- D r






680)

[AUG 25 2014]

JAN 26 2015- 7.5


2014- Z
[]
[2014]

100 - r

681)

682)

 []

6  ,


Z
, r  r 
.

683)

[2014]-

,

(2010

2012

,

...  

),
.

2013

  
 .
 

684)

2014- r -

 r -

2014-ISRO

SPOT-7
o [German]
o NLS 7.1 &2 [Canada]
o -1 [Singapore]
PSLV C-23

685)


686)

Z
[]

2014-SEP- - Orkut [Google]





[MERS]
[MIDDLE EAST RESIPRATORY SYNDROME]

2014- - [CRPF]
2014- - 13

687)

, , 

2014-  -  [ ]

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 140 )

 -  


688)




689)

r 

[ ]

[

[2014-JULY 4]

[The Daily Show]


Daily Show]

r -

L-Universal

2014 

[]



[Runner Up]

r -
 - [ISIS Z]

Z

Z
:


Z
  .

 D D- 31 BALLS
 316201 -
 2015 -

690)

691)

2014-
r

54

D
r

, 51 r r


. r
.

1961

34

692)

693)

 [1997-]

- 

[UN ]

[1ST]
[2 ]

ND

2014 :

l:

o
o

41 2050- 81.4

[49%]
[49%]

D.D.KISSAN
100
Z - 7060
-2.51
9
- e-VISA

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 141 )

, Z r  



2011-
5 - Jammu and Kashmir

Goa

5 IIM

- Himachal Pradesh
Punjab
Bihar
Odissa
Maharastra

2.5

r -

..- .

o
o
o
o
o
o
o
o




 Jammu





2014 r 
[India]

[US]

694)

and Kashmir [ ]

Z [  ]

2019-
Z

Bio Metric 
55 -
2030  r
. , 
 

Z
,  , r , l

Z


695)






2014- BRICS - [6- ]


2014-

German [Champion]

Argentina [Runner Up]


Golden Ball Award
- Messi
Golden Boot Award
- James Rodriguez
Golden Gloves Award - Manuel Noyer
 r

-

r - 

 Z Z- S.K.

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 142 )
696)
-


2013- -


, , , , 

2015- BRICS- - [7- ]


BRICS BANK -10000  l

 - [6 ]

697)

- [ ]

[]

[MOBILE URINAL]
348 -35
2014- FIFA r
ST

 [1 ]
ND

Argentina [2 ]
RD

Netherlands [3 ]
HIV [U.N. ]- [3- ]
2015- IBSA

India,Brazil, South Africa


2014- -r - Delhi []
r - 4408

19 40 satellite

698)








Z
-

Zr, , ,r,

MH-17

-

699)
700)


20- - []
21- 2018- Common Wealth - Australia
2006-

2010-
[UN ]

[6- ]
ST

 [1 ]
ND

[2 ]

- 

& SC  r -

INDIAN AIR FORCE AND JAPAN

AIR FORCE
D D





r -

701)

AIIMS -

. :

[3- ]

[2 ]

702)

FARMA CITY - []
UNICEF 
1959 -3 

703)

Common Wealth Game- - 

r 

-

 -

2014-


711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 143 )
704)
Common Wealth Games- 5- 






r []

3G r r - AIRTEL

2014-  - []
JULY 26 MY GOV

.-

(UN GlobalSat initiative as a tribute to Late Dr.Abdul Kalam by renaming it UN Kalam GlobalSat)

705)

: [r]

r -

Common Wealth Games- Z


Z [77kg r]

706)


r r  -

707)

C-17 GLOBE MASTER

Common Wealth Games- 

 []

13- Z

r 

[362 ]

4 :

, (-

(WRI-World Resource Institute)  .


Z
. r (14.40%),
25.26
(10.16%), (06.93%), (05.36%), (03.11%), (02.34%),
(01.76%), (01.67%), (01.65%) .
-





D D

DRDO

36 D -

.-

- (TOWARDS DIGITAL) -

NOBEL PRIZES- 2015


2015- r Z 
2011-  -

2013-
4

, Z , Z r l, Z 
Z 


2015 r  

 


2015- r ,
 





.  ( )

r 

Avermectin

r

.

.,

 r
711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 144 )
.



r, ,

..  , r  r 
r r

r:
r ,

2015

r 



 r 


 

r


 r r, r

 

2014- r

r  

2014 

2013  ,  


Z
: Z r
  
2015 Z .

r l .
- : 


217

r

3 : r

r ..

l- : l r


3-1
Z

- : 6
r

2009

: , ()
r 

19 
30

r .

r .

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 145 )

IAS-2016 PRELIMS / MAINS COURSE

From Dec.6th 2015


GROUP-2A TEST SERIES AFTER DIWALI
GENERAL STUDIES - 15 TEST.

- 10 TESTS.

GENERAL ENGLISH - 10 TESTS.

SOON SCHEDULE @ WEBSITE.

FOR DAILY WHATSAPP GK/CA ALERTS


To get GK/CA Daily Alerts, From your whatsapp mobile, whatsapp "ALERTS" to 9840400825.
FOUNDER MR.RAJABOOPATHY IS DIRECTLY GUIDING THE FOLLOWING CENTRES.
CHENNAI : 711 PH Road, Anna Arch Signal, NSK Nagar. Ph-9840400825, 9840398093.
COIMBATORE : No.343, First floor, 7th Street, Gandhipuram. Ph - 9865054723.
CUDDALORE : No 16, Bharathi road, (Opp to new cinema theatre)Ph- 9843809333.
HOSUR : Old telephone exchange road, (Opp)Parimalam school, Near Taluk office, Ph-9791449448
KANCHIPURAM:41-Mandi St, Opp. Joy Alukkas, Opp.TMB Bank,Ph: 98404 33955, 98403-98093.
KRISHNAGIRI : 1/374-6,Royakottai road, Near HDFC bank, Thulasi Pharmacy(upstairs),Ph-9597598359
MADURAI : 165 North Veli St, Near Poorvika,Opp. Dist Central Library,Simmakkal
Ph- 9840433955, 9840398093, 9842983068.
NAGERCOIL : 47/6C- CHIDAMBARANATHAN STREET, OPP COLLECTORATE, RAMAVARMAPURAM. Ph: 9488251744, 9629819722
SALEM : 101,RASI GARDEN, ARRS MULTIPLX ROAD, NEW BUS STAND, Mob.no :9787033841 , 8144775858.
SANKARAPURAM : Kallai Main Road. Ph-8608495935, 9442135862, 9043317295, 9943997708
THIRUKOVILUR : 16, PERIYAR St, NGGO Nagar, Ph- 80563 19886.
TRICHY : Jeevan Medical Centre, Upstairs. Bheema Nagar, Ph-9944629467 & 8807667627
SUMMER OLYMPIC GAMES
HOST
ANCIENT OLYMPICS

YEAR
776 BC

GAME

1896

1916

VI

FIRST MODERN OLYMPICS. Athens (Greece)


Cancelled Because of World War I

1940

XII

Cancelled Because of World War II

2008

XXIX

Beijing (China)

2012

XXX

London (UK)

2016

XXXI

Rio de Janeiro, Brazil

2020

XXXII

Tokyo, Japan

YEAR
1924

WINTER OLYMPIC GAMES


GAME
HOST
I
Chamonix (France)

2010

XXI

Vancouver (Canada)

2014

XXII

Souchi(Russia)

2018

XXIII

Pyeongchang, South Korea

2022

XXIV

Beijing ,China

YOUTH SUMMER/WINTER OLYMPIC GAMES


YEAR
GAME
HOST
2010
I - SUMMER
Singapore
2012

I - WINTER

2014

II - SUMMER

Innsbruck (Austria)
Nanjing (China)

2016

II WINTER

Lillehammer (Norway)

2018

III - SUMMER

Buenos Aries (Argentina)

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 146 )

INDIA IN OLYMPICS
India officially participated in the Olympics for the first time in the sixth Olympic Games (1920) at Antwerp, Belgium.
The Indian Olympic Council was established in 1924. Sir Sorabjee J. Tata was its first President.
Medal
Silver

Name/Team
Norman Pritchard

Silver

1900 Paris

Athletics

Event
Men's 200 metres

Norman Pritchard

1900 Paris

Athletics

Men's 200 metre hurdles

Gold

National team(1st Gold)

1928 Amsterdam

Field hockey

Men's competition

Gold

National team

1932 Los Angeles

Field hockey

Men's competition

Gold

National team

1936 Berlin

Field hockey

Men's competition

Gold

National team

1948 London

Field hockey

Men's competition

Gold

National team

1952 Helsinki

Field hockey

Men's competition

Bronze

Khashaba Dadasaheb Jadhav

1952 Helsinki

Wrestling

Men's freestyle Bantamweight

Gold

National team

1956 Melbourne

Field hockey

Men's competition

Silver

National team

1960 Rome

Field hockey

Men's competition

Gold

National team

1964 Tokyo

Field hockey

Men's competition

Bronze

National team

1968 Mexico

Field hockey

Men's competition

Bronze

National team

1972 Munich

Field hockey

Men's competition

Gold

National team

1980 Moscow

Field hockey

Men's competition

Bronze

Leander Paes

1996 Atlanta

Tennis

Men's singles

Bronze

Karnam Malleswari(1st Woman)

2000 Sydney

Weightlifting

Women's 69 kg

Silver

2004 Athens

Shooting

Men's double trap

2008 Beijing

Shooting

Men's 10m Air Rifle

Bronze

Rajyavardhan Singh Rathore


Abhinav Bindra(1st and only
individual Gold Medal)
Vijender Singh

2008 Beijing

Boxing

Men's 75 kg

Bronze

Sushil Kumar

2008 Beijing

Wrestling

Men's 66 kg Freestyle

Bronze

Gagan Narang

2012 London

Shooting

Men's 10m Air Rifle

Silver

Vijay Kumar

2012 London

Shooting

Men's 25 Rapid Fire Pistol

Bronze

Saina Nehwal

2012 London

Badminton

Women's singles

Bronze

Mary Kom

2012 London

Boxing

Women's flyweight

Bronze

Yogeshwar Dutt

2012 London

Wrestling

Men's 60 kg Freestyle

Silver

Sushil Kumar

2012 London

Wrestling

Men's 66 kg Freestyle

Gold

Games

YEAR
1930
2010

Sport

COMMONWEALTH GAMES
GAME
HOST
I
Hamilton (Canada)
XIX

New Delhi (India)

2014

XX

Glasgow (Scotland)

2018

XXI

Gold coast Australia

2022

XXII

Durban - South Africa

XX COMMONWEALTH GAMES 2014 MEDAL TABLE


Rank
Nation
Gold
Silver
Bronze
Total
1
58
59
57
174
England
2
Australia
49
42
46
137
3
Canada
32
16
34
82
4
19
15
19
53
Scotland
5
15
30
19
64
India
6
New Zealand
14
14
17
45
7
8
9
10

South Africa
Nigeria
Kenya
Jamaica

13

10

17

40

11
10
10

11
10
4

14
5
8

36
25
22

AFRO-ASIAN GAMES
The first-ever Afro-Asian Games were held in 2003 at Hyderabad (India).

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 147 )

ASIAN GAMES
HOST

YEAR

GAME

1951

1982

IX

2010

XVI

New Delhi
(First time Colour Telivision in India)
Guangzhou (China)

2014

XVII

Incheon (South Korea)

2018

XVIII

Jakarta(Indonesia)

YEAR

GAME

1984

Kathmandu (Nepal)

1987

III

Calcutta

1995

VII

Madras

2010

XII

Dhaka

2016

XII

Guwahati,Shillong

2019

XIII

Kathmandu (Nepal)

New Delhi

SOUTH ASIAN GAMES


HOST

WORLD CUP CRICKET


HOST

YEAR

GAME

1975

England

1983

III

England (India won West Indies)

2011

India/Sri Lanka/Bangladesh

2015

XI

Australia/New Zealand

2019

XII

England and Wales

2023

XIII

India

FIFA WORLD CUP FOOTBALL


HOST

YEAR

GAME

1930

2010

XIX

South Africa (Winner : Spain, Runner : Netherland)

2014

XX

Brazil

2018

XXI

Russia

2022

XXII

Qatar

YEAR

GAME

1971

2010

Uruguay

HOST

(Winner : Uruguay, Runner : Argentina)

(Winner : Germany, Runner : Argentina)

WORLD CUP HOCKEY


WINNER

RUNNER

Barcelona (Spain)

Pakistan

Spain

XII

New Delhi

Australia

Germany

2014

XIII

The Hague (Netherlands)

Australia

Netherlands

2018

XIV

India (Bhubaneshwar)

Future Event

Future Event

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 148 )

103rd AUSTRALIAN OPEN 2015 (19Jan-1Feb) Hard Court Melbourn


EVENT

Men's singles
Women's singles
Men's Doubles
Women's Doubles

Mixed Doubles

WINNER

RUNNER

Novak Djokovic (serbia)


Serena williams (USA)
Simone Bolelli
(Italy),Fabio Fognini
(Italy)
Bethanie Mattek Sands
(USA),Lucie
safarova
(czech republic)
Martina
Hingis
(switzerland),laender
peas (India)

Andy Murray (Britain)


Maria Sherapova (Russia)
Pierre-Hugues Herbert
(France),Nicholas Mahut
(France)
chan yung jan (chinese
Taipei),Zheng jie (China)
Kritina
Mladenovic
(France),
Daniel Nestor (canada)

114th FRENCH OPEN 2015 (May 24 -June 7) Clay Court - Paris


EVENT
WINNER
RUNNER
Mens Singles

Stan Wawrinka
(Switzerland)

Novak Djokovic (Serbia)

Womens Singles

Serena Williams (USA)

Lucie afov (Czech


Republic)

Men's doubles

Ivon Dodig (Crotia)


Marcelo Melo (Brazil)
Bethanie Mattek Sands
(USA),
Lucie Safarova (Czech
Republic)
Bethanie Mattek Sands
(USA),Mike Bryan (USA)

Bob Bryan and Mike


Bryan (USA)
Cassey
Dellacqua
(Australia),Yaroslova
shvedova (Kazhkasthan)

Women's Doubles

Mixed Doubles

Lucie Hradecka (czech


republic),Marcin
matkowski(poland)

129th WIMBLEDON CHAMPIONSHIPS 2015 (29th June to 12th July) Grass Court London
EVENT
WINNER
RUNNER
Mens Singles

Novak Djokovic (Serbia)

Womens Singles

Serena Williams

Ladies Doubles

Men's Doubles

Mixed Doubles

(USA)
Martina hingis
(switzerland),Sania mirza
(India)
Jean julien rojer
(Netherland),Horia Tecau
(Romania)

Leander paes
(India),Martina hingis
(switzerland)

Roger Federer (Swiss)


Garbie Muguruza

(venuezula)

Ekaterina Makarova (Russia) &


Elena Vesnina (Russia)

Jamie Murray (Britain),John


peers (Australia)
Alexander peya
(Austria),Timea Babos
(Hungary)

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 149 )

135th US OPEN 2015 (August 31 to September 13) Hard Court New York
EVENT
WINNER
RUNNER
Mens Singles

Novak Djokovic (serbia)

Roger Federar (switzerland)

Womens Singles

Flavaia penetta (Italy)

Roberta vinci (Italy)

Mens Doubles

pierre-Hugues herbert
(france),Nicholas mahut (france)

Jamie Murray (Britain) and


John peers (Australia)

Women's
Doubles

Martina hingis (switzerland),


Sania Mirza (India)

Mixed Doubles

Martina hingis (switzerland),


leander paes (India)

Cassey Delacqua(Australia)
Yaroslava
shvedova
(kazhkasthan)
Bethanie Mattek Sands
(US),
Sam Querrey (US)

20th CHENNAI OPEN 2015 (5 to 11 January) Hard Court - Chennai


EVENT
WINNER
RUNNER
Singles

Stanislas Wawrinka (Switzerland)

Alja Bedene (Slovenia)

Doubles

Lu Yen-hsun (Chinese Taipi()&


Jonathan Marray (UK)

Raven Klaasen (S.Africa) &


Leander Paes ( India)

2012- NATIONAL YEAR OF MATHEMATICS.


UN OBSERVANCES INTERNATIONAL YEARS
2016
International Year of Pulses
International Year of Camelids
2015
International Year of Light and Light-based Technologies
International Year of Soils
2014
International Year of Small Island Developing States
International Year of Crystallography
International Year of Family Farming
International Year of Solidarity with the Palestinian People
2013
International Year of Water Cooperation
International Year of Quinoa
2012
International Year of Cooperatives
International Year of Sustainable Energy for All
2011 /International Year of Forests
2010 International Year of Biodiversity
2009 International Year of Astronomy
2008
International Year of Planet Earth
International Year of Languages
International Year of Sanitation
2004 International Year of Rice
2006 International Year of Deserts And Desertification
2005 International Year of Microcredit, International Year of Physics
2003 International Year of Freshwater
1998 International Year of the Ocean
1996 International Year for the Eradication of Poverty
1995 United Nations Year for Tolerance
1993 International Year for the Worlds Indigenous People

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 150 )

1992 International Space Year


1990 International Literacy Year
1986 International Year of Peace
1985 Year of The United Nations
1981 International Year for Disabled Persons
1979 International Year of The Child
1975 International Womens Year
1974 World Population Year
1970 International Education Year
1968 International Year for Human Rights
1965 International Co-operation Year

UNION GOVERNMENT
President of India
: Honourable PRANAB MUKHERJEE.
Vice-President of India
: Honourable MOHAMMAD HAMID ANSARI.
Speaker, Lok Sabha
: Honourable Sumitra Mahajan
Chairman, Rajya Sabha
: Honourable Mohammad Hamid Ansari.
Deputy Speaker, Lok Sabha
: Honourable Thambidurai.
Deputy Chairman, Rajya Sabha
: Honourable P.J.Kurien.

