You are on page 1of 14

REKA BENTUK

DAN TEKNOLOGI
TAHUN 6
GEMILANG

MENGENALI ALATAN TANGAN DAN FUNGSINYA .

GERGAJI TANGAN Bilah Pemegan g Mata  Untuk memotong kayu dan papan yang tebal .

GERGAJI LENGKUNG HALUS Rangka Pemegan g Bilah Mata  Untuk mengergaji bentuk lengkung pada bahan yang nipis .

Cara Penggunaan .

GERGAJI KERAWANG ( Scroll Saw )  Mesin yang menggunakan tenaga elektrik dan motor  mata gergaji yang halus dan sangat sesuai untuk memotong bahagian yang melengkung dengan halus  dapat menghasilkan banyak produk dalam tempoh masa yang singkat .

meratakan tanggam dan membersihkan bucu tanggam  Saiznya ditentukan berdasarkan lebar mata pemotong  Matanya diperbuat daripada keluli .PAHAT Hulu Mata  untuk kerja memahat . meraut .

Pisau Pemotong Perspeks  mempunyai mata pemotong khas untuk memotong perspeks  Kepingan perspeks digarit berulang kali menggunakan pisau perspek  Ia dapat mengelak kepingan pecah di bahagian lain semasa ditekan .

Pistol Pengokot ( Stapler Gun)  Digunakan bersama dengan dawai kokot untuk mencantumkan dua jenis bahan yang nipis dan lembut seperti papan nipis .

Pistol perekat panas ( Hot Glue Gun ) Picu Pemegan Penekan g Muncung .

 digunakan bersama dengan rod perekat panas ( hot melt glue )  terdapat elemen pemanas yang boleh mencairkan rod perekat panas  Rod perekat panas yang telah cair itu digunakan untuk mencantumkan bahan .

BAHAN PENGIKAT DAN PENCANTUM .

DAWAI KOKOT o Digunakan bersama – sama dengan pistol pengokot o terdapat bahagian yang menempatkan dawai kokot o Dawai kokot perlu diisikan semula apabila habis digunakan .

ROD PEREKAT PANAS ( HOT MELT GLUE )  BOLEH DIDAPATI DALAM BENTUK ROD BULAT PELBAGAI SAIZ  PISTOL AKAN MENCAIRKAN ROD INI MENJADI GLU  GLU CAIR INI DIGUNAKAN UNTUK MELEKAT BAHAN SAMA .