You are on page 1of 3

REPUBLIKA E SHQIPRIS

GJYKATA E APELIT
TIRAN
Adresa: Gjykata e Apelit Tiran, Bulevardi Zhan Dark Nr. 33, Hyrja 1, Kodi Postar 1001, Tiran, Shqipri.
www.gjykataeapelittirane.al, Email:info@gjykataeapelittirane.al, Tel: +35542260496, Fax: + 35542260284

Nr._______Prot.

Tiran, m 02.03.2016

Krkes pr prjashtimin e antarit t Kshillit t Lart t Drejtsis Z.


Gjin Gjoni, nga procesi pr zgjedhjen e Kryetarit t Gjykats s Apelit
Tiran.

Drejtuar:

Ministrit t Drejtsis
Z. Ylli MANJANI

I nderuar zoti Ministr,

Ne
ws

Lnda:

Si jeni n dijeni, me vendimin nr. 107, dat 13.11.2015, Kshilli i Lart i


Drejtsis ka shpallur vendin vakant pr funksionin drejtues t kryetarit t Gjykats s
Apelit Tiran, pr shkak t prfundimit t mandatit tim n kt detyr m dat
13.02.2016.

Or

Bazuar n Vendimin e Kshillit t Lart t Drejtsis Nr.227/2, dat 28.03.2008


Pr funksionin drejtues n gjykata , pika 4.1, Gjyqtari emrohet n detyrn e
kryetarit t gjykats se shkalls s par dhe t apelit nprmjet procedurs s
konkurrimit pr nj mandat ligjor ne kohzgjatje katr vjet, me t drejt riemrimi.
N kto kushte kam paraqitur brenda afatit kandidaturn time pr kt pozicion.
Sipas procedurs s parashikuar n vendimin e msiprm, emrimi i kryetarit t
gjykats kryhet nprmjet procedurs s konkurimit mes t paktn dy kandidatve pr
pozicionin drejtues t gjykats. N procesin e przgjedhjes mes kandidaturave
konkuruese, Kshilli i Lart i Drejtsis aplikon procedurn e prezantimit dhe
intervistimit t secilit prej kandidatve. N prfundim t ktij procesi sht Kshilli i
Lart i Drejtsis ai i cili vendos pr przgjedhjen e kandidaturs m t prshtatshme
pr kryetar t gjykats mbi votimin e argumentuar dhe t hapur t do antari dhe me
shumic votash.

Kshilli i Lart i Drejtsis duhet t garantoj nj vendimmarrje t paanshme,


transparente, nprmjet parandalimit t konfliktit ndrmjet interesave publik dhe atyre
privat t antarit t KLD n ushtrimin e funksioneve t veta. Garantimi i
paanshmris sht nj nga parimet themelore n punn e administrats publike. Neni
37 i Ligjit 8485 /1999 Kodi i Procedurave Administrative prcakton qart rastet e
skualifikimit t nj punonjsi t organit administrativ nga procesi vendimmarrs
administrativ n rast se gjendet n kushtet e pengess ligjore.

Ne

ws

Njkohsisht, secili nga antart e Kshillit t Lart t Drejtsis duhet t


garantoj kryerjen n mnyr t drejt e detyrave dhe prgjegjsive, cka n kuptim t
ligjit Nr. 9367, dat 7.4.2005 Pr parandalimin e konfliktit t interesave n ushtrimin
e funksioneve publike do t thot - mnyra e kryerjes s detyrave dhe prgjegjsive, t
materializuara n nj vendimmarrje, n t ciln zyrtari vepron n prputhje me ligjin,
me ndershmri, paanshmri, prgjegjsi, prkushtim, n afat, n mbrojtje, n do rast,
t interesit publik dhe t drejtave t ligjshme t personave privat, si dhe pr ruajtjen
dhe forcimin e besueshmris e t dinjitetit t institucionit ku punon, t shtetit n
prgjithsi dhe t figurs s zyrtarit.

Or
a

N lidhje me proesin e vlersimit t kandidaturs sime pr Kryetar t Gjykats


s Apelit Tiran, moj se pozicioni i z. Gjin Gjoni n detyrn e antarit t KLD-s,
sht n konflikt t hapur interesi. Kjo pr arsye se, tashm sht br publik fakti q
zoti Gjoni ka depozituar kallzim penal ndaj personit tim, m dat 17 Prill 2014,
regjistruar n Prokurorin e Prgjithshme me nr. 1264 Prot. Kjo shtje, pavarsisht se
sht pushuar nga ana e Prokuroris s Rrethit Gjyqsor Tiran me vendim dat
24.04.2014, prbn nj fakt serioz i cili ndikon n kt vendimmarrje t veant t
Kshillit t Lart t Drejtesis duke minuar paansin dhe transparencn e ksaj
vendimmarrjeje.
Qnia e z. Gjoni n kt pozicion do t paragjykoj transparencn dhe
objektivitetin e proesit t vlersimit dhe przgjedhjes s kryetarit t Gjykats s Apelit
Tiran, detyr pr t ciln kam paraqitur kandidaturn time pr konkurim.
Neni 37 i Ligjit 8485 /1999 Kodi i Procedurave Administrative parashikon
shprehimisht se: Asnj punonjs i organeve t administrats nuk mund t marr pjes
n nj process vendimmarrs administrativ n rastet kur punonjsi ka ose / dhe
dyshohet t ket kushtet kushtet e mposhtme:

g) punonjsi .ka miqsi ose armiqsi me palt e interesuara n procedimin


administrativ

Ne

ws

Nenet 24 dhe 25 t ligjit Nr. 8811, dat 17.5.2001 Pr Organizimin dhe


Funksionimin e Kshillit t Lart t Drejtsis i ndryshuar, n lidhje me nenin 37 t
ligjit 8486/1999, parashikojn se:
Neni 24 Antart e Kshillit t Lart t Drejtsis, q jan t pranishm n
mbledhje dhe q nuk kan ndonj penges ligjore pr t votuar n kuptimin e nenit 37 t
ligjit nr. 8485, dat 12.5.1999 "Kodi i Procedurave Administrative t Republiks s
Shqipris", nuk mund t abstenojn.
Neni 25 Kshilli i Lart i Drejtsis i merr vendimet me votim t hapur. N rastet e
votimit pr shtje q lidhen me antar t tij, Kshilli i Lart i Drejtsis, me shumicn e
votave t antarve t pranishm, mund t vendos marrjen e vendimeve me votim t
fsheht. 2. Antart e Kshillit t Lart t Drejtsis, q jan n kushtet e pengess
ligjore, nuk marrin pjes n diskutimin dhe n votimin e shtjes prkatse t rendit t
dits.
Prandaj, prsa m lart legjitimohem si pal e interesuar n kt proes dhe
krkoj q ky antar i Kshillit t Lart t Drejtsis t mos marr pjes n asnj faz t
proesit t vlersimit dhe przgjedhjes s kandidaturave pr postin drejtues t ksaj
gjykate, pasi gjendet n kushtet e pengess ligjore dhe konfliktit t hapur t interesit.

Or
a

Prjashtimi i tij nga ky proes, duhet t bhet pr t hequr do dyshim pr


njanshmri n lidhje me ecurin e procesit t vlersimit t kandidaturs sime, me
qllim q ky proes t jet sa m transparent, i drejt dhe pr t respektuar garancit
maksimale proedurale.
Duke ju falnderuar pr vmendjen, ju lutem merrni n konsiderat kt krkes
duke marr masat e duhura n vijim.
Me respekt
KRYETARI
ALAUDIN MALAJ