COUNCIL OF MINISTERS
CABINET MINISTERS

Arun jaitely
Hasimarat kaur badal
Radha mohan singh
Raj nath singh
Sushma swaraj
Shimriti zubin irani
Uma bharati

Prime Minister and also in-charge of the Ministries/Departments not specifically allocated to
the charge of any Minister viz.:
(i) Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions;
(ii) Ministry of Planning;
(iii) Department of Atomic Energy;
(iv) Department of Space, etc.
Finance,corporate affairs,Information and Broadcasting
food processing industries
Agriculture
Home Affairs
External Affairs,overseas Indian affairs
Human Resource Development
Water resources,river development and ganga rejuvenation

Harsha vardan

Science and technology,Earth sciences

Ramvilas paswan

Consumer affairs,food and public distribution

Ananth kumar
Kalraj misra
Meneka gandhi
Venkaiah naidu
Ashok gajapathiraju
pasupathi
Sadananth gowda
Ravi sankar prasad
Suresh Prabhu
Anandh geete
Manohar parikkar
Narendra singh tomar
Nitin jairam gadkari
Jual oram
Najma hepatulla
Thawaar chand gehlot
Nadda J P
Chaudary Birendar
Singh

Chemicals and fertilizer


Micro,smalland medium enterprises
Women and child development
Urban Development & Parliamentary Affairs,housing and urban poverty alleviation
Civil Aviation

Narendra modi

Law and Justice


Communications and Information Technology
Railways
Heavy Industries and Public Enterprises
Defence
Mines,Steel
Road Transport and highways,Shipping
Tribal welfare
Minority Affairs
Social justice and empowerment
Health and Family Welfare
Rural Development,Panchayat raj,Drinking water,Sanitation

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 151 )

v.k.singh
Jitendra Singh
Prakash javadekar
Santosh kumar gangwar
Piyush ghoyal
Dharmendra pradan
Shripad yesso naik
Sarbanand sonowal
Inderjit singh rao
Nirmala sitaraman
Bandaru Dattatreya
Rajiv Pratap Rudy
Mahesh Sharma

MINISTERS OF STATE (Independent Charge)


Statistics and programme implementation.
Development of North eastern region.
Information & Broadcasting,environment, climate change and forest
Textiles
Power,coal,new and renewal energy
Petroleumand natural gas corporation
AAYUSH
youth affairsand sports
Planning
Commerce and industry
Labour and employment
Skill Development and entrepreneurship
Culture,Tourism

Mukhtar Abbas Naqvi


Ram Kirpal Yadav
Haribhai Prathibhai Choudary
Sanwar Lal Jat
Mohanbhai Kalyanjibhai kundariya
Giri raj singh
Hansraj Gangaram Ahir
G.M.Siddeshwara
Manoj sinha
Nichalchand
Upendra kushwala
P.Radhakrishnan
Kiren Rijiju
Krishna pal
Sanjeev Kumar Balyan
Manushkbhai Danjibhai Vasava
Raosaheb Dadarao Danve
Vishnu deo sai
Sudharsan Bhagat
Ram Shankar Katheria
Y.S.Chowdry
Jayanth Sinha
Rajyavardhan singh Rathore
Babul supriya

MINISTERS OF STATE
Minority affairs,Parliamentary affairs
Drinking and Sanitation
Home affairs
Water resource,river development and ganga rejeuvenation
Agriculture
Micro ,small and medium enterprise
Chemical and fertilizers
Heavy industries and public enterprises
Railways
Panchayat raj
Human Resource Development
Road Transport and Highway,Shipping
Home affairs
Social Justice and empowerment
Agriculture
Tribal affairs
Consumer affairs , food and Public Distribution
Mines,steel
Rural Development
Human Resource development
Science and technology,earth science
Finance
Information and broadcasting
Urban Development,Housing,and urban poverty alleviation

Sadhvi Niranjan jyothi


Vijay Sampla

Supreme Commander
Chief of the Army Staff
Chief of the Naval Staff
Chief of the Air Staff

Food and processing industries


Social Justice and empowerment
CHIEFS AND ARMED FORCES
Pranab Mukherjee
General dalbir singh suhag
Vice admiral R.K.Dhowan
Air Chief Marshal Arup Raha

No.
1)

STATES
Andhra Pradesh

Amaravathi

CAPITALS

GOVERNORS
E. S. L. Narasimhan

CHIEF MINISTERS
Chandra babu

2)
3)
4)

Arunachal Pradesh
Assam
Bihar

Itanagar
Dispur
Patna

Jyothi Prasad Rajkhowa


Padmanaba Balakrishna
Ramnath Govind

Nabam Tuki
Tarun Gogoi

5)
6)
7)
8)

Chhattisgarh
Goa
Gujarat
Haryana

Raipur
Panaji
Gandhinagar
Chandigarh

Balramji Dass Tandon


Mirdhula sinha
Om Prakash kohli
Kaptan Singh Solanki

Raman Singh
Lakshmikanth parsekar
Anandipen patel
Manohar Lal Khattar

9)
10)

Himachal Pradesh
Jammu and
Kashmir

Shimla
Srinagar (Summer)
Jammu (Winter)

Acharya Dev Vrat


N. N. Vohra

11)
12)

Jharkhand
Karnataka

Ranchi
Bengaluru

Draupadi Murmu
Vajubhai Vala

Virbhadra Singh
Mufti Mohammed
sayeed,Niramal kumar singh
(deputy chief minister)
Raghubar das
K. Siddaramaiah

Nitish kumar

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 152 )

13)
14)
15)
16)

Kerala
Madhya Pradesh
Maharashtra
Manipur

Thiruvananthapuram
Bhopal
Mumbai
Imphal

P.Sadasivam
Ram Naresh Yadav
C.Vidyasagar Rao

17)
18)
19)
20)
21)
22)
23)
24)
25)

Meghalaya
Mizoram
Nagaland
Odisha
Punjab
Rajasthan
Sikkim
Tamil Nadu
Tripura

Shillong
Aizawl
Kohima
Bhubaneswar
Chandigarh
Jaipur
Gangtok
Chennai
Agartala

26)
27)
28)
29)

Uttarakhand
Uttar Pradesh
West Bengal
Telangana

Dehradun
Lucknow
Kolkata
Hyderabad

V.Shanmugamnathan
Nirbhay Sharma
Padmanabha Acharya
S.C.Jamir
Kaptan Singh Solanki
Kalyan singh
Shrinavas Dadhasaheb patil
K.Rosaiah
Keshari Nath Tripathi (Addl.
Charge)
Krishna kant paul
Ramnaik
Kesari nath Tripathi
Narashiman

V.Shanmganathan
(Addl Charge)

Oomen Chandy
Shivraj Singh Chouhan
Devandra Fadnavis
Okram Ibobi Singh
Mukul Sangma
Pu Lalthanhawla
T.R.ZeliangS
Naveen Patnaik
Parkash Singh Badal
Vasundhara raje
Pawan chamling
J. Jayalalitha
Manik Sarkar
Harish rawat
Akhilesh Yadav
Mamata Banerjee
Chandera sekar rao

UNION TERRITORIES
1)
2)
3)
4)
5)
6)
7)

Union Territories
Andaman and Nicobar Islands
Chandigarh
Dadra and Nagar Haveli
Daman and Diu
Lakshadweep
Pondicherry
Delhi (National Capital Territory)

Narendra modi
Aravind panagariya
Sindhushree Khullar
Handayala
Lakshminarayanaswamy
Dattu
Raghuram Rajan
Sumitra mahajan
Hamid hansari
Kurien P J
Thambidurai
Vacant
Gulam Nabi Azad
Shumsher K. Sheriff
Anoop Mishra
K.V.Chowdary
Stuti Narain Kacker
Vijay Sharma
Ajit prakash shah
P.V.Reddy
Justice Cyriac Joseph
(acting)
Lalitha Kumaramangalam
Eswaraiah
Deepak Gupta
Naseem Ahmed
Punia P L
Rameshwar Oraon
Syed Nasim Ahmad Zaidi
Achal Kumar jyothi
Om Prakash Rawat
Vijay L. Kelkar
Y.V. Reddy
Sam Pitroda
Amitava Bhattacharya
M.S.Swaminathan

Capital
Port Blair
Chandigarh
Silvassa
Daman
Kavaratti
Pondicherry
Delhi

Lt. Governors/Administrators
Ajay Kumar singh
Kaptan singh solanki
Ashish kundra
Ashish kundra
H. Rajesh Prasad
Lt.General Ajay Kumar Singh
Najeeb Jung

Chief Minister
No CM Post
No CM Post
No CM Post
No CM Post
No CM Post
N. Rangaswamy
Arvind Kejriwal

HEADS OF IMPORTANT OFFICES


Chairman, National Institute for Transforming India (NITI AAYOG)
Vice Chairman,NITI AAYOG
CEO,NITI AAYOG
nd
42 Chief Justice of India.
Governor, RBI (23rd governor)
Speaker,lok sabha
Chairman, Rajya Sabha
Deputy Chairman, Rajya Sabha
Deputy Speaker, Lok Sabha
Leader of Opposition in the Lok Sabha (Must be a leader of a political party, secured at
least 10% of the total seats in Lok Sabha. Congress got only 44.)
Leader of Opposition in the Rajya Sabha
Secretary General, Rajya Sabha
Secretary-General, Lok Sabha
Central Vigilance Commissioner
National Commission for protection of child rights
Central Information Commissioner
Chairperson, 20th Law Commission
Chairman, 19th Law Commission
Chairman, National Commission for Human Rights
Chairperson, National Commission for Women
Chairman, National Commission for Backward Classes
Chairman, UPSC
Chairman, NCM
Chairman, National Commission for Scheduled Castes
Chairman, National Commission for Scheduled Tribes
Chief Election Commissioner
Election Commissioner
Election Commissioner
Chairman, 13th Finance Commission (Implementation Period 2010-15)
Chairman, 14th Finance Commission (Set up in 2013) (Implementation in 2010-15)
Chairperson, national Knowledge Commission
Chairman, Staff Selection Commission
Chairman, National Commission on Farmers (NCF)

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 153 )

B.N.Kirpal
Shashi Kant Sharma
Mukul rohatgi
Ranjith Kumar
Sharad Kumar
Rajinder Khanna
Anil Kumar Sinha
Dineshwar sharma
Ajit doval
R.C.Tayal
Prakash Mishra
D.K.Pathak
Surendar Singh
Rajiva Ranjan Verma
Krishna Chaudhary
Vice Admiral HCS Bisht
Sonia Gandhi
Amit Shah
Sukhbir Singh Badal
Sumit Mazumder
Vishwanath Prasad Tiwari
Kalyan Kumar Chakravarty
Shekhar Sen
Dr. C. Chandramauli
A.K.Mittal
Vishwa Mohan Katoch
Amit Mathew
Anitha kapur
Baldev Sharma
K.V.Thomas
Rana Kapoor
N.Ramachandran
Rahul Khullar
Ashok chawla
U.K. Sinha
T.S. Vijayan
Sanath Kumar
S. Ayyapan
Dr.Girish Sahini
Ved Prakash
Selvin Christopher
R. Chidambaram
A.S.Kirankumar
Ratan Kumar Sinha
Shekhar Basu
Nanda kumar
Ashok kumar mathur
Jyotsna suri
Arundhati Bhattacharya
Mahesh Mittal Kumar
Pranob sen
A.Surya Prakash
Ratan Tata
B.V.R.Mohan reddy
Chandrasehkar
Harish kumar banawala
Rajinder Pal Singh
Justice Chandramauli Kumar
Prasad
Pradeep Kumar Sinha
L.C.Goyal
B.Prasada Rao
Suthartha Bhattacharya
B.C.Tripathi
B.Ashok
A.k.Pujari (Addl. charge CMD)
Arup Roy Choudhury
Sharrif D K

Chairman, National Forest Commission


Comptroller and Auditor-General of India
Attorney-General of India
Solicitor-General of India
Director-General, National Investigation Agency (NIA)
Director, Research and Analysis Wing (R&AW)
Director, Central Bureau of Investigation (CBI)
Director, Intelligence Bureau (IB)
National Security Adviser and Special Adviser to PM (Internal Security)
Director-General, NSG
Director-General, CRPF
Director-General, Border Security Force (BSF)
Director-General, Central Industrial Security Force (CISF)
Director-General, Railway Protection Force
Director-General, Indo-Tibetan Border Police
Director-General, Indian Coast Guard
President, Indian National Congress
President, B.J.P.
President, Akali Dal
President, Confederation of Indian Industry
Chairman, Sahitya Akademi
Chairman, Lalit Kala Akademi
Chairperson, Sangeet Natak Akademi
Census Commissioner and Registrar-General of India
Chairman, Railway Board
Director-General, Indian Council of Medical Research
Chairman, Audit Bureau of Circulations (ABC)
Chairperson, Central Board of Direct Taxes (CBDT)
Chairman, National Book Trust
Chairman, Public Acounts Committee
President, ASSOCHAM
President, Indian Olympic Association
Chairman, Telecom Regulatory Authority of India (TRAI)
Chairman, Competition Commission of India
Chairman, Securities and Exchange Board of India (SEBI)
Chairman,IRDA
Chairman, GIC
Director General, Indian Council of Agricultural Research (1929)
Director-General, CSIR
Chairman, UGC
Scientific Adviser to Defence Minister and Director-General, Defence Research &
Development Organisation (DRDO)
Principal Scientific Adviser to the Government
Chairman, Space Commission and ISRO
Chairman ,Atomic Engergy Commission
Director ,BARC
Chairperson, National Dairy Development Board (NDDB)
7th Pay Commission
President, Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI)
Chairman, SBI (1st woman chairperson)
Chairman, Company Law Board
Chairman, National Statistical Commission
Chairman, Prasar Bharti Board
Chairman, Investment Commission
Chairman, NASSCOM
President, NASSCOM
Chairperson, NABARD
Chairperson, Nation High ways Authority of India
Chairman, press council of india
Cabinet Secretary
Home Secretary
Bharat Heavy Eletricals Limited
Coal India Limited
Gas Authority of india Limited
Indian Oil Corporation
Steel Auuthority of India Limited
National Thermal Power Corporation
Chairman, Oil & Natural Gas Corporation

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 154 )

Mohan Kumar G

Defence Secretary

Ratan Watal
Subramaniam Jaishankar
Rajiv Maharishi

Finance secretary
External Affairs secretary
Home Secretary
WORLD SELECT COUNTRIES

Country
Afghanistan

Capital
Kabul

President
Mohammed Ashraf Ghani

Prime Minister

Australia

Canberra

Malcum Turnbull

Bangladesh
Bhutan
Canada

Dhaka
Thimphu
Ottawa

China
Cuba

Beijing
Havana

Queen Elizabeth II
Governor-General Sir Peter Cosgrove
Abdul Hamid
King-Jigme Khesar Namgyel Wangchuk
Queen-Elizabeth II (Monarch)
David Johnston (G G)
Xi jinping
Raul Castro

France
Germany
Indonesia

Paris
Berlin
Jakarta

Francois Hollande
Joachim Gauck
Joko Widodo

Manuel walls
Chancellor - Angela Merkel

Iran

Tehran

Iraq
Israel
Italy
Japan
Korea, North
Korea, South
Malaysia

Baghdad
Jerusalem
Rome
Tokyo
Pyongyang
Seoul
Kuala Lumpur

President - Hassan Rouhani


Supreme Leader - Ayatollah Ali Khamenei
Fuad Masum
Reuven Rivlin
Sergio Mattarella
Emperor-Akihito
Kim jong un
Park Geun hye

Myanmar (Burma)

Nyapidaw

Thein Sein

Nepal

Kathmandu

Bidhya Bandhari (Nepals


first female president)

Kadga prasad oli

New Zealand
Pakistan
Russia
Singapore
South Africa

Wellington
Islamabad
Moscow
Singapore
Pretoria (executive)
Bloemfontein (judicial)
Cape Town (legislative)
Sri Jayewardenepura Kotte
(Colombo)
London
Washington, D.C.

Queen Elizabeth-II,G G-Jerry Mateparae


Mamnoon Hussain
Vladimir Putin
Tony Tan
Jacob Zuma

John Key
Nawaz Sharif
Dmitry Medvedev
Lee Hsien Loong

Maitribala sirisena

Ranil Vikramasingh

Queen-Elizabeth II (State Head)


Barack Obama

David Cameron
Secretary of State-John Kerry

Sri Lanka
United Kingdom
USA

Ban Ki-Moon
Jan Eliasson
Jim Yong Kim
Christine Lagarde
Irina Bakova
Anthony Lake
Margaret Chan
Helen Clark
Ronny Abraham
Thomas Bach
Kamalesh Sharma
Sergey Lavrov
Roberto Azevedo
Zeid Al Hussein
Federal Reserve US
Jose Graziano da Silva
Donald Tusk
Jean Claude juncker
Zaheer Abbas
Hasan rouhani
Li yong
Yukiya Amano
Jens stolenberg
Arun bahadur thapa

Abdullah Abdullah (CEO)


Sheikh Hasina
Tshering Tobgay
Stephen Harper
Lee Keqiang

Haider al Abadi
Benjamin Netanyahu
Matteo renzi
Shinzo Abe
Pak Pong ju
Hawang Kyo Ahn
Najib Razak

HEADS OF IMPORTANT OFFICES


Secretary-General, United Nations Organisation (UN)
Deputy Secretary-General, UN
President, World Bank
Managing Director, International Monetary Fund (IMF)
Director-General, United Nations Educational, Scientific and Cultural
Organization (UNESCO)
Director-General, United Nations Children's Fund (UNICEF)
Director-General, WHO
Administrator, United Nations Development Programme
President, International Court of Justice
President, International Olympic Committee
Secretary-General, Commonwealth
Foreign Minister, Russia
Director-General, WTO
High Commissioner, UN High Commission for Human Rights
Janet yellen
Director-General, FAO
President, European Council
President European Commission
President, International Cricket Council
Secretary-General, Non-Aligned Movement
Director-General, UNIDO
Director-General, International Atomic Energy Agency (IAEA)
Secretary-General, North Atlantic Treaty Organisation (NATO)
Secretary-General, SAARC

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 155 )

Sebastin Coe
Charles Bolden
Phillip Hammond
John Kerry
Sartaj aziz
Xi Jinping
Asoke Kumar Mukerji
Saber Hossain Chowdry
Mohamoud Abbas
Takehiko Nakao
Klaus Schwab
Mogens lykketoft
Guy Ryder

President, International Association of Athletic Federation (IAAF)


Chief Administrator of NASA (USA)
Foreign-Secretary, UK
Secretary of State, US
Foreign Minister, Pakistan
General Secretary of Central Committee, Communist Party of China
Indias Permanent Representative at UN
President, Inter-Parliamentary Union (IPU)
Chairman, Palestine Liberation Organisation (PLO)
President, Asian Development Bank
Executive Chairman, World Economic Forum (WEF)
President UN General Asseembly
Director General, International Labour Organization (ILO)

ALL IMPORTANT NATIONAL & INTERNATIONAL DAYS

1
4
9

10
12
15

18
23
24
25
25

26

27
28
30

30

30
30

1
2

JANUARY
Army medical corps establishment day ,global family day
World louie braille day (birth anniversary of louie braille)
NRI day Pravasi Bharatiya Divas
(commemorates the arrival of Mahatma Gandhi to India from South Africa. Established in 2003. A celebratory event is
held on 79 January)
World Laughter day
National Youth Day
(Birth Day of Vivekananda 1863. Celebrated since 1984)
Army Day
(recognition of Lieutenant General (later Field Marshal) Kodandera Madappa Cariappas taking over as the first
Commander-in-Chief of the Indian Army from Sir Francis Butcher, the last British commander, in 1948. )
National immunization day (Polio day)
Desh Prem Diwas Patriotism Day
(Netaji Subhash Chandra Boses birthday or Netaji Jayanti)
National Girl Child Day /Rashtriya balika diwas
(On this Day in 1966 Indira Gandhi became the Prime Minister of India)
National Voters Day.
(On this Day i.e. 25th January 1950 Election commission was established)
Indian Tourism Day
(The first Indian Tourism Day was celebrated on January 25, 1998 as part of special efforts made by the Ministry of Tourism to
publicize the tourism potential of India during the Golden Jubilee celebrations of India as a Republic.)
International Customs Day
(The Convention establishing the Customs Co-operation Council was officially inaugurated in Brussels on 26 January 1953 with
the participation of representatives of 17 countries. In 1994 the Customs Co-operation Council adopted a new name World
Customs Organisation (WCO), thus becoming a global intergovernmental organisation.)
International Day of commemoration in memory of the victims of holocaust
Birth anniversary of Lala lajpat Rai
Data Protection day
Martyrs Day
(to honour those recognized as martyrs for the nation.The date was chosen as it marks the 1948 assassination of Mohandas
Gandhi.)
Sarvodaya Day
(Sarvodaya is a term meaning universal uplift or progress of all, sarva (all) and udaya (uplift) the uplift of all (or as Gandhi
glossed it in his autobiography, the welfare of all)
National Cleanliness Day
Leprosy Prevention Day / World Leprosy Day
(observed internationally on January 30 or its nearest Sunday to increase the public awareness of the Leprosy or Hansens
Disease.)
FEBRUARY
Indian Coast Guard Day
An interim Indian Coast Guard came into being on 1 February 1977
World Wetlands Day
the date of the signing of the Convention on Wetlands, called Ramsar Convention, on 2 February 1971, in the Iranian city of
Ramsar on the shores of the Caspian Sea. Celebrated for the first time in 1997.
World Cancer Day
Charter of Paris adopted at the World Summit Against Cancer for the New Millennium on February 4, 2000. The first World

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 156 )

6
8
10
12
13

13
14
20
21

22
24

25
28

1
3

9
10

12
15

16
18
20
21

21

21

21
22

Cancer Day in 2006.


International Day of zero Tolerance to female Genital mutilation
World marriage day
National Deworming Day
Darwin Day
Intended to commemorate the anniversary of the birth of Charles Darwin on February 12, 1809.
National Womens Day
February 13 is celebrated as National Women's Day of India. This day is celebrated in the memory of Sarojini Naidu, the first
Indian women governor, who was born on February
World Radio Day
Saint Valentines Day
World Day Of Social Justice
Started in February 2009 by UN.
International Mother Language Day
First announced by UNESCO on 17 November 1999. Its observance was also formally recognized by the United Nations General
Assembly in its resolution establishing 2008 as the International Year of Languages. Recognition of Language Movement
Day in Bangladesh
World Thinking Day
Central Excise Day
24th February is celebrated to mark the day of Central Excise & Salt Act, 1944. In 1985, a new Act known as The Central
Excise Tariff Act, 1985 (CETA) was introduced.
World Sustainable Energy Day
National Science Day
Commemorated in honour of Sir C.V. Raman for his legacy and discovery of the Raman effect on February 28, 1928, for which
he was awarded the Nobel Prize in 1930.
MARCH
Zero Discrimination Day
World Wild life day
National Defence Day
International Day To End Violence Against Sex Work
National Safety/Security Day
The foundation day of National Safety Council of India was decided to be celebrated as National Safety Day in 1972.
World Maths Day.
International Womens Day
first observed in 1909 in the United States
Clara Zetkin (Leader of the Womens Office for the Social Democratic Party in Germany) tabled the idea of an International
Womens Day.
nd
Common Wealth Day (2 Monday Of March) This year 2015 March 9 is Celebrated.
Central Industrial Security Force (CISF) Foundation day
The CISF is a Central Armed Police Force in India. It was set up under an Act of the Parliament of India on March 10, 1969 with a
strength of 2,800 and its foundation day celebrated on March12 th.
World Kidney Day (Every second Thursday of march).This year 2015 March 12 is
celebrated.
World Consumer Rights Day
First observed on 15 March 1983. It has its origins in former US President John F. Kennedys declaration of four basic
consumer rights.
National Vaccination Day
National Ordinance Factories Day
International day of Happiness
Established by the UN in 2012.
International Day for the Elimination of Racial Discrimination
First established in 1966 by UN, following a tragic event, the massacre of young students peacefully protesting against apartheid
laws in Sharpeville, South Africa, against the apartheid pass laws.
World Forestry Day
Originated at the 23rd General Assembly of the European Confederation of Agriculture in 1971.
March 21, the autumnal equinox in the Southern Hemisphere and the vernal equinox in the Northern Hemisphere was chosen .
World Down Syndrome Day
International Day Of Nouruz
World Poetry Day
Sun Earth Day
World Water Day

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 157 )

23
23
24

24
25
25
26
27
28

2
4
5

6
7

7
10
12

12
13
14

16
17

18
21
22

Grew out of the 1992 United Nations Conference on Environment and Development (UNCED) in Rio de Janeiro. First observed in
1993. World Water Days. Its main symbol is the shape of a water drop in the UNs colour blue.
World Meteorological Day
held on or around March 23 to remember the World Meteorological Organizations establishment on that date in 1950.
Martyrdom Day of Bhagat Singh
Indian freedom fighter Bhagat Singh was hanged in Lahore Jail on 23 March 1931, with his fellow comrades Rajguru and Sukhdev.
World Tuberculosis day
commemorates the day in 1882 when Dr Robert Koch astounded the scientific community by announcing that he had
discovered the cause of tuberculosis, the TB bacillus. First observed in 1982, on the one-hundredth anniversary of Dr Kochs
presentation
International Day for Achievers.
International Day for the for the Right to Truth concerning Gross human Rights Violation and For the dignity of victims
International Day Of Solidatiry with Detained and missing staff members
International Day of Remembrance on the victims of slavery and Transatlantic trade
Bangladesh liberation day from pakistan in 1972.(From the results of Simla
Agreement July 2,1972).
World Theatre Day/ World Drama Day
Earth Hour (This Year 2015 March 28,Next year 2016 March 19 will be celebrated as
Earth hour.)
It is a World wide movement for planet organised by World wide fund for Nature.The event
is held world wide annually to turn of their non essential lights from 8.30 p.m to 9.30 p.m for
their committment to the planet.
APRIL
Reserve Bank Of India established in 1935 with a capital reserve of 5 crore.(on the
recommendation of Hilton Young committee.).RBI Nationalised on Jan1,1949.1st
Indian Governor of RBI is C.D.Deshmukh.RBI financial year from July 1 to June
30.Banking Financial year from April 1 to March 31.
World Autism Awareness day
International Day for mine awareness and assistance in mine action
National Maritime Day
April 5, 1964 marks the National Maritime Day of India. On this day in 1919 navigation history was created when SS Loyalty, the
first ship of The Scindia Steam Navigation Company Ltd., journeyed to the United Kingdom, a crucial step for Indian shipping
history when sea routes were controlled by the British.
International Day of Sport For Development and Peace.
Gandhiji broke salt laws imposed by british in 1930.(Dandi March)
World Health Day
First celebrated in 1950 .
International Day of Reflection on the Genocide in Rwanda
World Homeopathy Day
marks the birth Anniversary of Dr. Samuel Hahnemann.
World aviation and Cosmonautics Day
in commemoration of the historic first space flight made on April 12, 1961 by 27 year old Russian cosmonaut Yuri
Alekseevich Gagarin. During the flight, that lasted 1 hour and 48 minutes, he made one complete orbit around the Earth on the
board of spacecraft Vostok 1.
International day of human space flight
Jallianwalabagh Massacre Day
Jallianwala Bagh(Guru Nanak, Amritsar) massacre of April 13, 1919.
Ambedkars Birth Anniversary
Dr. Ambedkar who born on this day in the year 1891.
Fire extinguishing day.
Indian women saving day.
World entrepreunership day.
Emancipation day.
World Haemophilia Day
It was started in 1998; April 17 was chosen in honour of Frank Schnabels birthday.
International special librarians day.
Information Ethics Day.
World Heritage Day
Indian Civil service Day
celebrated since 2006
International Mother Earth Day

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 158 )

23

24
24

25
26

28
28

29

29
30

30

1
2

8-9
8
9
10
11

12

Gaylord Nelson, a United States Senator from Wisconsin, called for an environmental teach-in, or Earth Day, to be held on April
22, 1970. It was first organized in 1970.
World Book and Copyright Day
also known as International Day of the Book or World Book Day is a yearly event on 23 April, organized by UNESCO to
promote reading, publishing and copyright. First celebrated in 1995.
English language day.
English Language Day
National Panchayat Raj Day
Constitution (73rd Amendment) Act, 1992 came into force to provide constitutional status to the Panchayati Raj
institutions.(TamilNadu Panchayat Raj Day Nov-1.In TamilNadu Panchayat Raj came into
force Nov 1,1994).
World Day for animals in Laboratories.
World Malaria Day
World Intellectual Property Day
April 26 was chosen as this was the date on which the Convention Establishing the World Intellectual Property Organization
entered into force in 1970. Each year, a message or theme is associated with the event. First Celebrated in 2000
World Day for safety and health at work
Lawyers Day
In memory of Madhu Sudan Das a leading lawyer of modern Orissa celebrated in Orissa as Lawyers Day. Known as Utkal
Gourab (Pride of Orissa) for his social service and playing an important role in achieving statehood for the state of Orissa.
World Day for safety and health at work.
Tamil Poets Day.(In Remembrance of the Birth anniversary of Tamil Poet
PAVENDAR Bharathidasan 29 April ,1891.This Day to be observed as Tamil Poets
day announced recently by Tamil Nadu Govt)
International dance Day
introduced in 1982 by the International Dance Committee of the UNESCO 1International Theatre Institute. To commemorate the
birthday of Jean-Georges Noverre, the father of Modern Ballet.
Day of remembrance of all victims of chemical warfare
Dadasaheb Phalkes Birth (1870).(Father of Indian Cinema. His first film RAJA
HARISH CHANDRA known Indias First Full length Feature film). Dadasaheb phalke
award instituted in 1969 by the Govt of India.His real name is Dhundiraj Govind
Phalke. First Recipient of this award Devika Rani(1969), First Tamil Actor won this
award-Chevaliyar Shivaji Ganesan (Marlon Brando of Indian Cinema)1996. 2015
receipent is Sasikapoor(Real name Balbir Raj Prithviraj Kapoor).
International jazz Day
World Immunization Week observed from 24th April To 30th April
MAY
1st Tuesday World Asthma Day
International Labour Day/ May Day
The origin of Labour Day can be traced back to Philadelphia in December 1869.
Indian filmmaker SathyajithRays birth (1921).(Rays First Film Panther Panchali.
Ray is the first and the only Indian To Receive Honorary Academy Award given by
Academy Of Motion Picture Of Arts and Sciences , U.S.).His Own Autobiography
Jakan Choto Chilam Translated into English as Childhood Days.
World Press Freedom Day.
International Energy Day.
st
1 Sunday World Laughter Day
The first celebration was on January 11, 1998, in Mumbai, India. World Laughter Day was created in 1998 by Dr. Madan Kataria,
founder of the worldwide Laughter Yoga movement.
Time of remembrance and reconcilation for those Who lost their lives during the
second world war.
World Redcross Day
the birthday of the founder of the Red Cross, Henry Dunant
World Migratory Birds day (Every second weekend of may .This year 2015 May 9 was
celebrated.Next year 2016 may 14 is celebrated)
Mothers Day (Every Second Sunday of May).This year 2015 May 10.Next year 2016
May 8.
National Technology Day
to commemorate technological breakthroughs which included,
1. Mastering of the nuclear weapons technology (Pokharan II) through a series of controlled tests at Pokharan, 1998
2. Test firing of the indigenously developed Trishul missile and
3. Test flight of the indigenous aircraft Hansa-3.
International Nurses Day

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 159 )

15
17

18
21
21

The birth of Florence Nightingale, who is widely considered the founder of modern nursing. Initiated in January 1974
International Day of Family
World telecommunication Day/World Information society Day
It marks the founding of the International Telecommunication Union (ITU) and the signing of the first International Telegraph
Convention in on May 17, 1865. Initiated in 2005.
World Hypertension day.
World AIDS Vaccine Day or HIV vaccine awarness day.(The concept of World AIDS
vaccine day is rooted on May 18,1997 made by then U.S. president Bill clinton.)
World Day for cultural diversity for Dialog and Development
Anti-Terrorism Day
The death anniversary of Late Rajiv Gandhi is observed as Anti-Terrorism Day.

22

World Bio-Diversity Day to commemorate the adoption of the Convention on Biological Diversity on May 22, 1992 at
the Rio Earth Summit.

23

International Day To End Obstetric Fistula

25

World Children Missing Day

29

Mount Everest Day


the worlds highest peak was first conquered in 1953 . pay tributes to Sir Edmund Hillary and Tenzing Norgay.

29
31

International Day of UN peacekeepers


World No-Tobacco Day
The member states of the World Health Organization (WHO) created World No Tobacco Day in 1987.
JUNE
VESAK The Day Of Full Moon
Global Day of Parents,
International childrens Day,
World Milk Day
International Day of Innocent Children Victims of Aggression
initiated on1982
World Environment Day
It was the day that United Nations Conference on the Human Environment began. It was from 516 June 1972. It was established
by the United Nations General Assembly in 1972.
World Oceans Day
The Government of Canada came up with the Concept for a World Ocean Day in 1992 at the Earth Summit in Rio de Janeiro
and it had been unofficially celebrated every year since then. Oficially recognised by UN in 2008,
rd
3 Sunday Fathers Day
World Day Against Child Labour
The ILO International Labour Organization, the UN body which regulates the world of work initiated this observance in the
year 2002.
International Albinism Awareness day
World Blood Donor Day
occurs on June 14, the birthday of Karl Landsteiner, the creator of the ABO blood group system, for which he won the Nobel
Prize. The first day was held in 2005.
World Elder Abuse awareness day
World Day To Combat Desertification and drought, International Criminal Court Day
World Refugee Day
International Yoga Day
World Music Day
UN Public Service Day
Internationational Olympic day
International Widows Day
Day of seafarer
International Day in support of Victims of Torture

1
1

4
5

12

13
14

15
17
20
21
23

25
26
26

29

The United Nations (UN) International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking
Since 1987. It has been held annually since 1988 on 26 June, a date chosen to commemorate Lin Zexus dismantling of the
opium trade in Humen, Guangdong, just before the Opium War. Following the resolution, the years 1991 to 2000 were heralded
as the United Nations Decade Against Drug Abuse.
National Statistics Day
The birth anniversary of scientist and applied statistician Prasantha Chandra Mahalanobis best remembered for the
Mahalanobis distance, a statistical measure and founding the Indian Statistical Institute 1931 in Kolkata.
JULY

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 160 )

1
4
7
11

12
15
15
17
18

23

26
28
29
30

30

2
6
7
9
9

9
12
13
19
19

20

23
26
29
29

30
30

National Doctors Day


Birthday of the legendary physician and the second Chief Minister of West Bengal, Dr Bidhan Chandra Roy.
1st Saturday of July International Day of Cooperatives
Global Forgiveness Day
World Population Day
Established by UNDP in 1989. It was inspired by the public interest in Five Billion Day on July 11, 1987, approximately the date
on which the worlds population reached five billion people.
Malala Day
Educational Development Day (Perunthalaivar Kamaraj Birthday).
World Youth skill Day
International Justice Day
Mandela Day
(Long Walk to Freedom ,No Easy Walk To Freedom ,A prisoner in the Garden,The
Struggle is my life.)
Indian broadcasting day
an agreement of 23 July 1927 authorized private Indian Broadcasting Company LTD (IBC)
to operate two radio stations; the Mumbai station began on 23 July 1927, and the Calcutta
st
station followed on 26 August 1927. On 1 of April 1930 Govt took it over.
Kargil Memorial Day
named after the success of %Operation Vijay. It is celebrated on 26 July every year in honour of the Kargil Wars Heroes.
World Hepatitis day.
World Nature conservation Day.
International Tiger Day
UN International Friendship Day
first proposed for 30 July 1958. In 2011 the General Assembly of the United Nations declared officially.World Day against
Trafficking in persons.
World Day against Trafficking in persons
AUGUST
st th
1 -7 World Breastfeeding Week
Formation of the World Alliance for Breastfeeding Action (WABA) was formed in 1991 to act on the Innocenti Declaration (1990)
to protect, promote and support breastfeeding.
International Friendship Day,International Forgiveness Day
Hiroshima Day
to commemorate the dropping of the first atomic bomb on the Japanese city of Hiroshima on August 6, 1945.
National Handloom Day (In Remember of swadeshi movement,India Boycott the
British Goods in Aug 7, 1905 in the INC session at Calcutta).
International Day Of The Worlds Indigeneous People
Nagasaki Day
On this day in 1945, a second atom bomb is dropped on Japan by the United States, at Nagasaki, resulting finally in Japans
unconditional surrender.
Quit India Day
to mark the anniversary of Quit India movement 1942
International Youth Day
First observed in 2000
International Left handers Day
World humanatarian Day
World Photography Day
originates from the invention of the Daguerreotype, a photographic processes developed by Louis Daguerre was announced in
1839. Another photographic processes, the Calotype, was also invented in 1839 by William Fox Talbot (it was announced in 1841).
1839 as the year that photography was inven
Sadbhavna Divas
also referred as Harmony Day. Rajeev Gandhis birth anniversary. The literal meaning of Sadhbhavna having good feelings
for others and this was only the mission of Rajiv Gandhi government.
Mosquito Day
International day for the remembrance of slave trade and its abolition
Womens Equality Day,Sanskrit Day
International day against Nuclear test
National Sports Day
in tribute to the legendary hockey wizard, Major Dhyan Chand.
International Day Of the victims of Enforced Disappearences
Small Industry Day
SEPTEMBER

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 161 )

2
5
5
7
8
12
14

15

15
16

21
21

22
25
26
27

28

29

1
1

3
4

1st TO 7th National Nutrition Week


It was first observed in 1981.
World Coconut Day
Foundation day of the Asian and Pacific Coconut Community (APCC) Headquartered at Jakarta, Indonesia
Teachers Day
birthday, 5 September 1888 ,of the second President of India, academic philosopher Dr. Sarvepalli Radhakrishnan
International day Of Charity
Forgiveness Day
International Literacy Day
proclaimed by UNESCO on November 17, 1965. First celebrated in September 8, 1966.
United Nation Day for south-south cooperation
Hindi Divas/Day
It was on this day in 1949 when the Constitution-makers of the country decided to accord the status of Official Language of the
Union to Hindi.
World First Aid Day
Engineers Day
celebrated in the honor of Sir M. Visvesvaraya (1861-1962), who was a notable Indian engineer, scholar, statesman and the
Diwan of Mysore during 1912 to 1919. Projects are the design and construction of the K.R. Sagar dam and its adjoining
Brindavan Gardens, turn-around of the Bhadravati Iron and Steel Works, setting up of the Mysore Sandalwood Oil Factory and
the founding of the Bank of Mysore.
International Democracy Day
World Ozone Day
In 1994, the United Nations General Assembly voted to designate September 16 as World Ozone Day, to commemorate the
signing of the Montreal Protocol on that date in 1987. First celebrated in 1995.
International Alzheimers Day
Alzheimers was first officially recognized as a disease in 1906 by Dr. Alois Alzheimer
UN Day of Peace
established to coincide with the opening of the UN General Assembly. First celebrated in 1982 and was held on the third Tuesday
of September each year until 2002, when September 21 became the permanent date
World car free day
Social justice Day,World Maritime day.
International Day for Elimination Of Total Nuclear Weapons
World Tourism Day
Since 1980, the UN World Tourism Organization has celebrated. This date was chosen as on that day in 1970, the Statutes of
the United Nations World Tourism Organisation UNWTO were adopted.
World Deaf day (Every Last Sunday of September)
World Rabies Day
the anniversary of the death of Louis Pasteur who, with the collaboration of his colleagues, developed the first efficacious
rabies vaccine.
World Heart Day
OCTOBER
nd
th
2 8 World Wildlife Week
The Government of India established an Indian Board of Wild Life (IBWL) in 1952. The IBWL decided to observe the Wildlife Week
from October 2 8 every year.
International Day of Older Persons
World Vegetarian Day
established by the 1North American Vegetarian Society in 1977 and endorsed by the International Vegetarian Union in 1978.
International Music Day,National Voluntary Blood Donation Day.
International Day of Non-Violence
The International Day of Non-Violence is observed on 2 October, the birthday of Mohandas Gandhi. Celebrated since 2007.
World Farm Animals Day
World Smile Day
World Nature Day
World Animal Day
It started in Florence, Italy in 1931 at a convention of ecologists. It is the feast day of Francis of Assisi, a nature lover and
patron saint of animals and the environment.
World Teachers Day
World Habitat Day(1st Monday World Habitat Day
officially designated by the United Nations and first celebrated in 1986.)
World Architecture Day
Indian Air Force Day
The Indian Air Force Act came into force on 8 October 1932, that date being the date of its formal constitution. It is the fourth

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 162 )

9
10

11
12
13

14

15

16
17
20

21

21
24
27
29
30
31

31
1
2
6
7
8

9
10
11

14

largest air force in the World after US, Russia and China.
2ndThursday World Sight Day
World Post Day
Declared in 1969. Establishment of Universal Postal Union (UPU) in 1874 in Bern, Switzerland.
World Mental Health Day
First celebrated in 1992.
Indian National Postal Day
International Day of the Girl Child
First celebrated in 2012
World Arthiritis Day
World Disaster Reduction Day
Since 2009.
World Calamity contol Day
World Standards Day
It marks the date, in 1946, when delegates from 25 countries first gathered in London and decided to create an international
organization focused on facilitating standardization. Even though ISO was formed one year later, it wasnt until 1970 that the
first World Standards Day was celebrated.
World Maths Day
APJs Birth Day. Youth Inspiration Day (by Tamil Nadu Govt). .
Global Hand Washing Day.
First time in 2008. International Year of Sanitation 2008.
International Day Of Rural Women.
World Whitecane Day (Guiding The Blind)
World Food Day
founding of the Food and Agriculture Organization of the United Nations in 1945. It is also the Food Engineer day.
The International Day for the Eradication of Poverty or Anti-Poverty Day
first commemoration of the event took place in Paris, France, in 1987
World Statistics Day
first time in 2010
Mosquito Eradication Day.
National Solidarity Day.(China Attacked India on That Day)
World Osteoporosis Day
Police Commemoration Day
to salute the valour and the sacrifice of the 10 `soldiers of CRPF who had laid down their life fighting the enemy at Janheen in
Ladakh on October 21, 1959. Pays tributes to policemen and personnel of other allied forces who have been killed.
World Iodine Deficiency Disorder Day
UN Day,World Development Information Day
World Day For Audio Visual Heritage
National Disaster Risk Reduction Day
World Thrift Day
In 1924 in Milan city of Italy in the first international Savings Bank Congress the Day was decided to be observed.
National Unity Day or Rashtriya Ekta Diwas (SARDARPatel Birth Anniversary)
National Rededication Day or Rashtriya Sankalp Divas
to pay homage to Indira Gandhi who had worked dedicatedly to safeguard national integration of the country.
World Cities Day
NOVEMBER
World Vegans Day
established in 1994 by Louise Wallis, then President & Chair of The Vegan Society UK to commemorate its 50th anniversary.
International Day To end Impunity For crimes against Journalist
International Day for Preventing the exploitation of environment in war and armed
conflict
Infants protection day.
World Quality Day
introduced by the United Nations in 1990
World Radiography day
World Legal Services Day
World Science Day for Peace and Development.
National Education Day
Birthday of Maulana Abul Kalam Muhiyuddin Ahmed an Indian Muslim scholar and a senior political leader of Indian
independence nce.
World Diabetes Day
It was introduced in 1991. The day itself marks the birthday of Frederick Banting who, along with Charles Best, first conceived

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 163 )

14

15
16
16
17
18
19

19
19
19
19
20

21
25
26

29
1
2
2

2
3
4

5
5
7

9
9
10

11
11
14

the idea which led to the discovery of insulin in 1922.


Childrens Day
birth anniversary of Pandit Jawaharlal Nehru.
World Diabetes Day.
International Girls Day (Confidence coalition)
World Day Of Remembrance For Road Traffic Victims
International Day of Tolerance
declared by UNESCO in 1995
National Press Day
This was the day on which the Press Council of India started functioning
World Student Day,National Journalism day
World Adult Day
National Integration Day
birthday of Indira Gandhi. Indira Gandhi was awarded Bharat Ratna in 1971 and Jawaharlal Nehru Award for International
Understanding in 1984.
International Mens Day
World Toilet Day
World Citizen Day
World philosophy Day
International Childrens Day
First proclaimed by the UN General Assembly in 1954. also the anniversary of the day when the UN adopted the [Declaration of
the Rights of the Child] in 1959.
World Television Day.
In 1996 the UN proclaimed the date on which the first World Television Forum was held in 1996.
International Day For elimination of violence against women.
Constitution Day (Samvidhan Divas)
National Law Day
The Constitution was adopted by the Constituent Assembly on 26 November 1949,
International day Of solidatiry with the Palestenian People
DECEMBER
World Aids Day
World Computer Literacy Day
National Pollution Prevention Day
to pay tribute to persons who lost their lives in the Bhopal gas disaster 2nd /3rd December 1984 due to the release of Methyl
Isocyanate (MIC) exposing more than 500,000 people and other chemicals from Union Carbide Chemical Plant located in the
city.
International Day for abolition of slavery
International Day of Persons with Disabilities
promoted by the UN since 1992.1983-1992 the United Nations Decade of Disabled Persons.
Navy Day
day when the Indian Navy played a significant role in the bombing of Karachi harbor in the Indo-Pakistani War of 1971. The
name given to the attack was Operation Trident which was launched on December 4.
International Volunteer Day for economic and social Development
designated by the United Nations since 1985.
World Soil Day
Armed Forces Flag Day or the Flag Day of India
is a day dedicated towards collection of funds from people of India for the welfare of the Indian Armed Forces personnel.
observed since 1949.
International Civil Aviation Day
In 1996 the UN proclaimed that 7 December was to be the International Civil Aviation Day. The day had been celebrated
by the International Civil Aviation Organization since 7 December 1994, the 50th anniversary of the signing the
Convention on International Civil Aviation.
International Anti-Corruption Day
since the passage of the United Nations Convention Against Corruption on 31 October 2003.
International Day of commemmoration and dignity of the victims of crime genocide
and of the prevention of this crime
Human Rights Day
to honor the United Nations General Assembly's adoption and proclamation, on 10 December 1948, of the Universal Declaration
of Human Rights (UDHR)
International Mountain Day
Designated by UN in 2003.
UNICEF day
National Energy conservation Day

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN IAS ACADEMY CHENNAI - 9840400825 MADURAI - 9840433955, For other branches visit www.radiannews.pbworks.com ( 164 )

15
17
18
18

19

20
22

23

24

25
26

International tea Day


International Day against Violence against sex worker
Minorities Rights Day
Established the National Commission for Minorities
International Migrants Day
Because it was on December 18, 1990 that the UN adopted the International Convention on the Protection of the Rights of all
Migrants Workers and Members of Their Families appointed by the General Assembly of United Nations on December 4, 2000
taking into account the large.
Goa Liberation Day
On December 16, 1961, Indian troops crossed the border into Goa. %. Operation Vijay involved sustained land, sea, and air
strikes for more than 36 hours; it resulted in the unconditional surrender of Portuguese forces on December 19. Goa was
admitted to Indian statehood in 1987
International Human Solidarity Day
This day was established by General Assembly in 2005.
National Mathematics Day
birthday of Ramanujan. 'National Mathematical year' as a tribute to him. Professor Robert Kanigel has written a biography
of Ramanujan The man who knew infinity
Farmers Day/Kisan Divas
in the memory of Chaudhary Charan Singh, the ex-Prime Minister who was primarily a farmer is credited to formulate and
implement the famous Zamindari Abolition Act.
National Consumer Day
Observed since the Consumer Protection Act, 1986 was enacted on this day. Consumer Protection Act is considered as the
Magna Carta for protecting consumer rights.
Good Governance Day
CRPF foundation Day

IAS-2016 PRELIMS / MAINS COURSE From Dec.6th 2015


GROUP-2A TEST SERIES AFTER DIWALI
GENERAL STUDIES - 15 TEST.

- 10 TESTS.

GENERAL ENGLISH - 10 TESTS.

SOON SCHEDULE @ WEBSITE.

FOR DAILY WHATSAPP GK/CA ALERTS


To get GK/CA Daily Alerts, From your whatsapp mobile, whatsapp "ALERTS" to 9840400825.
FOUNDER MR.RAJABOOPATHY IS DIRECTLY GUIDING THE FOLLOWING CENTRES.
CHENNAI : 711 PH Road, Anna Arch Signal, NSK Nagar. Ph-9840400825, 9840398093.
COIMBATORE : No.343, First floor, 7th Street, Gandhipuram. Ph - 9865054723.
CUDDALORE : No 16, Bharathi road, (Opp to new cinema theatre)Ph- 9843809333.
HOSUR : Old telephone exchange road, (Opp)Parimalam school, Near Taluk office, Ph-9791449448
KANCHIPURAM:41-Mandi St, Opp. Joy Alukkas, Opp.TMB Bank,Ph: 98404 33955, 98403-98093.
KRISHNAGIRI : 1/374-6,Royakottai road, Near HDFC bank, Thulasi Pharmacy(upstairs),Ph-9597598359
MADURAI : 165 North Veli St, Near Poorvika,Opp. Dist Central Library,Simmakkal
Ph- 9840433955, 9840398093, 9842983068.
NAGERCOIL : 47/6C- CHIDAMBARANATHAN STREET, OPP COLLECTORATE, RAMAVARMAPURAM. Ph: 9488251744, 9629819722
SALEM : 101,RASI GARDEN, ARRS MULTIPLX ROAD, NEW BUS STAND, Mob.no :9787033841 , 8144775858.
SANKARAPURAM : Kallai Main Road. Ph-8608495935, 9442135862, 9043317295, 9943997708
THIRUKOVILUR : 16, PERIYAR St, NGGO Nagar, Ph- 80563 19886.
TRICHY : Jeevan Medical Centre, Upstairs. Bheema Nagar, Ph-9944629467 & 8807667627

RADIAN IAS ACADEMY


CHENNAI : 711 PH Road, Opp.Anna Arch, (Near Anna Nagar), Near SKYWALK,
NSK Nagar, Arumbakkam, Chennai-106. Ph: 98404-00825 / 98403-98093 .

E-Mail : r.rajaboopathy@gmail.com
www.radiannews.pbworks.com

www.radianiasacademy.org

711 EVR Road,Opp. Anna Arch,Arumbakkam,CHENNAI-600106. 165 North Veli St,Simmakkal,MADURAI-1 r.rajaboopathy@gmail.com

RADIAN(Chennai-9840400825, Madurai-9840433955)For other branches visit website

2015 GROUP-1 CURRENT AFFAIRS 260 QNs

-165- www.radiannews.pbworks.com

(Jan.2015 to Oct.2015 )

6) Mudunalai Wildlife sanctuary


- Nilgiris
7) Satyamangalam Wildlife Sanctuary Erode (Tiger
Reserve)
A) Gujarath
B) Tamilnadu
8) Vallanadu wildlife sanctuary Thoothukudi
C) Maharashtra
D) Kerala

Tiger Reserves: Klalkadu Mundanthurai Tiger reserve Tirunelveli


.
 Mudumalai National park
- Nilgiri
A)
B)
 AnaimalaiParambikulamTiger reserve Coimbatore
C)
D)
Palakad
Notable Points:
 Satyamangalam Tiger reserve Erode
Tob 10 famous Birds sanctuary in India
Birds sanctuaries:- in Tamilnadu
1. Bharathpur Bird sanctuary
- Rajasthan
 Chitrangudi Bird sanctuary Ramanathapuram
(Also known as keoladeo
 Kanjirankulam Bird sanctuary- Ramanathapuram
Ghana National park)
 Karaivetti Bird Sanctuary Perambulur
2. Sultanpur Bird sanctuary
- Haryana
 Karikilli Bird sanctuary - Kancheepuram
3. salim Ali Bird Sanctuary
- Goa
 Kuthankulam Bird sanctuary Nanguneri Taluk of
4. Kumarakom Bird sanctuary - Kerlal
Kancheepuram
5. Ranganthittu Bird Sanctuary - Karnataka
 Melselvanur-Keelselvanur Ramanathapuram
6. Vedanthangal Bird sanctuary - Tamilnadu
Bird sanctuary
7. kaundinya Bird sanctuary
- Andhra pradesh
 Point calimere wildlife Nagapattinam
8. Chilika lake Bird sanctuary - Odisha.
& Bird sanctuary
9. Mayani bird sanctuary
- Maharashtra
 Pulicat lake bird sanctuary pulicat,thiruvallur
10.nai Sarovar Bird sanctuary - Gujarath
 Udayamarthandapuram Bird Tiruvarur sanctuary
 The Gulf of kutch marine National Park is Indias
 Vaduroor Bird Sanctuary Mannarkudi,Thiruvarur
first marine National park in the Indian Ocean at
dt
Gujarath, 1982
 Vedaanthangal Bird sanctuary Kancheepuram
Tamil Nadu Details:
 Vellode birds sanctuary Erode
1. Gulf of mannar Biosphere Reserve
- 1989
 Vettangudi Birds sanctuary Tirupattur,Sivaganga
(Gulf of mannar b/w TN & SL)
dt
2. Nilgiri Biosphere Reserve
- 1986
 Viralimalai
peacock
sanctuary(Western Ghats & Nilgiri Hills)
viralimalai,pidukkottai
3. Agasthyamalai Biosphere Reserve
- 2001
 Sunchindram Theror Bird sanctuary- Kanyakumari
(Kollam&Thiruvananthapuram districts
(Consideration under govt of Ondia)
In kerala&Tirunelveli&Kanyakumari
 Kallaperambur lake Bird sanctuary Thanjawr
Districts in (Tamilnadu)
 (Recently by the forest department but under the
1. Indira Gandhi National Park
- Coimbatore,TN
consideration by Govt of india
2. Mudumalai(Tiger reseme)
Zoos:-in Tamilnadu:national park
- Nilgiri,TN
 Aringar Anna Zoological park Vandalur, Chennai
3. Mukurthi National park
- Nilgiri,TN
 Coimbatore zoo
- Coimbatore
4. Gulf of mannar Marine - Ramanathapuram,TN
 Amirthi zoological park - Vellore
National Park
 Kurumpampatti wild life park
- Salem
5. Guindy National Park
- Chennai,TN
 Yercaud Deer park Yercaud
(1977)
 Mookombu Deer park Thiruchirapalli
6. Palani Hills wildlife
- Dindugul,TN
 Ooty deer park Nilgiri
Sanctuary 2 National park
Crowdile farms in Tamil nadu:
(It is a proposed upgrade of kodaikanal wildlife sanctuary)
1. Amaravathi Sagar Crocodile Farm Coimbatore
Sanctuaries:2. Hogenekkal Corocodilw Bank
- Dharmapuri
1) Grizzled squirrel wildlife sanctuary srivilliputhur
3. Kurupampatti crocodile Bank
- Salem
(Virudhanagar dt)
4. Madras Crocodile Bank
- Chennai
2) Indira Gandhi wildlife sanctuary - Coinbatore
5. Sathanur Ram Crocodile Bank - Thiruvannamalai
3) KalakkadwildlifesanctuaryTirunelveli
 1855 as Madras zoo, in 1985 it changed as Aringar
(Tigerreserve)
Anna zoological Park
4) Mundanthurai Sanctuary Tirunelveli
 Recently the Govt of Tamilnadu announces the
(Tigerreserve)
creation of wildlife sanctuary in Tirunelveli & Birds
5) Kanyakumari wildlife sanctuary Kanyakumari
sanctuary in Villupuram
(Tigerreserve)
1) Recently which
sanctuary

state

established

Flamingo

711 EVR Road, Opp. Anna Arch, NSK Nagar, Arumbakkam, CHENNAI-106. E-mail: r.rajaboopathy@gmail.com

Ph: 98404-00825, 98404-33955

RADIAN(Chennai-9840400825, Madurai-9840433955)For other branches visit website

-166- www.radiannews.pbworks.com

Till Now tamilnadu has 14 wildlife sanctuary.14


3) Navimumbai (Maharashtra)
birds sanctuary, 5 national parks, 4 tiger & elephant
4) Kochi (Thiruvanatha Puram)
reserves.
5) Hassan (Bengaluru, Karnataka)
 Announcement of creation of Birds sanctuary in the Sanitation Programmes:ouster lake that spread across puducherry &
a) Central Rural sanitation programme 1986
villupuram
b) Total sanitation Campaigh
- 1999
Elephant reserve:c) Nirmal Gram purashkar
- 2003
 Nilgiri Elephant Reserve
d) Total sanitation campaign (TSC)
 Coimbatore Elephant Reserve
changed as Nirmal Bharath
 Anamalai Elephant Reserve
Abhiyan(NBA)
- 2012
 Srivilliputhur elephant Reserve
e) Again, the Total sanitation campaigh was
nd
2) UN Kalam Global Satellite (Globalsat)
relaunched as oct 2 2014 Swach Bharath Abhiyan
Is served for the purpose of HHHHHHHHHH
 Swach Bharath Abhiyan is clean India
A) Disaster Risk Reduction (DRR)
Mission is a national campaigh by the Government of
B) Disaster Monitoring Constellation (DMC)
India, Covering 4041 statutony towns, to clean the
C) Disaster to be predicted (DTP)
smeets,roads & infrastructure of the country
D) Disaster Monitoring Predetermined (DMP)
 This Swachh bharath Abhiyan Mission to be
.

completed by the end of the year 2019 which will be


the 150th Birthday of Mahatma
..
4) Centre for Excellence in Disaster Research and
A)
Resilience Building is going to be set up at HHHH.
B)
A) Jawaharlal Nehru Centre for advanced scientific
C)
research
D) 89
B) Indian Institute of tropical Meterology

C) Indian institute of science education research


Some Notable points:
D) Academy of scientific & Innovative Research
 Originally it is called Globalsat for DRR a global 5) Recently control Government & Delhi Government
satellite for earth onservation and Disaster Risk
agreed to setup a special purpose vehicle to clean
Reduction (DRR)
& Rejeveunate the riverHHHHHH..
 It is the concept initiated by caneus CanadaA) Yamuna
B) Hindon
Europe-Us-Asia
C) Najafgarh drain
D) Sahibi
 Caneus group founded in 1999 & head quartered in

Montreal Canada

 Now this Globalsat for DRR the name to be



changed as Un kalam Globalsat ia a initiative by
A)
B)
the chairman of caneus, Milind pimprikar to name


C) 9
D)
a satellite after the Missile man of India
 The Globalsat was proposed in reponse to the need SOME NOTABLE POINTS:
for a globally inter connected disaster and
 The yamuna venerated by hindus, originates from
environmental management system. Since no
the yamunotri Glacier at 6387meters above sea
country can afford to develop a complete set of
level in himalays
sensors and satellite systems needed for forecase 6) A plan has to install GPS & CCTV cameras in
monitoring & mitigating disasters like floods,
public transport vehicles to ensure women safety
drought typhoons earthquake, etc.
by the state Govt of HHHHHHH
3) Which city topped in the swachh Bharath Abhiyan
A) Tamil nadu
B) Kerala
Ranking
C) New Delhi
D) Haryana
A) Hassan
B) Mysuru
..
C) Thiruchirapalli
D) navimumbai

..

A)

B)

C)

D)

Some notable points:


First five places in swach Bharath abhiyan
1) Mysore (Karnataka)
2) Trichy (Tamil Nadu)

....

A)

B)

C)

D) r

711 EVR Road, Opp. Anna Arch, NSK Nagar, Arumbakkam, CHENNAI-106. E-mail: r.rajaboopathy@gmail.com

Ph: 98404-00825, 98404-33955

RADIAN(Chennai-9840400825, Madurai-9840433955)For other branches visit website

-167- www.radiannews.pbworks.com

7) Nai Manzil Scheme particularly associated with 9) School Nursery yojana relatesHHHH..
A) Raise of saplings in nursery created in school
the minorities in terms for their educational
campus for VI to IX
attainmentsHHHHHH..
B) Raise of saplings in all primary school from I to V
A) Sikhs
B) Zorostraians
C) Both A & B
C) Buddhist
D) Minorities
D)
A is correct B is wrong

9.

A) 9

B) 9

C) 9

D) 9

9r

9..

A)

9/
 The Scheme will address educational &
B) 1 5
livelihord needs of minority community in

9/

general and (Muslims (for all dropout students

in madrassa) in particular as it lags behind the


C)
A B
other minorotoes in terms of educational
attainments
D) A r B
 This Nai mazil Launched by Dr. Najma
 School Nursery yojana to bring students
Heptullah union minority affairs ministers for
closer to nature this will engage students of
minorities helping minority youth without a
class VI to IX in raising of saplings in nurseries
formal school leaving certificate to obtain one
created in school campus
find better employment
 To plant a tree for sustainable future and to
 National Commission for minorities Act 1992
make the nation clean & green Each school
 At present there are six minorities
nursery is expected to create 1,000 saplings
muslims,Christians,Buddhists,Sikhs,Parsists,
every year. The schools will be encouraged to
Jains
take up composting, rain water harvesting a
 Ministry of Minority affairs, a ministry of
water recycling to inculate best practices in
Government of India established in 2006
young minds under this scheme
8) Recently central Government has launched 10) Govt. Of India has approved the establishement of
Disha to aid Digital literacy in the state of
All India Institute of AYURVEDA (AIIA) will be
A) Bihar
B) Madyapradesh
set up at HHHHHHH.

C) Rajasthan

D) Uttarpradesh
(DISHA)

..

A) Jaipur,RJ
C) Vaidyatrama,TN

B) New Delhi
D)Palakkad, KL

A) 9

B)

C)

D)

A) 9 ()

 DISHA Digital Saksharta Abhiyan This new


mobile app has launched to aid digital literacy
in Bihar
 This app mainly envisages offering digital
literacy to tribal & Dalit women in the state of
Bihar
 The ministry also launched DISHA handbook
that was composed in such manner that
anyone with little or no digital literacy can also
learn using this book by means of pictographic
lessons on computer operations. This is
framed by common service centres for the
purpose of digital literacy

B)
C) ()
D) ()
Some Notable points:
National policy for Indian system of Medicine
Homeopathy 2002
AYUSH Hr- Ayurveda
Jaipur
Yoga
Delhi
Naturopathy
Pune
Unani
Bengaluru
Siddha
Chennai
Homeopathy
Kolkata
Tamil Nadu: Govt. Ayurveda-Nagarcoil Medical College
 Govt Unani Chennai Medical College
 National Institute of siddha Chennai

711 EVR Road, Opp. Anna Arch, NSK Nagar, Arumbakkam, CHENNAI-106. E-mail: r.rajaboopathy@gmail.com

Ph: 98404-00825, 98404-33955

&

RADIAN(Chennai-9840400825, Madurai-9840433955)For other branches visit website

The Government is also in the process of


establishing a North Eastern Institute of Ayurveda &
Homeopathy at shilling
Vaisyagrama, in Tamilnadu Situated in the
Coimbatore district where the Ayurvedic centre is
situated, It is a private owned centre

11) India & the Bangladesh Govt flagged off the Bus

services route from


A) Shillong Daka Kolkata
B) Guhwahati Kolkata dake
C) Kolkata Daka Agaratala
D) Itanagar Daka Kolkata

A) -
B) -
C) - 9
D) 9
 Prime Minister Narendra modi, his Bangladeshi
counterpart sheikh Hasina flagged off the
 Kolkata Dhaka-Agartala
 Daka-shillong-Gowabati bus services in Daka
 Kolkata-Dhaka-Agartala Which would be ron by
west Bengal Government & Tripura Governemnt
 The solo bus Dhaka Shillong-Guwahithi would be
run by the Bangladeshi Governemnt
Some historical Information:FRIENDSHIP EXPRESS:
1) Maitree express (or) moitri express (or) DhakaKolkata express is an international passenger train
serving the raiway connecting the Bangladeshi
capital of Dhaka India state west Bengals capital
Kolkata
2) This is the only railway link between the cities of
two nations. The name MAITREE means the
friendship express
3) This route is closed in 1965 due to the outbreak of
Indo Pakistani conflicts of 1965
4) After 43 years, the in auguration of train service
was held on the occasion of the Bengali New year
(pohela Boishakh) on April 14, 2008.
12) Indradhanush Air exercise held b/w the two

-168- www.radiannews.pbworks.com

5. AUSINDEX-15 AUS& India Naval Exercise


6.VARUNA Indo-french naval Exercise
7. KONKAN Indo-UK Naval Exercise
8. INDRA Indo-Russia Navel Exercise
9. Malabar Indo-U.S Navel exercise
10. Indiaex Indo-U.S. Naval Exercise
11. SIMBEX Indo-singapore Naval Exercise
12. IBSAMAR India Brazil-Southafrica Naval Exercise
13. SLINEX India-srilanka Naval exercise
14. DosTI-India-srilanka-Maldives Naval exercise
15. JIMEX India-Japan Naval Exercise
16.Komodo India Indonesia Naval exercise
17.SHADE India Japan-China Naval exercise
18. Naseem Albahr India-oman naval exercise
19. MILAN International Naval exercise 17 nations India is
included at Andaman sea, portblair
20. Cope India-US military exercise
21.EKUVERIN Indo-maldives military exercise
22GARUDA SHAKTHI India-Indonesia Military exercise
23KURUKSHERA India-Singapore military exercise
24.MITRA SHAKT India-srilanka military exercise
25.SAKTHI India France military exercise
26.OPERATION X India-Maldives military exercise
27.SURYAKIRAN-India-Nepal military exercise
28.YUDHABHYAS India-US military exercise
29.SHATRUJEET-India-us Military exercise
30.NOMADIC ELEPHANT-India-mangolis military
RED FLAG EXERCIS: It is an advanced aerial combat training exercise
hosted at nellis airforce base Nevada it is US air
exercise It is held in alaska
13) ISRO CommissionsTITANIUM Sponge Plant at
A) Kerala
B) Andhra Pradesh
C) Bengaluru
D) Ahmedabad

(Sponge)
.

A)

B)

C)

D)

Some Notable points:1. India space research Organisation has fully


commissioned 2 started commercial production at the first
indigenous titanium sponge plant at chavara in kerala
2. It is the only integrated plant in the world that undertakes
all activities right from mining of ti minerals to manufacturing
countries of HHHHHH
of aerospace grade Ti sponge under one roof.
A) Indo-Russia
B) Indo-UK
3. It is a titanium alloy products produced by conversion of
C) Indo-France
D) Indo-Australia
raw titanium through kroll process which is subjected to
leaching or heated vacuum distillation to remove impunties
and gaining the purest form of (99.7%) of Titanium sponge

Indian space programme launched in 1969
A) -
B) -r
ISRO Formed : 1969
C) -
D) -r
HR
: Bengaluru
Notable Points:
Major establishment of ISRO:1. Hand-In-Hand Indo-China Joint Military exercise
1. Vikram sarabai space centre Thiruvanathapuram
2. GARUDA-V - Indo French Air Exercise
2. ISRO satellite centre Bengaluru
3. AVIV INDRA Indo-Russia Air Exercise
3.Sriharikota Range (SHAR) Andhrapradesh
4. Cope India - Indo U.S. Air Exercise
711 EVR Road, Opp. Anna Arch, NSK Nagar, Arumbakkam, CHENNAI-106. E-mail: r.rajaboopathy@gmail.com

Ph: 98404-00825, 98404-33955

RADIAN(Chennai-9840400825, Madurai-9840433955)For other branches visit website

-169- www.radiannews.pbworks.com

4. Space applicaton centre- Ahmedabad



5. Auxillary & propulsion Bengaluru&Thiruvandhapuram

System unit

r9

6. Developmental & Educational Ahmedabad

Communication umit
.
SHAR is renamed as satish Dawan Centre
A)

B)
 The Chinese people liberation Army (PLA)
C)
D) 9
delegation led by (colonel song zhoanli has hasted
an Indian Army delegation led by colonel Bs uppal
 Moolchand Sharma professor of law at Delhi
for the first time ever, which marked as a milestone
university and presently the member of law
in the Daulat beg oldie are along the line of Actual
commission of India
control in ladakh sector jammu & Kashmir
Some notable points to remember law commission
Some Notable Points:
 First law commission of independent India was
Daulat Keg oldi: Indias highest Airfield in Ladakh 5065m &
established in 1955
16,614ft
 First law commission chairman:M.C.Setalvad Also
India & china border personnel Meeting (BPM) point:
first AGI
 The are four agreedBorder personnel Meeting point Pre Indepence law commission:
b/w Indian Army & peoples Liberation Army of
 First law commission was established in 1834 by
china for regular consultations helps in defusing
the chairmanship of lore macaulay. Most Important
face offs.
recommendations made by the first law
Four agreed BPM:commission.
1. Chushul in Ladakh
 Indian Penal Code
- 1860
2. Nathu la in Sikkim
 Criminal Procedure code 1973
3. Bum La pass in Arunachal Pradesh
 Indian evidence Act 1872
4. Lipulek pass in Uffarkhand
 Indian Contract Act 1872
 Negotiable Instrument Act 1881
14) Recently India & China holds first ever meet at -------- in
 Female infanticide prevention Act 1870
ladakh
A) Piarboda Airfield
B) Dudhkundi Airfield
17) The Book Globalisation, Democratization & Distributive
C) Daulet beg oldi airfield D) Chushul Airfield
Justice authored by HHHHHHHH.

A) A.R. Laxman
B) Moolchand Sharma
C) P.V.Reddy
D) A.P.Shah

A) 9 B)
C)
D)
World Toureism cities federation (WTCF): WTCF is a non profit non government international
mass organization organized voluntarily by tourist
cities of all countries and regions, non government
organizations, associations and enterprise related
with tourism
 WTCF Head quartened at Beijing
15) The First city in India to join the world Tourism Cities
federation (WTCF)
A) Agra
B) Madurai
C) Musore
D) Kochi

9.

A)

B)

C)

D)

16) Recently Union cabinet approves the MOU b/w India


and which country for construction of petroleum pipeline
A) Bangladesh
B) Nepal
C) Afghanistan
D) Myanmar

8 9..

A) A.R. Laxman
B) Moolchand Sharma
C) P.V.Reddy
D) A.P.Shah
Continuation:-Law Commission chairman of Independent
India
 The term of this was established as 3 years.
1. law commission Chairman M.C. setalvad
(First Afforney general of India)
2. lawcommission chairman Justice.T.V. venkatkumar
Aiyar
3.law Commission chairman Justice J.L. kapur
4. 18th Law Commission Justice A.R. laxman
th
5. 19 Law commission P.V. Reddy chairman
th
6. 20 law Commission chairman A.P. Shah
 Law Commission was established during the British
regime in 1834 by the charter Act of 1833
 First national Law School of India University
(NLSIU) was set up at Bengaluru in 1987
 Current Chancellor:Vice president of India
Mmd,Hamid Ansari
 Current Vice Chancellor: R.Venkata Rao
Some notable books Authored by chetan Bhagath:
1) Making india auesome
2) What young India wants
3) Five point some one

711 EVR Road, Opp. Anna Arch, NSK Nagar, Arumbakkam, CHENNAI-106. E-mail: r.rajaboopathy@gmail.com

Ph: 98404-00825, 98404-33955

RADIAN(Chennai-9840400825, Madurai-9840433955)For other branches visit website

-170- www.radiannews.pbworks.com

4) 3 mistakes of my life
 Four Aan Comics were also released based on the
5) One night @ call centre
herrics of four war heroes who fought in 1965 Indo
6) 2 states
pak war and were awarded Maha Vir Chakra They
7) Revolution
were Maj Asaram Tyagi, Maj Bhaskar Roy, Sub
8) Half girlfriend
Ajith Singh & Sub Tika Bhadur Tappa.
Some notable booksby V.S.Naipaul
 Amar Chitra Katha & Aan Comics are the two
1. A Bend in the river
books authored by Lt.Gen.Rakesh Sharma.
2. A house for Mr. biswas
 Indo Pak war (1965) leads to Tashkent Agreement
3. A million mutinies now
Jan 10,1966
4. In a free state
 Indo Pakwar 1971 leads to the liberation of
5. The enigma of Arrival
Bangladesh from pak results in simla agreement on
T.N. Seshan with Sanjay Hazarika authored the
July 2,1972
Degeneration of India Annie frank authored the Diary of a 21) Amar Chitra katha & Aan Comics authored by
young Girl
HHHHH
18) The political Nonfiction Making India Auesome
A) Lt.Gen,K.J Singh
B) Lt.General Rakesh Sharma
authored byHHH
C) Lt.Gen.V.K.Singh
D) Ranchana Bisht Rawalf
A) Chetan Bhagat
B) V.S.naipaul
9

C) Anne Frank
D) T.N,Sheshan
9.

A)

B) V.S.

C)

D) T.N,

Some Notable Books:


Who is Kalam (R.Ramanathan
1) Ignited Minds A.P.J.Abdul Kalam
2) In search of Gandhi Richood Attenborough
3) India Discovered John Keay
4) India Divided Dr.Rajendra Prased
5) India Emerging power Stephen Philip cohen
6) India unbound Gurcharan Das
7) India another Millenium romila Thapar
8) India of our Dreams M.V. Kamath
9) India wins freedom Abul kalam Azod
10) India priceless heritage N.A.palkivala
11) Indian philosophy Dr.S.Radhakrishnan
12) India in the new Dr.P.C. Alexander Millenium
13) India changes Taya zinkin
14) My India S. Nihal Singh
15) Prison Diary Jayprakash Narayan
16) India Remembered-percival Margaret Spear
19) The book, 1965 stories from the second Indo-Pak war
byHH
A) Nitin Gokhale
B) Rachna Bisht Rawat
C) Romila Thapar
D) M.V.Kamath
1965 9
9

A)

B)

C) 9

D) M.V.Kamath

20) The book 1965 turning the tide how India won the
war:HHHHHH
A) Nitin Gokhale
B) rachna Bisht Rawat
C) Romila Tapar
D) M.V.Kamath
Indian army release Amar Chitra katha & Aan Comics on
Inspiration stories of war heroes in 1965
Aan Comics:

A) Lt.Gen,K.J

B) Lt.Gen. 9

C) Lt.Gen.V.K.

D)

Eminent Sanskrit scholar and Indologist NR


Varhadpande passed away in Nagpur recently at
the age of 94.
 Some Notable Historical books:1. A Wonder that was India Arthur Lle wellyn Basham
2. India
- Johnkeay
3. The last Mughal
- William Darlymple
4. The Great Indian Novel - Shasi Tharoor
5. The Argumentative India Amartya Sen
6. A suitable boy
- Vikram seth
7. Freedom at midnight
- Dominique lapierrie 2
Larry Collins
8. India after Gandhi
- Ramachandra Fuba
A comer of a foreigh field
9. Forgotten Empire
- Robert sewell
(Vijayanagar Kingdom)
10. A suitable boy
- Vikram seth
11. Midnights children
- Salman Rushdie
12. Train to Pakistan
- Kushwanth Singh
13. A fine Balance
- Rohinton Mistry
14. The snow Leapard
- Peter Matthiessen
15. City of Djinn
- William Darlymple
16. How I become a Hindu Sitram Goel
17. White Mughals, Last mughal, - William Darlymple
city of Djinn
18. Delhi, a novel Kushwanth singh
19. An area of Darkness V.S. Naipaul
20. The Hindus:Ann altemative history Wndy Doniger
21. Maximum City - Suketu Menta
22. The history of British India James Mill
22) The book Aryan invasion A Myth was written by
HHH.
A) Ramachandra Guha
B) A.L.Basham
C) Robert Sewell
D) N.R. Varhadpande


r9

711 EVR Road, Opp. Anna Arch, NSK Nagar, Arumbakkam, CHENNAI-106. E-mail: r.rajaboopathy@gmail.com

Ph: 98404-00825, 98404-33955

RADIAN(Chennai-9840400825, Madurai-9840433955)For other branches visit website

A)

-171- www.radiannews.pbworks.com

nd

 2 place Bengaluru Bulls


 3rd Place Telugu Titans
C) 9
D) N.R.
25) The pro Kabbadi League 2015 won ByHHHHHH..
Some Notable points:
A) U Mumba
B) Bengaluru Bulls
IAAF International Association of Athletic federation found
C)
Telugu
Titans
D)
Jaipur Pink Panthers
in 1912
B) A.L.Basham

HR Monaco
2015
At Present current president: Sebastian coe.
A)
B)
th
15 IAAF championship in Atheletics 2015 held at the
C)
D)9 9
Birds Nest stadium at Beijing in china
 Indias Golfer Aditi Ashok became the first from the
 IAAF conducted this biannual events started in
country to win the ladies British Amateur stroke play
1983, at Helsinki finland.
golf championship at the Moortown Golf club
 Till Now, India won only 2 medals in championship.
 She was born in Bengaluru.
Both medal were won by long jumper anju bobby
George bronze in 2003 held in paris and gold in 26) Aditi Ashok is related to the fieldHHHHH.
A) Tennis
B) Golf
2005 held in montecarlo,Monaco
th
C)
Swimming
D)
Athelete-Runner
 14 championship 2013-Moscow held in
th

 16 championship (2017)-Landon host by


99..
23) Which country topped in the International Association of
A)

B)
Atheletic federation recently held in Beijing in
2015HHHH.
D)
C) 8
A) Kenya
B) Jamaica
Some Notable points:C) USA
D) Great Bitain
 Aditi Chauhan, Indias International Football Goal
2015-

keeper. She Became the countrys first women to



play English League football
 She was born in India
A)
B)
 She is selected in the west ham united ladies
C) r
D) r
football team
List of places
st
27) Aditi Chauhan is related to sports in the field
1. 1 place Kenya Gold-7,Total 16
nd
ofHHHHH
2. 2 place Jamaica Gold -7,total-12
rd
A)
Womens kabbadi team
3. 3 place USA Gold-6, Total-18
th
B)
Womens
hockey Team
4. 4 places 0 Great Britain Gold -4,Total-7
C)
Womens
football team
Some Notable points:- About Indian Grand Prix:D)
Womens
cricket team
 The Indian Grand prix was a formula one race in

Buddha International ci9rcuit

A) 9

B) 9

C) 9

D) 9 r

The first edition took place on 2011. Till now,


there are 3 edition conducted in India
2011,2012,2013
 In all the 3 editions sebestial vettel of Germany
wond the Indian Grand prix.
24) Recently Belgian Grand prix won byHHHHH.
A) Lewis Hamilton
B) Nico Roseberg
C) Mc Laren
D) Sebastean Vital


the calendar of FIA Formula one world


championship, which was held at greater Noida in

99.

Lalitha shivaji babar born in Maharashtra


She smashed her own national record in womens
3000m steeplechase final in the world Athletics
championship
 Lalitha shivaji babar is the first Indian to have
qualified for the final rounds of the 3000m
steeplechase event in the world championship

She also won a silver medal in the 2014 Asian

Games held in Incheon, Southkorea.


9..
28) Lalitha shivaji babar is related to the atheletic
A)
B) 9
fieldHHH.
C)
D)
A) High Jump
B) Pole vault
Some Notable points:
C) Shot put
D) Steeplechase
 Pro kabbadi League, is a professional Kabbadi
9
league in India
99.
 It was founded in 2014
A)
B)
 The first edition was hoisted by India
C)

r
D)
 In this pro Kabbadi league
st
 1 place U mumba



711 EVR Road, Opp. Anna Arch, NSK Nagar, Arumbakkam, CHENNAI-106. E-mail: r.rajaboopathy@gmail.com

Ph: 98404-00825, 98404-33955

RADIAN(Chennai-9840400825, Madurai-9840433955)For other branches visit website

29) Indias first Harbour Defence System named IUHDSS


is situated in HHHH
A) Kochi
B) Chennai
C) Gujarat
D) Goa

_____________

A) B)
C)
D)
Some notable explanations:
IUHDSS Integrated Underwater Harbour Defence
and Surviellence System.
In the option (a), (c), (d) all Harbour are situated in
the Western ghats.
Harbour which situated in Western Ghats are
Natural Harbour It is a landform at the Junction
between land and water body, where a part of
water body is protected and deep enough to furnish
Anchorage.
Harbor which situated in Eastern Ghats are Artificial
Harbour, it is constructed where the depth of water
is too shallow.
In Chennai, Ennore port officially renamed as
th
Kamarajar port opened in 2001. It is the 12 major
part of India and the first port in India which is a
public company accredited into Minirathna I
category.
Maharathna 7 (2009)
Maharathna 17 (1997)
Maharathna 73 (2002)
30) In India Bangladesh Land Boundary Agreements,
_________ enclaves became a part of Indian territory.

__________

-172- www.radiannews.pbworks.com

A)
B)
C)
D)
Some notable points:
1. FIPIC formed in 2014
2. It is cooperation between India and 14 Pacific
Island
3. First Annual Summit of FIPIC was held in Suva, Fiji
in Nov 2014.
4. 2nd Annual summit Roasted by India in Jaipur, RJ
on Aug 21, 2015.
32) E-NETRA: ________
A) Electronic Novel Election Tracking and Rapid Action
system.
B) Election Novel Electronic Tracking and Rigid Action
System.
C) Electronic Poll Novel Electronic Tracking and Rigid
Assistance System.
D) Election Novel Electronic Tracking and Rapid Action
System.
- __________

A)
.

B) r
.

C)
r .

D)
.

Some notable pints:


9 9
-
9..9 9

33) Dr.A.P.J.Abdul Kalam Technical University is situated in


A) 111
B) 51
C) 162
D) 61
________
Some notable expalanation:
A)
Pudhucherry
B) Kolkata
1. 51 Bangladesh enclaves measuring 7,110 acres
C) Lucknow
D) New Delhi
became a part of Indian territory.
9.
...

2. 111 Indian enclaves measuring 17,160 acres


_________
became a part of Bangladesh Territory.
3. Totally 162 enclaves changed between two country.
A)
r
B)
th
4. It is the 100 Amendment in the Indian Constitution.
C)
D)
5. India Bangladesh enclaves also known as
Some notable points to Remember from options:
CHitmahals. It is also called pasha enclave.
1. Kolkata First IIM in 1961
th
6. The land boundary Agreement was signed on 16
2. New Delhi AIIMS in 1956
May 1974 between Indira Gandhi India prime
3. Puducherry JIPMER 1823 first name
Minister and Sheikh Mujibur Rahman Bangladesh
 As Ecole de Medicine de Pondicherry"
prime Minister.
 1956 Dhanantri Medical College
7. Now this agreement dispute is solved by India
 1964 name changed as JIPMER
Prime Minister Narendra Modi and Bangladesh
(After the death of J.L.Nehru)
Prime Minister Sheikh Hasina, decision was taken
4. First IIT 1951, Kharagpur, West Bengal
on June 6 7, 2015.
5. MMC, Chennai 1835.
8. India and Bangladesh exchanged 162 enclaves one
6. 1794 Survey School started near Fort St.George
minute after midnight (12:01am) on August 1, 2015
by Michael Topping
9. Total 162 enclaves are situated in Bangladesh and
1858 Then School became a civil engineering
Indian Staes of West Bengal, Tripura, Assam and
school.
Meghalaya.
1859 Then became a college of engineering
nd
31) 2 Forum for India Pacific Islands cooperation hosted
1862 1978  It is under the University of Madras
by ________
1978  It is transformed into Anna University with
A) Fiji
B) Nauru
various affiliations.
C) India
D) Papua New Guinea
7. CMC, Vellore 1900, Ida Scudder
2 8
8. Madras Presidency college 1840
_________
9. Pachayappas College, Chennai - 1842
711 EVR Road, Opp. Anna Arch, NSK Nagar, Arumbakkam, CHENNAI-106. E-mail: r.rajaboopathy@gmail.com

Ph: 98404-00825, 98404-33955

RADIAN(Chennai-9840400825, Madurai-9840433955)For other branches visit website

34) SAMANVAY Relates to _______


A) Web portal to monitor the progress and
implementation of PURA Providing Urban Amenities
to Rural Areas
B) Web portal for Gram Panchayat to monitor and the
progress implementation of the Sansad Adarsh Grama
Yojana (SAGY)
C) Web portal to monitor the progress and
implementation of AMRT Atal Mission for Rejuenation
and Urban transformation.
D) Web portal to monitor the progress and
implementation of MPLADS Member of Parliament
and Local Area Development Scheme.
9 ___________

A) 9
PURA

B) SAGY
9
,

C)

D)

MPLADS 9

- PURA Concept given by Missile Man of India


(Ministry of Rural Deelopment discussed in Target
3 Billion A.P.J. co-authored with Srijin Pal Sing.
- Physical connectivity (roads), electronic
connectivity,
(communication
network)
knowledge
connectivity
(education)

economic connectivity of rural areas so that
lesser urban areas divide.
- Union Got has been Running Pilot PURA
programme since 2004. Restructured PURA
2012.
SAGY (Ministry of Rural Development)
- Each member of parliament needs to chose
one village from constituency and make a
model village
- Launched on Oct 11, 2014.
- Under the scheme Hon.Narendra Modi adopted
Jayapur village from his constituency Varanasi
in U.P.
AMRUT (Ministry of Urban Development)
- Ensure that every household has access to a
tap with supply of water and sewage
connection.
- Increasing the amenity value of cities by
greenery
- Reduce pollution by switching to public
transport
- Launched on June 25, 2015.

-173- www.radiannews.pbworks.com

MPLADS
- Launched on 1993
- It provides that each member of parliament has
the choice to suggest to the turn of Rs.5 crore
per year, to be taken up in his/his constituency.
- At present currently it is administered by
Ministry of Statistics and Programme
implementation
- 9

MPLADS.
Bharath Nirman 2005 . WHITER
1. Water Supply [National Rural Drinking
WATER Programme (2009)]
2. Housing Indira Awas Yojana (1985
1986)
3. Irrigation
4. Telecommunication
5. Electrification [Raji Gandhi Grameen
Vidyutikaran Yojana 2005]
6. Roads [Pradan mantra Gram Sadak
Yojana 2000]
Also laxmi Mall Singhvi committee recommends for
the set up of Grama Sabha. National panchayat
Raj Day Apr 24, 1973 Tamil Nadu panchayat Raj
Day Nov 1, 1994
35) Thare Pension, Thare Pass launched by _______
A) Uttarkhand
B) Gujarath
C) Haryana
D) Himchal Pradesh

A)
B)
C) r
D)
Thare Pension, Thare Pass facility has been
launched for transferring the pensions amounting to
about Rs.119 crore directly into the Bank accounts.
36) World Natural Heritage Management and Training
Centre for Asia pacific region is going to setup in India
at_________
A) Assam
B) Himachal Pradesh
C) Gujarat
D) Uttarkhand

________

A)
B)
C)
D)
Some notable points to Remember:
This agreement with UNESCO (HQ: Paris) by the Union
Govt of India for the establishment of centre for World
Natural Heritage Management and Training Centre for
Asia Pacific region at the Wildlife Institute of India in
Dehradun as a category and centre of UN body.
At present in India there are 32 UNESCO heritage
sites of 7 natural and 25 cultural sites.
From the options:
a) Assam Kazranga wild life Sanctuary. [Special
One horned Rhino is found]
- Manas
Wildlife
Sanctuary
[Famous Rare and endangered
species Hispid Hare is found]
(Kaziranga tiger reserve, Manas tiger reserve,
Nameri tiger reserve) Assam.
Project Tiger 1973

711 EVR Road, Opp. Anna Arch, NSK Nagar, Arumbakkam, CHENNAI-106. E-mail: r.rajaboopathy@gmail.com

Ph: 98404-00825, 98404-33955

RADIAN(Chennai-9840400825, Madurai-9840433955)For other branches visit website

-174- www.radiannews.pbworks.com

b) Himachal Pradesh:
42) Recently india had done first ever census for the extinct
In 2014 UNESCO finalized the Great
animalHHHHH
Himalayan National Park in Himachal Pradesh.
A) Leopared
B) One horned Rhinocers
c) Gujarat:
C) Hispid hare
D)Hippopotamus
 In 2014 UNESCO finalsied the Rani-ki-Var
,
(Queens stepwell) in Gujarat

 Gir National Park Home for Asiatic lions.
A)
B)
37) National Handloom Day is celebrated on _________
D) 89
C)

43) Cheetah was declared as extinct animat in India


_________
announced in the yearHHHHHH
A) Aug 7
B) Aug 12
C) Aug 19
D) Aug 29

A resolution to boycott British goods on Aug 7, 1905
..
adopted at INC meeting at Calcutta to take this in
A)
1975
B) 1952
C) 1973
D)1992
rememberance Aug 7 is celebrated.
44) Call to Action for a TB free India is an intiative led
Some notable points:
byHHHHHH..
August 12 International Youth Day
A) Amitab Bachan &Aamirkhan
August 19 International Day for Humanitarian
B) Amirkhan & Vidhybalan
August 29 International Day against Nuclear Treaty
C) Amirkhan&Ratan Tata
August 29 National Sports Day
D) AmitabBachan&Ratan Tata
July 12 - Mallala Day

July 15 Educational Deelopment Day
July 18 Mandela Day (Long Walk to Freedom)
9
Feb 28 National Science Day
A) & 9
No 11 National education Day
B) 9 &
38) Saint Kabir Award is gien to ________
C) 9&
A) Farmer
B) Weaver
D) &
C) Poet
D) Reformers of Religion
45)
Project Cheetah was announced in the year in
9 __________
IndiaHHHH
A)
B) 9

C) 9
D) 9 r9
..
It is an Indian Government award conferred to the
A)
2015
B) 1975
C) 2009
D)1992
outstanding weavers who have made valuable
46)
Sashakt
yuva
Samarth
Bharat

Slogan
is
associated
contribution in keeping alive the handloom heritage.
with HHHHH..
This award was first introduced in 1965.
A) Promotion of National Apprentice scheme for
39) Which Indian navey Missile frigate to get participate in
Graduates
the Exercise Konkan 2015HHHHHH..
B) Promotion of national Apprentice scheme for
A) INS SHIWALIK
B) INS TRIKAND
Diploma holders
C) INS ARIHANT
D) INS VIKRANTH
C) Promotion of national Apprentice Scheme for 10th
9 2015th
12 passouts
.
D) Promotion of National Apprentice scheme for
A) ...
B) .. r
Graduates, Diploma holders 10th 12th pssout
9
C) ...r
D) ...
9.
40) Esagu (electronic Cultivation) is a initiatine launch
A)

byHHHH with the support of bharath electronic
limited under (CSR)
r
A) IIIT, Allahabadq
B) IIIT, Hyderabad
B)
C) IIIT,Gwalior
D)IIIT,Trichy
r
e- ( )
C) 10-

, 12 9
.
D) ,
A) ...,
B) ...,
r, 910-
C) ..., 9
D) ...
12- 9
41) Which is the first state to submit annual Action plan for
47) Central Govt & state Govt share in the Sarva Siksha
AMRUT scheme to the union GovtHHHHHH.
Abhiyan (2001) is recently revised as HHHHH.
A) West Bengal
B) Madya Pradesh
9 (2001)
C) Maharashtra
D) Rajasthan


9

A)
C)

A) 50:50

B) 60; 40

C) 65:35

D) 75:25

B)
D)

711 EVR Road, Opp. Anna Arch, NSK Nagar, Arumbakkam, CHENNAI-106. E-mail: r.rajaboopathy@gmail.com

Ph: 98404-00825, 98404-33955

RADIAN(Chennai-9840400825, Madurai-9840433955)For other branches visit website

48) Recenty which state Government announced a ban on


Gutka, pan masala and other products containing
TobaccoHHHHHHH.
A) Tharkhand
B) Tamil Nadu
C) Haryana
D) Andhrapradesh

A) 9
B)
D)
C) r
49) South Asian sub Regional Drug Focal point Meeting
(2015-2016) held in HHHHHHHHH
A) Afghanistan (Kabul)
B) Srilanka (Colombo)
C) India (New Delhi)
D) Myanman (Naypwitaw)

2015-2016 ..

A) ()
B) ()
C) ()
D) ()
50) Recently Defence Ministry commissioned the Worlds
largest naval base east of Sue Z canal near karwar in
Karnataka
A) INS Kadamba
B) INS Vajrakosh
C) INS Shikra
D) INS Kalyani

r 99
.

A) ..
B) ..
C) ..
D) ..
51) Project Seabird is associated with HHHHHHH..
A) INS Kadamba
B) INS Vajrakosh
C) INS Shikra
D) INS Kalyani
9.

A) ..
B) ..
C) ..
D) ..
52) The Union Cabinet approved Constitution of the 21st
law commission of India for a period of HHHHH
A) 2 years
B) 3 years
C) 4 years
D) 5 years
21- 9

A) 2
B) 3
C) 4
D) 5
53) TADOBA Festival is conducted by the state to
showcase the making the tiger sanctuary in chandrapur
district the world class entityHHHH.
A) Andhra Pradesh
B) Telangana
C) Maharashtra
D) Odisha

-175- www.radiannews.pbworks.com

B) 9 9
C) 9 9
8

D) 9

55) Bilateral Maritime Exercise between India & Australia


AusInDex-15 is held on the Coast of India
atHHHHHH
A) Kolkata
B) Gulf of Kutch
C) Vishakapatham
D) Paradeep
AusInDex-15

A)
B)
C)
D) 8
56) Shyama Prased Mukherji Mission is associated
withHHH..
A) Grama Jothi Yojana
B) Pura
C) Rurban
D)Digital Inda programme
9
9..

A)
B) Pura
C) Rurban
D)
57) The expert committee to study on salt sugar and fat in
indian food products setup by FSSAI is Headed by
HHHH.
A) Vijay kelkar Committee
B) C.K. Rajan Committee
C) D.Prabhakaran Committee
D) Aravind Panagariya Committee
, 9

8

FSSAI

A) 9
B) C.K.
C) D.
D) r
58) Under project Nilgiri Indian Railways ties up
withHHH..
A) Microsoft & Raittel
B) Google & Raittel
C) Google & face book

D) Google &facebook

8r
9.

A) &
B) &
C) &
D) &
?
59) Union Government appointed a committee to
A)
B)
restructure central water commission & central
C)
D)
Ground water Board headed byHHHH..
54) IPTV r
A) PM Narendra Modi Committee
A) Internat Protocol Television
B) Dhirendra Swarup Committee.
B) Internet Provider Television
C) Ajuly Chib Duggal Committee
C) Internet service protocol Television
D) Mihir Shan Committee
D) Internet assistance Protocol Television
89 89
IPTV r
r 9
A) 9
..

711 EVR Road, Opp. Anna Arch, NSK Nagar, Arumbakkam, CHENNAI-106. E-mail: r.rajaboopathy@gmail.com

Ph: 98404-00825, 98404-33955

RADIAN(Chennai-9840400825, Madurai-9840433955)For other branches visit website -176- www.radiannews.pbworks.com


C) - 2015
D) 2015
A) 9
The
Military
Exercise
between
China&Srilanka
coded as
B)
A) Columba Beijing 2015
B) Joint hands 2015
C)
C) Silk Route 2015
D) Sea Route - 2015

D) 9
60) Department of Industrial Policy & promotion has
released a state wise report in case of doing Business,
topped by the stateHHHHH
A) Tamil nadu
B) Gujarath
C) Maharashtra
D) West Bengal
9

(DIPP)

..

A)
C)
01
C
11
C
21
B
31
A
41
D
51
A

02
A
12
B
22
D
32
A
42
A
52
B

03
B
13
A
23
B
33
C
43
B
53
C

04
A
14
C
24
A
34
B
44
D
54
A

B)
D)
KEYS
05 06 07 08 09 10
A
B
D
A
D
B
15 16 17 18 19 20
C
B
B
A
B
A
25 26 27 28 29 30
A
B
C
D
A
B
35 36 37 38 39 40
C
D
A
B
B
B
45 46 47 48 49 50
C
D
A
C
C
B
55 56 57 58 59 60
C
C
C
B
D
B

200 CURRENT AFFAIRS QUESTIONS


1)

A)
C)
Indias fastest train
A) Sathapthi express
C) Cholan express

2)

B)
D)
B) Gatimaan express
D) Ulavan express

A)

2015

B)

A)
B) 9
C)
D) r
2015Bjornson Prize[Freedom of Expression]awarded to
A) Julian Assange
B) Edward Snowden
C) Malala Yousuf
D) Sanjeev Trivedhi
10) 2015 Fukuoka Prize 9.
A)
B)
C) 9
D) V.K.
Who is the winner of Japans Fukuoka Prize in 2015 ?
A) Ramachandra Guha
B) Raghuram Rajam
C) Amirthiya Sen
D) V.K Saraswat
11) CVC CIC 9
A) K.C.r & 9
B) 9 & K.C.r
C) K.C.r &
D) & 9
8
New head of CVC and CIC
A) K.C. Chowdry & Vijay Sharma
B) Vijay Sharma & K.C. Chowdry
C) K.C.Chowdry & Sambath
D) Sambath & Praveen Kumar

12)

A)
B)
C) r
D)
First modernized Anganwadi centre was inaugurated in
A) Gujarat
B) Madhya Pradesh
C) Haryana
D) Tamilnadu
5) 16-
A)
B) r
C) 9
D)
th
16 world Sanskrit Conference held
A) Delhi
B) Mauritius
C) Newyork
D) Bangkok

6)

A) 9
B)
C) 9
D) 9
Who won 2015 under 20, FIFA World Cup football
A) Serbia
B) Brazil C) Argentina
D) Germany
9) 2015- Bjornson Prize [Freedom of Expression]

A)
B) C)
D) r
Worlds first electric plane invented by
A) Russia
B) Israel
C) China D) America
13) My spiritual experiences with Pramukh Swamiji

A)
B)
C)
D)
Mee Bhoomi Digital depository of land records introduced in
A) Gujarat
B) Maharastra
C) Tamilnadu
D) Andhra

4)

9 8 8

A)
B) Ghani Rula
C)
D)
What is the name of the first female Supreme court judge in
Afganistan ?
A) Anisa Rasoult
B) Ghani Rula
C) Malala Yousuf
D) Habiba Sarobi
8) 2015 U-20

A)
B)
C)
D)
Indias first elephant hospital located in
A) Tamilnadu
B) Rajasthan
C) Assam
D) Kerela

3)

7)

2015

A)
B) 9
C)
D)
My spiritual experiences with Pramukh Swamiji written by
A) Baba Ramdev
B) Sri Ravi Shankar
C) Narendra Modi
D) Abdul Kalam

14)

A) B) C) D)
Which state introduced compulsory voting in local bodies
A) Gujarat
B) Andhra C) Rajasthan D) Punjab

15)

9 ?

A) INS
B) INS
C) INS
D) INS
Indias first indigenous aircraft carrier
A) INS Viraat
B) INS Vishal
C) INS Vikrant
D) INS Shivalik

16)

9 9

99.

711 EVR Road, Opp. Anna Arch, NSK Nagar, Arumbakkam, CHENNAI-106. E-mail: r.rajaboopathy@gmail.com

Ph: 98404-00825, 98404-33955

RADIAN(Chennai-9840400825, Madurai-9840433955)For other branches visit website -177- www.radiannews.pbworks.com


A) B) C) D) .
C) & r
Floyd May Weather Releated to
D)99 &
A) Wrestling B) Basket Ball C) Boxing
D) Rugby
Who received the first UN- Nelson Mandela Award
A) Helena Ndume & Jorge Fernando Brando
17)
"TAPI
B) Raman Chandra guga & Pamarthy shankar
?
C) PaPaiyas Malimba & Kareem Masimor
A) B) C) 9 D)
D) Gutpangali Berdi & Almaspek
TAPI project is between India and ------26)
r
A) Thailand
B)Turkey C) Turkmenistan
D) Tajikisthan

18)

r "

A) r
B)
C) 9
D)
In Tamil Nade Solar Prk is to be estabhished at
A) Dharmapuri
B) Ramanathapuram
C) vellore
D)karaikudi

" 9.

A)

B)

C) 9

D)

Name of the "Anti tank missile" indigenously developed in


India
A) Akash
B) NAG
C) Prahaar
D) Pinaka

19) -

A) -r
B)
C)
D)-r
Indira-Dhanush Military exercise between
A) India -UK
B) India-France
D)India-America
C) India Russia
20) / Suvidha Means
A)
B) 9
C) 9
D) 9
A) Special Train during extra rush period.
B) Women Insurance scheme
C) Women security scheme
D)women empowerment scheme

21)

27)

A)
B)
C)
D)
Which is the first state transportation to have vehicle
tracking system?
A) Uttar pradesh
B) Gujarat
C) Andhra
D)Madhya pradesh

28)

A) -9
B)
C)
D)
Indias first earthquake early warning system will be
placed in
A) Jammu & Kashmir
B) Gujrat
C) Uttarakhand
D) Himachal Pradesh
29) UNESCO- CITY of Music 9

A)
B)
C)-
D) -
Name the scheme which connects natonal highways with
districts
A) Golden quadrilateral road scheme
B) Diamond quadrilateral road scheme
C) National district Road scheme
D) Bharatmala Road scheme
22) HRIDAY
A)
B)
C)
D)9
HRIDAY project first opened at
A) Ahmedabad
B) Bhopal
C) Varanasi
D) Amritsar
23) 2015- 8 9
A)
B)
C)
D)
In july 2015, India joined as a member in
A) Shanghai cooperation organisation
B)Asia pacific cooperation organisation
C)World bank
D)Asian bank

A) 9
B)
C) 9
D)
Which city was selected as city of Music by UNESCO
A) thanjavur
B) lucknow
D)varanasi
C) Bhuvaneshwari
30) 7- BRICS
A)
B)
D)
C)
th
7 Brics summit conducted in
A) Sochi
B) Ufa
C) Moscow
D)Kiev

24)

34)

Which port received Golden peacock award for environmental


administration
A)
B)
C)
D)

25) .

- 9

A) &9 9
B) & 9 9

31) INS


A)89 B)
C)
D)9
INS PATEL means
A)Submarine
B)Floating Navy Base
C)Airforce Base
D)Warship

32) 9

A) B)
C)
Sudhirman cup is associated with
A)Hockey B)Foot ball C)Kabadi

33) 2015-

D)
D)Batmittan

A)9 B)
C)r
D)
2015- Global Climate Conference is to be held in
A)Berlin B)Manila
C)Paris
D)London
9
8

A) B)89 C)
D)
Which state ordered that all government servants should
construct toilet
A)Gujarat B)Chattisgarh C)Andira
D)Telangana

35)

A)

711 EVR Road, Opp. Anna Arch, NSK Nagar, Arumbakkam, CHENNAI-106. E-mail: r.rajaboopathy@gmail.com

B)

Ph: 98404-00825, 98404-33955

RADIAN(Chennai-9840400825, Madurai-9840433955)For other branches visit website


C) 989
D)
Countrys first transgender college Principal
A)Manabi Bandyopadhyay
B)Draupadi murmuu
C)Pajan Kowrtheer
D)Aruna

36) 2015-

A) 9
B)r9
C)K.9
D)9
Who received Dada-SahebPhalke
A)Raj Kapoor
B)Prithivi Raj Kapoor
C)K.Balachandar
D)Sasi Kapoor

37) GIFT

A)A.K. Jothi

B)Rangarajan

47) 9

C)Y.V.Reddy D)Hari Gowtham

A)
B)
Aahaar scheme was introduced by
A)Odissa
B)Sikkim

48) WTO- 161

C)

D)9

C)Gujarat

D)Bihar

A)
B) 8
C) D)
Which country joined as 161st member of WTO
A) South Sudan
B)Fiji Island
C)Seychelles D)Mangolia

A) B) C)
D)
Which districu was awarded UN Public Service Award?
A)Ahmedabad
B)Noida C)Nadia
D)Trichy

39) -

1)National Technology day


2)International Nurse day
3)Anti Terrorism Day
4)World No Tobacco Day
B) a-2 b-3 c-4 d-1
D) a-1 b-2 c-3 d-4

46) UGC- 9 9
A)A.K. B
)
C)Y.V. D)r
UGC reconstructing committee is headed by

A)
B)
C)
D)
Smart city GIFT is located in the state of
A)Gujarat
B)Maharastra
C)Andira
D)Punjab

38) .

-178- www.radiannews.pbworks.com

a)May-12
b)May-21
c)May-31
d)May-11
A)a-3 b-4 c-1 d-2
C)a-4 b-3 c-2 d-1

49)

9 ?

A)
B)

C)r D)
Which of the following was taken over by the Central Government
recently?
A)Sankeet Academy
B)Lalit Kala Academy
C)Rashtriya Sanskrit Sansthan
D)Stage art academy

A) B) C)9
D)
To which one of the following harbor, India and Iran joint
50) 9 9
worked?
9
A)Haldia B)Cochin C)Chabahar
D)Caspian
A) r
B)8
D) 8 9
40) Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana Pradhan Mantri C)
Who submitted report on Fisher Men and Deep sea fishing
Jeevan Jyoti Yojana 9?
A)Meena Kumari
B)Sheela Balakrishnan
A) &
8
C)Sushma Swaraj
D)Santha Sheela Nair
B) &
8
51) 8
C) &

Which constitutional amendment is related to the National Judicial
D) &
Appointment commission
To which Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana and A)98th Amendment
B)180th Amendment
th
C)99 Amendment
D)101th Amendment
Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Yojana are related?
A)Accident Insurance and Pension
52) 9 9 r
A) 9
B) 9
B)Life Insurance and Pension
C) 9
D) 9
C)Life Insurance and Accident Insurance
Vivek Murthy is
D)Accident Insurance and Life Insurance
A)Surgeon General of USA B)Attorney General of USA
41) C)City Mayor
D)US Police Commissioner

53) 2015- 9
A)r B) C)
D)
A) r
B)
Which is the first state in India to issue soil health cards to its C) 9
D)r
farmers
2015 Heinz Award was awarded to
A)Raja Rajeshwari
B)Sangeeta Bhatia
A)Haryana B)Telungana C)Punjab
D)Gujarat
C)Sania Mirza
D)Mariyam Siddiq

42)

54)

9 9

A) V.K.
B)
A)-
B)-
C)
D)
C)- D)-
First chief of Cyber Security in India is
Mirage 2000 fighter Jet Test Lands and take off as part of trials A)V.K.Saraswat
B)Radhakrishnan
C)Sam Pitroda
D)Gulshan Rai
on the high way of
A)Delhi-Agra
B)Agra-Lucknow
55) FAME 9
C)Delhi-Noida
D)Bhopal-Lucknow
A) r r
B)
43) r 9
C) &
A) 9 B) r C)UK
D)
D)
Which country first legalized marriage of homo sexual?
FAME Scheme is related to
A) Ireland
B)USA
C)UK
D)Canada
A)Electric and Hybrid vehicles adoption and manufacture
44) r Order of the Rising Sun B)City Infrastructure development
C)Women empowerment and security
9.
D)Improve educational system
Who was awardes the Japans highest award order of the Rising
56)
[varuna]
sun
A)-
B) -UK
A) Kalam B)CNR. Rao C)Vajpayee
D)R.K.Sinha
C)-
D)-9
45) ;
Which two countries conducted VARUNA exercise
A) India-France
B)India-UK
a)May-12
1)
C)India-Russia
D)India-Singapore
b)May-21
2)9 9
c)May-31
d)May-11
Match:

3) 9
4) 9

57) ISO 9001:2008


A)
B)
C)
D)9,

711 EVR Road, Opp. Anna Arch, NSK Nagar, Arumbakkam, CHENNAI-106. E-mail: r.rajaboopathy@gmail.com

Ph: 98404-00825, 98404-33955

RADIAN(Chennai-9840400825, Madurai-9840433955)For other branches visit website


A)

Which ministry received ISO 9001:2008 certificate


A) Home ministry
B)Defence Ministry
C)Information and Broadcasting ministry
D)Women and Child development ninistry

58) 8r

A) India

60)

Which country won 2015 Sultan Azlan Shah Hockey cup


B)Australia C)South Korea
D)New Zealand

[Subodham]

Which state introduced Subhodham a de-addiction to alcohol?


A) Andhra B)Telungana
C)Maharashtra D)Kerala
"PRAGATI"

r?

appointed in March 2015 as the head of an innovation Council of


Indian Railways called Kayakalp'?
""
.

9 .

D) Shillong

64) Who won stock water Prize 2015 98 2015


B) Anil Agarwal
D) R.K. Pachauri
/

r .

66) Who amongst the following has won Tyler Prize for 2015 / 2015
9 9

B)Vandana Shiva
D)Rajendra Singh

D)London

9 9 9 2015, 9. 9

A)IBRD

B)IMF

C)WHO

D)FAO

69) What is the name of the Solar Powered airplane which completed the historic
35000 km round the world trip?
r 35000 9 9
?

A) Solar Windwane - I
C) Solar Windwane- II

70)

B) Solar Impulse- I
D) Solar Impulse- 2

government Introduced e-raion card


A) Tamil Nadu B) Delhi
C) Maharashtra

Which state

D) Sikkim

71) " " 9.


Who wrote the book for Food for AII
A) Rajendra Sing
B) Raj Singh
C) Narendra Modi
D) Uma Lele

72)

9 ?

A)Andhra Pradesh B) Rajasthan C) Gujarat D) Tamil Nadu

73) India which state introduced for girl children Bhagyashree Scheme
""

A) Maharastra B) West Bengal

C) Gujarat D) Manipur

74) Who won the 52nd Miss. India title?


A) Deepika
52

B) Aditi Arya

C) Afrin Rochazl

9,

22

9 9,
,

1.25

,
,

D)

68) Christine Lagarde who Visited India in the month of March 2015, is the head
of / r

B)Durban C)Ottawa

A)

Commonwealth Games (CWG) will be held in

A)Qatar

A)Faridabad B) Patna C) Delhi D) Gandhi Nagar

A)Madhav Gadgil
C)Anil Agrawal

65) Worlds Largest and tallest Indian National flag was unfurled in

2022

C)

67) 2022

B)

63) North East Indias First Kisan call Centre open at

A) Rajendra Singh
C) Kisan Mehta

D)

B) Ratan Tata
D) Suresh Prabhu

B) Imphal C) Dispur

D) Assam
?

A)
B) C) D)
First Indian Airport that is going to be function fully by solar
power.
A) New Delhi
B) Chennai C) Cochin D) Madurai

78) 9

62) Who was

A ) Agartala

D)

2- .
A)9
B) C)
D)
nd
The city secured 2 place in the Swach Bharath Mission is
A)Mysore B)Trichy C)Navimumbai
D)Cochin

A) PRofessional Assured Governance And Timely Implementation


B) PRofessional Active Governance And Timely Implementation
C) PRo Active Governance And Timely Implementation
D) PRo Assured Governance and Timely Implementation

9 2015- 9
A) E. Sreedharan
C) K.V. Kamath

76)

77)

61) Expand PRAGATI.

C)r

A) Delhi B) Himachal Pradesh C) Nagaland


e-vidhan
A) B) C)

9 9

A) 9 B) C) D)
Who is the first president of Nigeria by election
A) Abubakar Tafawa
B)Nnamdi Azikiwe
C)Goodluck Jonathan
D)Muhammadu Buhari
/

75) Which state introduced e-vidhan mobile application

59) 2015-

-179- www.radiannews.pbworks.com

B)

D) Mia Khalifa

Start Up India, Stand Up India scheme initiative is


A)Develop and improve the production of Handloom
industries and to develop the employment opportunities to all
the students in India
B)Indias all 22 nationalised bank contribute for the womens
development and to encourage SC/STs girl student in
education by giving education loan for their UGs and PGs
JKcompletion.
C)All 1.25 bank branches in India should encourage at least
one dalit (or) Adivasi entrepreneur and atleast one women
entrepreneur.
D)Union Government will select the states which are lagging
in the womens sex ratio and will provide beneficial scheme to
girl child creating Girl child special Beneficial fund by means
of bank in the selected states.

79) 2015-

9.
A) 9
B)
C)
D) 9
The Second Indian who confers the 2015-Ramanujam
award is
A)Anand Kumar
B)Amalendu Krishna
C)Sujatha Ramdurai
D)Manjul Bhargava

9?

711 EVR Road, Opp. Anna Arch, NSK Nagar, Arumbakkam, CHENNAI-106. E-mail: r.rajaboopathy@gmail.com

Ph: 98404-00825, 98404-33955

RADIAN(Chennai-9840400825, Madurai-9840433955)For other branches visit website -180- www.radiannews.pbworks.com


A). r, 9
80) 9 ,
B)
9,

9
r
r

C)
, ..r
r .
D)9 ,
The Novel which has been nominated in the ongoing finalizing
At present Election Commissioners of Election Commission of
list of this year man booker prize written by the Indian writer
India are
Anuradha Roy
A)K.V.Choudhry, Asal Kumar Jothi
A)An Atlas of impossible longing B)The folded path
B)Vijay Sharma,Om Prakash Rawat
C)The Melancholy of strain
D)Sleeping on Jupiter
C)Prakash Rawat,K.V.Choudhry
81) 9
D)Asal Kumar Jothi, Om Prakash Rawat
A)9 B) C) D)9
Saint Kabir Award confers to
A)Weavers B)Farmers C)Sculpturer D)Artist

82)

.-(Multi

Application Solar Teloscope-

88) GSLV-D6 launched


A)GSAT-6-(29-08-2015)
B) GSAT-6-(26-08-2015)
C) GSAT-6-(27-08-2015)
D) GSAT-6-(20-08-2015)
... D6
A) -6-(29-08-2015) B) -6-(26-08-2015)

MAST)
A)
B)9 C)9
D)9
Indias biggest and the Worlds second (Multi Application
C) -6-(27-08-2015) D) -6-(20-08-2015)
Solar Teloscope-MAST) is situated in the district.
89) U.S Open 2015 Championship titles singles men are women
A)Satara
B)Sambalpur C)Jaipur
D)Udaipur
are
83) r
A)Novak Djokovic (Serbia), Serena Williams (U.S.A)

B)Stan Wawrinka(Switz), Serena Williams (U.S.A)


9. 9
C)Roger Federar(Switz),Garbine Mugurusa(Spain)
A)9 451-B
B)9 452-C
D)Novak Djokovic(Switz),Flavia Penneta(Italy)
C)9 452-B
D)9 451-C
..
2015 9 r
NASA have discovered the same planet like the earth by
9 9
the Kepler satellite and a name given to the planet
A) (9),r
resembles like earth is
B) r (9), r
A)Kepler451-B
B)Kepler452-C
(U.S.A)
C)Kepler452-B
D)Kepler 451-C
C) 9 9 (9), 9

84) 9

()

D)

(9),

A) B) C)9 D)
()
International Climate Variability and Predictability
Monsoon Project Office is to be set up at which place of 90) The fourth bimonthly monetary policy statement released by
RBI on Sept 29, 2015, According to this statement, marginal
India(ICMPO)
standing facility rate(MSF)
A)Pune B)Hyderabad C)Uttarkhand D)Chennai

85)

2015

9
8

r9
(

4, 2015)

r9

A) B)9 r
A)7.25%
B)6.25%
C)6.75% D)7.75%
C)98
D) 9
th
91) 18 National Conference on e-Governance
First Indain Golf player who baged a gold medal in 2015
18 ?
Special Olympic World Games held in Los Angeles
A) B) C) D)
A)Ishanth Tudega
B)Arjun Shettry
C)Ranvir Singh Saini D)Mukesh Kumar
92) Which among the following states has decided to implement a
potato mission from 2015-2016 make state self sufficient in
86)
potato production
(FSSAI-Food Safety and Standards Authority of India)

A).
B) r
C) 9
D)
The Food safety and Standards Authority of India
(FSSAI) set up an expert Group on salt, sugar and fat in
Indian products headed by -----A)T.PrabhakaranCommittee
B)ArvindPanagariya Committee
C)Ajay Sankar Committee D)Pam Rajput Committee

87)

9 9 9

2015-2016

A) B) C)9 D)

93) Which film won theBest film in the drama category


concluded golden globe awards?

A) The Limitation
C) Still Alice

B) Hunger games
D) Boyhood

r
?

A)
C)

B)
D)

--------

711 EVR Road, Opp. Anna Arch, NSK Nagar, Arumbakkam, CHENNAI-106. E-mail: r.rajaboopathy@gmail.com

Ph: 98404-00825, 98404-33955

RADIAN(Chennai-9840400825, Madurai-9840433955)For other branches visit website

94) According to fortune magazine the business person of the

r.

year 2014?

-181- www.radiannews.pbworks.com

Th

th

th

A)4 February B)10 FebruaryC)20 FebruaryD)28th February

9 r 2014 9?

Tej Kadam is a joint statement issued by India and which


A)Sergey Brin B) Larry Page C) Eric Schmidt D) mark Zuckerberg 106)
country? /
95) The union government launched amobile app Himmat It
?
Caters to which of the following?
A) Nepalam B) Seychelles C) Kazakhstan
D) China
A) Women safety B)Prevention of sexual offences against children
107)
Which state gives maximum wages (Rs.251) under MGNREGA?
C) Prevention of juvenile crime D)none of these
/

(.251)

A) Haryana B) Goa

C) Gujarat

D) Himachal Pradesh

108)
Which year is set as a target for housing for all?
A)

B) 9
?
C) D)
A) 2020
B) 2022
C) 2025
D) 2030
First women-20 summit held in / -20
96) Which one of the following high speed patrolling ship has 109)

been inducted by Indian coast Guard?

99?

A) Kamrota B) Amogn C) Triveni D) Hansa


97) What is GDP growth rote of India in 2013-2014 based on new
base year 2011-2012?
2.13-2014 9
(2011-2012 ?

110)
/

A) Cuba
B) Nepal C) Afghanistan
D) Bangladesh
111)
Which country recently unfurled worlds largest flag? (19 foot ball
pitches size). r

? (19- )
A) Egypt
B) Thailand
C) India
D) Tunisia
112)
SAARC conference on Disaster Mitigation held in____

A) 4.5% B) 5.5%
C) 6%
D)6.9%
98) Which Indian golfer on 8 february 2015 won the Malaysian
open 2015?
8 r 2015

national park?

9 _____

A) India
B) Nepal
C) Srilanka
D) Maldives
Union government planned to deveop a new major port in
2015 113)
Tamilnadu which will serve as Southern gateway for transshipment in
which place_____.

A) Jeev milkha singh


B)Anirbah lahiri
C) Pankaj advani
D)Jyoti Randhawa
99) Indias first fenced elephant sanctuary will be set up in which

A) Rio-De-Jenero B) Beijing C) Istanbul D) Durban


To which country India provided Rs.69 million for Goitre control?
, 69

r
.

A) B) C) D)
114)
The second state in India which fixes minimum educational
qualification relating to eligibility. Criteria for elections to Panchayat

Raj institution is first being Rajasthan______


A) Odisha B) Tamilnadu
C) Assam
D) Haryana

A) Agasthyavanam Biological park B)bannerghatta Biological park


C) Nondankanan Biological park D) nahargarh Biological Park
100) Which among the following state in india to launch web
based education programme for all schools?
115)

A) Gujarat
B) West Bengal
C) Arunachal Pradesh D) Himachal Pradesh


9
9.

Global Competitiveness Index (2014-2015) released by World


Economic Forum for 144 countries. India stands in the position
of____
144

,
(2014-2015)
. ____

A) 76
B) 71
C) 130
Which department was recently awarded gold in national
116)
Project Nilgiri is associated with HHHHHH
award on e-governance (2014-2015)?
8 r 9.
e-governance 2014-2015
A)
Wi-Fi access (Wi-Fi 9)
?

101)

D) 112

B) Afforestation ( 9 )
A) Department of posts B) Department of food processing
C) Military Exercise (
)
C) Department of spaceD)Income tax Department
D) Mountain Expedition ( )
102) Which monile phone company overtook Samsung to 117)
Recently Ministry of youth affairs & sports give recognition to

become the largest smortphone seller in the Indian market?

r
9 9 ?

A) Microsoft
B) Sony
C) micromax
D)LG
103) According to 14th Finance Commission the states share
in taxes is / 14

A)29.5% B) 30.5% C) 32.% D) 42%


Which state conducted/will conduct 35th and 36th National
Games.
35 36

104)

/ ?

A) Kerala, Goa
B) Goa, Bihar
C)Karnataka, Kerala
D) Goa, Andhra Pradesh
105) Which day is observed as National De-worming Day?

Martial arts as regional sports federationHH.


A) Gatka(Punjabi)
B) Huyen langlon (Manipur)
C) Kalaripayattu (Kerala)
D) Silambam (Tamilnadu)
(Martial
Asis) (Regional Sports Federation)
r.

A) ()
B) (9)
C) r ()
D) ( )
118)
The expert committee to study on salt sugar and fat in indian
food products setup by FSSAI is Headed by HHHH.
, 9

8

FSSAI

A) Vijay kelkar Committee


B) C.K. Rajan Committee
C) D.Prabhakaran Committee D) Aravind Panagariya Committee
119)
In which year Indian women hockey Team participated in
Olympics?
?

A) 1980

B) 1984

C) 1976

711 EVR Road, Opp. Anna Arch, NSK Nagar, Arumbakkam, CHENNAI-106. E-mail: r.rajaboopathy@gmail.com

D)1988

Ph: 98404-00825, 98404-33955

RADIAN(Chennai-9840400825, Madurai-9840433955)For other branches visit website


120)

Establishment of Lokayukta in states


State
Year
a) Orissa
1) 1971
b) Rajasthan
2) 1983
c) Bihar
3) 1973
d) Maharashtra
4) 1974

a) r
1) 1971
b)
2) 1983
c) 9
3) 1973
d)
4) 1974
A) a-1, b-4, c-3, d-2 B) a-3, b-1, c-2, d-1
C) a-2, b-3, c-4, d-1 D) a-3, b-2, c-1, d-4
121)
Which state govt legislative assembly passed the controversial
Anti-Terror Bill? (March-2015) /

9r

9 ? (9-2015)
A) Gujarat B) Jammu & Kashmir C) Tripura D) Maharastra
122)
Which country won the womens singles of the us open 2015?
2015 r 9

A) US
B) Italy
C) Switzerland D) Serbia
123)
A) Lewis Hamitton
1.Chess
B) Abhijeet Gupta
2.Boxing
C) Pinki jangra
3.F-1 Driver
D) Chris Froome
4.Cycling
A)A-1,B-3,C-4,D-2
B)A-3,B-2,C-1,D-4
C A-1,B-4,C-3,D-2
D)A-3,B-1,C-2,D-4
124)
Which state bagged the Skoch order of merit Award?
99 r

A) Andhra B) Jammu & Kashmir C) Gujarat D) Haryana


125)
Which state assembly passed Resolution against Death
Penalty?

89 ?

A) Sikkim B) Himachal Pradesh C) Goa


D) Tripura
126)
Where is priyadarshini Lake situated
r9 r ?
A) Arctic B) Jammu & Kashmir C) Himachal Pradesh D) Antartic
127)
MITRA SHAKTI-2015 Joint Military exercise conducted at pure
between India and
-2015
?

A) Nepal B) Srilanka C) Mauritifus D)Indonesia


128)
Which is the first country to receive funds from the UNFCCC for
its solar home systems
UNFCCC ? (
8
r
)

-182- www.radiannews.pbworks.com

134)
Whose painting was recently sold as the most expensive
painting ever sold? ($300 million) /

ATM 9?

8 r

136)

A)
B) 9
C) 9
D)9
132)
Which Countries girl won miss Universe 2015 title?
9 , 2015 9
9?

A) Canadaq B) Columbia C) Gambla D) Camaroon


133)
Which book won 2015 DSC prize for south Asian Literature?
2015 DSC
?

A) The Lowland
C) To the brink and Back

B) The Dramatic Decade


D) Transcendence

A) Japan
B) Mexico
C) Nigeria
D) Bangladesh
Recently PM inaugurated ICICI Banks first branch in
r ....
9?

A) Mangolia B) Israel
C) Mexico
D) China
137)
Which is/are correct?
I) Rs.5 coin To mark International Yoga Day
II) Rs.10 coin To mark the golden Jubilee of 1965 Indo-Pak war
A) I r
B) II r
C) r
D)
138)
Who headed the RBI committee on Financial inclusion. (15th July
2015). / 9 RBI
(, 2015)
A) Deepak Mohanty
B) R. Gandhi
C) Usha Thorat
D) Shyamala Gopinath
139)
Recently (September 2015) scholars found a Sangam age
fishing town Mandri Pattinam. Which district this belongs to? /
9, 9 r
9 9?

140)

A) Tanjore B) Madurai C) Tirunelveli


D) Ramanathapuram
Indias first One stop crisis centre launched in the state____
A) Rajasthan (Udaipur)
B) Madhya Pradesh (Bhopal)
C) Gujarath (Ahmedabad)
D) New Delhi

_____

141)
Identify the Biosphere Reserves recognized by the UNESCO
A) Nilgiri, Nokrek, Sunderbans and Gulf of Mannar
B) Nilgiri, Nanda Devi, Sunderbans and Gulf of Mannar
C) Agasthyamalai, Nanda Devi, Sunderbans and Gulf of Mannar
D) Nilgiris, Nanda Devi, Sunderbans and Pachmari
UNESCO r 9 .

A)
B)
C)
D)

8 r, , 9 9
8 r, , 9, 9
, , 9, 9
8 r, , 9, r

142)
i) Currency Deposit ratio
of
must keep
ii) Cash reserve ratio

i)

a) Specifies the fraction


deposits that banks
with RBI
b) Requires the banks to maintain
a given fraction of their total
demand and time deposit in the
form of specified liquid assets
c) The ratio of money held by the
public in currency to that they hold
in bank deposits
a) r9

ii)

b)

iii) Statutory liquidity ratio

9?

A)
B)
C) r9 9 D)
131)
New central sector Educational scheme Nai manzil is meant for
A) Girl Children
B) Minorities
C) Child labours
D) Children of sex workers
(Nai Manzil)

A) Bangladesh B) Norway
C) Sudan
D) Indonesia
129)
ATMs operated by Non-Bank entities are known as?
A) White label ATM
B) Blue label ATM
C) Red label ATM
D)Black label Atm
130)
Pandid Deendayal Upadhyay-Yojana is meant for
A) Rural Literacy
B) Rural electrification
C) Upgrade efficiency of Teachers
D) Poverty scheme

(300 9)
A) Picasso B)Leonardo Da Vinci C)Francis Bacon D) Paul Gauguin
135)
Which of the following is not one among the top ton most
populated countries of world? /
.

iii)

89

c)

A) i-a, ii-b, iii-c B) i-c, ii-a, iii-b C) i-b, ii-c, iii-a D) i-c, ii-b, iii-a
143)
a) Indian Military Academy
1) Wellington
b) Officers Training School
2) Dehradun
c) Armed Forces Medical College
3) Chennai
d) Defence Services Staff College
4) Pune
a)
1)
b) r
2)
c) 9
8
r
3)
d) 9 r
4)
A) a-3, b-2, c-1, d-4
B) a-2, b-3, c-4, d-1
C) a-4, b-3, c-2, d-1
D) a-1, b-3, c-4, d-2
144)
The National Handloom Day is celebrated on

A) 7th January B)7th August C) 21st April

711 EVR Road, Opp. Anna Arch, NSK Nagar, Arumbakkam, CHENNAI-106. E-mail: r.rajaboopathy@gmail.com

D) 21st September

Ph: 98404-00825, 98404-33955

RADIAN(Chennai-9840400825, Madurai-9840433955)For other branches visit website


145)
Bangle-2 Spacecraft belongs to
Bangle-2 ?
A) USA
B)UK
C) Russia
D)China
146)
Which is the farthest dwarf planet to Earth?

-183- www.radiannews.pbworks.com

156)
Which is the first country in the world to eliminate Mother-toChild HIV? (According to WHO). /
.. (WHO )
A) Cuba
B) Norway
C) Singapore
D) Dubai
157)
China recently opened largest embassy in which of the following
countries? / r

A) Pluto B) Haumea
C) Eris
D)Ceres
?
147)
Who introduced PURA (Providing Urban Amenities in Rural
Areas) model?
A) Sri Lanka B) Pakistan C) Russia D) North Korea
A) Dr. A.P.J. Abdul Kalam
B) Dr. Manmohan Singh
158)
Which country recently lowers the voting age to 18 from 20
C) Dr. P. Chidambaram
D) Mr. Pranab Mukerjee
years? / 20 18
PURA ( 9 )
?
9 9?

A) South Korea B) Egypt


C) North Korea
D) Japan
159)
Recently which state high court declared jain practice Santhara
as illegal and punishable offence under IPC____
A) Maharashtra
B) Delhi
C) Bihar D) Rajasthan

A) 9 A.P.J. B) 9.
C) 9. P.
D) . 9
148)
Which of the following is not a search engine?
A) Mosaic
B) Excite
C) Lycos
D) bing

A)
B)
C)
D)
149)
Kalvari kavaratti are / r,
A)Missile
B)new WheatVarieties
C)New Paddy Varieties D)Submarines
A)
B)
C)
D) 89
150)
NASA discovered two earth Like planets what are they?

ii)

b)

iii)

c)

iv)

d)

A) i-c, ii-d, iii-a, iv-b


B) i-b, ii-c, iii-d, iv-a
C) i-d, ii-a, iii-b, iv-c
D) i-a, ii-c, iii-b, iv-d
153)
2001-2011 decadal growth rate of population isHHHHH?
2001-2011 9 ..%
A) 16.6%
B) 17.7%
C) 15.5%
D)18.8%
154)
Yoga express runs between which two cities?

9?

A) Mexico

B) Australia

C) Thailand


A) B)
C) D)

Which chemical is used to expand air bags instantaneously. /

D) Columbia

A) Sodium Sulphide
B) Sodium carbonate
C) Sodium nitride
D) Sodium azide
165)
Match the following which were in news recently
i) IGAD - plus
a) A scheme for online release of New LPG
connection to consumers
ii) Mosquirix
b) A zero Carbon planned city in Abu Dhabi
iii) Masdar
c) First licensed human vaccine against
malaria
iv) SAHAJ
d) Agreement on the resolution of conflict in
the Republic of Sudan
.

i) IGAD -

a)

99,

ii) 9

b)

iii) 9

c)

iv)

d)

9 89

A) i-d, ii-a, iii-b, iv-c


A) Delhi Haridwar
B) Delhi Rishikesh
C) i-d, ii-c, iii-b, iv-a
C) Ahmedabad Haridwar
D) Haridwar Rishikesh
166)
The maitre missile
155)
Which countrys Prime minister Banned from office for 5 years? /

9 9 9

(r)

A) 8
B) 9 8
C) r
D)
162)
A. Nagoya Protocol (2010)
1. Bio-Safety
B. Cartagena Protocol (2000)
2. Bio-Diversity
C. Montreal Protocol (1987)
3. PersistentOrganicPollutant
D. Stockholm Convention(2001)
4. Ozone depletion
A) A-1 B-2 C-4 D-3
B) A-2 B-1 C-3 D-4
C) A-4 B-3 C-2 D-1
D) A-2 B-1 C-4 D-3
163)
Growth with Stability and Progressive achievement of SelfReliance were the basic twin objectives of
A) Second Five Year Plan
B) Third Five Year Plan
C) Fourth Five - Year Plan
D) Fifth Five- Year Plan

164)

r 9 :

2011 , 9

A) P.S. Paswan
B) Justice R.V. Easwar
C) Dr. Raja Chellaiah
D) Justice A.P. Shah
161)
The union territory with lowest population density as per 2011
census is
A) Lakshadweep
B) Andaman and Nicobar islands
C) Puducherry
D) Daman and Diu

A)
B)
C)
D)
152)
Match the following and choose the correct options:
i) Biosphere Reserve
a) Where Harvesting of Timber,
Collection of Minor forest products
are allowed so long as they do not
affect the animals adversely
ii) National park
b) Where every plant and animal
are to be protected in its natural
habitat
iii) Reserved forest
c) Where activities such as
forestry, grazing or cultivation are
not allowed.
iv) Sanctuary
d) Where all activities are
prohibited unless permitted

____

I. Kepler 438b II. Kepler 432b III. Kepler 442b IV. Kepler 448b
A) I & II
B) I & III C) II & III
D) III & IV
151)
Driest place on Earth Recently found in
A) Gobi Desert
B) Namib desert
C) Taklamajan desert
D) Atacama desert

a)

98

160)
The union government accepted the recommendation on
Minimu Alternate Tax (Indirect Tax) a committee headed by_____

/ 9?

89_____

i)

B) i-c, ii-a, iii-d, iv-b


D) i-b, ii-a, iii-d, iv-c

project joint defence missile


programe between India and which country?
A) USA
B) Russia
C) France
D) Itally
r
r?

711 EVR Road, Opp. Anna Arch, NSK Nagar, Arumbakkam, CHENNAI-106. E-mail: r.rajaboopathy@gmail.com

Ph: 98404-00825, 98404-33955

RADIAN(Chennai-9840400825, Madurai-9840433955)For other branches visit website

A) r
B)
C)
D)
167)
To which country India will provide 60 million
dollars line of credit LOC for its road infrastrneture
project as per the announcement made on 8 January
2015?
A) Mouritius
B) Indonesia
C) China
D) Guyana
60 9
8 r-2015 ?

-184- www.radiannews.pbworks.com

A)
B) 9
C) D)
174)
Who among the dollowing has become the first
winner of charleston EFG John mayhard keynes
prize 2015?
A) Aravind panagariya
B)Raghuram Rajan
C) Amartya sen
D)Kowshik pasu
9 -2015-

A) r
B)
9?
C)
D)
A) r
B)
168)
Union government on 1 January 2015 has renamed
C) 9
D)
planning commission as?
A) Niti Yojana
B) Niti Sansad
175)
Which Indian golfer on 8 Febrruary 2015 won the
C) Niti Aayog
D) Niti Adhikaor
malaysion open 2015?
A) Jeev milkha Singh
B) Anirbon Lohiri

C)
Panhaj
Advani
D)Jyoti
Randhowa
r 1 ?
2015 9
B)
A)
?
C)
D) 9
A) 8
B) 9 r
169)
Which among the following states in the venue for
C)

D)

the national Biodiversity conference 2015?
176)
Which
company
has
reported
profit which is highest
A) Assam
B) Goa
even
by
a
public
firm
world
wide
C) Kerala
D) Sikkim
A) Flib hart
B) Amozon
9 2015 ?
C) Face book
D) apple Inc
A)
B)

C)
D)
?
170)
Share holders have recently approved the merger
A)
9
B)
of kotok mahindra Bank with which other Bank?

D)
C)
A) ING vysya Bank
177)
Who
among
following
is
the author of the book
B) Tamil nadu Mercantile Bank
Neither a howk nor a Dove?
C) South Indian Bank
A) Parvee Musharraf B) Khurshid Mahmud kasuri
D) Vijaya Bank
C) Imran Knon
D) Renmon Khon
9
Neither a howk nor a Dove
9?
A)
B) 9
C)
D)
171)
Who amongst the following has been appointed as
the vice chairman of Niti Aayog?
A) Praveen Krishna
B) Jagadish Pagwathi
C) Arvind Banagariya
D)T.K.Srinivasan
9?

A)
B)
C) r
D) T.K.
172)
Mercosur is a free trade agreement between
several countring on which of the following continents?
A) Africa
B) South America
C) North America
D) Asia
Mercosur r
?

9?

A) 9
B) 9 r
D)
C)
178)
Which European on 12 march 2015 withdraw its bid
to join the Europeon union?
A) Irelond
B) Icelond
C) Romaniya
D) Slovenia

12 9 2015 ?
A) 9
B)
C)
D)
179)
The agreement on muthal protection of classified
information was most recently signed between India
and which of the nation?
A) Itally
B) Sweden
C) Switzerland
D) Spain
9 9

?
A) r
B) r
A)

B)
8
C) r
D)
C)
9
D)

173)
With the assistance of which of the following bodies
180)
Name the mission replaced by Jawarhalal Nehru
the
urbon
renewal (JNRUM)?
National cyclone Risk mitigation project (NCRMB) was
9
launched in India?
A) World Bank
B) Asion Development
?
C) United nation
D) Eurobeon union bank
A) National urban Renewal mission
B) Mahatma Gandhi national urban renewal mission
711 EVR Road, Opp. Anna Arch, NSK Nagar, Arumbakkam, CHENNAI-106. E-mail: r.rajaboopathy@gmail.com

Ph: 98404-00825, 98404-33955

RADIAN(Chennai-9840400825, Madurai-9840433955)For other branches visit website

C) Sardor patel national urban renewal mission


D) India renewal mission
181)
Which amongst the following is the nodal agency
for all retail payment systems under the pradhan montri
jan Dhan Yojona (PMJDY)
r
?

A) National retail corporation


B) Reserve bank of India
C) National Securities Depositary ltd
D) National Payments corporation of India
182)
Which state government has deceided to launch
the E-panchoyot programme?
E-panchayat
?

A) Telangana
B) Andhra Pradesh
C) Jammu and Kashmir
D) odisha
183)
Which state has launched the Aaphi beti, Hamari
beti, scheme on the accasion of Internationnal
womenssday on 8 march 2015?
8 9
?

-185- www.radiannews.pbworks.com

Who won the prestigions womens single title in the


all England open Badminton Championships 2015?

190)

England open
Badminton Championships 2015

9
9?

A) Jaina Nenwal
B) Jwala Gutta
C) Corolina marin
D) Sunyu
191)
Worlds first electric satellites successfully lifted off
by which rocket recently? electric
satellites .
A) Antares rocket
B) Space & Rocket
C) Night time rocket
D) none of these
192)
As per the latest climate change target adopted by
the EU what is the percentage cut in emissions agreed
upon by them by the year 2030?

8

2030- ?
A) 20 percent
B) 30 percent
C) 40 perchant
D) 50 percent
193)
Which country has been reported to the most
dangerous counting in the world by country terror
Index?

A) Goa
B) Haryana
?
C) Maharastra
D) Madhya Pradesh
184)
Who amongst the following south asian womens
A) Syria
B)Afghanistan
was not selected for the prestigions International
C) Iraq
D)Bakistan
women of courage award for the year 2015 given by the
194)
Which state has topped in implementation of swach
Us secretary of state?
Bharat mission?
r r
Swach Bharat
-2015
?
9?

A) Niloofar Rohmani
B) Nodia Sharmeen
C) Tobassum Adnon
D) Malala yousafzai
Which state has won international tourism award
185)
Golden gate award for promoting back water?
Golden gate award 9
?.

A) Rajastan
B) Delhi
C) Goa
D) kerala
186)
Saraswathi Samman is awarded by which
organization?
Saraswathi Samman
9 ?

A) Hindustan times
B) Times of India
C) KK Biral Foundation
D) Tata group
187)
Which city will host the 2022 commonwealth
games (CWG) as confirmed recently?

?

A) Gold Coast Australlia


B) Noirobi,Henya
C) Lusoka.Zambia
D) Durban, South Africa
188)
Who recently won the argentina open tennis
tournament?
9
9 9?

A) Roger Federer
B) Rafael Nadel
C) Andy muray
D) Navok Djokovic
189)
Who won the Dubai championship mens single
title recently?
9 r Dubai open ATP Tennis
9?

A) Roger Federer
C) Rafael nadal

B) Novak DJo Kovic


D) Andy murray

A) Haryana
B) Gujarat
C) Delhi
D) Punjab
195)
Who has won mens single title in Malaysia open
badminton on 5 April 2015?
5 2015
9?

A) Lindan
B) Chen Long
C) Jan Jargensen
D) Wang Zhengming
196)
What growth rate of India has been observed by
the world Bank for the year 2017?
2017- 9
r

A) 9%
B) 9.5%
C) 8%
D)8.5%
197)
Prime minister Narendra modi visited in which
country from 9-11 April 2015?
9-11 April 2015
9?

A) Britain
B) Russia
C) France
D) Brazil
198)
Which state govt launched nirmaya a free drug
distribution scheme to cover whole state on May 2015?
9
?

A) Uttar Pradesh
B) Assam
C) Manipur
D) odisha
199)
Name the company that announced to launch new
web browser named edge?
edge
?

A) Samaung
C) Apple

711 EVR Road, Opp. Anna Arch, NSK Nagar, Arumbakkam, CHENNAI-106. E-mail: r.rajaboopathy@gmail.com

B) Microsoft
D) Google
Ph: 98404-00825, 98404-33955

RADIAN(Chennai-9840400825, Madurai-9840433955)For other branches visit website


200)
on 2 June 2015 to track missing children?
9
?

A) Tracker. gov.in
B) Analyeerchild.gov.in
C) Lost child.gov.in
D) khayapaya.gov.in
CURRENT AFFAIRS KEYS
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10
B
D
D
C
D
C
A
A
B
A
11 12 13 14
15 16 17 18 19 20
A
C
D
A
C
C
C
B
A
A
21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
D
D
A
D
A
B
A
C
D
B
31 32 33 34
35 36 37 38 39 40
B
A
C
B
A
D
A
C
C
C
41 42 43 44
45 46 47 48 49 50
C
A
A
B
B
D
A
C
B
A
51 52 53 54
55 56 57 58 59 60
C
A
B
D
A
A
C
D
D
D
61 62 63 64
65 66 67 68 69 70
C
B
A
A
A
A
B
B
D
B
71 72 73 74
75 76 77 78 79 80
D
B
A
B
B
C
B
C
B
D
81 82 83 84
85 86 87 88 89 90
A
D
C
C
C
A
D
C
D
C
91 92 93 94
95 96 97 98 99 100
D
A
D
B
A
B
D
B
B
C
101 02 03 04
05 06 07 08 09 10
D
C
D
A
B
C
A
B
C
C
11 12 13 14
15 16 17 18 19 20
D
A
B
D
B
A
C
C
A
C
21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
A
B
D
D
D
D
B
A
A
B
31 32 33 34
35 36 37 38 39 40
B
B
A
D
B
D
D
A
A
B
41 42 43 44
45 46 47 48 49 50
B
B
B
C
B
C
A
A
D
B
51 52 53 54
55 56 57 58 59 60
D
B
B
C
C
A
B
D
D
D
61 62 63 64
65 66 67 68 69 70
B
D
C
D
C
C
D
C
C
A
71 72 73 74
75 76 77 78 79 80
C
B
A
C
B
D
B
B
D
A
81 82 83 84
85 86 87 88 89 90
D
A
B
D
D
C
D
B
A
C
91 92 93 94
95 96 97 98 99 200
B
C
C
B
B
C
C
D
B
D

-186- www.radiannews.pbworks.com

FOUNDER MR.RAJABOOPATHY IS
DIRECTLY GUIDING THE FOLLOWING
CENTRES.
CHENNAI : 711 PH Road, Anna Arch Signal, NSK
Nagar. Ph-9840400825, 9840398093.
COIMBATORE : No.343, First floor, 7th
Street, Gandhipuram. Ph - 9865054723.
CUDDALORE : No 16, Bharathi road, (Opp to new
cinema theatre)Ph- 9843809333.
HOSUR : Old telephone exchange
road, (Opp)Parimalam school, Near Taluk office, Ph9791449448
KANCHIPURAM:41-Mandi St, Opp. Joy
Alukkas, Opp.TMB Bank,Ph: 98404 33955, 9840398093.
KRISHNAGIRI : 1/374-6,Royakottai road, Near HDFC
bank, Thulasi Pharmacy(upstairs),Ph-9597598359
MADURAI : 165 North Veli St, Near Poorvika,Opp. Dist
Central Library,Simmakkal
Ph- 9840433955, 9840398093, 9842983068.
NAGERCOIL : 47/6C- CHIDAMBARANATHAN
STREET, OPP COLLECTORATE, RAMAVARMAPURAM.
Ph: 94882-51744, 9629819722
SALEM : 101,RASI GARDEN, ARRS MULTIPLX
ROAD, NEW BUS STAND, Mob.no :9787033841 ,
8144775858.
SANKARAPURAM : Kallai Main Road. Ph-8608495935,
9442135862, 9043317295, 9943997708
THIRUKOVILUR : 16, PERIYAR St, NGGO Nagar, Ph80563 19886.
TRICHY : Jeevan Medical Centre, Upstairs. Bheema
Nagar, Ph-9944629467 & 8807667627

RADIAN IAS ACADEMY


CHENNAI : 711 PH Road, Opp.Anna Arch,

(Near

Anna Nagar), Near SKYWALK,


NSK Nagar, Arumbakkam, Chennai-106. Ph: 98404-

IAS-2016 PRELIMS / MAINS COURSE

From Dec.6

th

2015

00825 / 98403-98093 .

E-Mail : r.rajaboopathy@gmail.com
www.radiannews.pbworks.com

GROUP-2A TEST SERIES AFTER DIWALI


GENERAL STUDIES - 15 TEST.
- 10 TESTS.

www.radianiasacademy.org

GENERAL ENGLISH - 10 TESTS.

SOON SCHEDULE @ WEBSITE.

FOR DAILY WHATSAPP GK/CA ALERTS


To get GK/CA Daily Alerts, From your whatsapp
mobile, whatsapp "ALERTS" to 9840400825.
711 EVR Road, Opp. Anna Arch, NSK Nagar, Arumbakkam, CHENNAI-106. E-mail: r.rajaboopathy@gmail.com

Ph: 98404-00825, 98404-33955